kogucik.2872 26.08.17, 11:21 skąd pochodzi cytowany fragment ? – Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 11:27 Przejdźcie za nim przez miasto i zabijajcie bez zmrużenia oka, i nie litujcie się! Wybijcie do nogi starców, młodzieńców i panny, dzieci i kobiety, lecz tych wszystkich, którzy mają na sobie znak, nie dotykajcie! A rozpocznijcie od mojej świątyni! I rozpoczęli od starszych mężów, którzy byli przed przybytkiem. Potem rzekł do nich: Zanieczyśćcie przybytek i napełnijcie dziedzińce zabitymi, potem wyjdźcie i zabijajcie w mieście!" Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 11:29 Ci, którzy idą na wojnę przeciw Bogu i Wysłannikowi szerząc zamęt na ziemi, powinni być zabici lub ukrzyżowani, albo stracić rękę i nogę z przeciwnych stron ciała, bądź zostać wygnani. Oto zapłata. Spadnie na nich hańba na tym świecie i wielka kara na tamtym Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 11:29 Kiedy miną święte miesiące, zabijajcie bałwochwalców, gdzie ich znajdziecie. Chwytajcie ich, oblegajcie, zastawiajcie na nich pułapki. Lecz jeśli się nawrócą, będą się modlić i dawać jałmużnę ubogim, puśćcie ich wolno, gdyż Bóg Miłosierny przebacza Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 11:30 Niech każdy przypasze miecz! Potem przemierzajcie obóz, od jednej bramy do drugiej, i niech każdy zabija – własnego brata, własnego przyjaciela i krewnego! Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 11:31 Nie miej nad nimi litości! Zabijaj: od mężczyzny do niewiasty, od dziecka do niemowlęcia, od wołów do owiec, od wielbłądów do osłów! Odpowiedz Link
m.maska Re: zagadka 26.08.17, 11:44 kogucik.2872 napisał: > spróbujcie zgadnąć. Może być ciekawie. > Ja odpadam... Obecnie jestem na etapie templariuszy - czytam druga juz ksiazke, ktora juz wprawdzie kilka lat temu czytalam, ale przy obecnym natloku informacji jakie w nas wala, wiele mi umknelo. A do templariuszy wrocilam bo poszukuje w literaturze, zapewne pseudo-naukowej, bo kazdy badacz widzi sprawy po swojemu, zapiskow dotyczacych portugalskiego Tomar. Domyslam sie tylko, ze cytujesz fragmenty Biblii, jako, ze zlosliwiec jestes i przekora. Tutaj AL zapewne lepsza bedzie. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 11:56 podpowiem. Wstawiłem po dwa cytaty z Biblii, Talmudu i Koranu. Odpowiedz Link
m.maska Re: zagadka 26.08.17, 12:18 kogucik.2872 napisał: > podpowiem. Wstawiłem po dwa cytaty z Biblii, Talmudu i Koranu. > aaaa no widzisz... nie jestem biegla w temacie, wiec wysiadam - se czytam o templariuszach, ktorzy sie tez nie certolili a potem ich wycieto w pien - no prawie... Tyle, ze kiedy "to" tam pisano, to byly inne czasy - wtedy krzyzowano, scinano i kamienowano na potege - w miedzyczasie w cywilizowanym swiecie zniesiono kare smierci a islam tkwi wciaz w X wieku... Od samego poczatku w islamie kobieta byla traktowana jako cos gorszego i pod tym wzgledem nic sie nie zmienilo, a w cywilizacji zachodniej jeszcze przed nastaniem chrzescijanstwa bylo znane pojecie matriarchatu. Ja tu bronie wlasnego poletka - burki nosic nie zamierzam. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 12:37 w punkt. owszem, my poszliśmy dalej w cywilizacji. Mieliśmy ciut łatwiej. Ale i u nas ludzie potrafią wierzyć tak dosłownie, że robią dziwne rzeczy "w imię Boga". Nie wszystkie narody rozwijają się tak samo. A zasadą jest, że tam, gdzie większa bieda, tam religia staje się ucieczką. Żyjąc na pustyni, gdzie do dziś kluczowym środkiem transportu jest wielbłąd, a życie to codzienna walka o przetrwanie - nie ma się co dziwić, że łatwo takich ludzi zmanipulować, posługując się religią. Tym bardziej, że tam religia stanowi prawo. Jest to bardzo wygodne, bo dużo łatwiej kierować ludźmi za pomocą wiary. W szeregach ISIS nie maszerują bogaci szejkowie, tylko ludzie, którzy nie mają nic do stracenia. Bo albo nigdy nie mieli, albo stracili w ciągnących się dekadami wojnach. Dochodzą ci - z Europy czy Stanów - którzy "mają inne zdanie" i uważają że ISIS to swoista partyzantka - odpowiedź na ingerencje zbrojne z zachodu. To wszystko jest naprawdę bardzo skomplikowane. Wy boicie się ataków terrorystycznych, tam ludzie boją się ISIS, Asada i bomb. Dopiero co przeczytałem art że Ruscy podsumowali swój dotychczasowy udział w Syrii - ponad 23 ty misji i 90 tys zrzuconych na Syrię pocisków. Gdyby to nas ktoś tak niszczył - mielibyśmy prawo się bronić i walczyć wszelkimi możliwymi sposobami ? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: zagadka 26.08.17, 19:56 kogucik.2872 napisał: > W szeregach ISIS nie maszerują bogaci > szejkowie, tylko ludzie, którzy nie mają nic do stracenia. Bo albo nigdy nie mi > eli, albo stracili w ciągnących się dekadami wojnach. Widziałeś zdjęcia i filmy pokazujące z jakim sadyzmem zabijają swoje ofiary, jak się cieszą, gdy podcinają komuś gardło? >Dochodzą ci - z Europy cz > y Stanów - którzy "mają inne zdanie" i uważają że ISIS to swoista partyzantka Już dawno pokazano, że ci z Europy i Stanów (chodzi przede wszystkim o białych) to zwykli psychopaci, którzy zwęszyli okazję bezkarnego zabijania i torturowania. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 20:08 Już dawno pokazano, że ci z Europy i Stanów (chodzi przede wszystkim o białych) to zwykli psychopaci, którzy zwęszyli okazję bezkarnego zabijania i torturowania. zgadza się. I dokładnie tacy sami psychopaci dokonują masowych egzekucji. Spędziłem dziś pół dnia z Koranem. Powiem, że jestem zaskoczony treściami. Nie wiedziałem, że ta religia tak wprost nawiązuje do naszej. Nigdy się aż tak głęboko nie zastanawiałem. I powiem Ci jedno - Koran zakazuje zabijania. To, że są tam wersety w temacie - tak samo jak i w Biblii, Torze - nie oznacza że dotyczą tego, co dzieje się dziś. A w zagadce cytat o ścinaniu pochodzi z ...................Biblii z Nowego Testamentu - kto chce sprawdzić - Ewangelia wg św. Łukasza 19, 11-28: Odpowiedz Link
al-szamanka Re: zagadka 26.08.17, 20:53 kogucik.2872 napisał: > Już dawno pokazano, że ci z Europy i Stanów (chodzi przede wszystkim o białych) > to zwykli psychopaci, którzy zwęszyli okazję bezkarnego zabijania i torturowan > ia. > > zgadza się. I dokładnie tacy sami psychopaci dokonują masowych egzekucji. Spędz > iłem dziś pół dnia z Koranem. Powiem, że jestem zaskoczony treściami. Nie wiedz > iałem, że ta religia tak wprost nawiązuje do naszej. Nigdy się aż tak głęboko n > ie zastanawiałem. I powiem Ci jedno - Koran zakazuje zabijania. To, że są tam w > ersety w temacie - tak samo jak i w Biblii, Torze - nie oznacza że dotyczą tego > , co dzieje się dziś. A w zagadce cytat o ścinaniu pochodzi z ................. > ..Biblii z Nowego Testamentu - kto chce sprawdzić - Ewangelia wg św. Łukasza 19 > , 11-28: Hmm, ale jeżeli twórca Koranu zabijał i podbijał, dopuszczając się czynów strasznych, to tym łatwiej jego następcom interpretować sury na użytek celów militarnych. Poza tym tak szczerze - nigdy nie chcialabym wychować się w tamtej kulturze - na sam widok zakutanych kobiet oblewam się potem. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 20:58 "twórca" Koranu nie zabijał. Zakazywał zabijania, kobietom oddawał szacunek, niesamowicie pisał o Marii, matce Jezusa. Gdyby u nas nastał czas radykalizmu - to żyjąc zgodnie z Biblią - wymordowalibyśmy w imię Boga pół świata. A w Koranie stoi - w religii nie ma przymusu. Zakutane kobiety w Islamie nie różnią się niczym od naszych zakonnic. Kulturowa różnica polega na tym, że u nas zakonnica to kobieta, która głęboko wierzy i bierze ślub z Jezusem, w Islamie zakutana kobieta to kobieta, która głęboko wierzy i bierze ślub z mężczyzną z krwi i kości. Odpowiedz Link
m.maska Re: zagadka 26.08.17, 20:40 al-szamanka napisała: > >Dochodzą ci - z Europy cz > > y Stanów - którzy "mają inne zdanie" i uważają że ISIS to swoista partyz > antka > > Już dawno pokazano, że ci z Europy i Stanów (chodzi przede wszystkim o białych) > to zwykli psychopaci, którzy zwęszyli okazję bezkarnego zabijania i torturowan > ia. > > To tacy, ktorzy nie nadaja sie do Legii Cudzoziemskiej bo na to sa za leniwi a zabijac im sie chce... Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 20:43 więc wypadałoby się teraz "cieszyć" bo legiony psychopatów opuszczają nasze otoczenie, żeby zabijać gdzieś daleko stąd. Gdyby nie mieli tej okazji - zabijali by nas. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: zagadka 26.08.17, 20:47 kogucik.2872 napisał: > więc wypadałoby się teraz "cieszyć" bo legiony psychopatów opuszczają nasze oto > czenie, żeby zabijać gdzieś daleko stąd. Gdyby nie mieli tej okazji - zabijali > by nas. > Bez przesady. Tutaj hamuje ich widmo kary... przynajmniej większość z nich, tam jadą sobie pofolgować na całego. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 12:47 o przepraszam bardzo - w chrześcijaństwie zapis o dominacji mężczyzny i uległości kobiet jest prawie identyczny jak w Koranie A kiedy w naszym cywilizowanym świecie kobiety uzyskały np prawo głosu ? I do dziś się skarżą że traktowane gorzej w życiu zawodowym - np zarabiają na tych samych stanowiskach dużo mniej. I znowu podam przykład mojego sąsiada - jego żona wygląda i zachowuje się jak kobieta szczęśliwa. Nie jest zdziwiona i onieśmielona, kiedy to ja przytrzymam jej drzwi do klatki. Mówi dziękuję, ale jest do tego przyzwyczajona. Więc to też nie do końca prawda z tym złym traktowaniem kobiet. Natomiast skala przemocy w rodzinie w naszym kraju i innych katolickich (od psychicznego znęcania, po pobicia i zabójstwa) - bije na głowę wszystkie Korany. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: zagadka 26.08.17, 13:39 i napiszę jeszcze coś. Ja już mam taką paranoję, że jeśli czepnę się tematu to chcę go poznać do końca. Jestem akurat w wersetach, mówiących o zasadach małżeństwa i rozwodu. Tam jest wręcz nakazany szacunek do kobiety i dziecka w łonie. Bardzo obszernie Koran traktuje kwestie pożycia i ewentualnego rozstania, z prawami majątkowymi włącznie. Zakazuje aborcji i odbierania kobiecie należnej jej części majątku (u nas te kwestie są unormowane w kodeksie cywilnym i prawie rodzinnym. Dochodzić swoich praw trzeba jednak przed sądem - tam wystarczy zapis w księdze.) zakazuje przyjęcia kobiety jeśli ma to być dla niej krzywdą. A dopiero zacząłem czytać. Odpowiedz Link