Dodaj do ulubionych

Assicurazione sanitaria

24.03.05, 12:16
W koncu zdecydowalam sie wyrobic permesso, ale do tego potrzebne mi to
nieszczesne ubezpieczenie. Policjant kazal wykupic je w Assitalia, jednakze
tam kosztuje, bagatela, 700 euro! I tu mam pytanie. Co to jest to
ubezpieczenie, czy dzieki niemu bede miala np opieke medyczna za darmo? Czy
obojetnym jest w jakiej frmie je wykupie? A moze starczy tylko moje polskie
ubezpieczenie wazne na caly swiat (to do legitki ISIC)? W zgory dzieki za
wszelkie info na ten temat.
Aha i ze jestem tu teoretycznie z powodu nauki a nie w pracy to potrzebuja
mojego zabezpieczenia finansowego w postaci kserokopii mojej karty
kredytowej.Niby to policja, ale ja mam obiekcje, wszedzie taki bajzel to i na
komisariacie te dane moga trafic w niepowolane rece, a przeciez wystarczy
tylko numer mojej karty, nazwisko, data waznosci i hulaj dusza na zakupach!
Obserwuj wątek
    • funghettino Re: Assicurazione sanitaria 24.03.05, 12:41
      mi powiedzieli ze wystarczy ubezpieczenie polskie, ide w sobote wyrobic
      permesso to sie okaze czy zdania nie zmienili...jezeli isic ma pokrycie kosztow
      leczenia to chyba moze byc i to ale najlepiej idz i sie spytaj na kwesturze

co do pieniedzy to zamiast dawac ksero karty mozesz chyba dac np wycig z konta
      bankowego czy cos w tym stylu, albo napisac autocertificazione ze np rodzice
      ci przesylaja powiedzmy 600euro miesiecnie i ze z tego sie utrzymujesz- u mnie
      to wystarczy...

mysle ze musisz isc pomeczyc szanownych pracownikow kwestury i dowiedziec sie
      tam o szczegolach wszystkich...

zycze powodzenia!!!
      • testardo Re: Assicurazione sanitaria 31.03.05, 00:13
        No i jak poszlo z permesso? Zaswiadczenie o otrzymaniu kasy od rodzicow
        wystarczylo? Taki o swistek i juz? A wyciag z konta to raczej nic nie da, bo
        konto puste prawie :) A przeca nie powiem,ze pracuje na czarno, nie? Ale z kolei
        skoro oficjalnie jestem gosciem, to jestem na utrzymaniu tych, ktorzy mnie
        goszcza, wiec teoretycznie nie potrzebuje zadnej kasy.
        • funghettino Re: Assicurazione sanitaria 31.03.05, 00:34
          ha! no i musze poczekac do nastepnej soboty bo oczywiscie zapomnieli mi
          powiedziec ze musze jakis dokument o zameldowaniu przyniesc...wiedzialam ze tak
          latwo nie pojdzie...jak tylko cos w tej sprawie bede wiedziec to doniose!
          • linn_linn Re: Assicurazione sanitaria 31.03.05, 13:30
            Troche linkow dot. opieki medycznej we Wloszech:
            www.ilpassaporto.kataweb.it/vivereinitalia.jsp?c=3&v=4
        • funghettino Re: Assicurazione sanitaria 02.04.05, 16:27
          udalo mi sie zalatwic wszystko! wystarczylo zaswiadczenie i polska polisa
          ubezpieczeniowa. kazali wrocic za kilka miesiecy(!!!!) po odbior permesso albo
          carta di soggiorno...przejrzalam info na stronie podanej przez linn_linn i
          lecce to chyba w innym panstwie lezy bo wymagane dokumenty zupelnie sie nie
          zgadzaja...boh...
          • linn_linn Re: Assicurazione sanitaria 03.04.05, 09:45
            Nie dopisalam poprzednio, ze jest to niestety tylko punkt wyjscia. Mnie
            zdarzala sie skladac papiery o "permesso" wg informacji kwestury, a i tak
            zawsze czegos brakowalo. Przy ostatnim "permesso" / mialam juz komplet
            dokumentow / w ostatniej chwili zabraklo np. oswiadczenia malzonka, w ktorym
            sie zobowiazuje do zapewnienie mi utrzymania. Tak jakby nie bylo to obowiazkiem
            pracujacego meza wobec niepracujacej zony...
            • testardo Re: Assicurazione sanitaria 03.04.05, 14:03
              Mozesz napisac jak wyglada to zaswiadczenie o dochodach, czy raczej o tym,ze ci
              rodzice przysylaja kase? Taka zwykla formulka skreslona na kartce io towj podpis
              czy cos wiecej? Napisz prosze, bo tylko tego mi brakuje.

-----
              ON juz w domu, my jeszcze w drodze.
              [*] R.I.P.
              • funghettino Re: Assicurazione sanitaria 03.04.05, 15:01
                napisalam tak: la sottoscritta ........., nata a ......... il ......., numero
                di passaporto...... dichiara di ricevere mensilmente la somma di 600 euro da
                parte dei propri genitori per il proprio mantenimento. data podpis i juz.
                napisalam na komputerze. w kwesturze mi powiedzieli ze mam wpisac ze dostaje
                600 euro...
      • swku Re: Assicurazione sanitaria 09.04.05, 00:01
        kochane mamy, mam do Was prośbę na priv.
        • funghettino Re: Assicurazione sanitaria 09.04.05, 00:51
          a ja nie jestem mama, no chyba ze dla moich kociakow :-)sprawdz poczte!
          • testardo Re: Assicurazione sanitaria 26.04.05, 21:07
            A to ja jeszcze tylko spytam jakie mialas to polskie ubezpieczenie, co to byla
            za polisa?
            • funghettino Re: Assicurazione sanitaria 26.04.05, 22:42
              teraz mam akurat w PZU ale to tylko dlatego ze moglam ja sobie zrobic na
              dowolna ilosc dni, wczesniej mialam poprostu z narodowego funduszu zdrowia ale
              to tylko na miesiac mi dali...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka