Dodaj do ulubionych

puste polki

02.03.24, 19:27
Coraz bardziej czesty widok w salzburskich marketach. Polki z warzywami i owocami
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: puste polki 02.03.24, 19:47
      A w Polsce uginają się półki od nadmiaru towaru. Trzeba tylko patrzeć na kraj pochodzenia, by nie brać syfu z Ukrainy.
      • m.maska Re: puste polki 03.03.24, 11:51
        U mnie jak na razie brakow nie widac. Ale to tez zapewne kwestia czasu.
        • m.maska Re: puste polki 03.03.24, 11:56
          m.maska napisała:

> U mnie jak na razie brakow nie widac. Ale to tez zapewne kwestia czasu.
          >

Wiesz AL, ale to ze u mnie brakow nie widac, to moze skutek niemieckiej solidarnosci tylko. Pamietasz jak bylo z maseczkami? jechaly z Rotterdamu zamowione przez Wlochy maseczki, to je Niemcy "solidarnie" przechwycily, moze teraz towary zamowione na rynek austriacki tez przechwytuja, np. te jadace z Holandii, Hiszpanii czy Francji. We Francji, kiedy ostatnio tam bylam, tez niczego nie brakowalo, szczegolnie jarzyn i owocow, tam zawsze ten towar blyszczy na polkach.
          • al-szamanka Re: puste polki 03.03.24, 19:35
            m.maska napisała:

> m.maska napisała:
            >
            > > U mnie jak na razie brakow nie widac. Ale to tez zapewne kwestia czasu.
            > >
            >
            > Wiesz AL, ale to ze u mnie brakow nie widac, to moze skutek niemieckiej solidar
            > nosci tylko. Pamietasz jak bylo z maseczkami? jechaly z Rotterdamu zamowione pr
            > zez Wlochy maseczki, to je Niemcy "solidarnie" przechwycily, moze teraz towary
            > zamowione na rynek austriacki tez przechwytuja, np. te jadace z Holandii, Hiszp
            > anii czy Francji.
            We Francji, kiedy ostatnio tam bylam, tez niczego nie brakowa
            > lo, szczegolnie jarzyn i owocow, tam zawsze ten towar blyszczy na polkach.
            >
            >
            Mozesz miec racje, oni zawsze byli tacy... solidarni.
            • rena-ta49 Re: puste polki 04.03.24, 19:13
              Tak bywało ostatni raz kiedy wybuchła pandemia,ale to było 4 lata temu!
              • al-szamanka Re: puste polki 04.03.24, 19:45
                rena-ta49 napisała:

> Tak bywało ostatni raz kiedy wybuchła pandemia,ale to było 4 lata temu!

Ale podczas II wojny byli bardzo ukladni i ratowali Zydow przed polskimi nazistami... przynajmniej ostatnio mocno pracuja nad tym, aby tak wlasnie wygladala historia.
                • al-szamanka Re: puste polki 06.04.24, 20:10
                  Gdy w zeszlym roku bylam w Polsce kupilam litrowa butelke przyprawy Maggi, tutaj od ponad roku nie mozna takich dostac. Nareszcie pojawily sie w pobliskim niemieckim Freilassingu, ale juz trzykrotnie drozsze. I tak ze wszystkim. A durnowaci Polacy chca euro.
                  • rena-ta49 Re: puste polki 08.04.24, 07:35
                    al-szamanka napisała:

> Gdy w zeszlym roku bylam w Polsce kupilam litrowa butelke przyprawy Maggi, tuta
                    > j od ponad roku nie mozna takich dostac. Nareszcie pojawily sie w pobliskim nie
                    > mieckim Freilassingu, ale juz trzykrotnie drozsze. I tak ze wszystkim. A durnow
                    > aci Polacy chca euro.

To nie Polacy chcą euro,to niewielka garstka bogatych unijczyków chce nas okrasć z własnej waluty.
                    • al-szamanka Re: puste polki 08.04.24, 20:35
                      rena-ta49 napisała:

> al-szamanka napisała:
                      >
                      > > Gdy w zeszlym roku bylam w Polsce kupilam litrowa butelke przyprawy Maggi
                      > , tuta
                      > > j od ponad roku nie mozna takich dostac. Nareszcie pojawily sie w poblisk
                      > im nie
                      > > mieckim Freilassingu, ale juz trzykrotnie drozsze. I tak ze wszystkim. A
                      > durnow
                      > > aci Polacy chca euro.
                      >
                      >
                      > To nie Polacy chcą euro,to niewielka garstka bogatych unijczyków chce nas okra
                      > sć z własnej waluty.

Ale czytam na fejsie wypowiedzi lewckiego polactwa i wszyscy sa za euro.
                      A wlasnie dzisiaj odwiedzila nas w pracy nasza byla sprzataczka, Chorwatka, i opowiadala, ze po w prowadzeniu euro wszystko tam podrozalo o 100%, podawala przyklady i wychodzi, ze niektore ceny sporo wyzsza niz te w Austrii.
                      • rena-ta49 Re: puste polki 10.04.24, 09:01
                        Polscy emeryci,którzy mają najniższe emerytury i już teraz biedują,po wprowadzeniu euro pomrzą z głodu.
                        Póki Glapiński pilnuje naszej waluty ,to euro nie wprowadza.Ciekawe dlaczego mimo przynależności do Unii niektóre kraje do tej pory pilnują swojej waluty i nie wprowadziły euro?
                        • al-szamanka Re: puste polki 10.04.24, 15:34
                          rena-ta49 napisała:

> Polscy emeryci,którzy mają najniższe emerytury i już teraz biedują,po wprowadze
                          > niu euro pomrzą z głodu.
                          > Póki Glapiński pilnuje naszej waluty ,to euro nie wprowadza.Ciekawe dlaczego mi
                          > mo przynależności do Unii niektóre kraje do tej pory pilnują swojej waluty i ni
                          > e wprowadziły euro?

Podejrzewam, ze nieco lepiej mysla niz polactwo (nie mowie tu o Polakach, bo to zupelnie inny narod), no i wiedza, ze i bez tego sa europejczykami.
                          • al-szamanka Re: puste polki 18.04.24, 07:38
                            Wolny dzien, ale brzydka pogoda, zimno, wiec nici z maszerowania. Pozostaja zakupy, bo lodowka pustka swieci...
                            • rena-ta49 Re: puste polki 18.04.24, 19:40
                              al-szamanka napisała:

> Wolny dzien, ale brzydka pogoda, zimno, wiec nici z maszerowania. Pozostaja zak
                              > upy, bo lodowka pustka swieci...
                              >

U mnie do południa zimno,ale słońce momentami się pokazywało. Po południu wyszłam na gimnastykę i po godzinie jak wyszłam to wszędzie ogromne kałuże. Musiało solidnie popadać.
                              W nocy mamy przymrozki, w ciągu dnia temp. ok.8st.
                              • m.maska Re: puste polki 19.04.24, 00:23
                                rena-ta49 napisała:

> al-szamanka napisała:
                                >
                                > > Wolny dzien, ale brzydka pogoda, zimno, wiec nici z maszerowania. Pozosta
                                > ja zak
                                > > upy, bo lodowka pustka swieci...
                                > >
                                >
                                > U mnie do południa zimno,ale słońce momentami się pokazywało. Po południu wyszł
                                > am na gimnastykę i po godzinie jak wyszłam to wszędzie ogromne kałuże. Musiało
                                > solidnie popadać.
                                > W nocy mamy przymrozki, w ciągu dnia temp. ok.8st.

U mnie podobnie, chociaz u mnie do tej pory upalow nie bylo, Wy tam mogliscie sie przynajmniej przez kilka dni pocieszyc cieplem.
                          • rena-ta49 Re: puste polki 18.04.24, 19:36
                            "Podejrzewam, ze nieco lepiej mysla niz polactwo (nie mowie tu o Polakach, bo to zupelnie inny narod), no i wiedza, ze i bez tego sa europejczykami."

Jesteśmy w Europie od zaswsze, wiec Polacy są europejczykami, ale polactwo mieni się unijczykami i to nas chyba od nich różni.
                            • al-szamanka Re: puste polki 20.04.24, 07:40
                              Unijczycy? Prawde mowiac pierwszy raz slysze. Chyba zrozumieli, ze gadanie, ze sa europejczykami, gdy juz sie nimi jest, to takie glupowate i zaczeli sie nazywac inaczej. A co z nimi bedzie, gdy unia juz niedlugo sie rozwali na dobre? Bezpanscy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka