Dodaj do ulubionych

Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.05.10, 10:43
Hej,

co sadzicie o tej "inwestycji" (jak nazywają developerzy mieszkania :)) i developerze:
www.yuniversalpodlaski.pl/mieszkania_Warszawa,29,Sady_Wergiliusza,ul_Wergiliusza_-_ul_Wolumen.html
Mnie sie podoba lokalizacja (metro, nie przy samym Kasprowicza jak np. Mariposa, wiec w miare cicho, las), rozklady mieszkan tez nie sa glupie (choc brak metrazy 70-90 metrow...). Cena moglaby byc nizsza, tam nawet jeszcze dziury w ziemi nie ma z tego co wiem... No i oczywiscie bazar Wolumen dla niektorych moze byc wada... Cos jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: bat Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.aster.pl 13.05.10, 19:59
      Ceny trochę zaporowe.
    • Gość: Tołdi Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.2a.pl 13.05.10, 20:00
      Też jestem zainteresowany tą inwestycją. Jej budowa się jeszcze nie rozpoczęła. Jak ktoś ma jakieś bliższe informację to prośba o odpowiedz.

Pozdrawiam.
      • Gość: oli Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.10, 22:44
        jeszcze nie mają pozwolenia na budowę, a mydlą oczy, jak myślicie
        czy huta nie jest za blisko tej inwestycji?
        • Gość: helen Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.10, 09:18
          nie mają pozwolenia na budowę ponieważ nie mają jeszcze prawa do dysponowania
          nieruchomością :)
    • Gość: Alamakota Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.10, 21:52
      Ma już ktoś umowę przedwstępną??? Ja mam, zapisy są bardzo niekorzystne dla
      klienta. Nie ma w ogole daty zawarcia przyrzeczonej umowy sprzedazy! Jest tez
      kilka innych punktow, ktore mi sie nie podobają (np., że lokal moze być aż 5%
      mniejszy/większy, a jak różnica jest do 1% to nie ma wyrównania ceny). Poza tym,
      okazalo sie, ze to Yuniversal Podlaski Bis, a nie "zwykly" Yuniversal. Coraz
      mniej mi sie to podoba...
      • Gość: Aśka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 109.243.205.* 05.06.10, 19:23
        Umowa bardzo niekorzystna, ciągle odkładają termin podpisania. Czy ktoś
        sprawdzał księgi wieczyste dla tej działki?
      • Gość: SW Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.pl 20.10.10, 13:05
        Witam,
        lokalizacja fajna, budynek ładny tylko brak mi zaufania do architekta.
        Do tej pory nie dostałem pieniędzy za projekt instalacji.
        Myslę, że jaka uczciwość w biznesie taka i wprojektowaniu.
        SW
    • Gość: Radek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 109.243.233.* 07.06.10, 19:40
      Właśnie - co sądzicie o tym developerze, umowie? słyszałem, że nie są
      właścicielami ziemi, czy mogą w takim razie mieć pozwolenie na budowę??
      Czy ktoś już podpisał z nimi umowę?
    • sassybrown Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 07.06.10, 22:10
      Nie wiem czy wam to pomoże, ale ja kupiłam u nich mieszkanie na
      Białołęce (budynek oddany w 2009) i też były takie zapisy w umowie,
      ale nic złego się nie działo. Nie miałam z nimi żadnych problemów.
      Budynek oddany w terminie, akty notarialne też całkiem szybko,
      reklamacje załatwiane od razu. Z tą wielkością mieszkania to raczej
      u wszystkich deweloprów są takie zapisy-u mnie wyszło chyba nawet
      troszkę więcej. To jest "ten" Yuniversal Podlaski tylko z końcówką
      Bis funkcjonuje w oficjalnych umowach-przy moim kredycie bank to
      sprawdzał stąd wiem, że to nie jakaś inna firma.
      • Gość: greeeek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 08.06.10, 14:01
        A czy ktos juz podpisał umowę na Sady Wergiliusza?
        • Gość: Aga Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.derby.waw.pl 03.05.11, 04:08
          Witam,
          co sądzicie o tych mieszkaniach od strony wschodniej i południowej lub północnej w zależności od bloku (chodzi o mieszkania pomiędzy jednym blokiem a drugim). Zastanawiałam się przez moment nad jednym z nich, ale teraz mam poważne obawy, że są bardzo ciemne, a jeszcze jak coś powstanie na tej działce przed blokiem (a na pewno tak się stanie, czego nawet nie ukrywają w YP) to chyba słońca się nie ujrzy w ogóle. Czy ktoś jeszcze zastanawia się nad tymi mieszkaniami? jakie obawy? coś im te mieszkania nie schodzą. Na 13 mieszkań tylko jedno sprzedane.
          Pozdrawiam
    • Gość: gość Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 08.06.10, 21:55
      no ja na dniach z nimi się spotykam bo wg. mojego prawnika jest
      kilka klauzul traktujących nie równo strony ...
      kto wcześniej zakelpał sobie mieszkanie dostał 5% rabatu na
      mieszkanie... bedziemy próbowali zbić jeszcze bardziej cenę z uwagi
      na to, że budowa się jeszcze nie rozpoczeła, nie są właściicelami
      działki - wbrew zapewnieniom ich warszawskiego biura etc ...

nie wiem czy ceny są zaporowe... w mariposie za mieszkanie około 45
      m2 chcą pnad 450 tyś pln ...

co się tyczy bazaru wolumen to kilka razy natknołem się na
      ifnormacje, że dzielnica ma go zlikwidować -siedlisko piractwa
      etc ...

huta jest jeszcze kawałek drogi i lokalizacja jest znacznie bardziej
      korzystna niż n. Nowych Bielan.
      Do tego fajna okolica ...
      • Gość: nie - kupować! Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 09.06.10, 12:31
        Nie są właścicielami, zatem nie mogą mieć pozwolenia prawomocnego na budowę.W
        biurze przebąkują, że dysponują pozwoleniem wydanym na aktualnego właściciela
        ziemi, które muszą przenieść na siebie. To może potrwać...
        Zapoznałem się z umową ... I wnioski nie są optymistyczne.
        Teoretycznie w umowie gwarantują zwrot kwoty 5.000 pln w przypadku gdy do połowy
        lipca br firma nie zostanie właścicielem działek, ale nie ma tu już mowy o
        okazaniu wówczas pozwolenia na budowę... Różnie też może być z faktycznym
        odzyskaniem tej kwoty od developera nawet w przypadku niedotrzymania przez niego
        warunków umowy.
        Przy okazji: w umowie jest data wydania lokalu, ale nie ma daty ostatecznej
        podpisania aktu notarialnego przenoszącego własność lokalu na nabywcę. Dla
        banków jest to bardzo istotna sprawa, a w umowie jest to bardzo mgliście
        określone ( Artykuł 1, paragraf 1 p.2 i Artykuł 4 paragraf 1, p.1)
        No i zgoda pisemna sprzedającego na przeniesienie własności na osobę trzecią-
        niezgodna z prawem.
        Słyszałem, że fragmenty niezgodnych klauzul traktuje się jak fragmenty
        wygumkowane, to prawda?
        Mój prawnik - odradzał, ewentualnie kazał się wstrzymać do pokazania
        podstawowych dokumentów. Już nie wspomnę o tym co powiedziała znajoma Pani
        notariusz...
        • Gość: A ja juz kupilem Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.42.249.* 09.06.10, 13:14
          A ja podpisalem juz umowe na mieszkanie w Sadach Wergilusza. Pozwolenie na budowe maja. Co do terminu zawarcia umowy przyrzeczonej, to ja umowe negocjowalem i zostal on (konkretny termin) dopisany, podobnie jak zmienilem tez pare innych zapisow na bardziej korzystne dla mnie jako kupujacego.

Ten deweloper to nie firma-krzak, jest znany i wiadomo, ze sa solidni i dobrze buduja. Takze proponuje nie siac wrogiej propagandy.
          • Gość: A ja juz kupilem Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.42.249.* 09.06.10, 13:20
            Tzn. z tym pozwoleniem na budowe to pewnie masz racje, ze jest na obecnego
            wlasciciela, ale nie sadze, zeby byly jakies duze problemy z przeniesieniem
            powolenia na nich, gdy juz kupia dzialki. Harmonogram platnosci jest uzalezniony
            od postepow na budowie, wiec jak sie nie bedzie budowac, to nie trzeba placic
            (poza pierwsza rata - 10% - choc to tez oczywiscie sa duze pieniadze). Co kto
            lubi - ja sie zdecydowalem.
          • Gość: goga Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.flash-net.pl 09.06.10, 17:31
            Chcę z nimi podpisać umowę, byłabym wdzięczna za podpowiedzi co
            udało się wynegocjować w umowie na e-mail gaopiola@poczta.onet.pl

• Gość: gość portalu Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 193.27.6.* 10.06.10, 08:27
              bardzo miła obsługa i umowę można negocjować.
              trzeba jednak pilnować aby w umowie były wpisane te lokale na któe
              była rezerwacja bo zdażają się małe pomyłki.
              Osobiście wynegocjowałem większość zapisów któe był dla mnie
              niekorzystne i nieprecyzyjne.
              niestety teraz na razie podpisywane są umowy "rezerwacyjne", umowy
              przedwstępne będą podpisywane dopiero w momencie jak deweloper
              będzie miał na własność działki przy ul. Wergiliusza
              • Gość: sas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 18:58
                frajerzy, spytajcie w wydz. architektury czy mają już prawomocne
                pozwolenie, i co mają wspólnego z firma elvio-invest
                • Gość: eh... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 188.33.75.* 11.06.10, 01:43
                  "sas" rozwin z tym pozwoleniem; podobno mają je przenieść na siebie, tak
                  twierdzą. Co takiego wspólnego mają z firmą elvio-invest??
                  • Gość: g Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 13:44
                    o wydanie pozwolenia na budowę inwestycji "sady werg." stara się firma elvio-
                    inwest. pytaj w wydz. architektury, gdy ja pytałam (w tyg. temu)to pani z
                    wydziału nie umiała mi powiedzieć kiedy zakończy się ta procedura, a jak się
                    zakończy to yp wtedy dopiero będzie mógł przepisać na siebie
            • Gość: gość-kamila Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 22:05
              również proszę o info na temat wynegocjowanych warunków w umowie o zakup mieszkania na adres email ryszard1957@onet.eu
            • Gość: ela Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.aster.pl 22.03.11, 22:04
              mieszkania fajne, cena do przyjęcia, zapisy w umowie również, opinie developer ma dobre, ja w przyszłym tygodniu decyduje się na podpisanie umowy, mieszkań jest już nie wiele, ledwo wyszli z ziemi i już większość sprzedane, a mówią żeby nie kupować dziury w ziemi !!!!
          • Gość: rrafcio Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 18.08.10, 22:27
            Witam,
            czy można prosić o dopisanie lub wynotowanie innych wynegocjowanych
            zapisów (o ile to nie tajemnica). Zamierzam niebawem podpisać umowę
            a również mam co do niej wątpliwości. Chętnie skorzystałbym z rady i
            doświadczeń.

Pozdrawiam
            • Gość: olaf Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 15:19
              Lepiej się zastanów czy chcesz podpisać z tego co wiem to na
              augustówce od 1.5 roku nie ma aktów notarialnych co zwiększa ratę
              kredytu co miesiąc kilkaset złotych. Blok do tej pory jest nie
              odebrany i nie wiadomo kiedy to nastąpi. Ale co to kogo obchodzi
              mieszkanka się sprzedały i to jest najważniejsze. A wy kupujecie
              ziemię jeszcze nawet bez dziury. Pretensje potem miejcie do siebie.
            • Gość: Magda Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.117.56.* 13.06.11, 16:17
              Witam,

A moge wiedzieć po ile z metra placiłeś/as?

Dzieki
              Magda
          • Gość: marla Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.prowana.pl 10.05.11, 16:26
            hej, ja tez zamierzam podpisac umowe, proszę o info ile płaciliście za m i co Wam się udało wynegocjować z góry dzięki
        • Gość: sw Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.pl 20.10.10, 13:07
          XCześć
          SW
    • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 20.06.10, 17:07
      Podpisałem umowę, nie za wiele utargowałem, ale wg mnie to jedno z
      ciekawszych miejsc w W-wie i warto na inwestycję poczekać.
      Inwestycja jest znakomicie położona, a zwierzyniec wokół Wawrzyszewa
      i Wolumenu zaczyna sie powoli cywilizować. Dopinguję YP BIS aby jak
      najprędzej załatwili formalności. Podobno nowe umowy mają nie być
      rezerwacyjnymi, ale znając polskie realia wszystko jest możliwe...
      • Gość: Wergiliusz Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 20.08.10, 09:37
        Rewelacyjne polozenie, a to dobre ^^
        Prawie jak widok na Park Lazienkowski, tylko zamiast Parku widac
        Wolumen:)
        No i tylko 2 minutki spacerkiem na Wrzeciono - dla kogos kto lubi
        adrenaline wieczorem - jak znalazl :)
        • Gość: piotr Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.5.188.* 20.08.10, 16:27
          potwierdzam osiedle augustówka miało termin odbioru II kwartał 2009
          do tej pory budynek nie został oddany do użytkowania nie wiadomo
          kiedy ma to nastąpić terminy są stale przekładane wobec tego
          podpisanie aktu jest wielką niewiadomą
        • Gość: a Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.aster.pl 07.09.10, 19:17
          a
          • Gość: Grubybenek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.10, 20:08
            B
          • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 08.09.10, 11:30
            naganiacze - analfabeci :)
        • Gość: lopez Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.centertel.pl 14.08.12, 21:08
          Kazdy ogląda sam i decycuje czy woli Wolumne czy Łazienki. I cenę tez wybiera.
    • Gość: a wała! Żałośni frajerzy z YP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 00:46
      pełno was w tym wątku i próbujecie wszelkimii siłami rozreklamować
      tę badziewną, a drogą inwestycję... Ja za tę cenę nawet bym nie
      spojrzał w jej kierunku, dlatego wasze wysiłki idą na marne,
      niedługo spuścicie z tonu i z ceny....
      • Gość: gość portalu chyba piszesz o sobie ... IP: 193.27.6.* 21.06.10, 13:15
        pokaż mi tego typu inwestycje, tak dobrze zlokalizowaną w podobnej
        cenie.
        ostatnio przyglądałem się mieszkaniom w inwestycji MOZAIKA MOKOTÓW i
        ceny mają zdecydowanie wyższe, a do tego lokalizacja nieciekawa ....
        niestety ceny mieszkań w dobrej lokalizacji w Warszawie będą nadal
        oscylować ok 8-9 tyś pln. owszem za tą cenę można sobie kupić domek
        w magdalence etc.
        tylko spróbujcie dojeżdzać z takich lokalizacji do warszawy...
        coś za coś ....
      • Gość: dziubas Re: Żałośni frajerzy z YP IP: *.chello.pl 21.06.10, 21:32
        Stary, bełkoczesz od rzeczy. Jako kupujący mam prawo dobrze życzyć deweloperowi
        i tyle. Rozgladamy się od ponad roku za jakimś ciekawym mieszkaniem (nie
        APARTAMENTEM) i jak dotąd kiepściutko. Albo syfny dojazd, albo tory za płotem,
        budowa trasy obwodowej, zero infrastruktury, widok na sciane... tak wyglada
        wiekszosc Ogrodow X, Rezydencji Y, czy Wilanow One straszace pustymi oknami i
        drogami wyłozonymi plytami z betonu.
        Jesli masz cos ciekawszego na oku to pochwal sie, kozaku. Chetnie Cie wysłucham.
    • Gość: ha Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.10, 08:16
      największe apartamenta sprzedane - oba po cenie ok 1,05 mln

szacun dla kupuijących
    • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 21.06.10, 21:53
      Ponieważ wielu potencjalncyh kupujących oraz tych co już podpisali umowy będzie
      tu zaglądać, proponuję aby dzielić się informacjami również drogą pocztową. W
      razie pytań, ciekawych lub niepokojących wieści prosze o list na
      igordost[at]yahoo.com. Będę się rewanżować tym co samemu uda mi się uzyskać.

Z zeszlotygodniowych wiesci: wydział geodezji urzędu na Bielanach przekazał mi,
      ze Elvio-costam wciaz jest właścicielem działek...(!).
      • Gość: gość portalu już są właścicielem działek IP: 193.27.6.* 22.06.10, 13:55
        • Gość: Rock Re: już są właścicielem działek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.10, 17:29
          Witam,
          bardzo proszę o info "ludzi dobrej woli" którzy kupili/kupują mieszkanie na co
          uważać w umowie..., jakie zmiany udało się wprowadzić..., itp.

Info proszę przesyłać na email: grzegorzow@o2.pl

Z góry dziękuję i również służę pomocą.
          Przyszły sąsiad!
        • Gość: Gosia Re: już są właścicielem działek IP: 91.189.75.* 30.06.10, 12:34
          Ja wczoraj podpisałam umowę na mieszkanie i na garaż. Mają wszystkie
          dokumenty,pozwolenie na budowę oraz akt notarialny na działkę
          otrzymałam kopię tych dokumentów. Nie ma żadnych rezerwacyjnych
          umów. Do umowy poprosiłam dopisanie o dacie umowy przyrzeczonej.
          Lokalizacja jest ok, odpowiada mi oraz roskład mieszkań.
          Pozdrwiam sąsiadów
    • Gość: Olala Zaporowe ceny jak na otoczenie blokowiska i hałas IP: *.182.144.229.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.10, 20:46
      ...we wtorki i piątki od ok. godz. 5 rano. W niedzielę podobnie ale
      spokojniej bo "giełda" elektroniczna. Wtorki i piątki to horror dla
      kierowców-wogóle nie można spokojnie wyjechać. Bazarek nie będzie do
      ruszenia, bo ludzie tu nawet przyjeżdżają z Mokotowa - gdyby ktoś
      chciał go ruszyć (lobby developerów) to naraziłby się na zdecydowany
      sprzeciw społeczeństwa. Ale i tak pozdrawiam tych, którym to pasuje.
      • Gość: wrzecioniak Re: Zaporowe ceny jak na otoczenie blokowiska i h IP: *.chello.pl 30.06.10, 22:02
        ten bazarek jest super!! sa swiezutkie warzywa i owoce w cenach z
        prowincji. to jest na prawde wartosc dodana tylko!! Dzielnica chce
        tylko troche go upiekszyc i odswiezyc,a wtedy to juz bedzie mega
        przewaga nad innymi dzielnicami.

nie chcesz bazarku?? zapraszam do Miasteczka Wilanow :-)

Bazarki sa we wszystkich miastach zachodniej europy spojrz na Paryz
        np.
        • Gość: dziubas Re: Zaporowe ceny jak na otoczenie blokowiska i h IP: 192.100.112.* 01.07.10, 10:27
          Prawda, jak to bywa, jest po srodku. Bazarek jest potrzebny i mozna tam sie
          dobrze zaopatrzyc. Z drugiej strony robi taki syf wokol, ze a zal patrzec.
          Wybierzcie sie tam kolo 16-ej w niedziele - krajobraz po bitwie. Podobno bazar
          ma byc uporzadkowany i zadaszony (podobno...).

Co do "gieldy elektronicznej" to mam jak najgorsze zdanie - wszystkie okoliczne
          ulice zapchane autami, a jakosc i pochodzenie towaru jest wielkim znakiem
          zapytania.

Trzecia kwestia - blokowisko. Gdzie nie ma sasiedztwa blokowisk? Moze na starym
          Zoliborzu :) Tyle, ze przez to sasiedztwo, w promieniu 500m od inwestycji sa 4
          przedszkola, i chyba 2 szkoly. Przydaloby sie wiecej punktow uslugowych i
          gastronomicznych, wolny plac miedzy bazarkiem a szkola az sie prosi o jakies.
          Czy ktos wie jakie sa plan jego zagospodarowania?
      • Gość: dziubas Re: Zaporowe ceny jak na otoczenie blokowiska i h IP: 192.100.112.* 01.07.10, 11:23
        Zrobilem rekonesans w cenach inwestycji na Mokotowie. "Tylko 16000/m2", pani w
        Echo Inv przekonuje mnie do 20tys/m2, a Mozaika 8800 - 11000 za m2... Ostatnia
        jest na w miare rozsadnym poziomie.
        • Gość: Ali.Ena Jak patrzę na ten projekt... IP: *.warszawa.mm.pl 06.07.10, 09:34
          1. Mieszkania względnie doświetlone patrzą na stare, wiekie
          bloczyska. Reszta ... działka jest wąska i w pełni zagospodarowana
          zabudową - nie wiadomo zaś co bedzie na działkach sąsiednich;
          3. Bazar ma swoje zalety, ale w niedzielę to okolica wygląda jak
          slumsy, sami sprawdźcie;
          4. W sąsiedztwie Agora - czyli osiedle upadłej huty z wszelkim
          konsekwencjami społecznymi;
          5. Cena wyższa niż na Żoliborzu przemysłowym, negocjować nie chcą;
          6. Atuty - metro, stawy Brustmana, pełna infrastruktura i raczej
          cicho. Co robić?
          • Gość: dziubas Re: Jak patrzę na ten projekt... IP: 192.100.112.* 06.07.10, 12:53
            3. O bazarze slyszalem, ze ma byc przeniesiony w okolice ulicy Sokratesa, ale ta
            wiesc umarla. Teraz mowi sie, ze ma byc zadaszony i uporzadkowany, ale nigdzie
            nie mozna otrzymac wiarygodnej informacji. Na razie popoludniami wyglada tam
            tragicznie...

AD4. O Agore nie martwilbym sie, ale tereny po Hucie moga kiedys zaludnic sie, o
            ile znajda sie chetni pokryc dodatkowe koszta rekultywacji ziemi. Na razie
            miasto odmowilo deweloperom.

AD6. ...dostep do lasu w 2 minuty.

forum.gazeta.pl/forum/w,106,113747403,113783351,Re_Pomozcie_w_wyborze_Zoliborz_Przem_vs_Wawrzysz.html
      • Gość: zorro Re: Zaporowe ceny jak na otoczenie blokowiska i h IP: *.centertel.pl 15.08.12, 12:37
        I git. Każdy bierze co chce.
    • Gość: z bielan Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 94.254.241.* 23.07.10, 17:11
      Minusy:
      1. Reymonta ma być przedłużona do Lindleya po 2 pasy w każdą stronę - przebiegać
      będzie ok 150m od inwestycji.
      2. Kasprowicza będzie poszerzona przy Wolumenie - po 2 pasy w każdą stronę.
      3. bazaru raczej nie zlikwidują - rozpoczyna sie chyba rewitalizacja, bo
      niektóre budy juz rozbierają.
      4. Jest bardzo prawdopodobne, że działki na zachód i wschód od inwestycji
      zabudują blokami - zgodnie z przepisami 4 m od granicy dzialki.

Plusy:
      1. Metro.
      2. Zieleń.
      • Gość: Alamakota Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.10, 11:30
        Do "z bielan": jak rozumiem, chodzilo Ci o poszerzenie Reymonta do Kasprowicza?
        Czy do Lindego? Nie wydaje mi sie, by nastapilo to szybciej niz za 5-10 lat,
        gdyz priorytetem na Bielanach sa teraz inne ulice (patrz:
        www.tvnwarszawa.pl/0,1658680,wiadomosc.html).
        Przedluzenie Reymonta mialo byc wpisane z tego co znalazlem do Planu
        Zagospodarowania Przestrzennego Wawrzyszewa
        (wawrzyszew.waw.pl/posty/1106). Czy ktos wie, czy ten plan zostal juz
        przyjety??? No i skad informacja, ze to beda po 2 pasy w kazda strone???

Co do bazaru, to mysle, ze stan obecny nie bedzie trwal wiecznie, rewitalizacja
        i ucywilizowanie musi nastapic i nastapi.
        • Gość: Alamakota Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.10, 18:20
          A, i jeszcze jedno: poszerzenie Kasprowicza to problem dla mieszkancow inwestycji Mariposa, ktorzy beda mieli 2-ga nitke jakies 5 metrow od swojego budynku (czesc ludzi pewnie o tym nie wiedziala, gdy kupowala tam mieszkanie...), niz dla Sadów Wergiliusza :).
          • Gość: Ra Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.10, 20:23
            Kupili mieszkanie za milion, wzieli kredyt i nie wiedzieli, ze bedzie
            druga nitka Kasprowicza ? Nie chce mi sie wierzyc ze sa takimi
            idiotami, nie chcialbym miec takich sasiadow.
            • Gość: Alamakota Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.10, 22:15
              No to spójrz tutaj:
              www.tvnwarszawa.pl/forum.html#forum:MSwzMTMsOCw3MDY2MjAyNCwxODQ2NTAyNjUsODQzMzMzOCwwLGZvcnVtMDAxLmpz
              • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 28.07.10, 11:51
                Poszerzenie do 4 pasow Kasprowicza moze utrudnic (lub nawet
                uniemozliwic) skret w Wolumen wracajacym ze srodmiescia. Z drugiej
                strony moze szybciej sie bedzie jezdzic na tym odcinku.

Jak nie ucywilizuja tego bazarku, to nie zazdroszcze.
                Wyglada 100 razy gorzej niz s.p. Stadion X lecia.
                • Gość: A ja juz kupilem Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.42.249.* 28.07.10, 14:20
                  Na jakiej podstawie twierdzisz, ze rozbudowa do 4 pasow utrudni czy nawet uniemozliwi skret w Wolumen? Widziales moze projekt (ktory jest juz zatwierdzony, bo jest pozwolenie na budowe), czy mowisz "na pałę", zeby tylko krytykowac? Podaje link, jak to ma wygladac:
                  www.zm.org.pl/?a=kasprowicza-094&img=1
                  Widac wyraznie, ze da sie skrecic...

Co do bazarku, to please, czy Ty byles kiedykolwiek na Stadione X-lecia? Nie ma porownania jesli idzie o skalę i co najwazniejsze "jakość" ludzi, odwiedzajacych oba te miejsca.
                  • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 28.07.10, 15:56
                    Skala jest oczywista i z nia sie dyskutowac nie da.
                    "Jakosc" jest subiektywna, moim zdaniem porownywalna.
                    Syf na koniec dnia po handlu taki sam:)
                    Z tym, ze stadion byl poniekad na odludziu, a na ten syf beda
                    bezposrednio wychodzic okna niektorych szczesliwcow - nabywcow.

Plany rozbudowy ulic niestety w Polsce ulegaja zmianom w rozny
                    dziwny sposob. Kasprowicza juz dawno miala byc poszerzona, ale
                    zabraklo srodkow. Czy, kiedy i w jaki sposob zostanie poszerzona to
                    sie okaze, jak skoncza sie prace. Ale obys mial racje, czego zycze
                    inwestorom tej inwestycji.
                    • Gość: Kwiatuszek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 91.189.75.* 04.08.10, 15:14
                      Witam mieszkańców :)
                      Kupiłam w tej inwestycji mieszkanie, jestem zaspokojona, udało mi się uzyskać mały rabat na cenie mieszkania. Lokalizacja jest super, blisko metra jak również blisko lasku Bielańskiego. Komunikacji lepszej nie można sobie wyobrazić. Rozkład mieszkań super. Byłam na inwestycjach poprzednich Yuniversalu bardzo mi się podobało, podpytałam mieszkańców o ich relacje były dobre, terminów dotrzymali to chyba bardzo ważne.
                      Pozdrawiam :)
                      • Gość: Raghi Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 22:37
                        Mam kontrolne pyTanie: jak stać kogoś na miszkanie dajmy na to za 600
                        tys to po co mu metro ?
                        Pytam bo mnie na takie mieszkanie nie stać ale jeżdże super furka za
                        100 tys ( dla ciekawskich insignia) i mam gdzieś metro bo ostatnio nim
                        jechałem 3 lata temu.

Po prostu pytam co za argument METRO jak sie kupuje mieszkanie za taki
                        szmal ( rozumiem kawalerka przy metrze dla studenta SGH ale dla
                        Bogacz?)
                        • Gość: znawca Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 198.36.86.* 05.08.10, 09:40
                          Przeciez mieszkania po 600 tys. nie kupuja ludzie majacy kase ale
                          zdolnosc kredytowa. Potem zap. na "swoj" apartament a w
                          rzeczywistosci za gruba kase wynajmuja go od banku.Po trzech latach
                          splacania sa klebkiem nerwow .
                        • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 06.08.10, 20:50
                          bo ludzie mają różne priorytety w życiu. ja na przyklad nie rozumiem
                          golców rozbijających się tymi super furkami. w zatłoczonym mieście
                          ze znacznym ograniczeniem prędkości, zrywającymi kapcie na
                          osiedlowych drogach itd itd...
                          • Gość: Haha Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 23:25
                            Golce w takich furach hmmm ciekawa teoria. Podpinam sie pod pytanie.
                            Tez mnie to nurtuje.
                            • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 192.100.112.* 09.08.10, 09:36
                              "Golce" to wątek na osobne forum. Co do metra vs auto - dziwi mnie pytanie. Być
                              może teraz w okresie wakacyjnym W-wa jest przejezdna, ale za pare tygodni już
                              tak nie będzie i metro dla wielu jest znakomitym środkiem transportu. Wydaję mi
                              się, że między wierszami sugerujecie obciach z używania komunikacji miejskiej...
                              jeśli się mylę, to przepraszam bardzo. A jeśli nie, świadczy tylko jak daleko
                              W-wie do innych stolic Europy.
                        • Gość: fg Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.205.254.* 09.08.10, 09:21
                          insignia stoi w korkach tak samo jak ciquecento a metro nie.

w wawie jest mnostwo bialych kolerzykow pracujacych w biurowcach
                          centrum i na domaniewskiej tak dojazd insignia to koszmar.
                          • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 09.08.10, 11:24
                            akurat na Domaniewska to dojazd komunikacja miejska jest jeszcze
                            bardziej podly niz samochodem:)
                            ale chyba odbiegamy od tematu
                            • Gość: bem Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 09.08.10, 19:26
                              wsiadasz w metro wawrzyszew jedziesz tym metrem 28 minut do
                              wilanowskiej lub sluzewia i potem 10 minut tramwajem. z wszytkich
                              zmiescisz się w 45 minutach od drzwi do drzwi.

A gdzie dojedziesz o 8.00 rano swoja Insignią w 45 minut? do ronda
                              onz przy dobrych wiatrach :-) w wakacje a w ciagu roku to nawet tam
                              nie dojedziesz.

no a do centrum to metrem 15 minut podczas gdy insignią 60 minut,
                              dodatkowo mega oplaty

Jak skumasz to powyzsze to skumasz jakim cuden mieszkanka na
                              Wawrszyswie przy metrze ida jak swieze buleczki
                              • Gość: Lans Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 19:55
                                Fajne życie w mieszkaniu za 600 tys. pośród starych bloków ale przy
                                Metrze bo szybciej w koszuli do boksu w korpo bez samochodu z kredytem
                                na 30 lat.

Zazdroszcze wam, ze takie życie was cieszy
                                • Gość: Bem Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.chello.pl 10.08.10, 21:08
                                  Taki standard zycia w stolicy. lepiej szybciej sie dorobic w stolicy
                                  i za 300 tys pln u siebie na prowincji domek postawic a mieszkanie
                                  przy metrze bez problemu sprzedac nastepnym korporantom, albo
                                  prawdziwym warszawiakom ktorzy sie dusza w tym syfie cale zycie bo
                                  maja tu rodzine etc.

no i co z tego ze sa stare bloki? wazne ze jest super komunikacja i
                                  cudowna infrastuktura w okolicy (dobre szkoly przedszkola i
                                  BEZPLATNE), lasy, mnostwo sklepow etc - w warszawie te wszystkie
                                  powyzsze elementy to rarytas.

• mch1983 forum Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 09.09.10, 18:42
      zapraszam na:
      forum.gazeta.pl/forum/f,99829,warszawskie_Sady_Wergiliusza.htmloraz
      warszawa-sady-wergiliusza.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=2457
      • Gość: darek Re: forum Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.warszawa.mm.pl 26.07.13, 20:07
        sady wrgiliusza tak ale nie ulica a dlaczego bo to stara nazwa to kaliszowka ktora biegla od ul wolumen przez bloki dantego7 szekspira 4 do ul kaliszowka
    • Gość: Alamakota Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.09.10, 19:47
      W aktach notarialnych, ktore teraz beda podpisywane, ma znalezc sie klauzula, ze jesli VAT na mieszkania wzrosnie, to klient placi wiecej (lub mozliwosc odstapienia od umowy). Taki zapis bedzie rowniez dla tych osob, ktore podpisywaly umowy przedwstepne jako pierwsze i maja na tych umowach cene calkowita BRUTTO, niezalezna od VAT-u.

Pytanie do tych osob - czy zamierzacie podpisywac taki akt notarialny i wziac na siebie podwyzke VAT-u? Przypominam, ze aktu nie trzeba podpisywac, a wtedy nadal obowiazuje pierwotna cena brutto...
      • Gość: ... Re: Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: *.merck.de 15.09.10, 09:01
        rzetelny developer! nie ma co...
        kupowac, kupowac, bo zbraknie zaraz!
        • Gość: Wrzecioniak Re: Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: *.home.aster.pl 15.09.10, 20:09
          niech no się tylko tam inwestorki wprowadza, pokażemy im kto żądzi na Wrzecionie
          he he he
          • Gość: he he he Re: Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: *.globsoft.pl 29.08.11, 12:42
            Nic nie pokażecie, Policja się tam wprowadza, he he he.
      • Gość: dziubas Re: Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: *.chello.pl 15.09.10, 20:42
        @Alamakota, masz bardzo dobre zrodlo informacji, bo notariusze polecani przez YP jeszcze nic o tym nie wiedza, lub swietnie udaja. Ale brzmi to prawdopodobnie. Znajomy notariusz okreslil to "jako praktyka na skraju niedozwolonych"... :)
      • Gość: dziubas Re: Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: 192.100.112.* 17.09.10, 15:38
        Dodali i to bardzo ogolnie. Nie ma dat wlasciwych dla wykonania uslugi, a wiec skoncza budowe w 2011 po stawkach 23% (zaloze sie, ze podwykonawca zabezpieczyl sie robiac wczesniejsze zakupy), potem VAT skoczy do np. 25% w 2012, to zaplacicie wg ostatniej stawki. Nieladnie panowie.
      • Gość: helen Re: Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.10, 23:46
        Dowiedziałam się dziś, że klauzule w umowie przedwstępnej i akcie notarialnym muszą być jednolite i żadna ze stron zmian już wprowadzić nie może (chociaż wcześniej mówiono co innego).
        Pierwsze akty mają być podpisywane jutro - czytajcie uważnie!
      • Gość: gru Re: Akty notarialne - kliencie plac wyzszy VAT IP: 193.27.6.* 30.09.10, 10:07
        to zależy kto kiedy podpisywał umowę - z tego co wiem to część osób nie ma w katach notarialnych klauzuli dot. zmiany ceny w przypadku wzrostu VATu ...
    • Gość: helen Re: do tych co podpisali IP: *.um.warszawa.pl 16.09.10, 11:19
      Czy macie w umowach zapis, iż "Kupujący oświadcza, że wyraża zgodę na wybudowanie przez Sprzedawcę na nieruchomości sąsiedniej....... budynków mieszkalnych wielorodzinnych lub usługowych z garażami."? - czy to nie powinno wynikać z planów zagospodarowania?
      Co w przypadku, kiedy jedni będą mieć zapis a inni nie?
      • Gość: gosciu ... Re: do tych co podpisali IP: 193.27.6.* 17.09.10, 15:35
        ja takiego nie mam ....
        i teraz pytanie: część osób ma takie zapisy w umowach, część inne .....
        ciekawy przypadek będzie w ew. sprawie sądowej ....
        • Gość: grubybenek Re: do tych co podpisali IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 23:14
          że niby Ty będziesz się sądził z kimś kto obok postawi blok ? Tak, na pewno. Nie wiem co za książki sci-fi czytasz ale przerzuć się na beletrystykę.
          • Gość: Zosia Re: do tych co podpisali IP: 91.189.75.* 18.09.10, 09:11
            Wszyscy mają taki zapis, jeżeli nie masz takiego zapisu to nie podpisałeś umowy u tego developera,
            • Gość: gosciiuk Re: do tych co podpisali IP: *.chello.pl 18.09.10, 10:38
              ja mam ....
              niestety ...
              • Gość: ... Re: do tych co podpisali IP: *.merck.de 20.09.10, 09:27
                szcześliwi Ci, co nie będą mieszkać na Wrzecionie :D
                • Gość: ania Re: do tych co podpisali IP: *.aster.pl 14.03.11, 19:44
                  ja będę tam mieszkać bo kupiłem w Yuniversalu mieszkanie i jestem zadowolona
                  • Gość: Ala Re: do tych co podpisali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:42
                    W oparciu o analizę aktywności wpisów na tym wątku mogę zaryzykować twierdzenie, że będziesz trochę osamotnionym mieszkańcem...:)
                    • Gość: lopez Re: do tych co podpisali IP: *.centertel.pl 14.08.12, 20:59
                      Życie zaskakuje.
      • Gość: sw Re: do tych co podpisali IP: *.pl 20.10.10, 13:08

Witam,
        SW
    • Gość: PROJEKTANTE Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.pl 20.10.10, 13:04
      Witam,
      SW
      • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 20.10.10, 13:07
        Przykre bardzo :(
        Może jak znajdą więcej jeleni i się sprzeda więcej mieszkań to Cię spłacą. Taką mam nadzieję.
        • Gość: PROJEKTANTE Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.pl 20.10.10, 13:21
          Dzięki za słowa otuchy.
          SW
          • Gość: kaja Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.aster.pl 14.03.11, 19:43
            A kto Ci nie zapłacił Yuniversal czy poprzednia firma, z tego co wiem to Yuniversal odkupił inwestycję z projektem.
            • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 23.03.11, 12:52
              Ot, typowy polski developer.
              Z jednej strony dyma nabywców, a z drugiej podwykonawców.
              I cały czas robi sobie jeszcze PR, że atrakcyjna cena i mało na tym zarabia.

Szczerze współczuję p. podwykonawcy
    • Gość: Aga Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.derby.waw.pl 03.05.11, 11:57
      Witam,
      co sądzicie o tych mieszkaniach od strony wschodniej i południowej lub północnej w zależności od bloku (chodzi o mieszkania pomiędzy jednym blokiem a drugim). Zastanawiałam się przez moment nad jednym z nich, ale teraz mam poważne obawy, że są bardzo ciemne, a jeszcze jak coś powstanie na tej działce przed blokiem (a na pewno tak się stanie, czego nawet nie ukrywają w YP) to chyba słońca się nie ujrzy w ogóle. Czy ktoś jeszcze zastanawia się nad tymi mieszkaniami? jakie obawy? coś im te mieszkania nie schodzą. Na 13 mieszkań tylko jedno sprzedane.
      Pozdrawiam
      • Gość: bielanczyk Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.warszawa.mm.pl 03.05.11, 13:45
        mieszkam obok i polecam przyjść w słoneczny dzień i tak ok 18.00 i zobaczyć gdzie jest gdziekolwiek słońce. Niestety oba budynki pod tym względem są do bani. Jest tylko jeden pion, który załapie się na słońce. Pozostali za ponad 9 za metr "kupili" metro i bazar oraz Biedronkę z pijakami.
        • Gość: Marcin Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.aster.pl 03.05.11, 14:21
          Prestiżowy Wulumen przy metrze wart jest takiej ceny. Pewnie już wszystko wysprzedane
        • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 21:05
          Z nasłonecznieniem nie jest tak źle. Najlepszy pod tym względem jest południowy pion budynku B, ale nawet w pionie północnym tego samego budynku jest obecnie (obliczenia dla 21 marca) bezpośrednie nasłonecznienie mieszkania (parter) od ok.12:45 do 16:35, a więc prawie 4 godziny. Oczywiście wyższe kondygnacje mają odpowiednio korzystniejszy bilans. Blok Dantego 5 rzeczywiście będzie ograniczał dopływ słońca, ale od ok. 17 - w porze letniej to raczej zaleta dla jednostronnych mieszkań, a takie dominują w bloku B od zachodniej strony - a w porze zimowej o tej porze słońce już się chowa za horyzont, tak więc da się przeżyć.

Dość trudną sytuację pod względem oświetlenia będą miały mieszkania od wschodu schowane we wnęce - na działkach od strony ulicy Wolumen szykowana jest bowiem dość wysoka inwestycja (otrzymała już warunki zabudowy 9 - 12 kondygnacji). Oczywiście rozkład zabudowy zostanie dopiero przesądzony w pozwoleniu na budowę, ale już teraz można powiedzieć, że długość nasłonecznienia w tych lokalach może być na granicy ustawowych 3 h w dniu 21 marca.

Tak jak napisałem wyżej najbezpieczniejszy "oświetleniowo" jest pion południowy budynku B (budynek południowy) szczególnie lokale z oknami w elewacji południowej i zachodniej (najmniejsze możliwości dalszej zabudowy) oraz na krańcu wschodniej. Budynek A jednak pod tym względem trochę odstaje. W prawdzie warunki doświetlenia lokali mieszkalnych regulowane są w prawie budowlanym, ale mieszkańcy powinni brać czynny udział w postępowaniach administracyjnych ws. pozwolenia na budowę budynku od strony ulicy Wolumen i z pewnością za jakiś czas postępowania o warunki zabudowy dla działek między Dantego a "osiedlem". Tutaj o pozyskanie działek stara się znajome Elvio Inwestment.

Sporządzany jest także miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla tych terenów warto mieć oku na procedurę planistyczną, ale z tego co wiem to przebiega ona bardzo wolno ze względu m.in. na nowe zagospodarowania dla terenu bazaru - musi tam bowiem nastąpić wcześniej czy później intensyfikacja zagospodarowania - teren jest zbyt atrakcyjny a miasto nie przepuści okazji do zarobku. Póki co kupcy oponują, ale zbyt wiele do powiedzenia w ostatecznym rozrachunku mieć nie będą - będą się bronić odwołując się do kwestii społecznych i tradycji więc trochę te targi mogą potrwać.

Niemniej, lokalizacja "osiedla", komunikacja oraz sąsiedztwo bogatej infrastruktury społecznej i terenów zieleni powodują, że warto rozważyć tą inwestycję. Co do uciążliwego sąsiedztwa bazaru to na szczęście jest to grunt miejski i częściowo Społem - wraz z upływem czasu i realizacji drugiej nitki Kasprowicza i przedłużeniu al. Reymonta do Kasprowicza będą wzrastać naciski na "ucywilizowanie" tego miejsca. W miejscu tymczasowego parkingu między Wolumen a rezerwą terenową pod przedłużenie al. Reymonta wydano już warunki zabudowy dla wysokiego budynku biurowo-handlowego.
          • Gość: bielik Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.warszawa.mm.pl 12.05.11, 21:50
            wow - super post przedmówcy. Obecnie w okolicy komary tną niemiłosiernie.
            • Gość: Kasia Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.189.75.11.e-plan.pl 13.05.11, 15:06
              Ja u nich kupiłam mieszkanie, chciałam oczywiście kupić inne ale niestety za długo się zastanawiała i poszło. Mieszkania im schodzą jak ciepłe bułeczki. Developer ma dobre opinie, trzyma się terminów w umowie. Ja śpię spokojnie. Pani Ania w biurze przekazała mi informacje, że jest duża szansa na odebranie mieszkania wcześniej około lutego-marca.
              Fajnie by było zacząć wykańczać mieszkanie wcześniej.
              • Gość: Grześ Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.189.75.11.e-plan.pl 14.05.11, 12:11
                Ja też tam kupiłam, witam sąsiadów. Jesteście zadowoleni. Ja na razie tak. Podoba mi się szybka komunikacja, do metra mamy 5 min. A z dzieciakami możemy chodzić do lasu na spacery, żadko zdarza się taka inwestycja. Standard developer ma nawet wysoki. Oglądałem ich inne inwestycje i pytałem mieszkańców, twierdzą, że warto u nich kupić.
                • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.11, 12:49
                  Na razie nie ma powodów do zmartwień i wypada tylko czekać. Póki co budowa idzie bez zastrzeżeń - pod koniec lipca ma być 100% stanu surowego. Dość dziwna rzecz stała się na działce należącej obecnie do miasta od strony ulicy Wolumen (działka prawdopodobnie z roszczeniami - choć miasto i tak myśli o sprzedaży działki o czym świadczą wydane już warunki zabudowy) mianowicie, zostało ostatnio zasadzone ok 12 drzewek przy granicy z budową budynku A - jednocześnie developer zawęził plac budowy, gdyż wcześniej na potrzeby prac ziemnych miał ogrodzone nieco więcej niż jego działki.

Zastanawia mnie czyja to była inicjatywa - działka póki co jest miejska - ale nie wydaje mi się, by miasto miało z tym coś wspólnego. Może to inicjatywa mieszkańców osiedli przy Dantego, by uniemożliwić zabudowę tego fragmentu? Z drugiej strony gdyby ktoś chciał osiągnąć taki efekt to raczej sadziłby na środku tego trójkątnego terenu Wergiliusza/Wolumen - a ponadto wycięcie drzew o wieku poniżej 10 lat nie wymaga stosunkowo trudnej do uzyskania zgody Urzędu Dzielnicy, ani poniesienia wysokiej opłaty administracyjnej, więc tym bardziej jest to zastanawiające. Jednocześnie drzewostan znajdujący się przy granicy z osiedlem od wschodu ma największe szanse na przetrwanie nawet ewentualnej budowy obok - inwestycja będzie musiała się znajdować w określonej przepisami odległości 4 m + ewentualna odległość wynikająca z analizy nasłonecznienia i przesłaniania.

Mam też pytanie do osób, które podpisały już umowę przedwstępną - czy potwierdzaliście Wasze umowy notarialnie i co sądzicie na temat sensowności takiego manewru w przypadku tej inwestycji?
                  • Gość: Alamakota Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.05.11, 08:31
                    Co do bazaru Wolumen to mam nadzieję, że się przekształci w teren mieszkalny, ale z informacji dostępnych w internecie póki co wynika co innego:
                    www.tvnwarszawa.pl/archiwum/-1,1672913,0,,kupcy_z_wolumenu_nowe_targowisko_w_2012_roku,wiadomosc.html
                    Z kolei w dokumencie "Strategia Rozwoju Dzielnicy Bielany m.st. Warszawy na lata 2008 -2015":
                    www.bielany.waw.pl/page/index.php?str=613
                    pisze się:
                    "Wybudowanie nowoczesnej wielofunkcyjnej hali targowej na terenie obecnie istniejącego targowiska (Hala Wolumen)."

Czy ktoś ma jakieś wiarygodne informacje na ten temat?
                    • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.um.warszawa.pl 16.05.11, 08:49
                      Kupcy rzeczywiście dostali warunki zabudowy na modernizację bazaru, ale warunki zabudowy może dostać każdy dla dowolnej nieruchomości w Warszawie i Polsce. Równie dobrze o warunki zabudowy mogą wystąpić mieszkańcy terenów sąsiednich i dostać je na inną funkcję oraz kubaturę. Pozwolenia już by nie dostali, gdyż nie mają tytułu prawnego do nieruchomości lub długoletniej dzierżawy (tylko w takim wypadku byłoby to dla nich opłacalne) - a ta obecna umowa chyba jest do końca roku.

W Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy (dokument określający politykę przestrzenną miasta i wytyczne dla sporządzania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego) rejon przyszłego skrzyżowania Kasprowicza z przedłużeniem al. Reymonta wskazano jako centrum lokalne - więc planistycznie jest to miejsce wskazane do podniesienia intensywności i wysokości zabudowy - położenie komunikacyjne przekłada się zaś na bardzo dużą wartość gruntu należącego do Społem i miasta.

Strategia rozwoju dzielnicy nie ma umocowania prawnego na tyle dużego, by wymóc modernizację bazaru w formie zwykłej hali na tak drogim gruncie i według mnie należy ją traktować raczej życzeniowo. Myślę, że docelowo powstanie tutaj jakiś zespół usługowo-mieszkaniowy z wbudowaną na niższych kondygnacjach częścią bazarową poprzez wzgląd na tradycję tego miejsca - niemniej sądzę, że miasto nie pozwoli samym kupcom gospodarować tak atrakcyjną nieruchomością - zresztą byłoby to marnotrastwo - ewentualnie spodziewał czegoś na kształt bazaru na pl. Szembeka - chociaż nie jest to przykład modelowy - nie wszystko poszło tam tak jak planowano.

Jeśli chodzi o najbliższe kilka lat to wydaje się, że dzierżawa w obecnym kształcie zostanie przedłużona o kolejny rok - a gdy prace nad miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego obszaru Nowego Wawrzyszewa wejdą w decydującą fazę - miasto zacznie szukać możliwości intensyfikacji zagospodarowania i spróbować jakoś "ułożyć się" z kupcami w celu wykreowania czegoś bardziej cywilizowanego i przypominającego kawałek miasta. Obecna opcja polityczna w Ratuszu stara się bowiem dość świadomie i ekonomicznie podchodzić do zasobu nieruchomości miejskich, chociaż w wielu miejscach można mieć do tego zastrzeżenia np. jeśli chodzi o teren przy Wergiliusza/Wolumen i inne tereny zieleni w mieście.

P.S.
                      Ponawiam zapytanie o potwierdzanie umów u Notriusza ;-)
                • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 19:45
                  Kasia i Grześ, w jednym stały domku, Kasia na górze, a Grześ terz na guże, bo dostali ten sam adrez IP... co za pech, rze u tak dobrego developera co ma standard wysoki, biedne idiotki.
          • Gość: lmagud Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 62.22.53.* 24.05.11, 10:45
            Kolego czy masz moze troche wiecej informacji na temat planowanej inwestycji od strony ulicy Wolumen? Wiesz moze kto jest inwestorem?
            • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 18:42
              Kto będzie inwestorem to się dopiero okaże. Grunt w przeważającej części należy do m.st. Warszawy, ale zdaje się, że do terenu są roszczenia dawnych właścicieli - pierwsze zwroty działek już nastąpiły.

Ponieważ, by uzyskać warunki zabudowy, w przeciwieństwie do pozwolenia na budowę, nie trzeba mieć tytułu prawnego do nieruchomości to w zasadzie może o nie wystąpić każdy - w przypadku przytaczanych przeze mnie wcześniej wydanych warunków zabudowy na 9-12 kondygnacji - jest to prywatna pracownia architektoniczna specjalizująca się "załatwianiu" warunków - wynajmowana była również przez władze miasta do przygotowania nieruchomości miejskich do sprzedaży z atrakcyjnymi warunkami zabudowy w pakiecie - równie dobrze może ona działać na zlecenie osób, które już odzyskały tam działki lub są w trakcie postępowania o zwrot nieruchomości.

Warunki zabudowy, tak jak grunt, polegają zbyciu, więc docelowym inwestorem będzie inny duży podmiot prywatny - być może, tak jak od strony Dantego zainteresowana jest firma Elvio, która przygotowywała także warunki zabudowy oraz projekt architektoniczny inwestycji Sady Wergiliusza. Firma ta, zwykle po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia sprzedaje z kolei inwestycję do realizacji developerowi. Przy obecnym stanie własnościowym działek przy ul. Wolumen, czyli m.st. Warszawa/osoby prywatne, z wydanych warunków zabudowy nie mogłaby skorzystać praktycznie żadna ze stron.

Najprawdopodobniej stanie się to, gdy zakończone zostaną postępowania zwracające nieruchomości dawnym właścicielom i innym osobom, które posiadają prawa do roszczeń.
              • Gość: Tadek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.aster.pl 24.05.11, 23:01
                Ekskluzywna lokalizacja, cóż za towarzystwo, sama inteligencja z dziada pradziada
              • anna.kotecka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 01.06.11, 13:12
                Hej :)

Ale dyskusja kilometrowa :)

Moja koleżanka kupiła tam mieszkanie, bo ma blisko do pracy... :) nie trudno zgadnąć, że w tvn-ie pracuje. Jakby ja ktoś próbował przekręcić to by juz Cebula z uwagą stali pod blokiem i developera na taczce wywozili ;)
                Więc - wszystko jest w porządku. Z umowami, działkami, obsługa i cała resztą... Do tego stopnia, że ja sie interesuje inną inwestycja Yuniwersalu, mianowicie Jasminową. Augustówka, to nie moje rejony. Ja wybieram mokotów i metro :)
                Ale bez względu na to gdzie by Yuniversal nie budował, zawsze znajdzie się cos fajnego :) Ja polecam. Jak narazie jestem zadowolona z obsługi. Do aktu jeszcze chwila :)
                • majeczkaz100 Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 01.06.11, 23:42
                  widzialam na stronie prezentacje tego apartamentowca... jedno co moge powiedziec to zazdroszcze mojej kolezance! kupila tam mieszkanko, mowi ze to jest jej najlepsza inwestycja w zyciu. Przy okazji - swietna okolica.
                • naranja_d Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 02.06.11, 16:19
                  Ej ale przecież TVN jest na Wilanowie, a tu temat o Bielanach :P
                  • anna.kotecka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 02.06.11, 16:24
                    No tak.... :) Ona kupiła Apartamenty Augustówka.... :) Pomyliły mi się nazwy :)
                    Augustówka jest już w 100% sprzedana. Nie było z tego co wiem problemów, więc dlaczego z inną inwestycja miałyby być?

Ludzie, którzy stawiaja są ci sami, ci sami to sprzedają, tak?

To najlepsza rekomendacja :)
                    • naranja_d Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 02.06.11, 16:27
                      augustówka a wirgiliusz... no w sumie :P

no ale racja, ze developerzy wyrabiają sobie markę przede wszystkim innymi inwestycjami :)
                • szczawnicka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 20.02.12, 11:03
                  ja tez słyszałam same pozytywy na ich temat :)
            • Gość: Agnieszka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.derby.waw.pl 25.05.11, 01:24
              Z tego co ja usłyszałam w urzędzie to tam może powstać jakiś kompleks usług medycznych, np. jakaś prywatna przychodnia - to by nie było takie złe. A od drugiej strony pewności nie ma, ale podobno szanse, że tam coś się zmieści są niewielkie.
              Pozdrawiam,
              przyszła mieszkanka Sadów Wergiliusza :)
              • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 25.05.11, 10:21
                Ośrodek medyczny się na pewno przyda.
                Stawiam na coś psychiatrycznego - nikt przy zdrowych zmysłach by tam przecież mieszkania nie kupił.
                • Gość: L Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 62.22.53.* 30.05.11, 19:14
                  Kolego - na szczescie ty tu mieszkania nie kupiles. A co do przychodni, to jak tylko ja zbuduja zapraszam na badania...
              • Gość: Lukasz Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 62.22.53.* 30.05.11, 19:11
                Zobaczymy, nie wiadomo jak to sie szybko potoczy. Jak to sa dzialki z roszczeniami to pewnie prze jakis czas nic tam nie powstanie.
                ja tylko jestem ciekawy czy planowana przebudowa ulicy Kasprowicza przyspieszy ucywilizowanie Bazaru...

Witam sasiadow :)
                Lukasz
                • Gość: Bożena Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.189.75.11.e-plan.pl 03.06.11, 13:03
                  Muszę wam powiedzieć, że developer jest ok. kupiłam mieszkanie córce na Wolumenie. Obsługa w biurze jest na wysokim poziomie, podpisałam umowę w formie aktu i jestem spokojna. Harmonogram płatności wynegocjowałam, bo muszę sprzedać inne mieszkanie. Więc z tego jestem bardzo zadowolona, że poszli mi na rękę. Sprzedaż mają bardzo dobrą.
                  Lokalizacja jest super, z rodziną na Bielanach mieszkamy od 15 lat i tu chcemy aby nasze dzieci zostały. Wykończenia klatek też mają na wysokim poziomie. Oglądałam inwestycje ukończone przez Yuniversal.
                  • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 06.06.11, 09:12
                    No tak, klatki są przecież najważniejsze!
                  • Gość: musashe Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.home.aster.pl 17.08.11, 23:17
                    Pewnie kupiłas dla Kasiu ktora wczesniej ta ynwestycje tak zachwalała.
                    W koncu piszecie z tego samego komputera o tym samym IP
                    BTW do huty na nocke nie daleko a i na cmentarz wyskoczyc mozna
                    Kiedys chodziły sluchy ze to najbardziej zanieczyszczona czesc Wawy
                  • szczawnicka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 23.03.12, 15:28
                    To bardzo ważne, że są elastyczni :)
              • Gość: Agnieszka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.derby.waw.pl 03.06.11, 22:11
                Przyszli Sąsiedzi,
                czy dokonywaliście zmian w swoich mieszkankach? Jeśli tak, czy sporządzaliście kompleksową dokumentację techniczną (elektryka, wentylacje, przesunięcia ścian, itp.)? Czy możecie polecić jakąś firmę, która to zrobi solidnie i za rozsądne pieniądze?
                Pozdrawiam
                • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 11:58
                  Z podstawową znajomością programów typu AutoCAD lub nawet corel draw jest to naprawdę niezbyt trudne, szczególnie, że te rysunki nie są rysunkami bardzo szczegółowymi i można je wykonać na otrzymanych od dewelopera projektach instalacji. Z niewielką podpowiedzią Pana Adriana - Inspektora Nadzoru na budowie da się to zrobić samemu. Polecam i służę poradą.

Ewentualnie można zapytać u znajomych z branż posługujących się w swojej pracy różnymi programami graficznymi.
                  • Gość: Agnieszka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.derby.waw.pl 04.06.11, 22:31
                    Witaj,
                    a czy możesz napisać jakiego kalibru są planowane przez Ciebie zmiany, z czym się wiążą, że sam możesz takich zmian na planach dokonac?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 22:55
                      Generalnie mi chodziło o niewielkie zmiany: przeniesienie mediów kuchennych do innego pomieszczenia (wod-kan,wentylacja,elektryka), a oprócz tego jeszcze kosmetyka w stylu: zmiana położenia i rodzaju grzejnika lub miejsca wod-kan w łazience z oświetleniem, dodanie gniazdek i wypustów ściennych oraz sufitowych na oświetlenie, bo w sumie projektant zbyt mało ich zaprojektował itp. Zmiany ścian nie było.

pozdrawiam
                      • nowa1977 Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski 07.06.11, 21:41
                        Witaj,
                        z tego co opisałeś to dość dużo zmian wprowadziłeś. Na jakim metrażu? Walczymy z przygotowaniem nowych planów mediów. Zobaczymy co na to powie p. Adrian.
                        Pozdrawiam, Agnieszka
                        • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.play-internet.pl 07.06.11, 22:43
                          Może się wydawać,że to dużo zmian,ale gdyby nie zmiana położenia kuchni to zmiany byłyby standardowe - praktycznie same przesunięcia gniazdek względem przypuszczalnego umeblowania i dodanie kilku nowych oraz drobne zmiany w łazience, oświetleniu i ogrzewaniu.

Nowy układ mebli kuchennych wstępnie musiałem przemyśleć,żeby podać wymiarowanie - będzie później mniej niespodzianek w czasie urządzania. Metraż 54 m kw.

Przed złożeniem zmian byłem u p.Adriana,żeby skonsultować poprawność rysunków,więc naprawdę kontakt z nim jest pomocny.

pozdrawiam
              • Gość: Magda Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.117.56.* 13.06.11, 16:36
                Witam,

a ile płaciłaś z metra i na na jakim pietrze i i czy budynek A czy B

dzieki
                Magda
            • Gość: Maciek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.189.75.11.e-plan.pl 03.06.11, 13:07
              Spokojnie, nie ma co się martwić. Na pewno w najbliższym czasie nic nie wybudują. Grunty nie są uregulowane więc nie ma obaw. Bazarek też ma być zmieniony plany są dostępne w Ratuszu.
              • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 22:20
                Prosze odwiedzajacych te forum o klikanie "usun" wpisow Bozenki, Macka, Grzesia czy innego smiecia z domeny e-plan.pl.
        • Gość: piks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 195.117.37.* 23.08.11, 14:31
          i to odpowiedź krótka acz treściwa.
    • Gość: mycha etap końcowy budowy IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 14:18
      100% stanu surowego dla budynku „B” przewidywane jest do połowy lipca.
      100% stanu zamkniętego przewidywane jest do końca sierpnia.

• Gość: architekt zmiany w mieszkaniach , projekty wnętrz IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.11, 11:51
        Witam
        Występuję w imieniu projektanta osiedla biura METROPOLIS II

Zapraszamy do współpracy przy aranżacji wnętrz.

pozdrawiam
        Małgosia - architekt

www.celebritydesignstudio.com/
        www.metropolis2.pl/
        tel. kontaktowy 22 652 17 18

• Gość: mieszkanka Re: etap końcowy budowy IP: *.aster.pl 13.07.11, 23:22
        I co z tego!!!!
        Firma nie dotrzymuje obietnic, nie robi placu zabaw, nie naprawia rynien, nie naprawia wejścia do śmietnika....
        Gdy sie do nich zadzwoni, to obiecuja wszytsko, a robia co innego -czyli nic.
        Nie wspomne, o tym, ze pol roku po oddaniu budynku dalej mamy prad budowlany, nie mamy licznikow. Za prad placimy 3X drozej!!!!!

NIE POLECAM!!!! tego super deweloperaa. Jak chce miec mnostwo niedorobek to mozecie kupic od nich mieszkanie.
        • kocica_ewela Re: etap końcowy budowy 13.07.11, 23:31
          chwileczke kupiles i nie znales warunkow? przy okazji pompowales banke na nieruchomosciach.
          To teraz spijaj piane, plac raty, wyszy prad i inne bajery ;)
          • Gość: mieszkanka Re: etap końcowy budowy IP: *.statoil.com 14.07.11, 11:10
            :-)))) smieszne jest to co zostalo napisane powyzej!!!!!

Chyba każdy wie, ze czym innym sa warunki na pismie a czym innym dotrzymywanie obietnic przez dewelopera.
            Deweloper jest po prostu perfidnym manipulantem!!! Obiecuje, usmiecha sie, jest mily i uprzejmy a potem wszystko ma w dupie. Jak kupisz lezysz....

Zapominaja o świezo oddanej inwestycji i przenosza sie na inna... a mieszkancow pozostawiaja z obietnicami ;-(((
            Ps. Ciekawa jestem ile niedorobek i bledow pojawi sie przy tej inwestycji!!!????
            • Gość: mycha podaj konkretne przykłady IP: *.kir.com.pl 26.07.11, 15:49
              podaj konkretne przykłady, bo ja czytałem o tym deweloperze, owszem są mniejsi imniej znani ale zdecydowanie ma lepszą renomę niż WC Constriction ...
        • Gość: tina Re: etap końcowy budowy IP: *.home.aster.pl 14.07.11, 13:25
          Ja nie słyszalam o czymś takim prawde mówiąc. moje doświadczenia są nieco inne od tego o czym piszesz. Buduja solidnie i w dobrych lokalizacjach.

Jedyne co mogłoby mnie przekonać, to zdjęcie takich niedoróbek, czy cokolwiek namacalnego...
          • janan79 Re: etap końcowy budowy 09.08.11, 11:37
            Witam,
            mam pytanie, czy udało się komuś utargować więcej niż 5% w tej inwestycji?
            • Gość: wincore Re: etap końcowy budowy IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 12:12
              Tak. NIe znam szczegółow, ale ponad 10% moim znajomi , wiekszy metraz
              • janan79 Re: etap końcowy budowy 09.08.11, 20:53
                Czy 8,5k za 97m2 mieszkanie w tej lokalizacji to dużo? nie ukrywam że wg mnie to najlepsza lokalizacja na Bielanach, pomimo bliskości bazaru....z drugiej strony najlepsze duże metraże już zajęte ( te od strony południowej w bud B ) i zastanawiam się czy warto brać to co zostało? Co sądzicie?
                • kocica_ewela Re: etap końcowy budowy 09.08.11, 21:31
                  Nie warto bo szykuje sie znaczna obnizka. Popatrz na wig-devel i odpowiedz na pytanie czy przy tkich spadkach z ostatniego roku - nie mowie o ostatnich dniach !!! mozna dalej sprzedawac po takich cenach? NIE MOZNA Szykuje sie zjazd. Popatrz na wyniki sprzedazy wqiekszych dewow i na probe wez tego co zawodzi zobaczysz jak mu pielucha sie zapelnia i powoli unosi sie smrodek :D
                  • Gość: Iska Re: etap końcowy budowy IP: *.home.aster.pl 17.08.11, 10:29
                    Z tego co pamietam, w biurze YP owszem mówili, ze teren od ul. Wolumen pewnie zostanie zagospodarowany, ale zapewniali, ze nie moze to byc budynek wyzszy od tego budowanego przez YP... Kupilam tam mieszkanie, na prawde ma wiele zalet.Pozdrawiam sasiadów!
                    • Gość: ... Re: etap końcowy budowy IP: *.merck.de 17.08.11, 14:32
                      zapomnieli tylko powiedzieć kiedy...

Pozdrawiam miłośniczkę szczurów, myszy i smrodu z rozkładającej się żywności i fekaliów z bazarku pod oknem. Ciesz się, z unikatowości lokalizacji, za 30 lat bazarku już może nie być !!!
                      • Gość: iska Re: etap końcowy budowy IP: *.home.aster.pl 17.08.11, 15:45
                        Dla mnie bazarek (mimo swego "nieodpartego uroku") jest atutem. Przynajmniej tam moge dostac zdrowy chleb, swieze warzywa i owoce oraz niezłe wędliny. Wolę to niż zakupy w sztucznej biedronie i innych super marketach.
                    • Gość: miks Re: etap końcowy budowy IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 14:48
                      Sytuacja nie jest tak różowa jak to mówią w YP. W momencie, gdy brak jest miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (dopiero powstaje) parametry nowej zabudowy ustala się w odniesieniu do już istniejących budynków w sąsiedztwie - a budynków o liczbie kondygnacji 12 i 13 w okolicy nie brakuje.

Stąd też wydane warunki zabudowy dla trójkąta przy Wergiliusza/Wolumen mają przedział aż do 12 kondygnacji (od 9) przy czym takiej wysokości należy się spodziewać tylko w narożniku ulic. Nie jest to jednak wysokość przesądzona, gdyż dopiero na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę bada się zacienianie budynku i tzw. przesłanianie - niemniej prawie zawsze udaje się wysokość ustaloną w warunkach zabudowy uzyskać w pozwoleniu na budowę.

W sporządzanym projekcie planu miejscowego projektanci proponują wysokość do max. 8 kondygnacji czyli nawet niżej niż bloki YP. Proponuję pilnować procedury sporządzania planu miejscowego, bo plan po wejściu w życie może "wygasić" wydane wcześniej, sprzeczne z planem, warunki zabudowy...
                • Gość: kafelek Re: etap końcowy budowy IP: *.um.warszawa.pl 10.08.11, 11:09
                  Myślę, że przy takim metrażu powinni pójść bardziej na rękę i to nie jest atrakcyjna cena za taką powierzchnię. Takie ceny ludzie osiągali przy znacznie mniejszych powierzchniach, więc jest o co walczyć, szczególnie, że jak rozumiem mówimy o tych mieszkaniach od północy - a bazar mimo, że wcześniej czy później się trochę zmieni to jednak widok jest wciąż kiepski.

Do do tych spekulacji że ceny będą gwałtownie spadać to przy tego typu inwestycjach ja bym na to nie liczył - takie lokalizacje schodzą zawsze bo ludzie na nie patrzą w pierwszej kolejności, a obniżki jeśli będą to zdecydowanie nie w takich miejscach - tylko tam gdzie sprzedaż idzie w gorszym tempie. Niemniej ja bym za taki metraż chciał zdecydowanie obniżenia ceny za metr.
    • Gość: Agnieszka Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.mm.pl 18.08.11, 22:23
      Witam przyszłych Sąsiadów :)
      czy wiecie co będzie w lokalu na parterze w budynku B?
      Pozdrawiam,
      Agnieszka
      • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 19.08.11, 09:28
        ponoc sex shop
      • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.11, 11:22
        Witaj Agnieszka,
        Myślisz chyba raczej o budynku A, który jest od strony bazaru i w którym jest lokal usługowy? W budynku B w parterze są normalne mieszkania - niektóre z ogródkami.

Lokal w bud.A będzie po zakończeniu budowy należał do firmy Elvio, która YP sprzedała przygotowany teren pod inwestycję SW - kiedyś w biurze YP mówiono, że wynajęciem/kupnem lokalu zainteresowana jest jakaś firma medyczna i chciałaby urządzić jakąś przychodnię, ale to już chyba przeszłość. Skończy się pewnie na jakimś sklepie spożywczym - chociaż w pobliżu Biedronki i bazaru taka inicjatywa może być ryzykowna.
        • Gość: Lukasz Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 62.22.53.* 22.08.11, 17:56
          Witam Kolege,

Masz moze informacje czy budowa idzie zgodnie z harmonogramem?

Pozdr,
          Lukasz
          • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 19:14
            Witam Kolegę- ;-)

Na razie wszystko wydaje się iść zgodnie z harmonogramem. Kolejne etapy do płatności wynikających z umowy przedwstępnej też są dotrzymywane - do końca października mają być gotowe tynki wewnętrzne. YP z wykonawcą mają umowę na wykonanie do 31.12.2011 (oprócz zagospodarowania terenu), ale celowo zostawiają sobie margines na ewentualne opóźnienia i odbiory techniczne i w umowach powpisywali ludziom termin na wyrost na wszelki wypadek.

Wprawdzie jeden z dyrektorów mówił mi na przełomie maja i czerwca o ok. miesięcznym opóźnieniu, ale po postępach prac na budowie tego jakoś bardzo nie widać - wstawiają teraz okna i ocieplają budynki oraz rozebrali już jeden z dźwigów, a przed budynkiem B zaczęli formować docelowy poziom gruntu. Widać, że budynek A idzie trochę wolniej - może to efekt mniejszej liczby sprzedanych mieszkań, kto wie...

Do początku zimy powinno im się udać "zamknąć" budynek, więc zimą spokojnie już będą mogli robić wewnątrz bez względu na aurę. Póki co nie ma się czym martwić.
            • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 23.08.11, 10:17
              Dzieki, dzieki!
              Uspokoiles nas wszystkich!

Ciekawe tylko czemu w budynku A gorzej Wam idzie sprzedaz?
              • Gość: abc Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.home.aster.pl 23.08.11, 11:32
                Szanowny merck.de od jakiegoś czasu zaśmiecasz to forum swoimi nic niewnoszącymi komentarzami. Myślę, ze wszyscy zdążyli już zauważyć, że ta inwestycja Ci się nie podoba. Odpuść proszę i daj spokojnie poczytać.
                • Gość: ... Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.merck.de 23.08.11, 12:41
                  spoko
                  tez lubie spokojnie poczytac Wasze bardzo interesujace wpisy
                  i czekam ze spokojem na dzien kiedy w koncu przejrzycie na oczy od kogo kupiliscie mieszkania i jak wtedy Wasze interesujace wpisy zmienia sie na lamety i zale
                  ale ja wtedy tez bede spokojny
                  a Wy juz nie...
                  • Gość: abc Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.home.aster.pl 23.08.11, 13:27
                    Chcę wierzyć w Twoje dobre intencje, ale wybacz, zaciekłość z jaką piszesz, raczej sugeruje, że jesteś np. zwolnionym pracownikiem YP, albo po prostu pracujesz dla konkurencji :/, bo dziwne, że piszesz w temacie ,który Cię nie dotyczy, bo z Twoich postów wnioskuję, że nie chcesz kupić tu mieszkania.
                    • Gość: olek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.play-internet.pl 23.08.11, 16:00
                      Najwyraźniej leki pewnej firmy farmacutycznej mu zaszkodziły wywołując obsesję maniakalną i stąd te zawistne komentarze
                      • Gość: Gość Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 22:05
                        Mam pytanie do przyszłych mieszkańców Sadów ... - czy nie zaczynają się Wam schody z dogadaniem się z kierownikiem budowy? (który tak a propo od niedawna jest nowy). My wnieśliśmy w naszym mieszkaniu kilka przeróbek i niestety nie zostały one właściwie zrobione, moja dobra rada - zaczynajcie kontrolować to co robią w Waszych mieszkaniach !!!
                        • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.um.warszawa.pl 31.08.11, 09:35
                          Zmienił się kierownik budowy czy inspektor nadzoru (p. Adrian), który przyjmował poprawki? A miałeś możliwość zobaczenia jak wyglądają przeróbki skoro mówisz, że zostały źle zrobione? Na czym to złe wykonanie polega?
                          • Gość: nabywca mieszkania Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 20:07
                            Niestety potwierdzam. Oglądam przeróbki na bieżąco, nie są one wg. zatwierdzonych zmian, a wg. pierwotnego projektu. Dla nich nawet tynki na to polożone nie są problemem... ogólnie porażka. Radzę sprawdzać na bieżąco by uniknąć rozczarowań np. przy odbiorze.
                        • Gość: Krzysiek Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.128.35.211.static.crowley.pl 14.09.11, 13:27
                          Ja zamieniłem ścianę z bloczków silikatowych drążonych na pełne a zrobili mi z drążonych
                          • Gość: gośc Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.11, 21:18
                            Przepraszam, a czy ktoś nie chciałby odsprzedac prawa do lokalu 3 pokoje 75 m (poza mieszkaniami na styku bloków A i B)?
                            • Gość: abcd Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.11, 21:54
                              z tego co wiem, nie ma takich lokali - wszystkie 75 m 3 pokoje sa na styku budynkow A i B
                              • Gość: Krzysiek86 Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.kredytbank.pl 07.10.11, 10:31
                                Mam pytanie do przyszłych mieszkańców SW.
                                Czy słyszeliście o jakimś felernym narzucanym administratorze w budynkach budowanych przez Yuniversal Podlaski? Na którymś form ktoś napisał, że może być problem z późniejszym odwołaniem administratora, który pobiera niemałe opłaty i przez to czynsz znacząco rośnie. Czy ktoś ma jakieś potwierdzone informacje? Może ktoś jest w stanie zweryfikować czy te informacje?
                                • Gość: Jacoszkowa Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.home.aster.pl 07.10.11, 14:35
                                  Tak słyszałam o tym, ale to jest jakaś panika, bo administratora można w kazdej chwili odwołać.
                                  • Gość: nabywca mieszkania Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.pse-operator.pl 30.11.11, 11:03
                                    Będąc ostatnio na budowie zauważyłem, że piony wodne i kanalizacyjne (chodzi mi głównie o łazienkę, ale to samo jest w kuchni) wychodzą spod posadzki i poprowadzone są na tynkach(w kuchni jeszcze gorzej bo rura kanalizacyjna idzie przez połowę kuchni, a jak lodówkę dosunąć do ściany?). Tak robili 30 lat temu, teraz w NOWYM BUDOWNICTWIE wszędzie gdzie widziałem woda i kanalizacja wychodzi bezpośrednio ze ściany. Jak w takim przypadku mam zrobić w łazience umywalkę z szafką podwieszaną? Konieczne będzie wkuwanie samemu, bądź też zabudowa- co pomniejsza łazienkę. Co o tym sądzicie?
                                    • Gość: sasiad Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 62.22.53.* 30.11.11, 11:45
                                      To jest ogolnie standard dla wszystkich deweloperow. Widzialem to juz w wielu nowych mieszkaniach. Mam pytanie - jak byles ostatnio na budowie to byly juz kaloryfery w mieszkaniach? chodzi mi o budynek B.
                                      • Gość: nabywca mieszkania Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.pse-operator.pl 01.12.11, 08:47
                                        Ostatnio byłem w mieszkaniu innej inwestycji akurat nie tego dewelopera i wszystkie rury są pochowane, stąd moje niemiłe zaskoczenie. Kaloryfery już były w budynku B.
                                        Jeśli chodzi o naniesione i zatwierdzone przez YP zmiany to w dalszym ciągu dają plamę (tym razem hydraulika - zrobili wg pierwotnego projektu).
                                        • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 12:43
                                          Może stąd są na wierzchu, bo rury idą po ścianach nośnych? Również to zauważyłem i o ile w kuchni da się to przykryć meblami, to w łazience będzie problem. Słyszałem kiepskie tłumaczenie, że powodem jest zachowanie standardów akustycznych (??). Czy ktoś z Was zna normę bud. określającą taki montaż?

Grzejniki są zamontowane, ale nie włączone.

Za to na dachu zamontowano jakieś XXI-wieczne "hasiory"... Co to za koszmarki w kształcie beczek/silosów? Reduktory CO2? :)
                                          • Gość: Alamakota Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.11, 16:30
                                            Ja tez mam rure w kuchni po scianie. Dowiadywalem sie co i jak (rowniez od znajacych sie na budowlance znajomych). Jak rura jest zbyt dluga (u mnie 2.5 metra), to nie wpuszcza jej w posadzke, bo musi byc odpowiedni spadek i rura musi isc po scianie albo w scianie. W scianach nosnych z tego co wiem nie mozna chowac zadnych rur, bo generalnie nie mozna scian nosnych kuc. Ja akurat nie mam tam sciany nosnej, ale 8 cm scianke dzialowa, ale to tez jest raczej za malo, zeby schowac w niej rure...

Tych urzadzen na dachu nie widzialem, ale po opisie domyslam sie, ze sa ta wentylatory do wentylacji mechanicznej. Czyli do wyciagania powietrza z lokali/garazy na zewnatrz...
                                            • Gość: ernest Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 19:38
                                              Generalnie widać, że YP zaczyna szukać oszczędności w wykończeniu. Oprócz robienia łaski we wkuwaniu podejść z wodą i kanalizacją dochodzi jeszcze sprawa z elewacją. Zgodnie z wizualizacjami oraz standardem wykończenia dołączonym do umowy przedwstępnej część elewacji miała być wykonana z elementów drewnopodobnych (ciemno brązowe fragmenty na wizualizacjach budynków), a tymczasem w ukończonym fragmencie na budynku A jest po prostu tynk cienkowarstwowy pomalowany na brązowo-pomarańczowy kolor (rusztowania już zdjęte więc raczej już nic się na tym nie pojawi). Posunęli się zatem do rozbieżności w standardzie wykończenia zapewnianym w załączniku do umowy ;-).

Co do kucia ścian nośnych to generalnie nie można powiedzieć, że takiej ściany nie można podkuć, trzeba tylko wiedzieć jak i gdzie oraz wykonać to trochę płycej. Odpływ ma max. 5-6 cm średnicy, więc można było wpuścić w płytki rowek taką rurę podobnie ze ścianami działowymi 8 cm - mnie akurat w taką ścianę wpuścili podejścia pod wodę. Tłumaczenia akustyczne też są tanią wymówką jak słusznie zauważyliście.
                                              • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 21:04
                                                Wg insp. nadzoru właśnie przygotowują elewację do położenia drewnopodobnych elementów, więc zastanawia mnie ten fragment na budynku A. Pomyłka wykonawcy?

Co do wyciągów wentylacyjnych, to paskudzą budynek. Nie widziałem takich konstrukcji na innych (może są lepiej zamaskowane?).

YP zrezygnował też z zadaszenia tarasów na 8p. W to miejsce pojawią się szklane daszki, co już pewnie zauważyliście.
                                                • Gość: ernest Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 22:12
                                                  Szczerze mówiąc to fragment elewacji na budynku A wygląda już na docelowy, chociaż chciałbym się mylić - gdyby mieli jeszcze go przykrywać okleiną to po co by kładli kolor? Poza tym zdjęli na tej ścianie rusztowania.

Wentylacja na dachach zawsze wygląda nieestetycznie, ale mogą właśnie jeszcze spróbować ją zamaskować, często stosuje się takie stalowe "żaluzje" by ją zakryć.

Co do daszków to wydaje mi się, że dzięki takim szklanym konstrukcjom nad tarasami zamiast pełnych stropów budynek będzie jednak wyglądał "lżej", więc oceniam to pozytywnie.
                                                  • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 192.100.112.* 14.12.11, 09:50
                                                    Od strony zachodniej właśnie położyli ciemnobrązowy tynk, więc rzeczywiście YP tnie koszty na elewacji. Będę dowiadywać się co się święci.
                                              • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 10:40
                                                Część elewacji budynku A jest pokryta tynkiem zamiast paneli drewnopodobnych, to decyzja architekta budynku.
                                                • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 13:40
                                                  Rozumiem, że taką informację otrzymałeś od YP? Całkowicie z tych paneli zrezygnowano czy tylko na fragmencie?
                                                • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 16:37
                                                  Całkowicie nie zrezygnowano, tynk ma być w miejsce paneli w "trójkątnej" części budynku A.
                                                  • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.11, 17:42
                                                    Rzeczywiście część budynku A i budynku B są przygotowane do założenia paneli. Częściowo zamontowano też docelowe ogrodzenie "osiedla" i ułożono kostkę na drodze pożarowej. Na jednym z balkonów pojawiła się szyba w barierce - jest biała i nieprzezroczysta, nie widać czy jest czymś podklejona od tyłu czy taka już zostanie.
                                                • Gość: Klient YP Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.mm.pl 26.12.11, 03:02
                                                  Elewacja wygląda na docelową. Rusztowania znikły, paneli brak. Ciekawy jestem tych przygotowań pod panele, o których piszecie. Od strony Wolumenu elewacja delikatnie mówiąc wygląda "tanio" i tandetnie. Czy deweloper może sobie tak po prostu zmienić wygląd budynku i obniżyć standard wykończenia na jakimś fragmencie budynku? W umowie jest jak byk "drewnopodobne" - fakt, że nie ma wskazania których ścian zewn. dotyczy. Wizualizacja i zdj. budynków, które dostałem na etapie umowy nijak się mają do stanu wykończenia jaki obserwować można teraz.
                                                  • Gość: ogrodnik gustowna siateczka grodząca IP: *.centertel.pl 26.12.11, 12:47
                                                    a co sadzicie o tej gustownej siateczce ogradzającej budynek od świata ? Milusia. Nurki z Biedronki nie przejdą ale wygląda moim skromnym zdaniem koszmarnie.
                                                  • Gość: nabywca mieszkania Re: gustowna siateczka grodząca IP: *.pse-operator.pl 05.01.12, 18:04
                                                    Byłem dziś w okolicy inwestycji:
                                                    1. Siatka ogrodzeniowa rodem z marketu.
                                                    2. Błoto poza inwestycją w koło. Zastanawiam się czy teren okolicy pozostawiony przez YP po zakończeniu budowy zostanie uporządkowany - czyt. wyrównany i zasiana trawa oraz czy można to na developerze wymusić?
                                                    3. Dzwoniłem ostatnio do przedstawiciela-ki bazaru wolumen i zapewniła mnie, że w roku 2012 ruszy przebudowa bazaru. Czy ktoś może potwierdzić bądz zaprzeczyć tą informację?

Poza tym, wszystko OK (przynajmniej z zewnątrz) i widać, że ostro posuwaja sie do przodu z "robotą". Zima sprzyja.
                                                  • Gość: miks Re: gustowna siateczka grodząca IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.12, 18:53
                                                    ad.2
                                                    jeśli deweloper sam tego nie zrobi to myślę, że będzie można jedynie go poprosić o obsianie i wyrównanie terenu - trzeba też pamiętać, że to nie jest jego działka - ale może w umowie z właścicielem (na razie m.st. Warszawa) dotyczącej zajęcia działek na czas budowy był jakiś zapis mówiący o przywróceniu przynajmniej stanu pierwotnego... w każdym razie pewnie trzeba będzie liczyć na, deficytową zazwyczaj, "uprzejmość" dewelopera, więc pytać i prosić trzeba, szczególnie, że nasz teren też będzie obsiewany i nasion im pewnie trochę zostanie.

ad.3
                                                    O możliwość przebudowy i modernizacji bazaru trzeba raczej pytać właściciela gruntu czyli władze dzielnicy Bielany oraz Społem (część bazaru od strony ul. Kasprowicza). Kupcy tylko dzierżawią teren - z tego co się orientuję to ostatnia umowa wygasała z końcem 2011, a na ile podpisali nową tego nie wiem, musieliby podpisać dzierżawę na dłuższy okres, żeby kupcy zdecydowali się na inwestycję na nie swojej ziemi. Jednocześnie powstaje plan zagospodarowania, który będzie umożliwiał w tym rejonie bardziej pokaźne inwestycje, a to może skłaniać władze w obliczu kryzysu do bardziej widocznej zmiany standardu dziejącego się tam handlu i intensyfikacji zagospodarowania.

Jednym słowem do zapewnień przedstawicieli podchodziłbym z dystansem, chociaż decyzje o warunkach zabudowy dostali na nowy bazar, pozwolenia jeszcze nie mają i nie wiadomo co z dzierżawą.
                                                  • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.play-internet.pl 27.12.11, 13:48
                                                    Elewacja z paneli drewnopodobnych będzie zakładana na znacznie mniejszej powierzchni niż było planowane - tylko na powierzchniach między pionami balkonów - widać tam na czarnych elementach ocieplających stalowe szyny do założenia paneli. Ponieważ w umowie nie było sprecyzowane gdzie i ile takiej elewacji będzie to YP sobie trochę zaoszczędził na klientach i jednocześnie wywiązał z umowy. I co najważniejsze z formalnego punktu widzenia też mógł to zrobić, tak niewielką zmianę w elewacji wprowadza projektant budynku za pomocą rysunków zamiennych na koniec budowy i swojego pisemnego oświadczenia.

Wizualizacje nie były składnikiem umowy więc na ich podstawie nie można dochodzić niedotrzymania standardu wykończenia przez dewelopera, a z opisem wykończenia będą zgodni.

Ogrodzenie jak dla mnie raczej standardowe,mam tylko nadzieje, że pomalują je.
                                                  • Gość: ms Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 193.111.166.* 19.01.12, 12:54
                                                    Pojawiły się wreszcie wyczekiwane panele. Trudno z daleka dostrzec ich drewnopodobność. Barwę mają bardziej podobną do cegły klinkierowej, ale może to wina dzisiejszego ponurego, zimowego światła
                                          • Gość: gościu Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.2a.pl 13.12.11, 19:44
                                            polecam kupić sobie mieszkanie z wielkiej płyty to nie będziesz miał żadnej wentylacji na dachu, tylko wywiewki kanalizacyjne - wtedy nie będzie narzekania.
                                            Albo kupować mieszkania już wybudowane
                                            • Gość: dziubas Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: 192.100.112.* 14.12.11, 09:45
                                              Dzięki, że mnie oświeciłeś.
                                              • Gość: nabywca mieszkania Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.12, 14:57
                                                Nie wiem jak dla was, ale dla mnie nowy (czyli Pan Dariusz) inspektor budowy to jakaś porażka, o wiele lepszy, konkretniejszy i przede wszystkim wiarygodny byl Pan Adrian. Jak dla mnie ściemnia prawie na każdym kroku, niestety już kilka razy go na tym zlapalem. Co o nim sądzicie?

A czy ktoś zna przybliżony-potwierdzony w YP termin oddawania mieszkań (zima sroga nie jest :) )?
                                                • Gość: miks Re: Sady Wergiliusza - Yuniversal Podlaski IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 19:08
                                                  Zgadzam się z opinią, że nowy inspektor jest gorszy od Pana Adriana i do tego mało komunikatywny - trudny w rozmowie. Do tego próbuje wciskać kit za wszelką cenę i chyba klasycznie robi wszystko, żeby jego ekipa nic dodatkowego w mieszkaniu przypadkiem nie musiała wykonywać lub poprawiać lub robić inaczej.

No ale należy się spodziewać, że im bliżej odbiorów tym "kontakt" z przedstawicielami developera lub wykonawcy będzie coraz trudniejszy i narzekania na nich będą się mnożyć. W czasie odbiorów naszych mieszkań proponuję dzielenie się na tym lub na tym warszawa-sady-wergiliusza.mojeosiedle.pl/ forum wszelkimi przypadkami usterek i problemów. W kolektywie będziemy stanowić silniejszego partnera w rozmowach z wykonawcą.

Termin odbioru jest nadal trudny do przewidzenia, YP odsyła do terminów z umowy, ja mam 30.05.2012. Dużo spraw jeszcze zależy od czynników zewnętrznych - same odbiory techniczne przez Urzędy mogą się przeciągać jeśli wykonawca coś sknocił - dzięki łagodnej zimie nadgonili z zagospodarowaniem działki, więc nawet jeśli zima jeszcze chwyci to już nie powinna nic opóźnić, bo większość to działania wewnątrz. Ja sądzę, że kwiecień jest chyba najbardziej realny.
    • Gość: dziubas ogrodzenie vs lokale uzytkowe IP: 192.100.112.* 05.01.12, 15:21
      Tak sie nudze i zastanawiam jakiego rodzaju usługi będą w budynku A na parterze? I jak ludzie będą mieć do nich dostęp? Bo ogrodzenie jest, tylko nie widze by mozna je gdzies swobodnie sforsowac...
      • Gość: miks Re: ogrodzenie vs lokale uzytkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.12, 16:08
        ten lokal usługowy będzie miał chyba 2 wejścia jedno za ogrodzeniem i jedno będzie przed ogrodzeniem od ulicy Wergiliusza. Ogrodzenie od Wergiliusza jest wycofane wgłąb działki więc lokal jest dostępny z obu stron.

Lokal jest spory bo ma 550 metrów kwadratowych i raczej nie da się go dzielić na mniejsze - w każdym razie byłoby to trudne ze względu na ilość wejść i pewnie dostęp do mediów. Sklep spożywczy raczej odpada - sąsiedztwo bazaru i biedronki/lidla to chyba zbyt duża konkurencja. Kiedyś się mówiło o jakichś usługach zdrowia, ale temat upadł...
        • Gość: ms Re: ogrodzenie vs lokale uzytkowe IP: 193.111.166.* 11.01.12, 14:05
          > Kiedyś się mówiło o jakichś usługach zdrowia, ale temat upadł...

Najemcy na razie nie ma, bo na szybie lokalu pojawiło się wyklejone ogłoszenie "Do wynajęcia".
    • Gość: Alamakota Piwnice IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.12, 19:16
      A byliscie w piwnicy? Przyznam szczerze, że nie zmierzyłem, ale na oko wydaje mi się, że ażurowe ściany zaczynają się niżej niż na 2 metrach, a taka wysokość jest zapisana w umowach i nawet na stronie YP (standard wykończenia). Ktoś badał temat?
      • Gość: miks Re: Piwnice IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.12, 19:24
        A to ciekawe... Ja niestety nie zaglądałem do piwnic. Ktoś może był jeszcze?
        • Gość: lokator Re: Piwnice IP: *.aster.pl 12.03.12, 14:14
          Widziałem piwnice, niestety nie mierzyłem wysokości ażuru. Myślę, że przy wstępnym odbiorze trzeba zerknąć na dół.
    • Gość: gościu zmiana elewacji budynków IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 17:14
      a taką odpowiedź otrzymałem niedawno od Dewelopera:
      Zatwierdzony projekt budowlany przewidywał w elewacji zachodniej tynk mineralny w tzw. systemie lekko mokrym w kolorze białym. Na naszą prośbę, w celu ożywienia budynku, została zmieniona kolorystyka elewacji. Zastosowaliśmy również tynk wyższej klasy tj. silikatowy.
      Pragnę nadmienić również, że chcąc zadowolić naszych klientów staramy się podnosić standard wykończenia budynku w stosunku do założeń projektowych. Przykładem jest min. zastosowanie okładzin posadzkowych z kamienia naturalnego (granitu), a nie jak zakładał projekt z gresu.

• Gość: nabywca mieszkania Re: zmiana elewacji budynków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.12, 14:42
        Jednym slowem developer przekarkulowal co mu się bardziej oplaca, zapewne marmur znalazl tanio.. . Jednak ja jako nabywca mieszkania oczekuję tylko jednego, aby zrobione bylo zgodnie z projektem i zatwierdzonymi przez developera zmianami, a to jak widać średnio im wychodzi.
        • Gość: sonsiad no właśnie, ciekawe jak bardzo IP: *.kir.com.pl 12.01.12, 11:15
          stan faktyczny będzie różnił się od projektów i wizualizacji?
          • Gość: miks Re: no właśnie, ciekawe jak bardzo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 11:59
            W stosunku do prezentowanych wizualizacji będzie się różnił na pewno częścią elewacji od strony bazaru, która miała być prawie w całości pokryta panelami drewnopodobnymi, inaczej rozwiązane są też balkony na 2 ostatnich kondygnacjach, a o większości różnic w stosunku do zatwierdzonego projektu budowlanego pewnie się nawet nie dowiemy, bo zawsze jakieś zmiany się wprowadza w trakcie budowy, mniejsze lub większe. Inne zmiany w materiałach i "technologii" zostały już wcześniej wspomniane przez "gościu"
        • Gość: Sasiad Parking od strony bazaru IP: 62.22.53.* 12.01.12, 11:20
          Czy ktos sie orientuje czy plany architektoniczne zakladaja postawienie jakichkolwiek slupkow przy kraweznikach ograniczajacych dzikie parkowanie od strony ulicy wergiliusza/bazaru? Odwiedzilem budowe w ostatnia niedziele/dzien handlowy na bazarze i to zobaczylem mnie zmrozilo... Samochody dostawcze z bazaru parkuja doslownie wszedzie, na nowych chodnikach polozonych przed budynkiem A, na przyszlych trawnikach... masakra... Mam nadzieje ze deweloper o to zadba...
          • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 12:04
            pas drogowy znajduje się w gestii władz dzielnicy, ale być może projekt przewiduje jakieś słupki, trzeba by zapytać YP.
            • Gość: ms Re: Parking od strony bazaru IP: 193.111.166.* 12.01.12, 13:25
              YP będzie za swoje pieniądze przebudowywał ulicę Wergiliusza. Ale dowiedziałem się tego w luźnej rozmowie przy podpisywaniu aktu, więc...

A, że we wtorek, piątek i niedzielę będzie ciężko rano wyjechać z garażu, no cóż - takie życie.
              • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:30
                ale nie wiesz czy jakieś słupki przynajmniej wokół tych trawniczków przewidują?jeśli nie będzie tych słupków to bardzo szybko zrobi się klepisko, a trawa pewnie nawet nie urośnie.
                • Gość: ms Re: Parking od strony bazaru IP: 193.111.166.* 12.01.12, 14:05
                  Ale których trawniczków?

Od zachodu - róg Wergiliusza/Dantego już jest klepisko. Trzeba by zaorać i dopiero zrobić trawnik. To jest teren WSM (?) i trzeba by się dowiedzieć jak się YP ze spółdzielnią dogadał - w KW jest ujawniona jakaś umowa.
                  Od wschodu - trójkąt z kapliczką - jest trawnik i zatoki parkingowe, tego nikt nie rozjeździł przez ostatnie 10 lat, więc nic się nie zmieni. Chyba, że się coś jednak tam zbuduje.
                  • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 14:33
                    ja mówię tylko o tych dwóch małych trawniczkach co zostały ostatnio odsłonięte na których jest tylko ziemia do obsiania - między wjazdem na drogę pożarową wzdłuż budynków A i B, a wjazdem do garażu. te większe tereny to już inna bajka ale te dwa małe mogliby ogrodzić jakimiś słupkami w ramach tej inwestycji
                    • Gość: Krzysiek86 Termin oddania IP: 195.149.64.* 19.03.12, 09:35
                      Na kiedy planowane jest oddanie kluczy?
                  • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 19:57
                    Dowiedziałem się w YP, że teren poza osiedlem zajęty pod budowę i teraz częściowo uwolniony, na którym jest dość sfatygowana nawierzchnia ma zostać przywrócony do stanu pierwotnego, w tym ma zostać zasiana trawa. Małe trawniczki przy wejściu na osiedle od Wergiliusza na razie nie będą mieć żadnej osłony, jeśli sytuacja będzie tego wymagać, tzn. dojdzie do jakichś zniszczeń nawierzchni to wtedy rozważane będą inne środki zaradcze.

Dodatkowo zostaną zainstalowane specjalne słupki przed bramą drogi pożarowej tak by uniemożliwić wjazd i parkowanie na chodniku dla pieszych.

a tak na marginesie to róg Wergiliusza/Dantego w większości należy do m.st. Warszawy, ale prawdopodobnie są roszczenia przedwojennych właścicieli i może niedługo zrobić się częściowo prywatny ten teren.

Wpis w KW dotyczy możliwości przejścia chodnikiem prowadzącym przez część nieogrodzonej drogi pożarowej na południu, który istnieje od czasów sprzed budowy, a który był zakryty do niedawna przez zaplecze budowy.
                    • Gość: Sasiad Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 21:38
                      Dopiero co przygotowane trawniki od strony ulicy Wergiliusza juz zostały częściowo zniszczone przez parkujące samochody użytkowników bazaru. YP nie ma na co czekać i zastanawiać się nad innymi środkami zaradczymi, bo do tego czasu zostaną one calkowicie rozjeżdżone.
                      Podobnie sytuacja bedzie wyglądać na terenie od ulicy Dantego, nie można dopuścić aby samochody parkowały pod samymi oknami mieszkań na parterach. Zasiane trawniki zamianią się w klepisko.
                      • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 22:57
                        z dzikim parkingiem od strony ulicy Dantego jest trochę inna sytuacja, w większości są to działki miejskie i należałoby się zwrócić do Urzędu Dzielnicy z wnioskiem o postawienie jakichś słupków od Dantego i Wergiliusza, do tego czasu pozostają telefony do straży miejskiej, parkowanie na trawniku podlega pod kodeks wykroczeń...
                        • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.12, 08:51
                          Jeśli chodzi o bazar, dowiedziałem się w Urzędzie Dzielnicy, że ich umowa dzierżawy wygasła 31.10.2011 r. i obecnie zajmują teren bez tytułu prawnego. Miasto szykuje przetarg nieograniczony na dzierżawę na okres 10 lat i pewnie wygrają go kupcy, a wtedy będą mogli zrealizować decyzję o warunkach zabudowy na modernizację bazaru, którą już mają, trochę powinno się to ucywilizować, ale znacznej poprawy nie powinniśmy się spodziewać. Wychodzi na to, że tak jak twierdził przedstawiciel kupców, rok 2012 jest realny dla tej inwestycji.

poniżej link do artykułu z wizualizacjami:
                          www.tvnwarszawa.pl/archiwum/28415,1672913,wiadomosc_druk.html
                        • Gość: nabywca mieszkania Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.12, 10:40
                          W takim razie nie ma na co czekać. Proponuję by każdy napisal pismo lub też wyslal maila do Urzędu Dzielnicy Bielany z prośbą o postawienie slupków na calym rogu ulic Dantego i Wergiliusza z uzasadnieniem. Jak teraz zadzialamy i zasypiemy ich skargami to na wiosnę postawią, inaczej to będziemy sobie o tym rozmawiać na forum jeszcze dlugo po odebraniu mieszkań.
                        • Gość: nabywca mieszkania Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.12, 11:28
                          Rozmawialem przed chwilą z Wydzialem Architektury i Urbanistyki Urzędzu Dzielnicy Bielany.
                          E-maile z prośbą i KONIECZNIE UZASADNIENIEM należy kierować do Wydzialu Infrastruktury na adres: wom@poczta.bielany.waw.pl z dopiskiem o przekazanie również treści maila do Wydzialu Środowiska, wówczas będzie pewność, że sprawa zostanie "ruszona".
                          Powiedzieli, że dobrze będzie jeśli w treści maila zostaną dolączone zdjęcia uzasadniające postawienie pacholków wzdlóż ulic Wergiliusza i Dantego oraz porządne wytlumaczenie gdzie te slupki mają stanąć, a Urząd Dzielnicy Bielany zapewne się do tych prózb przychyli.

Zatem, proponuję wysylać e-maile pod podany adres, a nie będą nam parkować pod oknami. Serdecznie do tego zachęcam :).
                          • Gość: Sasiad Re: Parking od strony bazaru IP: 62.22.53.* 13.01.12, 13:44
                            Popieram jak najbardziej ta inicjatywe :)

Juz w najblizsza niedziele wybiore sie tam z aparatem :)

Caly czas pozostaje tylko sprawa reakcji YP na samochody parkujace na malych trawniczkach od strony ulicy Wergiliusza. Nie ma na co czekac, bo juz dzisiaj parkuja tam na dziko. Sprobuje porozmawiac z YP, czy jak beda stawiac slupki przy wjezdzie na droge pozarowa, jednoczesnie nie postawia slupkow przy trawnikach.

Zachecam takze do kontaktu z deweloperem w tej sprawie.
                            • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.12, 13:51
                              Ja również się przyłączam, na pewno wyślę wniosek do Urzędu Dzielnicy i przy okazji będę naciskał YP nt. konieczności instalacji słupków od Wergiliusza już w trakcie obecnych prac skoro mają "słupkować" wjazdy.
                              • Gość: Alamakota Re: Parking od strony bazaru IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.12, 17:57
                                Mysle, ze slupki to dobry pomysl. Jak otworza Most Polnocny (vel Curie), to jest niestety szansa, ze jeszcze wiecej ludzi bedzie tam parkowalo "na dziko". Trzeba dzialac szybko.
                                • Gość: dziubas Re: Parking od strony bazaru IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.12, 20:40
                                  Pomysł dobry, ale znając sprawność naszych urzędów może to potrwać. Co sądzicie by postawić auta przed faktem dokonanym i we własnym zakresie zainstalować kilka słupów z szerokiej gamy "betonowej galanterii"? :) www.parkaria.pl/index.php?option=com_djcatalog&view=items&cid=8&Itemid=6
                                  • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.12, 21:43
                                    Najpierw powinniśmy wykorzystać "konwencjonalne" metody działania w sprawie niszczenia trawników, ale warto zapamiętać tę stronkę z tymi "betonowymi" słupkami, gdyby inne starania zawodziły. Fajnie, że nie wymagają one większego montażu :-) Ja mój wniosek ślę jutro. Pozdrawiam
                                    • Gość: Sasiad Re: Parking od strony bazaru IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.12, 14:38
                                      Nowe wiadomosci dotyczace przebudowy ulicy Wergiliusza...
                                      Rozmawialem dzisiaj z Wydzialem Infrastruktury Urzedu Dzielnicy Bielany w sprawie przebudowy ulicy Wergiliusza. Jak twierdza urzednicy, przebudowa nie ruszy zbyt szybko. Nie ma stworzonej jeszcze zadnej dokumentacji dotyczacej przebudowy, wiec jest bardzo watpliwe ze przebudowa rozpocznie sie w tym roku.
                                      W zwiazku z tym nalezy powaznie podejsc do zabezpieczenia trawnikow i chodnikow przed budynkiem od strony bazaru.
                                      • Gość: miks Re: Parking od strony bazaru IP: *.play-internet.pl 17.01.12, 15:39
                                        Ja już stosowny wniosek złożyłem i zachęcam do składania. Teren między Dantego a budynkami SW też musi się zmienić w trawnik dlatego złożyłem wniosek o słupki też z tamtej strony.

Czy ktoś może potwierdzić, że ażurowe części ścian w komórkach lokatorskich są wykonane niezgodnie ze standardem wykończenia tj. zaczynają się niżej niż na wys. 2 m?
                                • Gość: Gość Re: Parking od strony bazaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.12, 20:41
                                  wom@poczta.bielany.waw.pl

Z dopiskiem do Wydziału Infrastruktury oraz Wydziału Środowiska Urzędu Dzielnicy Bielany.

Słać jak najwięcej skarg na niszczenie zieleni oraz wnioskować o wstawienie słupków.
                                  Im więcej wniosków znajdzie się u nich na biurku tym lepiej dla nas co jak co, ale urząd każdą skargę i prośbę rozpatrzeć i odpowiedzieć musi.
                                  Jak nie poskutkuje będziemy słać skargi wyżej, a wówczas zobaczymy jak urzędnicy będą tłumaczyć się przed takimi programami jak: Uwaga w TVN, Sprawa dla reportera itp.
                                  • Gość: Gość Pierwszą skargę dziś już wysłałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.12, 20:46
                                    Jak w temacie, pierwszą skargę dziś już otrzymali.. .
                                    • Gość: A. Re: Pierwszą skargę dziś już wysłałem IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.12, 12:19
                                      Trochę nie w temacie, bo a propos aktualnego stanu budowy. Byliśmy wczoraj obejrzeć zmiany lokatorskie (zmiany ścian działowych) i na pierwszy rzut oka wszystko się zgadza. Zastanawia nas tylko to, że nie do końca zgadzają się wymiary z planu z wymiarami rzeczywistymi. P. Dariusz (?) powiedział nam, że to dlatego, że plany uwzględniają same mury, bez tynków i farby.
                                      • Gość: miks Re: Pierwszą skargę dziś już wysłałem IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.12, 13:15
                                        Jeśli różnice w wymiarach mają nie więcej niż 2-3 cm to się zgadza, jeśli więcej to na koniec, gdy będzie liczona powierzchnia użytkowa mieszkania (z odjęciem tynków) różnice jakie pojawiły się w trakcie realizacji będą miały odzwierciedlenie w powierzchni, a więc i w cenie ostatecznej, takich rzeczy chyba nie da się nigdy wykluczyć.
                          • Gość: Gosc Re: Parking od strony bazaru IP: *.easynet.co.uk 26.01.12, 18:09
                            Ja rownier popieram a czy mozna prosic wiecej informacji co taki email powinien zawieraj i jakie uzasadnienie panstwo podaja?
                            • Gość: miks Garaż podziemny IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 20:59
                              Czy ktoś wie jak deweloper zamierza rozwiązać sprawę aktów notarialnych na garaże podziemne?

Czy garaż będzie włączony do wspólnego aktu z mieszkaniem i komórką lokatorską czy też ma być osobny akt na garaż i utworzona osobna księga wieczysta? pytam w kontekście przyszłego naliczania stawki podatku od nieruchomości za garaż - jest dość znaczna różnica w stawce za m kwadratowy w obu tych przypadkach...
                              • Gość: ms Re: Garaż podziemny IP: 193.111.166.* 27.01.12, 10:09
                                Zerknij do swojej umowy. Garaż będzie oddzielnym lokalem, z oddzielną KW. Każdy kto kupił miejsce postojowe, kupił udział w tym lokalu, związany z prawem do konkretnego miejsca.
                            • Gość: nabywca mieszkania odpowiedz urzędu dzielnicy bielany na skargi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.12, 17:45
                              Jak w temacie Urząd na skargi dot. osłupkowania Wergiliusza i Dantego napisał:
                              1. Z powodu braku środków finansowych utrzymywane są wyłącznie tereny zieleni urządzonej(ten teren się do nich nie zalicza). Ponadto nie ma możliwości zamontowania słupków zapobiegających wjeżdzaniu samochodów.
                              2. Odtworzenie zieleni w pasie drogowym ul.Wergiliusza wykonane przez YP nie zostało jeszcze odebrane przez Zarządcę drogi. Nastąpi to po pierwszym koszeniu trawy nie pózniej jak do 30.06.2012. PO zakończeniu budowy YP zobligowany jest też do przywrócenia stanu poprzedniego terenu przylegającego do budowy.
                              3. Na podstawie umowy zawartej między YP a burmistrzem w 2013r. planowana jest przebudowa drogi ul.Wergiliusza, a YP partycypuje w kosztach w kwocie 450tyś zł. Przy opracowywaniu projektu drogowego zostaną uwzględnione moje wnioski. Wystąpią również do straży miejskiej o objecie tego terenu kontrolą odnośnie parkowania pojazdów do czasu realizacji przebudowy drogi i wdrożenia nowej organizacji ruchu.

Urząd przesłał również skargi do WSM oraz Wydz. Ochrony Środowiska.
          • Gość: nabywca mieszkania Re: Parking od strony bazaru IP: *.pse-operator.pl 03.08.13, 12:59
            Będą barierki przy nowych chodnikach tak, by nie parkowali na trawnikach i chodnikach. Będą wyznaczone miejsca i tyle.
            Kupiłem mieszkanie i od kilku miesięcy mieszkam na SW, co mogę powiedzieć o Yuniverasl Podlaski Bis:
            1. Są pazerni. Ceny mieszkań mają wysokie, a wystepują do mieszkańców o 50zł za energię elektryczną bo RWE wystawiło im faktury. a przegapili termin spisania liczników zaraz po zawiązaniu się wspólnoty mieszkaniowej więc koszty przewalają na mieszkańców, choć czynsz do tej pory co miesiąc kasowali 7zł/m2.
            2. Oszukują przed zakupem. Tzn. wszystkim mówili, że teren przy lokalu usługowym w budynku A naleczy do części wspólnych. Dziś mówią, że do lokalu usługowego i próbują za wszelką cenę przeforsować przedszkole w likalu usługowym ludziom zaraz pod balkonami i oknami zrobic plac zabaw dla dzieci z przedszkola.
            3. Oszukują po zakupie. Obiecują na spotkaniach z mieszkańcami konkretne rzeczy, które poprawią i konkretne daty. Oczywiście nigdy tych dat nie dotrzymuja, a po 100 krotnym przypominaniu raczą jedną rzecz ruszyć. Np. obiecali spulchnić i zasiać trawą klepisko przy Sadach Wergiliusza dziś już się z tego wycofuja. Nie są słowni.
            3. Zchszanili instalację domofonową. Dali za cienkie przewody i są za duże spadki napięcia na końcach. Efektem czego są szumy etc. Do dziś nie potrafią sobie z tym poradzić.

W skrócie: lokalizacja OK, Yuniversal Podlaski Bis lekcewarzy mieszkańców.
    • Gość: monty różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 18:36
      u dewelopera wyjaśniono mi skąd się wzieła różnica między stanem faktycznym a projektem budynku (zwłaszcza jeśli chodzi o elewację i okna w bud. A) Otóż deweloper tłumaczy to tak, że Wizualizacja to nie to samo co finalny projekt wykonawczy budynku - np. na wizualizacji nie przewidzano słupu nośnego na krawędzi bud. A, a bez niego nie da się zbudować fizucznie takiej budowli.
      Deweloper zaznacza, że zawsze projekt różni się od stanu końcowego budynku w rzeczywiśtości bo zmiany nanoszone są na bierząco - np. zainstalowano granit na klatkach schodowych ...
      • Gość: miks Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 18:41
        generalnie to wszystko prawda, ale faktu, że chcieli zaoszczędzić na części elewacji, nic nie zmieni, a prawo na tak nieznaczne zmiany zezwala - z ogrodzeniem też pojechali po bandzie z oszczędności
        • Gość: nabywca mieszkania Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.12, 20:45
          Dokladnie, teraz wszystkie zmiany na gorsze, niedoróbki i niedociągnięcia będą się zaslaniać tym, że polożyli marmur na klatkach schodowych. Trzeba sobie zadać proste pytanie jako przyszly mieszkaniec. Co mnie to obchodzi? To tak jakbym jezdzil samochodem marki Infiniti, a nie stać by mnie bylo na paliwo. Jak dla mnie oszczędzają na elewacji rezygnując z paneli drewno-podomnych na bydynku "A", ogrodzenie robią rodem z marketu (ciekawe co dalej?), a kladą marmury na klatkach schodowych.
          Tyle w temacie.
          • Gość: zigi Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.kir.com.pl 20.01.12, 13:42
            no ciekawe jakie jeszcze czekają nas niespodzianki, skoro już teraz są takie "małe" rozbieżności między projektem a stanem faktycznym .... może zamiast ochrony będzie sam monitoring w postaci jednej kamery??
            • Gość: dziubas Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: 192.100.112.* 20.01.12, 14:05
              Czołem sąsiedzi. Proponuję spotykać się "live" np. w każdą pierwszą sobotę miesiąca o 9 na budowie, by wymienić się wrażeniami, pomysłami, jak też pogadać z p. Darkiem. Co o tym myślicie?
              • Gość: Sasiad Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.aster.pl 23.01.12, 18:24
                Dobry pomysl - jest za. Jestem ciekawy czy Pan Dariusz bedzie chcial sie ze wszystikimi naraz spotykac...
                • Gość: Milo Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.12, 12:45
                  Czy nie uważacie, że istotną zmianą poprawiającą warunki dojazdu do naszych nowych mieszkań byłoby ograniczenie handlu w pasie drogowym ulicy Wergilisza i Wolumen? Zgodnie z uchwałą Rady Dzielnicy Bielany z kwietnia 2008 r. poza placem bazaru handel obwoźny jest również dopuszczalny w pasie drogowym ulicy Wergiliusza wzdłuż targowiska od strony południowej, czyli dokładnie przy wjeździe na teren naszej inwestycji. Ponadto na ulicy Wolumen, przy bazarze dzielnica wyznaczyła aż 49 miejsc do handlu obwoźnego w pasie drogowym, co oznacza, że w dzień targowy przejazd np. wózkiem dziecięcym po chodniku może być niemożliwy.
                  Co sądzicie zatem o tym, aby rozpocząć kolejną akcję społeczną polegającą na przesyłaniu maili do Rady Dzielnicy Bielany (sekretariatrady@poczta.bielany.waw.pl) z prośbą o wykreślenie z załącznika do uchwały Rady możliwości handlu obwoźnego wzdłuż ulic Wolumen i Wergiliusza? Co ważne uchwała ta była w 2010 r. zmieniana przez Radę. W samym tekście uchwały znalazły się zapisy mówiące o tym, że w związku z naszą inwestycją zmniejszeniu ulegnie liczba stanowisk wzdłuż bazaru (cytat z uchwały) "Ponadto, ze względu na rozpoczętą realizację i budowę zjazdu do inwestycji mieszkaniowej przy ulicy Wergiliusza oraz wybudowany zjazd z ul. Wolumen na teren nowowydzielonego targowiska, konieczne jest zlikwidowanie 14 stanowisk handlowych w miejscu 7 i 8 wykazu miejsc, na których dopuszcza się prowadzenie handlu obwoźnego. Łączna powierzchnia miejsca zostaje zmniejszona o 188 m2." A na wniosek zarządu cmentarzy komunalnych zlikwidowano zupełnie handel obwoźny przy Wólczyńskiej, choć w uchwale z 2008 r. handel tam był dozwolony.
                  Wydaje mi się, że gra jest warta świeczki i zachęcam do wysłania maila.

• Gość: nabywca mieszkania Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.12, 13:18
                    Jak najbardziej popieram inicjatywę przedmówcy. Ja już wysłałem maila z odpowiednim uzasadnieniem (brak możliwości wyjścia z domu zgodnie z przepisami o ruchu drogowym, jak również stwarza realne zagrożenie dla mnie i mojej rodziny) wraz z dołączonym zdjęciem.

Ps. Nie zapominajcie również o wysyłaniu maili w sprawie postawienia słupków wzdłuż ul. Dantego i Wergiliusza by nie parkowali nam pod oknami. Posty wyżej.
                  • Gość: miks Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 21:07
                    W pełni się zgadzam i też coś podziałam w tej sprawie.

Tak w ogóle to wydaje mi się, że docelowo na wszystkich ulicach wokół bazaru należałoby zlikwidować handel z samochodów i jakąkolwiek sprzedaż "bazarową". "Kupcy" stoją na ulicy nawet poza głównymi dniami targowymi, a spokojnie mogliby handlować na terenie bazaru - mają tam dużo miejsca. Znając życie ci co stoją poza bazarem nawet nie wnoszą żadnej opłaty targowej.
                    • Gość: ms Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: 193.111.166.* 27.01.12, 10:36
                      Zlikwidować, łatwo powiedzieć. Nie da się zlikwidować handlu zarządzeniem Prezydenta m. st. Warszawy. Mamy tu stację metra czyli węzeł komunikacyjny, który jeszcze się powiększy po budowie Reymonta, oraz bazar. Oba te miejsca generują duży ruch pieszy. Właśnie dlatego "kupcy" wolą stać przy ulicy, niż na terenie bazaru - bo tam są klienci. Nawet okazjonalny mandat od SM tego nie zmieni i handel stamtąd nie zniknie.

Natomiast można starać się ten handel ucywilizować. Dużo zależy od tego co zbudują kupcy z bazaru, co powstanie (jeśli kiedykolwiek) na "kliniku" między Reymonta a Wolumenem i od tego jak będzie wyglądać mała architektura na ulicy - czy będą ławki, klomby, stojaki na rowery.

• Gość: Mon Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.easynet.co.uk 27.01.12, 16:38
                        Witam, a ja jeszcze chcialam wrocic do dyskusji na temat ogrodzenie, moj maz wlasnie rozmawial z panem Dariuszem, ktrory potwierdzil ze to ogrodzenie ktore jest to juz jest wersja ostateczna - ni jak sie to ma do ogrodzenia azurowego jak mamy w umowach i co pisze YP na swojej stronie internetowej, czy warto w tej sprawie tez apelowac?
                        • Gość: miks Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.play-internet.pl 27.01.12, 17:12
                          Zamontowane ogrodzenie jak najbardziej jest ażurowe, więc niezgodności ze standardem wykończenia nie udowodnimy
                          • Gość: nabywca mieszkania Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.12, 21:08
                            Wznawiam temat i uważam, że nie powinniśmy odpuścić YP zainstalowania paneli drewnopodobnych w budynku "A" zgodnie z wizualizacjami. W aneksach do umów przedwstępnych jest napisane w pkc. 3. Ściany zewnętrzne: - wykończone zgodnie z projektem elementami kamiennymi, drewnopodobnymi i tynkiem cienkowarstwowym.
                            Nie wiem jak Państwu, ale mi osobiście średnio podoba się elewacja brązowa, na wizualizacjach trochę inaczej to wygląda. To, że developer tnie koszty i robi po taniości to mnie akurat nie dziwi, ale my jako przyszli mieszkańcy powinniśmy zawalczyć o to by YP zbudowal Sady Wergiliusza zgodnie z projektem, wizualizacjami itd. Jeżeli teraz o tym nie pomyślimy i każdy odbierze swoje mieszkanie to pozamiatane.
                            Z ogrodzeniem YP poszedl po taniości na calego - w wizualizacjach tego nie bylo -OK.
                            Ale panele drewnopodobne byly!
                            Jeżeli ktoś ma sensowny pomysl jak wymusić na YP instalację paneli drewnopodobnych w bud."A" to proszę pisać.
                            • Gość: dziubas Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 22:03
                              Panele drewnopodobne nie wyglądają z daleka drewnopodobnie. Wg mnie są w kolorze rdzy, który notabene jest ostatnio w budowlanej modzie. Nie wierzę też by na tym etapie udało się zamontować je na położonych już tynkach.

Zgadzam się za to by by powalczyć o lepsze ogrodzenie, bo obecne wygląda dziadowsko. Dlatego przypomnę propozycję spotkania w sobotę 4 lutego o godzinie 9 przed wejściem na budowę od strony ulicy Wolumen.
                              • Gość: miks Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.12, 11:53
                                Pokrycie elewacji z paneli aluminiowych to zupełnie inna technologia - inny daje się podkład i inne ocieplenie, dlatego demontaż położonego barwnego tynku silikatowego po prostu nie ma sensu.

Fakt, że wygląda gorzej, ale deweloper pozostał w zgodzie z umową i formalnie nie mamy podstaw do reklamacji - wizualizacje nie były załącznikiem od umowy, a panele zostały zamontowane.

Skoro ogrodzenie już się nie zmieni trzeba dążyć przynajmniej do: albo obsadzenia roślinnością np. tujami albo posadzenia tuż przy nim jakiegoś pnącza, żeby docelowo oplotło siatkę. Miejsce do tego jest nawet przy drodze pożarowej.
                                • Gość: Mon Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.13-2.cable.virginmedia.com 30.01.12, 21:48
                                  Niestety nie mam mozliwosci ogladniecia tego ogrodzenia, jednakze ogrodzenia azurowe powinno byc wzmocnione rowniez od gory, a z tego co widze na zdjeciach to nie jest, zreszta po rozmowie z panem Dariuszem wiem ze nie ma tego wzmocnienia, bede jeszcze interweniowal w YP. Inna sprawe jest co cytuje ponizej ze ogrodzenie azurowe to jest rozwiazanie tymczasowe !Ażurowe ogrodzenia budowlane – ze względu na szybkość i prostotę montażu są najlepszym sposobem na tymczasowe wydzielenie przestrzeni zamkniętych na placach budów, magazynach czy też podczas imprez masowych. Ogrodzenia ażurowe to ocynkowane przęsła z rur, wypełnione wewnątrz siatką o różnym rozmiarze oczka. Ogrodzenie budowy mocowane na stopach betonowych i łączone ze sobą specjalną klamrą jest pewnym rozwiązaniem, które gwarantuje bezpieczeństwo i ochronę przed intruzami. Tego typu ogrodzenie budowlane zapewnia również możliwość zrobienia bram czy furtek.
                                  Pomysl posadzenia zieleni po wewnetrzej stronie ogrodzenia jak najbardziej popieramy, sami o tym myslelismy, tuje czy inna zielen jak najbardziej poprawia wyglad tego feralnego ogrodzenia.
                          • Gość: Mon Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.13-2.cable.virginmedia.com 30.01.12, 00:21
                            Niestety nie mam mozliwosci ogladniecia tego ogrodzenia, jednakze ogrodzenia azurowe powinno byc wzmocnione rowniez od gory, a z tego co widze na zdjeciach to nie jest, zreszta po rozmowie z panem Dariuszem wiem ze nie ma tego wzmocnienia, bede jeszcze interweniowal w YP. Inna sprawe jest co cytuje ponizej ze ogrodzenie azurowe to jest rozwiazanie tymczasowe !Ażurowe ogrodzenia budowlane – ze względu na szybkość i prostotę montażu są najlepszym sposobem na tymczasowe wydzielenie przestrzeni zamkniętych na placach budów, magazynach czy też podczas imprez masowych. Ogrodzenia ażurowe to ocynkowane przęsła z rur, wypełnione wewnątrz siatką o różnym rozmiarze oczka. Ogrodzenie budowy mocowane na stopach betonowych i łączone ze sobą specjalną klamrą jest pewnym rozwiązaniem, które gwarantuje bezpieczeństwo i ochronę przed intruzami. Tego typu ogrodzenie budowlane zapewnia również możliwość zrobienia bram czy furtek.
                            Pomysl posadzenia zieleni po wewnetrzej stronie ogrodzenia jak najbardziej pomieramy, sami o tym myslelismy, tuje czy inna zielen jak najbardziej poprawia wyglad tego feralnego ogrodzenia.
                      • Gość: Wiarygodny Re: różnica między stanem faktycznym a projektem IP: *.ip.netia.com.pl 20.03.13, 13:32
                        SM Wola to współczesna organizacja mafijna mająca na celu wyciąganie od ludzi pieniędzy. Odradzam wszelkie kontakty z tą instytucją. Oni koegzystują tylko po to by rąbać ludzi na kasie. To jest ich sposób na życie. Nawet jeżeli planujesz kupić mieszkanie lub lokal własnościowy nie będziesz się od nich mógł uwolnić. To jest skandal, że za garaż własnościowy hipoteczny płacić trzeba czynsz w wysokości prawie 200 zł to jest dopiero początek przykładów które mógłbym mnożyć.
                        Jakakolwiek współpraca z SM Wola to wcześniej czy później będzie forma współpracy, którą określiłbym krótko jako ‘współczesną postkomunistyczną forme haraczu’ który trzeba płacić co miesiąc. A jak nie to pozostaje tylko sąd i walka z ich dobrze opłacanymi z naszych pieniędzy prawnikami.
    • Gość: dziubas spotkanie IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 12:01
      Ze względu na mrozy i i nieobecność pana Inspektora w tę sobotę, proponuję przesunąć spotkanie o tydzień na 11 lutego, sobota 9:00.
      • Gość: Sasiad Re: spotkanie IP: *.dynamic.mm.pl 05.02.12, 22:16
        Na spotkaniu będziemy. Sąsiedzi nie poddawajmy się. Walczmy, żeby Yuniversal Podlaski nie dorabiał się za nasze grube set tysięcy złotych. Dużo mieszkań sprzedał, stać go na to, żeby nie robić teraz na zakończenie takiej fuszerki. Złapał "jeleni", jest pewny tego co ma w kieszeni i może robić co chce, bo nieznacznie odbiega to od tego co obiecywał? Jak zbierzemy wszystko to znacznie odbiega. Poza tym, kto to widział, żeby tak zaprojektować blok, aby wszystkie ruru były na wierzchu w mieszkaniu - może to jest standard YP, ale to nie jest standard w W-wie za 8,5 tys. za m2! Na Białołęce kupowaliśmy mieszkanie 9 lat temu to takich kwiatków nie było.
        • Gość: nabywca mieszkania Re: spotkanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.12, 00:06
          Popieram:
          1. Rury na wierzchu - dawno takich standardów nie widziałem (osobiście mnie to wkurzyło).
          2. Ogrodzenie - jeżdżę po różnych osiedlach u znajomych, ale takich "ażurów" to nie widziałem.
          Spotkanie się przyda i również uważam, że nie ma co odpuszczać. Jeśli teraz odpuścimy to nic nie uzyskamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka