Dodaj do ulubionych

wiecie może jak jest po włosku "cząber"?

30.11.06, 17:10
niestety nie da się tego znaleźć w słowniku PWN i zasadniczo mam
problem...zwłaszcza że wszyscy,których znam,znają cząber w postaci ususzonej i
zmielonej i nie rozpoznają go na obrazku we włosko-włoskim słowniku;)
jeśli ktoś przypadkiem zna to słówko i się podzieli,to będę wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • yavanna86 Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 30.11.06, 17:11
      słowniku nie tyle PWN co Wiedzy Powszechnej,ale i tak nie ma tam cząbru...
      • linn_linn Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 30.11.06, 17:16
        Satureja montana. Nie wiem, czy to dokladnie ten sam rodzaj / trzeba sobie
        pomagac lacina /. W tutejszych sklepach raczej nie do dostania.
        • linn_linn Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 30.11.06, 17:26
          To bylo oczywiscie po lacinie. Po wlosku santoreggia.
          • yavanna86 Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 01.12.06, 15:08
            dzięki!
          • testardo Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 02.12.06, 22:13
            wydaje mi sie, ze rowniez "satureia" jako slowo wloskie jest w uzyciu.
            • anna.99 cząber santoreggia; satureia montna o hortensis 03.12.06, 11:29
              W najnowszym wielkim slowniku wlosko-polskim znalazlam jak wyzej napisalyscie:
              santoreggia, savoreggia f pl -ge bot. (Satureia hortensis) czaber m ogrodowy

Natomiast z internetu:

DESCRIZIONE:
              La Satureia hortensis è pianta annuale d'aspetto elegante, le cui foglie
              lineari sono più tondeggianti e più rade di quelle della perenne, e rustica,
              santoreggia montana. I cespi delle due varietà possono raggiungere un'altezza
              massima di una quarantina di centimetri: quelli della Satureia montana sono
              molto adatti a formare compatte e sempreverdi siepi nane.
    • yavanna86 Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 04.12.06, 19:46
      jaki to słownik?ten wielotomowy z Wiedzy Powszechnej,jeszcze nieukończony?
      • anna.99 Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 05.12.06, 14:51
        Tak wielotomowy jeszcze nieukonczony z Wiedzy Powszechnej
        na razie wyszly trzy tomy: A-E, F-O, P-Sezzo.
        Ale w polsko-wloskim, dwutomowym podrecznym faktycznie czabru nie ma.
        • linn_linn Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 05.12.06, 15:54
          Takich slow szuka sie w google'u. Najpier jak jest po lacinie, a potem w innym
          jezyku.
          • yavanna86 Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 05.12.06, 19:29
            nie ma,nie ma,posiadam to wiem :)
            ale za to w tym dużym nie występuje abbacchio,nie mam pojęcia czemu.
            cóż.
            • linn_linn Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 05.12.06, 19:37
              Ja ze slownikow korzystam bardzo rzadko. Niestety jest wiele bledow, co zauwaza
              sie dopiero znajac ten jezyk dosc dobrze.
              A tym czabrem wywolaliscie wilka z lasu... Znalazlam przepis na focaccie z
              czabrem, a czabru nie mam. :(
            • anna.99 Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 05.12.06, 21:28
              Pewnie dlatego, ze autorzy "Wielkiego slownika... " nie znosza romanesco!
              W slowniku Wojciecha Meiselsa abbacchio c'è!
              • yavanna86 Re: wiecie może jak jest po włosku "cząber"? 06.12.06, 18:41
                właśnie wiem,i dziwi mnie to,bo wydawnictwo to samo...;)
                co do błędów-też już to słyszałam.studiuję fil.włoską,co prawda II rok
                dopiero,ale już się nasłuchałam korekt i poprawek.tylko zaczynając od
                zera...raczej trudno korzystać ze słownika włosko-włoskiego :D
    • erneste Cząber:) 27.12.06, 15:52
      Chodzi chyba o tę roślinkę:) ->
      www.fungoceva.it/erbe_ceb/satureja_hortensis.htm
      Nome volgare: Santoreggia. Erba cerea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka