al-szamanka 02.03.24, 19:27 Coraz bardziej czesty widok w salzburskich marketach. Polki z warzywami i owocami Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rena-ta49 Re: puste polki 02.03.24, 19:47 A w Polsce uginają się półki od nadmiaru towaru. Trzeba tylko patrzeć na kraj pochodzenia, by nie brać syfu z Ukrainy. Odpowiedz Link
m.maska Re: puste polki 03.03.24, 11:51 U mnie jak na razie brakow nie widac. Ale to tez zapewne kwestia czasu. Odpowiedz Link
m.maska Re: puste polki 03.03.24, 11:56 m.maska napisała: > U mnie jak na razie brakow nie widac. Ale to tez zapewne kwestia czasu. > Wiesz AL, ale to ze u mnie brakow nie widac, to moze skutek niemieckiej solidarnosci tylko. Pamietasz jak bylo z maseczkami? jechaly z Rotterdamu zamowione przez Wlochy maseczki, to je Niemcy "solidarnie" przechwycily, moze teraz towary zamowione na rynek austriacki tez przechwytuja, np. te jadace z Holandii, Hiszpanii czy Francji. We Francji, kiedy ostatnio tam bylam, tez niczego nie brakowalo, szczegolnie jarzyn i owocow, tam zawsze ten towar blyszczy na polkach. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: puste polki 03.03.24, 19:35 m.maska napisała: > m.maska napisała: > > > U mnie jak na razie brakow nie widac. Ale to tez zapewne kwestia czasu. > > > > Wiesz AL, ale to ze u mnie brakow nie widac, to moze skutek niemieckiej solidar > nosci tylko. Pamietasz jak bylo z maseczkami? jechaly z Rotterdamu zamowione pr > zez Wlochy maseczki, to je Niemcy "solidarnie" przechwycily, moze teraz towary > zamowione na rynek austriacki tez przechwytuja, np. te jadace z Holandii, Hiszp > anii czy Francji. We Francji, kiedy ostatnio tam bylam, tez niczego nie brakowa > lo, szczegolnie jarzyn i owocow, tam zawsze ten towar blyszczy na polkach. > > Mozesz miec racje, oni zawsze byli tacy... solidarni. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: puste polki 04.03.24, 19:13 Tak bywało ostatni raz kiedy wybuchła pandemia,ale to było 4 lata temu! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: puste polki 04.03.24, 19:45 rena-ta49 napisała: > Tak bywało ostatni raz kiedy wybuchła pandemia,ale to było 4 lata temu! Ale podczas II wojny byli bardzo ukladni i ratowali Zydow przed polskimi nazistami... przynajmniej ostatnio mocno pracuja nad tym, aby tak wlasnie wygladala historia. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: puste polki 06.04.24, 20:10 Gdy w zeszlym roku bylam w Polsce kupilam litrowa butelke przyprawy Maggi, tutaj od ponad roku nie mozna takich dostac. Nareszcie pojawily sie w pobliskim niemieckim Freilassingu, ale juz trzykrotnie drozsze. I tak ze wszystkim. A durnowaci Polacy chca euro. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: puste polki 08.04.24, 07:35 al-szamanka napisała: > Gdy w zeszlym roku bylam w Polsce kupilam litrowa butelke przyprawy Maggi, tuta > j od ponad roku nie mozna takich dostac. Nareszcie pojawily sie w pobliskim nie > mieckim Freilassingu, ale juz trzykrotnie drozsze. I tak ze wszystkim. A durnow > aci Polacy chca euro. To nie Polacy chcą euro,to niewielka garstka bogatych unijczyków chce nas okrasć z własnej waluty. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: puste polki 08.04.24, 20:35 rena-ta49 napisała: > al-szamanka napisała: > > > Gdy w zeszlym roku bylam w Polsce kupilam litrowa butelke przyprawy Maggi > , tuta > > j od ponad roku nie mozna takich dostac. Nareszcie pojawily sie w poblisk > im nie > > mieckim Freilassingu, ale juz trzykrotnie drozsze. I tak ze wszystkim. A > durnow > > aci Polacy chca euro. > > > To nie Polacy chcą euro,to niewielka garstka bogatych unijczyków chce nas okra > sć z własnej waluty. Ale czytam na fejsie wypowiedzi lewckiego polactwa i wszyscy sa za euro. A wlasnie dzisiaj odwiedzila nas w pracy nasza byla sprzataczka, Chorwatka, i opowiadala, ze po w prowadzeniu euro wszystko tam podrozalo o 100%, podawala przyklady i wychodzi, ze niektore ceny sporo wyzsza niz te w Austrii. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: puste polki 10.04.24, 09:01 Polscy emeryci,którzy mają najniższe emerytury i już teraz biedują,po wprowadzeniu euro pomrzą z głodu. Póki Glapiński pilnuje naszej waluty ,to euro nie wprowadza.Ciekawe dlaczego mimo przynależności do Unii niektóre kraje do tej pory pilnują swojej waluty i nie wprowadziły euro? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: puste polki 10.04.24, 15:34 rena-ta49 napisała: > Polscy emeryci,którzy mają najniższe emerytury i już teraz biedują,po wprowadze > niu euro pomrzą z głodu. > Póki Glapiński pilnuje naszej waluty ,to euro nie wprowadza.Ciekawe dlaczego mi > mo przynależności do Unii niektóre kraje do tej pory pilnują swojej waluty i ni > e wprowadziły euro? Podejrzewam, ze nieco lepiej mysla niz polactwo (nie mowie tu o Polakach, bo to zupelnie inny narod), no i wiedza, ze i bez tego sa europejczykami. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: puste polki 18.04.24, 07:38 Wolny dzien, ale brzydka pogoda, zimno, wiec nici z maszerowania. Pozostaja zakupy, bo lodowka pustka swieci... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: puste polki 18.04.24, 19:40 al-szamanka napisała: > Wolny dzien, ale brzydka pogoda, zimno, wiec nici z maszerowania. Pozostaja zak > upy, bo lodowka pustka swieci... > U mnie do południa zimno,ale słońce momentami się pokazywało. Po południu wyszłam na gimnastykę i po godzinie jak wyszłam to wszędzie ogromne kałuże. Musiało solidnie popadać. W nocy mamy przymrozki, w ciągu dnia temp. ok.8st. Odpowiedz Link
m.maska Re: puste polki 19.04.24, 00:23 rena-ta49 napisała: > al-szamanka napisała: > > > Wolny dzien, ale brzydka pogoda, zimno, wiec nici z maszerowania. Pozosta > ja zak > > upy, bo lodowka pustka swieci... > > > > U mnie do południa zimno,ale słońce momentami się pokazywało. Po południu wyszł > am na gimnastykę i po godzinie jak wyszłam to wszędzie ogromne kałuże. Musiało > solidnie popadać. > W nocy mamy przymrozki, w ciągu dnia temp. ok.8st. U mnie podobnie, chociaz u mnie do tej pory upalow nie bylo, Wy tam mogliscie sie przynajmniej przez kilka dni pocieszyc cieplem. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: puste polki 18.04.24, 19:36 "Podejrzewam, ze nieco lepiej mysla niz polactwo (nie mowie tu o Polakach, bo to zupelnie inny narod), no i wiedza, ze i bez tego sa europejczykami." Jesteśmy w Europie od zaswsze, wiec Polacy są europejczykami, ale polactwo mieni się unijczykami i to nas chyba od nich różni. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: puste polki 20.04.24, 07:40 Unijczycy? Prawde mowiac pierwszy raz slysze. Chyba zrozumieli, ze gadanie, ze sa europejczykami, gdy juz sie nimi jest, to takie glupowate i zaczeli sie nazywac inaczej. A co z nimi bedzie, gdy unia juz niedlugo sie rozwali na dobre? Bezpanscy? Odpowiedz Link