al-szamanka 12.08.12, 21:21 Lubie o nich czytać i korzystać z ich mocy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: Cudowne zioła 12.08.12, 21:26 Uwazaj, bo zaraz przyleci jokker z obledem w oczach i napisze to czego nie napisalas i nie bedziesz sie mogla od tego forumowego chuligana potem Ty opedzic... pamietasz jak sie przypial do mojego postu o lekach homeopatycznych i wkladal mi w klawiature slowa, ktorych nigdy nie napisalam?... zreszta to dotyczy wszystkich tych "kulturalnych inaczej" Odpowiedz Link
al-szamanka Szałwia 12.08.12, 21:38 "Cur moriatur homo, cui Salvia crescit in horto ?" Dlaczego umierać, gdy szałwia rośnie w ogrodzie? O szałwii pisano już 8000 lat temu w Egipcie, 5000 lat temu w Chinach. Już wtedy uważano ją za cudowną roślinę leczniczą. Niszczy bakterie, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwskurczowo i żółciopędnie. Hamuje nadmierną potliwość, obniża cukier i reguluje ciśnienie. Ostatnio odkryto hamujący wplyw szałwii na komórki karcynogenne. Do tego jest piękną rośliną. Odpowiedz Link
leziox Re: Szałwia 13.08.12, 07:33 No to ja pozostane przy cannabis i niech tam sobie wypisuja wszystko o tym czego nie napisalem-i na zdrowie. Z ziól lubie jeszcze trawe zubrówke-naturalnie wsadzona do gorzalki. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Szałwia 13.08.12, 13:06 Homeopatia,to bzdura totalna. Ziół można używać,byle z rozwagą,bo wchodzą w interakcje z innymi lekami. Używam ziół - bazylii,mięty,rozmarynu jako dodatku do jedzonka.Nie zastanawiam się nad ich leczniczym działaniem,one po prostu dodają smaku. Podobnie,jak przyprawy.Z biegiem lat potrzebuję coraz mniej przypraw - łagodnieje mi nie tylko charakter,ale i smak? Za to NL - do każdego posiłku dodaje tonę cynamonu,imbiru i kardamonu.Trwa walka,żeby kardamonowanie potraw odbywało się na talerzu,a nie w garnku... Odpowiedz Link
m.maska Re: Szałwia 14.08.12, 13:13 izydor88 napisała: > Homeopatia,to bzdura totalna. Naprawde? Czy zamiast polecanej przez jokkera herbatki z melisy - polecilabys tabletki nasenne? Wiele lat temu moja mama miala zawal, przed wyjazdem do mamy poszlam do swojego lekarza, ktory kilka lat praktykowal w Argentynie i pytalam czy ma sens kupowanie takich srodkow jak "Doppelherz", powiedzial mi, ze to totalna bzdura i wyrzucanie pieniedzy ale dal mi wyciag z glogu i powiedzial, ze mama powinna to brac... Mama jest posluszna pacjentka i bierze, po kilku latach jej lekarka, ktora zawal stwierdzila i skierowala do szpitala, robiac kolejne badanie usg, powiedziala, ze gdyby sama wtedy zawalu nie stwierdzila, nie uwierzylaby w to, bo nie ma sladu.... myslisz, ze bez tego glogu tez by sie tak wszystko zagoilo? moze... Odpowiedz Link
izydor88 Re: Szałwia 14.08.12, 13:43 Staram się uprawiać medycynę opartą na faktach. W tym przypadku trzeba by wziąć 1000 pacjentek po zawale,z których 500 dostawałoby ten wyciąg z głogu,a 500 nie.Oczywiście żadnych innych lekarstw dodatkowo.I metoda podwójnie ślepej próby - ani lekarz,ani pacjent nie wiedzą,co jest podawane.Ta druga grupa dostawałaby wodę destylowaną. Badania przeprowadzone przed i po kuracji głogiem - mogłyby dać odpowiedź,czy wyciąg z głogu ma jakikolwiek wpływ na gojenie się blizny pozawałowej Odpowiedz Link
izydor88 Re: Szałwia 14.08.12, 13:50 No i picie herbatki z melisy nie jest leczeniem homeopatycznym W tym celu musiałabyś wlać herbatkę u źródeł Renu,a następnie zaczerpnąć chochelką przy ujściu.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Szałwia 14.08.12, 19:46 izydor88 napisała: > No i picie herbatki z melisy nie jest leczeniem homeopatycznym > W tym celu musiałabyś wlać herbatkę u źródeł Renu,a następnie zaczerpnąć choche > lką przy ujściu.... No ale po drodze ktoś musiałby ten Ren porządnie potrząsać....kto? Odpowiedz Link
al-szamanka Bylica pospolita 13.08.12, 10:52 Bylica pospolita jest tak pospolita , że rośnie wszędzie, zupełnie jak chwast, może dlatego jej nie zauważamy. Bliska kuzynka piołunu, lecz o zdecydowanie mniejszej goryczy. Pomocna w dolegliwościach gastrycznych, niestrawności, braku apetytu. Kąpiele z dodatkiem wyciągu z bylicy wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Okadzanie dymem z suszonych ziół łagodzi astmę, oczyszcza powietrze w pomieszczeniach. Bylica pospolita używana jest także w moksybucji, jednej z technik leczenia dalekiego wschodu. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Bylica pospolita 14.08.12, 19:29 Tradycja ludowa zalecała wkładanie listków bylicy w buty, aby zapobiec zmęczeniu stop. Niemiecka nazwa jest w tym przypadku bardzo sugerująca - Beifuß (przy nodze) Odpowiedz Link
al-szamanka Wiązówka błotna 14.08.12, 12:01 W średniowieczu leczono naparem z suszonych kwiatów przeziębienie i grypy - nie bez przyczyny. Roślina zawiera znaczne ilości salicyn, ze wzgledu jednak na dodatkowe wartościowe substancje wspomagające, działanie jej jest o wiele lepsze niż aspiryny. Skuteczny jest także alkoholowy wyciąg z wiązówki, czasami robię go sama. Odpowiedz Link
al-szamanka Żywokost 01.09.12, 19:13 Roślina, którą spotyka się wszędzie. W średniowieczu, między innymi przez Hildegard von Bingen, zalecana przy zaniku błony śluzowej żołądka, ale przede wszystkim jako cudowny lek regenerujący złamane kości. W tym celu używany jest na okłady zarowno korzeń jak i młode liście. Duża zawartość alantoiny korzystna jest w pielęgnacji skóry, czyni ją gładką, łagodzi jej schorzenia Odpowiedz Link
al-szamanka Skrzyp 24.09.12, 20:03 Że ma działanie moczopędne wiedzą wszyscy. Herbatka skutecznie zapobiega kamicy nerkowej, poprawia wygląd włosów i paznokci. Uwaga panie: kąpiele z dodatkiem wywaru skrzypu ujędrniają ciało i wygładzają cellulit Odpowiedz Link
m.maska Re: Cudowne zioła 10.04.13, 18:02 A to poczytaj sobie o hyzopie.. pierwszy raz uslyszalam te nazwe zioło zwane tez józefek, a po niemiecku Josefskraut... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Cudowne zioła 10.04.13, 19:10 m.maska napisała: > A to poczytaj sobie o hyzopie.. pierwszy raz uslyszalam te nazwe zioło zwane > tez józefek, a po niemiecku Josefskraut... Hyzop znam, pierwszy raz zetknęłam się z tą nazwaą w dzieciństwie, czytając w jakiejś książce, jak to kiedyś damy, wysyłając miłosne listy do swoich kochanków, perfumowały je hyzopem właśnie. Odpowiedz Link