25.09.11, 22:57
Idziecie głosować? Jeśli nie macie zamiaru, to jednak się zbierzcie, idźcie i głosujcie na Agnieszkę!
www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.naszswiat.net%2Fwybory-parlamentarne-2011%2F3069-agnieszka-janusz-chc-zadba-o-interesy-polskich-pracownikow-we-woszech.html&h=qAQCqvyjg
To bardzo fajna dziewczyna, rozsądna, świetna organizatorka. Znam ją z polskiej szkoły, też ma tam dziecko. Działa w Radzie Rodziców, od dwóch lat organizuje topienie marzanny i inne imprezy. Jest bezpartyjna, startuje z listy PSL. Można na nia głosować wszedzie za granica i w okregu warszawskim. Roześlijcie informacje o niej po znajomych, bo kobiet w parlamencie mamy ciągle za mało, a przedstawicielek kobiecej polonii to już w ogóle!
pozdro, azja
Obserwuj wątek
    • sylwek07 ten link dziala lepiej.. 26.09.11, 07:40

www.naszswiat.net/wybory-parlamentarne-2011/3069-agnieszka-janusz-chc-zadba-o-interesy-polskich-pracownikow-we-woszech.html
      • azja1974 Re: ten link dziala lepiej.. 27.09.11, 11:16
        dzięki Sylwek! jak zwykle jesteś nieoceniony!
        • dorrit inni kandydaci 27.09.11, 12:24
          Niestety, nie glosuje na PSL. Na marginesie, dla zainteresowanych: z jego ramienia startuje tez Grzegorz Kaczynski, wieloletni dzialacz polonijny (od lat 80-ch), naukowiec, oficjalny kandydat Polonii wloskiej (www.polonia-wloska.org/). To tyle, gwoli wyboru.
          • cuciolo Re: inni kandydaci 29.09.11, 20:50
            Ale sie namieszalo z tymi wyborami. Wiem ze dla zagranicy beda listy z Warszawy tyle wiem usiluje znalesc spis kandydatow
            • sylwek07 Senat-kandydaci 29.09.11, 23:19
              www.rzym.polemb.net/index.php?document=528
              sa zrobione dla senatu 1 mandatowe okregi wyborcze
              • sylwek07 Sejm 29.09.11, 23:20
                www.rzym.polemb.net/index.php?document=529
                • azja1974 Re: Sejm 30.09.11, 14:38
                  no tak, ja uważam jednak, ze reprezentatów w parlamencie płci męskiej i w tym przedziale wiekowym mamy już wystarczająco... jestem za kobietami i za młodymi.
                  a na kogo będziesz głosować, Dorrit, z ciekawości?
                • cuciolo Re: Sejm 02.10.11, 15:25
                  Dzieki Sylwek jestes nieoceniony
                  • sylwek07 Re: Sejm 02.10.11, 19:35
                    prosze bardzo smile
                    a wybory juz za tydzien smile
                    • mon101 Re: Sejm 02.10.11, 21:49

Nie bardzo rozumiem dlaczego ma sie glosowac do polskiego sejmu na osoby na stale mieszkajace zagranica? Czy czegos nie zalapalam? No ale ja bardzo stara emigrantka jestem, prawa glosu nie mamsmile
                      • sylwek07 Re: Sejm 02.10.11, 22:19
                        mon masz obywatelstwo polskie ?jak tak to masz prawo oddac glos w wyborach

a co do tych kandydatow to zalezy od Partii gdzie szuka ludzi na swoje listy wyborcze,.
                        • cuciolo Re: Sejm 03.10.11, 14:10
                          Moni jak paszport masz to glosujesz tyle ze listy juz zamkniete. Zobaczymy ilu z nas pojdzie
                          • balamuk Re: Sejm 03.10.11, 17:10
                            Mozna sie zglaszac do 6 pazdziernika. Z ciekawosci - czy ktoras z Was glosuje korespondencyjnie?
                            • sylwek07 glosowanie listowne 03.10.11, 17:38
                              od taka nowosc w tych wyborach
                        • mon101 Re: Sejm 03.10.11, 21:28
                          Wydawalo mi sie zawsze, ze poslowie do sejmu maja byc gleboko osadzeni w rzeczywistosci polskiej, uczestniczyc we wszystkich zebraniach, pracowac w komisjach itd , ze to praca na pelny etat, a nawet troche z hakiem. Wiem ze to optymistyczne podejscie ale tak to powinno wygladac. Dlatego nie widze tam miejsca dla poslow na stale zamieszkalych za granica.
                          • sylwek07 Re: Sejm 03.10.11, 22:46
                            moze sie przeniosa do Polski jak dostana mandat poselski
                            • cuciolo Re: Sejm 04.10.11, 08:58
                              Raczej beda dojezdzac tzn dolatywac. Tez mnie to nie przekonuje.
                              • azja1974 Re: Sejm 04.10.11, 13:16
                                Z tego co wiem, to będą w Polsce w tygodniu, tak jak osoby np. z innych miast. btw kiedyś w pociągu relacji Warszawa - Kraków byłam świadkiem scenki, kiedy właśnie jakiś parlamentarzysta przez duże P dopytywał się, gdzie jest wagon poselskiwink
                                To z praktycznego punktu widzenia, a jeśli chodzi o polską rzeczywistość, to... spora jej część przeniosła się za granicę. Myślę, że generalnie partie postarały się o kandydatów overseas, żeby zdobyć głosy Polonii, która jest coraz większa, ale jakby Polonia się zebrała i zagłosowała na kandydatów z Polonii, to mogłaby poprawić też swoją sytuację i mieć wpływ na to, co dzieje się w kraju i poza nim.
                                • syswia Re: Sejm 05.10.11, 03:35
                                  Mnie tez nie przekonuje glosowanie na przedstawicieli Polonii. Co wiecej, sama nie bede swiadomie glosowac, bo po 10 latach poza granicami Polski po prostu nie jestem na biezaco z polska polityka, a juz zwlaszcza z jej niuansami i wydaje mi sie to jednak niezbyt "uczciwe" w jakis tam sposob decydowac o ludziach w Polsce, kiedy mniej samej ten wybor w zasadzie nie bedzie dotyczyl.
    • sylwek07 po wyborach 10.10.11, 07:57

• thorgalla Re: wybory 10.10.11, 15:55
      Zdjęcia z wyborów w różnych zakątkach świata
      www.alert24.pl/alert24/51,84880,10434447.html?i=75
      • cuciolo Re: wybory 10.10.11, 19:35
        no i poszly konie po betonie, juz po wyborach, w ambasadzie w Rzymie tlumow nie bylo w niedziele po poludniu. Nawet sie nie pytam znajomych w Polsce czy poszli
        • sylwek07 tzn dobrze mowili w radiu ze w 2007 10.10.11, 22:00
          bylo wiecej osob do glosowania niz teraz

ale co ciekawe to takie osoby weszly do Parlamentu.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10446911,Poslowie_od_Palikota__pierwszy_posel_gej__pierwsza.html
          • asia.sthm Re: tzn dobrze mowili w radiu ze w 2007 11.10.11, 09:39
            Nareszcie, najwyzszy czas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka