Dodaj do ulubionych

Operomani, warto?

17.10.04, 18:41
Zaproszono mnie na następujący spektakl:
www.carmenwarszawa.com/index.html
[uwaga, na powyższej stronie zaczyna bez ostrzeżenia grać muzyka]

pewne sformułowania na tej stronie jak i lokalizacja (Torwar - hala
widowiskowo sportowa) budzą we mnie poważne wątpliwości. czy po takim
przedsięwzięciu można się spodziewać przynajmniej przyzwoitego poziomu
artystycznego i akustycznego?
Obserwuj wątek
    • dobiasz Re: Operomani, warto? 17.10.04, 22:34
      Sugeruję lekturę wątku na ten temat na forum Trubadura, a potem... chyba raczej
      odpuszczenie sobie imprezy.
      - - -
      Dobiasz
      • bwv1004 Re: Operomani, warto? 18.10.04, 10:55
        No ciekawe, ciekawe, trochę spłynęło w niezwykle oryginalną wink)))
        dyskusję "czy muzyka/kultura jest wysoka i popowa czy dobra i zła" ("dobrze, że
        nie pzeskoczono na "Pascal czy C++"). Ale na temat kilka rzeczy też
        przeczytałem.

Może jeszcze zaproponujecie jakieś opinie?

A poza Walewską, Big Brotherem, MET i teledyskami, czy ktoś z szanownych
        Państwa Forumowiczów ma doświadczenia z muzyką klasyczno-poważną w tej sali
        (Torwar)?
        • a000000 Re: Operomani, warto? 20.10.04, 18:02
          Jeśli ten dźwięk, który zwalił sie na moją głowę z głośników niczym z rury
          wodnej, jest efektem nagranym w TorWarze, to nie idź. A nie jest to przypadkiem
          hala sportowa? W której każdy dźwięk się kotłuje i po stokroć odbija
          interferując przypadkowo?
          Byłam na koncercie regularnej orkiestry symfonicznej z Zimermanem w roli
          głównej w sali targowej - metalowe duże pudło, i jestem zdegustowana. Na
          dodatek nagłośniono tył sali, co dało efekty przekomiczne, acz niepożądane.
          Mistrz i orkiestra bez zarzutu.
          Podejrzewam, że w Torwarze odbędzie się widowisko na motywach Carmen, i nic
          więcej. Dla szeroko rozumianego odbiorcy. Tak zwanego - masowego. Dobre i tyle.
          • bwv1004 Re: Operomani, warto? 16.11.04, 12:11
            Wprawdzie nie przypuszczam, by wśród wyrafinowanych bywalców tego forum wink
            znalazł się któś wybierający się na wyżej wzmiankowany spektakl, jednak pozwolę
            sobie ostrzec: impreza jest odwołana, o czym organizatorzy nie zechcieli
            poinformować (nie licząc informacji na www.carmenwarszawa.com ) nawet
            mediów - jeszcze dziś rano PR2 zapraszało na "jutrzejszą" premierę. Dopiero po
            moim telefonie sami zadzwonili do pożal się Boże organizatorów i potwierdzili
            odwołanie.
            • iwa_ja Re: Operomani, warto? 16.11.04, 21:57
              bwv1004 napisał:

> Wprawdzie nie przypuszczam, by wśród wyrafinowanych bywalców tego forum wink
              > znalazł się któś wybierający się na wyżej wzmiankowany spektakl, jednak
              pozwolę
              >
              > sobie ostrzec: impreza jest odwołana, o czym organizatorzy nie zechcieli
              > poinformować (nie licząc informacji na www.carmenwarszawa.com ) nawet
              > mediów - jeszcze dziś rano PR2 zapraszało na "jutrzejszą" premierę. Dopiero
              po
              > moim telefonie sami zadzwonili do pożal się Boże organizatorów i potwierdzili
              > odwołanie.
              >
              A to ciekawe, bo około 18.00 na PR2 słuchałam wywiadu z Walewską, która
              zapraszała...
              >
              • bwv1004 Re: Operomani, warto? 16.11.04, 23:29
                >A to ciekawe, bo około 18.00 na PR2 słuchałam wywiadu z Walewską, która
                zapraszała...

Nic zaiste już nie rozumiem. Ja usłyszałem w PR2 rano zapowiedź premiery
                (jutrzejszej) oraz wywiadu (dzisiejszego). Około 10:30 zadzwoniłem do redakcji
                kult. PR2 z zapytaniem jak to się ma do strony internetowej organizatora co
                najmniej od 2 tygodni informującej o odwołaniu imprezy. Pani z PR2 wyraziła
                uprzejme zdziwienie i postanowiła podążyć śladem. Drugi raz rozmawiałem z nią
                około 12, powiedziała, że organizatorzy potwierdzili odwołanie, ale że "nie
                zdążyli" powiadomić mediów, że będzie o 18 wywiad z MW i że przy okazji ją
                zapytają. To co, MW olała PR2 i nadali stary wywiad? STrona internetowa jest
                shackowana? Czy MW odśpiewa dzieło sama w pustej hali Torwaru? A może nowi
                organizatorzy są?
                • bwv1004 Re: Operomani, warto? 17.11.04, 10:35
                  Chyba jednak nie będzie Carmen...

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2395757.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka