Dodaj do ulubionych

Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy

13.07.13, 22:32
Lubie jego malarstwo.
Tak jak lubie malarstwo S.Dali.
Kiedys ogladalam na tv Polonia reportaz z nim i o nim. Wyjatkowo sympatyczny czlowiek i cieply, jak jego sztuka.

www.google.de/imgres?start=90&um=1&sa=N&rlz=1G1GGLQ_DEDE305&hl=de&authuser=0&biw=1285&bih=743&tbm=isch&tbnid=DFh1HgoyldjnrM:&imgrefurl=http://www.rp.pl/galeria/940442.html&docid=POqjY9JnzHCAnM&imgurl=http://grafik.rp.pl/grafika2/940442,1009350,16.jpg&w=600&h=611&ei=JsHgUaPBCMHStQasooDYBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=335&vpy=403&dur=864&hovh=227&hovw=222&tx=116&ty=173&page=3&tbnh=145&tbnw=140&ndsp=50&ved=1t:429,r:33,s:100,i:103
uups - ale link...
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 13.07.13, 22:33
      na gorze nad zdjeciem trzeba kliknac na "powrot do artykulu" - tam jest rozmowa z W.Siudmakiem.
      • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 13.07.13, 22:56
        Nie bylo mnie wtedy we Wroclawiu, kiedy w Muzeum Miejskim w Ratuszu odbywala sie jego wystawa, byli na tej wystawie moja Mama i moj brat, byl rok 2004... dostalam tylko artykul z gazety i wtedy po raz pierwszy zobaczylam obraz pt. Dream's Crystal

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-2gv-9922.jpg

tak wlasnie, jak krysztalowe marzenia trzeba chronic, zeby sie nie rozpadly na okruchy...
        • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 13.07.13, 23:01
          W tych samych salach, kilka lat wczesniej ogladalam wystawe grafik i obrazow S.Dali.

I jeszcze to W.Siudmaka... czyz nie wyglada rzeczywiscie na to, ze slepiec kręci Ziemią?

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-2gu-9023.jpg

Rockets ‘Galaxy’ (1980)
          • al-szamanka Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 14.07.13, 20:52
            Zawsze bardzo uważałam Siudmaka - facet ma talent, nieprawdopodobny warsztat, wyobraźnię.
            Jest super.
            • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 14.07.13, 20:57
              W jego obrazach jest tyle magii... i ta lagodnosc barw i piekne twarze. W wywiadzie mowil, ze czesto wzorcem jest mu zona - to musi byc piekna kobieta...
              • al-szamanka Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 14.07.13, 21:22
                m.maska napisała:

> W jego obrazach jest tyle magii... i ta lagodnosc barw i piekne twarze. W wywia
                > dzie mowil, ze czesto wzorcem jest mu zona - to musi byc piekna kobieta...

A może sam ma po prostu piękna duszę i dlatego widzi piękno i stara się je idealnie pokazać
                • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 14.07.13, 21:31
                  Nie wiem, ale kiedy ogladalam ten reportaz z Nim i o Nim zrobil na mnie wrazenie bardzo lagodnego dobrego czlowieka... zreszta juz to, ze stworzyl fundacje „SIUDMAK ARKANA XXI” i oczywiscie Światowy Projekt Pokoju „Wieczna Miłość” na to wskazuje.
                  Zreszta widzialam tez jego rzezby - jest po prostu cieply i czuje sie w tym co robi ogromna wrazliwosc.
                • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 14.07.13, 21:33
                  al-szamanka napisała:

>
                  > A może sam ma po prostu piękna duszę i dlatego widzi piękno i stara się je idea
                  > lnie pokazać

no i to zdanie: Los zawsze jest mądrzejszy - bo jest...
                • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 14.07.13, 21:51
                  al-szamanka napisała:

>
                  > A może sam ma po prostu piękna duszę i dlatego widzi piękno i stara się je idea
                  > lnie pokazać

W tych jego obrazach mozna tyle odnalezc, mnie zachwycily i zachwycaja nadal... kazdy ma niesamowita glebie.
    • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 14.07.13, 22:23
      Z przyjemnoscia ogladam galerie obrazow Siudmaka, kazdy jest inny, kazdy niesie jakies przeslanie...

www.siudmak.ovh.org/index1.html
    • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 21.07.13, 21:03
      i jakos nie dziwia mnie te ceny... 150.000-180.000 zl... niezle

www.artinfo.pl/?pid=catalogs&sp=auction&id=287&id2=52436&lng=1
      • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 21.07.13, 21:05
        dopiero teraz zauwazylam, ze to bylo 8 lat temu - w miedzyczasie, pewnie przeskoczyl juz dawno 200.000....
        • al-szamanka Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 21.07.13, 21:35
          m.maska napisała:

> dopiero teraz zauwazylam, ze to bylo 8 lat temu - w miedzyczasie, pewnie przesk
          > oczyl juz dawno 200.000....

Ma swoją uznaną pozycję to i bierze. Moja mama 12 lat temu brała zaledwie 16 tys. za obraz
          • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 21.07.13, 22:06
            Nie wiem czy na calej liscie obrazow jest wiecej niz 3-4 ktore moznaby kupic ich ceny sa zawrotne... juz same litografie kosztuja okolo 3 tys.zl.... ale fakt, ze w tych obrazach jest cos nieuchwytnego - lubie takie malarstwo, te magie cieplych delikatnych barw...
            • leziox Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 22.07.13, 19:14
              Siudmak:uduchowiony malarz-jest na czym zawiesic oczy,w przeciwienstwie do roznej masci pseudomalarzy,którym doprawdy lepiej wychodziloby malowanie scian w szalecie miejskim na akord.
              Niestety sa tacy,którzy po prostu nie moga przestac,ze szkoda dla psychiki nieszczesnikow majacych pecha obejrzenia takiego wizualnego wychodka.
              • al-szamanka Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 22.07.13, 19:47
                leziox napisał:

> Siudmak:uduchowiony malarz-jest na czym zawiesic oczy

Dobre, trafne określenie. Mnie w jego obrazach czaruje wszędobylskie, piękne światłosmile
                • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 22.07.13, 20:18
                  Swiatlo... to jest wlasnie to co w jego obrazach jest piekne - taki obraz potrafilby rozswietlic mieszkanie...
                • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 23.07.13, 20:50
                  al-szamanka napisała:

> Dobre, trafne określenie. Mnie w jego obrazach czaruje wszędobylskie, piękne św
                  > iatłosmile

Światło? to tak a propos...

SIUDMAKA łączy z Dali wirtuozeria w oddawaniu trójwymiarowego złudzenia przestrzeni, poczucie światła i cienia, perspektywy linearne i powietrzne. Do tych tradycyjnych środków wyrazu SIUDMAK dodaje elementy czysto realistyczne i bardzo osobiste, gdzie perfekcja techniczna jest na usługach oryginalnej i bujnej wyobraźni.

Ponadczasowa, daleka od teoretyzowania i mody, sztuka SIUDMAKA kontynuuje tradycje wizjonerów naszej historii. Sztuka jego urzeka wirtuozerią malarską, fascynuje wykraczającą poza normy wyobraźnią oraz bogactwem intelektualnym. Świat jedyny w swoim rodzaju, pełen osobistej symboliki, fantastycznych konstrukcji o dziwnych i nieoczekiwanych splotach myślowych. Krocząc śladami tradycji malarstwa Renesansu, artysta proponuje nam podróż bez granic po jego fantastycznym świecie. Rządzi tam jego dewiza "Tylko marzenie morze przekroczyć niepokonalne przeszkody".

fragment z artykulu...

kultura.wp.pl/title,Siudmak-Wojciech,wid,9420564,wiadomosc.html?ticaid=110ff4
                  • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 23.07.13, 20:51
                    No i wystawy... na wieży Eiffla na Milenium... Świątynia Ramzesa III, Luksor, Egipt, (projekcja dzieł na fasadzie) 2000 itd...itd...
                  • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 23.07.13, 21:01
                    i to jest właśnie to - jego sztuka jest ponadczasowa...
                    • al-szamanka Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 23.07.13, 21:46
                      m.maska napisała:

> i to jest właśnie to - jego sztuka jest ponadczasowa...

I to jest ważne - to świadczy o prawdziwym artyzmie
    • m.maska Bogumil Hoder 01.09.13, 19:20
      sto-2011.terminusaquo.eu/index.php/bogumi-hoder-wystawa-malarstwa.html
      Jak na tak mlodego tworce - ma juz bardzo dobre recenzje...
      W tv zobaczylam krotki reportaz nt. jego wystawy, ktora wlasnie odbywa sie w Lodzi i zajrzalam do netu, zeby zobaczyc wiecej.
      Ciekawy tez tytul wystawy: Horyzont zdarzen...

www.digart.pl/aktualnosci/14116/rss.html#.UiEB8n_LLXA
      • m.maska Re: Bogumil Hoder 01.09.13, 21:08
        to fragment z jego strony... rok 2010 - mial wtedy 28 lat - super...

Inni o mojej twórczości:

- Włoski krytyk sztuki prof. Mario Nicosia:

„Dzieła wykraczające poza schemat, który staje się doskonałym obrazowym wszechświatem, złożone z bardzo intensywnych odcieni i wysokiego poziomu artystycznego. Pan Hoder, prawdziwy mistrz koloru i pędzla tworzy poprzez malarstwo surrealistyczno-figuratywne i materie plastyczne, ludzkie postacie z głębokim uderzeniem psychologicznym”.

Prof. Mario Nicosia, Rzym, marzec 2010
        • al-szamanka Re: Bogumil Hoder 01.09.13, 21:16
          m.maska napisała:

> to fragment z jego strony... rok 2010 - mial wtedy 28 lat - super...
          >
          > Inni o mojej twórczości:
          >
          > - Włoski krytyk sztuki prof. Mario Nicosia:
          >
          > „Dzieła wykraczające poza schemat, który staje się doskonałym obrazowym w
          > szechświatem, złożone z bardzo intensywnych odcieni i wysokiego poziomu artysty
          > cznego. Pan Hoder, prawdziwy mistrz koloru i pędzla tworzy poprzez malarstwo su
          > rrealistyczno-figuratywne i materie plastyczne, ludzkie postacie z głębokim ude
          > rzeniem psychologicznym”.
          >
          > Prof. Mario Nicosia, Rzym, marzec 2010

To prawda, zgadzam się z tym Włochem - kolorystyka przepiękna i wyjątkowa, i tyle światła.
      • al-szamanka Re: Bogumil Hoder 01.09.13, 21:10
        Podoba mi się to, co robi - świetny warsztat.
      • m.maska Leszek Piotrowski 01.09.13, 21:16
        A z tego wynika, ze mlodych, zdolnych, ktorzy biora miedzynarodowe nagrody jest w kraju wiecej...

www.cte.org.pl/dokument688_leszek_piotrowski_%E2%80%9E_lesstro%E2%80%9D_w_wirtualnej_galerii_cte.html
        • m.maska Re: Leszek Piotrowski 01.09.13, 21:19
          Szukam intensywnej gry światła i cienia

O swoich inspiracjach oraz świecie zewnętrznym przepełnionym brzydotą, tandetą i fałszem opowiada Leszek Piotrowski "Lesstro" - artysta młodego pokolenia, wielokrotny laureat prestiżowych konkursów artystycznych.

www.cte.org.pl/dokument691_szukam_intensywnej_gry_swiatla_i_cienia.html
          • al-szamanka Re: Leszek Piotrowski 01.09.13, 21:20
            Ha, następny utalentowany. To jest dla mnie prawdziwe malarstwo.
            • m.maska Re: Leszek Piotrowski 01.09.13, 21:26
              Jesli w tym wieku osiagneli taka klase, to maja przed soba naprawde wielka przyszlosc...
        • m.maska Re: Leszek Piotrowski 01.09.13, 21:28
          toz on mial wtedy 25 lat....

Opinia krytyka włoskiego – prof. Mario Nicosia, DFG Roma, zamieszczona przy okazji pierwszej nagrody w międzynarodowym konkursie malarstwa „ Natale di Roma „ 2009

„ Genialność artystyczna. Malarz spod znaku realizmu figuratywnego tworzy postaci kobiece pełne głębokiego napięcia, iluzji, ucieczki.

Z wielkim mistrzostwem kolorystycznym Artysta przenosi na płótno zaskakujące i niesamowite kolory, które stają się czystym światłem. Dzieła Leszka Piotrowskiego są idealną harmonią wyrafinowanego smaku, nastrojowej atmosfery i wyszukanego języka artystycznego . Jego obrazy wywołują głęboki podziw .‘’
          • m.maska Re: Leszek Piotrowski 01.09.13, 21:31
            swietne recenzje ma...

Opinia krytyka hiszpańskiego, zamieszczona przy okazji publikacji prac Leszka Piotrowskiego w czasopiśmie artystycznym Llei D’art., Trazos Art. Marketing,

Nr.06/2011

-----------------------------------------------------------------------------------------------

„ Poezja wizualna „

„ Najczystszy styl akademicki, malarstwo odważne, osadzone na bardzo dobrym warsztacie

artysty. Ważnym elementem w portretach są szaty i postawy modeli. Potraktowanie kompozycji i równowagi pod wpływem mistrzów baroku. W obrazach wyrazne jest centrowanie i bardzo duże znaczenie figury jako tematu malarskiego.

Kontrasty pomiędzy tłem i pierwszym planem przenoszą nas w światło-cienie okresu manieryzmu. Kolor jest uwarunkowany zastosowaniem światła, w szatach dominują karminy.

W partiach skóry światło jest nakładane punktowo, co przydaje dynamizmu w wyrazie artystycznym.

Wysoko ocenia się pozytywną ewolucję w kierunku skonkretyzowania własnego stylu,

w znacznym stopniu określonego już teraz, silny język artystyczny, poszukiwanie piękna.

Przewidujemy wielką karierę artystyczną.”
            • al-szamanka Re: Leszek Piotrowski 02.09.13, 10:29
              No proszę, i ważne osoby go pozytywnie opiniują.
              Fajnie, że Polska może się szczycić takimi talentami. Młodzi i już bardzo znani.
              • m.maska Re: Leszek Piotrowski 02.09.13, 13:59
                O wystawie Hodera dowiedzialam sie z glownego wydania wiadomosci w tv... ale poza tym to niewiele sie o nich mowi, o tych mlodych zdolnych, ktorzy zdobywaja nagrody poza granicami kraju - jak L.Piotrowski sam mowi:

Co Pan myśli o obecnym rynku sztuki w Polsce ?

Rynek sztuki w Polsce właściwie nie istnieje . Brak jest nie tylko patronatu państwa , brakuje
                nawet prywatnych fundacji wspierających artystów – szczególnie tych młodych , o niewyrobionej jeszcze pozycji. CSW czy BWA to instytucje kierujące się zagadkowymi
                kryteriami przy wyborze artystów czy organizacji wystaw. Nie ma nawet możliwości spotkania z nimi aby przedstawić swoje prace. Kontakt kończy się na poziomie asystentki dyrektora, maile pozostają bez odpowiedzi. Po kilku takich próbach „ zaistnienia” w kraju
                artysta , który jest mocno zdeterminowany podejmuje próby za granicą i tam to się udaje.
                Tak było w moim przypadku. Jednak nie byłoby to możliwe gdyby nie wsparcie finansowe
                i moralne ze strony rodziny. Moja ciocia wyszukuje dla mnie kontakty, konkursy, finansuje
                transport obrazów i podróże zagraniczne. Mama zajmuje się przygotowaniem gruntów i klejów do płócien, brat zbija skrzynie do transportu obrazów. Zawsze mogę liczyć na pomoc rodziny i bardzo to doceniam.
    • al-szamanka Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 03.09.13, 19:23
      Tak mi narobiłaś apetytu na malarstwo, że dzisiaj po raz już któryś odwiedziłam Residenzgalerie.
      Przepiękne obrazy, przede wszystkim z XVII wieku malarzy holenderskich, ale także włoskich, hiszpańskich i francuskich.
      Prawdziwa uczta dla okasmile
      • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 03.09.13, 19:43
        Ja "flamandami" nasycilam sie w kwietniu, zarowno w domu Rubensa, jak w katedrze w Antwerpii a na deser bylo muzeum Plantin-Moretus, z definicji muzeum druku ale takze dom mieszkalny calych generacji drukarzy, wyposazony w obrazy... a teraz poprawilam Brueglami... niestety ominie nas Uffizien, jednak mysle, ze i tak naogladamy sie dosyc malarstwa "italianskiego" wink
        • al-szamanka Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 03.09.13, 19:52
          m.maska napisała:

> Ja "flamandami" nasycilam sie w kwietniu, zarowno w domu Rubensa, jak w katedrz
          > e w Antwerpii a na deser bylo muzeum Plantin-Moretus, z definicji muzeum druku
          > ale takze dom mieszkalny calych generacji drukarzy, wyposazony w obrazy... a te
          > raz poprawilam Brueglami... niestety ominie nas Uffizien, jednak mysle, ze i ta
          > k naogladamy sie dosyc malarstwa "italianskiego"
          wink

... aż nam się w głowach zakręci big_grin
          • m.maska Re: Siudmak: Los zawsze jest mądrzejszy 03.09.13, 19:55
            al-szamanka napisała:

>
            > ... aż nam się w głowach zakręci big_grin

moze lepiej nie... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka