m.maska Re: Pytania & Odpowiedzi 25.01.13, 01:15 Pytania&Odpowiedzi – zapewne wielu będzie kręcić nosem na ten wątek, wychodząc z założenia, że na każde pytanie znajdą odpowiedzi w sieci... powiedzmy, że nie na każde, Są pytania, na które odpowiedzi można znaleźć w języku, którego nie znamy, ale... najpierw trzeba pytanie postawić. Raczej nie pytamy o coś, o czym nie mamy zielonego pojęcia. Z moich ostatnich doświadczeń: nigdy nie słyszałam o plemieniu Tiwi więc też nie pytałam. Na temat Tiwi można poczytać w wikipedii – ale tylko w języku niemieckim. Oczywiście, dziwi mnie mocno, że nie ma tam artykułu w języku angielskim, ale i tak bywa. Ja wiem, że dla niektórych tiwi to znaczy telewizja, wprawdzie nie jest dla mnie zrozumiałe, dlaczego „w” wymawiane jest w języku polskim jako „wi” – no ale może, język stopniowo zanika i się „zangielszcza”, to chyba objaw lokalnego patriotyzmu jest. Oczywiście, że w języku niemieckim niekoniecznie używa się pełnego słowa Fernseher, niekiedy też mówi się skrótowo tv – ale literuje się z niemiecka te-vau... W każdym razie plemię Tiwi sprawiło, że postanowiłam kontynuować wątek „Pytań&Odpowiedzi” – nie wszyscy czytamy te same artykuły, nie wszyscy oglądamy te same programy – bywa, że pojawiają się ciekawostki o których nigdy dotąd nie słyszeliśmy. Odpowiedz Link