Dodaj do ulubionych

Ruch Autonomii Slonska!

08.03.11, 22:16
Lojte, jak RAS wygro welunek to cza bydzie wyciepac gorolskich rechtorow i
farorzy za Brynica, bo uoniy jusz wiela lot robiom propaganda i
miyszajom noszym bajtlom we gowach!!!! Nos Slonzokow niy uopchodzi
gorolsko geszichta i ich ryligia!!!!
Fto siy niy zgodzo-RAUS za Brynica- sam jes wasz plac. My momy naszo cesta: REICH i lant
Uoberschlesien, kaj bydymy mieli lepij jak teros, bo bydom rzondziuy richtik Slonsoki, a niy gorolskie laufry ze Zoguymbja abo Warschau!!!

Pyrsk!
Obserwuj wątek
    • hedwin Re: Ruch Autonomii Slonska! 08.03.11, 23:24
      dej pokuj, jak jusz coś szkryflosz to szkryflej czyje to jest.
      To pisou wesoly_hanys łońskiego roku.
      Nieładnie, nieładnie
      Pyrsk
      • helanber Re: Ruch Autonomii Slonska! 11.03.11, 14:35
        ty juz bys 3 -wojne swiatowa wypowiedzial ,jestes nienormalny.
        • hedwin Re: Ruch Autonomii Slonska! 11.03.11, 18:02
          Cześ kapuś z Zobrzo, co słychać.
          Donosisz gratisowo czy mosz f tym jakieś interesa?
          Czytou żeś liste naszych patryjotóf?
          • pink_alois Re: Ruch Autonomii Slonska! 03.04.11, 16:08
            Ciekawy artykuł
            surl.me/dwzg
            Kibicuje antykwariuszowi.
    • gry-fny Re: Ruch Autonomii Slonska! 12.04.11, 17:46
      www.youtube.com/watch?v=_Erd4NCc68Q
      • bulczanka Re: Ruch Autonomii Slonska! 12.04.11, 17:49
        Wiocha.
    • green_land yyy... ktoś przetlumaczy na polskie?:) 12.04.11, 20:02
    • hynio59 Re: Ruch Autonomii Slonska! 12.04.11, 21:58
      Wstyd dla całego Ślaska, ten RAŚ. Idą rocznice powstań. A wy tu Niemieckie rządy chcecie wstawiać? Nie mówcie, nie. Tu są przykłady RAŚowskiego zniemczania: silesiaprogress.com/bluza-mein-vaterland-oberschlesien-p-418.html (Bluza MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN) Ślązacy nie gęsi, swój język mają!
      • hynio59 Re: Ruch Autonomii Slonska! 12.04.11, 22:00
        silesiaprogress.com/bluza-mein-vaterland-oberschlesien-p-418.html
      • kazeta.pl55 Re: Ruch Autonomii Slonska! 14.04.11, 13:14
        hynio59 napisał:

> Wstyd dla całego Ślaska, ten RAŚ. Idą rocznice powstań. A wy tu Niemieckie rząd
        > y chcecie wstawiać? Nie mówcie, nie. Tu są przykłady RAŚowskiego zniemczania: s
        > ilesiaprogress.com/bluza-mein-vaterland-oberschlesien-p-418.html (Bluza MEIN VA
        > TERLAND IST OBERSCHLESIEN) Ślązacy nie gęsi, swój język mają!

Witam!
        Zdania uczonych są jednoznaczne, że dla Ślaska zarówno j. polski, ii niemiecki, i czeski, oraz ich wzajemne kompilacje są adekwatne. Nie wszyscy w RAŚ o tym jednak wiedzą, a poza RAŚ jest jeszcze gorzej.
        Jak dodać do tego jeszcze, że ktoś z T. Gór tego nie wie, gdzie wiadomo jaka opcja plebiscyt zdecydowanie wygrała, to wstyd tym większy.
        Uprzedzając: Z RASiem nie mam nic wspólnego, wręcz sądzę, że siedzi u nich zbyt wielu prowokatorów, zarówno z jednej jak i z drugiej strony, czyli ala w PISie. Zresztą kto wie, czy ten Hynio59 nie jest jednym z nich.
        Pozdrawiam.
        • pink_alois Re: Ruch Autonomii Slonska! 14.04.11, 18:25
          Ktoś te bluzy produkuje i dlaczego w języku niemieckim skoro Ślązak to nie Niemiec i nie Polak.
          Nie da się ukryć, że na Śląsku sentymenty proniemieckie są silne
          • bulczanka Re: Ruch Autonomii Slonska! 14.04.11, 20:19
            Jak zwykle wszystko bierzesz na poważnie. A dlaczego młodzież nosi naszywki z niemiecką flagą, elementy związane z nazizmem, rewolucją (Che) czy satanizmem? Dlatego że utożsamia się z tamtymi epokami, ideami tamtych przywódców?
            Od razu widać żeś zacofany, stary konserwatysta.
            Młodzi chcą być widoczni. Chcą prowokować i być cool. To jeden z przejawów młodzieńczego buntu. Normalna sprawa. Obudź się. Żyjesz w XXI wieku.

Mam nadzieję że nie jesteś rodzicem. Jak jak bym miał takiego radykalnego i zacofanego starego to uciekł bym z domu przed narodzinami.
            • gry-fny Prawdziwa twarz RASiua 15.04.11, 17:39
              Bernard Kurzawa
              Kandydat na radnego z listy RAŚ (używa nicku schelsierkrieger)
              Oto próbki jego talentu:
              "Wyrażam swoje poglądy nie anonimowo nie ukrywam ich pod wymyślonymi pseudonimami.Każdy człowiek ma swoje miejsce do życia Ślązak pochodzenia Niemieckiego czy Polskiego na Śląsku czy jak woli w Polsce czy w Niemczech,tylko żydzi jak zaraza nie mogą na dupie usiedzieć wżerają się w inne narody i mieszają z nimi jak bezpańskie psy"
              BernardKurzawa 1 rok temu
              #
              Moje tętnice spływają nienawiścią gorącą jak płynna stal ,żydzi to największa zakała ludzkości ,słuchaj żydzie nienawidzę was jak nic na tym świecie, jesteście jak zaraza jam muchy sracie wszędzie i wszędzie was pełno

mój dziadek was nie nienawidził całym sercem, jestem dumny z każdej osoby w mojej rodzinie z każdego przodka który przyczynił się do śmierci żyda. Nie jestem osobą anonimową Bernard Kurzawa Cmok Laby.

Schlesien  bleibt deutsch!

Link:
              www.youtube.com/watch?v=GIk0DZkyzpU

forum.gazeta.pl/forum/w,639,124151860,124174545,opcja_hitlerowska_i_niezakamuflowana.html
              • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 11:18
                gry-fny napisał:

> Bernard Kurzawa
                > Kandydat na radnego z listy RAŚ (używa nicku schelsierkrieger)
                > BernardKurzawa 1 rok temu
                > mój dziadek was nie nienawidził całym sercem, jestem dumny z każdej oso
                > by w mojej rodzinie z każdego przodka który przyczynił się do śmierci żyda. Nie
                > jestem osobą anonimową Bernard Kurzawa Cmok Laby.
                > BernardKurzawa 1 rok tem
                > Schlesien  bleibt deutsch!
                >
                > Link:
                > www.youtube.com/watch?v=GIk0DZkyzpU
                > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,639,124151860,124174545,opcja_hitlerowska_i_niezakamuflowana.html

To odradzający się neofaszyzm i sprawa prokuratorska.
                Kaczyński miał rację co do zapędów RAS-u i co do koalicji PO z tym ugrupowaniem.
                Gdzieś czytałem, że demokracja to wolność słowa ale niekoniecznie wolność już po słowie.
                U nas jak widać jawne przyznawanie się do ideologii faszystowskiej i antypoloskiej jest tolerowane.
                • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 12:48
                  Demokracja to nie jest wolność słowa. Yaro nie ma racji. RAŚ nie ma racji bytu, bo Ślązaków jest na Śląsku mało, a Gorzelik choć wykształcony, jest tylko karierowiczem i w dodatku durniem. Koalicja PO z RAŚ to strzał we własną stopę trudny do obronienia, choć próbuja to robić. Kurzawie się nie dziw, bo i Kutz też głupoty gada, choć oczywiście nie aż takie.
                  • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 13:19
                    Robinie, głupoty gada większość z różnym nasileniem, to co gościu pisze to fanatyzm, nienawiść i ksenofobia które uniemożliwiają mu skutecznie rozpoznanie rzeczywistości.
                    Im bardziej rząd patrzy na słupki a nie na sprawne działanie, które może tym słupkom zaszkodzić tym częściej różni frustraci dochodzą do glosu.
                    Jorguś jest niebezpieczny bo uderza w wyolbrzymiane krzywdy i niewszczęcia Ślązaków i wskazuje winnych, posługuje się na wzór pisu demagogia i dla swoich politycznych celów może ludzi wyprowadzać na ulicę a wiadomo, że czasy dla śląska z racji ograniczeń klimatycznych nie są świetlane.
                    • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 14:19
                      Tego du..ka wsadziliby na pół roku do celi albo do Tworek i inni by się nauczyli, że myśleć trzeba i w demokracji. Na słupki patrzą, bo ludziska jednak głosują wedle słupów i potem wybierają głupków.
                      Jako młody chłopak pijałem gorzałę z pewnym Ślązakiem z Wełnowca. Fajny był gość i miał richtig śląski życiorys. Wojnę zaczął w polskim wojsku. Potem we Włoszech przeszedł z Wehrmachtu do Andersa. Po wojnie wrócił i dla świętego spokoju zapisał się do PZPR. Jednego mu w tym życiorysie brakowało - wyjazdu na stałe do NRF. Kto wie jednak jakby było, gdyby nie ta z kosą. Lubił o polityce pogadać i zawsze przy tym powtarzał - polityka to jest dreck, którym poważni ludzie nie powinni się zajmować.Ale powtarzam - fajny był z niego gość i jak sam widzisz dowcipny. Jorguś nie miałby u niego żadnych szans. Wiadomo przecież, że nie chodzi o żadne krzywdy tylko o kasę.
                      • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 14:38
                        Robinie, ty o tym wiesz, ja o tym wiem, wiemy również że Bitwę pod Grunwaldem wygrał Władek
                        Ale 30% społeczeństwa jest przekonana, że Ulrich czy jak mu tam.
                        Tyle samo wierzy w smoleński zamach.
                        Wniosek jest taki, ze, pewnej, wystarczająco dużej grupie można wmówić wszystko i nią manipulować niezależnie od mądrości pozostałej części..
                        Twój przyjaciel o ile dobrze cię zrozumiałem, wpisywał się w większą, zdrowopoglądową część społeczeństwa, które ma swoją chlubną tradycje, Ogródki, gołębie, psy, biesiady, kultywacja folkloru to jest odrębność i sprawy ważne ale poziom świadomości części tych ludzi jest niski i stąd są podatni na manipulacje.
                        Przyszłość dla tego regionu to oświata, historia i poznanie własnej, rzeczywistszej a nie Jorgusiowej tożsamości.
                        • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 19:12
                          Tak, to był mój przyjaciel, choć mówiłem mu przez Pan, bo smarkacz byłem do niego.
                          Co do reszty, czyli tych 30% masz rację - niestety. Ale przeoczyłeś chyba pewien ważny w Polsce czynnik, który ma na nich duży wpływ.Hierarchię.
                          Duża część pozostałych 70 % też się z nią na widok publiczny liczy, więc rozumiesz. Ciężko i mnie byłoby nazwać po imieniu takiego, co dwie deski przed chwilą zbił i i wrzeszczy "zamach". Bo może się zaraz okazać, że ja "z krzyżem wojuję", a nie z idiotą.
                          Oni to wiedzą i Yaro to wie, i sobie tym pogrywają. Tak będzie nadal dopóki z sejmu w uroczystej procesji krzyż nie zostanie wyprowadzony.Religia jest potrzebna wielu ludziom, a jeśli ona jest, to potrzebny jest jakiś zinstytucjonalizowany kościół. Ale on musi mieć swoje właściwe miejsce w państwie. Ma decydować o sumieniach, a nie ustawach.
                          Putin chyba tej roli nie rozpoznał dokładnie. Dla Rosjan jest to w ogóle chyba niezrozumiałe, bo u nich zawsze rządził albo car, albo sekretarz. Jeśli mu zależy z jakiegoś względu na dobrych stosunkach z Polską ma prostą drogę do sukcesu - musi rzucić na tacę. Hierarchowie którzy mają setki lat doświadczenia w polityce, znajdą tysiąc i jeden sposobów by przekonać "demokrację", że rosyjski gaz pachnie jak kadzidło.
                          A zamach? Jaki tam zamach? To było cudowne objawienie woli Boga który od dawna życzył sobie byśmy z Ruskimi byli jak bracia.Dlatego trzeba napisać do Rosjan "Przebaczamy i prosimy o przebaczenie". Było już coś takiego? Nie szkodzi, zrobi się kopię z gotowca.
                          Cudowność cudów polega na tym, że nikt go na początku nie dostrzega.
                          Czytam tu sobie właśnie o tym, że w którymś kościele Chrystus pilotuje Tupolewa ze salonki.
                          Niektórym się to nawet podoba, że niby prawda o zamachu zmartwychwstanie.
                          Innego aspektu nie dostrzegają. No, nie wiadomo czasem czy się śmiać, czy płakać nad ludzką głupotą. Ostatecznie decyduję się na śmiech.
                          Pasterz - dekorator prawdę pokazał tylko zapomniał dołożyć do salonki telefon satelitarny:).

• ciul_alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 20:36
                            Ta katastrofa nigdy nie miała się wydarzyć !! ale stało się i stało się dla tego że cała prawica nie dorosła do zarządzania krajem ,wszystkie procedury złamane ,samowola w każdym calu .Nikt nie uderzy się w piersi i nie powie ...gdybym zrobił to inaczej ...lepiej szukać winnych w obozie przeciwnej partii lub zagranicą i wszyscy czuja się pokrzywdzeni i niewinni ,paradoks na skale światową w trakcie pokoju ginie cała generalicja i ich zwierzchnik .Kto był odpowiedzialny za bezpieczeństwo śp.prezydenta?
                            dla czego prezydent czuł się ponad prawem ?
                            • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 20:54
                              Wiesz Przyjacielu, tu niektórzy Alojza nie lubią, kłócą się z nim, itp. Mimo to z nim czasem dyskutują "sprzedając" swoje poglądy. Mnie to nie dziwi. Ale zdziwi mnie gdy ktoś twoje poglądy zechce rozważyć, bo jakie może mieć ktoś z takim nickiem. U nas ciągle pokutuje powiedzenie "Jak cię widzą tak cię piszą", a Alojzem to jednak nie jesteś.
                              • ciul_alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 21:36
                                Wiem że ten nick się źle kojarzy, ale po rumuńsku on znaczy "ponownie" lub "vice"
                                • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 22:30
                                  Futer dracu! Chyba nie myślisz, że tu ktoś po rumuńsku rozumie? Nawet to "vice" niektórzy gotowi pomylić z "żarty", albo będą Alojzowi zazdrościć, że tak wysoko sztreknął. Ja bym doradzał zmienić tego nicka, ale to wolny kraj, więc każdy odchodzi jak chce. Niektórzy przez moda, a inni w automacie.
                                  I sam powiedz, jak można poważnie dyskutować z kimś kto jest vice po rumuńsku, a po polsku ...
                              • ciul_alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 22:16
                                ...a nie jednemu psu burek na imię :)
                                • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 22:38
                                  Niby racja, ale sam wiesz, że Burek to przeważnie pies. Co innego Pan Burek. Rzadkie, bo gburków i buraków jest więcej:)
                          • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 22:03
                            U nas klerykalizacja przekroczyła już dawno masę krytyczną, i nie ma na to sposobu, przekonaliśmy się o tym jak szybko afera gruntowa została wyciszona, nikt nie śledzi tego tematu, nikt nie wspomina.
                            Wyprowadzenie krzyża z sejmu traktuje jako przenośnie odzwierciedlającą zmiany bo sam ten akt niewiele da.
                            Dyfuzja religii w życie państwowe jest jak na razie ogromna i trudno oczekiwać zmian na lepsze.
                            Gadanie polityków SLD można miedzy bajki włożyć, to za tej sitwy powstała komisja kościelna i szereg przywilejów a gadanie o rozdziale KK od państwa ma tylko przyciągnąć jelenia do urn.
                            Co do Rosji to czasami myślę sobie jak my wyglądamy śmiesznie.
                            Drugie mocarstwo na świecie (?) a tu kraj wielkości ich republiki dyktuje co mają robić, były premier mówi jak ich dyplomatycznie załatwić, śp. prezydent chciał Rosję otoczyć kordonem sanitarnym a nawet walczyć.!
                            My przyzwyczailiśmy się do tego ale Europa patrzy jak na pajaca.
                            Mamy szanse być pośrednikiem W-Z albo wyeliminują nas i interesy będą prowadzone poza nami.
                            Były już przykłady tego.
                            Tak se myślę, że Józka brakuje, a parę dni mamy tylko do maja i było by po problemie .
                            • ciul_alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 23.04.11, 22:23
                              Najgorsza jest manipulacja no nie alois ?,na ambonie krzykną ma wygrać PO lub PIS i nikomu nie przejdzie inna herezja :) jak przejdzie to zablokuje się czyjeś konto i tak rodzi się agresja ,którą się brzydzę ,tak samo jest z PO iPISem nieustanne "podkładanie świń" , prowokacje z jednej i z drugiej strony .
                              Poza tym nie sprzedaje moich poglądów Aloisowi lecz ogółu czytelnikom
                              • wi3lebny Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 11:30
                                ciul_alois napisała:

> Najgorsza jest manipulacja no nie alois ?,na ambonie krzykną ma wygrać PO lub P
                                > IS i nikomu nie przejdzie inna herezja :) jak przejdzie to zablokuje się czyje
                                > ś konto i tak rodzi się agresja ,którą się brzydzę ,tak samo jest z PO iPISem n
                                > ieustanne "podkładanie świń" , prowokacje z jednej i z drugiej strony .
                                > Poza tym nie sprzedaje moich poglądów Aloisowi lecz ogółu czytelnikom
                                manipulacja na ambonie?
                                Jak śmiecie oskarżac wielebnego o manipulację, czeka was ekskomuna!:)
                            • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 00:02
                              Alojz, ja pamiętam pełne kościoły w każdą niedzielę. Słyszałem też wiele dobrych kazań. Kazań w duchu wiary. Dziś to już rzadkość. Najczęściej bełkot, gotowce i polityka. Sam napisałeś, że 70% to nie głupcy, więc widzą, że pasterz taki sam jak baran polityk.
                              Jeszcze udają, bo chcą mieć pogrzeb z konduktem i księdzem, ale już inaczej mówią. Tego co dziś mówią, kiedyś baliby sie pomyśleć, a to co tu np. piszą nie przyszłoby im do głowy, bo kraj był zamknięty.
                              20 lat to za mało, by przeniknęła tu cała wiedza o kościele i o tym, że możesz wierzyć i nikogo wraz z państwem to nie obchodzi. By zrozumieli co to oznacza "moje królestwo nie jest z tego świata".
                              Ty się już nie módl do tego Józka, bo znasz moje zdanie, tym bardziej, że tu na razie potrafią zrobić tylko przewrót... na plecy, a o wygraniu wojny z Rosją, nie ma co marzyć. Cud już się raz zdarzył i jak mówią ruscy - kwatit.
                              To już lepiej rzyknąć za tego drugiego Józefa za to, że nam Lwów odebrał z przyległościami. Wiesz co by się tu teraz działo na kresach? To co u Jugoli, gdy Tity brakło.
                              A Yaro w jego intencji to nawet krzyżem powinien leżeć. W takim wypadku nikt by mu nie zarzucił, że on opcja sowiecka.
                              • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 00:30
                                Yaro jak by miał leżeć krzyżem to do Romana mu bliżej bo jego polityka niewiele różni się od endeckiej.
                                O ile pamiętam to właśnie Roman widział wszędzie zagrożenie szczególnie to ze wschodu i zachodu a jego bojówki wznosiły dziwnie podobne hasła.

Do utrwalenia klerykalizmu w Polsce kapitalnie przysłużył się autorytet autorytetów JPII
                                i UWole ze swoim emisariuszem Suchocką i niereformowalnym - pacta sunt servanda - końkordatem.
                                • wi3lebny Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 12:46
                                  fakt,
                                  jak dla mnie Yaro jest jak kiedyś Roman.. choć ten drugi miał bardziej ambitne plany i lepszą wyobraźnię:)
                                • wi3lebny Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 12:46
                                  fakt,
                                  jak dla mnie Yaro jest jak kiedyś Roman.. choć ten drugi miał bardziej ambitne plany i lepszą wyobraźnię:)
                                  • greg.vel.gregor Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 22:27
                                    bulczanka 02.04.11, 22:11
                                    Zareagujesz wreszcie czy mam pisać do głównego admina. Jestem uparty. W pisaniu i opieraniu się na regulaminach/aktach normatywnych jestem dobry uwierz mi. Zareaguj proszę.
                                    {forum.gazeta.pl/forum/w,102,93807391,,Pytania_uwagi_spostrzezenia.html?s=1&v=2}
                                    • ciul_alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 22:57
                                      greg.vel.gregor ---koleś weź i spadaj z tym spamem !!!
                                      buła już dawno tu nie pisze
                                      • greg.vel.gregor Re: Prawdziwa twarz RASiua 24.04.11, 23:00
                                        bulczanka vel wi3lebny
                                        SERACTIL, proszę Cię!
                                        Zrób tu porządek! Koleś robi sobie jaja także z ciebie. Napisz coś, usuń, upomnij. ZAREAGUJ!!!!!!!!!!
                                        {forum.gazeta.pl/forum/w,102,93807391,,Pytania_uwagi_spostrzezenia.html?v=2}
                                        • greg.vel.gregor Re: Prawdziwa twarz RASiua 25.04.11, 14:03
                                          prince66
                                          Już około 1300 roku Górny Śląsk dostał się pod panowanie Czeskie a
                                          Kazimierz III Wielki zrzekł się prawa do niego (około 1339 rok).
                                          Później Śląsk przechodził od Czech do Galicji i Prus, aż do Niemiec.
                                          To głównie Prusacy rozwinęli tutaj hutnictwo i przemysł (Hrabia
                                          Reden, Książe Guido Henckel von Donnersmarck). Mimo tego w duszy
                                          Ślązaków pozostało wiele z polskości. Do dziś posiadam zapiski
                                          mojego prapradziada, którym bliżej do języka polskiego, niż do
                                          niemieckiego. Z resztą taka przecież jest nasza gwara, czy język. Z
                                          resztą na tych terenach mimo ich należności do obcych państw pisano
                                          po polsku (Oficyna Ferraria- Roździeńskiego, czy działalność Lompy)

To wszystko sprawiło, że w 1919 roku doszło do pierwszego Powstania
                                          Śląskiego. Łącznie powstań było trzy ostatnie w 1921 roku, po którym
                                          30% regionu przyłączono do Polski na zasadzie autonomii. Wtedy Śląsk
                                          tworzył prawie tyle PKB co reszta kraju, będąc potęgą i motorem
                                          napędowym IIRP. Niestety rok 1939 wszystko zmienił, a po 1945
                                          starano się na siłę zmniejszyć siłę i znaczenie regionu. Wtedy
                                          pozbawiono Ślązaków dumy, siły, a region piękna (chociażby niszcząc
                                          pałace i kamienice).
                                          Teraz dlaczego kameleony. Ślązacy zawsze czuli się Polscy. Tutaj
                                          przykładami jest wiele z polskiego języka, oraz przykłady dzieł w
                                          polskim języku wyżej wymienione. W 20 leciu, jako że była tu
                                          autonomia Śląsk stał się potęgą, której namacalnym wyrazem jest
                                          architektura południowego centrum Katowic. Gmach Sejmu Śląskiego,
                                          Drapacz Chmur, Dom profesorów śląskich zakładów Technicznych, czy
                                          nieistniejące muzeum śląskie. Niestety po wojnie Ślązaków zaczęto
                                          niszczyć. Przeprowadzono tu ludność zza Buga, a autochtoniczni stali
                                          się mniejszością na swoim terenie. Pozbawiono ich też możliwości
                                          rządzenia, podkładano „świnie z Częstochowy”. Jak więc ślązacy mieli
                                          się czuć?

Tak naprawdę Śląsk się dopiero odradza na nowo. To proces trudny i
                                          długotrwały, a dzięki takim postom jak Pani strasznie żmudny. Proszę
                                          najpierw dowiedzieć się o czym Pani pisze.

Na koniec jestem autochtonicznym Ślązakiem swoją Śląskość mogę
                                          udokumentować co najmniej na 5 pokoleń z każdej możliwej strony.
                                          Wiesz Pani co, im dłużej w tym siedzę tym bardziej chce autonomii,
                                          bo chciałbym się wreszcie czuć dumny z mojej Śląskości na mojej
                                          Śląskiej ziemi!
                                          • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 25.04.11, 21:40
                                            I Ty się Gregory zgadzasz z tym, co ten Książę napisał? Bo ja dość umiarkowanie. Rozumiem, że musiał tak troszke na okrągło i w skrócie, ale nie rozumiem o co chodzi z tą "dumą Ślązaków". Z czego oni niby mieli być tacy dumni skoro np. Eichendorf pisał po niemiecku, wszyscy nobliści to nie wymawiając nikomu "opcja niemiecka". Reden, Grundmann, Carnall, Abt, Baildon, Winkler to też nie Polacy pełną gęba, a Solomon Isaack i paru innych, też nie po Piaście Kołodzieju. Wszystkiego to nie wiem, ale Ślązak to na pewno był Godula i Ziętek. O innych sławnych mało słyszałem. Z tymi pałacami poniszczonymi to tez dziwne, bo jakoś tej Donnersmarckowej linii katolickiej przetrwały , a tej protestanckiej "od ruskiej machorki się zajęły". Tak autonomicznie te czerwone, komunistyczne głąby wiedziały, co się ma sfajczyć?
                                            • ciul_alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 25.04.11, 23:13
                                              Jo wim jedno że żech je dumny ze śląska bezto że hanysy zawsze to co w gowie mają na jenzyku a gorole są fałszywe :) przynajmniej większość z nich ,ale nie wszyscy bo są też naprawdę normalni którzy myśla tak jak hanysy szczerość ponad wszystko :)
                                            • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 26.04.11, 15:08

robingut napisał:
                                              > Wszystkiego to nie wiem, ale Ślązak to na pewno był Godula i Ziętek. O innych sław
                                              > nych mało słyszałem.

Kilku sławnych
                                              (co w gowie to na jynzyku):D

pl.wikipedia.org/wiki/Richard_Thomalla
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Oswald_Kaduk
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Paul_Szczurek
                                              pl.wikipedia.org/wiki/August_Bogusch
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Karl_Kurpanik
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Walter_Schmidetzki
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Polotzek
                                              • gorol_zas_tyn_som Re: Prawdziwa twarz RASiua 26.04.11, 19:17
                                                pink-alois napisał:

>
                                                > robingut napisał:
                                                > > Wszystkiego to nie wiem, ale Ślązak to na pewno był Godula i Ziętek. O in
                                                > nych sław
                                                > > nych mało słyszałem.
                                                >
                                                > Kilku sławnych
                                                > (co w gowie to na jynzyku):D
                                                >
                                                > pl.wikipedia.org/wiki/Richard_Thomalla
                                                > pl.wikipedia.org/wiki/Oswald_Kaduk
                                                > pl.wikipedia.org/wiki/Paul_Szczurek
                                                > pl.wikipedia.org/wiki/August_Bogusch
                                                > pl.wikipedia.org/wiki/Karl_Kurpanik
                                                > pl.wikipedia.org/wiki/Walter_Schmidetzki
                                                > pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Polotzek

Jo jesce pora inszyh slonskich synkuff ze KL Auschwitz snom...
                                                Myslis co tyn Benny Kurzawa bydzie nostympnym wielgim Slonskim?:-)
                                                Pyrsk
                                                • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 26.04.11, 22:00
                                                  Wszystkiego nie wiem, ale to nie oznacza, że - nic.
                                                  A tu mam takie cosik dla Hanysów, Goroli i Krojcoków, co im się wszystko miesza. Trzeba tylko doczytać do końca.
                                                  Count Hyazinth Strachwitz von Gross-Zauche und Camminetz
                                                  Der Panzergraf / The Panzer Count
                                                  (July 30, 1893 - 1968)
                                                  Count Hyazinth Strachwitz von Gross-Zauche und Camminetz was born on July 30th of 1893 to old Silesian nobility in Grosstein. His family had long military tradition dating back to fighting Mongols during the battle of Legnica (Legnitz) on April 15th of 1241, when the Mongols defeated a Polish army under Henry II, prince of Lower Silesia. His roots were reflected by his Christian name, which was given to family's first child for over 700 years to honour Silesian Saint Hyazinth to whom the chapel in family castle at Grosstein.....

www.strachwitz.net/cms/de/perschkeiten-mainmenu-42/hyazinth-hyacinth/155-der-panzergraf--the-panzer-count.html
                                                  Ślązak jak się patrzy. Hanysy mogą być dumni, bo jego przodkowie to już pod Legnicą dzicz ze wschodu wycinali. Ci z powstania to mogliby go sobie nawet przypomnieć. Ale i Gorole mogą być zadowoleni. Dowodził przecież pułkiem pancernym w Operacji Cytadela przeciwko Krasnej Armii. No i miał tam przerąbane, a wszelkie klęski są sercu Gorola bliskie.
                                                  Dla tego Kurzawy to ja bym ordynowała miesiąc wczasów w tym Auschwitz i niech szuka tam swoich we WSZYSTKICH rejestrach. Kto wie, może mu i Gwiazda Dawida zaświecić. Sam Adi nigdy nie był pewny swojej grossmutter. Nie on jeden zresztą.
                                                  • mlot_na_hanysa Re: Prawdziwa twarz RASiua 26.04.11, 22:43
                                                    cytat z Horsta Bienka:" Kopalnia,
                                                    gospoda, kościól, łóżko - to cztery słupki górnośląskiego baldachimu, albo
                                                    mówiąc dosadniej: pracować, chlać, modlić się, spółkować - z tym był
                                                    Górnoślazak właściwie szczęśliwy".
                                                  • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 00:26
                                                    Podobno śpiewali też "Szła dzieweczka do laseczka", ale tak na prawdę pech polegał na tym, ze to las po nich przychodził i choć niczemu winni nie byli, to był zawsze las, jak ten z Birnam.
                                                    Bo Pon Bóczek ten świat tak stworzoł, ze Gorole żyjom durch w przeciongu, a Hanysom zowdy ze wszystkich stron wioło.
                                                  • mlot_na_hanysa Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 00:34
                                                    szczególnie niymce mieli ich w poważaniu godali, ze to wasserpolnisch.
                                                    Im bardzi ich gnębili tym bardziej wchodzili bez mydełka.
                                                    Sprawdź typowo śląskie fora to porozprawiomy.
                                                    przodujom 2 tematy.
                                                    Albo wice padają tak debilnę że rutem targa ( bercik szoł i padoł a ecik szoł i mu łodpadoł)
                                                    Albo - jak żem boł na niymcach.... ci to pooradzom, a te poloki to nic niy poradzom.
                                                    lub (dla szpanu jak nasze informatyki) eee mosz juz tyn rote pass bo jo już żem dostoł.
                                                    A franek to już dostoł?
                                                  • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 01:06
                                                    Byłem. Ty wejdź na Onet lub WP o innych nie wspominam. Same geniusze tam są?
                                                    Polskie wice lepsze? Też dominuje - Rus, Niemiec i Polak. Który najmądrzejszy... ten co opowiada. Wszędzie tak jest.
    • mlot_na_hanysa Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 00:08

cytat niemieckiego dr Virchowa z 1848 r.: " Górnoślazak się
      najczęściej nie myje, pozostawiając tę troske niebu; niekiedy jego
      ciałozostaje
      uwolnione od brudu przez ulewny deszcz. Różnego rodzaju robactwo, szczególnie
      wszy, jest częstym gosciem na jego ciele. Tak samo wielka jak to niechlujstwo
      jest bierność ludzi, niechęć do wysiłku umysłowego i fizycznego, skłonność do
      próżniactwa albo raczej do pozostawania w prózniactwie, co w każdym wolnym,
      przyzwyczajonym do pracy człowieku budzi raczej litość niz wstręt".
      • strefas Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 00:23
        Nie dziwi mnie że mosz tak nasrane we łbie jak czytosz takie brednie :)
        • mlot_na_hanysa Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 00:39
          Dlaczego jak poza śląskiem widzą hanysa to każą mu padać wice.
          Fszyscy się śmieją, on myśli że to z tych madrości a to z niego bo podskakuje, gestykuluje, ryczy jak baran bo jest w centrum uwagi.
          A Lukoschka to już ci cytowałem?
          Mam tego w cholerę bo interesuje mnie stosunek Niemców do różnych pseudokultur.
      • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 00:31
        Nawet naród wybrany miał złych proroków.
      • strefas Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 00:58
        Alois a pozamieniasz jak na Śląsk przyjeżdżały całe tabuny goroli bo u wos w Polsce nie było co żreć :) że Ślązok przyzwoity to głodnemu nie odmówił ....a ten mu dziś tak dziękuje .Alois te czasy wrócą ino nie wiem czy w Ślązokach bydzie tyle przyzwoitości że będą chcieć z wami godać :(
        • mlot_na_hanysa Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 01:07
          Po pierwsze jaki alois, jestem bułczanka.
          Po drugie jesteś ciemny i głupi.
          Nie wypowiadaj się o czymś o czym nie masz pojęcia.
          Gogoli to prosili na kolanach aby zasilili te kretowiska bo byli wykształceni.
          Do dzisiaj kierownik, sztygar to gorol a kilofowy i łopaciarz to Bercik, zgadza się?
        • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 01:24
          Coś Ci się pomyliło. Mój antenat szmuglował z Niemiec zegarki i kamienie do zapalniczek, a w drugą stronę mięso. Bez urazy, ale troszkę poczytaj. Na Śląsku nigdy nie było miodu. Porównaj choćby TG z Kutna Horą. A potem, gdy zaczął się przemysł niemal wszystko wywieziono. Przez ponad 100 lat do Prus i Niemiec , po 45 r. do Polski. Kto więcej zostawił? Da się sprawdzić.
          • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 02:11
            Skąd wzięło się określenie "gorole zeżyrajom nom robota" a wywodzące się z czołowej myśli filozofii śląskiej.

W dobie wielkiego kryzysu lat 30-tych, najbardziej nim dotknięte były państwa wysoko uprzemysłowione ale tam trwał on krócej niż w państwach rolniczo przemysłowych.
            Kiedy na zachodzie kryzys się skończył i powstało duże zapotrzebowanie na siłę roboczą w tym w kopalniach a u nas jeszcze on trwał, Ślązacy masowo wyjeżdżali do Belgii, Francji, Anglii czy Niemiec. . W końcu i u nas kryzys się skończył i trzeba było uruchomić kretowiska tylko nie miał kto pracować.
            Właściciele kopalń zwozili Polaków za wszelką cenę bo to było być albo nie być dla kopalń.
            Ale na zachodzie przyszła druga fala kryzysu i okres masowych zwolnień.
            Ślązacy poprzyjeżdżali na Śląsk i patrzyli ze swych kamerlików jak Polacy wychodzą z pracy.
            Wtedy to doszli w kupie tudzież masowo, że gorole im robota zeżyrajom.
            Berciki wypili to z mlekiem matki i powtarzają jak małpy nie znając geschichte.
            • gorol_zas_tyn_som Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 10:05
              Jo suyszouech taki tekst co " gorole wykupili nom gorzoua"
              • strefas Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 10:45
                Żeby było jasne że nie mam urazy do wszystkich goroli , bo wszędzie są kanalie nawet i u hanysów .Dużo jeżdżę po kraju i rozmawiam z różnymi ludźmi ci którzy dostali pracę na śląsku sa nim zachwyceni ,byli górnicy itp,mi bardziej chodzi o umiarkowanie niż wychwalanie Śląska ,Śląsk jest i będzie częścią Polski proszę dokładną analizę słowa Autonomia
                • gorol_zas_tyn_som Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 16:33
                  strefas napisał:

> analizę słowa Autonomia

Hanysy bydom miouy autonomia kajs we indianerreserwacie abo heimatgebiet -sam jest wasz plac. Na tako autonomia to jo siy moga zgodzic! Ino cza bydzie kajs kupic stacheldraht, coby gorole niy miouy fstympu do waszygo niypodleguygo sztatu, bo Gorole yno fszisko niszczom!
                  Pyrsk
            • strefas Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 10:50
              Alois a ta historia z lat 60 /70 ?co :) Gdyby nie Śląsk to Polska gospodarka zawaliła by się
            • robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 13:27
              Na wstępie to ja bym proponował, by niektórzy wrócili do znanych nicków, bo jakoś sympatyczniej wymienić poglądy z kimś "znanym", a głupio z kimś o nicku "ciul", ale wolna wola.
              Historia z tą "zabraną pracą" w TG zaczęła się już dawno od tzw. "buntu gwarków". Potem było podobnie bo "caius regio, caius religio" przenosi się i poza kościoły.
              Dziś nie jest inaczej. Każdy "szef" woli mieć zastępcę "swojaka". I tu nie ma różnic czy to jest Gorol czy Hanys. Niekoniecznie zaraz rodzina, ale znany - "swój".
              Z emigracją zarobkową i powrotami, było tak jak napisałeś. Po 45 roku też było podobnie, bo Śląsk był z ogołocony z autochtonicznych fachowców. Jednych zatrzymały na zawsze pola bitew, innych zachód, a innych wschód. Na Śląsk napłynęli więc tzw. Gorole i dobrze, bo z Chińczykami trudniej by się było dogadać:)
              Po II wojnie polska gospodarka padłaby bez Sląska z prostego powodu. Cała energetyka była oparta na węglu. Nie ma energii-nie ma produkcji przemysłowej na większą skalę. Węgiel był na Śląsku. Dopiero później uruchomiono Turoszów, Konin, Zagłębie Lubelskie.
              Gadki o autonomii są śmieszne. Pytam: Czy w okresie autonomii przed wojną nie było tu sraczyków przed familokami, chlewików, królików i kozy - krowy ubogich? Tu się miód lał strumieniami? Bzdury. Poza tym, kto komu broni wybrać do wszelkich władz samych Ślązaków? Tylko jakie przyjąć kryterium Slązaka: mentalności, godka, papiery po dziadku z Wehrmachtu, legitka śląskiego powstańca? I taka autonomia jest NIE-O-PŁA-CAL- NA!

• robingut Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 13:29
                Prostuję bo widzę błąd. Ma być "caius regio, eius religio"
              • pink-alois Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 16:19
                robingut napisał:
                > Po II wojnie polska gospodarka padłaby bez Sląska z prostego powodu. Cała energ
                > etyka była oparta na węglu. Nie ma energii-nie ma produkcji przemysłowej na wię
                > kszą skalę. Węgiel był na Śląsku. Dopiero później uruchomiono Turoszów, Konin,
                > Zagłębie Lubelskie

Nie tylko węgiel i energetyka ale również znaczna cześć hutnictwa i związany z nimi transport
                szczególnie kolejowy.
                Wiadomo, start był szybszy ale czy Polska by padła, wątpię, nie od razu było zapotrzebowanie na ogromne ilości energii bo nie było czym i gdzie ją przesyłać, przemysł był zrujnowany był czas na budowę elektrowni .
                Natomiast należało by się zastanowić nad bielanem, mamy teraz najmniej efektywne, kosztowne i niewydolne elektrownie i bat w postaci pakietu klimatycznego.

> Gadki o autonomii są śmieszne. Pytam: Czy w okresie autonomii przed wojną nie b
                > yło tu sraczyków przed familokami, chlewików, królików i kozy - krowy ubogich?
                > Tu się miód lał strumieniami?

Śląsk miał powody do czucia się po macoszemu od końca tysiącletniej rzeszy do roku 1970.
                Faktycznie wtedy Bercików nie głodzono ale nie inwestowano w ten region bo mimo, że Śląsk należał do Polski to uważany był za region niepewny.
                Po podpisaniu przez Cyrankiewicza i Brandta (1970) Warschauer Vertrag- Układu o normalizacji stosunków, kasa ruszyła na Śląsk aby nadrobić zaległości i płynęła szerokim strumieniem do okresu późnego Eda, płynęła niezależnie od stanu pozostałych regionów.
                To tutaj było najwięcej fabryk domów, najkrócej czekano na mieszkanie, górnicy dostawali od ręki a każda kopalnia miała swoje osiedle. Nie przed wojną, nie " za niymca" ale ftedy Berciki byli paniska.
                Przeciętny nieuk z kopalni zarabiał więcej niż inżynier poza Śląskiem
                To wtedy ukuto powiedzenie, że do szule to niech łazom gupie gorole co miało dowodzić, że Ślązak rodzi się już mądry i szkoły nie są mu potrzebne.
                Taki poziom myślenia plus autonomia i wszystko jasne :D:D:D:
                • net.kielonek Re: Prawdziwa twarz RASiua 27.04.11, 16:27
                  Zdrówko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka