Wiem co myślisz!
Atlas twarzy a znajomość ludzi.
Czy on naprawdę myśli to co mówi? Czy ona naprawdę cieszy się, że mnie spotkała? Każdego dnia spoglądamy w niezliczone ilości twarzy i wydaje nam się, że właściwie interpretujemy ich wyraz. Prawdą jest: wciąż na nowo ulegamy złudzeniom.
Mowa 43 mięśni
93 procent naszych kontaktów to kontakty niewerbalne. Określone emocje możemy powiązać z 3000 wyrazami twarzy, powstałymi tylko przy użyciu 43 mięśni. Amerykański psycholog Paul Ekman stwierdził, że odczucia wszędzie na świecie wyrażane są tak samo. Na tej podstawie wyodrębnił siedem podstawowych emocji odbijających się na twarzy: radość, smutek, wstręt, złość, zaskoczenie, strach i pogarda. Jednak powierzchnia między brodą i czołem ukrywa o wiele więcej informacji: mikro-odczucia. To wyjątkowo krótkie kontrakcje określonych mięśni twarzy; to luki w murze zabezpieczeń naszej twarzy, przez które przeciekają prawdziwe odczucia. Ten kto je rozpozna, wie, kiedy ktoś ma coś do ukrycia!
Mimika i co wyraża:
Z przodu naszej czaszki znajduje się warstwa grubości kciuka, w niej, 43 muskuły. Poruszać możemy tylko dolną szczęką, poza tym czaszka nie zawiera żadnych stawów, a mimo to mięśnie twarzy pracują nieustannie i wysyłają subtelne sygnały. Grafika powyżej prezentuje niektóre z tych ruchów(najaktywniejszy muskuł jest zabarwiony na czerwono) powodujące odpowiedni wyraz twarzy i w związku z jakimi emocjami powstaje.