Dodaj do ulubionych

obywatelstwo wloskie

30.05.06, 13:27
Tak z ciekawosci, ile czasu czekaliscie na otrzymanie obywatelstwa wloskiego?
Obserwuj wątek
    • pulzara Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 14:29
      tez jestem ciekawa. za trzy tygodnie chce zlozyc wniosek...
      • citronella1 Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 15:35
        Ja zlozylam podanie w listopadzie 2004 i czekam...
    • karina45 Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 16:24
      Prawie trzy lata. Podanie zlozylam w pazdzierniku 2000 a obywatelstwo dostalam
      w czerwcu 2003. Teoretycznie powinno sie czekac okolo 1,5 roku.
      • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 16:32
        a moze teraz jest krocej? od maja tego roku sklada sie mniej dokumentow. ja sie
        juz wybieram od 7lat i wybrac sie nie moge...
      • citronella1 Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 17:02
        Jak wygladalo "otrzymanie obywatelstwa":))), zaprosili Cie do urzedu miasta
        i ...
        • makda Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 17:28
          Ja czekalam prawie 3 lata.
          Dostalam pismo z Comune, ze mam isc do Prefektury odebrac Dekret(ja dostalam
          dekret i... flage wloska!). Potem z Dekretem idzie sie do Comune i ustala sie
          termin zlozenia przysiegi przez burmistrzem. Skladasz przysiege na wiernosc
          narodowi wloskiemu i poczawszy od nastepnego dnia jestes obywatelem!
          • citronella1 Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 17:39
            >ja dostalam dekret i... flage wloska!<

Niezle, ciekawa jestem czy ja rowniez cos otrzymam :))), w kazdym razie jestem
            juz przygotowana na okolicznosc. Przynajmniej lampka wina z sindaco:)

• karina45 Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 19:23
          Zadzwonili do mnie z anagrafe, ze przyszedl dekret. Poniewaz bylam we
          Wloszech "przejazdem" poszli mi na reke. Giuramento mialam dwa dni pozniej.
          Przed spotkaniem z Assessore musialam wstapic do urzedu cos tam podpisac a
          potem juz z urzedniczka poszlysmy do Palazzo del Comune na przysiege. Byla pani
          assessore i fotograf ktory zrobil mi pamiatkowe zdjecie podczas odczytywania
          tekstu przysiegi. byli strasznie zdziwieni ze przyszlam bez rodziny i bez
          przyjaciol. zazwyczaj jak to wlosi robia z tego wielka impreze :) Dostalam
          pamiatkowe zdjecie i kopie starego drzeworytu mapy mojego nowego "miasta
          rodzinnego". Nastepnego dnia zglosilam sie juz w odpowiednim biurze aby dostac
          odpowiedni papierek bo za dwa dni bylo referendum i jako dobra cittadina
          chcialam glosowac. W urzedzie byli nieco zdziwieni moja solidnoscia :))
          • makda Re: obywatelstwo wloskie 31.05.06, 09:09
            Na serio byl fotograf i spodziewali sie rodziny??
            U mnie od razu powiedziano, zeby przyjsc samemu. Byl burmistrz (w dzinsach
            zreszta) i pani urzedniczka. Odczytal 5 stron tekstu, meczac sie niemilosiernie
            za kazdym razem, jak mial wymowic "Katowice". Potem byla krotka, mila rozmowa i
            juz.
            No, ale w Bergamo ludzie raczej nie sa wylewni. :-)
    • anna.99 Re: obywatelstwo wloskie 30.05.06, 18:39

Podaje moj kalendarz w drodze do obywatelstwa.
      Jak widzicie moja praktyka trwala dluzej niz 3 lata

17.12.2002 zlozylam podanie o obywatelstwo w Prefettura di Roma
      02.11.2005 moja praktyka zakonczyla sie pomyslnie i przyznano mi obywatelstwo
      22.11.2005 "ministro dell'interno" podpisal dekret przyznajacy mi obywatelstwo
      20.01.2006 Prefettura di Roma wyslala mi list z wezwaniem do odbioru dekretu
      07.02.2006 odebralam dekret w Prefettura di Roma
      02.03.2006 zlozylam slubowanie w Comune
      03.03.2006 jestem wloszka
      ( di origine polacca - tak mowie wszystkim jak mnie pytaja !)
    • julie_bella2001 Re: obywatelstwo wloskie 01.06.06, 02:21
      Dziewczyny! Wiecie co?A ja wcale nie chce obywatelstwa wloskiego i nie
      zamierzam skladac wniosku...do niczego nie jest mi to potrzebne.Nie stane sie
      Wloszka tylko dlatego ze dadza mi jakis papierek...Zreszta dla Sycyliczykow(moj
      facet jest stamtad) i tak bede zawsze "straniera" nawet gdybym miala caly plik
      papierow.Nie czuje sie tak zwiazana z tym krajem zeby stac sie jego
      obywatelka.To kraj mojego przyszlego meza.Piekny bo piekny ale nie moj...
      • linn_linn Re: obywatelstwo wloskie 01.06.06, 08:55
        Masz 2 wyjscia:
        - poprosisz i otrzymasz obywatelstwo wlsokie, dosc powszechnie zostaniesz
        uznana za cudzoziemke, ktora wyszla za maz dla obywatelstwa wloskiego
        - zostaniesz przy obywatelstwie polskim, zostanie to uznane za obraze narodu
        wloskiego: w najlepszym wypadku Twoja decyzja nie zostanie zrozumiana
      • maialina1 do julie-bella 01.06.06, 21:37
        Madre slowa, julie_bella.
        Ja tez nie skladam zadnego podania o obywatelstwo kraju w ktorym mieszkam, bo
        tak czy inaczej zaden papier nie zamieni mnie nagle w inna osobe.
        Jestem dumna z tego ze jestem Polka, i jestem dumna z tego ze jestem z tego
        dumna (zamotalam sie troche, ale wlasnie to chcialam powiedziec).
        Nie chce zeby ktos myslal ze jako Polce bylo mi zle, ze cos mi nie odpowiadalo.
        Poza tym nie chcialabym rowniez zeby ktos pomyslal ze wyszlam za maz po to zeby
        dostac obywatelstwo.
        • linn_linn Re: do julie-bella 02.06.06, 08:28
          Podpisuje sie pod tymi slowami.
          • peste Re: do julie-bella 13.06.06, 22:24
            Ja zlozylam podanie o obywatelstwo(n.b.w 2003 roku i jeszcze nic)wylacznie,
            zeby uniknac questury i kazdorazowego zamieszania, czekania miesiacami na
            P.S.Ostatnio dali mi na 5 lat, no i nie ma juz problemow na granicach, ale
            wczesniej czekajac na P.S. nie moglam ruszyc sie z Wloch.
            Nikt z was nie pisze, o przesluchaniu przez kogos z prefettury, ja musialam
            opisac dokladnie jak sie znalazlam w Italii, co robilam itp.Pan bardzo sie
            zdziwil, ze zanim poznalam mojego meza przez 4 lata jakos sobie radzilam
            sama.Regula jest chyba przyjazd do Wloch i matrimonio, potem podanie o
            obywatelstwo.
            • magda1306 Re: obywatelstwo - dekret 06.09.06, 11:35
              Sluchajcie, przyszlo mi to pisemko, ze mam isc do Prefettura po dekret.
              Zaczynam sie denerwowac ta przysiega.
              Czy tam trzeba cos powtarzac??? Odpowiadac na jakies pytania???

JAK WYGLADA SAMO GIURAMENTO???
              • makda Re: obywatelstwo - dekret 06.09.06, 12:10
                Spokojnie!! Podnosisz reke i powtarzasz 2 zdania, ze slubujesz wiernosc
                Republice Wloskiej, bedziesz przestrzegac jej praw itd.
                Wiekszosc calej ceremonii to sluchanie, jak burmistrz (sindaco) odczytuje
                dekret.
            • zuzinkas Re: do julie-bella 06.09.06, 17:24
              ja mieszkam tu juz od 9 lat i do tej pory jeszcze nie zlozylam podania... i nie
              wiem czy kiedykolwiek zloze... zaznaczam ze nie bylam i nie jestem malzonka
              wlocha...
              i nie ciazy mi narazie ze co iles tam lat trzeba odnawiac permesso... a
              konczylo mi sie zawsze ok czerwca-lipca i zeby jechac do domu w sierpniu
              wystarczylo zrobic Urgenze...
              • viki2lav Re: do julie-bella 07.09.06, 08:16
                Maialina, a co cie to obchodzi co inni mysla na temat posiadania przez ciebie
                danego obywatelstwa i takich czy innych motywacji...
                • ilecka Re: do julie-bella 07.09.06, 13:34
                  Tez nie rozumiem, moja sprawa i juz, czy mam obywatelstwo czy nie. U mnie za to
                  to moj chlopak chce zebym sobie zrobila podwojne obywatelstwo jak sie hajtniemy
                  :) (ale tylko podwojne) mowi ze tak bedzie dla mnie lepiej, i ma jeszcze pare
                  innych argumentow :) moze go zadowole :)
              • testardo Do zuzinkas 07.09.06, 10:45
                W takim raie ciekawi mnie jak masz uregulowany pobyt? Wspominasz o braku
                koniecznosci odnawiania permesso - masz karte pobytu na 5 lat czy jest jeszcze
                jakas inna opcja?
                • zuzinkas Re: Do zuzinkas 07.09.06, 12:59
                  nie wspomnialam o braku koniecznosci odnawiania permesso... powiedzialam ze nie
                  ciazy mi chodzenie do questury co iles tam lat...
                • ilecka Testardo, 07.09.06, 13:30
                  z tego co zrozumialam, Zuzinkasowi nie chodzilo o brak koniecznosci odnawiania
                  permesso, tylko o fakt, ze jej nie przeszkadza takie odnawianie co jakis czas
                  (moge sie mylic, ale tak zrozumialam), bo wczesniej byla mowa o obywatelstwie
                  jako wybawieniu z odnawiania permesso.
                  • zuzinkas Re: Testardo, 07.09.06, 14:48
                    bardzo dobrze zrozumialas...
    • funghettino Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 13:06
      a sluchajcie, ile lat trzeba mieszkac we wloszech zeby moc poproscic o
      obywatelstwo(bez wychodzenia za maz za wlocha oczywiscie)? tak z czystej
      ciekawosci pytam...
      • zuzinkas Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 14:51
        jesli sie nie myle to 4 lata...
        • linn_linn Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 15:53
          Chyba 10. Teraz sa pomysly, aby obnizyc to do 5.
          • testardo Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 16:12
            A mi sie zdawalo,ze to 5 lat jest juz zatwierdzone,a nie w fazie projektu.
            I dzieki za wyjasnienie (zuzinkas).
            • funghettino Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 16:40
              trzeba byc zameldowanym we wloszech przez ten czas, czy jak?
              • linn_linn Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 16:43
                Trzeba poszukac przepisow, ale mysle, ze pobyt musi byc udokumentowany.
                • zuzinkas Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 17:09
                  wczesniej sprawdzilam na stronie Prefettury di Milano
                  www.prefettura.milano.it/
                  UFFICIO CITTADINANZA DELLA PREFETTURA
                  L’Ufficio Cittadinanza della Prefettura cura il procedimento per l’acquisto
                  della cittadinanza italiana per matrimonio o per naturalizzazione. Informa sui
                  documenti da presentare e fornisce la relativa modulistica.
                  La richiesta della cittadinanza italiana deve essere presentata alla Prefettura
                  competente per territorio, in relazione alla residenza del richiedente nei
                  seguenti casi:
                  Matrimonio - modello A
                  -Dal coniuge straniero, o apolide, di cittadino italiano purché in possesso dei
                  seguenti requisiti:
                  -residenza legale in Italia per un periodo di almeno sei mesi dopo il
                  matrimonio oppure tre anni di matrimonio;
                  -validità del matrimonio;
                  -assenza di condanne penali nei casi indicati dalla legge (art. 6 legge n.
                  91/92);
                  -assenza di impedimenti connessi alla sicurezza nazionale.

Naturalizzazione - modello B
                  -dallo straniero che risiede legalmente da almeno dieci anni in Italia (art. 9,
                  comma 1, lettera f);
                  -dal cittadino di uno Stato membro dell’Unione Europea, che risiede legalmente
                  da almeno quattro anni nel territorio della Repubblica (art. 9, comma 1,
                  lettera d);
                  -dallo straniero del quale il padre o la madre, o uno degli ascendenti in linea
                  retta di secondo grado (nonni), sono stati cittadini per nascita, o che è nato
                  nel territorio della Repubblica e, in entrambi i casi, vi risiede legalmente da
                  almeno tre anni (art. 9, comma 1, lettera a);
                  -dallo straniero maggiorenne adottato da cittadino italiano, che risiede
                  legalmente nel territorio della Repubblica da almeno cinque anni successivi
                  all’adozione (art.9, comma 1, lettera b);
                  -dallo straniero che ha prestato servizio, anche all’estero, per almeno cinque
                  anni alle dipendenze dello Stato (art. 9, comma 1, lettera c);
                  -dall’apolide che risiede legalmente da almeno cinque anni nel territorio della
                  Repubblica (art. 9, comma 1, lettera e).
                  In tutti i casi sopra citati il richiedente deve possedere i seguenti requisiti
                  residenza legale (vale a dire iscrizione anagrafica e possesso del permesso di
                  soggiorno);
                  reddito sufficiente;
                  assenza di precedenti penali;
                  rinuncia alla cittadinanza d’origine (ove prevista).
                  • testardo Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 17:16
                    Tak, do obywatelstwa "przez zasiedzenie" liczy sie czas zameldowania na terenie
                    wloch, czyli tzw. residenza, o ktora wystepuje sie w comune. Samo permesso nie
                    daje takiego prawa. Byly przypadki ludzi, ktorzy mieli permesso od kilkunastu
                    lat i byli swiecie przekonani,ze czas do obywatelstwa im biegnie,a tymczasem
                    okazywalo sie, ze nie mieli residenza (czyli rowniez iscrizione anagrafica),
                    wiec nici z obywatelstwa.
                    BTW . Takze do przyznania obywatelstwa z innych powodow czas pobytu we Wloszech
                    liczy sie od dnia formalnego zameldowania.
          • zuzinkas Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 17:10
            10 dla extracomunitari i 4 dla comunitari
            • linn_linn Re: obywatelstwo wloskie 07.09.06, 18:51
              A slusznie... Trzymasz reke na pulsie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka