Dodaj do ulubionych

Eid Mubarak

10.04.24, 21:04
Czy któraś ematka też dostała dzisiaj życzenia na zakończenie Ramadanu? Znajoma zaskoczyła mnie właśnie ciastem. Co prawda niedawno wyświadczylam jej przysługę więc to ciasto było pewnie bardziej w ramach podziękowania, ale życzenia dostałam też na WhatsApp od kilku innych osób, a na grupach życzenia wysyłali także nie muzułmanie. To miłe, ale.. w pracy na Wielkanoc po raz pierwszy nie dostaliśmy czekoladowych jajek... by nie urazić niczyich uczuć religijnych 🙄. W egg hunt w naszej wiosce brały jednak udział chyba wszystkie dzieci. Jak jest u Was (ematek z krajów multi kulti)? Na BN kartki są tylko z życzeniami winter holidays. Dają je wszyscy (znani mi muzułmanie czy hindusi także ubierają choinki i ozdabiają światełkami domy).

Wątek nie ma na celu rozpętania wojny na forum, chce poznać jedynie doświadczenia innych w tym temacie. Dodam , że happy Diwali też dostaję.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:13
      Bardzo jestem ciekawa w jaki sposób czekoladowe jajka urażają czyjeś uczucia religijne? Czy zwykłe słodycze mogą być atakiem na wyznawców innych religii?
      • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:21
        Być może to była tylko taka wymówka dla cięcia kosztów ( w końcu kupno 4000 jaj po £5 każde to jednak troszkę grosza) ale co roku były a w tym roku nie.
      • tromedlov Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:23
        Zwykłe słodycze to kuszenie. Od jednego jajka zaczyna się efekt jojo.
        A co jeśli ktoś nie je słodyczy? A co jeśli ktoś nie lubi? A co jeśli ktoś jest uczulony? Czy są jajka o smaku salcesonu? Jajka, nawet czekoladowe, to szpila wymierzona w wegan.
        • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:25
          tromedlov napisał(a):

Mówisz że chodziło o zdrowie?
          • tromedlov Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:28
            Mówię, że tak wyglądają dyskusje na przedszkolnych grupach whatsappowych. Przez takie dyskusje w wielu przedszkolach nie ma już przedstawień na Boże Narodzenie, bo rodzice potrafią się potłuc o to, czy ma być aniołek i jezusek, czy tylko gwiazdeczki i płatki śniegu. W związku z tym nie ma NIC, bo paniom z przedszkola nie chce się użerać z oszołomami.

Tak samo mogą obrażać czy kusić czekoladowe jajka. I co roku mogą być pretensje, że akurat miał schudnąć 50 kg, a przez jajko mu się nie udało.
            • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:34
              No ale to nie przedszkole tylko zakład pracy. Zawsze na BN była do wyboru butelka wina czerwonego lub białego a na Wielkanoc duże czekoladowe jajko. Wino było, ale z jaja zrezygnowali. Chodzily słuchy że zbyt wielkanocne. Ja bym nie pogardziła winem także na Wielkanoc, jeśli jajo takie chrześcijańskie bo akurat wino na święta zawsze się przydaje.
            • beneficia Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:37
              Moja córka na jasełka w podstawówce była Calineczką 🙂
              Ale Homara nie było.
              • lady.madrugada Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:46
                There were more than one lobster present at the birth of Jesus? to jeden z moich ulubionych tekstów z tego filmu 😂
        • princesswhitewolf Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:43
          >Jajka, nawet czekoladowe, to szpila wymierzona w wegan.

A malo to weganskich jaj czekoladowych w sklepach? Tu w UK zatrzesienie. Staremu odwalilo i od 2 lat sie weganizuje
      • leyla76 Re: Eid Mubarak 10.04.24, 22:09
        Mój mąż jest muzułmaninem i żyje praktycznie wśród muzułmanów. Jajka czekoladowe żadnych uczuć religijnych nie obrażają, ale może fakt, ze akurat w momencie Wielkanocy muzułmanie mieli post, ma coś do rzeczy. Żeby tym co poszczą nie było przykro 😉
        W niektórych szkołach anulowali wielkanocne śniadanie np., bo dzieci muzułmańskie musiałyby się przyglądać jak inni jedzą.
        Wg. Mojego męża to całe gadanie i jajkach, o urażaniu uczuć religijnych itp to wychodzi od nie muzułmanów, a sami zainteresowani urażeni się raczęj nie czują.
        W niedzielę wielkanocną miałam u siebie kuzynki moich dzieci. Obie pościły, a mój najmłodszy szukał po ogrodzie czekoladowe jajka i zające. Kuzynki urażone nie były, co więcej dostały po zajączku i zjadły po zachodzie słońca .
        • hrasier_2 Re: Eid Mubarak 10.04.24, 22:15
          Nikogo już nie dziwi salat parę razy dziennie w pracy lub butelka wody w ubikacji, gdzie pracują muzułmanie.
          • leyla76 Re: Eid Mubarak 11.04.24, 13:33
            Z butelką wody to ja sama chodzę do ubikacji i żałuję, że sedesy w Polsce nie są automatycznie wyposażone w jakieś urządzenie do spłukania tyłka wodą.
        • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 22:26
          Dzieci muzułmańskie nie mogą jest lunchu w czasie Ramadanu? Moje dzieci chodzą do szkoły church of England więc muzułmanów tam nie ma wcale ale zastanawiam się jak jest w innych. Inne dzieci jedzą a muzułmańskie się patrzą?
          • princesswhitewolf Re: Eid Mubarak 10.04.24, 22:29
            Normalnie lunche jedza. Tylko ze te pare dzieci xo sa w roczniku mojego dziecka to jacys tacy muzulmanie nie za bardzo muzulmanscy juz.
          • leyla76 Re: Eid Mubarak 11.04.24, 13:30
            Nie wszystkie dzieci muzułmańskie poszcza w okresie ramadanu. Spotkałam się tylko z takimi z bardzo radykalnych (czytaj dziwnych wg mnie) rodzin.
            Mój ma obecnie lat 11 i pozwalam mu pościć jak chce jedynie w dni wolne od szkoły.
            Dzieci starsze (tak od 12 lat) z rodzin, które znam poszczą , bo same chcą i szczerze to im nie przeszkadza fakt, ze ktoś prz nich je.
            Dwoje moich starszych dzieci pościło w tym roku, ja nigdy nie poszczę (nie jestem muzułmanką), mąż w tym roku też nie (jego wybór), dzieciakom nie przeszkadzało to , że my normalnie spożywaliśmy posiłki przy nich.
          • fuzja-jadrowa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 20:30
            > Moje dzieci chodzą do szkoły church of England więc muzułmanów tam nie ma wcale

Żadne “więc”. Muzułmanie jak najbardziej uczęszczaja do szkół CoE.
      • aequoreavictoria Re: Eid Mubarak 12.04.24, 09:33
        Dla wyznawców islamu wszystko poza konwersją na islam lub zostaniem dhimmim płacącym characz jest obrazą uczuć religijnych.
      • eriu Re: Eid Mubarak 12.04.24, 11:23
        Chodzi o świętowanie tylko świąt jednej religii. Słusznie zresztą może to urazić innych pracowników, bo jasno pokazuje, że skoro firma oficjalnie świętuje święta tylko jednej religii a inne odpuszcza to ta jest uprzywilejowana. Świętuje się albo wszystkie albo żadne jeśli się ma przedstawicieli różnych religii i kultur.
        • platynowa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 13:05
          Bez względu na to gdzie siedzibę ma firma i jakie są tradycje tego kraju?
    • tromedlov Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:17
      Nie mam takich znajomych.
      Tzn. nie mam znajomych przesyłających życzenia.
      W tym roku nie dostałam żadnych życzeń. Sama też nie wysłałam.
    • bywalec.hoteli Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:19
      Jak mi jakiś Muzułmanin wręczy ciasto z okazji końca Ramadanu, to się nie obrażę smile
      Jestem wielkim przeciwnikiem chamskiego usuwania chrześcijańskich korzeni Europy i Ameryki - tych wszystkich Season's greetings, zakazu jajek czy choinek, żeby kogoś nie urazić. Jakoś nikt się nie odważy oprotestować analogicznie świętowania Chanuki, Diwali czy Ramadanu. Mi jako chrześcijanowi te święta judaimu, hinduizmu czy islamu nie przeszkadzają. Ale niech kogoś brudna łapa nie świerzbi, żeby blokować choinkę na rynku na Boże Narodzenie czy Baranki czy jajka Wielkanocne.
      • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:24
        Mam podobne podejście. Diwali czy chiński nowy rok zdarzyło mi się świętować i mi nie ubyło.
      • berdebul Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:29
        Chrześcijaństwo pierwsze usuwało korzenie tongue_out
        • bywalec.hoteli Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:35
          berdebul napisała:

> Chrześcijaństwo pierwsze usuwało korzenie tongue_out

Hehe, dobry argument. Ale już wcześniej usuwano korzenie. Kiedys Grecy podbili ludy ze swoimi wierzeniami, ktoś pokonał Greków z ich wierzeniami, później Rzymianie itp.
          Natomiast chrześcijaństwo to nasza kultura i wartości, nawet dla ateistów z Europy chrześcijański system wartości to postawa.
          Ostatnio przecież nawet Dawkins - naczelny ateista UK ogłosił się "kulturowym chrześcijaninem" czy coś takiego
          • berdebul Re: Eid Mubarak 11.04.24, 19:02
            Mówię o rodzimych wierzeniach. tongue_out
      • pruszynkaaa Re: Eid Mubarak 10.04.24, 23:15
        Zdecydowanie Ameryka Północna nie ma Chrześcijańskich korzeni, chciałabym zauważyć... Tu (w am. Północnej) mamy Great Spirit tudzież Creator jako korzenie wink
        • bywalec.hoteli Re: Eid Mubarak 11.04.24, 00:05
          pruszynkaaa napisała:

> Zdecydowanie Ameryka Północna nie ma Chrześcijańskich korzeni, chciałabym zauwa
          > żyć... Tu (w am. Północnej) mamy Great Spirit tudzież Creator jako korzenie wink

Mówię o Ameryce Północnej w obecnym ksztalcie a nie Ameryce Indian i Eskimosów. To co tam jest to zbudowali głównie emigranci z Europy: Anglicy, Francuzi, Niemcy, Hiszpanie, Irlandczycy, Włosi i …. Polacy.
          • pruszynkaaa Re: Eid Mubarak 11.04.24, 00:22
            Nadal, Chrześcijaństwo nie jest rdzenne dla Ameryki. I nadal mamy tu ludność rdzenna, (First Nations, Inuit) która kultywuje wiarę w Great Spirit czy Creator.
            • sueellen Re: Eid Mubarak 11.04.24, 01:12
              pruszynkaaa napisała:

> Nadal, Chrześcijaństwo nie jest rdzenne dla Ameryki. I nadal mamy tu ludność rd
              > zenna, (First Nations, Inuit) która kultywuje wiarę w Great Spirit czy Creator.
              >

Patrząc w ten sposób chrześcijaństwo nigdzie nie jest rdzenne..
              • husky_cat Re: Eid Mubarak 11.04.24, 10:51
                Dokładnie tak samo jak islam
              • atoness Re: Eid Mubarak 11.04.24, 11:07
                Ależ jest. Tam, gdzie powstało.
                • sueellen Re: Eid Mubarak 11.04.24, 17:11
                  atoness napisała:

> Ależ jest. Tam, gdzie powstało.

Ale przed chrześcijaństwem były inne wiary, które zostały wyparte. Nad Wisłą byli poganie o dość prymitywnych wierzeniach w porównaniu do takich np Greków którzy z bogami poszli na całość.
                  • leosia-wspaniala Re: Eid Mubarak 12.04.24, 12:28
                    Niewiele wiesz o wierzeniach Słowian, co?
                    • platynowa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 12:37
                      Mało kto wie, bo nie było źródeł pisanych. Większość informacji na ten temat to fantazja historyków.
              • pruszynkaaa Re: Eid Mubarak 11.04.24, 17:01
                A no... Nie da się ukryć, że to dość ekspansywna wiara smile
                Ameryce wiara Chrześcijańska była narzucona przez kolonizatorów, jakieś 500 lat temu. Pierwsze ślady ludzkości w Ameryce północnej sięgają znacznie wcześniej. Ludzkości, która miała swój własny system kulturowy, społeczny jak i wierzeń. Te systemy teraz próbują się odbudowywać i trwać nadal.
                • bywalec.hoteli Re: Eid Mubarak 11.04.24, 21:13
                  No były te imperia i cywilizacje w obu Amerykach w okresie prekolumbijskim, w północnej np Majowie i Aztekowie.

Europejczycy przybyli i te cywilizacje wybili, narzucili swoje i swoje wierzenia

en.m.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_era

Potem jeszcze jeździli do Afryki i przywozili ludzi na niewolników do plantacje

Ameryka zrobiona na krwi i zbrodni
                  • aequoreavictoria Re: Eid Mubarak 12.04.24, 09:35
                    Zważywszy, że te cywilizacje wyrywały ludziom serca z piersi w ramach rytuałów religijnych, to myślę, że całe szczęście, że "Europejczycy przybyli i te cywilizacje wybili, narzucili swoje i swoje wierzenia".
                    • sueellen Re: Eid Mubarak 12.04.24, 09:58
                      A chrześcijanie palili wiedźmy na stosach, topili i łamali kołem. No super byli.
                      • aequoreavictoria Re: Eid Mubarak 12.04.24, 10:22
                        I przestali to robić. W Afryce i innych rajach za to do dzisiaj się 'wiedźmy' skazuje na odosobnienie, truje albo grzebie żywcem.
                        • sueellen Re: Eid Mubarak 12.04.24, 10:29
                          Bo my jesteśmy "cywilizowani" choć pewnie dla przyszłych pokoleń będziemy się jawić jako wieki ciemne.
                      • platynowa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 12:40
                        Szacuje się, że Aztecy przed przybyciem Korteza zabijali corocznie ok. 50 tys. ofiar rytualnych. Sam rozrost imperium azteckiego i wojny z sąsiednimi ludami spowodowane były przede wszystkim poszukiwaniem źródeł ofiar. Stąd też tak łatwo przyszło Hiszpanom pozyskanie sojuszników indiańskich.

sueellen napisała:

> A chrześcijanie palili wiedźmy na stosach, topili i łamali kołem. No super byli
                        > .
                  • pruszynkaaa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 22:48
                    Pójdźmy nieco dalej na północ tej Ameryki Północnej smile Do tribes takich jak Cree, Apache, Anishinaabe, Cherokee i wiele wiele innych. Mimo że bardzo zredukowane (populacja jak i sama liczba poszczególnych tribes), to nadal ich przedstawiciele tu są i żyją wśród innych.
      • hanusinamama Re: Eid Mubarak 12.04.24, 09:02
        A usunięcie słowiańkich korzeni ci nie przeszkadzało?
        To malowanie jajek to sobie chrześcijanie "pożyczli" na zawsze.
        Mi bardziej przeszkadza, że dzieci z PL uczą się wielokronie (podstawówka i szkoła średnia) mitów greckich i rzymskich a słowiańskie mity nie istnieją. Przed chrztem PL była tu czarna dziura.
        • ichi51e Re: Eid Mubarak 12.04.24, 09:28
          Opowiedz coś więcej k tych słowiańskich mitach. Najlepiej coś co nie jest fikcją z 19w
        • aequoreavictoria Re: Eid Mubarak 12.04.24, 09:38
          "słowiańskie mity nie istnieją"

Bo słowiańskie mity nie istnieją. Społeczeństwo Słowian było bardzo prymitywne i tak samo prymitywna była ich religia. Słowianie nie mieli nawet świątyń.
        • pruszynkaaa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 22:42
          Mi bardzo! Właśnie staram się eksplorować wierzenia Słowiańskie, i zdecydowanie nie zgodze się, że były aż tak prymitywne by nie warto było o nich w szkołach uczyć. Również uwarzam, że powinno sie o nich uczyć w szkołach jak i ogólnie mieć je w pamięci jako nasze korzenie, które zostały wyparte przez Chrześcijaństwo. Szkoda, że traktuje się je nieco z buta
          • sueellen Re: Eid Mubarak 12.04.24, 22:55
            pruszynkaaa napisała:

> Mi bardzo! Właśnie staram się eksplorować wierzenia Słowiańskie, i zdecydowanie
            > nie zgodze się, że były aż tak prymitywne by nie warto było o nich w szkołach
            > uczyć.

Słowianie byli niepiśmienni, ciała zmarłych palili, biżuterię mieli prostą i prymitywna. Nie ma zachowanych żadnych informacji na temat ich wiary z tego okresu. To co jest to tylko legendy i przypowieści, ale one przez wieki opowiadane najprawdopodobniej nie mają nic wspólnego z tymi z czasów przedchrześcijańskich.
    • berdebul Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:30
      Składam życzenia i otrzymuję życzenia z okazji różnych świąt, roznych religii, wyznań, a co najzabawniejsze - większość z nas to ateiści big_grin
      • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:35
        My też ale powód do świętowania każdy dobry 😉
    • kaki11 Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:44
      Nie, i pewnie bardzo bym się zdziwiła, bo nie znam tak, żeby utrzymywać bliższe kontakty muzułmanów, a nawet na Boże narodzenie czy Wielkanoc dostaję najwyżej kilka życzeń, gdzie jednak mieszkam w polsce gdzie te święta są tradycyjne i sporo znam katolików. No ale jakbym dostała, to bym się w sumie ucieszyła i uznała to za miły gest, przecież każda okazja do świętowania jest przyjemna i takie ciasto jest przecież całkiem sympatyczne smile. Zresztą tak samo jak sympatyczne uważam, to dawanie jajek na Wielkanoc czy innych prezencików na, dzień dziecka, kobiet, mikołajki, kupowanie pączków na tłusty czwartek itd. I rezygnowanie z takich miłych gestów, żeby nie urazić niczyich uczuć to jednak dla mnie trochę paranoja.
    • princesswhitewolf Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:51
      Tyle lat tu mieszkam a mi jezszcze nikt nie zyczyl nic z okazji Ramadanu czy jak to tam sie zyczy. 😮
      A ciasto chociaz dobre bylo? Jakies fikusne azjatyckie? Opowiadaj!

Widze tu i tam zyczenia z okazji Hannukah na ulicy. I Diwali. Ja zreszta bardzo lubie Diwali. Przepiekne swieto.

Normalnie zyczenia swiateczne ludzie wysylaja glownie wirtualne poza sasiadami obok co kartki wrzucaja. A z kolei jajek w zadnej robocie nie przypominam sobie by rozdawali. Czasem jaki kolega mi przyniosl ale to juz prywatne byly porachunki na jaja czekoladowe.
      • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:58
        Ciasto dobre ale jeśli się spodziewałas egzotyki to niestety bardzo zwyczajne. Coś jakby brownie. Troszkę lukru jest ale tak w sam raz, nie aż tak słodkie jak angielskie ciasta.
        • princesswhitewolf Re: Eid Mubarak 10.04.24, 23:24
          Aaa... Mnie zawsze ciekawia orientalne desery
          • sueellen Re: Eid Mubarak 10.04.24, 23:31
            Niestety, kulinarnie bardzo angielscy ci muzułmanie, ale tak się dzieje gdy mieszkają tu od dwóch czy trzech pokoleń.
    • jkl13 Re: Eid Mubarak 10.04.24, 21:55
      Oczywiście. Przecież w Polsce ramadan już dawno wyparł inne święta i wszyscy składają sobie życzenia na zakończenie ramadanu. Nie wiedziałaś? Dawno temu wyjechałaś z Polski? W ogóle nie odwiedzasz kraju pochodzenia? Nie rozumiem twojego zdziwienia.

Sarkazm...
    • ritual2019 Re: Eid Mubarak 10.04.24, 22:02
      Nie, nie dostalam zyczen z okazji zakonczenia ramadanu, diwali itp.
    • demodee Re: Eid Mubarak 10.04.24, 22:40
      Kiedyś pracowałam w Polsce w firmie z większościowym kapitałem indyjskim. Życzenia na Divali wszyscy dostawali od Zarządu.
    • obrus_w_paski Re: Eid Mubarak 10.04.24, 23:26
      Ja mówiłam „happy holidays” w grudniu zanim to było modne, jeszcze jako nastolatka buntująca się przeciw systemowi wink

Zawsze dostaje m piękne życzenia od współpracowników z Chin na nowy chiński rok, w tym roku przesłali mi cudowną kartkę ze smokiem 3d , w ogóle koleżanka fajne historie mi opowiada o roku smoka.

Kiedy pracowałam z takim starszym Francuzem, który zawsze składał życzenia na Chanuka.

Również znajomy z pracy muzułmanin przez większość ramadanu jęczał, że jest bardzo osłabiony i głodny, życzeń żadnych nie dostałam…

Poza tym to chyba nic. W Hiszpanii wszyscy mają Wielkanoc w pompie (tzn świętuje się, są procesje itpe ale dla większości to po prostu wolne), święta Bożego Narodzenia to też raczej ludzik a nie narodziny Jezusa, więc siłą rzeczy katolickich życzeń raczej nie dostaje..

• bei Re: Eid Mubarak 10.04.24, 23:32
      Eid Mubarak Życzyłam moim znajomym. Oni składają nam życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia. To miłe. Po prostu dowody, że jesteśmy dla siebie ważni
    • jammer1974 Re: Eid Mubarak 11.04.24, 01:47
      Jeszcze do zeszlego roku skladalam zyczenia znajomym muzulmankom. Teraz juz nie bede tego robic.
      Jedynie muzulmanskim Bosniakom ale oni obchodza Swieto Cukru kiedy indziej.
    • 3-mamuska Re: Eid Mubarak 11.04.24, 04:48
      Na szczęście nie mam takich nietaktownych znajomych. U nas raczej nie ma "zbiorowych" zyczeń. Czyli kazdy kazdemu jak leci ,wiemy kto obchodzi kto nie. Komu czego i kiedy zyczyć.
      Nie wymieniamy sie też kartkami ,glupi zwyczaj, dajemy prezenty dla dzieci. Kazdy kupuje co uwaza na ile go stać przyjezdzają z organzacji i zbierają.

Tym co wysłali mi zyczenia na zakonczenie Ramadanu, wysłała bym zyczenia na BN i Wielkanoc.

W pracy kupiłabym jajka i rozdała skoro firma taka tolerancyjna. A nie muzułmanie na grupie zyczyli pewnie muzułmanom.

My Dajemy sobie drobne upominki w najblizszym gronie. Czyli 3/5 osob.
      Czasem z innych kultur cos przyniosa z danej okazji.
      Ale przyjal sie u nas bardzo tlusty czwartek i chetnie go wszyscy obchodzą. Ponad 120 paczkow znika w mgnieniu oka.
    • katriel Re: Eid Mubarak 11.04.24, 10:37
      To ja opowiem tę samą historyjkę, którą zawsze przy okazji multi-kulti opowiadam. (Opowiem jak było, przetłumaczycie sobie same.)
      Ćwierć wieku temu byłam przez chwilę doktorantką w jednym z większych uniwersytetów stanowych w USA. Raczej kameralny wykład (ok. 20 osób), siedzę w ławce z M., która jest Hinduską, do sali wchodzi profesor (rosyjski Żyd). Zauważa, że M. ma na sobie sari, i zagaduje:
      Prof: M., you look very ethnic today, what happened?
      M: Today is Indian holiday.
      Prof (zaciekawiony): What holiday?
      M: Diwali.
      Prof: What's Diwali?
      M (zastanawia się przez chwilę, jak to krótko wyjaśnić, w końcu mówi): Festival of light.
      Prof (z entuzjazmem): Ah! Hanukkah! Today is Indian Hanukkah!
      M (wytrzeszczając oczy): What's Hanukkah?!?
      Prof (absolutnie rozanielony): Festival of light!

• daniela34 Re: Eid Mubarak 11.04.24, 10:55
        Ładne
    • ichi51e Re: Eid Mubarak 11.04.24, 14:27
      Odkąd mam znowu kota śledzę różne koty w necie. Że muzułmanie lubią koty to wiedziałam że są jebnieci na ich punkcie nie. Zaskakujący wysyp zwierząt lascicieli chwalacych się ze kot pościł cały ramadan 😳 do ubierania, hijabow i kocich dywaników modlitewnych już przywykłam.
      • pocieszka Re: Eid Mubarak 11.04.24, 23:26
        ichi51e napisała:

> Odkąd mam znowu kota śledzę różne koty w necie. Że muzułmanie lubią koty to wie
        > działam że są jebnieci na ich punkcie nie. Zaskakujący wysyp zwierząt lasciciel
        > i chwalacych się ze kot pościł cały ramadan 😳 do ubierania, hijabow i kocich d
        > ywaników modlitewnych już przywykłam.
        >
        A tego widziałaś? smile
        www.instagram.com/reel/C487gNKszvM/?utm_source=ig_web_copy_link
      • wkswks Re: Eid Mubarak 12.04.24, 18:59
        Nie tylko kotów. Nasz sąsiad, lat 12 - kolega syna ostatnio na podwórku wybierał szelki dla swojej papugi, żeby ja zabierać na spacery. Generalnie na punkcie ptaszków też mają pier..
    • malaperspektywa Re: Eid Mubarak 11.04.24, 19:00
      Ale że jajka czy kolor, bo nie rozumiem co mogłoby urażać?
    • wkswks Re: Eid Mubarak 12.04.24, 12:01
      Ja mieszkam na Bawarii, gdzie muzułmańskie dzieci słyszą w szkołach od pracownikow, że tu jest Bawaria i je się wueprzowinę wiec ci nie pomogę.
      • platynowa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 12:41
        I jeszcze nie zgłoszono tego do trybunałów praw człowieka?

wkswks napisał(a):

> Ja mieszkam na Bawarii, gdzie muzułmańskie dzieci słyszą w szkołach od pracowni
        > kow, że tu jest Bawaria i je się wueprzowinę wiec ci nie pomogę.
      • obrus_w_paski Re: Eid Mubarak 12.04.24, 12:53
        To coś zacofana ta Bawaria, w szkole mojego dziecka mówi się, że czerwone mięso to tylko raz na tydzień albo raz na dwa tygodnie, a wieprzowiny w ogóle nie ma w menu od dobrych kilkunastu lat

wkswks napisał(a):

> Ja mieszkam na Bawarii, gdzie muzułmańskie dzieci słyszą w szkołach od pracowni
        > kow, że tu jest Bawaria i je się wueprzowinę wiec ci nie pomogę.
        • platynowa Re: Eid Mubarak 12.04.24, 13:08
          Tak w ogóle powinni to zlikwidować, bo narusza uczucia religijne.

https://www.heatheronhertravels.com/wp-content/uploads/2018/07/Bratwurst-in-the-Viktualienmarkt-in-Munich-with-BMI-Regional-Photo-Heatheronhertravels.com_.jpg
          • obrus_w_paski Re: Eid Mubarak 12.04.24, 18:22
            A wszystko przez ten niedobry narodowy instytut żywienia!

ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/piramida-dla-doroslych-opis866.pdf
        • wkswks Re: Eid Mubarak 12.04.24, 18:54
          Jw. Jedzenie wołowiny to element kulturowy na Bawarii i ende.
          • wkswks Re: Eid Mubarak 12.04.24, 18:55
            🤦🏻‍♀️wieprzowiny oczywiście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka