Dodaj do ulubionych

Screeny...

29.11.18, 18:25
Zdarza Wam sie robic screeny, zeby cos zachowac? zeby cos nie umknelo? nie zniknelo...
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:27
      hahaha.... zeby bylo zabawniej, zdarza mi sie zrobic screeny z moich wlasnych fot, ktore latwiej znalezc mi na forum anizeli na moich licznych zewnetrznych dyskach.
      • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 18:29
        Rzadko robię screeny, ale te, które mam bardzo mi się przydały.
        • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:31
          al-szamanka napisała:

> Rzadko robię screeny, ale te, które mam bardzo mi się przydały.
          >

Prawda? niekiedy trzeba sie naszukac, ale jesli sie wie co tam bylo, to jakos sie do tego dotrze...
          • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:35
            Bo niekiedy tak jest, ze sie patrzy i nie widzi...
            Pamietam jak bylysmy w Mini Europa w Brukseli, po powrocie przeczytalam w przewodniku, ze byl tam tez model Wezuwiusza - bylam przekonana, ze go nie widzialam. Pytalam nawet moja towarzyszke podrozy, czy widziala tam Wezuwiusza, ktory w koncu malutki nie byl - tez go nie zauwazyla. Potem okazalo sie, ze mam go na moich wlasnych fotach.
            To samo ze screenami - one sa, a jednak nie do konca zawsze wiemy, co sie na nich utrwalilo smile
          • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 18:38
            m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
            >
            > > Rzadko robię screeny, ale te, które mam bardzo mi się przydały.
            > >
            >
            > Prawda? niekiedy trzeba sie naszukac, ale jesli sie wie co tam bylo, to jakos s
            > ie do tego dotrze...

Hmm, najlepsze, kiedy wiesz, co było, znajdujesz, a tu się okazuje, że jest o niebo więcej big_grin
            • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:44
              al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
              >
              > > al-szamanka napisała:
              > >
              > > > Rzadko robię screeny, ale te, które mam bardzo mi się przydały.
              > > >
              > >
              > > Prawda? niekiedy trzeba sie naszukac, ale jesli sie wie co tam bylo
              > ], to jakos s
              > > ie do tego dotrze...
              >
              > Hmm, najlepsze, kiedy wiesz, co było, znajdujesz, a tu się okazuje, że jest o n
              > iebo więcej big_grin
              >

Bo niekiedy tak jest, ze robi sie cos na wszelki wypadek, bo byc moze sie przyda.
              Bywa, ze screenuje artykul, ktory chce przeczytac a nie mam w tym momencie na to czasu. Niektorych artykulow nie da sie skopiowac i wtedy pozostaje screen.
      • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:29
        Kilka miesiecy temu Komputermann namowil mnie na wymiane mojego twardego dysku, ktory mial bagatela 1TB pojemnosci na dysk SSD mniejszy bo tylko o polowie tej pojemnosci, ale dzieki temu obeszlo sie bez czyszczenia dysku, bo ten pierwszy zachowalam, a na nim sa skarby wyjatkowe... big_grin
        • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 18:35
          m.maska napisała:

> Kilka miesiecy temu Komputermann namowil mnie na wymiane mojego twardego dysku,
          > ktory mial bagatela 1TB pojemnosci na dysk SSD mniejszy bo tylko o polowie tej
          > pojemnosci, ale dzieki temu obeszlo sie bez czyszczenia dysku, bo ten pierwszy
          > zachowalam, a na nim sa skarby wyjatkowe... big_grin

Wyobrażam sobie, tym bardziej, że niekiedy po prawie dwóch latach dostrzega się coś na screenie, co kiedyś po prostu umknęło, a jest nieprawdopodobnie przydatne.
          • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:36
            al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
            >
            > > Kilka miesiecy temu Komputermann namowil mnie na wymiane mojego twardego
            > dysku,
            > > ktory mial bagatela 1TB pojemnosci na dysk SSD mniejszy bo tylko o polow
            > ie tej
            > > pojemnosci, ale dzieki temu obeszlo sie bez czyszczenia dysku, bo ten pi
            > erwszy
            > > zachowalam, a na nim sa skarby wyjatkowe... big_grin
            >
            > Wyobrażam sobie, tym bardziej, że niekiedy po prawie dwóch latach dostrzega się
            > coś na screenie, co kiedyś po prostu umknęło, a jest nieprawdopodobnie przydat
            > ne.
            >
            >

big_grinbig_grinbig_grin
            • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:38
              A wiesz AL, ze taki screen zabiera jak na zwykly zrzut ekranu tyle miejsca co nawet lepszej jakosci fota? u mnie jest to srednio 4,1MB.
              • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:39
                U mnie takie screeny zapisuja sie z koncowka .bmp a u Ciebie?
                • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:41
                  Co oznacza Bitmap... www.wikiwand.com/pl/Windows_Bitmap
                  • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 18:48
                    m.maska napisała:

> Co oznacza Bitmap... www.wikiwand.com/pl/Windows_Bitmap
                    >

Już po pierwszych trzech zdaniach odechciało mi się czytać co to ten Bitmap jest. Do takiego dokształtu nikt mnie nie zmusi. To już wolę czytać o sępie palącym papierosy i rzewnie płaczącym.
                • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 18:43
                  m.maska napisała:

> U mnie takie screeny zapisuja sie z koncowka .bmp a u Ciebie?
                  >

O co Ty mnie pytasz? Nie mam najmniejszego pojęcia! Do teraz nie wiedziałam, że screeny mają jakieś końcówki.
                  • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 18:50
                    al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                    >
                    > > U mnie takie screeny zapisuja sie z koncowka .bmp a u Ciebie?
                    > >
                    >
                    > O co Ty mnie pytasz? Nie mam najmniejszego pojęcia! Do teraz nie wiedziałam, że
                    > screeny mają jakieś końcówki.
                    >
                    >

Screen jest plikiem, tak jak fotografia, czy tekst - kazdy plik ma koncowke, bo po koncowce(format) Windows wie jak taki plik otworzyc. To co przed kropka Windowsa nie interesuje - to mozesz zawsze sobie zmienic nadac temu inna nazwe - jesli zmienisz cokolwiek w zapisie formatu, Windows Ci tego nie otworzy.
                    • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 18:51
                      m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
                      >
                      > > m.maska napisała:
                      > >
                      > > > U mnie takie screeny zapisuja sie z koncowka .bmp a u Ciebie?
                      > > >
                      > >
                      > > O co Ty mnie pytasz? Nie mam najmniejszego pojęcia! Do teraz nie wiedział
                      > am, że
                      > > screeny mają jakieś końcówki.
                      > >
                      > >
                      >
                      > Screen jest plikiem, tak jak fotografia, czy tekst - kazdy plik ma koncowke, bo
                      > po koncowce(format) Windows wie jak taki plik otworzyc. To co przed kropka Win
                      > dowsa nie interesuje - to mozesz zawsze sobie zmienic nadac temu inna nazwe - j
                      > esli zmienisz cokolwiek w zapisie formatu, Windows Ci tego nie otworzy.

Powiedzmy, że zrozumiałam.
              • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 18:40
                Żałuję np. że nigdy nie zrobiłam screena żadnego tekstu kichonora.
                • rudka-a Re: Screeny... 29.11.18, 19:20
                  To teraz się uśmiejecie....nigdy nie robiłam, moje gg jest czyste, jak łza, bo nie mam włączonego archiwum, poczta to samo...wieje pustką...jestem własciwie bezbronna....nie mam nic, czym mogłabym się 'pochwalić'....mój najczarniejszy scenariusz nie zakładał, że coś może mi być potrzebne...nie sądziłam, że może to być jakimś orężem, który należy trzymać....lub, że będzie wspomnieniem, bo ktoś umrze...
                  • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 19:45
                    rudka-a napisała:

> To teraz się uśmiejecie....nigdy nie robiłam, moje gg jest czyste, jak łza, bo
                    > nie mam włączonego archiwum, poczta to samo...wieje pustką...jestem własciwie b
                    > ezbronna....nie mam nic, czym mogłabym się 'pochwalić'....mój najczarniejszy sc
                    > enariusz nie zakładał, że coś może mi być potrzebne...nie sądziłam, że może to
                    > być jakimś orężem, który należy trzymać....lub, że będzie wspomnieniem, bo ktoś
                    > umrze...

>
                    >
                    No wlasnie... i sama skasowalas forum Piotra na ktorym byly wspaniale posty, jego przemyslenia - szkoda tego. Dobrze, ze chociaz zachowal sie jego ostatni post sad
                    • rudka-a Re: Screeny... 29.11.18, 19:56
                      Skasowałam nie tylko forum, ale i inne rzeczy...taką mieliśmy umowę!
                      Zgodziłam się, bo nie przypuszczałam, że będę musiała to zrobić....
                      łatwo nie było....nie mogłam postąpić inaczej....
                      takie miał zyczenie za życia...
                      • al-szamanka Re: Screeny... 29.11.18, 19:59
                        rudka-a napisała:

> Skasowałam nie tylko forum, ale i inne rzeczy...taką mieliśmy umowę!
                        > Zgodziłam się, bo nie przypuszczałam, że będę musiała to zrobić....
                        > łatwo nie było....nie mogłam postąpić inaczej....
                        > takie miał zyczenie za życia...

Spełniłaś życzenie, wiadomo, że musiałaś dotrzymać słowa.... tylko szkoda, że On takie życzenie miał.
                        • rudka-a Re: Screeny... 29.11.18, 20:16
                          Jak twierdził..."na trupie sie nie tańczy"..
                          dokładnie to mi powiedział...
                          zgodziłam się, bo dając hasła... do nicka i pozostałych mailowni gdzies tam
                          obdarzył mnie zaufaniem....i wiarą, że zrobię to, o co prosił....
                          nie wpadłam na to, by skopiować, zrobic screeny...
                          nikt mi też nie podpowiedział..i jest jak jest
                          • rudka-a Re: Screeny... 29.11.18, 20:19
                            > nie wpadłam na to, by skopiować, zrobic screeny...
                            > nikt mi też nie podpowiedział..i jest jak jest

oczywiście dotyczy TYLKO wypowiedzi na forum!!!
        • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 20:54
          Ale jest jeszcze poczta, a ja niczego nie kasuje - tak wiec mam nawet rezerwacje hoteli, samolotow, samochodow - to wszystko sobie lezakuje - bo nigdy nie wiadomo. A moze wroce w jakies miejsce, i akurat bede chciala wziac ten sam hotel... o! np. dzisiaj AL zatesknilo sie znowu za Portugalia, za Sintra - akurat tam wrocilabym chetnie i moze nawet do tego samego hoteliku... smile
          • m.maska Re: Screeny... 29.11.18, 21:03
            Ze juz nie wspomne o Alberobello, gdzie AL chce wrocic koniecznie do tego samego trullo, w ktorym nocowalysmy podczas pobytu tam - wtedy mozna zawsze zajrzec i zobaczyc ktore to z licznych tam trullo bylo smile
        • m.maska Re: Screeny... 01.12.18, 14:35
          m.maska napisała:

> Kilka miesiecy temu Komputermann namowil mnie na wymiane mojego twardego dysku,
          > ktory mial bagatela 1TB pojemnosci na dysk SSD mniejszy bo tylko o polowie tej
          > pojemnosci, ale dzieki temu obeszlo sie bez czyszczenia dysku, bo ten pierwszy
          > zachowalam, a na nim sa skarby wyjatkowe... big_grin
          >
          >

Po tej calej wymianie dysku i instalacji systemu na nowo mialam jeszcze problem z wgraniem oprogramowania Office - cos mi sie chrzanilo w Wordzie. Niewiele sie nad tym zastanawiajac zainstalowalam Office free - a teraz okazalo sie, ze ten Word free robi mi takie fikolki, ze drukuje tylko np. dolna czesc slow, w niektorych linijkach. No i sie narobilo - pytanie bylo, czy to wina drukarki, czy moze Worda? Juz bylam gotowa jechac po nowa drukarke, ale na wszelki wypadek zainstalowalam moje stare Office, wprawdzie szlo z oporami, ale dalo sie zainstalowac i co sie okazalo? ze drukarka jest w porzadku, to jednak rzeczywiscie Word free robil takie rzeczy. Uffff......
          • al-szamanka Re: Screeny... 01.12.18, 17:28
            m.maska napisała:

> m.maska napisała:
            >
            > > Kilka miesiecy temu Komputermann namowil mnie na wymiane mojego twardego
            > dysku,
            > > ktory mial bagatela 1TB pojemnosci na dysk SSD mniejszy bo tylko o polow
            > ie tej
            > > pojemnosci, ale dzieki temu obeszlo sie bez czyszczenia dysku, bo ten pi
            > erwszy
            > > zachowalam, a na nim sa skarby wyjatkowe... big_grin
            > >
            > >
            >
            > Po tej calej wymianie dysku i instalacji systemu na nowo mialam jeszcze problem
            > z wgraniem oprogramowania Office - cos mi sie chrzanilo w Wordzie. Niewiele si
            > e nad tym zastanawiajac zainstalowalam Office free - a teraz okazalo sie, ze te
            > n Word free robi mi takie fikolki, ze drukuje tylko np. dolna czesc slow, w nie
            > ktorych linijkach. No i sie narobilo - pytanie bylo, czy to wina drukarki, czy
            > moze Worda? Juz bylam gotowa jechac po nowa drukarke, ale na wszelki wypadek za
            > instalowalam moje stare Office, wprawdzie szlo z oporami, ale dalo sie zainstal
            > owac i co sie okazalo? ze drukarka jest w porzadku, to jednak rzeczywiscie Word
            > free robil takie rzeczy. Uffff......

Wow, jak Ty to wszystko zechcesz wydrukował, to Ci patronów nie starczy big_grin
            • m.maska Re: Screeny... 01.12.18, 17:32
              al-szamanka napisała:

>
              > Wow, jak Ty to wszystko zechcesz wydrukował, to Ci patronów nie starczy big_grin
              >

A nie, nie starczylo. Musialam ruszyc sie dzisiaj z domu - kupilam nowe... smile
    • rena-ta49 Re: Screeny... 29.11.18, 21:39
      Czasem robię screeny,zwłaszcza kiedy jest mi coś potrzebne.
      Warto jednak je robić ,nigdy nie wiadomo co może przydać się w przyszłoścismilesmile
      • m.maska Re: Screeny... 30.11.18, 01:39
        rena-ta49 napisała:

> Czasem robię screeny,zwłaszcza kiedy jest mi coś potrzebne.
        > Warto jednak je robić ,nigdy nie wiadomo co może przydać się w przyszłoścismilesmile

Oj to prawda, to prawda - wprawdzie wkurzalam sie troche na Komputermanna, ze namowil mnie na mniejszy dysk - mimo, ze szybszy, ale dzieki temu zachowalam wszystkie screeny ktore robilam zanim oddalam kompa do zainstalowania systemu na nowo. Czego ja na tym starym dysku nie znalazalm - prawdziwa kopalnia informacji i do tego jaka pomocna big_grin
        • al-szamanka Re: Screeny... 30.11.18, 06:09
          m.maska napisała:

> rena-ta49 napisała:
          >
          > > Czasem robię screeny,zwłaszcza kiedy jest mi coś potrzebne.
          > > Warto jednak je robić ,nigdy nie wiadomo co może przydać się w przyszłośc
          > ismilesmile
          >
          > Oj to prawda, to prawda - wprawdzie wkurzalam sie troche na Komputermanna, ze n
          > amowil mnie na mniejszy dysk - mimo, ze szybszy, ale dzieki temu zachowalam wsz
          > ystkie screeny ktore robilam zanim oddalam kompa do zainstalowania systemu na n
          > owo. Czego ja na tym starym dysku nie znalazalm - prawdziwa kopalnia informacji
          > i do tego jaka pomocna
          big_grin

Hehe, powiedziałabym, że przełomowo pomocna big_grin
          • m.maska Re: Screeny... 30.11.18, 14:04
            Ale i rozne strony w internecie sa nieskonczona kopalnia informacji, ktorych kiedys nawet nie czytalam, a teraz siegnelam do wyszukiwarki i znalazlam takie smaczki, ze znowu nalezy zrobic kilka, kilkanascie a moze nawet kilkaset screenow... smile
            To jest doskonala funkcja te screeny...
            • m.maska Re: Screeny... 30.11.18, 17:09
              Nie moge sie wrecz doczekac AL, zeby Ci te "skarby" pokazac - nie uwierzysz co znalazlam smile
              • al-szamanka Re: Screeny... 30.11.18, 18:36
                m.maska napisała:

> Nie moge sie wrecz doczekac AL, zeby Ci te "skarby" pokazac - nie uwierzysz co
                > znalazlam smile
                >

no widzę, widzę... big_grin big_grin big_grin
                • m.maska Re: Screeny... 30.11.18, 20:37
                  AL, moje wrodzone lenistwo nie pozwala mi na czytanie wszystkiego co sie komukolwiek ulewa - ale teraz pogrzebalam troszke, jak wiesz i.... dynamit big_grin
                  • al-szamanka Re: Screeny... 30.11.18, 20:39
                    m.maska napisała:

> AL, moje wrodzone lenistwo nie pozwala mi na czytanie wszystkiego co sie komuko
                    > lwiek ulewa - ale teraz pogrzebalam troszke, jak wiesz i.... dynamit big_grin

ooooo, bum!bum!bum!
                    • m.maska Re: Screeny... 30.11.18, 20:41
                      No niezupelnie, Noblem nie jestem, to nie ja ten dynamit podlozylam big_grinbig_grinbig_grin
                      • al-szamanka Re: Screeny... 30.11.18, 21:01
                        m.maska napisała:

> No niezupelnie, Noblem nie jestem, to nie ja ten dynamit podlozylam big_grinbig_grinbig_grin
                        >
                        Podłożyć "dynamit" i zostać z kapiszonami to trochę nie teges big_grin
                        A tak prawdę mówić, to który to odcinek serialu?
                        • m.maska Re: Screeny... 01.12.18, 00:20
                          al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                          >
                          > > No niezupelnie, Noblem nie jestem, to nie ja ten dynamit podlozylam big_grinbig_grin:
                          > D
                          > >
                          > Podłożyć "dynamit" i zostać z kapiszonami to trochę nie teges big_grin
                          > A tak prawdę mówić, to który to odcinek serialu?
                          >
                          >
                          >

A skad mam wiedziec? nie ogladam raczej...
                          • al-szamanka Re: Screeny... 01.12.18, 05:33

Czyli jednak nie turecki serial, ktorych tyle w Polsce leci.
                            W takim razie wygląda to na film fabularny... sensacyjny, albo kryminał jakiś.
                            • m.maska Re: Screeny... 01.12.18, 12:34
                              Eeeetam szmira jakas... ja niespecjalnie kinomanka jestem.
        • rena-ta49 Re: Screeny... 01.12.18, 14:50
          Niby w internecie nic nie ginie,nawet jak coś się usunie to można to odtworzyć,ale lepiej ważne rzeczy pod ręka.
          • m.maska Re: Screeny... 01.12.18, 14:58
            No niektore sa wazne, a niektore wazniejsze wink
            • a74-7 Re: Screeny... 01.12.18, 18:12
              Jesli czegos zabraknie- sluze swoimi ,zeby postawic kropke nad I .
              • m.maska Re: Screeny... 03.12.18, 16:29
                W razie czego sie zglosze, ale na razie mam tyle, ze nawet nie wiem na co klikac wink
    • m.maska Re: Screeny... 03.12.18, 16:28
      A jak tam z Twoim urlopem AL? trzeba bedzie troche screenow przygotowac, znowu bede drukowac jak mistrz swiata smile
      • al-szamanka Re: Screeny... 03.12.18, 18:36
        m.maska napisała:

> A jak tam z Twoim urlopem AL? trzeba bedzie troche screenow przygotowac, znowu
        > bede drukowac jak mistrz swiata smile
        >

Hmm, o urlopach jeszcze mowy nie ma... sytuacja w pracy mocno napięta.
        Jednak na wszelki wypadek rozglądaj się za tańszymi patronami, bo screenów będzie dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka