Dodaj do ulubionych

Koniec RNS ?

IP: 109.169.29.* 18.01.11, 11:45
"Jeśli premier Tusk posłucha ministra finansów to młode małżeństwa stracą, a single nie dostaną pomocy państwa przy kupnie własnego mieszkania. Rząd spiera się o to, jak mocno obciąć program, dzięki któremu aż 85 tys. polskich rodzin urządziło się na "swoim"

Rumunek wypowiesz się ?

Czekamy na komentarz z drugiej strony barykady ? Czy w ZDP macie już jakieś plany żeby lobbować w imie "pro publico bono" ? Coś ostatnio zniknąłeś z forum...

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,8962970,Koniec_kredytow_dla_mlodych.html
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc final: mnoznik 1.1, single out IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.11, 13:39
      • kredycik-i-wio Re: final: mnoznik 1.1, single out 18.01.11, 14:32
        Doookładnie:

Zakończyli obrady. Na obecna chwilę nowelizacja przewiduje:
        - przelicznik 1.1
        - program nie zostanie rozszerzony o singli
        - rynek wtórny zostaje wykluczony

No to rynek wtórny już dziś powinien się skorygować o 30% :)
        • Gość: MegaZiomek Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.11, 14:35
          Od kiedy te zmiany?
        • Gość: spidi Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: 78.133.208.* 18.01.11, 14:44
          Nie mów hop zanim nie przeskoczysz.
          Bankierzy z deweloperami tak łatwo za wygraną nie dadzą.
          Już pewnie dokładają się na większą zrzutę gdzie trzeba.
          Jeśli nie da się na szczeblu ministra będą starać sie aby gdzieś "ugrzęzło" na poziomie departamentów.
          • Gość: spidi Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: 78.133.208.* 18.01.11, 14:48
            W każdym razie na rynku wtórnym w pierwszej kolejności zacznie być nerwowo.
            Bo jeśli można nająć za 1300 zł + czynsz i prąd mieszkanie wystawiane do sprzedaży za 500 tysięcy to po co przepłacać.
            Ile to rata wyniesie od kredytu w PLN na pół melona?
            • Gość: ja Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: *.acn.waw.pl 18.01.11, 14:57
              za 1300 plus czynsz raczej nie znajdziesz takiej chaty do wynajecia, a rata za kazde 100k (30 lat, kredyt w PLN bez doplat) prawie 700 zl, czyli 5*700+ 400 czynsz = 3900
              • Gość: w Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 15:07
                Za 1300 + czynsz raczej nie, ale za 1500 + czynsz zdecydowanie tak. I nie piszę tu o jakiś zdewastowanych przez studentów ruderach, ale porządnych mieszkaniach w Śródmieściu albo Ochocie.
            • Gość: spidi Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: 78.133.208.* 18.01.11, 15:08
              1300zł za najem czynsz właściela od tego to 500 - 600 zł. Razem 1800 - 1900 zł/mies + prąd. Masz jakis problem znaleźć takie oferty i nie piszę o Pradze.
              Za 2k /mies najem i opłaty to juz bez problemu, w tym jest około 1500zł czynszu dla właściciela. Często jest w tym garaż.
              • Gość: asd Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: *.home.aster.pl 18.01.11, 15:20
                Na Ochocie, nowe budownictwo, blisko grojeckiej, kawalerka - metraz - 38m. ida po 1700pln za czynsz (w tym garaż) + liczniki. Razem wyjdzie moze 1850pln.
                • Gość: spidi Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: 78.133.208.* 18.01.11, 15:28
                  Taką kawalerkę wystawiaja tam po 400k + garaż więc się zgadza
                  Trochę dalej od centrum za 1800zł z czynszem i garażem znajdiesz nowe 2 pokojowe 50 m2.
                  Jak ktos tu pisał rata z czynszem wtedy bedzie ponad 3500 pln / mies.
                  • Gość: badboy Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 16:10
                    skąd wy takie ceny bierzecie? ja wynajmuję nowiutkie 45m2 przy ratuszu bemowo (z 2008r.) za 1400zł + liczniki... garaż to góra 150zł, więc jakie 1800-2000????
                    • Gość: fafik Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 16:31
                      a ja płacę 2100raty za moje skromne 100mmieszkania z tarasem 28 i ogródkiem 200m na ul. głebockiej....
                      i TAK mam kredyt na ten cały bałagan we franciszku tak na oko 500tyś - i nie narzekam nawet teraz
                      więc po grzyba miałbym wynajmować takie 45metrowe hektary na bemowie :)
                      • Gość: hacelberry Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: 178.73.51.* 18.01.11, 16:58
                        Ja kupiłem skromniejsze tylko 90m2 na Woli w 2003r i płacę ratę 500 zł miesięcznie. Lepszy chyba jestem od fafika
                      • kocica_ewela Re: final: mnoznik 1.1, single out 18.01.11, 16:58
                        Tiaaaaa i wtedy obudziles sie :D
              • Gość: ja Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: *.skynet.net.pl 16.02.11, 12:13
                Ja mam problem, podeślij kilka linków do fajnie wykończonych mieszkań 3 pokojowych w cenie 1300zł. Piszę bez złośliwości, chętnie skorzystam z takiej oferty
            • Gość: Wojtek Nerwowe podrygi już widać IP: 92.241.184.* 20.01.11, 22:35
              Nerwowe podrygi już widać.
              Właśnie na Gmailu wyświetliła mi się pod listem taka reklama:

Mieszkania - Półdarmo
              www.H***B*****.pl - Wyszukaj okazje cenowe. Żoliborz - Pilna sprzedaż !
              • kocica_ewela Re: Nerwowe podrygi już widać 20.01.11, 22:48
                zobaczycie co sie bedzie dziac za pare miesiecy :D
                JA narazie smieje sie w kulak z mieszkacow przy ulicy narwik co to im s8 walenli pod oknami a za m2 placili okolo 10k :D

Tiaaaaa w podkarpaciu za 1/n tej ceny mieli by cisze z sauna i jacuzzi. No ale coz jak sie ma kase to mozna ja tez w kibelku spuscic :D

Rozbawiona Ewela Kocica :D
          • Gość: seawoman Re: final: mnoznik 1.1, single out IP: 109.78.251.* 02.03.11, 09:50
            Ludzie, w przypadku kredytu, myslcie nie o TERAZ ale o przyszlosci.

Jak tak spojrzec z boku to wydaje sie to dobrze manipulowane przez tych na ktorym na jak najwyzszych cenach za m2 zalezy, a reszta jakos na to sie godzi(rzad, ludzie). Totalny brak swiadomosci.

Co z tego ze ktos wzial mieszkanie na kredyt, moze i tanio, ale na kilkadziesiat lat?
            Teraz tak swiat przyspieszyl, ja sluchalam madry wywiad z architektem nieruchomosci, odnosnie blokow z plyty, kamiennic, on wypowiadal sie ze teraz to idzie remontowac, ładnie wyglada, ale FUNDAMENTY i takie cos, nie wiem jak sie nazywa, takie metalowe mocowania ktorych NIE DA SIE WYMIENIC za kilkanascie lat, te blokowiska nagle czesciowo beda do rozbiorki i nic nie pomoze ładne wyremontowanie elewacji zewnetrznej , wymiana rur itp, niektorych czesci nie da sie wymienic.

Czemu o tym taka cisza??

Co sie dzieje w Niemczech, Irlandii(gdzie jestem) Jakie spadki cen, takie bloki sa opuszczane,

Przeciez teraz sa ostatki z buumu dzieci, mowi sie ze Europa sie kurczy, a w Polsce to widac gołym okiem !! Boze zebyscie mieli swiadomosc ile dzieci jest w Irlandii a ile w Polsce, jak to pokolenie dorosnie, ba nawet mowi sie ze rynek pracownika powroci juz od 2012, 2015 bo spadnie liczba rak do pracy, kto te osiedla zamieszka?? Przypuscmy za 20lat, jak spadnie liczba Polakow ?

NIEWIADOMA SYTUACJA GOSPODARCZA ZA 20,30LAT + MNIEJSZA LICZBA LUDNOSCI + KONIEC RZADOWEGO PROGRAMU RNS WSPIERAJACEGO NAPEDZANIE KUPOWANIA MIESZKAN PO GIGANTYCZNYCH CENACH (tylko bogatszych ludzi stac na mieszkanie, porownuje z zachodem, gdzie za wyplate i ogolnie duzo tansze zycie w porownaniu do zarobkow mozna kupic znacznie wiecej m2 niz w Polsce)

Teraz uwazam zwlaszcza przed zakonczeniem tego programu RNS za najgorsza inwestycje jesli ktos mysli o kredycie dluzszym niz 3-5lat na mieszkanie, a juz 30 to juz wogole.....

Mieszkam na zachodzie, mam gotowke na mieszkanie w Polsce, ale po porownaniu co sie tam dzieje, jak spadaja ceny mimo ze ludzi stac na mieszkania , ceny w Dublinie sa czesto nizsze niz w sredniej wielkosci miastach polski.....

Kredytu nigdy nie polecam, ale na pewno nie TERAZ
    • kupiem3 Re: Koniec RNS ? 18.01.11, 16:13
      Wbrew nadziejom wielu osób przyjęty przez rząd projekt zmian w programie „Rodzina na swoim” ma jedynie przynieść jego ograniczenie. Nie będzie można kupić mieszkania używanego, limit cen zostanie obniżony o ponad 21%, a z dopłat nie będą mogły korzystać osoby prowadzące jednoosobowe gospodarstwa domowe czyli tzw. single.

Rząd na dzisiejszym posiedzeniu zajął się projektem zmian do ustawy normującej program „Rodzina na Swoim”. Pierwotnie do zmian w tym programie miało dojść w lipcu zeszłego roku, potem mówiono o początku 2011 roku, a dziś choć nie wiadomo jak potoczą się prace w parlamencie, realny wydaje się przełom pierwszego i drugiego kwartału.

Kupuję mieszkanie!
      Jak kupić mieszkanie? Jak wybrać dewelopera? Jak nie dać się oszukać? Jakie prawa ma kupujący? "Kupuję mieszkanie" to cykl poradników, w których odpowiemy na te pytania. Zobacz raport specjalny!
      Postulowane zmiany mają duże znaczenie zarówno dla kupujących jak i sprzedających na rynku nieruchomości. Wszystkie przyjęte zmiany ograniczą strumień publicznych pieniędzy kierowanych na rynek mieszkaniowy, co bez wątpienia można łączyć z obecnym stanem budżetu.

Jakie zmiany czekają nas po nowelizacji ustawy zgodnie z obecnym projektem?

1) O 21% obniżone zostaną limity cen nieruchomości, które będzie można kupić na kredyt z dopłatą. Obecnie stosowany mnożnik zostanie bowiem zmieniony z 1,4 na 1,1,
      2) Kupić będzie można jedynie mieszkanie od dewelopera,
      3) Ostatni kredyt z dopłatą zostanie udzielony 31 grudnia 2012 roku

Limit dla Wawy to nieco ponad 7tys za m2
    • kocica_ewela Re: Koniec RNS ? 18.01.11, 16:51
      Ja sie pytam gdzie jest rumun?:D
      Wyjasnij to nam maluczkim co sie stalo?

Hmm az dziwne ze najlepszy pilkarz w naszym rzadzie do tego dopuscil :D
      • Gość: czesiu Re: Koniec RNS ? IP: 178.73.51.* 18.01.11, 18:29
        rumun skladkowe na kopertki zbiera
    • Gość: czesiu Re: Koniec RNS ? IP: 178.73.51.* 18.01.11, 17:37
      • Gość: czesiu Re: Koniec RNS ? IP: 178.73.51.* 18.01.11, 18:25
        Tusk uwierzył w zwyciestwo wyborcze na jesieni więc zacząl patrzeć na finanse państwa w perspektywie dłuższej niż rok czy dwa stąd dzisiejsze ograniczenie napychania kabz bankierom i w drugiej kolejności bankierom, nie będzie przecież stawiał sobie miny w postaci rosnących stałych wydatkow budżetowych, aż tak durny to on nie jest.
        Czy może to przepychanki w kwestii wielkości datków na partyję pełowców?
        To z grubsza treść pustego postu wyżej. Działanie cenzora?
    • sammler Bardzo mnie cieszy podjęta przez rząd decyzja... 18.01.11, 19:25
      Obawą napawają motywy (wszyscy wiemy o co chodzi - rząd nie zrezygnowałby ze wspierania banków i deweloperów, gdyby nie musiał). Ale - jak napisałem gdzie indziej - wpływy Rostowskiego w rządzie rosną. To oznacza, że Tusk przestraszył się gróźb o jego odejściu (słusznie). RnS może być więc dopiero początkiem cięć i dociskania śruby, na które przyjdzie pora po wyborach... Bez względu na to, kto będzie wówczas rządził.

Nie wiem tylko, czy Tusk liczy - jak w sąsiednim wątku napisał czesio - na wygraną, czy nie. Ja mu w wygranej nie pomogę. Ograniczeniem RnS częściowo się zrehabilitował, ale nie zapominajmy, że to on podniósł mnożnik do absurdalnego poziomu 1,4.

S.
      • kocica_ewela Re: Bardzo mnie cieszy podjęta przez rząd decyzja 18.01.11, 22:52
        JA tez mu nie pomoge, sory jesli ktos jest pilkarzem i ma talent to na boisku powinien sie realizowac najlepiej jakims irlandzkim :D
    • Gość: bylo minelo Drożej już było. IP: 78.133.208.* 18.01.11, 19:51
      .
      • Gość: asd Re: Drożej już było. IP: *.home.aster.pl 19.01.11, 07:24
        HEhehehe, pilkarz wychujal rumuna :D
        • Gość: 2 miechy Re: Drożej już było. IP: 78.133.208.* 19.01.11, 10:11
          Będzie się działo. Zostały 2 miesiące na jeszcze dobrą sprzedaż.
    • Gość: stopy Rozpoczął się cykl podwyżek stóp % IP: 78.133.208.* 19.01.11, 13:21
      Dziś RPP podniosło o 0,25% podstawową stopę % do 3,75%
      Zdolność kredytowa Polaków zaczyna spadać.
      To dobrze, mieszkania będa tańsze, podatki od nieruchomości niższe, więcej na życie, dzieci zostanie
      • Gość: czesiu Re: Rozpoczął się cykl podwyżek stóp % IP: 178.73.51.* 19.01.11, 18:26
        okres taniego pieniądze kończy się, będzie mniej kredytów, ze zdwojona szybkościa zacznie przybywać złych kredytów, zakładany od jakiegoś czasu wysyp licytacji ziści się, ceny czekaja wyłącznie spadki, kwestią jest ich dynamika
      • Gość: joserodriguez poprzedni cykl nie sprowadzil cen do parteru IP: 109.243.17.* 19.01.11, 18:48
        jw.

ceny spadly tylko dzieki temu ze banki sei przestraszyly i na pare kwartalow obciely kredyty. podwyzki w PLN znajda, juz znalezli tani pienidz w obcej walucie.
        marze caly czas maleja - kredytow nie zabraknie.

W tym durnym kraju po prostu jest drogo, albo trzeba wiecej zarabiac albo stad wyjezdzac.
        • Gość: czesiu Re: poprzedni cykl nie sprowadzil cen do parteru IP: 178.73.51.* 19.01.11, 19:06
          banki dobrze wiedzą, że przeholowały z dmuchaniem bańki, która zaczyna im powoli ciążyć, dodatkowo tym razem zabraknie odpowiedniej ilości zdolnych do zakredytownia z ryzykiem do przyjęcia, min spora część potencjalnych niewolników kredytowych znajdzie sie w niemczech i austrii a i słynny wyż demograficzny topnieje a starzy ludzie mieszkań do grobu nie zabieraja
          wnioski są oczywiste
          • Gość: joserodriguez Re: poprzedni cykl nie sprowadzil cen do parteru IP: 109.243.17.* 19.01.11, 19:48
            tak wiec obecni 25-30 latkowie maja poczekac z zakupem wlasnego m i zalozeniem rodziny te 10-15 lat ?
            • Gość: abrakadabra Re: poprzedni cykl nie sprowadzil cen do parteru IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 20:42
              Lekko licząc - bo długość życia, raczej każe myśleć o jakiś 20-30 latach. No chyba, że mają dziedziczyć po dziadkach, czyli wtedy mamy jakieś ok. 5-15 lat. I to przy założeniu oczywiście, że większość kupujących to rodowici warszawiacy, jedynacy w drugim pokoleniu... Tak się zastanawiam przy okazji, dlaczego tylu forumowiczów zamiast w tym RnS kupić (i doić budżet państwa przez 8 lat) woli wyglądać spadków na horyzoncie. Macie już udziały w domkach po babciach, czy wierzycie w takie spadki cen, że starczy z odłożonej lokatki? Tak się zastanawiam, bo ja, jakbym miał kupować, to przypuszczam, że stanąłbym na rzęsach, żeby kupić w drugiej połowie zeszłego roku i naciągnąć podatnika na sponosoring całkiem już fajnego (w tej cenie) mieszkania.

I skąd te info, że większość transakcji na rynku wtórnym to był RnS? Wedle publikowanych danych RnS to coś w granicach 15% nowo udzielanych kredytów. Czyli maks tyle zmniejszy się popyt (przy dość ryzykownym założeniu, że wszyscy ci ludzie zrezygnowaliby z kupna, gdyby nie RnS).
              • Gość: gosc Re: poprzedni cykl nie sprowadzil cen do parteru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 08:28
                Kredyt na 30 lat to to samo jak 15 letnie oczekiwanie na dom po babci. Dobre!!!!!!!!!!!!! abra co? tam. Napisze tylko, że przez te pietna?cie lat można oszczędzać i mieć na koncie 200 tysięcy i mieszkanie albo po 15 latach jeszcze warto?ć mieszkania do spłacenia i oczywi?cie nie być na swoim. Bo jak twierdzi abra co? tam kredyt hipoteczny sam sie spłaca i nie trzeba mieć w ogóle pieniędzy a czas spłaty to tylko dwa dni a nie pietna?cie a nawet 20 lat. A więc moje warszawskie jelenie do boju! Moje lokaty i aktywa musza się skšd? przecież wzišć.
              • Gość: joserodriguez Re: poprzedni cykl nie sprowadzil cen do parteru IP: *.play-internet.pl 23.01.11, 12:27
                popyt nie spadnie - jaki ma byc taki bedzie, po prostu ci ktorzy chca z wtornego przerzuca sie na euro - nie beda mieli zreszta innego wyboru.

Nie mam m2 po dziadkach, nie mam bogatych rodzicow ktorzy mogliby kupic mi kwadrat.
                Kupilem pod koniec ub roku na wtornym - koszt pieniadza mam taki jak w chf/eur, tyle ze bez fx risk. Doplaty traktuje jako zwrot zaplaconych podatkow ;) Swoja droga szkoda ze nie ma po prostu ulgi podatkowej - i bylo by bez znaczenia w jakiej walucie ktos ma kredyt.

Decydujac sie kupic teraz stwierdzilem ze ewentualne spadki cen nie beda tak duze jak suma doplat (nawet zdyskontowanych na T=0) ktore otrzymam od szczodrych podatnikow.
                • Gość: johnny Re: poprzedni cykl nie sprowadzil cen do parteru IP: *.aster.pl 24.01.11, 21:17
                  musisz nam jeszcze powiedziec czy chwalisz sie czy zalisz?
    • tepl RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 19.01.11, 14:27
      Nie wiem z czego większość z Was się cieszy.
      Ze wskaźnika 1,1? Deweloperzy jak będą chcieli, to w następnych sprawozdaniach do GUS mogą napisać, że koszt budowy 1m2 wzrósł sobie o 30% w ciągu kwartału i co im zrobicie? Wskaźnik będzie 1,1, ale liczony od wyższej podstawy, więc znów dopłaty będą do apartamentów po 10 tys./m2.

Przypomnę, że zanim deweloperzy zaszaleli w sprawozdaniach do GUS z kosztami budowy za ostatni kwartał, poziom ceny m2 w W-wie, jaki kwalifikował mieszkanie do programu RnS to było coś trochę ponad 7000 zł.
      Teraz wielkie zmiany, tylko że wskaźnik 1,1 RnS znowu odpowiada w W-wie cenie trochę ponad 7000 zł/m2. W dodatku wyłączono z RnS rynek wtórny, co wpycha w łapy deweloperów kolejnych klientów i pomaga devom utrzymywać ceny na wysokim poziomie. Tymczasem perspektywa ograniczonego terminu skorzystania z RnS wpływa mobilizująco na pozostałych przy życiu jelonków. Będą stawać na głowie, żeby jeszcze darmową kasę w budżetu wyszarpać, póki dają. I w obserwacje rynku się bawić nie będą, jak to jelonki. Całe szczęście cykl podwyżek stóp % już rozpoczęty - co niektórych może to uchroni.
      Wygląda na to, że wszyscy zacierają ręce:
      - deweloperzy, bo i obroty i zysk im wzrośnie
      - rząd, bo przypodobał się i wyborcom i kolegom deweloperom
      - potencjalni klienci, bo rząd im zrobił dobrze (tak przynajmniej myślą)
      Tymczasem dalej mamy zawyżone ceny urzędowe na mieszkania i jeszcze większe dotowanie deweloperów z budżetu państwa.
      • stoje_i_patrze Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 19.01.11, 14:59
        Zgadzam się co do patologii, opisane są tutaj. Co do powyżki ostatniej w wawie do 9.000 to GUS tlumaczyl sie oddaniem inwestycji w Śródmieściu (apartamenty) i ma to byc zdarzeniem jednorazowym. Dla mnie to głupie że apartamenty są wliczane do wskaznika jaki wylicza GUS.

Wiecej patologii i pisma GUS na dole wpisu:
        stojeipatrze.blogspot.com/2011/01/sprawa-rns-aktualizacja-po-posiedzeniu.html
        Wazny argument za likwidacja to info z BGK:
        ""To banki komercyjne korzystają najbardziej na programie, który przyczynia się do wzrostu cen mieszkań – ocenia Bank Gospodarstwa Krajowego
        Zdaniem BGK ponad 80 proc. korzyści finansowych programu przejmują banki komercyjne, które udzielają kredytów z dopłatami. Z tego typu dopłat korzystają osoby, które mają zdolność kredytową, a nie te, których na własne mieszkanie nie stać. BGK wyliczył, że potencjalne oszczędności dla budżetu po zlikwidowaniu programu wyniosłyby ok. 4,3 mld zł do 2020 r. Jeśli program byłby nadal prowadzony, to koszty jego będą rosły. Maksymalny poziom dopłat przewidziany jest na 2013 r. – wyniósłby wówczas ok. 1 mld zł"
        "
      • Gość: ferni Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować IP: 78.133.208.* 19.01.11, 15:06
        Istnieje ryzyko próby podniesienia kosztów pod niebiosa, jednkże zbyt głośno się przy tym zrobiło i nie wiem czy deweloperzy dostaną na ten manerw akceptację kolegów z góry.
        Niezbyt udana nagonka na zmiany w RnS w miniomym roku pokazała, że możliwości tego mechanizmu się wyczerpały.
        Teraz to sprzedający z rynku wtórnego będą musieć ścigać się z czasem. Jak nie sprzedadzą do końca marca będą musieć sporo spuścić aby bez dopłat ktos kupił
        Rynek wtórny pociągnie w dól rynek pierwotny jest to praktycznie pewne. Podnosze stop procentowych znacząco w tym pomoże.
        • maxgazeta.pl Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 19.01.11, 15:38
          Swietnie ze wreszcie robia cos z tym idiotycznym RnS ale nie przecenialbym wplywu tych ograniczen na ceny,zwlaszcza na wtornym.O spadkach typu 20-30% w ciagu roku to mozna pomarzyc,ale nie ma takiej mozliwosci,niestety.
          • Gość: ferni Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować IP: 78.133.208.* 19.01.11, 15:59
            W ostatnim czasie połowa albo i więcej mieszkań na wtórnym była kupowana w RnS. Brak tego programu załamie sprzedaż na wtórnym, która i tak ślizga sie po krawędzi funkcjonowania rynku. Pośrednicy "sprzedają" po sztuce na miesiąc.
            W każdym razie będzie ciekawie. Śruba zaczyna byc przykręcana.
        • tepl Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 19.01.11, 19:07
          >>Rynek wtórny pociągnie w dól rynek pierwotny jest to praktycznie pewne.

Nie byłbym tego taki pewien. Ceny na rynku dyktują najwięksi deweloperzy. Mniejsi deweloperzy i rynek wtórny się do nich dostosowują na ile mogą. Rynek wtórny nie pogodzi się tak szybko ze stratą i zanim dojrzeje do obniżek po zmianach w RnS, deweloperzy zdążą się już jego kosztem obłowić.
          Generalnie kredytów w RnS ogółem będzie mniej, ale deweloperzy będą mieć w nich 100% udział, a nie 40% jak dotychczas, więc ich kondycja się poprawi. A spasiony deweloper jest bardziej zachłanny i mniej skłonny do negocjacji. W takiej sytuacji obstawiałbym więc raczej, że RnS będzie dalej działał konserwująco na ceny na rynku pierwotnym, a ceny na pierwotnym konserwująco na ceny na wtórnym (spadek cen na wtórnym też będzie ograniczony limitem w RnS, bo sprzedający na wtórnym będą starali się nie obniżać ceny o więcej niż muszą, czyli ca. o różnicę dopłaty, wynikającej z RnS).
          Dlatego RnS trzeba całkiem zlikwidować, aby 1) nie marnować kasy na dotowanie deweloperów 2) zniszczyć cenę urzędową, jaką jest limit w RnS, wokół którego wszystko się kręci, a którego wysokość zależy tylko od "widzimisię" deweloperów (oni go ustalają, wpisując dane do formularzy GUS i nie ponosząc za to żadnej odpowiedzialności)
          To jeśli chodzi o zmiany w RnS i ich (marny moim zdaniem) wpływ na spadek cen.

Natomiast generalnie spadki cen też obstawiam, ale będą one wg mnie wynikały raczej z innych powodów: wysoka podaż i malejący (wraz z podwyżkami stóp %) popyt. RnS w nowej formie będzie w tym spadku tylko przeszkadzał, tak samo jak RnS w starej formie.
          • Gość: czesiu Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować IP: 178.73.51.* 19.01.11, 20:14
            > Nie byłbym tego taki pewien. Ceny na rynku dyktują najwięksi deweloperzy.
            mylisz się, ceny na rynku dyktują banki poprzez kredyt i napaleni młodzi ludzi go biorący
            zapominasz o wysokości raty, na wtórnym bez RnS rata redytu bedzie prawie 2 razy większa niż cena najmu, to wielu skłoni do najmu zamiast kupna, nawet pomimo dzikiego pędu Polaków do posiadania papierka aktu notarialnego bez zwracania uwagi na koszty, są tego jednak granice - np 2 krotnie wyższa rata kredytu od ceny najmu - nie wystarczy więc na wtornym obnizyc tylko o wielkość dopłat RnS, zreszta nie taką małą, na mieszkaniu za 400 tys jakieś 50tys to jest 12,5%
            do tego dodaj sobie drożejący pieniądz, rosnący wolumen kredytów zagrożonych,ubywający wyż demograficzny, nowych emigrantów do niemiec i wymierający wyż lat 50
            rynek wtórny będzie mieć poważne problemy, potencjalnych nabywcow na rynku wtórnym bardzo zaboli wykładać 3 tysiące na miesiąc za mieszkanie 2 pokojowe
            • mufffa Jego obawy są zasadne 19.01.11, 23:11
              Ograniczenie do rynku pierwotnego wcale nie jest dobre. Wujki zdziśki będą trzymać i rok albo dłużej, obsrane kwadraty bo zeszłych babkach i dziadkach zanim skumają, że trzeba zjechać. Deweloper musi reagować szybciej, bo zobowiązania, bo giełda, bo ebidta...

Szczęście, że za tym idzie obcięcie wieku, współczynnika, i że nie włączą singli, bo inaczej wynik mógłby być nawet na plus dla devów. A tak 100% ze 30 jest mniej niż 40% z 80, więc głowa do góry gołodupce.

Osobiście bardziej niż DevNaTwoim cieszy mnie ruch na stópkach, choć mizerny. Marzy mi się wibor 3m na 6 oczkach na koniec roku i to ile em kwa zakupiłbym wtedy za swoje zaskórniaki :)

Buźka!
              • Gość: wujek Re: Jego obawy są zasadne IP: 78.133.208.* 20.01.11, 08:59
                Wujki zdziśki już trzymają rok i dwa swoje kwadraty
                Obcięcie wieku, współczynnika, brak singli i rosnący wyprzedzająco wibor dołożą swoje
            • tepl Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 20.01.11, 15:36
              > mylisz się, ceny na rynku dyktują banki poprzez kredyt i napaleni młodzi ludzi
              > go biorący

Przypominam, że tani kredyt w postaci RnS zostaje. Napaleńcy też zostają i wcale nie muszą kierować się w stronę wynajmu. Skierują się na rynek pierwotny, bo tam będzie dopłata do raty, a banki, HB i OF przekonają ich, że to dobry wybór (głowę daję, że PRowcy już nad tym pracują). W ten sposób transfer kasy do deweloperów się nasili.
              Naturalną odpowiedzią rynku wtórnego byłaby rzeczywiście obniżka cen. Jednak poziom wiedzy ekonomicznej wśród sprzedających mieszkania jest taki sam jak w całym społeczeństwie, czyli mizerny. Zanim niektórzy sprzedający skumają o co chodzi, lata miną. Będą tracić kasę wynajmując mieszkania, albo trzymając je puste, ale łudząc się, że w końcu znajdzie się kupiec z gotówką. Nie wszyscy oczywiście, więc jakiś tam ruch cen w dół na pewno będzie, ale wg mnie nie taki, aby pociągnąć za sobą rynek pierwotny, zasilany w międzyczasie dotacjami rządowymi w postaci RnS. A już na pewno nie taki, jaki miałby miejsce gdyby cały RnS od razu zlikwidować.

> do tego dodaj sobie drożejący pieniądz, rosnący wolumen kredytów zagrożonych,ub
              > ywający wyż demograficzny, nowych emigrantów do niemiec

No jak sobie to dodam, to mi się trochę redukuje niesmak wynikający ze zmian w RnS :-) To wszystko na pewno wpłynie na ruch cen w dół i na szczęście częściowo zaburzy mechanizm, o którym wyżej pisałem (choćby redukując liczbę napaleńców z odpowiednią zdolnością kredytową). Ale nie mieszajmy tego z oceną zmian w RnS, które: podtrzymują ceny urzędowe na rynku pierwotnym, zwiększają państwowe dotacje na deweloperów i wcale nie mają na celu obniżek cen.
              • Gość: loni Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować IP: 78.133.208.* 20.01.11, 16:12
                > No jak sobie to dodam, to mi się trochę redukuje niesmak wynikający ze zmian w
                > RnS :-)
                a do tego dodaj spadek limitów w Rodzince
                plus ogromną dysproporcję: cena najmu - rata kredytu.
                Na wtórnym bez rodzinki kredyt to 2 x razy większy koszt co miesiąc.
                To robi wrażenie
                koszt w kredycie 2 pokoje w nowym budownictwie 3000 pln, najem 1800 pln

I jeszcze jedno sprzedający jak muszą sprzedać a nie idzie w końcu łapią, że cenę trzeba opuścić. Pamiętasz spadek cen o 10-15% z początku 2009r albo spadek cen o 20-30% w latach 2001-2002
                teraz jest wielu sprzedających, co już od roku czy 2 lat sprzedać nie może. Brak dopłat z RnS w koncu ich nauczy.
                • tepl Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 20.01.11, 16:41
                  Icek przyszedł do rabina po radę, bo w domu ma bardzo ciasno. Więc rabin poradził mu kupić kozę, a następnie jeszcze cztery – i umieścić je w mieszkaniu. Po jakimś czasie zalecił mu pozbywać się po jednej kozie dziennie. Kiedy Icek nie miał już w domu żadnej kozy, przyszedł do rabina i kiedy ten spytał, jak sprawy stoją, szczęśliwy Icek zakrzyknął: "No, teraz wiem, że żyję!".

Zmianami w RnS wyrzucamy pierwszą kozę z mieszkania. Rząd zapowiedział, że pozostałe 4 zostają do 2013. Dla mnie to marny powód do radości.
              • Gość: czesiu Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować IP: *.aster.pl 20.01.11, 18:07
                sprzedaż jak same media przyznają na rynku wtórnym idzie cieniutko. Jeśli odpadną kamikadze dające radę tylko z RnS to ta sprzedaż stanie się fatalna. Nie wszyscy sprzedający mogą czekać rok czy dwa na klienta nie mając wcale pewności czy inni go nie ubiegną. Rynek wtórny będzie musiał być atrakcyjniejszy cenowo od pierwotnego a pierwotny jednak będzie ograniczony limitami RnS, które developery ze względu na ewidentne przegięcie kwartał temu nie beda mogły wyraźnie zmienić na korzyść. Sądzę, że banki również już nie są zainteresowane pompowaniem cen. Ryzyko tego biznesu już jest duże. O innych pro spadkowych wymienianych czynnikach również należy pamiętać.

Czy ktoś posiada dane o sprzedaży kredytów w 2010?
      • az.anonim Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 19.01.11, 19:58
        tepl napisał:
        > Wygląda na to, że wszyscy zacierają ręce:
        > - deweloperzy, bo i obroty i zysk im wzrośnie

Oglądałem wczoraj kilka programów z udziałem panów z PZFD i wcale wesołych min nie mięli. Więc może skontaktuj się z nimi i przekaż im te wspaniałe wiadomości...
        • tepl Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować 20.01.11, 15:38
          > Oglądałem wczoraj kilka programów z udziałem panów z PZFD i wcale wesołych min
          > nie mięli. Więc może skontaktuj się z nimi i przekaż im te wspaniałe wiadomości

Gdybym brał na poważnie to co mówią deweloperzy, to bym pewnie od jakiegoś czasu spłacał klitę po 10tyz.zł/m2 z kuchnią w salonie na dalekiej Białołęce bez drogi dojazdowej i z sąsiadem na przeciwko na wyciągnięcie ręki :-)
        • Gość: genek Re: RNS trzeba zlikwidować, a nie reformować IP: *.ip.netia.com.pl 03.03.11, 14:32
          www.pzfd.pl/
          a oto nasi Panowie z PZFD którzy tak "dbają o klientów", że robią ich w konia - decyzja Prezesa UOKIK
    • kocica_ewela Re: Koniec RNS ? 19.01.11, 18:27
      Zobaczcie jaka norke ktos chce sprzedac warszawa.gumtree.pl/c-Nieruchomosci-dom-mieszkanie-dzialke-sprzedam-dom-mieszkanie-prywatne-2-pokojowe-27-4-m2-scisle-Centrum-ul-Pereca-W0QQAdIdZ255001226 fajny zlew nie i cena spoko jeszcze moze sie zalapie na rns?:D
      • Gość: gościówa Re: Koniec RNS ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.01.11, 21:07
        do własnej aranżacji :)
    • Gość: spaniel Musimy gonić Madryt IP: 78.133.208.* 21.01.11, 09:30
      gazetadom.pl/nieruchomosci/1,102725,4838096.html
      ile nam jeszcze zostało ?
      • Gość: czesiu Re: Musimy gonić Madryt IP: *.aster.pl 21.01.11, 19:34
        Jak już dogonimy to będziemy średnio mieć w wawie 6 tys za m2
    • Gość: wtórny Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: 78.133.208.* 24.01.11, 11:21
      Brakuję pieniędzy w budżecie więc deweloperzy pięknie wydymali rynek wtórny z interesu Rodzina na Swoim.
      W 2010 roku ponad połowa kredytów to było RnS z czego ponad 60% lądowało na rynku wtórnym.
      Większość więc kredytów na rynku wtórnym była w RnS, kiedy ich zabraknie, po obecnych cenach, prawie nic się nie będzie sprzedawać.
      Spóźnieni spekulanci ale też cwaniaczki, co myslą, że mieszkania nigdy nie tanieją dostaną w dupy.
      • Gość: policzmy Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.aster.pl 24.01.11, 19:13
        Dokładnie tak.
        Bez RnS kompletną głupota będzie kupować na rynku wtórnym.
        Popatrzmy oferty sprzedaży na ulicy Obronców Tobruku
        dom.gratka.pl/mieszkania-rynek-wtorny/lista/mazowieckie,warszawa,obro%F1c%F3w_tobruku,bemowo,14,2,ul,dz,od,lpo.html
        2 pokojowe za 500 000 PLN to rata około 3100 zł do tego trzeba dodać opłaty za mieszkanie około 500zł miesięcznie, trzeba dodać, prąd, użytkowanie wieczyste teraz około 150zł miesięcznie i remonty około 30 tys na 10 lat, czyli niecałe 300zl/mies. Sumując miesięczny koszt mieszkania to 4000zł

oferty najmu
        dom.gratka.pl/mieszkania-do-wynajecia/lista/mazowieckie,warszawa,obro%F1c%F3w_tobruku,bemowo,14,2,ul,dz,od,lpo.html
        Najbardziej pożądane mieszkanie 2 pokojowe wystawiane za 500 000 zł można wynająć za 1400 zł + czynsz i prąd

Podsumowanie
        kupno 4000 zl na miesiąc
        najem 2000 zl na miesiąc
        • Gość: fajne porównanie Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 21:49
          Najniższa cena z wynajmu zestawiona z najwyższą analogiczną ofertą kupna + wydumana wartość uw oraz wzięte z kosmosu założenie o kosztach remontu przez 10 lat (w takim razie, gdzie koszty przeprowadzek w opcji wynajmu? I w ogóle liczymy to tu i teraz, czy w wartości skumulowanej przez 10 lat?) a także mocno odstająca w górę od średniej marża teoretycznego kredytu.

Faktyczna różnica wynosi jakieś 800 zł i w przybliżeniu stanowi część kapitałową raty. Czyli średnio licząc wychodzi na to samo.
          • kocica_ewela Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny 24.01.11, 23:07
            Tiaaaaa przeprowadzka jest bardzo droga, mnie kosztowala 100 zl w najdrozszej opcji - kilka kursow samochodem :D
          • Gość: porównanie dobre Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.tpnet.pl 25.01.11, 09:57
            > Najniższa cena z wynajmu zestawiona z najwyższą analogiczną ofertą kupna +

Porównanie wg mnie jest rzetelne.
            Najtańsze oferty bez parteru są po 8,7k z metra więc takie przykładowe 2 pokoje 52 m2 to wydatek 450 tysięcy do tego garaż 30tys i mamy 480 tysięcy.
            Należy jeszcze dodać 10-15 tys koszta zakupu i jest praktycznie 500 000 zł

Takie mieszkanie nie na parterze wynająć można za 1300-1400zł + czynsz + prąd i to z garażem w cenie

Aby mieszkać w standardzie dostępnym w najmie za 1400 zł trzeba by robić remont właśnie tak co 10 lat a nawet częściej z kosztem sporo więcej niż 30 tysięcy zł (trzeba wymieniać meble, podłogi, glazury, malowanie, armatury łazienkowa)

Zresztą co tu dyskutować każdy sam sobie może policzyć, jeśli zrobi to rzetelnie to tak mu wyjdzie.
            • Gość: desmo Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.aster.pl 25.01.11, 18:31
              Robiłem niedawno analizę kupno czy najem i tak to mniej więcej wychodzi. Kupno prawie dwa razy droższe niż najem. Ja z zakupem na razie pasuję.
          • kocica_ewela Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny 25.01.11, 22:39
            Srednio liczac to jestes pieskiem dewoskim, jak tam wiadomo cos o nowych promocjach?
            bo te stekania w tom fm tourota czy tam innego dewa mnie bawia :D

kto chcialby mieszkac w wiezy w prestizowej woli tower ?:D
        • Gość: Pepo Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: 78.133.208.* 25.01.11, 16:20
          Nic dodać nic ująć. Wychodzi miesięcznie 4000 zł kupno 2000 najem.
          Ja wynajmuję i spokojnie 3 tysiące odkładam. Gdybym kupił pewnie nic bym nie odłożył. Zamierzam dokonać zakupu za 3 może 5 lat do tego czasu będę miał odłożone około 150 tysięcy, nie będą juz do banku szedł jak żebrak i warunki dostanę znacznie lepsze.
          • Gość: inz Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.181.8.36.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.01.11, 22:16
            jest jeszcze jedna zaleta wynajmu-zmieniasz prace,zmieniasz mieszkanie
            wynajmujesz albo tak gdzie Ci sie podoba albo tam gdzie masz blisko do pracy.
            masz denerwujących sasiadów-zmieniasz
            mieszkanie sie "zuzyło" albo wlasciciel remontuje albo zmieniasz.
            jest tez kilka wad oczywiscie takich jak aranzacja mieszkania czy brak meldunku.
            ale to szczegół
            • kocica_ewela Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny 30.01.11, 22:18
              Korzysci sa masakryczne, jeszcze bioroac pod uwage rate do ceny najmu mozna spokojnie odkladac troche kasy i miec po 1-2 latach niezle autko - no a kupujac robisz na autko dla dewa, posrednika i innej szaranczy:)
            • Gość: zaleta Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.tpnet.pl 31.01.11, 09:04
              > jest tez kilka wad oczywiscie takich jak aranzacja mieszkania czy brak meldunku
              > .
              > ale to szczegół

Brak mozliwości aranżacji mieszkania to nie wada, to zaleta. Nie tracisz czasu na przyziemne głupoty.

Jeśli wynajmujesz na umowę masz prawo zameldować się, bo za to płacisz, czy się to właścicielowi podoba czy nie.

Jest takie zatrzęsienie mieszkań na wynajem, że teraz to wynajmujący jest pan.
              • Gość: umrę ze śmiechu Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 10:19
                Taaaa, normalnie się zameldujesz w wynajmowanym mieszkaniu... Weź dodaj jeszcze, że są tacy, co dopłacają do tego, żebyś łaskawie umościł swój tyłek na ich kanapie.

Rozumiem piewców wynajmu. Mało zachodu, małe ryzyko, kilkaset złotych mniej niż kupno. Co prawda co miesiąc nie zostaje z tego nic, ale jak się ma dwadzieścia kilka lat, dopiero zaczęło się pracę i mieszka się z dziewczyną "na próbę", to układ prawie idealny. Znacznie gorzej, jak się już tak mieszka kilka lat, pojawiają się dzieci i człowiek ma już bardziej skrystalizowaną wizję tego, co robi zawodowo. Wtedy najem (szczególnie w polskich warunkach - a Polska to nie Niemcy, ani pod względem budownictwa spółdzielczego, ani pod względem jakości warunków wynajmu) uwiera.
                • Gość: ccc Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.tpnet.pl 31.01.11, 15:20
                  > Taaaa, normalnie się zameldujesz w wynajmowanym mieszkaniu...

No znasz się chłopie na rynku, jak świnia na gwiazdach.
                  Sprawa wygląda tak. Masz umowę najmu to idziesz z nią do urzędu gminy i na jej podstawie meldują cię tymczasowo.
                  Takie jest prawo.

Co do reszty. Przypomnę, że czasy socjalizmu się nieodwołalnie skończyły i praca do emerytury w jednym miejscu zanikła prawie zupełnie.
                  Stąd własne mieszkanie przy zmianach pracy może bardzo przeszkadzać.
                  Jeśli jeszcze kupimy na kredyt to najem pieniądza od bankiera w tej chwili drożej kosztuje niż najem mieszkania i jeszcze na dokładkę w tej chwili tracimy na wartości mieszkania a perspektywy dobre nie są w tym wzglkędzie.
                  Rada więc obniż cenę to sprzedasz i nie będziesz musiał na forum bzdur wypisywać.
                  • Gość: kamienicznik Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.aster.pl 31.01.11, 18:55
                    O ile Jaśnie Pan właściciel łaskawie zechce takową z Tobą spisać. Niestety o taką łaskawość baardzo trudno, a jeśli już to zazwyczaj kosztuje to dodatkowo.
                    • Gość: najemca Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.tpnet.pl 01.02.11, 09:51
                      Jaśnie pan właścicel to lepiej niech sie modli o dobrego szanownego Pana najemcę, bo teraz nie łatwo o takiego
                      Jaśnie pan właściciel niech szybciutko mieszkanko wyremontuje bo żaden szanujący się Pan najemca nie wejdzie do wyposażenia starszego niż 3 lata.
                      Pan najemca łaskawy jest teraz towarem deficytowym i stał się wymagający
                      więc jaśnie Pan właścicle szoruj doipieszczać kawdraty
                      • Gość: rewal Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.aster.pl 16.02.11, 21:53
                        Dokładnie tak. Płacę więc wymagam.
                • Gość: dd Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.11, 17:07
                  > Rozumiem piewców wynajmu. Mało zachodu, małe ryzyko, kilkaset złotych mniej niż
                  > kupno. Co prawda co miesiąc nie zostaje z tego nic

A z kredytu, w którym rata odsetkowa jest wyższa od ceny wynajmu - co zostaje? Do tego przypominam, że obecnie oprocentowanie kredytu/lokat jest na poziomach bliskich historycznym minimom. Na spedek tego nie ma co liczyć, wzrost jest praktycznie pewny. Co to oznacza dla raty - chyba nie trzeba tłumaczyć?
                  • Gość: gre Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.aster.pl 31.01.11, 18:36
                    > A z kredytu, w którym rata odsetkowa jest wyższa od ceny wynajmu - co zostaje?

Naganiacze premie mają.
          • Gość: racja Re: Deweleperzy wydymali rynek wtórny IP: *.tpnet.pl 31.01.11, 09:01
            > łożył. Zamierzam dokonać zakupu za 3 może 5 lat do tego czasu będę miał odłożon
            > e około 150 tysięcy, nie będą juz do banku szedł jak żebrak i warunki dostanę z
            > nacznie lepsze.

Słusznie.
    • Gość: polo Re: Koniec RNS ? IP: *.aster.pl 30.01.11, 10:51
      Prawdopodobnie zmiany w RNS dopiero od lipca 2011 tak jak to było zakładane juz dawno.
      Aby utrzymać ceny w międzyczasie zrobiono dwa razy nagonkę na zmiany RNS, które miały nastąpić z 1 stycznia 2011 a teraz z 1 kwietnia 2011, świetna zagrywka.
      Tusk tańczy jak mu Mira, Zdzicha i Rycha zagrają
      • Gość: ?? Re: Koniec RNS ? IP: *.tpnet.pl 01.02.11, 09:52
        > Prawdopodobnie zmiany w RNS dopiero od lipca 2011 tak jak to było zakładane ju
        > z dawno.
        Ktoś coś wie na tenm temat ?
        • Gość: liczewiecwiem Re: Koniec RNS ? IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 11:40
          Prawda jeśli chodzi o ceny i najem jest taka:

- najem mieszkania 38m2 w dobrej lokalizacji (2 przystanki do metra), lekko odświeżonego i ze starymi meblami kosztuje 1500 + opłaty bez czynszu.

- ceny m2 u dewelopera to obecnie 7,4-8,3 tys. na Woli.

- rata kredytu RnS za 420 000 to ok. 1700 PLN, bez dopłat ok. 2350 (mówię o PLN)

- 420 000 to ok 60 m2 od dewelopera

- cen na rynku nie załamało zatrzymanie akcji kredytowej w 2009r. więc nie spodziewałbym się wielkich spadków w najbliższym czasie.

Niech każdy sobie policzy, co się opłaca.

• Gość: Dancer Re: Koniec RNS ? IP: *.bcn.adamo.es 16.02.11, 11:55
            Lasy rzedna, czas sie zmienia,
            Coraz trudniej o jelenia.
          • Gość: WTF Re: Koniec RNS ? IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 21:54
            - najem mieszkania 38m2 w dobrej lokalizacji (2 przystanki do metra), lekko odświeżonego i ze starymi meblami kosztuje 1500 + opłaty bez czynszu. łot da fak?
    • Gość: genek Re: Koniec RNS ? IP: *.ip.netia.com.pl 03.03.11, 14:34
      z dzisiejszych doniesień prasowych wynika, że PIS broni RNS a SLD chce żeby singli włączyć. więc czas na radość, że te przekręty się skończą jeszcze nie nadszedł
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,9192952,PiS_broni__Rodziny_na_swoim___SLD_chce_dodac_singli.html
      • Gość: koperta Re: Koniec RNS ? IP: *.aster.pl 03.03.11, 16:23
        Tego można było się spodziewać. Lobby bankiersko-deweloperskie nie da łatwo oderwać się od koryta zasilanego z naszych podatków. Ciekawe ile kosztowała sprawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka