Dodaj do ulubionych

Bomba w Bonn

11.12.12, 19:19
tym razem prawdopodobnie byla niezdolna do eksplozji. Jaka bedzie nastepna bomba?

www.spiegel.de/panorama/justiz/bombenalarm-im-bonner-hauptbahnhof-polizei-nimmt-salafisten-fest-a-872287.html
Nieznajacym niemieckiego wyjasniam, ze bombe podlozyli dwaj wyznawcy "religii pokoju".
Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: Bomba w Bonn 11.12.12, 19:50
      Już wczoraj chciałem założyć o tym wątek, ale postanowiłem nie odbierać Marii tej przyjemności.
      Podzielam oczywiście (niewypowiedziane) zdanie Matki Założycielki, że sprawców należy wytropić, osądzić i wysłać na pustynię - jak najszybciej i bez żadnych ceregieli.
      Jednego już na szczęście mają.
      • zbyfauch Bombelaner? ;) 11.12.12, 21:30

• maria421 Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 09:43
        ja.nusz napisał:

> Już wczoraj chciałem założyć o tym wątek, ale postanowiłem nie odbierać Marii t
        > ej przyjemności.
        > Podzielam oczywiście (niewypowiedziane) zdanie Matki Założycielki, że sprawców
        > należy wytropić, osądzić i wysłać na pustynię - jak najszybciej i bez żadnych c
        > eregieli.
        > Jednego już na szczęście mają.

Nie tylko sprawcow, ale cale to salafickie bagno i wszystkich ich poplecznikow. I koniecznie pozamykac im te kazermy zwane meczetami.
        • ja.nusz Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 10:02
          maria421 napisała:

> Nie tylko sprawcow, ale cale to salafickie bagno i wszystkich ich poplecznikow.
          > I koniecznie pozamykac im te kazermy zwane meczetami.

A do tego, to musiałabyś już wymienić prawo niemieckie na np. irańskie.
          • maria421 Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 10:21
            ja.nusz napisał:

> A do tego, to musiałabyś już wymienić prawo niemieckie na np. irańskie.

Zapominasz ze pere kazerm zwanych meczetami juz w Niemczech, zgodnie z niemieckim prawem, zamknieto.
            • ja.nusz Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 10:31
              maria421 napisała:

> ja.nusz napisał:
              >
              >
              > > A do tego, to musiałabyś już wymienić prawo niemieckie na np. irańskie.
              >
              > Zapominasz ze pere kazerm zwanych meczetami juz w Niemczech, zgodnie z niemieck
              > im prawem, zamknieto.

Jeżeli są podstawy prawne, to można zamnknąć a może nawet zburzyć.
              Za sam wygląd i przekonania nikomu nic nie mogą zrobić - takie są zasady państwa prawa.
              Pomimo licznych słabych punktów takiego systemu chyba nie znajdziesz jednak alternatywy.
              • maria421 Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 12:42
                ja.nusz napisał:

> Jeżeli są podstawy prawne, to można zamnknąć a może nawet zburzyć.

Jest jedna podstawa prawna- w kazermach zwanych meczetami glosi sie tresci wrogie demokracji i niezgodne z obowiazujaca konstytucja.

> Za sam wygląd i przekonania nikomu nic nie mogą zrobić - takie są zasady państw
                > a prawa.

Za sam wyglad nie, ale za przynaleznosc do organizacji tak.

> Pomimo licznych słabych punktów takiego systemu chyba nie znajdziesz jednak alt
                > ernatywy.

Wystarczyloby zeby obecne prawo bylo stosowane. Skoro mozna rozpatrywac delegalizacje NPD, to mozna tez rozpatrzyc delegalizacje organizacji islamskich.
                • ja.nusz Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 13:07
                  maria421 napisała:

> Jest jedna podstawa prawna- w kazermach zwanych meczetami glosi sie tresci wrog
                  > ie demokracji i niezgodne z obowiazujaca konstytucja.

Twoje przekonanie nie wystarczy, ale możesz zgłosić to na policję, zostanie wszczęte śledztwo i jeżeli zarzuty zostaną udowodnione, to sąd będzie orzekał.
                  >
                  > Za sam wyglad nie, ale za przynaleznosc do organizacji tak.

Jeżeli organizacja jest nielegalna.
                  >

> Wystarczyloby zeby obecne prawo bylo stosowane. Skoro mozna rozpatrywac delegal
                  > izacje NPD, to mozna tez rozpatrzyc delegalizacje organizacji islamskich.

Deligalizacje organizacji salafistycznych nie tylko są rozważane, ale również realizowane - z delegalizacją NPD nie mogą uporać się od 60 lat - a podstaw prawnych znalazłoby się kilka ton. Tak więc musisz być nieco ostrożniejsza ze swoimi porównamiami.
                  • ja.nusz Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 13:10
                    Podejrzani aresztowani wczoraj już są na wolności - zarzuty nie potwierdziły się.
                    • zbyfauch Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 14:33
                      ja.nusz napisał:
                      > Podejrzani aresztowani wczoraj już są na wolności - zarzuty nie potwierdziły się.

Dlatego żurnażercy, jeśli już muszą, niech węszą ale swoje sensacje publikują dopiero po uprawomocnieniu się wyroku.
                  • maria421 Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 14:33
                    ja.nusz napisał:

> Twoje przekonanie nie wystarczy, ale możesz zgłosić to na policję, zostanie wsz
                    > częte śledztwo i jeżeli zarzuty zostaną udowodnione, to sąd będzie orzekał.

W kazermach zwanych meczetami glosza Koran, a ten jest pelen antydemokratycznych i niezgodnych z nasza konstytucja tresci. Ale jak wiesz, nikt sie nie odwazy zakazac Koranu tak jak Mein Kampf.

> Jeżeli organizacja jest nielegalna.

To trzeba organizacje zdelegalizowac!

> Deligalizacje organizacji salafi
                    > stycznych nie tylko są rozważane, ale również realizowane - z delegalizacją NPD
                    > nie mogą uporać się od 60 lat - a podstaw prawnych znalazłoby się kilka ton. T
                    > ak więc musisz być nieco ostrożniejsza ze swoimi porównamiami.

Zaledwie jedna? A reszta kiedy zostanie zdelegalizowana?
                    • ja.nusz Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 15:41
                      maria421 napisała:

> W kazermach zwanych meczetami glosza Koran, a ten jest pelen antydemokratycznyc
                      > h i niezgodnych z nasza konstytucja tresci. Ale jak wiesz, nikt sie nie odwazy
                      > zakazac Koranu tak jak Mein Kampf.

Próbujesz rozpętać dyskusję ideologiczną-religijną, która jak zawsze skończyć się musi w ślepym
                      zaułku.
                      Fanatycznych muzułmanów można zwalczać bez konieczności wpisywania Koranu na indeks.
                      Chcesz zabrać tym spokojnym muzułmanom ich książeczki do nabożeństwa?

W tym wtedy świeżo zbudowanym meczecie w Astanie piłem wódkę z kazachskimi muzułmanami, a na pożegnanie dostałem w prezencie wydanie Koranu po rusku na CD i ładną myckę wydzierganą na szydełku:)
                      W Astanie byliśmy również w polskim kościele - tam nikt z nami nie chciał się napić:(

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Nur-Astana_Mosque_1.jpg/220px-Nur-Astana_Mosque_1.jpg
                      >
                      > > Jeżeli organizacja jest nielegalna.
                      >
                      > To trzeba organizacje zdelegalizowac!

Ano trzeba - przede wszystkim trzeba czasu. Sama przywołałaś przykład NPD, którą możnaby zdelegalizować dużo łatwiej, a i 60 lat było za mało.

> Zaledwie jedna? A reszta kiedy zostanie zdelegalizowana?

Sugerowałaś, że w tym kierunku nie robi się NIC
                      • maria421 Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 16:07
                        ja.nusz napisał:

> Próbujesz rozpętać dyskusję ideologiczną-religijną, która jak zawsze skończyć s
                        > ię musi w ślepym
                        > zaułku.

W slepy zaulek prowadzi wlasnie zamykanie oczu i niedostrzeganie problemu.

> Fanatycznych muzułmanów można zwalczać bez konieczności wpisywania Koranu na in
                        > deks.

Tak jak mozna zwalczac nazistow bez zwalczania nazizmu i komuniztow bez zwalczania komunizmu? To chcesz powiedziec?

> Chcesz zabrać tym spokojnym muzułmanom ich książeczki do nabożeństwa?

TAK, bo w tych ksiazeczkach jest wezwanie do zabijania niewiernych, czyli Ciebie i mnie!

> W tym wtedy świeżo zbudowanym meczecie w Astanie piłem wódkę z kazachskimi muzu
                        > łmanami, a na pożegnanie dostałem w prezencie wydanie Koranu po rusku na CD i ł
                        > adną myckę wydzierganą na szydełku:)
                        > W Astanie byliśmy również w polskim kościele - tam nikt z nami nie chciał się n
                        > apić:(

No i? Czy to zmienia cos w fakcie ze islam jest faszystowska ideologia?

> Ano trzeba - przede wszystkim trzeba czasu. Sama przywołałaś przykład NPD, któr
                        > ą możnaby zdelegalizować dużo łatwiej, a i 60 lat było za mało.

Juz za duzo czasu stracono od 11.9.2001, trzeba bylo od razu wszystkie kazermy zwane meczetami zamknac.

Nie zapominaj, ze Niemcy przeprowadzily denazyfikacje 60 lat temu.

> Sugerowałaś, że w tym kierunku nie robi się NIC

Bo jedna jaskolka nie zwiastuje wiosny.
                        • ja.nusz Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 16:28
                          maria421 napisała:

> > Fanatycznych muzułmanów można zwalczać bez konieczności wpisywania Koranu
                          > na in
                          > > deks.
                          >
                          > Tak jak mozna zwalczac nazistow bez zwalczania nazizmu i komuniztow bez zwalcza
                          > nia komunizmu? To chcesz powiedziec?

Fanatyczni wyznawcy islamu to nie islam sam w sobie. Użyję już trochę wyświechtanego, ale trafnego argumenut, że zdecydowana większość muzułmanąw, to spokojni obywatele tego świata.

> Chcesz zabrać tym spokojnym muzułmanom ich książeczki do nabożeństwa?
                          >
                          > TAK, bo w tych ksiazeczkach jest wezwanie do zabijania niewiernych, czyli Ciebi
                          > e i mnie!

A jam mam informacje z pierwszej ręki, że są to fałszywe interpretacje.
                          >

> No i? Czy to zmienia cos w fakcie ze islam jest faszystowska ideologia?

Chciałem tylko powiedzieć, że napiłem się z muzułamanami - nie mniej i nie więcej - zwisa mi, co ty uważasz za faszystowskie a co nie.
                          >>
                          > Nie zapominaj, ze Niemcy przeprowadzily denazyfikacje 60 lat temu.

Niemcy gówno przeprowadziły - jeżeli już to alianci próbowali coś takiego przeprowadzić.
                          Skutki były często takie, że nazisści opuszczali obozy denazyfikacyjne z jeszcze radykalniejszymi poglądami niż tam poszli.
                          Może jest ci nie znanym fakt, że tysiące mniejszych lub większych nazistowskich rzezimeszków nigdy nie widziały sali sądowej od środka - pojedynczy żyją do dzisiaj i kasują sute renty wojenne.

Problemy związane z ruchami neonazistowskimi w wspóczesnym Reichu są przynajmniej tak poważne jak te związane z salafistami.

> > Sugerowałaś, że w tym kierunku nie robi się NIC
                          >
                          > Bo jedna jaskolka nie zwiastuje wiosny.

Jedna to nie jest NIC
                          • maria421 Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 16:50
                            ja.nusz napisał:

> Fanatyczni wyznawcy islamu to nie islam sam w sobie.

To jest wlasnie kwintesencja islamu.

Użyję już trochę wyświecht
                            > anego, ale trafnego argumenut, że zdecydowana większość muzułmanąw, to spokojni
                            > obywatele tego świata.

Zdecydowana wiekszosc komunistow i nazistow to tez byli spokojni obywatele.

> A jam mam informacje z pierwszej ręki, że są to fałszywe interpretacje.

Tak? Masz jakis Koran z ktorego wykreslono sure miecza?

> Chciałem tylko powiedzieć, że napiłem się z muzułamanami - nie mniej i nie więc
                            > ej - zwisa mi, co ty uważasz za faszystowskie a co nie.

Ja tez kiedys sobie spokojnie pogadalam z jednym skinem. Jaki wniosek z tego wyciagniesz?

> Niemcy gówno przeprowadziły - jeżeli już to alianci próbowali coś takiego przep
                            > rowadzić.
                            > Skutki były często takie, że nazisści opuszczali obozy denazyfikacyjne z jeszcz
                            > e radykalniejszymi poglądami niż tam poszli.
                            > Może jest ci nie znanym fakt, że tysiące mniejszych lub większych nazistowskich
                            > rzezimeszków nigdy nie widziały sali sądowej od środka - pojedynczy żyją do dz
                            > isiaj i kasują sute renty wojenne.

Denazyfikacja polegala rowniez na zakazaniu propagowania ideologii , literatury i symboli nazistowskich.

> Problemy związane z ruchami neonazistowskimi w wspóczesnym Reichu są przynajmni
                            > ej tak poważne jak te związane z salafistami.

Tyle ze z ideologia nazistowska prowadzona jest otwarta walka , a z ideologia salafistow , islamem, nie!

• ja.nusz Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 17:26
                              maria421 napisała:

> Zdecydowana wiekszosc komunistow i nazistow to tez byli spokojni obywatele.

Dlatego zwalczać należy tylko radykalne skrzydła, które dopuszczają się zbrodni.
                              Już pisałem, że za same przekonania nie da się nikogo posadzić czy zdelegalizować.
                              A to, że w jakichś tak religijnych księgach stoją takie czy inne bzdury nie upoważnia nikogo do delegalizacji całej wspólnoty.
                              >
                              > > A jam mam informacje z pierwszej ręki, że są to fałszywe interpretacje.
                              >
                              > Tak? Masz jakis Koran z ktorego wykreslono sure miecza?

Znajomy Irakijczyk (sprzedający Griechische Spezialitäten) - powiedział mi, że to nadinterpretacja - bez obaw spożywam u niego nabyte caciki i inne specjały. Jastem święcie przekonany, że prędzej otrułby jakiegoś islamskiego radykała, który szarga mu opinię jako muzułmanowi - tak jak złodzieje samochodów wszystkim Polakom.
                              >
                              > Ja tez kiedys sobie spokojnie pogadalam z jednym skinem. Jaki wniosek z tego wy
                              > ciagniesz?

Taki, że sobie pogadałaś ze skinem.
                              >
                              > Denazyfikacja polegala rowniez na zakazaniu propagowania ideologii , literatury
                              > i symboli nazistowskich.

I co chcesz, żeby zabronili np. turecką flagę? - puknij się w czółłko.
                              >
                              > Tyle ze z ideologia nazistowska prowadzona jest otwarta walka , a z ideologia s
                              > alafistow , islamem, nie!

Nie rozśmieszaj mnie - otwarta walka z dofinansowaniem neonazistowskich morderców przez Verfassungsschutz?
                              Z finansowaniem kampanii wyborczych brunatnych partii i ferajnów z kieszeni podatnika?
                              To nazywasz otwartą walką?

A delegalizacją organizacji salafistów przeprowadzono po kryjomu?
                              • maria421 Re: Bomba w Bonn 12.12.12, 18:02
                                ja.nusz napisał:

> Dlatego zwalczać należy tylko radykalne skrzydła, które dopuszczają się zbrodni
                                > .
                                > Już pisałem, że za same przekonania nie da się nikogo posadzić czy zdelegalizow
                                > ać.
                                > A to, że w jakichś tak religijnych księgach stoją takie czy inne bzdury nie upo
                                > ważnia nikogo do delegalizacji całej wspólnoty.

Sa "bzdury" niewinne i sa bardzo niebezpieczne "bzdury".
                                "Bzdura" ktora podzega do nienawisci wobec "niewiernych" powinna byc zdelegalizowana zgodnie z istniejacym prawem , a konkretnie § 130 niemieckiego prawa karnego.

> Znajomy Irakijczyk (sprzedający Griechische Spezialitäten) - powiedział mi, że
                                > to nadinterpretacja - bez obaw spożywam u niego nabyte caciki i inne specjały.
                                > Jastem święcie przekonany, że prędzej otrułby jakiegoś islamskiego radykała, kt
                                > óry szarga mu opinię jako muzułmanowi - tak jak złodzieje samochodów wszystkim
                                > Polakom.

Tak? Wiesz o jakiej surze mowa?

5 A kiedy miną święte miesiące,
                                wtedy zabijajcie bałwochwalców,
                                tam gdzie ich znajdziecie;
                                chwytajcie ich, oblegajcie
                                i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!
                                Ale jeśli oni się nawrócą
                                i będą odprawiać modlitwę,
                                i dawać jałmużnę,
                                to dajcie im wolną drogę.
                                Zaprawdę, Bóg jest przebaczający, litościwy!

Dziwne tez ze rozni muzulmanie NAM tlumacza ze jakas sura jest nadinterpretowana, a nie swoim wlasnym braciom w wierze.

> I co chcesz, żeby zabronili np. turecką flagę? - puknij się w czółłko.

Sam sie puknij i powiedz czy flagi kalifatu powinny byc publicznie noszone w Niemczech tylko dlatego ze wiekszosc ludzi nie zna arabskiego tekstu na nich umieszczonego.

> Nie rozśmieszaj mnie - otwarta walka z dofinansowaniem neonazistowskich morderc
                                > ów przez Verfassungsschutz?
                                > Z finansowaniem kampanii wyborczych brunatnych partii i ferajnów z kieszeni pod
                                > atnika?
                                > To nazywasz otwartą walką?

Jaka jeszcze bys chcial walke kiedy co chwila wszedzie slyszysz o "Kampf gegen Rechts?" Juz nawet nie "Rechtsextreme"...
                                Widziales kiedys jakiegos funkcjonariusza NPD w jakims talk show?
                                Bo salafistow bardzo chetnie zapraszano.

> A delegalizacją organizacji salafistów przeprowadzono po kryjomu?

Zakazesz jednej organizacji- powstanie inna, tylko nazwe zmieni. Tu trzeba z baza ideologiczna walczyc!
    • zawszekacperek Re: Dear Maria, 12.12.12, 11:15
      wszystkie religie były i są "religiami pokoju".
      Nie wierzysz? Przymknij na chwilę oczy i wczuj się:

(...) Pokój niesie ludziom wszem...

Finał tej misji reasumuje na nagrobkach ofiar inskrypcją:R.I.P.

Kacperek
      • maria421 Dear Kacperek 12.12.12, 12:39
        zapamietaj sobie raz na zawsze ze:

1. w chrzescijanstwie zabojstwo jest grzechem smiertelnym

2. w islamie za zabojstwo dla Allaha idzie sie do raju
    • zbyfauch "Pisa-Studie" mi się... 14.12.12, 15:50
      przypomniała.
      W radioodbiorniku powiedzieli właśnie, że bombę próbowano zdetonować, na szczęście bezskutecznie.
      Być może jej konstruktorami byli półanalfabeci, ofiary współczesnego szkolnictwa, nie potrafiący dobrze przeczytać instrukcji budowy bomby, że pozwolę sobie tutaj na cyniczny uśmiech przez łzy. ;)
      • maria421 Re: "Pisa-Studie" mi się... 14.12.12, 16:08
        zbyfauch napisał:

> przypomniała.
        > W radioodbiorniku powiedzieli właśnie, że bombę próbowano zdetonować, na szczęś
        > cie bezskutecznie.
        > Być może jej konstruktorami byli półanalfabeci, ofiary współczesnego szkolnictw
        > a, nie potrafiący dobrze przeczytać instrukcji budowy bomby, że pozwolę sobie t
        > utaj na cyniczny uśmiech przez łzy. ;)
        >
        Juz po raz drugi Niemcy mieli wielkie szczescie :

de.wikipedia.org/wiki/Versuchte_Bombenanschl%C3%A4ge_vom_31._Juli_2006
        Jak bedzie nastepnym razem?
    • fan.club Czytam dyskusje forumowe... 14.12.12, 19:07
      i medialne, prawackie i lewackie i zaczynam się zastanawić, co jest lepsze: zamach udaremniony czy zamach dokonany?
      • maria421 Re: Czytam dyskusje forumowe... 14.12.12, 19:12
        fan.club napisał:

> i medialne, prawackie i lewackie i zaczynam się zastanawić, co jest lepsze: zam
        > ach udaremniony czy zamach dokonany?

Zamach niedokonany (czy przez przypadek czy udaremniony) jest zawsze lepszy od dokonanego.
        Liczy sie ludzkie zycie przeciez.
        • fan.club Właśnie dlatego, Mario! 14.12.12, 19:46
          Zamach udaremniony można bagatelizować, interpretować, obracać na wszystkie strony i zagadać na smierć. Przecież nic się nie stało.
          Zamach "udany" to ofiary ludzkie. Tego nie da się już bagatalizować.
          • maria421 Re: Właśnie dlatego, Mario! 14.12.12, 20:33
            fan.club napisał:

> Zamach udaremniony można bagatelizować, interpretować, obracać na wszystkie str
            > ony i zagadać na smierć. Przecież nic się nie stało.
            > Zamach "udany" to ofiary ludzkie. Tego nie da się już bagatalizować.

Za droga cena ze to zeby nie bagatelizowac zamachu.

Zreszta, co to znaczy "bagatelizowac"? Czy wystarczy oplakac ofiary i scigac winnych jednoczesnie pozwalajac na krzewienie sie ideologi w imie ktorej zamach zostal dokonany?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka