Dodaj do ulubionych

Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno

23.01.04, 13:25
Moi drodzy, właśnie zarezerwowałam dwa mieszkania w Poduszkowcu na os.
Słowiczym w Piasecznie. Widziałam wątki poświęcone Multi-Hekkowi, wszyscy
odradzacie kupno mieszkania i chcecie zniechęcać ludzi do kupowania mieszkań -
dlaczego? proszę o konkretne opinie, co jest nie tak na tym osiedlu? Kupuję
mieszkanie z garażem, więc nie będę wam blokowała uliczek.
Obserwuj wątek
    • Gość: ed1 Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 14:22
      Proszę się nie przejmować trescią wątków. Takie są, jacy są ludzie. Córka ma
      mieszkanie w Jamniku - jest b. zadowolona. Oczywiście, wykończenie jest ważne i
      na nie proszę nie żałować pieniędzy.
      Atmosfera na osiedlu, tak, jak i opinie - będą takie - bo tacy jesteśmy. Jest w
      ludziach dużo złej woli (bezmyślne zastawianie przejazdów, zostawianie otwartych
      bram garażowych - bo ja już wyjechałem, mam innych w d.- wymuszanie przejazdów
      na zwężeniach, itp.).
      Ludzie tracą czas i zdrowie na wzajemne przepychanki, zamiast połączyć swoje
      siły i mobilizować wspólnoty do działania na forum: całe osiedle - władze miasta
      i wygrywać - bo spraw zabagnionych i celowo spychanych przez miasto jest dużo.
      Proszę nie tracić nadziei i samemu się rozejrzeć. pozdrawiam. ED1
      • naturella Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno 26.01.04, 17:11
        Dziękuję za odpowiedź. A czy developer jest firmą pewną? Tj. czy nie stracę
        pieniędzy?
        • Gość: Tojo Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 09:08
          Mieszkam na tym osiedlu 3 lata. Jeżeli jesteś na etapie kupowania mieszkania to
          naciskaj Multi-hekk w sprawie wyjazdu z osiedla.Chociaż to pewnie nic nie da.
          Rano , ok. 7 są korki. Przydałby się dodatkowy wyjazd. A co do samej firmy. No
          coż krótko mówiąc to są zwyczajne chamy. Mili są dopóki nie wpłacisz kasy.
          Potem mają cie w d...
          Nic ich nie obchodzi. Usterki to twój problem. Mozesz długo i namietnie prosić.
          Poza tym : mieszkanie jest ciepłe. Niski czynsz. Ja mam własne ogrzewanie. A
          jak to bedzie w poduszce? Kazdy będzie miał swój piec czy będziecie podłączeni
          do ciepłowni? Jeśli masz jakieś pytania to proszę . odpowiem
          • naturella Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno 27.01.04, 09:40
            Hej, dzięki wielkie:)
            Agencja mówiła, że w tym bloku będzie centralne ogrzewanie - czyli chyba
            ciepłownia, prawda? (nie znam się kompletnie!). A na co mam zwracać uwagę przy
            oglądaniu mieszkania? Najgorsze jest to, że mieszkania są jeszcze w kompletnej
            rozsypce, cegły itp - a muszę już teraz wpłacić pieniądze...

A jak to jest w tych blokach? Każde mieszkanie ma swoją księgę wieczystą?
    • Gość: m4b Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: 217.8.168.* 27.01.04, 09:55
      Witaj.
      Mieszkam na osiedlu słowicza już ponad 2 lata.
      moja opinia jest jedna - gdyby nie kredyt czym prędzej bym stąd zwiał.
      Składa się na to kilka powodów -
      1. sam developer który jest cacy, pokazuje piękne plany osiedla itp. do chwili
      kiedy wpłacisz kasę. Potem wszystko się zmienia. Okazuje się że osiedle jest
      zabudowane do granicy bólu, zapchane samochodami na maxa, zero terenów dla
      dzieci itp.
      2. jakość tego co tworzy (słowo buduje w tym przypadku obraża wszystkich którzy
      uczciwie budują) . Przyjedź na osiedle, popatrz sobie na bloki, na odpadające
      tynki, sypiące sie ściany. Tak to wygląda z zewnątrz, a są to bloki mające ok 3
      lat.
      Co wewnątrz - z powodu "oszczędności" w ocieplaniu zewnętrznym budynków w wielu
      mieszkaniach jest grzyb ( w 2-3 letnich mieszkaniach !!!!!!!). Żadne reklamacje
      do MH nie skutkują. Przysyłają korowody komisji które zgodnie twierdzą że to
      wina lokatora - jedna twierdzi że lokator utrzymuje zbyt dużą wilgotnośc w
      mieszkaniu, inna mówi że dla odmiany tempreatura w mieszkaniu jest
      nieodpowiednia. Nie zdarzyło się jeszcze żeby dwie komisje powiedziały to samo.

Dalej - akustyka mieszkań. Nie wiem czego to wina, czy zbyt cienkich ścian czy
      złej jakości materiału z którego je postawiono ale sąsiadów masz 24 godziny u
      siebie, nawet jak chodzą w miękkich kapciuszkach.
      Inny kamyczek do ogródka to okna - ich jakość ... Poniżej wszelkich norm. Jak
      nie widziałaś jeszcze RDZEWIEJĄCYCH okien (podobno z plastiku - tak twierdzi
      MH) to zobaczysz. Lakier na oknach pęka. Komisja przyszła, stwierdziła ze
      problem znają, spowodowała to wysoka różnica temperatur pomiędzy zimą a latem i
      obiecali podesłać kogoś z pędzelkiem kto "zamaluje" pęknięcia. SUUUPER
      profesjonalizm. Pomijam fakt że pomimo kilku telefonów nikt się do dnia
      dzisiejszego nie pojawił.
      Kolejna sprawa - tłok na osiedlu. Piszesz że kupujesz mieszkania z garażami
      więc wszystko będzie cacy. Nie byłbym takim optymistą bo do tych garaży trzeba
      jakoś dojechać i z nich wyjechać, a to już będzie super ciężka sprawa. Podjedź
      na osiedle wieczorem (wystarczy już ok 18-tej) i zobacz co się tu dzieje, a
      potem dodaj kilkaset samochodów w okolicy poduszkowca. Bo nie wszyscy będą
      mieli możliwośc wstawienia samochodów do garaży (albo ich nie będą mieli alno
      będą mieli po 2 samochody - baaaardzo częsta praktyka na osiedlu związana z
      odległością od Warszawy i niewydolną komunikacją publiczną). Z drugiej strony
      zapraszam do odwiedzenia osiedla rano ok 7, i zobaczenie jak wygląda wyjazd z
      osiedla - w osiedlu stoi KOREK, do jedynej ulicy wyjazdowej - Powstańców
      Warszawy która i bez tego jest rano totalnie zakorkowana.
      Na koniec - kwestia bezpieczeństwa. Dzięki takiej a nie innej polityce MH, w
      razie zagrożenia większość z mieszkańców (a Poduszki szczególnie) są skazani na
      ryzyku utraty zdrowia lub życia. Powód - samochód Straży pożarnej nie ma
      najmniejszej szansy na dojazd w miejsce zagrożenia - zastawione wąskie uliczki
      dodatkowo promienie skrętów które przy takim zastawieniu stanowią barierę nie
      do pokonania. Pomijam fakt że wóz z brabiną nie będzie miał gdzie stanąć
      żeby "rozwinąć" drabinę do wyższych pięter. Karetki pogotowia podobnie. Tak
      więc dobrze to przemyśł, szczególnie jeśli Twoje mieszkania będą na wyższych
      kondygnacjach.
      I na koniec - zapytaj czy i jak MH rozwiązał kwestię podłaczenia budynku do
      sieci wodociągowej i kanalizacyjnej, oraz co z ogrzewaniem.
      Teraz szczegóły : MH miał plan żeby Poduszkę podłączyć do istniejącej sieci
      wodociągowej. Okazało się jednak że ta sieć jest zbyt słaba na takie obciążenie
      i skutek może byc taki że wyższe kondygnacje będą miały problemy z wodą, sprawa
      była dość głośna, były jakieś protesty wspólnot, ale MH wyłgał się z
      zamieszania.
      Kanalizacja - sytuacja podobna, tyle że efekt odwrotny- mieszkańcy niższych
      kondygnajci Poduszki i okolicznych bloków miogą mieć fontanny ze swojej
      kanalizacji, bo ilośc odprowadzanych nieczystości może się okazać zbyt wielka
      dla istniejącej sieci, projektowanej z myślą o ISTNIEJĄCYCH już blokach i nie
      zmodernizowanej do większych potrzeb.
      Ogrzewanie to już bajka nieco inna - część budynków ma indywidualne piece w
      każdym mieszkaniu a część kotlownie gazowe dla danego bloku. Otóż MH
      wykombinował, że podłączy poduszkę do stojącego obok Jamnika. Efekt będzie taki
      że i Jamnik i Poduszka będą mieli kłopoty z ciepłą wodą i ogrzewaniem w zimie.

To tylko kilka przykładów jak dziala MH. To banda cwaniaków i oszustów którzy
      pięknymi wizerunkami i obietnicami zmamili wielu ludzi a potem pozostawili
      samym sobie z fuszerkami, niedociągnięciami i wręcz niezgodnym z
      przepisami "radosnym dziełem".

Jak piszesz czytałaś forum osiedla Słowicza. Nie daj się zwieść ludzoim którzy
      mówią że takie forum jacy ludzie. Pieniaczy może być kilku, kilkunastu, ale nie
      tylu żeby zapełnić 5 częśći po ok 1000 wpisów każda.
      Co to za argumentacja - córka mieszka i jest cacy. A czy mamusia jest na tym
      osiedlu wieczorami , w nocy ? Wie co się to dzieje ? Czy córcia ze szczegółami
      opowiada mamusi o swoich kłopotach z developerem ? Może tak a może
      niekoniecznie.
      Jakczcesz pogadać więcej nt. osiedla pisz na m4b@go2.pl.

Pozdrawiam.
    • Gość: Hrebatnik2003 Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.big.pl / 195.94.207.* 27.01.04, 09:56
      Mieszkania są odrębną własnością hipoteczną!
      Jeżeli zas chodzi o ogrzewanie, to poduszka będzie podłączona do sytstemu
      ogrzewania Jamnika! Problem polega na tym, ze Wspólnota Jamnika nie jest
      właścicielem kotłowni i urządzeń grzewczych. Właścicielem powyższych jest firma
      powiązana kapitałowo z Muliti hekkiem i jak nie trudno się domyśleć, będziesz
      płaciła haracz za uzytkowanie tych urządzeń, czyli dzierżawę (jamnik płaci
      około 60 gr z metra)! Najgorsze jest to, ze firma może mieć z roku na rok coraz
      wiekszy apetyt i ściągac haracz coraz większy!
    • almira Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno 27.01.04, 10:17
      Bardzo się cieszymy, że kupujesz mieszkanie z garażem, ale:
      1. Ciekawa jestem jak będziesz wjeżdżać i wyjeżdzać z osiedla?
      2. Gdzie będą parkować Twoi znajomi, którzy zapewne zechcą Ciebie odwiedzić?
      3. Miejmy nadzieję, że nie masz pieska - nie będziesz miała gdzie z nim wyjść
      na spacer, chyba, że wzorem innych mieszkańców Twój pupil będzie obsrywał
      nieliczne ogrodzone trawniki;
      4. Miejmy nadzieję, że nie masz dzieci, bo nie będziesz miała gdzie z nimi iść
      na spacer lub będą zmuszone do zabawy pomiędzy samochodami;
      5. Miejmy ponownie nadzieję, że od czasu do czasu uda się Tobie wykąpać, zrobić
      pranie itp z użyciem wody albowiem już teraz w niektórych mieszkaniach
      ciśnienie wody jest marne;
      6. I na koniec, mamy nadzieję, że nie pójdziesz z torbami na ogrzewania (z tego
      co widzę ocieplenie poduszkowca jest żadne);

• Gość: naturella Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.axelspringer.com.pl 27.01.04, 11:35
        hm.. dzieci nie mam, psa nie mam, znajomi będą parkować na Albatrosów albo na
        dalszych ulicach, jako, że wśród znajomych nie mam osób niepełnosprawnych... Co
        do wody i ogrzewania, to argumenty do mnie trafiają... Ale jak można mówić o
        ociepleniu poduszki, skoro jak na razie są to gołe cegły? :)

Jeszcze jedno - cena za metr kwadratowy jest taka, jak mniej więcej 5 lat temu.
        To najnizsza cena w całej warszawie, porównywalna może z ruderami do remontu na
        Pradze. Czy mimo tego porównanie cena/jakość wypada niekorzystnie?
        • Gość: M4b Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: 217.8.168.* 27.01.04, 11:53
          naturella, przejedź się na budowę ...
          Zobaczysz że przykleili cienki styropian i już zaczynają to tynkować, więc
          można już mówic o tym jak bedzie wyglądać ocieplenie.
          Mizernie ...

Co do ceny - weż poprawkę na fakt ze to nie Warszawa, tu ceny muszą być
          niżesze, poza tym mogą sobie pozwolić na niższe bo oszczędzają na czym się da -
          czyt właśnie ocieplanie budynków, tynkowanie (potrafią pomalować elewacje
          zewnętrzne bez tynków - a potem wszystko się łuszczy, okna najtańsze i
          najbardziej badziewne, drzwi wejściowe takie że jak sie mocniej oprzesz
          wpadniesz do środka razem z futryną, całość stawiana przez Ukraińców na czarno
          (z reguły nie są to nawet murarze tylko prtzypadkowa zbieranina) grunt
          wykorzystany na maxa.
          Efekt - jakość taka że musisz doliczyć sporą kasę na naprawy usterek i
          doprowadzenia tego do stanu używlaności na własny koszt. I rada - lepiej kręć
          się na budowie i doglądaj zamieszania już teraz, póki jeszcze budują. Ja tak
          robiłem, byłem średnio raz w tygodniu na budowie i ganiałem za majstrem non
          stop ... Płaciłem mu za praktycznie wszystko co robił. dzięki temu mam jako
          tako wykonane (sąsiedzi którzy tego nie zrobili mają masę niedoróbek - np.
          między oknami a parapetami szczeliny takie że można było palce włożyć, dziwili
          się że im wieje :))) Jak zdjęli zewnętrzne parapety i wtłoczyli kilka opakowań
          pianki uszczelniającej jest jako tako ). Schody wybudowali mi tak że da sie po
          nich chodzić, sąsiadom zrobili tak że jak schodząc na dół nie schylą się mocno
          to walą glowami w krawędź gornej kondygnacji. Itp. itd ...
          • Gość: Tojo Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 12:19
            Budują Białorusini a nie Ukraińcy. :))
            A z pozostałą częścią się zgadzam.:)
            A z ciekawostek: osoba , która montowała piece Junkersa ( bez należytego
            osprzetu - flitry itp) straciła autoryzację. Gość był z Częstochowy bo nikt z W-
            wy by się tego nie podjął. Fakt faktem, ze mieszkania są podejrzanie tanie.
            I rzeczywiście - kłopoty z wodą. Poduszka ma 6 pięter. A u nas bywają kłopoty z
            ciśnieniem a są tylko 4 piętra. To mieszkancy 5 i 6 piętra poduszki bedą
            musieli się zaopatrzyć w wiaderka.:)
            No i podstawa- to potworne kłopoty komunikacyjne.
            Nie bardzo rozumiem, jak gmina zgodziła się na tak wielki blok. Z tego co
            pamietam, to powinna tu być zabudowa do 4 pieter.
            W poduszce pewnie będą windy. Znając jakosć M-H bałbym się z nich korzystać.
            • Gość: M4b Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: 217.8.168.* 27.01.04, 12:31
              Widzisz Tojo, kiedy ja decydowałem się na zakup mieszkania (Jamnik) to Radosz I
              bIeda pokazywali mi plany na których w miejscu gdzie teraz
              rośnie "Poduszkowiec" był zielony skwerek z placem zabaw dla dzieci i
              ławeczkami. Potem kiedy już umowę podpisaliśmy, kasa poszła, okazało się ze tam
              jednak zamiast skwerku będzie nisak zabudowa - obiekt typu handlowo-
              usługowego, dwu poziomowy. Potem pojawił się niski (normalny, 4 piętra) budynek
              mieszkalny, na który Gmina wydała zgodę ponieważ MH ponoć obiecał urządzić tam
              posterunek policji i przeznaczyć kilka mieszkań dla Policjantów którzy mieli by
              się sprowadzić z poza regionu. Co ostatecznie mamy - widać dokładnie. Widac też
              jak można wierzyć w to co MH i jego przedsawiciele mówią. Wersje im się
              zmieniają jak w kalejdoskopie.

Co do wody w Poduszkowcu - wiaderka wiaderkami, ale ja w Jamniku nie dośc że
              ciepłej wody to już nie zobaczę to będe zimą marzł bo jedna mała kotłownia nie
              wydoli na dwa tak wielkie udynki. Ale tym MH się nie martwi - "sprzedane i
              poszli won. Dalej to już wasz problem, jak byliście tacy głupi że kupiliście."
              • Gość: Tojo Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 14:11
                A mi pokazywali jakie ładne parkingi i tereny zielone będą wzdłuż Słowiczej.
                Nawet jak mapę oglądałem to były zaznaczone tereny. I taki projekt
                zaakceptowała gmina. Tylko, że to nie był teren M-H tylko tego .. Traperka czy
                jakoś tak. Dzielili nie swoje. Powinniśmy się zebrać jakiegoś dnia i albo pojsć
                w kilkaset osób do Urzędu Gminy ( p. zalewskiemu moze by trochę mina zrzedła)
                lub podjąć jakieś radykalne działania np. zastawić samochodzmi centrum
                Piaseczna zwłaszca wokół urzędu. :)
        • almira Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno 27.01.04, 12:10
          Parkowanie przy Albatrosów albo przy innych ulicach? A gdzie Ty tam widzisz
          miejsce do zaparkowania dodatkowych samochodów swoich (i innych sąsiadów)
          znajomych? Co do ocieplenia to jak napisał m4b położyli styropian a na to deski
          (przynajmniej z tej strony, którą ja widzę), więc ocieplenie żadne.
        • Gość: ed1 Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 19:00
          Pamiętaj, by odbierać mieszkanie z jakimś "Twoim" fachowcem, np. majstrem
          budowlanym. Niech on sprawdza usterki i dyktuje, byś mogła wszystkie spisać - w
          miarę szczegółowo. Powinien wziąć z sobą kątownik (1x0,5m), pion, prostą listwę
          (2m), miarkę. Bez własnych narzędzi - odbiór nie ma sensu. Oryginał należy
          złozyć w administracji, poświadczenie złożenia usterek - na kopii. Nic na
          buzię! Po usunięciu usterek należy dokładnie sprawdzić, czy je naprawdę usunęli.
          powodzenia.
          • naturella Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno 30.01.04, 16:56
            Hym... zrezygnowałam z mieszkania. I nawet nie dlatego, że tak straszyliście...
            ale muszę jeszcze dwa miesiące odczekać, żeby wziąc kredyt. A co myślicie o
            nieco starszych już mieszkaniach na tym osiedlu? Usterki pewnie już wyszły,
            prawda? I chodzi o blok tuz przy Albatrosów, więc wyjazd z osiedla chyba ok.
        • Gość: marsylka Re: Poduszkowiec - Multi-hekk Piaseczno IP: *.ppp.tiscali.fr 31.01.04, 22:37
          Cena jest najnizsza, byc moze, ale i tak za wysoka biorac pod uwage "jakosc"
          produktu. Ja wytrzymalam w Multi Hekku tylko 4 miesiace, prze nastepne 2 lata
          mieszkanie stalo puste, a ja czekalam az ceny pojda troche w gore. 1.5 roku
          temu sprzedalam 75 metrow za 118 tysiecy, i tak z trudem. Nikt o zdrowych
          zmyslach nie chce mieszkac w Multi, no chyba, ze wczesniej zamieszkiwal
          kartonowe pudla w przytulku dla bezdomnych. Naturello-odradzam z calego serca,
          kup wszedzie, byle nie w Hekku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka