m.maska 19.11.17, 19:38 Poszukuje odpowiedniego na upominek... nie jest latwo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: Maneki-Neko 19.11.17, 19:40 Po pierwsze nie moze byc zloty, nie ma byc z plastiku i lapka ma byc nieruchoma, najlepiej z ceramiki... pytanie teraz: lewa lapka czy prawa w gorze? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maneki-Neko 19.11.17, 20:14 Prawa w gorze - szczescie dla domu ,lewa w biznesie,ponoc. Poszukaj moze na ebay czy amazon . Albo jakis japonski sklep online. Dlaczego nie zloty? Zloty ponoc to kolor szczescia i obfitosci dla posiadacza kotka Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Maneki-Neko 19.11.17, 20:43 a74-7 napisał: > Prawa w gorze - szczescie dla domu ,lewa w biznesie,ponoc. > Poszukaj moze na ebay czy amazon . > Albo jakis japonski sklep online. > Dlaczego nie zloty? Zloty ponoc to kolor szczescia i obfitosci dla posiadacza > kotka :-D O rany, teraz wszystko rozumiem. Dostałam raz złotego od moich Chińczyków, zawadzał, wiec go albo wyrzuciłam, albo dałam jakiemuś Klientowi... i teraz szczęście mnie opuściło, nie mogę wygrać milionów w totka. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maneki-Neko 19.11.17, 20:59 Ha, Chinczycy to bardzo zabobonny i wierzacy w rozniaste amulety przynoszace szczescie i zdrowie narodek. W styczniu czy na poczatku lutego mamy Chinski Nowy Rok, polki uginaja sie od takich takiego "badziewia" roznych malutkich srednich i wielkich zazwyczaj czerwonego i zlotego koloru ... Odpowiedz Link
m.maska Re: Maneki-Neko 19.11.17, 22:08 Ale to oprocz lapki w gorze, musi byc odpowiednia plamka na lapce, i jeszcze odpowiednia monetka (koban) z odpowiednim napisem... toz to musi spelniac wiecej warunkow niz nowoczesny samochod. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Maneki-Neko 19.11.17, 23:05 oj tam, oj tam , lepiej kup bilet do Japonii, to se prezent sama/sam wybierze Odpowiedz Link
m.maska Re: Maneki-Neko 19.11.17, 23:33 a74-7 napisał: > oj tam, oj tam , lepiej kup bilet do Japonii, to se prezent sama/sam wybierze : > -) No ja sobie wyobrazam... Pokazalam dzisiaj maila, ktorego dostalam od mojego japonskiego przyjaciela... pogrywa sobie ze mna wie, ze kiedys mialam zapedy do nauki i nawet udalo mi sie przebrnac przez ichnie alfabety i ciutke pojecia mialam jak one funkcjonuja, zapewne jednak nie zauwazyl, ze od kilku lat piszemy po angielsku bo ostatnio dostalam takiego maila: どもありがとーーは どうも ありがとう が 正しいです z pomoca wujka gugla i translatora doszlam do wniosku, ze rozpoczela sie nauka jezyka i ze chyba popelnilam blad: Dziękuję bardzo Dziękuję bardzo Jest poprawny Odpowiedz Link