Dodaj do ulubionych

FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA????

IP: 213.25.91.* 27.04.04, 12:54
Moi drodzy, czy wam może coś wiadomo na temat zagospodarowania naszego
osiedla? Bo z tego co widzę to wszędzie będzie kładziona kostka żeby moc na
niej stawiać samochody i szczerze mówiąc bardzo mi się to nie podoba!!!
My na szczęscie kupiliśmy garaż ale czasami nie możemy wstawić i wystawić
samochodu bo inni lokatorzy nam zastawiają - co mnie bardzo wkurza!I myślę że
zacznę wzywać policję bo niestety w Ząbkach nie ma straży miejskiej (już to
sprawdzałam) bo np. w ostatnią sobotę nie mogliśmy jechać swoim samochodem na
imprezę bo jakaś MĄDRA PANI nas zastawiła
Obserwuj wątek
    • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: *.citicorp.com 27.04.04, 13:23
      Wiki,
      masz calkowita racje z tym zagospodarowaniem terenu. Faktycznie nie widac
      zadnych prob przystosowania go pod dzieci itp, wiec moze warto poruszyc ten
      temat z Fosolem. W kazdym razie z tym stawianiem samochodow nie jest zbyt
      sympatycznie. Ale przyznam sie, ze chyba to szybko sie nie zmini, zwlaszcza
      dlatego, ze miejsc jest planowanych mniej niz chetnych, a poza tym chca od razu
      kaske, wiec np. ja jej teraz nie mam i pewnie sie na miejsca nie zalapie...A
      wtedy obiecalam sobie, ze bede samochod stawiac im na glowie! Ale mam sposob na
      zastawianie kogos - nalze podawac za szyba chociazby nr meiszkania, zeby mozna
      bylo taka osobe poprosic o przestawienie. Wiem, ze sie irytujesz,a le trzeba
      zrozumiec ludzi, bo na razie faktycznie nie maja gdzie parkowac. Ja tak
      ubezpieczam sie na przyszlosc, bo na razie nie mam auta :-)
      Pozdr
      • Gość: wiki Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: 213.25.91.* 27.04.04, 14:01
        może dziś zdąże iść do fospolu i porozmawiać o zagospodarowaniu terenu a jeśli
        nie dziś to napewno w czwartek
        Tak rzeczywiście irytuję się na ludzi którzy zastawiają mi garaż choćby z tego
        powodu że na garaż wydaliśmy duże pieniądze i szczerze mowiąc guzik mnie
        obchodzi gdzie inni mają stawiać samochody - dlatego kupiliśmy garaż żeby nie
        mieć takiego problemu
        • camel04 Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? 28.04.04, 12:44
          wiki chybaCi się nie uda nic załatwić w czwartek, jak już pewnie wiesz od dziś
          do 3.05. biuro fospolu nie pracuje.
          faktycznie współczuję Ci, że ktoś Cię zastawił, ja podobnie jak mrutko11 nie
          mam autka i ten problem mnie nie dotyczy, chociaż nie ukrywam, ze w przyszłości
          jest ono wręcz konieczne.
          pozdrawiam
        • Gość: max Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: 212.244.180.* 28.04.04, 12:46
          Witam
          Mnie też ciekawi kiedy pojawi się jakaś trawka na ogólnodostepnym terenie a
          moze i jakas ławeczka.
          Jak na razie Fospol robi to za co moze dostac pieniądze.
          A sprawa zastawiana to po prostu brak kultury, sam parkuje na osiedlu ale
          zawsze moje zaparkowanie oceniam pod kątem innych, mimo że mnie też kiedyś
          zablokowano.
          Moim skromnym zdaniem to przy dobrym rozplanowaniu miejsc samochody mieszkańców
          powinny się zmieścić na osiedlu.
          Mnie ciekawi jeszcze inna sprawa, fospol porządkuję teren prawdopodobnie pod
          budowe drugiego osiedla, ciekawe czy budowa bedzie odgrodzona czy dalej te
          wszystkie maszyny bedą jeździły pod blokami.
          pozdrawiam
          • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: *.citicorp.com 05.05.04, 09:34
            max, sluszne pytanie z tymi maszynami.
            Dzisiaj zamierzam podpytac Fospol o pare spraw, bo ich rozwiazania sa po prostu
            zenujace! Np. te planowane miejsca parkingowe przy bloku. Pytalam ostatnio a
            gdzie niby ten chodnik, to mi powiedziano, ze to ma byc takie wspolne miejsce
            parkingowe i chodnik...No i wlasnie cwicze ta "wspolnote". Samochody dojezdzaja
            do samej sciany bloku, a ja sobie smigam w tym blocie badz kurzu po
            plytach...Rozwiazanie super-hiper!
    • Gość: aap Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.04, 00:22
      Mam niestety dziwne wrażenie, że po zrobieniu miejsc parkingowych nie wystarczy
      już miejsca na cokolwiek innego ( w swojej ofercie firma pisała, że nie trzeba
      będzie kupować miejsc parkingowych). Tym bardziej, że za plac zabaw nie da się
      wyciągnąć pieniędzy od mieszkańców. Tragedia, żadnej ławki, chodnika nie mówiąc
      już o tym, że jak spadnie deszcz to można utonąć w błocie.
      • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: *.citicorp.com 10.05.04, 14:26
        aap,
        pokaz ta oferte, gdzie nie bylo mowy o wykupowaniu miejsc parkingowych, a juz
        ja sie postaram, zeby im to przypomniec :-))
        A co do wyciagania pieniedzy na cokolwiek, to czeka nas jeszcze sympatyczna
        droga do Powstancow...Ciekawe kiedy zaspiewaja, bo ile, to juz wiadomo :-(
        Pozdrawiam
        • Gość: wiki Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: 195.94.220.* 10.05.04, 15:00
          mhm chyba nie jestem na bieżąco ;(
          proszę o bliższe wiadomości
        • Gość: max Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: 212.244.180.* 11.05.04, 09:02
          Ja też mam jakąś ofertę której jest mowa o tym że nie ma obowiązku wykupu
          miejsc, inna sprawa ze tak jest faktycznie bo fospol nikogo nie zmusza do
          wykupu miejsc, z tym ze niby potem te osoby co nie mają miejsc nie będą mogły
          parkowac na terenie, z tym że nie wiem jak to ma być rozwiazane bo do własnego
          bloku zawsze mogę dojechać.
          No i tego co wiem to miejsca parkingowe mają być dzierżawione przez osoby które
          za nie zapłacą.
          A już z innej beczki to czy nie odczuliście ostatnio pogorszenia smaku i
          zapachu wody, bo mi coraz bardziej przypomina warszawska kranówkę.
          • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: *.citicorp.com 11.05.04, 16:49
            Faktycznie, z woda cos jest nie tak, ale jesli sie nie myle, to twierdzili, ze
            mamy wlasne ujecie wody, wiec powinna byc dobra...
            Co do miejsc, to faktycznie nie ma obowiazku. A z tym gadaniem, ze nie wjade na
            teren, to chyba sie zdziwia. Ja np. chce kupic miejsce, ale teraz nie mialam
            kaski, wiec postanowilam ta decyzje odlozyc. Jak potem nie bedzie moeijsca, to
            na glowie im bede stawiac...
            A co do tego sfinansowania budowy drogi, to nie pamietam, czy to byl zapis w
            umowie przedwstepnej. Jesli nawet nie, to na pewno widzialam taki zapis w akcie
            notarialnym. Max 30 zl za m2 mieszkania, zatem przy 42.9 - 1287 PLN :-(. No i w
            przeciagu 30 dni od wezwania do zaplaty. Ciekawe co zrobia, jak sie spoznie?
            Pewnie nie bede mogla chodzic droga, tak jak z miejscami parkingowymi.
            Pozdrawiam
            • Gość: max Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: 212.244.180.* 12.05.04, 08:47
              Z tymi parkingo-chodnikami to faktycznie niezły numer. Jak się śmigało po
              błotku tak dalej się śmiga, a samochody elegancko stoja na kosteczce.
              Ciekawe jaki bedzie nastepny światły pomysł fospolu.
              A co do drogi to w urzedzie miasta jest informacja o tym w jaki sposób urząd
              współfinansuje budowe dróg z mieszkańcami i na jakich zasadach, choć biorąc pod
              uwage drogi w zabkach, a raczej ich brak to zapewne za czasów tego burmistrza
              porzadnej drogi sie nie doczekamy a burmistrz jest już burmistrzem trzecia
              kadencję.
              pozdrawiam
            • Gość: wiki Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: 195.94.220.* 12.05.04, 08:57
              mrutko podpisałeś akt notarialny??? czy nasz budynek jest już odebrany????
              • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: *.citicorp.com 12.05.04, 17:19
                W zadnym razie nie podpisalam aktu notarialnego. Sorki za zamieszanie. Mam
                ksero jakiegos aktu z konca 2003, w ogole z innego budynku, chyba 1. Jest to
                dla mnie wzor, poniewaz znajac Fospol nic nie bedzie mozna zmienic w takim
                akcie, oprocz oczywiscie danych osobowych :-)
                A co do oddania budynku do uzytkowania, to ni widu, ni slychu. W ogole, to
                trzeba zrobic jakis raban, bo umowa przedwstepna mowila cos o 30.12.2003???
                Ja czekam jak na szpilkach na oddanie budynku i ten akt, bo mam zamrozona kaske
                na ksiazeczce mieszkaniowej :-(
                • Gość: wiki Re: FOSPOL - TRAWKA, PIASKOWNICA???? IP: 195.94.220.* 13.05.04, 08:58
                  mi tez zależy na akcie notarialnym bo za chwilę bank będzie się o niego
                  upominał poza tym chyba najwyższy czas i pora aby ten budynek został odebrany
                  do użytku przez gminę bo z tego co pamiętam to powinnien być odebrany w marcu
                  (taką informację uzyskałam od fospolu)a mamy już maj!!!
                  • Gość: mrutko11 Fospol_odebranie budynku IP: *.citicorp.com 14.05.04, 09:02
                    Mam dobre wiesci,
                    dzwonilismy do Urzedu Gminy i dowiedzielismy, ze w poniedzialek jest kontrol a
                    propo odebrania budynku. JAk wszystko pojdzie dobrze, to odpowiednie pozwolenie
                    na uzytkowanie moze sie pojawic nawet nastepnego dnia.
                    Zatem trzymajmy kciuki, bo wtedy pozostanie tylko znalezc "troche" kaski i
                    zapisac sie w kolejce do aktu.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: wiki Re: Fospol_odebranie budynku IP: 213.25.91.* 14.05.04, 09:28
                      dziękuję za dobrą wiadomość ;)
                      trochę?? chyba trochę więcej niż trochę ;(, ciekawa jestem ile to będzie kasy
                      • Gość: aap Re: Fospol_odebranie budynku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 18:07
                        Wszystko zależy od wielkości mieszkania. Akt do tych mieszkań ok. 43 m kosztuje
                        ok. 3700 - 3800. Cena zależy też od tego czy samemu później wiezie się papiery
                        do sądu czy robi to notariusz (wtedy jest trochę drożej).
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Marcin Re: Fospol_odebranie budynku IP: *.innsoft.com.pl 17.05.04, 10:56
                          Czy to jest suma opłat: taksa notarialna, opłata sądowa, podatek itd.? Obiło mi
                          się o uszy, że za nowe mieszkanie nie płaci się podatku (chyba 2% wartości),
                          czy to prawda? Ma ktoś dokładne informacje ile i za co zapłacimy notariuszowi?
                          • Gość: mrutko11 Re: Fospol_odebranie budynku IP: *.citicorp.com 17.05.04, 14:27
                            Tak, jak pisal aap, ten akt (dla 42,9) kosztuje okolo 3800. Jest tam juz
                            wszystko, a 2% sie nie placi na rynku pierwotnym. Jutro Wam dokladnie podam
                            jakie sa wielkosci i za co.

A tak z innej beczki, to widzialam ogloszenie na drzwiach klatki, ze wczoraj
                            bylo jakies zebranie mieszkancow...Czy ktos tam byl i wie co sie wydarzylo?
                            Jezeli cos niepolitycznego i nie mozna o tym dyskutowac na forum, to podam
                            private mail meza.
                            Pozdrawiam
                      • Gość: KrK Re: Fospol_odebranie budynku IP: *.idea.pl 16.05.04, 10:32
                        Taki akt to pewnie kosztuje do 2 m kw. mieszkania lub jedno miejsce
                        parkingowe....
                        • Gość: mrutko11 koszty aktu IP: *.citicorp.com 18.05.04, 09:16
                          Dla mieszkaia 42,9m2:
                          - oplata sadowa od wpisu wlasnosci 1377,2
                          - za zalozenie KW 40
                          - oplata sadowa za wpis sluzebnosci 188
                          - podatek od czynnosci cywilnoprawnych 2% od sprzedazy we wspolwlasnosci gruntu
                          90
                          - wynagrodzenie notariusza (:-( ale podobno u normalnego notariusza mozna
                          negocjowac) 1478
                          - podatek od towarow i uslug 325,16
                          - oplata skarbowa od dwoch wypisow 30
                          - za 5 wypisow na 10 stronach 300
                          - znowu jakis podatek 66
                          SUMA 3894,36 :-(((
                          • Gość: wiki Re: koszty aktu IP: 213.25.91.* 18.05.04, 11:11
                            a zmieniając temat, czy wczoraj został odebrany budynek??? ktoś coś wie???
                            • Gość: camel04 Re: koszty aktu IP: *.kancelaria.kruk / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 15:27
                              pierwsze wieści o pozwoleniu będą dostęne pojutrze.
                              • Gość: mrutko11 Re: koszty aktu IP: *.citicorp.com 18.05.04, 16:07
                                A w Fospolu co do oddania budynku mowia, ze dzisiaj byla decyzja na TAK, a
                                odpowiednie papiery pojawia sie w przeciagiu 2 tygodni, czyli do 31 maja.
                          • Gość: camel04 Re: koszty aktu IP: *.kancelaria.kruk / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 15:25
                            mrutko ten znowu jakiś podatek to po prostu vat od czynności wydania 5 odpisów
                            na 10 stronach, czyli 22% z kwoty 300 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka