bagindar 17.07.05, 14:12 wybieramy się samochodem do włoch,co warto zobaczyć ?,gdzie jest najfajniej,najładniej??oprócz dużych miast.dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiek72 Toskania! 17.07.05, 17:59 Toskania jest przepiekna! zawsze slyszalam , ze jest niesamowita, ale rzeczywistosc przerosla moje wyobrazenia....to jedno z najpiekniejszych miejsc na ziemi ( moim skromnym zdaniem) Odpowiedz Link
marghe_72 Re: gdzie do włoch? 18.07.05, 00:04 sprecyzuj preferencje kwestie finansowe odleglosc Odpowiedz Link
bartys3 no jakto gdzie ... 03.08.05, 14:48 cerveteri ... male, niepozorne..no moze ciut dresiarskie...ale nie ma rzeczy doskonalych...ot takie tam bez wielkich ambicji .. az tu nagle ... nekropolia etruska ...łał...;-) Odpowiedz Link
linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:06 Moze latwiej gdzie nie jechac... Wazne kto ma jechac, kiedy, co lubi... Odpowiedz Link
bartys3 Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:38 no i co tak negatywnie...? a jak moze wiedziec czy lubi jak nie byl ?;) Odpowiedz Link
linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:47 A po co ma ryzykowac jesli moze jechac tam, gdzie mu sie spodoba na pewno... Odpowiedz Link
bartys3 Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:51 a skad wezmie taka pewnosc...a poza tym gdyby wszyscy jezdzili tylko tam gdzie im sie spodoba ...to nie uwazasz ze byloby nudno i mninimalistycznie...a co z travel broaden your mind...;) Odpowiedz Link
linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:58 Gdzie nie jechac to bylo w znaczeniu, ze mniej jest miejsc nieciekawych i byloby latwiej. Niby masz racje, ale skad w takim razie narzekania na forum, ze na Sardynii nie ma chleba razowego, a w Paestum to tylko archeologia, zupelnie bez znaczenia, a plaza fatalna? To tylko przyklady dzisiejsze. Wlochy sa piekne i nie bede temu przeczyc. Dobrze jest jednak wiedziec co tak naprawde sie lubi i takie miejsce wybrac. Odpowiedz Link
bartys3 Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 16:13 nie mam zamiaru negowac ze tacy ludzie istnieja..;)ja wychodze z zalozenia ze jak gdzies jade to chce poznac jak najwiecej i nie tylko to, co przypadnie mi do gustu..to jak z kuchnia.. najpierw probuje, a potem ewentualnie mowie ze mi nie smakuje..nigdy odwrotnie;) a do tych co narzekaja na brak chleba naszego powszedniego itp...jesli "chleb" jest czynnikiem sine qua non to w jakimze celu wyjezdzacie..skoro jest w sklepie za rogiem...;) Odpowiedz Link
linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 16:51 Swiete slowa... Smiejemy sie z Wlochow, a sami zachowujemy sie podobnie... Nowe miejsca to takze nowe smaki. Inna sprawa, ze odpowiedziec na pytanie co zobaczyc we Wloszech nielatwo. Mzna tu wkleic przeowdnik caly... Odpowiedz Link
bartys3 przewodnik cz.1.. 08.08.05, 17:03 Castiglioncello del Trinoro niedaleko Sarteano w Toskanii kapitalne miejsce...sredniowieczne..malenkie ..ukryte na lekkim wzniesieniu z widokiem na cala okolice ..a jak sie je..polecam:) Odpowiedz Link
aka10 Re: no jakto gdzie ...do Linn 03.08.05, 15:56 Masz mail.Na wiadomej poczcie:-)Pozdrawiam. Odpowiedz Link
linn_linn Re: do Aki 03.08.05, 16:00 Bede sprawdzac: najpier byla info, ze nie mozna sie polaczyc z serwerem pocztowym, a jak sie polaczylam: nie ma nic nowego. Jeszcze sprobuje. Odpowiedz Link
lubiewlochy Re: gdzie do włoch? 11.08.05, 01:01 Jak dla mnie najpekniejsza jest Sycylia, a w szczególności Taormina. Nie polecam Catanii-szara i śmierdząca ;) Odpowiedz Link
cuciolo Re: gdzie do włoch? 11.08.05, 08:54 Absolutnie bluznisz twierdzac ze Katania jest smierdzaca no i szara. Na mnie wrazenie zrobilo lungomare z odlamkami lawy tworzacymy nabrzeze po slynnyej erupcji etny, duomo ktore ogladalam w trakcie remontu slynny pomnik slonia. Poza taormina polecam palermo z zamkiem normandzkim niesamowite duomo no i monreale i syrakuzy. Do doliny swiatyn w Agrigento nie zdazylam dojechac. Ale cala sycylia jest szara a ze jest zniszczona to co Cie dziwi? Dopiero teraz splywaja pieniadze z unii na odnowienie zabytkow a niektore domy maja slady po ostrzalach z II wojny swiatowej. To co mnie wprawilo w zdumeinie to zamykanie w sezonie naplywu turystow na przyklad palacu normandzkiego w palermo w sobote w poludnie albo zamykniete koscioly bo nie ma obsady koscielnych. Ale sycylia jest urocza. A z poludnia wloch polecam kalabrie z tropea, reggio calabria z cudnymi posagami z brazu, pulie z alberobello, lecce i gallipoli. Zreszta naprawde jezdzac po poludniu wloch odkrywa sie niesamowite perelki. anka Odpowiedz Link
linn_linn Re: Katania 11.08.05, 10:56 Szary kolor Katanii wywodzi sie z lawy: tej uzytej do konstrukcji domow i tej uzytej do wybrukowania miasta. Dobrze jest poczytac troche o silnym zwiazku mieszkancow tego miasta z Etna, a wszystko stanie sie jasne. Miasto to zadziwia m.in. szerokosc ulic / miasto wielokrotnie powstawalo z popiolow /. Tu kilka zdjec, ktore wstawilam do forum Zdjecia z podrozy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27096389&v=2&s=0 Odpowiedz Link
backloop Re: gdzie do włoch? 11.08.05, 11:15 stawiam na Toscanę również... San Giminiano trochę oklepane ale warto zobaczyć... moja ulubiona to Volterra z niesamowitym więzieniem na wzgórzu i kopalnią alabastru (jak ktoś lubi)... Golfo di Baratti jeśli plaża... ciekawie jest jeszcze mocno na północy - okolice Susa - przejście na strone francuska i opactwo San Michelle Odpowiedz Link