Gość: asd Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: 193.201.137.* 18.08.09, 11:46 Konie maja takie klapki na oczach. Jak je sciagniesz to zobaczysz. Link Zgłoś
Gość: Programista Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: 85.232.239.* 18.08.09, 14:50 Przeciez Google OS to po prostu linux pod spodem z zintegroanymi mocno uslugami i aplikacjami od Googla. Czego sie spodziewaliscie? Jakies mocno lekkie Xy podpieli i koniec. Link Zgłoś
Gość: kolega kilera Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: 207.218.42.* 19.08.09, 09:36 no po prostu killer. Zabojca windows i Linuxa razem... Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.chello.pl 19.08.09, 09:50 > Cały OS ma być zbudowany wokół przeglądarki Chrome Przyjdzie Unia Europejska i posprząta. Nakaże instalowanie przeglądarek innych producentów, tak jak nakazali Microsoftowi. I cały projekt weźmie w łeb :-) Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.toya.net.pl 19.08.09, 09:59 Oj nie będzie rozwiązań MS? DirectX? Czy innych API? Dziękuję postoję... Ten OS skończy jak Linuxy. Link Zgłoś
Gość: Dex Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.chello.pl 19.08.09, 10:18 Ale to co widać na obrazkach, to jest zmodyfikowane Xfce, więc pod spodem kręci się jakiś Linux. Po co robić kolejnego Linuxa? Nie lepiej poświęcić trochę czasu na dopracowanie jednej z istniejących dystrybucji, tak żeby wreszcie dało się tego używać? Link Zgłoś
judas1 Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? 19.08.09, 10:19 Obawiam się, że ten system to będzie porażka... Link Zgłoś
Gość: tyee Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 10:21 Poswiecic wiecej czasu na dopracowanie istniejacej dystrybucji? Hm a poco, jak jestes lama ze ani be ani me z Linuxa to se Ubuntu sciagnij i juz masz wszystko dzialajace. Moja babcia to potrafi uzywac... wiec nie wiem z czym masz problem. Link Zgłoś
Gość: jadowity Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 10:57 @tyee mało wiesz synku. Jak odpalisz u mnie na laptopie linuksa, i uda Ci się włączyć wifi, to gratulacje. I nawet ubuntu Ci nie pomoże. Więc przestań pie... że linuks jest taki prosty. Owszem jęsli używasz go tylko do komunikatora i sprawdzenia poczty (tak jak Ty) to spoko. Ale odpal mi na nim office'a. Ja musze używać office'a, bo mam taki przykaz. Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.irishbroadband.ie 19.08.09, 11:08 @jadowity: rozwiązanim twoich problemów z officem jest CXoveroffice. Komercyjny, ze wsparciem technicznym. Gwarantuje działanie Office. Link Zgłoś
Gość: s Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.08.09, 11:15 to wygląda jak skórka na windowsa lol Link Zgłoś
4v Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? 19.08.09, 11:15 nigdy nie zrozumiem, czemu Google zamiast rozwijać się w tym, co jest dobry, próbuje wleźć w każde możliwe miejsce? ma aspiracje jakiejś instytucji totalnej, nie wiem... żaden OS nie ma dziś szans na popularyzację. z jednej prostej przyczyny: windows ma największe wsparcie software. tak jest i tak pozostanie, ponieważ pracował na to 20 lat, a na pewno 14, czyli od czasów win95. Google popada w typowy syndrom dużej firmy, która nie wie co zrobić z pracownikami więc posyła ich do mało obiecujących zadań. ale nie tędy droga, panowie!! Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 11:23 wygląda to ubogo. Link Zgłoś
Gość: Chmielok Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 11:25 Zadna rewelacja Link Zgłoś
Gość: cr3 Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.tpn.ceron.pl 19.08.09, 11:27 "Google popada w typowy syndrom dużej firmy, która nie wie co zrobić z pracownikami więc posyła ich do mało obiecujących zadań. ale nie tędy droga, panowie!!" tiaaaa... krzycz sobie tam głośniej, nikogo to nie obchodzi! to nie ty masz te miliardy i nie ty zarządzasz firmą. nie jesteś ekspertem w tej dziedzinie, a expertów Google może sobie zatrudnić tysiące. Przestań więc udawać wielkiego specjaliste od "dużych firm" Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 11:49 "Jest też wskaźnik poziomu baterii (co dowodzi, że system zainstalowany na komputerze przenośnym " Jakim komputerze przenośnym? Przecież widać, że to monitor CRT. Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 11:53 Może to wifi? A swoją drogą to strasznie przypomina stare X Windows raczej niż Maca. Link Zgłoś
Gość: alleluja szczerzuj Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.irishbroadband.ie 19.08.09, 12:31 Google weźmie gołego Linuksa z X-window, dołoży własnego menadżera okien zintegrowanego z Chrome (bądź na odwrót), zamieni ekran logowania (GDM) logowaniem do usług Google, a ikonki programów będą wskazywać na ich usługi internetowe. W ten sposób powstanie łatwy system webowy, który każdy będzie w stanie obsłużyć. Link Zgłoś
Gość: dx Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.devs.futuro.pl 19.08.09, 13:13 Powinni wziac linucha (ktory jest de facto tylko kernelem, a nie systemem) albo jeszcze lepiej FreeBSD, przerobic, udostepnic w miare stabilne nie zmieniajace sie rewolucyjnie z kazda nowa wersja systemu API i trzymac za morde. Nie dopuszczac grupek fanatykow, ktorzy wiedza lepiej jak to jest w Linuchu (vide tysiace dystrybucji potrzebnych nikomu i do niczego). Bedzie konkretne API to firmy beda na to pisac soft. Inaczej system skonczy jak Linuch, ktory ma na desktopach procent uzytkownikow na poziomie bledu statystycznego. Link Zgłoś
Gość: Estaton Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.chello.pl 19.08.09, 13:34 ciekawe czy KE się rzuci, że Google wciska na siłę w swoim systemie wszystko co jest od Google... Link Zgłoś
Gość: k_radek Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: 217.153.25.* 19.08.09, 15:06 To zwykły Linuks z XFCE, żadna sensacja, dodali w tylko aplikacje googlowe. Link Zgłoś
Gość: UXA Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.irishbroadband.ie 19.08.09, 15:35 @dx - ty i tobie podobni idioci nigdy nie zrozumieją zalet różnorodności. Ciekawe czy chciałbyś aby po drogach też jeździł tylko jeden typ samochodów? Link Zgłoś
Gość: goscco Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.ip.netia.com.pl 19.08.09, 16:09 Jak to będzie Linux z XFCE to będzie działał dobrze i wymagał mało zasobów... Ja od tygodnia używam XFCE na którego przeniosłem się po kilku latach z Gnome i jestem bardzo zadowolony, uważam że te Xy byłyby dobrym wyborem dla GoogleOS Link Zgłoś
Gość: Lurek Re: Tak będzie wyglądał Chrome OS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 17:02 @UXA - tja, ale różnorodność w Twoim rozumieniu to jazda różnymi samochodami, samolotami, hulajnogami w różnych kierunkach na raz, po różnych stronach jezdji i to po różnych drogach wliczając takę tą mleczną. Jak byś miał więcej niż zielone czyli żadne pojęcie o tworzeniu oprogramowania to być wiedział jaka jest przewaga standaryzacji. To że gość którego krytykujesz nie wypowiada się na poziomie dalekim od dyplomacji to nie znaczy, że nie ma racji. Dopóki nie będzie standardowego środowiska programistycznego w którym prostą aplikację będziesz mógł stworzyć w 10 minut dopóty będzie taka kapota jak jest. Bez aplikacji która z komputera tworzy narzędzie do konkretnego celu takie prezentacje i zabawy są dobre same dla siebie. Stworzenie nowego systemu to nie jest pięć minut roboty a google ma w tym zero doświadczenia, więc Ci co się spodziewali że nagle powstanie Google XP mogą się mocno przeliczyć. Przykładem jest chociażby Apple który prze kilkanaście lat 'mordował' się ze swoim OS'em który w szczytowej formie (chyba około 2004 roku) osiągnął poziom Windows 98 - o ile nawet. Dali sobie spokój i wykorzystali BSD jako bazę który nawiasem mówiąc nie jest żadnym Linuksem ale dla 'speców' to najwyraźniej to samo. Link Zgłoś