Dodaj do ulubionych

gdzie do włoch?

17.07.05, 14:12
wybieramy się samochodem do włoch,co warto zobaczyć ?,gdzie jest
najfajniej,najładniej??oprócz dużych miast.dzieki
Obserwuj wątek
    • margheri Re: gdzie do włoch? 17.07.05, 15:58
      wszedzie jest pieknie :P
    • kasiek72 Toskania! 17.07.05, 17:59
      Toskania jest przepiekna! zawsze slyszalam , ze jest niesamowita, ale rzeczywistosc przerosla
      moje wyobrazenia....to jedno z najpiekniejszych miejsc na ziemi ( moim skromnym zdaniem)
    • marghe_72 Re: gdzie do włoch? 18.07.05, 00:04
      sprecyzuj
      preferencje
      kwestie finansowe
      odleglosc
      • bartys3 no jakto gdzie ... 03.08.05, 14:48
        cerveteri ... male, niepozorne..no moze ciut dresiarskie...ale nie ma rzeczy
        doskonalych...ot takie tam bez wielkich ambicji .. az tu nagle ... nekropolia
        etruska ...łał...;-)
        • linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:06
          Moze latwiej gdzie nie jechac... Wazne kto ma jechac, kiedy, co lubi...
          • bartys3 Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:38
            no i co tak negatywnie...? a jak moze wiedziec czy lubi jak nie byl ?;)
            • linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:47
              A po co ma ryzykowac jesli moze jechac tam, gdzie mu sie spodoba na pewno...
              • bartys3 Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:51
                a skad wezmie taka pewnosc...a poza tym gdyby wszyscy jezdzili tylko tam gdzie
                im sie spodoba ...to nie uwazasz ze byloby nudno i mninimalistycznie...a co z
                travel broaden your mind...;)
                • linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 15:58
                  Gdzie nie jechac to bylo w znaczeniu, ze mniej jest miejsc nieciekawych i
                  byloby latwiej. Niby masz racje, ale skad w takim razie narzekania na forum, ze
                  na Sardynii nie ma chleba razowego, a w Paestum to tylko archeologia, zupelnie
                  bez znaczenia, a plaza fatalna? To tylko przyklady dzisiejsze. Wlochy sa piekne
                  i nie bede temu przeczyc. Dobrze jest jednak wiedziec co tak naprawde sie lubi
                  i takie miejsce wybrac.
                  • bartys3 Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 16:13
                    nie mam zamiaru negowac ze tacy ludzie istnieja..;)ja wychodze z zalozenia ze
                    jak gdzies jade to chce poznac jak najwiecej i nie tylko to, co przypadnie mi
                    do gustu..to jak z kuchnia.. najpierw probuje, a potem ewentualnie mowie ze mi
                    nie smakuje..nigdy odwrotnie;)

a do tych co narzekaja na brak chleba naszego powszedniego itp...jesli "chleb"
                    jest czynnikiem sine qua non to w jakimze celu wyjezdzacie..skoro jest w
                    sklepie za rogiem...;)
                    • linn_linn Re: no jakto gdzie ... 03.08.05, 16:51
                      Swiete slowa... Smiejemy sie z Wlochow, a sami zachowujemy sie podobnie... Nowe
                      miejsca to takze nowe smaki.
                      Inna sprawa, ze odpowiedziec na pytanie co zobaczyc we Wloszech nielatwo. Mzna
                      tu wkleic przeowdnik caly...
                      • bartys3 przewodnik cz.1.. 08.08.05, 17:03
                        Castiglioncello del Trinoro niedaleko Sarteano w Toskanii

kapitalne miejsce...sredniowieczne..malenkie ..ukryte na lekkim wzniesieniu z
                        widokiem na cala okolice ..a jak sie je..polecam:)
              • aka10 Re: no jakto gdzie ...do Linn 03.08.05, 15:56
                Masz mail.Na wiadomej poczcie:-)Pozdrawiam.
                • linn_linn Re: do Aki 03.08.05, 16:00
                  Bede sprawdzac: najpier byla info, ze nie mozna sie polaczyc z serwerem
                  pocztowym, a jak sie polaczylam: nie ma nic nowego. Jeszcze sprobuje.
                  • linn_linn Re: do Aki 03.08.05, 16:03
                    Juz znalazlam.
    • lubiewlochy Re: gdzie do włoch? 11.08.05, 01:01
      Jak dla mnie najpekniejsza jest Sycylia, a w szczególności Taormina. Nie
      polecam Catanii-szara i śmierdząca ;)
      • cuciolo Re: gdzie do włoch? 11.08.05, 08:54
        Absolutnie bluznisz twierdzac ze Katania jest smierdzaca no i szara. Na mnie
        wrazenie zrobilo lungomare z odlamkami lawy tworzacymy nabrzeze po slynnyej
        erupcji etny, duomo ktore ogladalam w trakcie remontu slynny pomnik slonia.
        Poza taormina polecam palermo z zamkiem normandzkim niesamowite duomo no i
        monreale i syrakuzy. Do doliny swiatyn w Agrigento nie zdazylam dojechac. Ale
        cala sycylia jest szara a ze jest zniszczona to co Cie dziwi? Dopiero teraz
        splywaja pieniadze z unii na odnowienie zabytkow a niektore domy maja slady po
        ostrzalach z II wojny swiatowej. To co mnie wprawilo w zdumeinie to zamykanie w
        sezonie naplywu turystow na przyklad palacu normandzkiego w palermo w sobote w
        poludnie albo zamykniete koscioly bo nie ma obsady koscielnych. Ale sycylia
        jest urocza. A z poludnia wloch polecam kalabrie z tropea, reggio calabria z
        cudnymi posagami z brazu, pulie z alberobello, lecce i gallipoli. Zreszta
        naprawde jezdzac po poludniu wloch odkrywa sie niesamowite perelki.
        anka
        • linn_linn Re: Katania 11.08.05, 10:56
          Szary kolor Katanii wywodzi sie z lawy: tej uzytej do konstrukcji domow i tej
          uzytej do wybrukowania miasta. Dobrze jest poczytac troche o silnym zwiazku
          mieszkancow tego miasta z Etna, a wszystko stanie sie jasne. Miasto to zadziwia
          m.in. szerokosc ulic / miasto wielokrotnie powstawalo z popiolow /. Tu kilka
          zdjec, ktore wstawilam do forum Zdjecia z podrozy:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27096389&v=2&s=0
    • backloop Re: gdzie do włoch? 11.08.05, 11:15
      stawiam na Toscanę również... San Giminiano trochę oklepane ale warto
      zobaczyć... moja ulubiona to Volterra z niesamowitym więzieniem na wzgórzu i
      kopalnią alabastru (jak ktoś lubi)... Golfo di Baratti jeśli plaża...
      ciekawie jest jeszcze mocno na północy - okolice Susa - przejście na strone
      francuska i opactwo San Michelle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka