Dodaj do ulubionych

Wiem co myślisz!

29.01.12, 17:58
Wiem co myślisz!

Atlas twarzy a znajomość ludzi.

Czy on naprawdę myśli to co mówi? Czy ona naprawdę cieszy się, że mnie spotkała? Każdego dnia spoglądamy w niezliczone ilości twarzy i wydaje nam się, że właściwie interpretujemy ich wyraz. Prawdą jest: wciąż na nowo ulegamy złudzeniom.

Mowa 43 mięśni

93 procent naszych kontaktów to kontakty niewerbalne. Określone emocje możemy powiązać z 3000 wyrazami twarzy, powstałymi tylko przy użyciu 43 mięśni. Amerykański psycholog Paul Ekman stwierdził, że odczucia wszędzie na świecie wyrażane są tak samo. Na tej podstawie wyodrębnił siedem podstawowych emocji odbijających się na twarzy: radość, smutek, wstręt, złość, zaskoczenie, strach i pogarda. Jednak powierzchnia między brodą i czołem ukrywa o wiele więcej informacji: mikro-odczucia. To wyjątkowo krótkie kontrakcje określonych mięśni twarzy; to luki w murze zabezpieczeń naszej twarzy, przez które przeciekają prawdziwe odczucia. Ten kto je rozpozna, wie, kiedy ktoś ma coś do ukrycia!

Mimika i co wyraża:

https://www.bilder-hochladen.net/files/big/itqm-ib-67e1.jpg

Z przodu naszej czaszki znajduje się warstwa grubości kciuka, w niej, 43 muskuły. Poruszać możemy tylko dolną szczęką, poza tym czaszka nie zawiera żadnych stawów, a mimo to mięśnie twarzy pracują nieustannie i wysyłają subtelne sygnały. Grafika powyżej prezentuje niektóre z tych ruchów(najaktywniejszy muskuł jest zabarwiony na czerwono) powodujące odpowiedni wyraz twarzy i w związku z jakimi emocjami powstaje.
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 18:37
      Interpretując wyraz twarzy trzeba jednak brać pod uwagę "współgranie" różnych jej obszarów. Albowiem cóż wart jest przyjazny uśmiech, gdy oczy mówią coś innego. W mojej pracy zawodowej tak często miałam i mam do czynienia z mimiką najprzeróżniejszych twarzy, iż często powtarzam, że stan emocjonalny moich Klientów potrafię odczytać z drgnienia jednej rzęsy....a jednak bywa, że się mylę. Wszyscy jesteśmy aktorami, co to by było, gdybyśmy zawsze pokazywali oblicze tylko szczerych emocji.
      • m.maska Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 18:55
        Aktorami tak... ale te nikle oznaki, one nie podlegaja kontroli - one sa...
        Zawsze powtarzam kiedys przeczytane gdzies zdanie: zycie rozumie sie wstecz, ale zyje sie do przodu - i kiedy zrobilam rekonesans, znalazlam kilka tych charakterystycznych skrzywien...i one jak sie potem okazalo wspolgraly wyjatkowo z tym moim pierwszym wrazeniem a teraz widze, ze wg tych obrazkow, wszystko sie zgadza.... tym bardziej, ze tego rodzaju skrzywienia z wiekiem "wrastaja w twarz" jesli to emocje pozytywne, dodaja jej uroku, jesli negatywne...zobrzydzaja te twarz.
        • al-szamanka Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 19:04
          m.maska napisała:

> skrzywienia z wiekiem "wrastaja w twarz"

Oj bardzo wrastają. Często się zdarza, że osoby ładne za młodych lat, mają wszystkie swoje złe cechy wyryte w twarzach, co je wyjątkowo szpeci
          • m.maska Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 19:28
            Pamietam pewne spotkanie... niejako wymuszone... osoba ktora stanela przede mna miala wyraz twarzy taki, ze moglam to okreslic tylko w jeden sposob... "jakby weszyla odpychajaca won"...(pierwszy z lewej w trzecim rzedzie) - ja wprawdzie tego rodzaju grymasow nie robie, ale niechec byla absolutnie obopolna.
            • zuza_anna Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 19:48
              Moja mimika twarzy wszystko ci powie, nie umie udawać. Potrafię robić minki, jak coś jest
              nie po mojej myśli wink ale przeważnie mam twarz uśmiechniętą, no i oczy.
              Mieć twarz kamienną, pokerową. Chyba nie potrafiłabym wink
              • m.maska Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 19:56
                hihi.... WIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM.... smile
              • al-szamanka Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 19:58
                zuza_anna napisała:

>przeważnie mam twarz uśmiechniętą, no i oczy.

Zuzanko, to niesamowite. Rozmawiam właśnie z Maseczka przez telefon i dokładnie te słowa o Tobie powiedziałyśmy. Dokładnie te same!!!!big_grinbig_grinbig_grin
                • m.maska Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 20:01
                  A Zorro............ big_grinbig_grinbig_grin..... Der Lausbub....wink
                • zuza_anna Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 20:10
                  Telepatia. Teraz mam taki wyraz twarzy, chyba będę się śmiać do poduszki, i mogę nie usnąć big_grin
                  • m.maska Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 20:55
                    Nic to Zuzanko.... artykul jest dlugi, to dopiero poczatek... jesli Nutella znajdzie czas, dotlumaczy reszte wink
                    • al-szamanka Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 20:59
                      Musisz Nutellę uparcie namawiać wink
          • m.maska Re: Wiem co myślisz! 29.01.12, 22:23
            al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
            >
            > > skrzywienia z wiekiem "wrastaja w twarz"
            >
            > Oj bardzo wrastają. Często się zdarza, że osoby ładne za młodych lat, mają w
            > szystkie swoje złe cechy wyryte w twarzach, co je wyjątkowo szpeci

>

Portret Doriana Graya.... nawet gleboko ukryty, wczesniej czy pozniej zawsze wypelznie na powierzchnie...
    • n.nutella Re: Wiem co myślisz! 30.01.12, 19:46
      Nasza twarz w zależności od wielkości, wieku, wagi, to powierzchnia około 300 do 500 cm². Na tej powierzchni rozgrywa się całe nasze życie – każda myśl, każde uczucie, każde zamierzenie pozostawia swoje ślady. Niektóre z nich są nadzwyczaj widoczne, inne, trudne do odcyfrowania. Ten kto potrafi czytać z twarzy, odczyta nawet ukryte intencje człowieka. Otrzyma z nich odpowiedzi na takie pytania jak: „co ona tak naprawdę o mnie myśli?”, „jakie szanse ma zażądanie podwyżki u mojego szefa?”, „czy to co on mówi, to rzeczywiście myśli?” Pół metra kwadratowego, to niewielki obszar. Przy czym patrząc z punktu widzenia anatomii, czoło nie należy do twarzy, tylko do czaszki. Jednak w naszej mimice odgrywa dużą rolę: nagle pojawiające się zmarszczki, czy to poziome czy pionowe, ujawniają nasze najskrytsze odczucia. Dalej w dół, zdradzają nas oczy i mięśnie, które je otaczają, czy jesteśmy uczciwi, czy właśnie wciskamy komuś fałszywy uśmiech. No i nos, którego kontrakcja mięśni unosi nozdrza w górę wyrażając tym samym głęboki wstręt. Ustom, naukowcy przypisują dziesiątki różnych wyrazów, od uśmiechu, przez pogardę, do płaczu... nie musimy przy tym wypowiadać nawet jednego słowa.
      Ludzka twarz zmienia się nieustannie: w sumie 43 mięśnie sprawiają, że niezależnie jak mała będzie, należy do najbardziej ruchliwych i najbardziej zdradliwych części ciała. Potrafi wykonać 46 różnych ruchów, w ciągle nowych kombinacjach, 10 000 różnych wyrazów twarzy, z których jednak tylko 3000 to te wysyłające sygnały emocjonalne. Przynajmniej teoretycznie. Na pewno: podstawowe uczucia jakie wyraz twarzy odbija – strach, smutek, pogarda, wstręt, zaskoczenie, złość i radość – większość z nas potrafi identyfikować. Ale jeśli chodzi o rozpoznanie ukrytych odczuć, łatwo dajemy się zmylić. Paul Ekman: „większości ludzi nie udaje się odczytać kłamstwa na twarzy rozmówcy, ponieważ nie potrafią rozróżnić odczuwanego i zafałszowanego wyrazu twarzy”. A dlaczego nie? Ponieważ człowiek z natury jest ufny i skromny. Już w wieku dziecięcym, wystarcza nam uśmiech, żeby tę osobę, całkiem bez wątpliwości zakwalifikować pod rubrykę „uczciwy” i „przychylny”. To wczesnodziecięce napiętnowanie sprawia, że całe życie dajemy się nabierać na kłamstwa, drobne kanty, udawane uczucia, jeśli zostaną zaserwowane z uśmiechem. Właściwie dlaczego nie – w końcu my sami nie jesteśmy wcale lepsi, taki powalający wyrok wydał amerykański biolog Robert Trivers. Jest on przekonany, że każdy z nas jest kłamcą. Już w wieku dziesięciu miesięcy baby wiedzą dokładnie jakim wyrazem twarzy najwięcej osiągną, i wykorzystują to: już niemowlęta fałszują swoją mimikę. Przy tym to wcale nie jest trudne, prawdziwe i fałszywe emocje wyczytać z twarzy. Eksperci tacy jak Paul Ekman wyznaczyli sobie zadanie, krajobraz naszej twarzy podzielić na małe fragmenty, żeby na początek zrozumieć mimikę 46 różnych Action Units(AU). Aby zbadać każdy ruch oddzielnie, pokazana zostaje tylko aktywna w tym momencie cześć twarzy. To ma sens, ponieważ mięśnie w innych miejscach naszego niespokojnego krajobrazu twarzy mogłyby zafałszować wyraz tego fragmentu i nadać mu zupełnie inne znaczenie emocjonalne. Inaczej mówiąc, wyraz twarzy składa się z co najmniej dwóch, często sprzecznych informacji: zawoalowania(np. uśmiechu) i tego prawdziwego wyrazu, który widoczny jest w innej jednostce Action Units, np. wokół oczu i odkrywa, że ten uśmiech nie jest prawdziwy. Głupio ale często łapiemy się na to. Dlatego eksperci nie traktują twarzy jako całości, a jako pojedyncze elementy.
      • al-szamanka Re: Wiem co myślisz! 30.01.12, 20:11
        Gdy mam wątpliwości w ocenie jakiegoś człowieka staram się przedstawić go jednemu z moich Klientów...oni wiedzasmile
        • m.maska Re: Wiem co myślisz! 07.02.12, 00:07
          ale Oni to wyczuwaja instynktownie - nie potrzeba im do tego znajomosc mimiki...
    • n.nutella Cała twarz może kłamać... 31.01.12, 19:49
      Cała twarz może kłamać ale w szczegółach ujawnia prawdę.

Tak właśnie działa Atlas twarzy: szczegółowe zdjęcia pokazują i wyjaśniają najważniejsze ukryte sygnały jakie wysyła twarz. Te znaki są uniwersalnie – a więc odnoszą się do każdego. Na podstawie AU(Action Units) "Atlasu twarzy" można sprawdzić fotografie rodzinne, tak jak i fotografie z profilu na Facebooku ale można też potrenować własne spojrzenie na rozmówcę i wyostrzyć je. W każdym wypadku, niejednemu przyda się taka poprawa rozpoznawania ludzi. Weźmy klasyczny przykład uczciwości, tzw. Uśmiech-Duchenne: prawdziwy, szczery, wprost z serca, dopiero Action Unit 6 wraz z uniesieniem Musculus Orbicularis oculi(Mięsień okrężny oka) wyraża prawdziwą radość. „To jest niemal niemożliwe do zafałszowania, ten mięsień nie podlega naszej woli”, mówi Paul Ekman. Ale jeśli mamy do czynienia wyłącznie z drugą częścią uśmiechu, Action Unit 12, gdzie podniesione są kąciki ust, wskazana jest ostrożność: ten uśmiech jest wystudiowany, muskułami które biorą w nim udział, każdy bardzo łatwo potrafi sterować.
      Łatwo to eksperymentalnie sprawdzić: wystarczy przykryć fotkę twarzy do polowy w jakimś czasopiśmie i można rozpoznać, czy ten kto jest na fotografii szczerze się uśmiecha, czy też nie. To samo można rozpoznać na fotkach umieszczanych na Facebooku. AU 12 dodatkowo jest najczęściej używany do tuszowania prawie każdej innej emocji. I to dzieje się każdego dnia: skonsternowany wyraz twarzy – być może pielęgniarka, która chce dodać odwagi pacjentowi – nagle zamienia na taki właśnie przyklejony uśmiech. Paul Ekman mówi w takim przypadku o „przerwaniu” wyrazu, szybki klawisz escape naszej mimiki. Kolejne „szczere” mięśnie znajdują się na naszym czole. Te towarzysza smutkowi, trosce, cierpieniu i poczuciu winy. Ekman: uważajcie, czy wewnętrzne kąciki brwi są uniesione do góry. Zwykle górna powieka nabiera wtedy kształtu trójkąta i pojawia się kilka zmarszczek na środku czoła. Jeśli ktoś odczuwa prawdziwy smutek albo poczucie winy, właśnie taki obraz nam się pokaże, nawet jeśli będzie próbował to ukryć.

Atlas twarzy umieszczę nieco później.
    • n.nutella Kiedy usta się zaciskają.... 07.02.12, 03:04
      Kiedy usta się zaciskają, jeszcze zanim się odczuje złość.

Przeciwnie, zawodne jest: ściągniecie a także uniesienie brwi, żeby zasygnalizować złość, czy zaskoczenie. Już Charles Darwin określił mięsień który unosi i ściąga brwi, jak w Action Unit 4, jako „muskuł trudności”. Czy się coś ciężkiego podnosi, czy myśli w skupieniu, czy nie wie się co powiedzieć - taki wyraz twarz przyjmuje najczęściej. A to czego tak często się używa, łatwo też zafałszować. Natomiast, ten jest pewny: Orbicularis oris, mięsień, który w złości zwęża usta. Wiele osób aktywuje go jeszcze zanim świadomie odczuwają złość. Ale ostrożnie: ten wyraz twarzy można łatwo zamaskować uśmiechem! Kolejny objaw, jaki zafałszować nie sposób, to rozszerzone źrenice, sterowane przez wegetatywny system nerwowy, wywołujący zmiany podczas ślinienia, oddechu czy pocenia się. Każda z Action Units może się ujawnić samodzielnie, albo w kombinacji z innymi na bardzo krótko, na ułamek sekundy – to mikro-ekspresje. Jeśli ktoś się do was uśmiecha i wykrzywia ledwie dostrzegalnie pogardliwie kąciki ust ku górze, albo przechyla lekko głowę na bok, oznacza to ze byliście właśnie świadkiem „luki emocjonalnej” – kłamca sam się ujawnił. Atlas twarzy umożliwia lepsze zrozumienie możliwości ludzkiej mimiki. Dzięki niemu można lepiej obserwować partnerów podczas rozmowy. Dzięki temu można rozpoznać, jak nasz rozmówca się czuje, albo...że właśnie próbuje to ukryć.

Kiedy George W.Bush był prezydentem, z euforią opowiadał o swoim pierwszym spotkaniu z ówczesnym prezydentem Rosji W.Putinem: „W końcu uczciwy człowiek, z którym można porozmawiać. Jego słowom można wierzyć” – taką opinię wyraził Bush wobec swoich doradców. Współpracownik CIA jednak zwrócił jego uwagę na fakt, że Putin w swoim „wcześniejszym życiu” był szpiegiem i oficerem KGB: „ten człowiek jest profesjonalnym kłamcą, Mr Prezydent”. Bush dał się nabrać na kamuflaż mimiczny Putina. Gdyby wcześniej zaznajomił się z Atlasem twarzy, nie przytrafiłoby mu się to.
    • n.nutella Atlas twarzy – znajomość ludzi 07.02.12, 03:10

30 kodow emocji

Atlas twarzy – znajomość ludzi

Paul Ekman zakwalifikował każdą akcję mięśni twarzy jako tzw. Action Unit(AU). 46 różnych, dodatkowo liczą się ruchy głowy i źrenic do Action Units. Kombinacje pojedynczych AU, dają wyraz twarzy. Tutaj uwzględniono każdą z 30, które wyrażają emocje. Teraz wszystko zależy od sytuacji: opowiadacie komuś coś, wasz rozmówca pokazuje wam AU 14, tzw. Dimpler? To pewna oznaka ironii i pogardy. Jeśli po opowiedzeniu dowcipu, zauważycie AU 6, oznacza to, że dowcip się podobał. Spróbujcie!
      • n.nutella 30 kodów emocji 07.02.12, 03:32
        https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k0-e584.jpg

Uniesienie wewnętrznych kącików brwi

Tak wygląda smutek.

Wyraża smutek, zdziwienie, zaskoczenie, zdumienie, strach, panikę. Musculus frontalis(muskuł czołowy) określany jest także jako muskuł koncentracji. Uwaga: smutek jest prawdziwy tylko wówczas jeśli tylko wewnętrzne kąciki brwi są uniesione, nie całe brwi!

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k1-b4a5.jpg

Uniesienie zewnętrznych brwi

Zaskoczenie z niebezpieczeństwem fałszu

Zewnętrzna część brwi unosi się w górę podczas uczucia strachu albo zaskoczenia. W przeciwieństwie do uniesienia wewnętrznej części brwi, która pojawia się przy prawdziwym smutku, ten wyraz twarzy można łatwo zafałszować, np. jeśli ktoś udaje zaskoczenie.
        • n.nutella Re: 30 kodów emocji 07.02.12, 03:42
          https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k2-b1ee.jpg

Ściągniecie brwi

Oznaka złego humoru

Brow Lowerer (określany także jako muskuł fizycznego i psychicznego bólu) wyraża rozpacz, zniecierpliwienie, złość, wściekłość. Jest też elementem wyrazu innych stanów, takich jak: koncentracja, skupiona uwaga, wysiłek – łatwy do fałszowania.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k3-d6c6.jpg

Uniesienie powiek

Prawdziwa panika

Górne powieki są uniesione, partia oczu – napięta. Jasna oznaka strachu – poszerza się pole widzenia, przygotowuje się ucieczkę. Jeśli jednak ktoś chce ukryć strach, może łatwo to opanować.
          • n.nutella Re: 30 kodów emocji 07.02.12, 03:46
            https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k4-f64e.jpg

Uniesienie policzków

Gwarancja radości

Grzecznościowy czy prawdziwy uśmiech? Jeśli udział biorą w nim mięśnie wywołujące zmarszczki wokół oczu a zewnętrzne kąciki oczu zostają lekko ściągnięte w dol – to oznaka prawdziwej radości. Można ten wyraz twarzy świadomie zafałszować myśląc o czymś pięknym.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k5-4a47.jpg

Napięte powieki

Przyglądam ci się uważnie, patrzę ci prosto w oczy

Przenikliwe spojrzenie, oznacza: ktoś dokładnie obserwuje, najczęściej oznaka gniewu, szczególnie w kombinacji z Brow Lowerer(AU4). Bez tego, może być oznaką powstrzymywanego gniewu, irytacji albo koncentracji. Trudne do fałszowania.
            • n.nutella Re: 30 kodów emocji 07.02.12, 03:51
              https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k6-9c82.jpg

Marszczenie nosa

Absolutna odraza

Wyraz obrzydzenia: mięsień zwężający oczy powoduje uniesienie nosa. Taki wyraz pojawia się często jako ultrakrótka mikro-ekspresja: pytacie, czy coś się podoba, krótkie ściągniecie nosa: raczej nie....

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k7-500e.jpg

Uniesiona górna warga

Patrzę na ciebie z góry!

Prawie jak szczerzenie zębów: w tym wypadku, ktoś czuje się zagrożony. Ten AU jest asymetryczny, rozgrywa się raczej po jednej stronie ust, oznacza wstręt i obrzydzenie. Jeśli ktoś prezentuje taki wyraz twarzy wobec was, uważa się za kogoś lepszego.
              • n.nutella Re: 30 kodów emocji 07.02.12, 03:56
                https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k8-ae0e.jpg

Pogłębienie zagłębień wokół skrzydełek nosa

Ukryte niezadowolenie

Zagłębienia po obu stronach nosa ciągnące się do ust, pogłębiają się, górna warga unosi się a kąciki ust zostają lekko pociągnięte na zewnątrz – trudno ocenić, wskazuje na krytykę, lekkie obrzydzenie i pogardę.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-k9-1ecf.jpg

Uniesienie kącików ust

Uśmiech: prawdziwy czy fałszywy?

Aktywny jest mięsień śmiechowy, kąciki ust poruszają się w kierunku uszu. To jeden z najczęściej wykorzystywanych ruchów twarzy, dlatego też najłatwiejszy do zafałszowania. Częsta mikro-ekspresja: jeśli pojawia się na twarzy w sytuacji poważnej, jest podejrzany.
                • n.nutella Re: 30 kodów emocji 10.02.12, 03:38
                  https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-ky-e995.jpg

Kąciki ust napięte, zęby zaciśnięte

Ironiczny uśmiech

Ten wyraz twarzy pozwala na powstanie dołeczków, ale napięte mięśnie zdradzają fałszywy uśmiech. To pułapka: tutaj występuje kombinacja wzgardy i zadowolenia. Bardziej podstępny niż AU10, ponieważ pojawiają się pogarda i drwina.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-l0-6cd6.jpg

Kąciki ust opuszczone ku dołowi

Wysokie ryzyko zafałszowania

Wyraz smutku, jednak łatwy do udawania, często używany do wyrażenia innych emocji: zniechęcenia, rozczarowania, niekiedy wstrętu. Jeśli ktoś chce wywołać współczucie, często pojawia się taki wyraz twarzy.
                  • n.nutella Re: 30 kodów emocji 10.02.12, 03:42

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-l2-a5cd.jpg

Dolna warga odchylona w dół

Pełna koncentracja

Trwa bardzo krótko, podświadomie: dolna warga jest napięta. Ktoś jest bardzo skoncentrowany przy czym dużą rolę grają emocje. AU16 może być zwiastunem smutku, następnym etapem byłaby wtedy drżąca warga dolna.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-l3-217e.jpg

Broda uniesiona ku górze

To mi się uda

Wyraźna oznaka zdecydowania i koncentracji. Niektórzy ludzie już z przyzwyczajenia robią takie miny jak np. były prezydent USA Bill Clinton. Jeśli pojawia się przy tym cień uśmiechu Chin Raiser oznacza: robić dobrą minę do złej gry.
                    • n.nutella Re: 30 kodów emocji 23.02.12, 01:54
                      https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-mt-2826.jpg

Usta w „ciup”

Kontrola emocji

Skrajna forma tego gestu, to pocałunek, osłabiona jednak możne oznaczać, że ktoś niezupełnie zgadza się z tym co słyszy. Poza tym służy do kontroli uśmiechu(tylko nie za szeroko się roześmiać) i powstrzymuje też wyrażenie bólu.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-mu-7a53.jpg

Usta wykrzywione

Wyraz strachu

Strach! Usta zostają wykrzywione horyzontalnie i są bardzo napięte, jest często następstwem przestrachu albo gestem paniki, pojawia się ten gest, kiedy ktoś upadnie, albo coś upuści. Jako mikro-ekspresja prezentuje strach, który ktoś usiłuje ukryć.
                      • n.nutella Re: 30 kodów emocji 23.02.12, 01:59
                        https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-mv-1905.jpg

Usta ulozone w formie lejka

Głośnomówiący

Ten kto formuje usta w formę megafonu, chce też być usłyszany, jest przekonany,o swojej racji i podkreśla swoją pozycję władzy. Prezentuje zęby, pokazuje więcej z wewnętrznej strony warg i idzie na kurs konfrontacji.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-mw-1141.jpg

Usta ściągnięte

Spokój przed burzą

Może być reakcją na kogoś typu AU22: czuje się w defensywie, ma się poczucie wstydu, albo zostało się obrażonym. Ale AU23 może też być początkową ekspresją przed AU22. Najpierw wysłuchujemy czegoś co nas złości, a potem ruszamy do ataku.
                        • n.nutella Re: 30 kodów emocji 23.02.12, 03:08
                          https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-mx-1aa4.jpg

Usta zaciśnięte

Jestem naprawdę wkurzona/y

Jeszcze bardziej niż świdrujący wzrok z AU7 zaciśnięte usta są wyrazem złości. Taki wyraz twarzy zdradza wściekłość nawet jeśli oprócz tego, ta emocja inaczej się nie manifestuje. Niektórzy sami nie wiedzą, że ogarnia ich złość, kiedy robią taką minę.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-my-dc56.jpg

Usta otwarte

Wyraz zaskoczenia

Typowa reakcja zaskoczenia, która różni się wyraźnie od reakcji strachu. Wprawdzie w obu wypadkach oczy są szeroko rozwarte, ale w przypadku zaskoczenia, rozchylone są usta, podczas gdy w przypadku strachu AU20 usta są wykrzywione, zdradliwie, bo często nieświadomie.
                          • n.nutella Re: 30 kodów emocji 26.02.12, 13:43
                            https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-nr-7250.jpg

Opadnięta dolna szczęka

Prawdziwa konsternacja

Pionowe pogłębienie AU25, typowy wyraz twarzy „jestem oszołomiony”, wyraz prawdziwego zaskoczenia, który nie zawsze jest świadomy. Pojawia się w przypadku strachu, zaskoczenia i często trwa nawet jeśli zaskoczenie przerodziło się już w złość.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-ns-013a.jpg

Usta „rozdziawione”

Krzycz, jeśli możesz!

Wyraz strachu albo wściekłości, często połączone z głośnymi wypowiedziami. Wiele tutaj zależy od wyrazu oczu. Jeśli są powiększone jak w przypadku AU5, sygnalizuje panikę. Jeśli ściągnięte są brwi jak w AU4, jesteśmy skonfrontowani z wybuchem wściekłości.
                            • n.nutella Re: 30 kodów emocji 26.02.12, 13:46
                              https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-nt-301a.jpg

Wargi zaciśnięte

Jakby usta chciały się ukryć

Usta zamieniają się w cienką kreskę, oznacza chęć ukrycia się przed ciosami: Lip Suck sygnalizuje wielką niepewność. Nawet jeśli szybko szuka się jakiejś wymówki, zaciska się usta.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-nu-4d5b.jpg

Opadnięte górne powieki

Stand-by modus

Action Unit, który pojawia się, kiedy osoba jest znudzona, albo utraciła zainteresowanie. Mózg wysyła sygnał: tutaj nie wydarzy się nic nieoczekiwanego, można zwęzić pole widzenia. Także wyraz smutku.
                              • n.nutella Re: 30 kodów emocji 26.02.12, 18:40
                                https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-o5-b86e.jpg

Źrenice skierowane w bok

Tutaj jest coś nie w porządku!

„Gdzie jest hak?” Takie spojrzenie może trwać kilka sekund, ale zdradza: spoglądający szuka alternatywy albo błędu, który być może przyjmując informacje popełnił.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-o6-84f7.jpg

Źrenice skierowane w górę

Fantazjowanie

To tylko 25 milisekund, a jednak jest: jeśli ktoś komu postawiło się pytanie, podczas odpowiedzi spogląda w górę, kłamie. Ta mikro-ekspresja jest dowodem na to, że właśnie sobie coś wymyśla i „w przestrzeni” szuka wymówki.
                                • n.nutella Re: 30 kodów emocji 26.02.12, 18:46
                                  https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-o7-f455.jpg

Przymknięte oczy

Kiedy oczy skrywają niepokój

Oczy często przymykać, albo mrugać można podświadomie. Podświadomie dzieje się tak u osób emocjonalnie niespokojnych. Można to rozpoznać, bo jednocześnie rozszerzają się źrenice, a to może być sterowane wyłącznie przez wegetatywny system nerwowy.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-o8-362e.jpg

Głowa odchylona w górę, broda wysunięta do przodu

U mnie, wszystko w porządku!

Czy tutaj ktoś zadziera nosa i uważa się za coś lepszego? Większość tak interpretuje takie gesty. Prawdą jest, że: jeśli broda uniesiona jest ku górze, tryskamy pewnością siebie i sygnalizujemy nastawienie pozytywne. Jeśli natomiast broda jest cofnięta, wskazuje na kompleksy, stres i gniew. Cofnięcie brody jest sygnałem wycofania się, zdystansowania od świata. Stąd też powiedzenie: głowa do góry!
                                  • n.nutella Re: 30 kodów emocji 26.02.12, 18:52
                                    https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-o9-fe8c.jpg

Głowa odwrócona w bok

Wzrok szukający pomocy

„Gdzie tutaj jest wyjście? Kto może mi pomóc?” taki gest wskazuje na poszukiwanie pomocy i wsparcia w jakiejś sytuacji. Wyraźny sygnał niepewności. Podświadomie, chce się zbliżający się problem przekazać komuś innemu. Szczególnie osoby którym brak pewności siebie próbują tym gestem unikać bezpośredniego kontaktu wzrokowego, a tym samym unikać konfliktu.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-oa-1efa.jpg

Głowa pochylona w bok

Chyba sam w to nie wierzysz?

„Słucham cię wprawdzie, ale jakoś ci nie wierzę w to co właśnie opowiadasz”, wyraża taki gest. Jeśli ktoś dosłownie „krzywo” na was patrzy, musicie się naprawdę wysilić, żeby przestał być sceptyczny i uwierzył. Ten gest może pojawić się bardzo szybko, niekiedy jednak pojawia się powoli wobec rozmówcy i nie znika podczas całej rozmowy. Raczej ostrożność niż brak respektu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka