Dodaj do ulubionych

do studiujacych we wloszech

21.05.04, 21:53
hej!
pytanie kieruje do osob ktore studiuja lub ktore studiowaly we wloszech
(oprocz erasmusa):
ile czasu wam zajelo ukonczenie studiow?
bo ja jestem na 3 roku, ale koncze dopiero w przyszlym roku, laurea
triennale. potem chce zaczac drugi kierunek, ale jako ze wiem juz "jak i co"
mam nadzieje ze tym razem zajmie mi to "tylko" 3 lata:)
bardzo prosze o odpowiedzi:)
pozdrawiam
iwona
Obserwuj wątek
    • elsaa Re: do studiujacych we wloszech 24.05.04, 05:27
      ja nie studiowałam robiłam tylko kurs na uniwersytecie języka i kultury włoch i
      nie było ciężko ale rzeczywiście na normalnych studiach jest tak raczej ciężko.
      czytałam wcześniej że studiujesz we Florencji i zaczynam podejrzewać że to po
      prostu tylko tam robią problemy. jak rozmawiam ze znajomymi to czasem mi sie
      wierzyc nie chce co się robi na innych uniwersytetach. jednak tak juz mi pasuje
      ta Florencja że i ja sie zapiszę tam na uniwersytet (wcześniej czy później)bo
      nawet sobie nie wyobrażam przestać studiować. a może wiesz jak się zmieniło
      prawo do pracy dla studentów. teraz możemy pracowac normalnie czy dalej tylko
      20 godzin?
      • ilecka Re: do studiujacych we wloszech 24.05.04, 22:46
        hej!
        kobieto boj sie boga pisac o tej godzinie:) zartuuuje
        w kazdym razie czytalam ostatnio na stronie www.stranierinitalia.it ze mozna
        pracowac 20h tygodniowo, ale 1020(nie wiem czy dokladnie tyle)na rok, i ze te
        godziny mozna kumulowac... no ze sa cumulabili. czyli jesli pracujesz tylko 6
        miesiecy w roku to mozesz pracowac full-time, ale szczerze mowiac nigdzie sie
        jeszcze z tym nie spotkalam, zeby pracodawca, czy consulente di lavoro
        zaproponowal takie cos. dlatego mam nadzieje ze bede mogla sobie wyrobic
        permesso x lavoro
        w kazdym razie przemysl, czy chcesz studiowac we florencji...
        pozdrowienia z florencji!

iwona
        • elsaa Re: do studiujacych we wloszech 25.05.04, 12:51
          kończę pisac prace magisterską i wstaje o 4 bo wtedy jestem troche otumaniona
          (ciekawe dlaczego:) i piszę jak maszyna. niestety efektywna jestem tylko do 9:)
          co do studiowania we florencji to nie jest tak że to jest moje marzenie ale tak
          mi się życie poukładało że biorę to pod uwagę:) już niedługo będę się
          dowiadywać konkretnie jak to jest z tą praca więc dam ci znać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka