karlik26 09.07.04, 21:35 JAk się wymawia w niderlandzkim g ? To dopiero mój początek więc nie wiem to jakieś skrzeczące h ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3eti Re: JAk się wymawia 12.07.04, 20:28 W Holandii skrzeczace,w Belgii zwyczajne h(niemal jak w polskim). Odpowiedz Link
kumquat Re: JAk się wymawia 03.11.04, 18:18 Raczej nie skrzeczące, a charczące. Mnie to przypomina jakiś arabski dźwięk :-) Odpowiedz Link
dutchman Re: JAk się wymawia 03.11.04, 22:00 To nie tak - w Holandii sa spore roznice w wymowie w zaleznosci od rejonu. Sa wiec miejsca gdzie "g" wymawia sie miekko - zblizone go "ch" ( na pewno nie do "h" ). Ale gdzieniegdzie wymawia sie bardzo twardo "charczaco" na przyklad w rejonie Rotterdamu. pozdrowienia dutchman Odpowiedz Link
kelunia Re: JAk się wymawia 14.11.04, 01:35 "G" wymawia sie jak "H" przeponowo,a nie gardlowo. przy okazji pozdrawiam polonie holenderska:) Odpowiedz Link
angelwithdirtyface Re: JAk się wymawia 07.01.05, 16:21 "g" wymawia sie gardlowo, charczaco. Podobnie jak "ch". Za to "h" jest prawie nieme. Odpowiedz Link
dutchman Re: JAk się wymawia 07.01.05, 21:33 Diekiuje za pozdrowienie Kelunia i rowniez pozdrawiam. dutchman P.S. ale "g" absolutnie nie wymawia sie w Holandii tak jak "h" !!! A "h" wymawia sie tak, jak w poprawnej polskiej mowie. "G" jest natomiast przewaznie charczace i ostre ( zwlaszcza w Rotterdamie i okolicach )- tak samo jak "ch" w wiekszosci przypadkow. Odpowiedz Link
angelwithdirtyface Re: JAk się wymawia 07.01.05, 16:46 ...albo jak nosowe, prawie nieme "g". Odpowiedz Link