Dodaj do ulubionych

linia Otwocka

31.03.04, 12:57
poszukuję informacji o inwestycjach mieszkaniowych w Otwocku i okolicach
znalazłem Wioskę Szwajcarską i Gwarant.
Obserwuj wątek
    • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.plusgsm.pl 20.04.04, 11:03
      w Otwocku budują:
      P.B Stocki Sp. z o.o. - 2 budynki przy ul. Reymonta i w Józefowie
      Stok przy Andriolliego, potem chyba przy Górnej www.info.stok.pl, tyle, że nie
      wiem, co z tą firmą będzie, bo niedawno zmarł właściciel
      Wycena Sp. z o.o. przy Żeromskiego (nic jeszcze nie wiem)
      Makdom przy Okrzei (3 budynki ale w polu i mało mieszkań sprzedanych, mam
      wątpliwości) www.makdom.com.pl
      Lokatorska Spółdzielnia Helenów - lokatorskie i własnościowe w Międzylesiu
      www.lsm-helenow.com.pl
      Jeśli masz informacje nt. innych inwestycji lub przemyślenia w stosunku do tych,
      daj znać
      • Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: 212.160.235.* 04.05.04, 13:41
        Dominika jestes skarbnica wiedzy. Sa jeszcze mieszkania Budowane w Otwocku
        przez Novum Z Kalisza . Ale to sciemniacy. o mały wlos by mnie oszukali. Ale
        chyba mozna im zaufac. Uff Uff. Narki odezwij sie.
        • Gość: aga Re: linia Otwocka IP: *.novsvcs.net / *.novsvcs.net 04.05.04, 17:11
          Czy mozesz cos wiecej napisac na temat tego novum - jak probowali oszukac i czy
          w koncu mozna im ufac czy nie??
        • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.idea.pl 06.05.04, 14:50
          Rozumiem, że podpisałeś z Novum, czyli Wioska Szwajcarska?
          Już gotowe (mieli takie jedno mieszkanie, nad którym się zastanawiałam), czy
          dopiero na koniec roku?
          Ja zdecydowałam się na Stok przy Reymonta.
          Na razie ok ale zobaczymy, co dalej.
          Odezwij się, jak się wywiązują z umowy.
          • Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: 212.160.235.* 06.05.04, 15:31
            Witam Panie, Ja sie nie zdecydowałem za daleki dojazd do Warszawy ale bylem
            prawie.
            Troche Sciemniaja poniewaz nie mowili ze beda dobudowywac jeszcze jedna klatka
            jak ja bylem zaintersowany a bylo to jakies 7 mies temu.
            A teraz wyszło wszystko. Niby sa niedrodzy ale rozkłady troche malo ustawne
            61m2 3 pok. I jeszcze co mnie zaszokowało to ze na skosach jak licza
            powierzchnie to oszukuja stosuja trik który nie jest zgodny z zadna norma licza
            powiezchnie uz od wysokosci od 1,8m. UWAZAJCIE. Bo powninni 1,9m. Troche mozna
            z nimi ponegocjowac ale szczerze to nie sa przejrzysci. I troche sie opóźniaja.
            Ach trudno uwierzyc aby dobudowali klatke bez powolenia na budowe do konca tego
            roku. Sciemka.
            • Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: 212.160.235.* 06.05.04, 15:34
              Podsumuwujac to nie jest tak super cenowo jakby sie wydawalo. i za
              administracje 3 PLN/M2 to zdzierstwo. Napiszcie Cos o firmie STOK kiedy konczy,
              jak wyglada budynek?
              • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.idea.pl 07.05.04, 10:12
                Jeśli chodzi o Stok, to buduje 2 budynki 3 piętrowe, 2 - klatkowe (każdy budynek
                15 mieszkań) przy ulicy Reymonta (bliżej stacji w stosunku do Wioski
                Szwajcarskiej). Otoczenie jest takie sobie niestety. Tzn. sosny i blisko las ale
                też parę starych domów. Co mnie urzekło, to strych, tym bardziej, że go oglądałam.
                Pierwszy budynek teoretycznie powinien być oddany z końcem czerwca (nie sądzę,
                gdyż nienegocjowalny zapis w umowie, to 30-dniowe opóźnienie bez kar, czyli
                można liczyć koniec lipca, co wygląda na prawdopodobne - byłam na budowie kilka
                razy i robią postępy). To też jest miłe, że można wejść na budowę i pogadać z
                kierownikiem o wszystkim. Nie mam wyobraźni przestrzennej więc oglądanie planów
                mało mi daje.
                W tym budynku wszystko sprzedane.
                Drugi budynek na koniec września (czyli października) i o ile nic się nie
                zmieniło są 2 mieszkania na poddaszu - 49,.. m (2 pokoje) i 54.. (3 pokoje) z
                aneksami kuczennymi. Faktycznie mieszkania są większe, bo skosy, chwilami
                znaczne. Minus - brak balkonu.
                Co jest dla mnie miłe, to że nie będą mi obniżać sufitu, więc w salonie będzie
                pewnie chwilami 3,5m wysokości lub więcej (jeszcze nie znam szczegółów).
                Rozmawiałam z mieszkańcami takich samych budynków w Józefowie i bardzo sobie
                chwalili firmę, gdybym rozmawiała tylko z jedną osobą, pomyślałabym, że to ktoś
                z rodziny prezesa.
                Generalnie wygląda, że da się z nimi dogadać, prezes załatwiał nam notariusza,
                bo nikt w maju już nie chciał z nami gadać. Również dało się wprowadzić kilka
                zmian w umowie. Niestety cena nienegocjowalna (przynajmniej w naszym przypadku)
                ale te mieszkania są strasznie tanie i tak (poddasze 2400 za m). Gdybyście mieli
                pytania, odezwijcie się.
                • Gość: Aga Re: linia Otwocka IP: *.novsvcs.net / *.novsvcs.net 07.05.04, 10:44
                  Dzieki za obszerne wyjasnienia!
                  Ja jestem juz coraz blizej pozytywnej decyzji dot. Novum. Bardzo chce uciekac z
                  blokow warszawskich i zamarzyl mi sie maly segmencik z mini ogrodkiem i
                  szumiacymi sosnami...
                  Niewielkie opoznienia nie przerazaja mnie bardzo (az tak strasznie mi sie nie
                  spieszy).
                  Troche obawiam sie codziennych dojazdow do Warszawy (i tutaj mysle - mam
                  nadzieje, ze nie zbyt naiwnie - o poszerzanym Wale Miedzeszynskim; jak pisza,
                  do konca tego roku).
                  Najbardziej obawialam sie o bezpieczenstwo; chodzily sluchy, ze okolica niezbyt
                  mila wieczorem z powodu 'nieciekawego' towarzystwa z komunalnych starych domow.
                  Ale pociesza mnie, ze "zamkniete i monitorowane/strzezone osiedle" nie bedzie
                  latwym obiektem dla pijaczkow i drobnych zlodziejaszkow... A wielka mafia to
                  chyba szuka sobie bogatszych okolic...
                  Wydaje mi sie, ze nie ma idealnych developerow, wiec jestem w stanie wybaczyc
                  drobiazgi (np. skosy od 1,8 zamiast 1,9 m itp.), nie chcialabym tylko wyladowac
                  z niezbudowanym a zaplaconym domkiem i szukac pieniedzy jak wiatru w polu.
                  Umowa Novum wydaje sie calkiem w porzadku (nieprawniczym okiem), ale kto moze
                  wiedziec na pewno, co sie dzieje z firma??
                  • Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: 212.160.235.* 07.05.04, 11:34
                    Dziewczyny troche przesadzacie z ta euforia. Pomyslalbym ze jestescie na
                    uslugach Novum i Stoku, a te zapytania to podejscie marketingowe.
                    1,8m a 1,9m wysokosci to mala roznica? Moze to byc bardzo duzo na powierzchni
                    nawet do 10m2. To są poważne pieniądze 20 tys. PLN. A cena 2400 za poddaszze to
                    tez nie taniocha, porównywalna z Tarchominem. To jest uczciwa cena i tyle.
                    Pamietaj balkony to bardzo duzo. Ale cóz są gusta i guściki. Znam miejsce 50 km
                    od Warszawy gdze podasza sa za 1000PLN/m2. To jest dopiero super oferta. Tylko
                    20 km wiecej niz z Otwocka.
                    Ale dziekuje za informacje, sa interesujace. Sam zastanawiam sie nad Jozefowem
                    Ceny sa drozsze niz na Tarchominie tam mozna znalezc juz za 2600 PLN.
                    Odsprzedaz to tez wazna rzecz. Jeszcze jedna kwestia, mianowicie Wal
                    Miedzieszynski jezdze tamtedy z Centrum do pracy. Korki od strony Otwocka sa
                    przerazajace. Ale rozbudowa Walu moze cos pomoze. Powiem Wam moje drogie Panie
                    Jozefow mnie zachwycil. Szkoda ze 20 km do centrum z Otwocka 30 km.Czekam na
                    wasze opinie odnośnie Jozefowa i ulicy Polnej. Pozdrawiam Tomek
                    • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.idea.pl 07.05.04, 11:51
                      Sorry, ale nie wiem jak chcesz znaleźć mieszkanie na Tarchominie
                      za 2600. Ja nie znalazłam. Poza tym nie chcę kupować dziury w ziemi.

A z euforią może i przesadzam, mam nadzieję, że nie. Nie jestem ze Stoku,
                      bynajmniej. Nehgatywna rzecz, jaką usłyszałam, to to że były opóźnienia (ale z
                      tym się liczę) i że wszystko trzeba zapisać w umowie, bo inaczej z obietnic nici
                      (ale o tym powinno się myśleć w przypadku każdego developera). Natomiast jak
                      sobie przeglądam fora o innych developerach, gdzie ściany pękają...., to
                      usłyszałam po prostu, że nie było takich problemów. Takie info nie powinno
                      budzić euforii, powinno być normą ale niestety jeszcze nie w naszej Europie.

Co do Józefowa, fajne miejsce. O jakiej inwestycji myślisz na Polnej? To jakaś
                      spółdzielnia?
                      pzdr

• Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.idea.pl 07.05.04, 11:38
                    Witam
                    jeśli chodzi o umowę z Novum, to przeglądałam projekt umowy na mieszkanie
                    i nie podoba mi się fakt, że - najwyższa kara za opóźnienia to 3 procent!!!
                    - jeśli się wycofasz, musisz czekać możliwe, że aż 6 miesięcy na zwrot kasy
                    - na usunięcie usterek mają 2 miesiące (z dachu ci kapie i czekaj 2 miesiące),
                    oczywiście to skrajny przypadek, ale...

Tyle rzuciło mi się w oczy po pobieżnym przejrzeniu.

A jeśli chodzi o okolicę. Rozmawiałam z ludźmi, którzy mieszkają w Otwocku
                    i usłyszałam, że nie ma specjalnie złych i dobrych okolic w miasteczku.
                    Wszędzie może się coś zdarzyć ale żeby ta okolica była szczególnie
                    niebezpieczna, to nie. A co Ty słyszałaś?

Z dojazdem też mam nadzieję, że szerszy Wał trochę udrożni komunikację.
                    Akuarat będę się przeprowadzać pod koniec roku,więc powinno już być trochę
                    lepiej. Pozdrawiam
                    Daj znać, jak się zdecydujecie.
                    Masz dzieci? Jakieś informacje nt. przedszkoli, szkół?
                    • Gość: Tomek Re: linia Otwocka:) IP: 212.160.235.* 07.05.04, 11:48
                      Widze Dominika ze piszemy w tej samej chwili. :)
                      Z Novum bedziesz musiala powalczyc. I najlepiej skontaktuj sie z ludzmi ktorzy
                      tam kupili. Ja nie bo jestem goscie po przejsciach i troche nadwrazliwym, po
                      ostatnich moich doswiadczeniach. :) I boje sie,ze przez to teraz bedzie trudno
                      mi sie zdecydowac. Pomijajac kwestie pieniedzi nie nawidze jak ktos oszukuje,
                      klamie. Dla mnie ten ktos to smiec. A w kwestii budownictwa to pelno naciagaczy.
                      Coz mieszkania wygladaja milo dla oka. Pozdrawiam
                      • Gość: dominika Re: linia Otwocka:) IP: *.idea.pl 07.05.04, 11:59
                        tak, siedzę na forum.
                        Ja zdecydowałam się ostatecznie na Reymonta, więc nie doszłam do negocjacji
                        z Novum, ani ich nie sprawdzałam. Napisz, o co ci chodziło w Józefowie.

No i nie można wszystkich ludzi przekreślać, bo gdzieś tam kręcą. Czyżbyś był
                        zawsze w 100 % super uczciwy? Miłego dnia
                        • Gość: Tomek Re: linia Otwocka:) IP: 212.160.235.* 07.05.04, 12:06
                          Dominika. Ja nikogo nie przekreslam z gory. Po prostu rozmawiam na fakty i
                          itytuje mnie jak ktos kreci. A Czy jestem uczciwy: tak!!!! Czy to takie dziwne
                          w naszych czasach? Znam wiele ludzi uczciwych. To super ze zainwestowalas w
                          Stok. Prosze powiedz mi czy negocjowalas czy spuscili z ceny. Uwazam ze miejsca
                          postojowe maja za drogie drozsze niz w Wawie. Bede wdzieczny za informacje.
                          • Gość: dominika Re: linia Otwocka:) IP: *.idea.pl 07.05.04, 12:21
                            Ceny nie chcieli negocjować, tzn. opuścili mi 24 zł (ha, ha), czyli końcówkę ceny.
                            Problem w tym, że to ostatnie mieszkania na Reymonta i termin zakończenia
                            krótki, inaczej może bym próbowała.
                            Co do garażu podziemnego, kłóciłabym się o cenę. Nie ma u nich obowiązku,
                            ja nie kupiłam, więc mogą mieć wolne i trochę spuścić. Wiem np, że w blokach
                            w Józefowie część mieszkańców chciała wideofon, zapisali w umowie i dostali.
                            Ci, co nie zapisali mają domofon ale tu już firma nie obiecuje wideofonu.
                            Negocjowałam terminy wpłat - np. pierwsze pieniądze (pomijając kilka tysięcy) za
                            6 tygodni, a nie w ciągu 14 dni. Uzależnienie wpłat od postępu robót, czego nie
                            było w standardzie i jeszcze parę "drobiazgów", np. jak się wycofam, to kasa dla
                            mnie w ciągu 30 dni (w umowie w ogóle nie było kiedy).

I nie poczytuj mi tego za złośliwość. Jesteś w pracy? To nieuczciwe bawić się na
                            forum w godzinach pracy. Pozdrowienia
                            • Gość: Tomek Re: linia Otwocka:) IP: 212.160.235.* 07.05.04, 13:51
                              A Ty nie jestes? w pracy :). Dzięki za informacje. Ponegocjuje i po wekendzie
                              powiem, co i jak.
                              • Gość: Rafik Re: linia Otwocka:) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.05.04, 15:33
                                Tak sobie was czytam i czytam....i nie moge skumać:))))
                                Czy kupiliscie oboje mieszkanko na osiedlu budowanym przez Novum przy Reymonta?
                                Jesli tak to witam sasiadow..:))

pozdroofka
                                • Gość: dominika Re: linia Otwocka:) IP: *.idea.pl 07.05.04, 17:58
                                  źle zrozumiałeś. Tomek nic jeszcze nie kupił, zrezygnował z Wioski Szwajcarskiej.
                                  Ja się zastanawiałam nad Wioską ale w końcu kupiłam przy Reymonta w Stoku (róg
                                  Reymonta i Żeromskiego). A jak doświadczenia z Wioską? Mieszkasz już? Miłego
                                  weekendu
                    • Gość: Aga Re: linia Otwocka IP: *.novsvcs.net / *.novsvcs.net 10.05.04, 11:59
                      Pomyślałam sobie teraz, że jeżeli Tomek odczytuje mnie jak 'agenta novum', to
                      znaczy, ze za bardzo się napaliłam i może aż za bardzo doszukuję się pozytywów
                      i jeszcze sama nie zauważę czegoś, co należałoby wychwycić czujniejszym okiem
                      teraz a nie po zakupie...

Jeśli chodzi o dzieci - to po drugiej stronie Reymonta na wprost Wioski jest
                      przedszkole prowadzone przez zakonnice (co kto lubi??). Ja dzieci nie mam, więc
                      dobrze, że ten dylemat mnie omija. Szkoła, jak mnie poinformowano, jest bliżej
                      Zeromskiego.

A w kwestii bezpieczeństwa - cytuję młodego mieszkańca Otwocka "ja bym tędy
                      dzieci po ciemku po chleb do sklepu nie wysyłał". W sumie to sama bym nie
                      chciała chodzić po ciemku po tej leśnej ulicy, ale jako wychowanka warszawskich
                      osiedli mogę mieć naturalne lęki przed lasami i krzakami;))

Zaczynają się też odzywać już mieszkający z Novum i chwalący okolicę - bardzo
                      proszę, rozwiejcie wątpliwości swoich przyszłych sąsiadow.
                      • Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: 212.160.235.* 10.05.04, 14:49
                        Hello Aga,
                        Powiem szczerze jest super oferta w Novum 60 m2 2 pok. Jak powalczysz to
                        zejdziesz do 2200PLN za m2 Szkoda ze korytaz to 11 m2. Szkoda tezze troche
                        daleko do Wawy i niestety musialem zrezygnować. Musisz jedna wiedziec ze za
                        sciana bedziesz miala budowe przez ponad rok. Ja chyba sie zdecyduje na Jozefow
                        ok 10 km blizej niz z Otwocka. Prawie tak daleko do centrum jak z Bielan. zakup
                        mieszkania to trudny wybor. Powiedzcie mi jak bedziecie dojezdzac do pracy?
                        • Gość: Rafik Re: linia Otwocka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.04, 15:40
                          witam....

Ja do pracy w wace samochodem....a żonce zostaej ARKA :))..na szczeście pod
                          samym osiedlem przystanek:)))
                        • Gość: Aga Re: linia Otwocka IP: *.novsvcs.net / *.novsvcs.net 10.05.04, 17:12
                          Witam ponownie,

Ja planuję codzienne jazdy samochodem na północ miasta, ale bardzo liczę na ten
                          nowy Wał Miedzeszynski... Do czasu mojego tam zamieszkania, to jeszcze dużo
                          mogą rozbudować;)
                          Niby nie przewiduje braku ani zepsutego samochodu, ale dobrze miec ten
                          przystanek tak na wszelki wypadek...
                          • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.idea.pl 13.05.04, 17:57
                            Witam ponownie. Byłam dzisiaj na "swojej" budowie i widać postępy.
                            To mnie bardzo cieszy.

Dzięki Aga ale nie chcę dziecka posyłać do sióstr, a poza tym niski
                            stopień przygotowania dziecka do szkoły - info od kuzynki, której dziecko tam
                            chodziło.

Co do dojazdów to albo samochód albo Arka i te inne prywatne. Pociągi nie cieszą
                            się dobrą opinią. Na stronach Otwocka piszą, że w planach mają statki do Wa-wy
                            ale czy to się kiedykolwiek ziści, tego nie wie nikt.

Dajcie znać, jak sie na coś zdecydujecie.
                            • lidya Re: linia Otwocka 23.05.04, 21:12
                              jestem zainteresowana kupnem mieszkania na Osiedlu "Kopernika" (Żeromskiego róg
                              Kopernika) w Otwocku. Czy ktoś interesował się mieszkaniami tam? Czy wiecie coś
                              na temat firmy, która to buduje tj. WYCENA Sp z o. o. Będę wdzięczna za
                              wszelkie informacje
                        • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.idea.pl 25.05.04, 19:25
                          Cześć Tomek
                          I co zdecydowałeś się na coś?
                          Ładny list napisał do Ciebie Pan z Novum.
                          Ja chyba jestem najczęstszym upierdliwym gościem na swojej budowie.
                          • Gość: rafik Re: linia Otwocka IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 25.05.04, 20:08
                            Dominiko nie tylko Ty..nie tylko Ty :)))

pozdroofka
                            • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: *.idea.pl 26.05.04, 10:29
                              dobrze nie być osamotnionym w swoim szaleństwie. Kiedy masz odbierać
                              mieszkanko?
                          • Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: *.acn.waw.pl 14.06.04, 16:07
                            Czesc, gosc z Novum wydaje sie byc drazliwy. Powiem szczerze nie lubie jak ktos
                            sciemnia. A on tak,dowód: Norma pomiaru powierzchni, która mówi, że do 140 cm -
                            0% ceny, od 140 cm do 220 cm - 50 % ceny a powyżej 220 cm - 100% ceny. NIE
                            JEST JEDNOZNACZNA Z WARUNKAMI przedstawianymi przez goscia z Novum jako
                            jednoznaczne: do 180 cm - 50%, powyżej 100% ceny. Czyli hipotetyczna sytuacja:
                            wysokość poddasza zaczyna sie od 180 cm. Co to znaczy. Według gościa z Novum to
                            znaczy ze za całą powierzchnię placisz 100% ceny. Według normy, na którą się
                            powołuje do wysokości 220 cm płacisz 50% ceny powyżej 220cm. Co ta znaczy. A no
                            nic innego jak OSZUSTWO!!!! jEDYNIE JEST TO SPRAWIEDLIWE WÓWCZAS GDY NA CAŁEJ
                            POWIERZCHNI SĄ SKOSY ZACZYNAJĄCE SIE OD MNIEJ NIZ 140 CM, JESLI NIE TO GOSC Z
                            NOVUM OSZUKUJE.
                            Reszte pozostawiam bez komentarza. A co do pozwolenia na budowe na "dobudowke"
                            to mowil mi ze czekaja. Czyli kimm moze byc gosc z Novum, albo niedoukiem albo
                            oszustem! Nie lubie jak ktos probuje bezzasadnie podwazyc moje zdanie>>>>
                            • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: 62.233.188.* 14.06.04, 16:34
                              Masz rację.
                              Nie wiem, kiedy uda mi się dotrzeć do Stok-u, więc
                              najlepiej zadzwoń do pani Ani
                              (nie znam nazwiska, ale ona zawiaduje tam sprzedażą)
                              tel:788-83-95 jeśli chcesz się dowiedzieć o Józefów.

Jak na razie polecam developera. Opóźniam się z wpłatą
                              transzy i odstąpili (pisemnie) od naliczania odsetek,
                              mimo, iż zgodnie z umową mogliby je naliczać. Poza tym
                              na budowie ciągły ruch i zmiany z dnia na dzień.
                              "Mój bank" również ma o nich pozytywną opinię. Ostatnio
                              podwyższyli kapitał firmy. Wygląda to nieźle.
                              • Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: 212.160.235.* 15.06.04, 10:47
                                Hej Dominika.
                                Własnie jestem juz po wstępnych negocjacjach z panią ze Stoku.
                                Mam czas do zastanowienia sie. Hamuje mnie duza cena za miesce w garażu.
                                Przedstawię im własną propozycję i zobaczymy.
                                Jak tam przymiarki do nowego mieszkania? Zmieniasz koncepcję zagospodarowania
                                powierzchni?
                                • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: 62.233.188.* 15.06.04, 15:15
                                  Obawiam się, że możesz cenowo niewiele wynegocjować. Jakoś w tym Otwocku
                                  nikt nie negocjuje cen???? Nie rozumiem. Ale na pewno, możesz coś w umowie
                                  pozmieniać (już wcześniej pisałam), a poza tym, jak na razie nie mam żadnych ale.
                                  U mnie nie było jeszcze ścianek działowych, więc jedną zlikwidowałam. Nie wiem
                                  jeszcze co będzie z wykończeniem poddasza, bo chcę wysokie, a podobno architekt
                                  ma jakieś ale. Ostatecznie powalczę z architektem, mam czas. Jestem pewna, że
                                  uda się to załatwić (biorąc pod uwagę moje dotychczasowe doświadczenia ze Stokiem).

To co, jednak Józefów?
                                  Daj znać, jak się zdecydujesz
                                  Pzdr
                            • Gość: Novum Re: linia Otwocka IP: *.itpp.pl 15.06.04, 13:54
                              Dzień dobry, informuję Wszystkich, że firma Novum zaczęła od lutego br.
                              przekazywanie mieszkań na terenie "Wioski Szwajcarskiej". Zgodnie z przyjętą
                              przez nas zasadą, przed odbiorem nasi klienci otrzymują szkic mieszkania z
                              naniesionymi wymiarami uzyskanymi po wykonaniu mieszkania oraz z dokładną
                              kalkulacją powierzchni zgodnie z normą PN-70/B-02365. Dzięki temu nasi klienci
                              mogą sprawdzić powierzchnię swojego mieszkania i być pewni, że odbierają
                              mieszkanie o takiej powierzchni za jaką zapłacili.
                              Co do uproszczenia o którym pisałem, polecamy je jedynie w celu lepszego
                              zobrazowania danej powierzchni i to w miejscach gdzie skosy zaczynają się od
                              podłogi lub od wysokości 80cm a z takimi skosami w zdecydowanej większości mamy
                              doczynienia w naszych budynkach.
                              Na marginesie chciałem zwrócić uwagę, że norma o której mówimy powołuje się na
                              powierzchnie a nie na ceny jak napisał pan T., oto cytat z wypowiedzi pana
                              T.: "Norma pomiaru powierzchni, która mówi, że do 140 cm - 0% ceny, od 140 cm
                              do 220 cm - 50 % ceny a powyżej 220 cm - 100% ceny".

Obrażanie kogoś jest bardzo niskim odruchem i wystawia złe świadectwo autorowi,
                              natomiast robienie tego korzystając z anonimowości czyni autora nikim
                              (komentarz do listu pana T.).

Zapraszam Wszystkich zainteresowanych naszą inwestycją, do naszego biura
                              sprzedaży, na terenie budowy przy ul. Reymonta 67/73 w Otwocku. Biuro czynne od
                              poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 17.00.

• Gość: Tomek Re: linia Otwocka IP: 212.160.235.* 15.06.04, 14:51
                                Nikogo nie obrażam, stwierdzam tylko fakty. Prosze przeczytać inne opinie na
                                forum, dotyczace praktyk pomiarów powierzchni. I nie jestem anonimowy, mam IP i
                                na imię Tomek. To co piszę powiedziałbym prosto w twarz. Ponadto Pan/Pani jest
                                bardziej anonimowy, np. nie znam imienia. Troche teorii: Powierzchnia*cena=cena
                                całości powierzchni. Czyli odniesienie powierzchni do ceny jest liniowo zalezne.
                                Czy widzi Pan tu gdzieś braki w moich wywodach? I proszę nie obrażać klientów i
                                nie "ułatwiać" im bardziej niż tego potrzebują. Proszę koncentrować się na
                                budowaniu a nie pseudo ułatwianiu. Inna norma pomiaru powierzchni, na która się
                                Pan/Pani nie powołuje to norma ISO mówi, że powyżej 190 cm jest 100%
                                powierzchni. A myśl wzięta z poradnika dla akwizytora, cytuję "Obrażanie kogoś
                                jest bardzo niskim odruchem i wystawia złe świadectwo autorowi, natomiast
                                robienie tego korzystając z anonimowości czyni autora nikim" jest zabawna.
                                Powiem otwarcie, nie sądziłem, że wywiąze się ta dyskusja, którą Pan
                                sprowokował, niemniej jednak daje dużo do myślenia. Jak pisałem w poprzednim
                                liście, Pańskie uproszczenie dla Normy PN (czyli powyżej 180 cm = 100%
                                powierzchni) jest oszustwem, bądz nieznajomością podstawowych zasad matematyki.
                                Jeśli faktycznie WSZYSTKIE SKOSY ZACZYNAJĄ SIE max. od 80 cm, to podczas
                                pisania upraszczających teorii proszę nie zapominać o całkowitym przedstawieniu
                                sytuacji. Życze postępów pracy, skończenia Osiedla Wioska Novum, braku opoźnień
                                i troche pokory... A wszystkim nam bedzie się zyło lepiej. I na koniec gest
                                pojednawczy, musze przyznac, że Wioska Szwajcarska bardzo mi sie podobała, ale
                                cała niejasna sytuacja z pomiarem powierzchni, czy dodatkową "przybudową",
                                braku precyzyjnych wyjasnien, decyzji co do np. kwestii konkretnej liczby
                                miejsc postojowych nie sprzyja ludziom ceniącym jasne sytuacje w podejmowaniu
                                decyzji. Moja sugestia to prosze dbać o klienta i czasem przyznać sie do
                                pomyłki, a nie brnąć w nieskończonośc.
                                Pozdrawiam,
                                Klientom firmy Novum, życze pomyślnego odbioru mieszkan i bez usterkowego
                                mieszkania. I tyle w tym temacie z mojej strony. Mam nadzieje, że wyczerpałem
                                temat.
                              • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: 62.233.188.* 15.06.04, 15:08
                                mam nadzieję panowie, że zakończyliście wojnę.
                                Podejrzewam, że ostry ton Tomka wypowiedzi był spowodowany
                                złością, iż w jego (Twoim Tomku) odczuciu próbowano go
                                oszukać. Jednakże w moim odczuciu nikogo nie obraził, a cała
                                sprawa wynika z nieporozumienia.
                                A jeśli nadal będziecie mieć (panowie) jakieś problemy,
                                załatwię ring
                • Gość: Andrzej Re: linia Otwocka IP: *.waw.prince.pl / 212.160.146.* 11.06.04, 12:42
                  Witam Dominiko.

Ciesze sie bardzo,ze powstalo takie male forum na temat inwestycji przy
                  Reymonta, a to dlatego, ze ja rowniez kupilem tam mieszkanko.
                  Mam do Ciebie pytanie dotyczace poddasza (wlasnie takie bede zamieszkiwal):
                  Czy jestes pewna, ze nie obniza Ci sufitu? Ja rowniez chce miec wieksza
                  przestrzen nad glowa. Jednak Stok odrzucil moja prosbe powolujac sie na
                  przepisy p.poz. Ja przezornie zadzwonilem do architekt budynku i dowiedzialem
                  sie, ze jest taka mozliwosc pod warunkiem zabudowania wystajacych elementow
                  plyta gipsowo-kartonowa ogniotrwala (GKS).

Pozdrawiam
                  • Gość: dominika Re: linia Otwocka IP: 62.233.188.* 12.06.04, 15:26
                    Cieszę się bardzo, żę w końcu jakiś sąsiad się odezwał. Proponuję o Stok-U
                    gadajmy w naszym wątku, tam Ci napiszę odpowiedź.
            • Gość: novum Re: linia Otwocka IP: *.itpp.pl 14.05.04, 15:39
              Witam Pana, informacja o zamiarze dobudowania klatki schodowej z mieszkaniami
              nigdy nie była ukrywana, jest ona jawna od początku inwestycji, a obrys klatki
              schodowej zaznaczony jest na planie zagospodarowania terenu, który wisi na
              ścianie w biurze sprzedaży od blisko dwóch lat.
              Co do liczenia powierzchni pod skosami to przy obmiarach lokalu stosujemy normę
              na którą powołujemy się w umowie, jest to norma PN-70 B-02365 "Powierzchnia
              budynków. Podział, określenia i zasady obmiaru". Powyższa norma jest jedną z
              dwóch obowiązujących norm. W skrócie mówi ona, że powierzchnie pod skosami
              liczy się w następujący sposób: od 0-140cm wysokości 0%pow., od 140-220cm 50%
              pow., powyżej 220cm 100%pow..Jeżeli przyjmiemy że liczymy od 180cm 100%pow.
              osiągniemy ten sam wynik, a o wiele łatwiej jest policzyć powierzchnię,
              przynajmniej na wstępie.
              Co do decyzji pozwolenia na budowę to nie wiem skąd Pan posiada informację, że
              jej nie posiadamy. Dysponuje oryginałem który mówi zupełnie co innego.
              Zapraszam Wszystkich zainteresowanych a w szczególności Pana do zapoznania się
              z dokumentami, do naszego biura sprzedaży, na terenie budowy od poniedziałku do
              piątku w godzinach od 9.00 do 17.00.
    • Gość: juki "Gwarant" os. na Kraszewskiego IP: 213.17.228.* 25.08.04, 10:02
      Szukam kogoś kto kupił u nich mieszkanie na osiedlu już zamieszkałym lub na tym
      nowo budowanym. Poszukuję informacji, opinii, kto wie, może od przyszłego
      sąsiada...
      pozdrawiam, juki
    • Gość: sylwiani Re: linia Otwocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 23:49
      szukam ludzi, ktorzy kupuja lub kupili domki szeregowe na osiedlu wioska
      szwajcarska; kiedy one beda gotowe????????????
      • Gość: Byt Re: linia Otwocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:32
        Oj nie wiem kiedy ale dobrego nic nie wróże
        • sylwiani Re: linia Otwocka 29.11.04, 23:15
          po czem wnosisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka