Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc!...

02.02.03, 08:03
Na początku przyszłago roku planujemy z moim chłopakiem-italiano ślub (termin
dość odległy, ale mam nadzieję że wejście Polski do UE coś zmieni). Do tej
pory niewiele wiem o trudnościach jakie z pewnością będę musiała pokonać na
początku. Nie wiem też co będzie z moim dyplomem uniwersyteckim, ale jestem w
trakcie pisania doktoratu (mam nadzieję, że tytuł naukowy jest uznawany??!).
Prawo jazdy?...itd...
Może doradzilibyście mi na co powinnam być przygotowana, co powinnam wiedzieć
itp.
Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 02.02.03, 17:20
      Jeśli chodzi o ślub i prawo jazdy to nie ma żadnego problemu. Papiery do ślubu
      cywilnego załatwia się w W-wie w jakieś 4 dni. Prawo jazdy polskie jest
      uznawalne we Włoszech, nie potrzebne jest prawko międzynarodowe, a więc przez
      rok możesz spokojnie jeździć na polskim. W momencie kiedy będziesz zameldowana
      we Włoszech (i mając oczywiście pozwolenie na pobyt)musisz przekonwertować
      prawko polskie na włoskie. Potrzebne papiery to:

Compilare modello TT 2112 (in distribuzione presso gli Uffici)
      Allegare:
      -Ricevuta del versamento di € 20,66 (Lire 40.000) sul c/c 4028
      -Ricevuta del versamento di € 5,16 (Lire 10.000) sul c/c 9001
      -Patente estera posseduta (in visione)
      -2 foto recenti formato tessera su fondo bianco ed a capo scoperto, su carta
      non termica
      -Certificato medico in bollo (e relativa fotocopia), con fotografia, la cui
      data non sia anteriore a 6 mesi, rilasciato da un medico di cui all'art.119
      del Codice della Strada
      Se il certificato medico non ha la foto, e la richiesta non è presentata
      dall’interessato, deve essere allegata una fotografia autenticata. Se è il
      diretto interessato a presentare la domanda, si procederà all'autenticazione
      della foto direttamente presso lo sportello
      -Per i cittadini extracomunitari:
      permesso di soggiorno o carta di soggiorno in corso di validità (in
      visione). Questo documento dovrà essere esibito in originale anche in
      occasione dell’esame di guida
      -Per patente rilasciata da Stato extracomunitario:
      documento in bollo con la traduzione dei dati della patente estera. La
      conformità della traduzione al testo straniero deve essere certificata dalla
      rappresentanza in Italia dello Stato che ha rilasciato la patente. Questa
      certificazione deve essere convalidata dalla Prefettura.
    • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 02.02.03, 17:39
      Jeśli chodzi natomiast o dyplom, to może ktoś inny poda Ci jakieś konkrety, ja
      narazie go tylko przetłumaczę, nie zamierzam podejmować studiów podyplomowych
      we Włoszech, więc narazie daruję sobie nstryfikację tym bardziej, że jest to
      naprawdę uciążliwa procedura. Spójrz tylko:

Nostryfikacja we Włoszech dyplomu ukończenia studiów wyższych:

"Obywatele polscy, którzy starają się o nostryfikację we Włoszech dyplomu
      ukończenia studiów wyższych mogą za pośrednictwem Włoskiego Instytutu Kultury
      (ul. Foksal 11, 00-372 Warszawa; tel. 0048 22 8266288, fax. 0048 22 8266289, e-
      mail: italcult@waw.pdi.net) przesłać dokumentację do wybranego uniwersytetu.
      Dokumentację należy składać we Włoskim Instytucie Kultury w okresie do 1
      czerwca do 31 sierpnia.

Wymagane dokumenty:

§ podanie do rektora wybranego uniwersytetu z dokładnym adresem uczelni (wzór
      podania jest dostępny we Włoskim Instytucie Kultury);

§ świadectwo maturalne w oryginale, poświadczone przez Kuratorium Oświaty i
      polskie MSZ;

§ dyplom ukończenia studiów w oryginale, poświadczony przez polskie MSZ; Do
      świadectwa maturalnego i dyplomu ukończenia studiów konieczne jest załączenie
      poświadczenia tzw. "dichiarazione di valore" wydanego przez konsulat włoski w
      Warszawie;

§ wyciąg z indeksu w oryginale (tzw. karta przebiegu studiów), sporządzony
      przez uczelnię;

§ szczegółowy program studiów (wymagany program nauczania przedmiotów, które
      zakończone były egzaminem i zaliczeniem na ocenę, sporządzony przez uczelnię i
      potwierdzony przez dziekana danego Wydziału);

§ dwa zdjęcia (jedno poświadczone przez konsulat włoski wraz z podpisem);

a) dla Polaków mieszkających we Włoszech:

§ kserokopia pozwolenia na pobyt poświadczona za zgodność z oryginałem w
      konsulacie włoskim;

b) dla Polaków mieszkających w Polsce:

§ wiza, uzyskiwana jedynie po powiadomieniu ze strony uczelni włoskiej o
      przyjęciu na studia i po okazaniu zaświadczenia z banku włoskiego o posiadaniu
      konta osobistego (na każdy miesiąc pobytu we Włoszech wymagana jest kwota
      1.000.000 lirów włoskich).

Po przybyciu do Włoch wymagane jest natychmiastowe wykupienie polisy
      ubezpieczeniowej zgodnie z aktualną instrukcją włoskiego MSZ.

Wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone na język włoski przez tłumacza
      przysięgłego z tzw. listy konsularnej, zalegalizowane w konsulacie włoskim i
      dostarczone w trzech egzemplarzach (oryginał i dwie kopie lub oryginał i dwie
      kserokopie) do Instytutu Kultury Włoskiej w Warszawie."

Może po ewentualnym wejściu do UE nie bedzie to takie upierdliwe.
      • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 02.02.03, 17:42
        W powyższym poście nieaktualny jest adres Instytutu w W-wie, obecnie znajduje
        się on na Marszałkowskiej.
        • gioia Re: prosze o pomoc!... 02.02.03, 19:20
          Dziękuję Ci Aniu za informacje!!!
          Wiesz, w prawodawstwie UE jest mowa o tym, ze nie trzeba nostryfikowac
          dyplomów. Każdy dyplom kraju członkowskiego jest uznawany...czy to będzie "nas"
          również obowiązywało??? hmmm..można się nad tym zastanawiać, ale może warto
          poczekać. Ja chciałabym pracować, dlatego "sprawa dyplomu" jest dla mnie dość
          ważna.
          Jestem ciekawa w jakim rejonie Włoch będziesz mieszkała?
          Ja chcę zapuścić korzenie w Palermo.
          Dziękuję Ci raz jeszcze za pomoc....może next time ja będę do czegoś przydatna:)
          Jola
          • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 02.02.03, 19:38
            gioia napisała:

> Dziękuję Ci Aniu za informacje!!!
            > Wiesz, w prawodawstwie UE jest mowa o tym, ze nie trzeba nostryfikowac
            > dyplomów. Każdy dyplom kraju członkowskiego jest uznawany...czy to
            > będzie "nas"
            > również obowiązywało??? hmmm..można się nad tym zastanawiać, ale może warto
            > poczekać.

Też mam taką nadzieję.

>Ja chciałabym pracować, dlatego "sprawa dyplomu" jest dla mnie dość
            >ważna.

A z czego to dyplom że koniecznie musisz go nostryfikować, aby pracować? Jesteś
            lekarzem? W moim przypadku nie ma takiej potrzeby.

> Jestem ciekawa w jakim rejonie Włoch będziesz mieszkała?
            > Ja chcę zapuścić korzenie w Palermo.

Narazie będziemy mieszkać w Bari(Puglia), ale za jakiś czas może się to
            zmienić, gdyż mój mężczyzna pochodzi z okolic Ancony.
            W Palermo mówisz? No to nie musisz brać w ogóle zimowych ciuchów:-)Na Sycylii
            jeszcze nie byłam, ale z pewnością kiedys sie tam wybiorę. Jak i Ty tam
            będziesz, to z chęcią Cię poznam.

> Dziękuję Ci raz jeszcze za pomoc....może next time ja będę do czegoś
            przydatna:)

Ależ nie ma żadnej sprawy Jolu. Pozdrawiam
            • gioia Re: prosze o pomoc!... 02.02.03, 19:47
              Zatem zapraszam Was do Palermo...nie mieszkam tam jeszcze, ale dostałam
              pozwolenie na zapraszanie gości :)))
              Oczywiście, że dyplom w zasadzie nie jest potrzebny, ale gdybym chciała
              kontynuować moją..hmmm..karierę naukową...to raczej tak:)
              W końcu tyle lat się uczyłam! :))

Pozdrawiam
              Jola
              • elsaa Re: prosze o pomoc!... 02.02.03, 23:10
                niestety mam złe wieści z tym dyplomem, będą uznawane ale dopiero za 5 lat jak
                dobrze pamiętam. a żeby dostać lepszą pracę dobrze by mieć włoski dyplom, bo z
                pracą nie najlepiej także tam.
                • makda Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 11:04
                  hmm.. co do slubu..
                  Jezeli bedziecie brac slub w Polsce- co odradzam- to zalatwianie papierow do
                  slubu wcale nie trwa 4 dni. A to glownie z winy strony wloskiej, bo potrzebne
                  sa 'zapowiedzi' (pubblicazioni) etc etc. Jest zalatwiania od groma i jeszcze
                  nie poznalam zadnej pary polsko- wloskiej, ktora szybko zalatwilaby slub. Ale
                  szczescia zycze i tak.
                  Po przejsciach slubnych+ zalatwiania pozwolenia na pobyt (permesso di
                  soggiorno) + problemow z zameldowaniem (procedura meldunku trwa tu TYDZIEN)
                  szczerze nienawidze wloskiej biurokracji i nie wierze, ze to, co tak slicznie
                  wyglada na papierze (te proste zasady, itd), w rzeczywistosci sie sprawdza.
                  • gagapisa Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 11:29
                    Bralam slub we Wloszech. Dokumenty z Polski dwa: swiadectwo urodzenia (pelny
                    akt) potwierdzone w MSZ, przetlumaczone przez tlumacza przysieglego, a pozniej
                    potwierdzone przez konsulat wloski, zaswiadczenie tzw. nihil osta czyli ze nie
                    jestes juz mezatka, ze masz zdolnosc do czynnosci prawnych (to w urzedzie
                    miejskim, gminnym), procedura taka sama.
                    Co do nostryfikacji dyplomu, to przeszlam przez cala procedure (opisana
                    powyzej) i skonczylo sie na tym, ze stwierdzilam, ze poczekam az Polska
                    wejdzie do Unii. Nie chcialo mi sie zdawac bzdurnych egzaminow raz jeszcze,
                    ale moze bedziesz miala wiecej szczescia, podobno zalezy od Uniwersytetu, na
                    ktorym chcesz dyplom nostryfikowac.
                    Zycze powodzenia,
                    Gaga

• makda Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 11:36
                      Tak jak pisalam, lepiej jest brac slub we Wloszech, z papierologicznego punktu
                      widzenia.
                      Z tymze, gagapisa, ze ten dokument z Konsulatu sie nazywa NULLA osta, nie nihil
                      osta.
                    • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 13:42
                      gagapisa napisała:

> Bralam slub we Wloszech. Dokumenty z Polski dwa: swiadectwo urodzenia (pelny
                      > akt) potwierdzone w MSZ, przetlumaczone przez tlumacza przysieglego, a
                      pozniej
                      > potwierdzone przez konsulat wloski, zaswiadczenie tzw. nihil osta czyli ze
                      nie
                      > jestes juz mezatka, ze masz zdolnosc do czynnosci prawnych (to w urzedzie
                      > miejskim, gminnym), procedura taka sama.

Jako że jestem na bieżąco, to do tego co napisała Gaga dodam aktualne ceny:
                      -zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku zagranicą z USC kosztuje
                      35 zł
                      -akt urodzenia juz miałam więc nie wiem ile się płaci
                      -zalegalizowanie obu dokumentów w MSZ kosztowało 38zł
                      -tłumaczka przysięgła bierze 33 zł od strony, a więc za oba dokumenty 66zł
                      -konsulat za legalizację wziął 124, 80zł

> Co do nostryfikacji dyplomu, to przeszlam przez cala procedure (opisana
                      > powyzej)

Gaga ile czasu Ci to zajęło?
                      Chyba rzeczywiście lepiej poczekać.

Pozdrawiam serdecznie
                      • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 23.02.03, 01:04
                        Najnowsze wiesci odnosnie otrzymania nully osty do zawarcia malzenstwa z
                        obywatelem wloskim: zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku
                        zagranica NIE musi byc tlumaczone ani legalizowane w konsulacie wloskim.
                        Ambasada Polska w Rzymie, aby wydac nulle oste potrzebuje od obywatela
                        polskiego tylko w/w zaswiadczenie z USC no i oczywiscie kase (ok.120 Euro).
                  • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 13:29
                    makda napisała:

> hmm.. co do slubu..
                    > to zalatwianie papierow do
                    > slubu wcale nie trwa 4 dni.

Pisałam o załatwieniu papierów w Polsce do ślubu cywilnego we Włoszech. Robiłam
                    je w zeszłym tygodniu i zajęło mi to dokładnie 4 dni.

Jeśli chodzi o zapowiedzi czyli pubblicazioni to tak samo sie czeka i tu i tam.

Biurokracja we Włoszech rzeczywiście fa schifo, ale akurat w przypadku ślubu i
                    prawa jazdy idzie to dosyć szybko.
              • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 13:33
                Dzięki za zaproszenie Jolu, ja zapraszam więc Was do Bari.
                Zdradź Jolu jaka nauka jest Twoją domeną? :-)
                Pozdrawiam
                • samartinaro Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 15:23
                  Cuś z chemią, vero? Ale tak konkretnie? Z żywicami masz do czynienia? Bo
                  ostatnio eksperymentujemy z tatą żywicami poliestrowymi. Fajne rzeczy nam
                  wychodzą, tylko ostatnio zawaliliśmy sprawę z przyspieszaczem. Taka chemiczka z
                  krwi i kości to by nam się przydała:-)))
                  Pozdro
                  • gioia Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 17:45
                    Dziękuję Wam za te wszystkie informacje...od razu czuję sie lepiej:)))
                    Planujemy ślub cywilny we Włoszech, a kościelny w Polsce, chociaż nie wiem czy
                    to najlepszy pomysł...zobaczymy.

Jestem chemikiem analitykiem ze specjalizacją z chromatografii + modelowanie
                    molekularne. Ostatnio dość modne połączenie w środowisku chemików:)))

Jola

• samartinaro Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 21:58
                      gioia napisała:

> Dziękuję Wam za te wszystkie informacje...od razu czuję sie lepiej:)))
                      > Planujemy ślub cywilny we Włoszech, a kościelny w Polsce

My tak samo Jolu:-)
                      >
                      > Jestem chemikiem analitykiem ze specjalizacją z chromatografii + modelowanie
                      > molekularne. Ostatnio dość modne połączenie w środowisku chemików:)))

A wykorzystujesz chromatografię przy badaniu zanieczyszczenia środowiska?
                      Tak mi się zdaje, że to bardzo przyszłościowe zajęcie. Wróżę niezłą karierę :-)
                      • gioia Re: prosze o pomoc!... 03.02.03, 22:12
                        Obecnie zajmuję się rozdziałem enencjomerów związków aktywnych biologicznie
                        (czysto teoretycznie na ekranie monitora:)), ale oczywiście chromatografia ma
                        zastosowanie prawie w kazdej dziedzinie, gdzie chcemy rozdzielać mieszaniny
                        związków organicznych...;)))
                        Va bene...nie chcę nikogo zanudzić :)))

Baci
                        Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka