Dodaj do ulubionych

Masko i Al

02.09.17, 13:48
Dużo podróżujecie dużo zwiedzacie, ale czy nie jest w Was jakiś żal czy smutek że nie myślicie że w Polsce też jest co zwiedzać ? nie macie wyrzutów ? czy dawno zwiedzałyście coś w kraju ? przepraszam tylko pytam smile mi nie chodzi o to żebyście tu wydały parę złotych tylko żebyście przypomniały sobie Polskę. Jakie to moherowe big_grin Dobra poczekam na koment. Mazury hej Mazury, te lasy jeziora te przydrożne kapliczki wink
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: Masko i Al 02.09.17, 13:57
      W Jerutkach gdzie jeździmy co roku w drodze do wsi jest kilka kapliczek. Droga piaszczysta po obu stronach las i zagajniki i leśne przecinki. I od czasu do czasu kapliczka. Coś niepojętego. Janeczka przy każdej się zatrzymuje robi znak krzyża i mówi do mnie - zachowuj się przeżegnaj się smile poznaliśmy w kościele w Jerutkach kobietę która ponad 90 lat. Ma swoje lata ale trzyma się oki. Powiedziała że pamięta jeszcze prusaków i bolszewików ale najbardziej ucieszyła się jak zobaczyła polskie wojsko i polskiego żołnierza a ściślej polskiego ułana na koniu z lancą w dłoni i szablą przy boku smile sporo jeszcze gadaliśmy bo kobieta rozmowna była i miała dobrą pamięć co do przeszłości.
      • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 14:54
        Czarku, sporo Polski zwiedziłam, gdy tam jeszcze mieszkałam.
        Ale wiadomo, jest sporo do zobaczenia, mam nadzieję, że to nadrobię.
        • czarek_sz Re: Masko i Al 02.09.17, 15:44
          Musisz Al musisz. Ja raz byłem za granicą. Pojechałem sam bo Janeczka nie chciała, nie czuła się najlepiej jak się później okazało była w ciąży. I nie oskarżaj mnie bo sama mi kazała jechać. I do rzeczy. Byłem w Grecji ze swoimi starymi. Było super nie powiem był wieczorowy grill quzo było i motorówką z Georgiem w morze na ryby ale to nie było to co w Polsce. Owszem było fajnie ale będąc tam wciąż myślałem o Polsce o Mazurach o Mazowszu i o Polsce. I o Janeczce ma się rozumieć smile jak wróciłem dowiedziałem się że jest w ciąży z naszym czwartym dzieckiem. Alleluja i do przodu było wink
          • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 19:48
            Chciałabym zobaczyć pałac w Książu, pojechać do Zamościa i Sandomierza.
            • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 19:57
              wytypowałaś prawie identycznie jak ja big_grin Do Zamościa się ciągle wybieram, ale zwykle coś idzie nie tak i odkładam, odkładam, choć to w sumie blisko ode mnie. Sandomierz złaziłem swojego czasu tysiąckrotnie. Książ - dobry wybór. Że się tak znowu powymądrzam - w Książu jest zamek, czyli wielka ufortyfikowana budowla mieszkalno obronna big_grin Jest co obejrzeć.
            • rena-ta49 Re: Masko i Al 02.09.17, 20:08
              al-szamanka napisała:

> Chciałabym zobaczyć pałac w Książu, pojechać do Zamościa i Sandomierza.
              >
              >

Książ jest piękny,polecam.
              • czarek_sz Re: Masko i Al 02.09.17, 20:18
                Al a w Warszawie byłaś na Pl Piłsudskiego byłaś pod Grobem Nieznanego byłaś ?
                • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 20:27
                  czarek_sz napisał:

> Al a w Warszawie byłaś na Pl Piłsudskiego byłaś pod Grobem Nieznanego byłaś ?

Byłam smile
                  • czarek_sz Re: Masko i Al 02.09.17, 20:32
                    Chwali się. U Popiełuszki pewnie nie byłaś bo nikt tam nie chodził, z przyjezdnych. Powiem szczerze i z bólem że też dawno u śp ks Jerzego nie byłem a na msze za Ojczyznę chodziłem jak nakręcony.
                    • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 20:38
                      W Warszawie... poznajesz, Czarek?

https://fs5.directupload.net/images/170902/q9bv5gwi.jpg
                      • czarek_sz Re: Masko i Al 02.09.17, 20:43
                        Matka Boża Bolesna obok Katedry ? zabij nie powiem.
                        • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 21:19
                          czarek_sz napisał:

> Matka Boża Bolesna obok Katedry ? zabij nie powiem.
                          Hmm, zapomniałam, myślałam, że może Ty wiesz.
                      • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 21:48
                        kościół Najświętszego Zbawiciela w śródmieściu ?
                        • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 21:52
                          kogucik.2872 napisał:

> kościół Najświętszego Zbawiciela w śródmieściu ?
                          >

Hmm, nie wiem... ale tam byłam smile
                          • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 21:55
                            Tylko tam jest taki obraz smile
                          • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 21:56
                            Dokladnie, przy zabytkowym Placu Zbawiciela przed ktorym to postawiono tecze sad
                            Sam kosciol jest dosc surowy w srodku, Al ma na focie boczna nawe.
                            • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 22:01
                              Ale fajnie... wreszcie wiem.
                              To była rzeczywiście boczna nawa.
                              Oprowadzano mnie po Warszawie, a wtedy wiele nazw umyka.
                            • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:04
                              tęcza była fajna. Chrześcijanie przecież nie nienawidzą. A wydźwięk instalacji nadali ludzie. Bo o ile pamiętam, pierwotnie nie miała nic wspólnego z homo. Choć nie mam nic przeciwko temu, co ludzie robią we własnych łóżkach.
                              • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:09
                                Z calym szacunkiem dla teczowej tworczosci , Plac Zbawiciela jest traktowany w kategorii zabytkow i ten zlom nijak tam nie pasowalsmileMoze by tecze pod pajaca ,wiecej oddechu zlapiebig_grin
                                Poza tym podpalana stanowila niebezpieczenstwo dla kosciola rowniez.
                                • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:16
                                  a kto podpalał ?
                                  • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:22
                                    NIE ja !big_grin
                                    Dodam jeszcze ze placyk nie jest taki wielki jak oddaja wszystkie zdjecia z tecza, ktore optycznie go powiekszaja big_grin,nie dajmy sie nabrac >Dobrze ze juz kontrowersyjna tecza -pa pabig_grin
                                    Pod Pajacem - any time big_grin big_grin big_grin
                                    • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:41
                                      a wiesz, jakby fajnie było, gdyby zmienić scenariusz ? Ktoś sobie wymyślił taką a nie inną dekorację. Ludzie zaczynają się bawić. Parki robią sobie fotki i cmokają się pod (to podobno szczęście przynosi) - zero agresji, wandalizmu. I wszyscy są szczęśliwi. Można ? Można. Trzeba tylko odrobinę dobrej woli.

a74-7 napisał:

> NIE ja !big_grin
                                      > Dodam jeszcze ze placyk nie jest taki wielki jak oddaja wszystkie zdjecia z te
                                      > cza, ktore optycznie go powiekszaja big_grin,nie dajmy sie nabrac >Dobrze ze juz
                                      > kontrowersyjna tecza -pa pabig_grin
                                      > Pod Pajacem - any time big_grin big_grin big_grin
                                      • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:50
                                        a wiesz, jakby fajnie było, gdyby zmienić scenariusz ? Ktoś sobie wymyślił taką a nie inną dekorację. Ludzie zaczynają się bawić. Parki robią sobie fotki i cmokają się pod (to podobno szczęście przynosi) - zero agresji, wandalizmu. I wszyscy są szczęśliwi. Można ? Można. Trzeba tylko odrobinę dobrej woli.
                                        Alez absolutnie, masz racje co do cmokania i kochania sie, tyle ze Pl Zbawiciela jest ciasny, jest to rondo wlasciwie, dookola samochody autobusy i tramwaje mkna przez srodek Placu.Wiec tlumek tam raczej zbedny, mozna 100%lepsze miejsca znalezc dla takiej instalacji i kochania sie nie w miejscu hazardu miedzy autamibig_grin
                                        Wiem dokladnie ,byla tam szkola angielskiego ,slynni Metodysci smile
                                        Tam uczylam sie "This is Mr Brown ,and he likes Mrs Green "na kolejnych semestrach big_grin
                                        • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:52
                                          i co z tego, że ciasno ? big_grin jak komuś ma coś przeszkadzać, to będzie przeszkadzać w każdych warunkach big_grin
                                          • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:58
                                            Znowu przekorny zaczynasz bycbig_grin big_grin
                                            • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 23:02
                                              sam napisales :" tylko te stare. Nowe to potężne molochy bezguścia" odnosnie sztuki tak samo- ta teczusia to tez luk bezguscia ,kojarzy sie bardziej z teczowym mostkiem dla zwierzat big_grin
                                              • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 23:03
                                                Ide karmic kocieta
                                                bo patrza mi gleboko w oczy i spac .Milego.
                                                • czarek_sz Re: Masko i Al 02.09.17, 23:11
                                                  A nic o mnie nie wiesz. Emigrowałaś i uważasz że masz krzywdę ja zostałem i swoje przeszedłem. Wiesz co przeszliśmy z Janeczką ? nie masz pojęcia rybo. Pzdr.
                                              • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 23:19
                                                tylko wymiar inny - kościół jako miejsce jakiegoś kultu i dekoracja jako miejsce zabawy.

a74-7 napisał:

> sam napisales :" tylko te stare. Nowe to potężne molochy bezguścia" odnosnie sz
                                                > tuki tak samo- ta teczusia to tez luk bezguscia ,kojarzy sie bardziej z teczow
                                                > ym mostkiem dla zwierzat big_grin
                                            • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 23:18
                                              nie zaczynam, tylko nigdy nie przestaję big_grin

a74-7 napisał:

> Znowu przekorny zaczynasz bycbig_grin big_grin
                                • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:18
                                  żyjemy w czasach, kiedy konsumpcja jest o krok przed duchowością. Zarzucacie islamistom fanatyzm, a same bronicie symboli własnej wiary, jak ISIS meczetu big_grin

(żart, ale na poważnie big_grin)
                                  • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:26
                                    Warszawskie koscioly sa piekne smile
                                    Byles kiedys ? Ot tak , okiem rzucic,ogarnac styl, czy ,jak moj kolega - nie chcial wejsc do hinduskiego mandiru bo to nie jego religia/bo jestes nie wierzacy ???smile
                                    • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:29
                                      Ale chyba zagielam czarka( 1:0) bo czarek chociaz chlopak z Woli,mieszkal na Mokotowie,a kazdy mokotowianin zna Pl Zbawiciela na mur! big_grin
                                      Mogl chociaz Janeczki spytac ...;-D
                                    • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:32
                                      no skoro poznałem (choć rodowity Warszawiak nie miał pojęcia gdzie to) to chyba byłem smile
                                      I co z tego, że jestem niewierzący. To nie znaczy, że nie doceniam np piękna architektury i dziejów historii. I odwiedziłem wiele świątyń, z meczetem włącznie. Lubię też bardzo nasze prawosławne cerkwie. Są niewielkie, w porównaniu z katolickimi kościołami, ale może właśnie dlatego mają prawdziwą duszę.

a74-7 napisał:

> Warszawskie koscioly sa piekne smile
                                      > Byles kiedys ? Ot tak , okiem rzucic,ogarnac styl, czy ,jak moj kolega - nie ch
                                      > cial wejsc do hinduskiego mandiru bo to nie jego religia/bo jestes nie wierzacy
                                      > ???smile
                                      • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:41
                                        Gdyby mieli tam sadzawke z rybkami - odpowiedzial by w minutce,spokojna rozczochrana, byc moze tez niewierzacy nie pytalam smile
                                        Ladna cerkiew byla na Pradze , pieknie spiewali ,ale bylo to dawno temu,teraz nie wiem.
                                        Katolickie koscioly tez maja dusze ,i ta zalete ,ze sa zawsze otwarte, mozna w spokoju pomedytowac ....

• a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:43
                                          A najpiekniejsze w stylu sa na Krakowskim Przedmiesciu.
                                        • kogucik.2872 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:47
                                          ale tylko te stare. Nowe to potężne molochy bezguścia.
                                          Im dalej na wschód, tym więcej cerkwi. Dla jednych wydają się śmieszne i pretensjonalne. Wystrój krzykliwy i badziewny. Ale atmosfera - niepowtarzalna. Od popa z maleńkiej cerkwi na podzamczu (w Lublinie) dostałem kiedyś kiedyś w prezencie ikonę. Ot tak. Na grubym kawałku kory ręcznie malowany obrazek. Mam go do dziś. Wyblakły już trochę i bardzo stary, ale darzę go ogromnym sentymentem.
                                          • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:57
                                            Nowe koscioly -fakt nie maja pomyslu.
                                            Chociaz ten neo w Licheniu nie wypadl az tak tragicznie...zlepek stylow
                                        • al-szamanka Re: Masko i Al 02.09.17, 22:50
                                          a74-7 napisał:

> Gdyby mieli tam sadzawke z rybkami - odpowiedzial by w minutce,spokojna rozczoc
                                          > hrana, byc moze tez niewierzacy nie pytalam smile
                                          > Ladna cerkiew byla na Pradze , pieknie spiewali ,ale bylo to dawno temu,teraz
                                          > nie wiem.
                                          > Katolickie koscioly tez maja dusze ,i ta zalete ,ze sa zawsze otwarte, mozna w
                                          > spokoju pomedytowac ....

Jak najbardziej mają duszę, gdyż tę wypracowują przez wieki wierni poprzez wibracje modłów, podziękowań i próśb.
                                          W Salzburgu medytuję często w kościele świętego Marka, niegdyś katolicki, kilkanaście lat temu przekazany zgromadzeniu ukraińskiemu. O każdej porze dnia lecą tam z CD gregoriańskie śpiewy, jest super nastrojowo.
                                      • czarek_sz Re: Masko i Al 02.09.17, 22:43
                                        A ja mieszkałem na kilku dzielnicach w Wawie z Janeczką bo się nie sprzedaliśmy pierdolonej komunie rybko. Wola Ochota Mokotów Centrum i Bielany to coś czego nie zrozumiesz tak się tułać jak my z Janeczką
                                        . Rybo smile
                                        • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:53
                                          Na nowe na krakowskim chyba nie znajda juz miejsca ,nie wiem ,sorkismile
                                        • a74-7 Re: Masko i Al 02.09.17, 22:55
                                          Czarus, w temacie ludzkich tulaczek ,ksiazke mogla bym , z emigrantem gadasz.
            • m.maska Re: Masko i Al 03.09.17, 03:17
              al-szamanka napisała:

> Chciałabym zobaczyć pałac w Książu, pojechać do Zamościa i Sandomierza.
              >
              >

Ksiaz jak najbardziej, chcialabym zobaczyc Kazimierz nad Wisla, wrocic do Krakowa, do Czorsztyna w Pieniny oj duzo by wymieniac.
              Najblizsza podroz to Wroclaw i juz junior zameldowal, ze koniecznie Panorama Raclawicka - na pamiec sie chyba chce nauczyc, bo to juz trzeci albo czwarty raz.
              • al-szamanka Re: Masko i Al 03.09.17, 10:14
                m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
                >
                > > Chciałabym zobaczyć pałac w Książu, pojechać do Zamościa i Sandomierza.
                > >
                > >
                >
                > Ksiaz jak najbardziej, chcialabym zobaczyc Kazimierz nad Wisla, wrocic do Krako
                > wa, do Czorsztyna w Pieniny oj duzo by wymieniac.

Oooo, a więc trzeba się zastanowić smile
                • al-szamanka Re: Masko i Al 03.09.17, 10:16
                  Dla mnie w międzyczasie jest wiele miejsc, gdzie już nigdy nie chciałabym pojechać. W Europie zrobiło się niebezpiecznie.
              • czarek_sz Re: Masko i Al 03.09.17, 10:15
                Jeszcze o tułaczce. A nie gniewaj się ale muszę. Od 1974 r do 2004 r tułaliśmy się z Janeczką po Warszawie jak Cyganie. Czterdzieści lat po pięciu dzielnicach najlepsze lata poświęcone walce o to żeby gdzieś osiąść na stałe. Kto tego nie przeszedł ten nie ma pojęcia czym jest tułaczka. I jeszcze na koniec przechodziliśmy to co przechodzili Ci których wyrzucano z rabowanych mieszkań przez warszawską urzędniczą mafię. Pięć lat walki z synem jednego z najbogatszych Polaków. Też odciął nam gaz chciał odciąć prąd demolował kamienicę zaspawał windę itd itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka