12.12.04, 12:13
Słuchajcie!!Mam mały problem-za 2 tyg przyjeżdża mój dobry znajomy z
Włoch,będzie tutaj jakieś kolejne 2 tyg i na mojej głowie jest,jak
zorganizować mu ten czas!!I tu pojawia się problem-mam "lukę" między 27 a 30
grudnia...potem jedziemy w okolice Bielska (tam spędzamy Sylwestra),póżniej
do Krakowa...no ale co wcześniej!!???Mieszkam na Śląsku,więc jakichś wielkich
atrakcji turystycznych tu nie ma...myślę jeszcze nad Zakopanem (znajdę jakieś
miejsca?!?)...może coś w okolicach Kielc...jakaś Jaskinia Raj albo sama już
nie wiem...Może macie jakieś pomysły??I podobne doświadczenia??Co spodoba sę
Mediolańczykowi??Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek rady!!Pozdrawiem
ciepło,ciaooooooo!!!!;-))
Obserwuj wątek
    • italiano2407 Re: ??????? 12.12.04, 19:10
      Ciao!
      Ano fakt...Na Śląsku nie ma zbyt dużo atrakcji do zwiedzania ale zawsze się coś
      znajdzie...Ja osobiście mogę polecić Zabytkową Kopalnię w Tarnowskich
      Górach...Efekt jest wspaniały - przynajmniej na mnie taki wywarła nie wiem jak
      Włosi podchodzą do tego typu spraw.Koszt takiego zwiedzania nie jest mały bo
      zdaje sie że normalny bilet kosztuje koło 25 zł. ale jest w tym zwiedzanie
      kopalni - korytarze tunele, a na koniec jest przejazd łódką jakąś podziemną
      rzeką...no efekt wspaniały :D A poza tym? Hmm muzea, galerie...No a wieczorami
      jest już co robić: Teatr Rozrywki w Chorzowie, Wyspiański w Katowicach i tamże
      Filharmonia Śl., Opera w Bytomiu... :D Co jeszcze hmmm Jak mi się jeszcze cos
      przypomni to napiszę :D
      Saluto :*
      • evaan Re: ??????? 12.12.04, 21:33
        Dzięki za rady....o kopalni w ogóle nie miałam pojęcia:-)))Co do teatru i tego
        typu rozrywek to raczej nic z tego,bo co to za frajda skoro on nic nie
        zrozumie...Pozdrawiam.pa!!
        • linn_linn Re: ??????? 13.12.04, 09:50
          Mysle, ze Krakow i Wieliczka musza byc w programie. To 2 miejsca, o ktorych
          opowiadaja z zachwytem wszysycy Wlosi / nie tylko /, ktorzy tam byli.
    • italy_m Re: ??????? 13.12.04, 13:01
      Jakinia Raj pod Kielcami tez sie podoba Wlochom w ogole polozenie miasta Kielc
      widok ze Sw. Katarzyny.W zakopanym w tym okresie o miejsca naprawde trudno:
      (Jesli myslisz powaznie o spedzeniu paru dni w Zakopanym to juz teraz postaraj
      sie o rezerwacje.
      Pozdrawiam:)
    • nataz Re: ??????? 13.12.04, 13:31
      Mediolańczyk ma wszystko na wyciągnięcie ręki( mam na myśli morze, góry-co to
      za odległości przy sieci autostrad, prawda?)Pokażmmu to , co typowo polskie
      (pochwal się tym co mamy)Wieliczka to świetny pomysł. Zorientuj się, czy nie ma
      jakiś imprez kulturalnych ( w okresie świątecznym musi się coś dziać)może na
      stronie www.twojego miasta, albo innego coś znajdziesz.Zafunduj mu jakąś
      banalną rozrywkę -jak fajny kryty bAsen( z atrakcjami-u was chyba jest ich
      sporo).zabrałam na taki co prawda Sycylijczyków i byli bardzo zadowoleni(chyba,
      że udawali)wybyczyli się.postaram się wymyślić jeszcze coś do końca tygodnia-
      tzn. atrakcje turystyczne w okolicy Sląska.
      • evaan Re: ??????? 14.12.04, 15:55
        Dzięki Wam wszystkim!!Coś wymyślę!!pa!:-)))
    • nataz Re: ??????? 14.12.04, 20:13
      Jeszcze raz ja.
      Zobaczna stronę www.ksiaz.pl. Chodzi mi o Zamek w Książu-znajdziesz tam cennik(
      bilety wstępu na zamek, i inne atrakcje z nim związane). Myślę,że to warto
      pokazać.
      Miłej zabawy!
      • italiano2407 Re: ??????? 14.12.04, 21:08
        Ciao! To znowu ja :D Może będę nudny z tą kopalnią, ale dla Włocha to na pewno
        coś nowego :) Oto strona internetowa z informacjami o tym obiekcie:
        www.tarnowskiegory.pl/?lang=pl&menu=0&dzial=1&kat=1&flash=7
        No a tak patrze teraz do jakiegoś przewodnika i piszą tutaj jeszcze o
        radiostacji w Gliwicach - taka wieża, z drewna - taka mini wieża Eifla.Piszą o
        niej tu:
        "Drewniany maszt radiostacji o wysokości 90m., będący dziś zabytkiem techniki,
        blabla o Hitlerze, że tam był, itp. itd." A ponadto wypisali tu te najciekawsze
        miejsca: Piekary Śląskie - Sanktuarium Matki Boskiej Piekarskiej i kalwaria,
        Tarnowskie Góry - poza tą zabytkową kopalnią muzeum w zabytkowej winiarni i
        Sztolnia Czarnego Pstrąga. zespół zamowy w Toszku, zamek książąt piastowskich,
        park krajobrazowy i drewniany spichlerz dworki z 1720 roku w Strzelcach
        Opolskich. Pałac manierystyczno - barokowy w Żyrowej. Na Górze Św. Anny:
        amfiteatr i pomnik i muzeum czynu powstańczego, zespół klasztorny franciszkanów,
        rezerwat geologiczny. w Gliwicach - poza radiostacją: muzeum na zamku
        piastowskim , muzeum odlewnictwa artystycznego, muzeum geologii złóż no i
        oczywiście PALMIARNIA. A jak chcesz mu cos pokazać więcej o górnictwie to
        polecam mueum Górnictwa Węglowego i skansen górniczy "Królowa Luiza" w Zabrzu.
        No a trochę na południe to na pewno warty odwiedzenia jest XVIII wieczny pałac
        Promnitzów w Pszczynia. No dużo tego jest... A nie jest to wszystko!
        Przynajmniej jet w czym przebierać :D

saluto :*
        • evaan Re: ??????? 15.12.04, 16:13
          Jesteście niesamowici...:-)wielkie GRAZIEEEEEEE :-***
    • kici23 Re: ??????? 19.12.04, 14:38
      hej jestem z okolic Krakowa, moj chlopak Alex bedzie w Polce do 17.01.2005.
      jesli chcielibyscie sie spotkac w Krakowie to napisz. a w Zakopcu bedziemy od
      02.01.2005. do 07.01.2005. pozdrawiamy Monika & Alex
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka