caterinaa02 15.11.08, 17:54 mam pytanie.Czy tak jak w nastolatkowie w Polsce młodzi Włosi nazywają swoich rodziców coś a la "mój stary, stara"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karen64 Re: młodzi włosi 15.11.08, 18:29 il mio vecchio (=padre)=mój stary la mia vecchia (=madre)=moja stara i miei vecchi (=i miei genitori)=moi starzy Odpowiedz Link
makelovenotfashion Re: młodzi włosi 19.11.08, 16:13 karen64 napisała: > il mio vecchio (=padre)=mój stary > la mia vecchia (=madre)=moja stara > i miei vecchi (=i miei genitori)=moi starzy ------------------------------ nidgy nie slyszalam, zeby ktos tak mowil o rodzicach :( latwo uslyszec "di mamma ce n'è una sola" "la mia mami" etc mama jest swieta i "nigdy sie nie starzeje" ;) Odpowiedz Link
linn_linn Re: młodzi włosi 19.11.08, 16:57 Zwykle mowi sie "i miei". Uzywaja tego sformulowania takze osoby dorosle. Odpowiedz Link
makelovenotfashion Re: młodzi włosi 20.11.08, 10:37 esatto, è non c'entra un'H con "il vecchio" ecc Odpowiedz Link
viki2lav Re: młodzi włosi 19.11.08, 21:09 no to malo slyszalas;-) il vecio, la vecia, er nonno, l'anzianotto, mammozza, babbo, papone.... Odpowiedz Link
makelovenotfashion Re: młodzi włosi 20.11.08, 10:34 widocznie mam przyjaciol na pewnym poziomie ;) Odpowiedz Link
viki2lav Re: młodzi włosi 21.11.08, 08:46 na poziomie kilkumiesieczne go dziecka, ktore nie mowi???? sluchasz tylko przyjaciol, czy tez ludzi wokol, w metrze, tramwaju, w sklepie, na ulicy, nie izoluj sie tak! /czasem tez chcialabym odfrunac od tutejszej brzydoty napawac sie tylko pieknem i wyszukanymi zwrotami, niestety, wciaz czekam na skrzydla/ Odpowiedz Link