forman5 04.11.04, 12:15 W Zabrzu straż miejska patroluje miasto wraz z obywatelami. miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,2368306.html. Jak państwo uważacie czy taka forma poprawi bezpieczeńtwo i czy to dobry pomysł na takie patrole w naszym mieście ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forman5 Re: Patrole obywatelskie 04.11.04, 12:21 Ja osobiście uważam,że straż miejska jest niepotrzebna,a co dopiero wspólne patrolowanie z niewiadomo kim !(obraz w TV Katowice mnie do tego potwierdził) Samorząd powinien środki kierować na policję,a nie dublować sprzęt ,ludzi i niewiadomo co tam jeszcze. Świnoujście pieniądze daje policji i straży miejskiej tam niema ! I wcale mieszkańcy nie narzekają z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Patrole obywatelskie 04.11.04, 12:25 forman5 napisał: > W Zabrzu straż miejska patroluje miasto wraz z obywatelami. > > miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,2368306.html. > > Jak państwo uważacie czy taka forma poprawi bezpieczeńtwo i czy to dobry > pomysł na takie patrole w naszym mieście ? miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,2368306.html Coś z z linkiem nie tak.Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scyzoryk2 Re: Patrole obywatelskie IP: 195.205.180.* 04.11.04, 13:18 Osobiście nie znam żadnego przypadku aby działania straży miejskiej gdziekolwiek przyczyniły się do porawy bezpieczeństwa obywateli . Działalność straży miejskiej w naszym kraju ogranicza się do nakładania mandatów. Widziałem w TVP 3 materiał o patrolach obywatelskich - żałosne . Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Patrole obywatelskie 05.11.04, 07:52 Straż Miejska to darmozjady i pasożyty. Do likwidacji! Patrole obywatelskie mogą siępojawić jako odpowiedź na nieudaczników w Policji. Tyle, że potrzebne jest prawo do posiadania broni. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Patrole obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 10:42 i z tym się zgadzam. Straż miejska to tylko posadki dla znajomków, nic nie robią. Straż zlikwidować, obywatelom dać prawo do posiadania broni a patrolom obywatelskim prawo do strzelania bez ostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Patrole obywatelskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 14:47 >patrolom obywatelskim prawo do strzelania bez ostrzeżenia. Bez przesady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Patrole obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 18:56 Jak Ci ktoś spuści porządny wpie..to sam będziesz za strzelaniem bez ostrzeżenia. A właściwie to powinno się najpierw strzelać a potem pytac kto i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Patrole obywatelskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 00:46 A nie pomyślałeś o tym, że najpierw ktoś moze do ciebie strzelić, zanim ci wpier...? Zresztą chodzi o to, że jakieś tam patrole nie powinny mieć prawa do używania broni, a czy z ostrzeżeniem czy bez, nie ma sensu rozważać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Patrole obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 14:34 Cieszy mnie to że dajesz to prawo przestępcom, a zresztą im nie trzeba go dawać, juz dawno go mają. To porąbane życie samo nas uczy że złe złym się leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Patrole obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 14:36 Acha, pomyślałem i dlatego nie pcham się tam gdzie można w ryj zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol W odpowiedzi na posty: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 17:35 Nawet w policji pracują ludzie, ktorzy nie powinni mieć do czynienia z bronią, o czym mogliśmy się przekonać niedawno - to jedno. Po drugie - sam fakt, że ktoś tak chętnie garnie się do wymierzania sprawiedliwości, jest dla mnie bardzo podejrzany. "Pilnowanie" i "kotrolowanie porządku" - gdy da się komuś choć odrobinkę władzy - łatwo przeradzają się w samowolę i wścibstwo. PS: W ryj można dostać w autobusie, a nożem na głównej ulicy w mieście (i to niekoniecznie wieczorem albo w nocy!) - na przykład w Bytomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: W odpowiedzi na posty: 06.11.04, 21:25 Gość portalu: Karol napisał(a): > Nawet w policji pracują ludzie, ktorzy nie powinni mieć do czynienia z bronią, > o czym mogliśmy się przekonać niedawno - to jedno. To fakt, to tylko ludzie ale w policji jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo takich gagatków(większa selekcja przy naborze i ciągła kontrol przełozonych). Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Re: Patrole obywatelskie 05.11.04, 16:05 Nie no bez przesady! Strzelać mogą w sytuacji zagrożenia życia bądź mienia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Patrole obywatelskie 07.11.04, 13:57 Gość portalu: gargamel napisał(a): > i z tym się zgadzam. Straż miejska to tylko posadki dla znajomków, nic nie > robią. Straż zlikwidować, obywatelom dać prawo do posiadania broni a patrolom > obywatelskim prawo do strzelania bez ostrzeżenia. Chyba się za bardzo napalasz na ewentualne możliwości takich "tworów". Zlikwidujmy też Policję, w końcu często jest nieskuteczna. Uzbrojeni obywatele sami sobie poradzą. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
forman5 Re: Patrole obywatelskie 06.11.04, 11:34 Z artykułu i relacji TVP3 wynika ,ze patrolować może nawet emerytka o samozwańczym pseudonimie "Szogun". Tak się zastanawiam,że ona ma równo pod sufitem.Patrol to nie spacerek z pieskiem w niedzielne słoneczne popułudnie zaludnionym parku miejskim. Ciekaw jestem od kogo żądałaby odszkodowania wrazie załóżmy na to interwencji z kibolami po meczu w Zabrzu ? A o broni dla nich nie powinno byc mowy,bo mogłoby dojść do ich nadużycie przez osoby niezrównoważone psychicznie. Policja powinna byc tak finansowana by ona miała to w rękach a nie zbieranina straży miejskiej i tzw aktywnych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś