Dodaj do ulubionych

Wynajem jest zły

01.12.09, 22:23
To jest oczywiście oczywiste, podobnie jak to że ceny ostro w gurę.

Ale zastanówmy się momencik. Dlaczego wszędzie na świecie wynajem jest
najnormalniejszą alternatywą dla zakupu* A w Ojczyźnie Największego
Polaka wynajmują tylko gołodupce i frustraci (zakładając optymistycznie
że nie mieszkają z mamusię)

Dziękuję panu Ska za inspirację.

*ba! z tego co się orientuje wynajem "w świecie" jest relatywnie (w
stosunku do kupna) droższy niż u nas. Pomimo tego ci głupi ludzie na
zachodzie wynajmują. Jak to możliwe ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Wynajem jest zły IP: 188.33.209.* 01.12.09, 22:30
      Ta wstawka o Ojczyźnie Największego Polaka bardzo wzbogaciła tą mądrą,
      merytoryczną, odważną i, nie bójmy się tego powiedzieć, wnoszącą wiele nowego do
      dyskusji wypowiedź Templariusza
      • templariuszz Re: Wynajem jest zły 01.12.09, 22:36
        Posłuchaj koleżko, może Ciebie nie obchodzi gdzie mieszkasz, ale jam
        dumny Rodak Największego Polaka. Więc nie wiem co się obruszasz.
        Wróćmy do meritum.
        • Gość: jacek a kogo to uwazasz za Nawjwiekszego Polaka ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 07:56
          Gortata czy tez Pudzianowskiego ???
          • Gość: pies_fafik Re: a kogo to uwazasz za Nawjwiekszego Polaka ?? IP: 212.160.172.* 02.12.09, 09:51
            Ostatnio jak byłem na wycieczce na Bliskim Wschodzie (Syria) to na
            hasło "Bolanda" (czyli "Polska" po arabsku) zdarzył sie
            odzew "Pudzianowski"! Powaga :D
            • Gość: jacek a kogo to uwazasz za Nawjwiekszego Polaka ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:02
              pewnie u nas by bylo podobnie - w koncu kto w Polsce oglada
              koszykowke w Najlepszej Lidze na Swiecie

zadowy silaczy to co innego
    • stoje_i_patrze podszywka 02.12.09, 08:21
      cześć gamoniu,
      jak nisko updałeś gamoniuskoro podszywasz się pod innych? (templariuszz a nie
      templariusz)?

IDZ SIĘ LECZYĆ na nogi, bo na głowę już za późno...
    • Gość: czesiu Re: Wynajem jest zły IP: *.tpnet.pl 02.12.09, 09:26
      Najem jest około 40% tańszy od odsetek kredytu na kupno.
      Sytuacja więc jest bardzo niestabilna i albo wzrosną czynsze (a te jak pokazują ostatnie miesiące wcale to a wcale rosnąć nie chcą a nawet spadają), albo ceny mieszkań spadną.
      Ja stawiam na spadek cen mieszkań i radzę kupować dopiero wtedy aż zajdzie równowaga kosztów (ze wskazaniem na niekorzyść najmu) najem vs kupno.
      • Gość: Adam Re: Wynajem jest zły IP: 188.33.31.* 02.12.09, 11:44
        Racja. Oczywiście w tej chwili wynajem jest tańszy niż kupno na kredyt. I było
        to wałkowane na tym forum wiele razy. Tylko po co ten prymityw miesza do tego
        "największego Polaka" jednocześnie obrażając uczucia wielu ludzi?
    • Gość: najemczyk Re: Wynajem jest zły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 10:37
      spokojnie, u nas też się tak robi, że coraz więcej ludzi będzie
      mieszkać w wynajętym.
      tak się dzieje wszędzie w cywilizowanym świecie, po prostu gołodupce
      (w tym ja) muszą gdzieś mieszkać, a że gołodupców (w tym mnie) nie
      stać na swój "apartamęt" to muszą się kisić na cudzym.
      takie jest po prostu prawo dżungli w kapitaliźmie
    • Gość: Stud Re: Wynajem jest zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 11:50
      Fakt że na tzw. świecie częściej się mieszkania wynajmuje niż kupuje...
      ale
      mam mieszkanie "nieco większe" niż 50m - wawa tarchomin z anno domini 2007roku...
      rata mojego "strasznego kredytu walutowego" wynosi obecnie niecałe 2000pln +
      opłaty mieszkaniowe = +/- 2 500pln
      wynajem mieszkania 52m wawa bielany (Al. Zjednoczenia) 1600pln + opłaty = 2 100pln

kwestia do rozważenia czy warto wynajmować czy lepiej być na swoim
      fakt niezaprzeczalny że rocznie "przepłacam" około 4 800pln ale dla mnie jest to
      do zaakceptowania
      • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 02.12.09, 13:17
        czyli podsumujmy, placsz rocznie wiecej o jedna srednia miesieczna
        wawarszawska zeby mieszkac po zlej stronie wisly w bloku z wielkiej plyty bo tak?

oczywiscie kilka faktow "zapomniales" dodac do tej glebokiej finansowej
        kalkulacji, jak np
        utrate wartosci mieszkania, ktora w tak prestizowej lokalizacja jak tarchomin z
        pewnoscia nie wystepuje
        oraz to ile dzis wynosza stopy procentowe i ze sa na najnizszym historycznie
        poziomie a wraz z ich wzrostem twoja rata poszybuje w gore
        kosztow utrzymania i remontow juz nawet nie chce mi sie wspomnic

przypomnij nam na ilu etatach robisz zeby przeplacac ta akceptowalna dla ciebie
        kwote 5k PLN bo nie radzisz sobie z podstawa wycena finansowa?
        • ekaunt Re: Wynajem jest zły 02.12.09, 14:30
          50m2, cicha Stara Ochota, do bólu zadbana kamienica, takież samo mieszkanie,
          wynajem 1700 zł czyli po odjęciu czynszu daje to koło 1300 zł czystej opłaty.
          Za 1300 zł to dadzą kredyt na 200K, a za tyle to wicie rozumicie.
          Póki co zdecydowanie wynajem jak dla mnie.
        • Gość: ja;) Re: Wynajem jest zły IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 15:37
          A tobie, Oko, co do tego ile ziomek przeplaca za kwadran na
          Tarchominie? Chce, to placi, musisz leczyc kompleksy jego kosztem?
          Co zas do kredytow, ja place odsetek 1300 miesiecznie za 60m2 w
          Mysiadle, byc moze wynajme za tyle samo, ale watpie. Do tego tak czy
          siak dojdzie czynsz i oplaty - w mom wypadku jest mi wszystko jedno,
          czy place bankowi czy wynajmujacemu. Aha, i mam szczerze gdzies
          spadek lub wzrost wartosci mieszkania, bo w nim mieszkam i
          sprzedawac nie zamierzam. Wierze, ze ceny jeszcze spadna (no chyba
          zeby nie spadly) ale to tez mam gdzies. Kto chce czekac niech czeka,
          kto kupil niech z tym zyje, ale ty Oko tym sie nie martw.
          • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 02.12.09, 16:01
            och jaki bezinteresowny obronca
            60m w mysiadle za 1300 PLN, za tyle mozna w bialolece ktora nadal
            jest warszawa wynajac ale w mysiadle watpisz, ciekawe

odnosnie reszty
            po pierwsze niektorzy z nas maja wieksze ambicje niz 60m w mysiadle
            i ich juz nie wali czy ich mieszkanie traci na wartosci czy zyskuje
            bo to determinuje ile beda musieli doplacic do wiekszego a ile
            topia na kredycie na aktualne (czym ogranczaja sobie przyszla
            zdolnosc kredytowa)
            po drugie
            widzisz my tutaj nie mamy nic przeciwko temu zeby debil sam sie
            zarzynal, ale skoro wy uzurpujecie sobie prawo do wyrazania
            swoich "opini" (choc lepiej ich sens oddaje slowo kretynizm) i
            twierdzenia ze sa one oparte na decyzji logicznej tak my mamy prawo
            pokazac ze jawnie klamiecie i macie problem z podstawowym
            dodawaniem a co dopiero z inwestowaniem i analiza finansowa (chocby
            najprostrza)
            pokazujemy wiec iz w zwiazku z tym opieranie sie na
            waszych "opiniach" jest mocno ryzykowne i moze sie dla czytelnika
            przykro skonczyc

ja rozumiem ze jako reprezentat intersu sprzedajacych chcialbys aby
            wszedzie powtarzano ze kupowac za wszelka cene ale tutaj niestety
            takiej wolnosci miec nie bedziedziesz naciagacze
            a i bardzo ciekawe ze przedstawienie pelnego wyliczenia poprawnego
            porownywanie kosztow wynajmu z zakupem nazywasz leczeniem kompleksow
            • Gość: ja;) Re: Wynajem jest zły IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 16:21
              Ty nastomiast masz szereg innych problemow. Jest to kultura
              osobista, ortografia i mania przesladowcza kazaca widziec ci
              wszedzie naganiaczy, deweloperow, reprezentatow interesow
              sprzedajacych, no ogolnie ICH. Nie sledza cie czasem? Dla twojej
              wiadomosci, wybralem Mysiadlo ze wzgledu na dojazd i ceny, nie musze
              leczyc kompleksow majac warszawski meldunek. Nie kupowalem na
              Mokotowie, ktory lubie, wlasnie ze wzgledu na przesadzone ceny. Poza
              tym pokaz mi te 60 m2 za 1300 nawet na Bialolece (w jakimkolwiek
              sensownym standardzie). Ogolnie koles powinienes nieco zluzowac, bo
              peknie ci zylka zanim spelnisz te swoje ambicje i dorobisz sie
              wiekszego niz 60 metrow gdziekolwiek. Lecz kompleksy i frustracje, a
              nade wszystko swoja manie przesladowcza, a zobaczysz, ze zycie nie
              ogranicza sie tylko do sledzenia cen mieszkan i trollowania na forum
              Gazety.
            • Gość: Stud Re: Wynajem jest zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 16:34
              I Oko Boga otwarło się i rzekł Pan - a słowa jego były prawdą i tylko
              prawdą a wszystko inne fałszem jedynie :)

tak dla jasności
              - nadal pracuje jak pracowałem i dobrze mi z tym...

- mieszkanie mam na Białołęce - dalekiej bo dalekiej ale lokalizacja jest dla
              mnie argumentem drugorzędnym (powtarzam - DLA MNIE) - nie wiem dlaczego ta
              strona Wisły jest zła a tamta dobra ale niech i tak będzie...

- w 2007 roku nie stawiano już w technologii wielkiej płyty - mam z pierwotnego
              miłe mieszkanko ba nawet z tarasem i przyległościami - czego szczerze i każdemu
              na tym forum życzę w jego własnym wydaniu...

- spadek wartości - no cóż kupując jakiekolwiek dobro trwałe "dla siebie" a nie
              w celach inwestycyjnych ten argument pomijam bo inaczej ani mieszkania ani
              samochodu ani nawet prawidła do butów kupić nie wypada bo mogą stracić na
              wartości...lepiej chodzić na piechotę, na bosaka i spać u mamusi - Rasta Power...

- i NAJWAŻNIEJSZE potępianie wszystkich "inaczej myślących" oraz okrzyknięcie
              ich wszech i wobec Debilami, kretynami i kłamcami UZASADNIA WSZYSTKO i daje nam
              pełne prawo nazywać uzurpatorami innych - patrz początek mojej długiej
              wypowiedzi :)...
              • steady_at_najx Re: Wynajem jest zły 02.12.09, 17:38
                > - mieszkanie mam na Białołęce

bez komentarza :D

dalekiej bo dalekiej ale lokalizacja jest dla
                > mnie argumentem drugorzędnym

ciekawe, wiec jest was tak z 3-4% dla innych, lokalizacja sie raczej liczy
              • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: *.home.aster.pl 02.12.09, 17:38
                mieszkanie i buty to ten sam typ dobra jak dla ciebie i zmiany jego ceny wg
                ciebie podlegaja tym samym zasadom
                a prawa strona wisly z ktorej dojazd na drugi brzeg to min 1h jazdy obraz
                kompletny brak prawdziwego biznesu to dla ciebie rowniez zaden problem

ja dziekuje wysiadam

ps. do stud i do ja
                powtorze jeszcze raz, moze wolniej to zrozumiecie
                kupowac mozna mieszkanie nawet w szczycie banki jesli macie taki kaprys, tylko
                badzcie laskawi szczerze mowic o tym ze jest to wlasnie kaprys, dzialanie
                irracjonalne a nie decyzja w ktorej poslugiwaliscie sie logika i rachunkiem
                ekonomicznym, gdzie wykonaliscie analize i argumenty za kupnem przewazly te za
                wynajmem bo dzis wykonujac kalkulacje kupno czy wynajem racjonalna decyzja moze
                byc tylko jedna
                a jesli probujecie udowadniac co innego to albo macie w tym jakis cel albo
                jestescie rownie madrzy jak ci ktorzy twierdzia ze ziemia jest plaska bo taka
                jest wasza "opinia" na ten temat a argumenty, fakty i liczby macie w dupie

ps.2 a kredyt od ktorego placisz taka rate stud to na ile % wartosci
                nieruchomosci byl wziety, bo nie na 100% tylko byl tam calkiem spory wklad
                wlasny prawda?
                • steady_at_najx Re: Wynajem jest zły 02.12.09, 17:43
                  odpowiedz jest prosta jak drut

2007 i bialoleka (na dodatek daleka) - jaki byl argument ? "bo taniej nie bedzie".

Teraz trzeba jakos przekonywac (zwlaszcza siebie) ze to byl dobry wybor.
                  • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: *.home.aster.pl 02.12.09, 17:54
                    a swoja droga to dziwnym zbiegiem okolicznosci na forum w krotkim czasie
                    ujawnilo sie 2 userow o niku stud,
                    ten drugi kupil wielka plyte nomen omen na tarchominie i tyra na nia na 3 etaty
                    w pelni z siebie dumny, tak sie przynajmniej chwalil w watku "kogo stac na te
                    mieszkania" i kilku innych
                    patrzcie panstwo jakie zbiegi okolicznosci, taaaaa

ps. no w jego przypadku taniej to na pewno juz nie bedzie
                    haha
                • Gość: ja;) Re: Wynajem jest zły IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 21:40
                  Do Oko - ja nigdzie nie twierdze, ze kupowalem kierujac sie analiza,
                  rachunkiem itp. Chcialem kupic swoje bo mialem dosc tulaczki po 8
                  latach w cudzych katach, mialem konkretny wklad wlasny i zdolnosc
                  kredytowa dalece przekraczajaca wartosc miezkania na ktore sie
                  zdecydowalem. I wspominam o tym nie dlatego, ze chce pokazac jaki to
                  ze mnie pistolet, tylko dlatego, ze wbrew pozorom nie jestem ani
                  naganiaczem ani jeleniem ktory zapozyczal sie pod korek aby tylko
                  miec. Swoje wykalkulowalem i stwierdzilem, ze zadna miara nie
                  wynajme takiego samego standardu jak mam teraz u siebie. Ale swoja
                  droga nie rozumiem waszego podejscia - wszystko kupujecie kierujac
                  sie przyslzymi stratami lub zyskami? Samochody, sprzet rtv itp?
                  Rozumiem, ze reprezentujecie typ ludzi, ktorzy nie kupia samochodu w
                  salonie bo traci na wartosci juz na wyjezdzie?:D Zaskakuje mnie tez
                  wasza frustracja i wieczny jad. Ja rozumiem, ze na forum sa rozni
                  naganiacze, obserwuje je od dawna, ale kurcze wy jestescie na drugim
                  biegunie, ciskacie sie, pienicie, walczycie o wlonosc rownosc i
                  braterstwo z uporem godnym lepszej sprawy i wyzywacie od idiotow
                  kazdego kto mysli inaczej. Zal panowie, zal:) I zeby nie bylo, jak
                  sluchalem devow ktorzy krzyczeli mi po pol banki za mieszknaia, to
                  sie smialem, kupilem za duzo mniej.
                • Gość: Stud Re: Wynajem jest zły IP: *.centertel.pl 03.12.09, 10:48
                  napisałem że z tym tarchominem się pomyliłem ale OKO Boga nie doczytało już tego...
                  taka pomyłka mówię naród myślę partia :)
                  pewnie dlatego ze US mam na Pradze a Urzędy Gminy na Tarchominie przy modlińskiej...

a co do kredytu - CHF-y na 110% wartości mieszkania...
                  aktualnie oprocentowany +/- 2% - jakoś przeżyję "harując na swoich 3ech etatach" :)
                  • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 03.12.09, 12:37
                    czy ty masz problemy z czytaniem
                    na 3 etatach jedzie zupelnie inny stud ktory tylko "przypadkowo" tez zakupil
                    klite na tarchominie

swoja droga kazdemu sie moze pomylic dzielnica gdzie mieszka przeciez to takie
                    trudne, haha

mowisz 110% przy racie ponizej 2k PLN czyli rata we franku jakies 720 CHF przy
                    stopie 2% daje kredyt na ok 170k CHF na 25 lat co daje dzis kwote zobowiazania
                    ok 460k PLN za 50m na tarchominie, kupione pewnie za jakies 380k PLN ale nadal
                    liczby wygaladaja na szalone
                    prosze powiedz ze to nie prawda, to nie moze po prostu byc prawda by zaplacic za
                    metr mieszkania na tarchominie 7,5 tysia
                    ps. a jak cfh wroci na standardowy poziom 3% do tego marza +1,5% razem mamy
                    4,5% i ratke ok 950 CHF czyli po dzisiejszym kursie 2,5k PLN za 50 metrow na
                    tarchominie!!!!!
                    nie wiem smiac sie czy plakac
                    • Gość: czesiu Re: Wynajem jest zły IP: 217.98.20.* 03.12.09, 12:46
                      wziąć 4 etat
                    • Gość: Stud Re: Wynajem jest zły IP: *.centertel.pl 03.12.09, 13:05
                      Obliczenia prawidłowe w zasadzie - wyliczył Pan/Pani OKO prawidłowo tylko kwotę
                      główną kredytu...460k.

natomiast napisałem że mam "nieco większe mieszkanie niż 50m" :)
                      metr mieszkania nie kosztował mnie 7,5tysia - zdecydowania mniej...

OŚWIEĆ MNIE WAĆPAN cyt.: "...ps. a jak cfh wroci na standardowy poziom 3%
                      do tego marza +1,5% razem mamy 4,5% i ratke ok 950 CHF czyli po dzisiejszym
                      kursie 2,5k PLN za 50 metrow na tarchominie!!!!!..."

co to wg Pana jest standardowy poziom CHF 3%???
                      chodzi o 3pln za franka??? już było więcej i wtedy ratę płaciłem 2300/2400pln -
                      no i co??? i tak mniej niż w PLN-ch...
                      czy może chodzi o LIBOR 3M - w miarę stały w przedziale 0,5 - 0,9 w ciągu
                      ostatnich 4ech lat... może i będzie kolejny kryzys wszechświatowy i LIBOR
                      wystrzeli na 3p.p. ale narazie się tym nie stresuje...
                      • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 03.12.09, 13:21
                        w miarę stały w przedziale 0,5 - 0,9 w ciągu
                        > ostatnich 4ech lat...

ciekawe rzeczy mowisz tylko ze tu jest wykres libor za ostatnie 4 lata
                        www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/index.html?waluta=CHF&what=3M&dataminY=2005&dataminM=11&dataminD=26&datamaxY=2009&datamaxM=11&datamaxD=26&zakladka=libor
                        a po prawej stronie tekst:
                        Wartość średnia za podany okres wynosi: 1.93
                        owszem mniej niz 3% ale dzieki scianie ktora zaczela sie z koncem ubieglego roku, wlasnie wraz z kryzysem, wiekszosc tego okresu jak widac stopy sa w okolicach 3% co jest stanem rownowagi dla ceny franka w sytuacji braku globalnego kryzysu

normalnie w dlugim okresie nawet szwjacarzy nie pozyczaja kapitalu za cene 1% ale spij dalej swoim slodkim snem ze przez 25 lat bedziesz mial libor w przedziale 0,5-0,9
                  • gorbibanki Re: Wynajem jest zły 03.12.09, 13:00
                    No to brałeś w okolicach 2,30 zł za franka i to bez wkładu własnego.
                    Uwierz mi, że Boże Narodzenie 2010 nie będzie dla Ciebie miłym
                    wspomnieniem.
      • Gość: x. Re: Wynajem jest zły IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 02.12.09, 13:25
        mam nadzieje, ze jestes szczesciarzem mieszkajacym na Tarchominie i jednoczesnie
        pracujacym w polnocnej czesci miasta . a tak poza tematem to porownywanie cen z
        Tarchomina do Bielan jest chyba troche naciagane. jakbys porownal np do powyzej
        50metrowego wysokiego standardu gdzies w centrum to moze by wyszlo ze normalnie
        zarabiasz co miesiac na tym ze wziales kredyt jakies 3k! wow :)
      • Gość: Stud Re: Wynajem jest zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 17:41
        się mi przy okazji dzielnice w której mieszkam pomyliły...
        tarchomin / białołeka jeden czort jak dla mnie...

i tak "...po złej stronie Wisły..."
        • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: *.home.aster.pl 02.12.09, 17:58
          forum.gazeta.pl/forum/w,106,103789643,103823410,Re_Wynajem_jest_zly.html
          czyli dwa niki stud i oba kupily na tarchominie, tylko co innego, jak ja lubie
          te przypadki na forum

hahah
    • slavko.matejovic RE expert says: 02.12.09, 11:59
      Rent is bad, mmmkay? Remember it. Rent is bad. Thou shall not be a
      white trash, mmmkay. Thou shall not rent any house and any flat
      mmmkay? :)
      • Gość: alandy Re: RE expert says: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 07:07
        oł maj gat, dej kilt kenny! ju bastards ;)
    • Gość: komornik Re: Wynajem jest zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 17:03
      Z wynajmowanego was można na zbity ryj wystawić w ciągu paru dni.
      • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: *.home.aster.pl 02.12.09, 17:43
        tak, ciekawe, szczegolnie z tego gdzie umowa jest czasowa mozna wystawic w ciagu
        paru dni tak?

a jak rozumiem kolega komornik nie wie ze z bankowego (tak uroczo nazywanego
        wlasnym) mieszkania na podstawie bankowego tytulu egzekucyjnego mozna nawet w 2
        dni klient wyprowadzic?

trzeba sie bylo panie naganiacz podpisac prawdziwa profesja
        • Gość: alandy Re: Wynajem jest zły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 07:15
          no nie oko, pojechałeś po całości
          z większością Twoich opini dot. rynku nieruchomości raczej się
          zgadzam, ale co do egzekucji to musisz się trochę podszkolić

w 2 dni to można wystawić bankowy tytuł egzekucyjny
          na nadanie klauzuli wykonalności to minimum 3 dni(w praktyce troch
          dłużej)

a eksmisja nie może się odbyć na podstawie bankowego tytułu
          egzekucyjnego(uproszczony tryb - dopuszczalny dla
          roszczeńpieniężnych i wydania ruchomośći będącej przedmiotem zastawu
          rejestrowego)

dla eksmisji musi być normalny tryb sądowy - procesowy, zakończony
          wyrokiem (minimum kilka miesięcy)

potem sprawa do komornika - przy założeniu że jest lokal tymczasowy
          zapewniony i dłużnikowi nie przysluguje lokal socjalny - termin
          eksmisji to minimum trochę ponad miesiąc(czas na wezwanie do
          dobrowolnego opuszczenia w ciągu 30 dni, przy następnym
          optymistycznym założeniu, że dłuużnik je odbierze)

posumowując, przy ciągłych pomyslnych wiatrach(które się w praktycie
          nie zdarzają, lub bardzo rzadko) "wyrzucenie" kogoś z mieszkania
          zgodnie z prawem nie jest tanie i trwa minimum pół roku
          • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 03.12.09, 08:53
            no coz widze ze masz w tym wieksze doswiadczenie wiec klocic sie nie bede,
            przepraszam za wprowadzenie w blad i poprawiam sie, dzieki za sprostowanie

natomiast panowie wlasciciele macie wreszcie upragniony argument za kupnem, z
            wynajmowanego wywala was w 1 dzien z bankowego moga potrzebowac kilka miesiecy

wniosek wiec moze byc jeden, tylko w gore i wszyscy lecimy po kredycik i wio
            • Gość: alandy Re: Wynajem jest zły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 09:17
              nie jest to argument moim zdaniem

z puntu widzenia prawa niczym nie różni się eksmisja
              z "wynajmowanego" i z "bankowego"
              (pomijam fakt dzikich eksmisji przeprowadanych przez wynajmujących,
              które raż że są przestępstwem, i to poważnym, a dwa że mogą skończyć
              się sądowym nakazem przywrocenia posiadania - bo niezależnie od
              niepłacenia czynszu właściciel lokalu nie ma prawa naruszyć
              posiadania bez wyroku sądu, sąd przywraca posiadanie badając przy
              tym tylko czy najemca w lokalu mieszkał)

natomiast różna jest sytuacja finansowa wyrzucanych
              - przy wynajmie - rośnie tylko niezapłacony czynsz + odestki
              ustawowe od kilku tys.
              -przy "bankowym" - rośnie kolosalny dług od niezapłaconej cześci
              kredytu z odsetkami ok. 20 % (od kilkuset tys.)

pozostaje kwestia psychoilogiczna:
              łatwiej jest opuścic coś co nigdy nie było moje
              a mieszkanie zlicytowane ciężko jest opuścić, no bo "to jest moje i
              nie oddam"
              • Gość: komornik Re: Wynajem jest zły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 10:38
                Jak trzeba, to się wystawi z gratami do tzw. lokalu zastępczego i nie ma "na
                bruk" a mieszkanie wolne. A bank ostatnią rzeczą, którą robi, jest licytacja
                nieruchomości.
                • Gość: czesiu Re: Wynajem jest zły IP: *.tpnet.pl 03.12.09, 11:48
                  Powiedz to mojej znajomej, którą w niecałe pół roku po stracie pracy bank chciał licytować aby było zabawniej była ona pracownicą tego banku.
                  Dziewczyna wydobyła się z tego kłopotu, następująco: sprzedała auto, wyprowadziła się do domu odzinnego, mieszkanie wynajęła a że było kupione przed bańką to z syaku z najmu starcza jej na ratę
                • Gość: alandy Re: Wynajem jest zły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 14:14
                  a osobnik o ksywce "komornik" to komornika widział chyba tylko na
                  filmie

jak bank wyrzuci dłużnika, jeśli nie zlicytuje mieszkania lub jego
                  nie przejmie(przy braku licytantów)?

w innym przypadku(pomimo obciążenia nawet ogromną hipoteką)
                  włascicielem pozostaje dłużnik

a własciciela można eksmitowac tylko w przypadku ekstremalnego
                  zakłócania porządku

• Gość: . Re: Wynajem jest zły IP: 213.76.165.* 03.12.09, 06:31
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/375687,eksmisja_na_bruk_niezgodna_z_europejskimi_standardami.html
    • Gość: H&M Re: Wynajem jest zły IP: *.aster.pl 03.12.09, 08:06
      Zapominacie o jednym. Po 20-30 latach płacenia kredytu zostajecie z własnym mieszkaniem, które możecie sprzedać czyli odzyskac włożone środki lub wręcz sporo zarobić.

Po 20-30 latach płacenia za wynajem zostajecie z niczym...
      • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 03.12.09, 08:48
        aha czyli jak place o 40% mniej za wynajem to nie moge tych pieniedzy odkladac
        na konto i jeszcze zarabiac na odsetkach od nich

a jak kupiles szuflade w wielkiej plycie do wyburzenia za 25 lat to tez rozumiem
        ze mozesz je za te 25 lat sprzedac

dzizas czy juz glupiej sie nie da naganiac?
        • Gość: H&M Re: Wynajem jest zły IP: *.aster.pl 03.12.09, 09:28
          > aha czyli jak place o 40% mniej za wynajem to nie moge tych pieniedzy odkladac na konto i jeszcze zarabiac na odsetkach od nich

Ale porównujmy jabłka do jabłek, a nie jabłka z nadgniłymi śliwkami...

Sytuacja, że ZA TO SAMO mieszkanie za wynajem płacisz mniej o 40% niz rata kredytu+czynsz jest tak wyjątkowa, że praktycznie niespotykana. Pamiętaj, że właściciel mieszkania też chce na tobie zarobić, bo (zwykle) nie jest instytucją charytatywną.
          • Gość: czesiu Re: Wynajem jest zły IP: *.tpnet.pl 03.12.09, 11:51
            Realia przynajmniej w Waie są aktualnie takie a nie inne - wynajem jest tańszy o około 40% od kupna
            i tyle w temacie.
            Ludziom, którzy mają podstawową wiedzę z matmy, z zakresu szkoły podstawowej tłumaczyć tego nie trzeba innym nie ma sensu.
            • Gość: H&M Re: Wynajem jest zły IP: *.aster.pl 03.12.09, 14:16
              Wynajem nie jest tańsz, bo ja zarabiam i to nie mało. Kupno kupnu nie równe. Jak ktoś goły i bosy i chce kupić na 120%, to powodzenia!Obecnie mam ponad 40% wkładu własnego na kolejne mieszkanie, w dodatku zebranego z normalnej pracy etatowej,a nie z wynajmu, ale czekam na korzystną oferte kredytową. Z jak najmniejsza ratą, aby jak najwięcej wyciągnąc z wynajmu.

Anyway, dobrze jest wiedziec, że wynajmujących mi nie zabraknie, bo ludzie nie umieją liczyć...
              • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 03.12.09, 14:41
                to kolejny ekspert co to porownuje wynajem z kupnem kredytowanym na 60%
                ta bo przeca tych 40% wkladu wlasnego co go ma nie mozna na lokate wsadzic i z
                odsetek placic wynajmu

idz stad dziecko bo o liczeniu i finansach to ty masz takie pojecia jak o
                chirurgi naczyniowej
                • Gość: H&M Re: Wynajem jest zły IP: *.aster.pl 03.12.09, 14:47
                  Dziecko kochane, a po co ja mam płacić za wynajem? Ja mam gdzie mieszkać. A 40% jak najbardziej leży na lokacie i procentuje.
                  • Gość: alandy Re: Wynajem jest zły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 15:02
                    Tyś chyba nie zrozumiał
                    albo jam ciemny i nie rozumiem

teraz leży,
                    jak "zainwestujesz" i użyjesz jako wkładu wlasnego to nie leży
                    • Gość: H&M Re: Wynajem jest zły IP: *.aster.pl 03.12.09, 15:06
                      Ciemnyś chlopie, ale możesz wynajmowac
                • Gość: czesiu Re: Wynajem jest zły IP: *.tpnet.pl 03.12.09, 15:13
                  przygłup a raczej naganiacz, dlaczego raczej naganiacz - nie sądzę aby ludzie byli tak durni
                  • Gość: H&M Re: Wynajem jest zły IP: *.aster.pl 03.12.09, 16:29
                    Tak, naganiacz. Szukam jelonka, ktory sfinansuje te brakujące 60%.
              • steady_at_najx Re: Wynajem jest zły 03.12.09, 16:39
                A moze zamiast przekonywania ogolnikami postarasz sie przekonac
                liczbami - konkretnymi liczbami ze swojego zycia.

Wtedy zapewne bez problemu udowodnisz oplacalnosc.

Poprosimy.
          • Gość: oko Re: Wynajem jest zły IP: 167.236.248.* 03.12.09, 11:57
            serioooooooooooo
            no patrz to wlasciciel mojego mieszkania to jakis glupek, wynajmuje mi
            mieszkanie ktore w tej lokalizacji w podobnym metrazu w kredycie kosztowaloby
            mnie 2 razy wiecej
            jak to mozliwe, moze dlatego ze nie wszystkie mieszkania do wynajmu byly
            kupowane w bance

przestan juz czlowieku bredzic, bo inaczej tych nedznych wypocin nie sposob nazwac
      • steady_at_najx Re: Wynajem jest zły 03.12.09, 08:55
        Jaka glupota tkwi w tym narodzie ze jego przedstawiciele ciagle
        bredza o wynajmie przez 30 lat.....

Zawsze jest zestawienie "kupienie w bance" lub "wynajem 30 lat".
        A nastepnie motywowanie ze to pierwsze jest lepsze.
        Faktycznie nie ma to jak bredzenie o skrajnosciach
    • havana28 Re: Wynajem jest zły 03.12.09, 17:24
      Pewnie, ze jest zły. Bo co to za zycie jak nawet głupiego gwoździa nie mozna wbic bez pozwolenia Jaśnie Wielmoznego Pana Własciciela. O pomalowaniu scian na ulubiony kolor czy urzadzeniu wedle wlasnego gustu też mozna zapomnieć. A jak sie chce jeszcze kiedys zobaczyc swoją kaucje, to trzeba tez pospisywac wszystkie mozliwe ryski na meblach i panelach. A ze na wynajem urządza sie jak najtaniej i z najgorszych materiałow, to wszystko rysuje sie i niszczy na potegę.
      To jest życie? Normalnie śmiech na sali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka