Dodaj do ulubionych

Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci?

13.05.03, 11:10
Do zadania tego pytania zmusilo mnie pewne wydarzenie.
Kupowalam chleb w piekarni. Wszedl tzw. vu cumpra (jakkolwiek to sie pisze),
Murzyn i chcial, zebym kupila od niego chusteczki higieniczne.
Odpowiedzialam, ze "no, grazie" i zajelam sie zakupami. On dalej swoje, ja
grzecznie "no, grazie". Po moim czwartym "no, grazie", uslyszalam, ze jestem
rasistka...

Spoleczenstwo wloskie zrobilo sie multi-etniczne. W Pizie widzialam rozne
reakcje na cudzoziemcow, od pelnej akceptacji i przyjaznych rozmow, po bojka
pomiedzy wlascicielem straganu na bazarze a vu cumpra, ktory zaczepial
klientow.
A jakie sa Wasze doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 13.05.03, 13:29
      Nie zdarzylo mi sie, ze narzucali sie po pierwszej odmowie. Chyba, ze na plazy.
      Nie sadze, ze jest tu wiecej lub mniej rasistow niz gdzie indziej.
      Dorota
      • isis! Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 13.05.03, 13:38
        Włosi z północy są rasistami. Co więcej - w skrajnych przypadkach nawet
        do "marocchinów" w odniesieniu do południowców. Znam wieeeelu Włochów którzy z
        zasady nie dadzą pracy rodakom z południa, o Murzynach wyrażają się źle, a
        klientów traktują w zależności od kraju czy części kraju, z którego pochodzą.

Ja też słysząłam od Murzynów we Włoszech, że jetsem rasistką. Powodem było nie
        kupienie ręcznika na plaży i niechęć do zabrania Murzyna "na roboty do Niemiec"
        (to było wtedy jak z koleżanką podawałyśmy się za Helgi). Ale Murzyni są
        przewrażliwieni na tym punkcie i wykorzystują rasizm do swoich celów.
        Co nie oznacza, że rasizmu nie ma.
    • melinek Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 13.05.03, 23:38
      Rasizm mi sie z faszyzmem (fasci)
      kojarzy a autorami tego ostatniego
      byli wlasnie Wlosi. Wiem, ze nie jest
      sprawiedliwe szufladkowanie tych
      dwoch pojec w jednym miejscu. Mysle,
      ze rasizm byl cecha bardziej niemieckiego
      faszyzmu.
      • gacus2 Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 19.05.03, 11:58
        melinek napisał:

> Rasizm mi sie z faszyzmem (fasci)
        > kojarzy a autorami tego ostatniego
        > byli wlasnie Wlosi.

Prz<epraszam z gory za atak nowego ucztnika jakim jestem, ale zle ci sie
        kojarzy.

Wiem, ze nie jest
        > sprawiedliwe szufladkowanie tych
        > dwoch pojec w jednym miejscu. Mysle,
        > ze rasizm byl cecha bardziej niemieckiego
        > faszyzmu.
        I to jest mylenie pojec. W Niemczech nie bylo faszyzmu tylko nazizm.
        • isis! Gacek - nie na temat 19.05.03, 12:12
          gacus2 napisał:

Siena

Siena? Cudownie!!! Co tam robisz, gdzie mieszkasz? Byłam w Sienie na stypendium
          w Accademia Chigiana w 2001 roku. W tym roku wracając z Sycylii zamierzam
          odwiedzić stare kąty. Wpadnę na pewno do Antonia - do Pizzicherii na Via di
          Citta' i do gelaterii "Fonte Gaia" na Piazza il Campo.
          Jak teraz pogoda w Sienie? Długo tam jesteś? Pozdrawiam :))
          • gacus2 Re: Gacek - nie na temat 19.05.03, 12:22
            isis! napisała:

> gacus2 napisał:
            >
            > Siena
            >
            > Siena? Cudownie!!! Co tam robisz, gdzie mieszkasz?

Studiuje na Universita degli Studi. Ten semestr. Zapraszam do odwiedzin. Lepsze
            lody niz w fonte Gaia sa przy Casato di Sotto (albo Sopra zawsze mis sie myli)
            Mieszkam przy porta San Marco.

>
            > w Accademia Chigiana w 2001 roku. W tym roku wracając z Sycylii

A ja invece, bylem na Sycylii na Pasque cale 2tygodnie. Spotykanie Polakow
            zawsze mnie raduje wiec napisz na priva jak bedziesz w okolicy
            (gacus@interia.pl)

> Jak teraz pogoda w Sienie? Długo tam jesteś? Pozdrawiam :))

Wyjezdzam po Palio. pogoda ladna, slonce +25. Odbywaja sie festy kontrad, wiec
            wyzerka i wino bezplatne (ekh caly Polak, tylko nazrec sie i wypic:-))))).
            Trzeba miec jednakze zaproszenie (mam znajomych sienenczykow)A ty w jakim
            miescie na Sycylii???
            • isis! Re: Gacek - nie na temat 19.05.03, 12:30
              gacus2 napisał:

> Studiuje na Universita degli Studi.

Widziałam, przechodziłam.

> Lepsze lody niz w fonte Gaia sa przy Casato di Sotto (albo Sopra zawsze mis
              sie myli)

Chyba Sopra. Ale go Fonte Gaia wpadałam na drinki :) Miałam znajomego kelnera.
              No i najlepsze dodatki podają. Zaś na lody chodziłam do Nannini czy coś w tym
              rodzaju - przed porą obiadową i kolacyjną całe lady zastawione przekąskami!!
              Mniam!

> Spotykanie Polakow
              > zawsze mnie raduje wiec napisz na priva jak bedziesz w okolicy

Ale czy wtedy jeszcze tam będziesz? Będę około 8 lipca... A więc po Palio!

> A ty w jakim miescie na Sycylii???

Jadę do Ragusy na Konkurs Belliniego. Przy okazji wakacje i przede wszystkim
              odwiedzanie znajomych :)
              Odezwę się, nawet jeśli Cię już nie będzie w Sienie.
              P.S. Chodzisz do kafejki na via di Citta' (chyba się nazywała Internet train)
              czy masz net na uniwersytecie?
              • gacus2 Re: Gacek - nie na temat 19.05.03, 12:37
                isis! napisała:

> gacus2 napisał:
                >
                > > Studiuje na Universita degli Studi.
                >
                > Widziałam, przechodziłam.

Kolo mego wydzialu (prawa) chyba nie, bo miesci sie na Mattioli przy porta Tufi.

> No i najlepsze dodatki podają. Zaś na lody chodziłam do Nannini czy coś w tym
                > rodzaju - przed porą obiadową i kolacyjną całe lady zastawione przekąskami!!
                > Mniam!

Ja sie do Nannini przekonac nie moge. Jakies to eksluzywne. Moj nos mowi mi, ze
                ladnie opakowane cukierki, maja dobre tylko sreberko...

> Ale czy wtedy jeszcze tam będziesz? Będę około 8 lipca... A więc po Palio!

Uuuu. Niestety. Ja musze wracac do POlski max 5ego.(praca)To moze w tamta
                strone...

> Jadę do Ragusy na Konkurs Belliniego. Przy okazji wakacje i przede wszystkim
                > odwiedzanie znajomych :)

Ragusa piekna. Mieszkalem u kolezanki 10 dniw Modice wiec Sicilia Orientale
                nie ma tajemnic. Jakiez piekne jest Noto...

> P.S. Chodzisz do kafejki na via di Citta' (chyba się nazywała Internet train)
                > czy masz net na uniwersytecie?
                Zbankrutowalbym bez laczy uniwersyteckich (szybkie 100MB/mps)
                • isis! Re: Gacek - nie na temat 19.05.03, 23:01
                  gacus2 napisał:

> Kolo mego wydzialu (prawa) chyba nie, bo miesci sie na Mattioli przy porta
                  Tufi

Faktycznie, nie przechodziłam - daleeeko. Ale byłam w pobliżu i to w nocy - mąż
                  po mnie przyjechał i pokręcił porty, wjechał od złej strony i musiałam na
                  piechotę iść po niego... brr... jak to wspomnę...

> Ja sie do Nannini przekonac nie moge. Jakies to eksluzywne.

Nieee, zaprowadziła mnie tam koleżanka z Neapolu, z mamą. Najpierw ja je
                  wzięłam do Fonte Gaia, a one na to, że to za ekskluzywne i za drogie i jutro
                  one zapraszają. I zabrały mnie do Nannini. Na wyżerkę paluszkowo-orzeszkowo-
                  oliwkowo-mozarellowo-chipsowo-kukurydziano-cos tam cos tam :)
                  I na drinka :)

> Uuuu. Niestety. Ja musze wracac do POlski max 5ego.(praca)To moze w tamta
                  > strone...

Raczej nie - jadąc NA Sycylię zatrzymamy się w Punta Marina k. Ravenny u innego
                  znajomego. Muszę dojechać na 30 czerwca, a we Wrocławiu wstępne (jestem w
                  komisji)

> Ragusa piekna. Mieszkalem u kolezanki 10 dniw Modice wiec Sicilia Orientale
                  > nie ma tajemnic. Jakiez piekne jest Noto...

Przez Noto przejeżdżałam, a w Modice byłam cały dzień. Pamiętam, że przypaliłam
                  sobie tyłek (a właściwie tylne uda) na ławce - chciałam usiąść, ławka stała w
                  pełnym słońcu, a ja naiwna myślałam, że jest drewniana. Była metalowa, a na
                  udach zostały mi ślady jak z grilla :)) Przy okazji trochę słoninki się
                  wytopiło :) Potem usiedliśmy w jakiejś kafejce, aby wypisać widikówki, a ja
                  zimnym piwem polewalam sobie te oparzenia :) fu! A potem w
                  autobusie "pachniałam" piwskiem jak ochlaptus polski, mimo, że nie piję piwa
                  (było męża).

> Zbankrutowalbym bez laczy uniwersyteckich (szybkie 100MB/mps)

A ja przez cały pobyt w Sienie byłam stałym gościem tej kafejki. Zresztą -
                  studenci mają tam zniżkę. Jak tylko miałam chwilę wolnego czasu - hop na
                  internet. Ludzie z kursu idąc do Accademii widzieli mnie przez szybę: "O,
                  Isabella znowu na internecie!"
                  Jaka szkoda, że nie było wtedy tego Forum! Zdawałabym relacje na żywo!
                  Pozdrawiam :)
        • nancyboy Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 20.05.03, 10:57
          Za słownikiem języka polskiego (to nie najlepsze źródło wiedzy historzcynej,
          wiem, ale zawsze to coś):

faszyzm
          kierunek i RUCH POLITYCZNY o charakterze totalitarnym, nacjonalistycznym i
          RASISTOWSKIM, ukształtowany po I wojnie światowej we Włoszech, później także w
          niektórych innych krajach (postać skrajną przybrał w Niemczech);

rasizm
          POGLĄD oparty na tezie o nierównowartości biologicznej, społecznej i
          intelektualnej ras ludzkich;
          • gacus2 Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 20.05.03, 13:46
            Do nancyboya:
            jesli mowimi o faszyzmie wloskim to nie nie bylo w nim teorii ras. Jestem
            bardzo na to uczulony.Moze przeczulony nad nie od konca sprawiedliwym
            ocenianiem faszyzmu...
        • melinek Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 20.05.03, 23:19
          gacus2 napisał:

> I to jest mylenie pojec. W Niemczech nie bylo faszyzmu tylko nazizm.

To mylenie pojec jest powszechne,
          bo czesto w mediach slyszy sie o
          "odradzajcym sie w Niemczech faszyzmie".
          • gacus2 Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 21.05.03, 11:39
            Ciekawe z czego mialby sie odrodzic skoro go tam nie bylo. Jest powszechne a ja
            walcze chyba z wiatrakami..
    • bugia Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 14.05.03, 12:42
      Zauważyłam, ze Włosi nie darzą sympatią wspomnianych czarnoskórych handlujących
      na plażach. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich, ale młodzi włosi dośc ostro ich
      przeganiali. Zauwazyłam nawet, że "miejscowi" czarni na plażach omijają grupy
      młodych Włochów. Trudno powiedzieć czy tylko z zasady, ze turystów z zagranicy
      łatwiej namówić na zakup muszelek na rzemyku itp. czy z obawy przed "atakiem".

Ale to nie dotyczy tylko czarnych. wlosi nie znoszą albańczyków- to jest u nich
      rzeczywiście problem, jak u nas kilka lat temu z rumuńskimi cyganami czy do
      dziś z " braćmi zza wschodniej granicy". Polacy też nie kochali ani jednych ani
      drugich. Ale Włosi żle tez mówią o Polakach, co przy różnych okazjach i w wielu
      watkach było dyskutowane. Bo trzeba zadać pytanie czy rasizm ograniczymy do
      koloru skóry, czy dołaczymy też nacjonalizm? Myślę że obie te cechy mają Włosi.
      Polacy też.
      • dorrit Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 14.05.03, 14:10
        No wlasnie - Polacy tez. I we wszystkich krajach, w ktorych zdarzylo mi sie
        byc, byli tez rasisci. Czyli, wg mnie, Wlosi sa nimi nie bardziej i nie mniej
        od innych narodow.
        pozdr
        • makda Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 14.05.03, 14:30
          A moim zdaniem Wlosi ogolnie wywyzszaja sie nad cudzoziemcami i sa gleboko
          przekonani, ze u nich jest szczyt cywilizacji, a reszta (z wyjatkiem Ameryki)
          to slamsy i bagno.
          Wkurza mnie tez to, ze do czarnoskorych zwracaja sie per 'ty', co razi tym
          bardziej, ze w stosunkach z Wlochami panuje tytulomania (dottore!!) i
          ugrzeczniona do granic mozliwosci uprzejmosc..
          • omatkoboska Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 14.05.03, 14:48
            Wlochy sa kolebka cywilizacji europejskiej i nie dziwie się Wlochom, ze maja
            pewne poczucie wyzszosci w stosunku do innych krajow europejskich, a co dopiero
            afrykanskich. A Ameryka , to –wiadomo- pieniądze i styl życia, który Włochom
            bardzo imponuje.
    • pulma Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 14.05.03, 20:25
      Ci,którzy mieszkają w moich stronach-TAK.
      Wynika to z faktu,że sami nie podróżują i nigdy nie próbowali być emigrantami.
      Nie są przyzwyczajeni do obcych twarzy,kolorów , dialektów czy języków.
      Drażnią ich Włosi z południa,Marokańczycy,Albańczycy,Chińczycy(SARS)i w ogóle
      wszystko co nowe ,a co szuka sobie miejsca na ich terenie.
      Uważają,że ludzkość ,która przybyła z krajów słabiej rozwiniętych-jest też,siłą
      rzeczy,słabiej rozwinięta.Pod względem intelektualnym i emocjonalnym.
      Faktem jest,że emigranci wykorzystują tę postawę Włochów.Szafują
      wyrazem "rasizm"-w zależności od momentu i sytuacji.
      Włosi mają im za złe to,że większość z nich zwraca się do Pomocy Społecznej o
      pomoc materialną i...ją otrzymuje.
      Włosi uważają,że to niesprawiedliwe,że oni w pocie czoła pracują na własne
      utrzymanie a "przybłędy" żyją na ich koszt-czasem śmiejąc im się w oczy.
      Kto ma tu rację??AS
      • gagapisa Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 14.05.03, 20:55
        No, coz Pulma, troche racji w tym jest. Ja niby cudzoziemka (nie urodzona w
        Italii), pracuje, podatki place, a niedaleko biura jest cala spolecznosc
        Cyganow, ktorzy nic nie robia, ubrania susza na parkanie szpitala, zebrza o
        euro (nawet szyb w samochodach nie myja ;) i dostaja dotacje na dom i opieke
        spoleczna od panstwa. A mnie rokrocznie fiskus sprawdza i nie da Boze! pomylka
        w rachunkach albo ksiegowy czegos nie dopatrzyl i musze sie gesto tlumaczyc.
        Wiesz, ja do Wlochow, cudzoziemcow bialych czy kolorowych nic nie mam, dopoki
        nie sraja (sorry za wulgaryzm) na moim podworku. Wyslalismy juz petycje z
        sasiadami na policje, bo marokanczyk handlowal narkotykami pod naszymi nosami.
        Extra! Zaaresztowali go i po pol godzinie znow byl na naszej ulicy! I noz by Ci
        sie w kieszeni nie otworzyl! ;)
        A mialam tez murarza z Maroko, ktory "robil" nam lazienke. Super facet i
        fachowiec! W czasie Ramadanu czekalam z obiadem, az on skonczyl, zeby go
        zapachami nie necic.
        Tolerancja jest wazna, ale nie na sile!

Pozdrawiam,
        Gaga
    • bugia Re: Czy uwazacie, ze Wlosi to rasisci? 15.05.03, 13:41
      Właśnie to wywyższanie się Włochów jest czasem groteskowe. Kiedyś
      podpuszczałam znajomego Włocha i zapytałam go z którego wieku pochodzi wieża w
      Pizie. Nie wiedział nawet w dużym przybliżeniu... co tam, ja też wszyskiego
      nie wiem, ale się przynajmniej nie puszę i nie nadymam. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka