Dodaj do ulubionych

Zaczynam się bac.

05.03.14, 08:48
To już jest ten poziom kretynizmu, który może okazać się dla nas groźny. To może sprowokować wydarzenia, o których lepiej nawet nie myśleć.
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/ukraina-w-nato-eksperci-komentuja/e9kdn
Obserwuj wątek
    • fenikss.2972 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 10:00
      Ta, czytalem. Czytalem tez o iskanderach w obwodzie kaliningradzkim, testowanych wlasnie topolach, prowokacjach na granicy z Turcja. Nie ma sie co bac. Jak pizdnie to raz a dobrze.
      A, tak jak mowilem gieldy juz wczoraj nadrobily straty.
      • piotr_57 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 10:51
        fenikss.2972 napisał:

> A, tak jak mowilem gieldy juz wczoraj nadrobily straty.

Nie, nie Pani Kolego smile to tak nie działa. Giełda tąpnęła i pokazał zasięg spadku. Teraz wielcy podnieśli notowania sztucznie żeby rozpocząć proces dystrybucji papierów wśród leszczy. Teraz będą spokojne spadki, do poziomu wskazanego w tąpnięciu. Gdy giełda osiągnie ten poziom natsąpi kilka bardzo złych informacji. Wtedy się zorientujesz czy giełda wyznaczy nowe dno (jeszcze z 10% w dół), czy też giełda już nie spadnie, a wtedy duzi, strasząc leszcze, rozpoczną proces koncentracji. Tak giełdy śmigają od czasu wielkiego kryzysu w altach 20 ubiegłego wieku. A najśmieszniejsze jest to, że niby wszyscy to wiedzą, a zawsze znajdzie się ławica leszczy, które łykną na samej górce, a wyskoczą na samym dołku smile
        • fenikss.2972 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 11:16
          Jak to smiga to wiem. Gdyby Putin nie uspil wczoraj nastrojow to do dzis bylyby spadki i zadne zagrywki by nie pomogly. Gielda jest jak mimoza.
          • fenikss.2972 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 11:36
            nie chce mi się nawet tego komentować. Maciej Maciejowski Radny m. st. Warszawy na FB

Powiem krótko: gdyby Putin w 2010 nie zamordował Lecha Kaczyńskiego, dziś nie mógłby zająć Krymu. A pożal się Boże prezydęt Komoruski nawet nie postawił armii w stan gotowości bojowej mimi manewrów w obowodzie Kalingradzkim.

www.facebook.com/Radny.Maciej.Maciejowski
            • piotr_57 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 12:02
              fenikss.2972 napisał:

> nie chce mi się nawet tego komentować. Maciej Maciejowski Radny m. st. Warszawy
              > na FB
              >
              Facet, samym nazwiskiem, może budzić grozę w niektórych sad We mnie raczej śmiech.
              Widocznie ten Maciejowski ma taki sam rozumek jak pierwowzór big_grinbig_grin
              • fenikss.2972 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 13:16
                śmiać to bym się nie śmiał, bo to tragedia narodowa jest, że tacy ludzie tworzą samorządy. Pomijam, że obojętnie czy uwielbiamy prezydenta czy nie - chyba obowiązują jakieś kanony zachowania wobec bądź co bądź - głowy państwa.

piotr_57 napisał:
                > Facet, samym nazwiskiem, może budzić grozę w niektórych sad We mnie raczej śmiec
                > h.
                > Widocznie ten Maciejowski ma taki sam rozumek jak pierwowzór big_grinbig_grin
    • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 10:57
      ...tak źle oceniają Putina big_grinbig_grin
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15568389,Papiez_Franciszek__Snowden_i____Putin_wsrod_nominowanych.html
      Skoro Jaser Arafat mógł dostać pokojowego Nobla, to chyba (jak najbardziej) należy się on również Putinowi big_grinbig_grin:
      • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 11:34
        myślałem, że to jaja, a wczoraj okazało się, że faktycznie. No cóż. Milutki jest.
        • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:10
          Praktycznie każdego można nominować do noblowskiej nagrody pokojowej. Byle jaka organizacja czy grupa ludzi. Komisja noblowska przyjmuje "prawie jak leci".

Że też nie pomyślały o tym "organizacje pozarządowe" w byłym ZSRR w czasie rządów Stalina. Mogli go zgłosić za to że "pomógł Korei Północnej powstrzymać najeźdźców z Południa i powstrzymał wybuch III wojny światowej"... Mogli? Mogli. Po prostu nie pomyśleli...
          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:16
            też chcę nominację, bo też chcę pokoju na świecie, forumach i nie mam nawet rakiet międzykontynentalnych big_grin
            • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:22
              Dobra, zastanowię się, jak Ciebie zareklamować (znaczy złożyć kandydaturę, a nie zgłosić reklamację wink ). Przeciez nawet jeden człek może zgłosić kandydaturę... tylko załatwię sobie jakiś odpowiedni stołek wink

PS. Ja cię kręcę... okazało się, że wykrakałem - kandydatura Stalina była zgłaszana dwukrotnie - w 1945 i 1948. Również Hitlera - w 1939 (tyle że jako drwina z nagrody)...
              pl.wikipedia.org/wiki/Laureaci_Pokojowej_Nagrody_Nobla
              • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:29
                no proszę, najpierw stołek, potem przysługa. suspicious ech.....................suspicious

hardy1 napisał:

> Dobra, zastanowię się, jak Ciebie zareklamować (znaczy złożyć kandydaturę, a ni
                > e zgłosić reklamację wink ). Przeciez nawet jeden człek może zgłosić kandydaturę.
                > .. tylko załatwię sobie jakiś odpowiedni stołek wink
                >
                > PS. Ja cię kręcę... okazało się, że wykrakałem - kandydatura Stalina była zgłas
                > zana dwukrotnie - w 1945 i 1948. Również Hitlera - w 1939 (tyle że jako drwina
                > z nagrody)...
                > pl.wikipedia.org/wiki/Laureaci_Pokojowej_Nagrody_Nobla
                • 1zorro-bis Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:32
                  to ja poprosze o tego Nobla.
                  big_grin
                  A siedzial sobie bede sam.big_grin
                  Z niezla sumka w banku....big_grinbig_grin
                  • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:59
                    Propozycje kandydatów proszę składać u mojego sekretarza. I nie zapomnieć o "dowodzie wdzięczności"... Ponieważ mogę zgłosić tylko jednego kandydata, tylko od Was zależy, którego zgłoszę wink
                    • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:01
                      w dowód wdzięczności nie skopię Ci tyłka i nie urwę koralików, choć się o to prosisz od zawsze suspicious

big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> Propozycje kandydatów proszę składać u mojego sekretarza. I nie zapomnieć o "do
                      > wodzie wdzięczności"... Ponieważ mogę zgłosić tylko jednego kandydata, tylko od
                      > Was zależy, którego zgłoszę wink
                      • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:56
                        Do moich korali musiałbyś drabinę dostawić, aby mieć szansę dosięgnąć... suspicious
                        • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:00
                          a po co big_grin
                          często musisz się i tak kłaniać jak przegrywasz big_grin łatwo wtedy sięgnąć big_grin

hardy1 napisał:

> Do moich korali musiałbyś drabinę dostawić, aby mieć szansę dosięgnąć... suspicious
                          • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 17:27
                            "Jak"... To malutkie słowo "jak", robi diametralną różnicę wink

Bardziej adekwatne będzie słówko "gdy". Tak odpowiedzieli Spartiaci Filipowi II, kiedy im napisał "Gdy wkroczę do Lakonii", zrównam Lacedemon z ziemią".
                            "Gdy" tongue_out
              • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:33
                hardy1 napisał:
                (tyle że jako drwina
                > z nagrody)...

"Drwin" z nagrody to było znacznie więcej. Jedna dotyczył drugiej nagrody dla naszej wielkiej Polki Marii Skłodowskiej Curie.
                • 1zorro-bis Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:35
                  a tak widzi pewien niedoszly Noblista Ukraine.....big_grin
                  pbs.twimg.com/media/Bh5XHl2CQAAJzjc.jpg
                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:40
                    sporo memów poszło w eter, ten jest niezły, gdzieś był cały zbiór tego. O tyle dobre, że tworzą je zwykłe szaraczki.

1zorro-bis napisał:

> a tak widzi pewien niedoszly Noblista Ukraine.....big_grin
                    > pbs.twimg.com/media/Bh5XHl2CQAAJzjc.jpg
                  • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:47
                    1zorro-bis napisał:

> a tak widzi pewien niedoszly Noblista Ukraine.....big_grin
                    > pbs.twimg.com/media/Bh5XHl2CQAAJzjc.jpg

Ja poproszę o jakieś tłumaczenie, jako, że z jenzyków znam ino nas i łacine furmańskom big_grin
                    • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:53
                      obrazek pierwszy - krymska samoobrona uzbrojona i wyposażona w sklepie

obrazek drugi - szkoleni i uzbrojeni przez Polskę faszyści Majdanu, finansowani przez CIA

obrazek słów Putina big_grin

piotr_57 napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                      >
                      > > a tak widzi pewien niedoszly Noblista Ukraine.....big_grin
                      > > pbs.twimg.com/media/Bh5XHl2CQAAJzjc.jpg
                      >
                      > Ja poproszę o jakieś tłumaczenie, jako, że z jenzyków znam ino nas i łacine fur
                      > mańskom big_grin
                      • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:02
                        Ups... a ja, "nie znajonc jenzyków", tak samo wykoncypowałem z kontekstu.
                        Zawsze wiedziałem, że jestem wzrokowcem wink
                        • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:04
                          gdzieś był ten mem i w wersji polskiej

hardy1 napisał:

> Ups... a ja, "nie znajonc jenzyków", tak samo wykoncypowałem z kontekstu
                          > .
                          > Zawsze wiedziałem, że jestem wzrokowcem wink
                    • 1zorro-bis Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:54
                      prosze bardzo.
                      Zdjecie gorne:
                      "Krymskie oddzialy samoobrony ubrojone i wyposazone w sklepie."
                      Zdjecie dolne:
                      "Wyszkolony i uzbrojony w Polsce faszysta z Majdanu za forse CIA"...
                      big_grin
                      • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:03
                        1zorro-bis napisał:

> prosze bardzo.
                        > Zdjecie gorne:
                        > "Krymskie oddzialy samoobrony ubrojone i wyposazone w sklepie."
                        > Zdjecie dolne:
                        > "Wyszkolony i uzbrojony w Polsce faszysta z Majdanu za forse CIA"...
                        > big_grin

big_grin Dopóki się ludziska śmieją, to nie jest źle. Inna sprawa, że w Oświęcimiu też była specjalna "komórka" więźniów, która zajmowała się wymyślaniem kawałów, związanych treścią z obozową codziennością . Nawet znam (żyje do dzisiaj!) jednego z członków tej "komórki".
                        • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:07
                          toż na Ukrainie np zapanowała nowa moda - nie tylko panienki, ale i całe rodziny szczelają sobie fotki z żołnierzami - tymi wyposażonymi w sklepie big_grin i wstawiają masowo na portale społecznościowe

choć to zestawienia na grafice - faktycznie brzmi jak żart - z przesz jest dziełem wielkiego Putina

piotr_57 napisał:
                          > big_grin Dopóki się ludziska śmieją, to nie jest źle. Inna sprawa, że w Oświęcimiu te
                          > ż była specjalna "komórka" więźniów, która zajmowała się wymyślaniem kawałów, z
                          > wiązanych treścią z obozową codziennością . Nawet znam (żyje do dzisiaj!) jedne
                          > go z członków tej "komórki".
                • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:38
                  tak to już jest na tym zabawnym światku.

piotr_57 napisał:

> "Drwin" z nagrody to było znacznie więcej. Jedna dotyczył drugiej nagrody dla n
                  > aszej wielkiej Polki Marii Skłodowskiej Curie.
                  • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:05
                    Dlatego dla mnie nie ten jest godzien pokojowej nagrody, który ją dostał, tylko ten, którego uważam za godnego tej nagrody.
                    Mam do tego prawo? Mam.

Jest wiele podobnych "pokojowych" nagród na świecie. I wszędzie jest podobnie. Wolę więc posługiwać się własnym rozumieniem zasług pokojowych.
            • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:22
              fenikss.2972 napisał:

> też chcę nominację,

A ja nie kcem, bo nie kcem "siedzieć" (w jednym szeregu) z całą zgrają takich typków jak Arafat, Tutu, czy ten co łoba ma. Zresztą z Wałęsą też nie kcem siedzieć, no chyba, że w jednej celi big_grinbig_grinbig_grin
              • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:28
                ja też nie chcę siedzieć, więc jak się dobrze ustawię, zgarnę tą nagrodę to mnie nie wsadzą na pewno big_grin

piotr_57 napisał:

> A ja nie kcem, bo nie kcem "siedzieć" (w jednym szeregu) z całą zgrają takich t
                > ypków jak Arafat, Tutu, czy ten co łoba ma. Zresztą z Wałęsą też nie kcem siedz
                > ieć, no chyba, że w jednej celi big_grinbig_grinbig_grin
                • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:44
                  fenikss.2972 napisał:

> ja też nie chcę siedzieć, więc jak się dobrze ustawię, zgarnę tą nagrodę to mni
                  > e nie wsadzą na pewno big_grin
                  >
                  >A ja z ancla mam całkiem miłe wspomnienia smile
                  Zdecydowanie wolałbym siedzieć, z wieloma znanymi mi "kryminalistami", w jednej celi niż w jednej ławce z Palikotem w Sejmie smile
                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:48
                    ja z ancla nie mam wspomnień i jest mi z tego powodu miło big_grin
                    się nie wybieram ani tam, bo netu nie będzie, ani w ławki z Palikotami
                    mi jest bardzo wygodnie na moim własnym krześle big_grin

piotr_57 napisał:
                    > >A ja z ancla mam całkiem miłe wspomnienia smile
                    > Zdecydowanie wolałbym siedzieć, z wieloma znanymi mi "kryminalistami", w jednej
                    > celi niż w jednej ławce z Palikotem w Sejmie smile
                    • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:53
                      fenikss.2972 napisał:

> się nie wybieram ani tam, bo netu nie będzie,

Jesteś pewien tego co mówisz ?
                      • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:54
                        że się nie wybieram, czy że tam netu nie ma ? big_grin

piotr_57 napisał:

> Jesteś pewien tego co mówisz ?
                        • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:06
                          fenikss.2972 napisał:

> że się nie wybieram, czy że tam netu nie ma ? big_grin

Że nie ma neta smile
                          Czy się wybierasz czy nie, to Twoja osobista sprawa, ja o to nie pytam. A jak chodzi o dostępność dóbr wszelakich w anclu, to jest identyczna do tej na wolności, tylko ceny mogą się "nieznacznie" różnić.
                          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:10
                            nie no, to raczej moje przypuszczenia takie, jako że pobyt w pierdlu idealistycznie kojarzę z odbywaniem kary a nie z wakacjami na Majorce big_grin
                            ale fakt, popsułeś mi koncepcję i teraz to już sam nie wiem, co lepsze

piotr_57 napisał:
                            > Że nie ma neta smile
                            > Czy się wybierasz czy nie, to Twoja osobista sprawa, ja o to nie pytam. A jak c
                            > hodzi o dostępność dóbr wszelakich w anclu, to jest identyczna do tej na wolnoś
                            > ci, tylko ceny mogą się "nieznacznie" różnić.
                            • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:18
                              fenikss.2972 napisał:

> nie no, to raczej moje przypuszczenia takie, jako że pobyt w pierdlu idealistyc
                              > znie kojarzę z odbywaniem kary a nie z wakacjami na Majorce big_grin
                              > ale fakt, popsułeś mi koncepcję i teraz to już sam nie wiem, co lepsze
                              >
                              Ja przebywałem w doborowym towarzystwie w fajnym czasie bo w 89r., ale teraz też co najmniej raz w miesiącu jestem (u kogoś) na Rakowieckiej, więc dość dobrze się orientuje, jak toczy się życie za murem.
                              • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:23
                                piotr_57 napisał:

> Ja przebywałem w doborowym towarzystwie w fajnym czasie bo w 89r.,

no ale netu wtedy to na pewno nie było big_grin

ale teraz te
                                > ż co najmniej raz w miesiącu jestem (u kogoś) na Rakowieckiej, więc dość dobrze
                                > się orientuje, jak toczy się życie za murem.

ja nie bywam, więc szczerze mówiąc kompletnie nie wiem, jaka tam panuje rzeczywistość
                                • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:29
                                  fenikss.2972 napisał:

> no ale netu wtedy to na pewno nie było big_grin
                                  >
                                  Netu nie było. Ale co się gorzały opiłem to ...do dzisiaj na nerach czuję big_grinbig_grin
                                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:31
                                    w pierdlu ??
                                    to ja faktycznie muszę radykalnie zrewidować swoje poglądy na temat odbywania kary w ośrodku zamkniętym big_grin

piotr_57 napisał:
                                    > Netu nie było. Ale co się gorzały opiłem to ...do dzisiaj na nerach czuję big_grinbig_grin
                            • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:20
                              Czasem w pierdlu lepiej...
                              Są ludzie ze "środowisk", którzy na okres jesienno-zimowy specjalnie "załatwiają" sobie pobyt w państwowym sanatorium z darmowym żarciem i ciepłą celą... wink
                              • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:25
                                a to, to nie raz słyszałem, że są już "recydywiści" w tej dziedzinie

hardy1 napisał:

> Czasem w pierdlu lepiej...
                                > Są ludzie ze "środowisk", którzy na okres jesienno-zimowy specjalnie "załatwiaj
                                > ą" sobie pobyt w państwowym sanatorium z darmowym żarciem i ciepłą celą... wink
                                • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:30
                                  fenikss.2972 napisał:

> a to, to nie raz słyszałem, że są już "recydywiści" w tej dziedzinie

Ale to są raczej bezdomne wypierdki (niczego im nie ujmując!) niż kryminaliści.
                                  >
                                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:33
                                    no dokładnie o bezdomnych mowa. Od paru lat się słucha, że taki czasem kamieniem szybkę strzeli i czeka grzecznie aż go zgarną.

piotr_57 napisał:
                                    > Ale to są raczej bezdomne wypierdki (niczego im nie ujmując!) niż kryminaliści.
                                    >
                                    > >
                                    • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:41
                                      fenikss.2972 napisał:

> no dokładnie o bezdomnych mowa. Od paru lat się słucha, że taki czasem kamienie
                                      > m szybkę strzeli i czeka grzecznie aż go zgarną.
                                      >
                                      >W przedwojennej kancelarii mojego dziadka, był specjalny aplikant adwokacki, który zajmował się (praktycznie tylko i wyłącznie) doradzaniem "co zrobić", żeby dostać określony wyrok.
                                      Szczególnie na jesieni miał nawał roboty. Porada kosztowała 2zł, porada połączona z "obroną" przez sądem - 5zł.
                                      • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:43
                                        abstrahując od tematu
                                        kurcze, ale te ceny dziwnie wyglądają
                                        taki mały skok do innego świata

piotr_57 napisał:

> >W przedwojennej kancelarii mojego dziadka, był specjalny aplikant adwokack
                                        > i, który zajmował się (praktycznie tylko i wyłącznie) doradzaniem "co zrobić",
                                        > żeby dostać określony wyrok.
                                        > Szczególnie na jesieni miał nawał roboty. Porada kosztowała 2zł, porada połączo
                                        > na z "obroną" przez sądem - 5zł.
                                        • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:49
                                          fenikss.2972 napisał:

> abstrahując od tematu
                                          > kurcze, ale te ceny dziwnie wyglądają
                                          > taki mały skok do innego świata
                                          >
                                          Tacy ludzie więcej by nie zapłacili. Zresztą przed wojną adwokat nie miał tego prestiżu co dzisiaj. Moja babcia prowadziła w sądach szatnię i zarabiała wielokrotnie więcej niż dziadek, mimo, że on zatrudniał do 12 adwokatów i aplikantów. Szatnia to był majątek!! Każdy wchodzący musiał zapłacić 10 gr za pozostawienie ubrania i drugie 10 za OBOWIĄZKOWE, filcowe kapcie.
                                          • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:54
                                            ... a ja w szkole podstawowej nosiłem darmowe kapcie. Znaczy kupione przez mamusię. wink
                                            • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:58
                                              a ja dostawałem wiecznie uwagi do zeszytu, bo mi się nie chciało trampków zdejmać big_grin

hardy1 napisał:

> ... a ja w szkole podstawowej nosiłem darmowe kapcie. Znaczy kupione przez mamu
                                              > się. wink
                                              • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 17:29
                                                za to ja mogłem się na korytarzu ślizgać po świeżo wypastowanym parkiecie (chociaż wredni nauczyciele ganiali za to!) big_grin
                                          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:54
                                            znaczy, chyba bardziej mi o to chodzi, że nie umiem w tym momencie ocenić wartości złotówki w czasach, o których piszesz. Ale i tak wychodzi mi mniej więcej dziesięciokrotna przebitka w stosunku do wartości dziś.

piotr_57 napisał:
                                            > Tacy ludzie więcej by nie zapłacili. Zresztą przed wojną adwokat nie miał tego
                                            > prestiżu co dzisiaj. Moja babcia prowadziła w sądach szatnię i zarabiała wielok
                                            > rotnie więcej niż dziadek, mimo, że on zatrudniał do 12 adwokatów i aplikantów.
                                            > Szatnia to był majątek!! Każdy wchodzący musiał zapłacić 10 gr za pozostawieni
                                            > e ubrania i drugie 10 za OBOWIĄZKOWE, filcowe kapcie.
                                        • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:52
                                          Płace "na etacie urzędniczym i robotniczym" były od kilkudziesięciu złotych w górę. Prezydent i Marszałek Polski miał 3.000 zł (z pamięci, więc podaję szacunkowo).
                        • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:07
                          Daj się wsadzić do anzla w Norwegii. Nie dość, że dostaniesz kompa i dostęp do netu, to jeszcze możesz zażądać zwiększonej transmisji danych...tongue_out
                          • 1zorro-bis Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:09
                            no, to niektorzy "chlopcy" sie teraz wnerwia.....big_grin
                            ....."

UE nałożyła sankcje na 18 osób odpowiedzialnych za sprzeniewierzenie funduszy państwowych na Ukrainie. Ich aktywa ulokowane w bankach na terytorium Unii zostaną zamrożone w czwartek. Sankcje będzie obowiązywać przez rok, mają pomóc w odzyskaniu zdefraudowanych pieniędzy.

Rozporządzenie w tej sprawie oraz lista osób objęta karami zostanie opublikowana w czwartek w dzienniku urzędowym UE.

Nieoficjalnie mówi się, że na liście znajdzie się odsunięty od władzy prezydent Wiktor Janukowycz....."
                            • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:14
                              czytałem też, że Amerykanie wybierają się na Ukrainę, żeby pomóc oszacować i odnaleźć skradzione przez tychże sprzeniewierców aktywa i umożliwić ich zwrot rządowi Ukrainy

1zorro-bis napisał:

> no, to niektorzy "chlopcy" sie teraz wnerwia.....big_grin
                              > ....."
                              >
                              > UE nałożyła sankcje na 18 osób odpowiedzialnych za sprzeniewierzenie funduszy p
                              > aństwowych na Ukrainie. Ich aktywa ulokowane w bankach na terytorium Unii zosta
                              > ną zamrożone w czwartek. Sankcje będzie obowiązywać przez rok, mają pomóc w odz
                              > yskaniu zdefraudowanych pieniędzy.
                              >
                              > Rozporządzenie w tej sprawie oraz lista osób objęta karami zostanie opublikowan
                              > a w czwartek w dzienniku urzędowym UE.
                              >
                              > Nieoficjalnie mówi się, że na liście znajdzie się odsunięty od władzy prezydent
                              > Wiktor Janukowycz....."
                              >
                              >
                              • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:17
                                Jak znam życie, oligarchowie i władcy nie są tacy głupi, aby wszystkie pieniądze trzymać w państwach "Zachodu". Ubezpieczają się, trzymają większość forsy w rajach podatkowych, w państwach, które nie mają umów o ekstradycji z państwami "Zachodu"...
                            • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:34
                              1zorro-bis napisał:

> Nieoficjalnie mówi się, że na liście znajdzie się odsunięty od władzy prezydent
                              > Wiktor Janukowycz....."

A tej wiejskiej doczki z warkoczem nie ma?
                              To do doopy z taką sprawiedliwością!
                              >
                              >
                              • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:36
                                ona będzie przy następnej zmianie

piotr_57 napisał:
                                > A tej wiejskiej doczki z warkoczem nie ma?
                                > To do doopy z taką sprawiedliwością!
                                > >
                                > >
                                • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:39
                                  Przy następnej zmianie to już będzie ze swoją córeczką wylegiwała się w "skromnych warunkach" gdzieś na Polinezji czy inszych tropikalnych wyspach...
                                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:41
                                    nie wiem, bo oni tam mają system dwutaktowy - władza - przestępca

hardy1 napisał:

> Przy następnej zmianie to już będzie ze swoją córeczką wylegiwała się w "skromn
                                    > ych warunkach" gdzieś na Polinezji czy inszych tropikalnych wyspach...
                                    • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:44
                                      fenikss.2972 napisał:

> nie wiem, bo oni tam mają system dwutaktowy - władza - przestępca
                                      >
                                      W każdym systemie totalitarnym tak jest. Władza (prawie) absolutna, a po "upadku" - w tiurmu.
                                      >
                                      • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:47
                                        i że to niczego nie uczy tych, co się do tej władzy pchają big_grin

piotr_57 napisał:
                                        > W każdym systemie totalitarnym tak jest. Władza (prawie) absolutna, a po "upadk
                                        > u" - w tiurmu.
                                        > >
                                        • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:52
                                          fenikss.2972 napisał:

> i że to niczego nie uczy tych, co się do tej władzy pchają big_grin
                                          >
                                          >Władza to narkotyk!
                                          kto raz się jej podda ten już zawsze będzie się jej trzymał. Nawet jeśli była to "władza" pani z mięsnego, która mogła, ale wcale nie musiała umożliwić Ci "zrealizowanie" kartek, lub zostawić 30dkg "szyneczki dla wnusia".
                                          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:55
                                            coś w tym faktycznie jest.
                                            poczucie władzy odurza i uzależnia na długo

piotr_57 napisał:
                                            > >Władza to narkotyk!
                                            > kto raz się jej podda ten już zawsze będzie się jej trzymał. Nawet jeśli była t
                                            > o "władza" pani z mięsnego, która mogła, ale wcale nie musiała umożliwić Ci "zr
                                            > ealizowanie" kartek, lub zostawić 30dkg "szyneczki dla wnusia".
                                  • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:43
                                    hardy1 napisał:

> Przy następnej zmianie to już będzie ze swoją córeczką wylegiwała się w "skromn
                                    > ych warunkach" gdzieś na Polinezji czy inszych tropikalnych wyspach...

Albo gdzieś na pięknej polanie ... 2 m pod trawką big_grinbig_grin
                                    • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:00
                                      Tam u nich to jest trafienie fifty-fifty... albo się uda, albo się nie uda.
                                • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:42
                                  fenikss.2972 napisał:

> ona będzie przy następnej zmianie
                                  >
                                  >Ona powinna siedzieć już przy poprzedniej big_grinbig_grin
                                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:46
                                    no przesz siedziała big_grin
                                    ale się okazało, że przekręty na umowach to sprawa polityczna i się wyłgała jakoś od dokończenia wyroku
                                    przyjdzie czas i na nią

piotr_57 napisał:
                                    > >Ona powinna siedzieć już przy poprzedniej big_grinbig_grin
                                    • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:53
                                      fenikss.2972 napisał:

> no przesz siedziała big_grin
                                      > ale się okazało, że przekręty na umowach to sprawa polityczna i się wyłgała jak
                                      > oś od dokończenia wyroku
                                      > przyjdzie czas i na nią
                                      >
                                      Mówiłem jeszcze o jedno "oczko" wcześniej. Już Juszczenko powinien ją wsadzić.
                                      • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:56
                                        oni się chyba kumplowali

piotr_57 napisał:
                                        > Mówiłem jeszcze o jedno "oczko" wcześniej. Już Juszczenko powinien ją wsadzić.
                                        • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:02
                                          Całą kampanię przed wyborami prezydenckimi (którą wygrał Juszczenko, mimo że go świadomie zatruli) zrobiła mu Julia T. Za (w większości) własne pieniądze. Potem dopiero się pożarli, kto ma być ważniejszy.
                                          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:07
                                            zaufania wśród Ukraińców raczej za dużego nie ma. I sama to zauważyła, rezygnując ze stołka w tym rozdaniu. Pewnie liczy, że przez tą kadencję się odkuje i zbierze kapitał zaufania na następne wybory.

hardy1 napisał:

> Całą kampanię przed wyborami prezydenckimi (którą wygrał Juszczenko, mimo że go
                                            > świadomie zatruli) zrobiła mu Julia T. Za (w większości) własne pieniądze. Pot
                                            > em dopiero się pożarli, kto ma być ważniejszy.
                                            • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 17:31
                                              Mam to samo zdanie. Nie wierzę jednak, aby to zaufanie odzyskała.
                                        • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:22
                                          fenikss.2972 napisał:

> oni się chyba kumplowali
                                          >
                                          > Nie! Ona się do niego przykleiła jak gówno do buta.
                                          >
                                          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:24
                                            ale oboje mieli w tym interes

piotr_57 napisał:
                                            > > Nie! Ona się do niego przykleiła jak gówno do buta.
                                            > >
                          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:11
                            ale w Norwegii to chyba zimno jest big_grin

hardy1 napisał:

> Daj się wsadzić do anzla w Norwegii. Nie dość, że dostaniesz kompa i dostęp do
                            > netu, to jeszcze możesz zażądać zwiększonej transmisji danych...tongue_out
                            • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:14
                              W celi muszą utrzymać Tobie odpowiednią temperaturę. Znaczy ciepełko za pieniądze podatników. Inaczej napiszesz skargę do/na naczelnika więzienia wink
                              • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:21
                                ale najpierw musiałbym tam dojechać i narozrabiać, a tam zimno !! suspicious

big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> W celi muszą utrzymać Tobie odpowiednią temperaturę. Znaczy ciepełko za pieniąd
                                > ze podatników. Inaczej napiszesz skargę do/na naczelnika więzienia wink
                                • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:32
                                  to pojedź i narozrabiaj w lecie suspicious
                                  Aha, sprawdź, czy czasem jednak Norwedzy nie odstawią Cię jednak do polskiego "sanatorium" wink I sprawdź, czy znają się na geografii. Może dla nich Polska czy Rosja to jeden kraj... a "sanatorium" , gdy za oknem chodzą białe niedźwiedzie, to nie to samo co Polsce...
                                  Dawno temu mało brakowało, a moi podopieczni zakosztowaliby takiego "sanatorium". Tyle wódki , co wtedy musiałem wypić, w życiu więcej nie wypiłem. Ale uratowałem ich big_grin
                                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:35
                                    i dlatego poprzestanę na własnym stołku, nowym kompiku i necie z prędkością turbo suspicious

hardy1 napisał:

> to pojedź i narozrabiaj w lecie suspicious
                                    > Aha, sprawdź, czy czasem jednak Norwedzy nie odstawią Cię jednak do polskiego "
                                    > sanatorium" wink I sprawdź, czy znają się na geografii. Może dla nich Polska czy
                                    > Rosja to jeden kraj... a "sanatorium" , gdy za oknem chodzą białe niedźwiedzie,
                                    > to nie to samo co Polsce...
                                    > Dawno temu mało brakowało, a moi podopieczni zakosztowaliby takiego "sanatorium
                                    > ". Tyle wódki , co wtedy musiałem wypić, w życiu więcej nie wypiłem. Ale uratow
                                    > ałem ich big_grin
                          • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:31
                            hardy1 napisał:

> Daj się wsadzić do anzla w Norwegii. Nie dość, że dostaniesz kompa i dostęp do
                            > netu, to jeszcze możesz zażądać zwiększonej transmisji danych...tongue_out

On by w naszym anclu nie miał żadnych szans na przeżycie tygodnia.
                            • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:32
                              Wierzę w Koguta!
                              Te, Kogut - udowodnij, że przeżyjesz suspicious
                              • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:36
                                Te, takie prowokacje to do Ruskich nie do mnie suspicious

hardy1 napisał:

> Wierzę w Koguta!
                                > Te, Kogut - udowodnij, że przeżyjesz suspicious
                                • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:41
                                  Te, ja w Ciebie chciałem wierzyć jak w Zawiszę, a Ty rejterujesz?! shock tongue_out
                                  • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:45
                                    Te, po kilkunastu dniach praktyki z ruskiej propagandy i podpuchy - nie dasz rady mię nakręcić big_grin

hardy1 napisał:

> Te, ja w Ciebie chciałem wierzyć jak w Zawiszę, a Ty rejterujesz?! shock tongue_out
                                    • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:49
                                      Te, jak sam napisałeś - masz już praktykę...
                                      To powinieneś wiedzieć, że ja nie podpuszczam, bo nie od "Ruska" piszę, tylko z Polski suspicious
                                      • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:51
                                        a kto Cię tam wie kurde suspicious
                                        podobno ruskie spamery na zlecenie zalewają polską sieć - w Newsweeku czytałem wczoraj - Ty taki zajęty ostatnio, podejrzane suspicious

hardy1 napisał:

> Te, jak sam napisałeś - masz już praktykę...
                                        > To powinieneś wiedzieć, że ja nie podpuszczam, bo nie od "Ruska" piszę, tylko z
                                        > Polski suspicious
                                        • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:04
                                          Te, kurde, bo wezmę urlop i przyjadę Ci wpier... kminkówkę postawić big_grin
                                          • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:08
                                            Te, kurde, ja nie piję, a że mi wpier.............to możesz sobie pomarzyć jeno big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> Te, kurde, bo wezmę urlop i przyjadę Ci wpier... kminkówkę postawić big_grin
                                            • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 17:34
                                              Te, Młody! Gdzie ja napisałem, ze masz kminkówkę pić? Ja ją wypiję. Ty za młodyś. Pozwolę Ci piwko wypić tongue_out
                                              Jestem zbyt pragmatyczny, aby marzyć. Mierzę zamiary na siły, a nie jak Mickiewicz suspicious
                            • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:34
                              choć zabrzmiało wrednie, faktycznie za miętki jestem na takie imprezy big_grin

piotr_57 napisał:
                              > On by w naszym anclu nie miał żadnych szans na przeżycie tygodnia.
                              • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:55
                                fenikss.2972 napisał:

> choć zabrzmiało wrednie, faktycznie za miętki jestem na takie imprezy big_grin
                                >
                                Ja mówiłem o Brejviku!! nie o Tobie. >
                                • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:59
                                  big_grin

no !! a Hardy już mi chciał na honor wleźć i kazał udowadniać że dam radę big_grin

piotr_57 napisał:
                                  > Ja mówiłem o Brejviku!! nie o Tobie. >
                                  • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:05
                                    ... dasz radę, dasz radę, dasz radę... (napisać sto razy, aby zapamiętał) tongue_out
                                    • fenikss.2972 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 16:09
                                      się kurde Kaszpirowski znalazł big_grin big_grin big_grin

hardy1 napisał:

> ... dasz radę, dasz radę, dasz radę... (napisać sto razy, aby zapamiętał
                                      > ) tongue_out
                                      • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 17:36
                                        O, widzę, że już działa moja metoda big_grin
          • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:20
            hardy1 napisał:

> Praktycznie każdego można nominować do noblowskiej nagrody pokojowej. Byle jaka
            > organizacja czy grupa ludzi. Komisja noblowska przyjmuje "prawie jak leci".
            >
            > Że też nie pomyślały o tym "organizacje pozarządowe" w byłym ZSRR w czasie rząd
            > ów Stalina. Mogli go zgłosić za to że "pomógł Korei Północnej powstrzymać najeź
            > dźców z Południa i powstrzymał wybuch III wojny światowej"... Mogli? Mogli. Po
            > prostu nie pomyśleli...

Za to naszego wielkiego pisarza Iwaszkiewicza Jarosława, kochane władze PRL-u podawały 11 razy i tez ni chu-chu big_grin A biedaczek tak się starał, listy pisał, homoseksualizmu wypierał, nawet za katolika podawał big_grin ... i nic!
            • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:28
              Iwaszkiewicz wielkim pisarzem był...
              Widocznie nie spodobało się to "zapieranie". Mógł być bardziej szczery wink

PS. Wielu ludzi znanych z osiągnięć technicznych czy twórczości, w życiu rodzinnym czy prywatnie nie było wzorem cnót. Czasem wręcz ich zaprzeczeniem. Staram się więc jedno od drugiego oddzielać, bo inaczej dojdzie do tego, jak teraz z tym rosyjskim pisarzem SF, Siergiejem Łukjanienko, który zakazał wydawania swoich książek w języku ukraińskim...
              • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 14:42
                hardy1 napisał:

> Iwaszkiewicz wielkim pisarzem był...

...albo i nie smile Różne zdania i opowieści krążą na ten temat po UW smile

>
                > PS. Wielu ludzi znanych z osiągnięć technicznych czy twórczości, w życiu rodzi
                > nnym czy prywatnie nie było wzorem cnót. Czasem wręcz ich zaprzeczeniem. Staram
                > się więc jedno od drugiego oddzielać,

A ja niesmile szczególnie jak chodzi o "wieszczy" , "autorytety moralne", itp. Nie umiem oddzielić jednego od drugiego.

bo inaczej dojdzie do tego, jak teraz z
                > tym rosyjskim pisarzem SF, Siergiejem Łukjanienko, który zakazał wydawania swoi
                > ch książek w języku ukraińskim...

Jego książka, jego prawo. Wydaje mi się jednak, że to tylko piar z jego strony.
                • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:13
                  Nie jestem aż takim znanym specjalistą literatury. Polegam na opiniach fachowców. Nie wiem, czy (jak domniemywam, że chcesz zasugerować) ktoś za niego pisał, czy on pisał. Mówiąc szczerze, plotkami krążącymi w różnych środowiskach niezbyt się interesuję. Jedynego, czego jestem pewny, to tego, że co piszę, to na pewno ja piszę wink

Co do oddzielania osiągnięć od życia prywatnego, pozostanę przy swoim zdaniu. Oddzielam te dwie sprawy. Może ktoś dla mnie nie być wieszczem czy autorytetem, ale mogę doceniać jego osiągnięcia zawodowe.
                  • piotr_57 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:28
                    hardy1 napisał:

...jak domniemywam, że chcesz zasugerować...

Mnie w szkole średniej uczyła polskiego kobitka, która 11 lat była asystentką J.J na UW. Pierwszy raz od niej słyszałem te rewelacje, później wielokrotnie jeszcze się z nimi zetknąłem. Widziałem nawet donosy do prokuratury w tej sprawie. Nigdy tym rewelacjom nie nadano "biegu", JJ był pieszczochem komuny, nie było na niego mocnych. Ale pewien absmak (jako rzecze Jarkacz) pozostał.
                    >
                    > Co do oddzielania osiągnięć od życia prywatnego, pozostanę przy swoim zdaniu. O
                    > ddzielam te dwie sprawy. Może ktoś dla mnie nie być wieszczem czy autorytetem,
                    > ale mogę doceniać jego osiągnięcia zawodowe.

Jasne. Ale jak zestawimy "miłość" Mickiewicza do Heleny Wereszczakówny Puttkamerowej z jego "wyczynami" seksualnymi, z bitą żoną, 9 dzieci i chorobą weneryczną, to z mniejszym zapałem czytamy " Precz z moich oczu..." . Ja tego oddzielić ani nie umiem, ani nie chcę smile
                    • hardy1 Re: Nie wszyscy ... 05.03.14, 15:46
                      Nie lepiej było z Marią Konopnicką.
                      Jednak oddzielam osiągnięcia zawodowe od życia prywatnego. Nie mieszam jej bajek czy np. "Roty" z Marią Dulebianką.
    • piotr_57 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 16:25
      Aleśwa natrzaskali te 100 postów big_grin
      • fenikss.2972 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 16:27
        jakoś poszło big_grin

piotr_57 napisał:

> Aleśwa natrzaskali te 100 postów big_grin
      • hardy1 Re: Zaczynam się bac. 05.03.14, 17:37
        piotr_57 napisał:
        > Aleśwa natrzaskali te 100 postów big_grin

Jak już, to "Aleśma" wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka