Dodaj do ulubionych

włoski ryż :)

02.03.04, 12:32
Moze to glupie pytanie, skierowane raczej do plci zenskiej.
Jestem we wloszech od 10 dni, ze tak powiem - na stale.
Czy w sklepach nie ma ryzu w torebkach, takiego jak u Nas w Polsce,
ktory wrzuca sie w torebeczce i sie ladnie gotuje,
czy jest tylko sypki :( ?
Obserwuj wątek
    • agaanton1 Re: włoski ryż :) 02.03.04, 13:20
      Pewnie że jest. Dostaniesz go w każdym makrecie.W kartonach.A w jakim mieście
      jestes?
      • zuzinkas Re: włoski ryż :) 02.03.04, 13:31
        A ja nie spotkalam takiego porcjowanego w woreczkach jak w Polsce. Jest sypki
        albo w workach, albo w pudelku. Albo niedowidze, albo.... :)
        • agaanton1 Re: włoski ryż :) 02.03.04, 13:34
          Źle zrozumiełam.Wszystkie są sypkie.Przepraszam.W torebkach też nie widziałam
          • dorrit Re: włoski ryż :) 02.03.04, 14:05
            To dlatego, ze Wlosi w wiekszosci z natury i z umilowania jedzenia wola rzeczy
            jak najmniej uprzednio spreparowane, wiec - ryz w zadnych tam torebkach, tylko
            gotujesz sobie sama; zaleznie od tego, do czego on ma sluzyc i co chcesz
            osiagnac, wybierasz odpowiedni rodzaj ryzu, wiec: "per risotti" (do risotto,
            wychodzi bardziej sypki), "per minestre" (do zup, miekszy i bardziej kleisty po
            ugotowaniu), "per dolci"... Z dopiskiem "non scuoce" - powinien zostac sypki po
            ugotowaniu.
            Ale jesli koniecznie chcesz gotowac na niewloska modle, to moze znajdziesz w
            supermarkecie ryz w torebkach Uncle Ben's. Moze - dokladnie nie wiem, gdyz ja
            raczej gotuje po tutejszemu.
            • angie555 Re: włoski ryż :) 02.03.04, 15:07
              Dorrit serdeczne dzieki! Ja tez musze w takim razie gotowac po tutejszemu.
              Jak sie nie ma co sie lubi..... Dzieki. Teraz mam przynajmniej pewnosc :)
      • angie555 Re: włoski ryż :) 02.03.04, 15:04
        Kurcze!! Bylam w 3 wiekszych marketach i nie bylo... Bede szukac :)
        Mieszkam w Ostia Lido...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka