Dodaj do ulubionych

Zmiany w RnS 2011

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 17:04
Cześć, dzwoniłem ze 2 dni temu do Komisji Infrastruktury w Sejmie i się dowiedziałem, że zostala powołana jakaś podkomisja w sprawie rozpatrzenia projektu zmian w RnS (Druk Sejmowy nr 3899). Podobno sama podkomisja popracuje conajmniej 2 tygodnie. Potem Sama Komisja Infrastruktury zajmie stanowisko w/s projektu. Następnie sprawa wróci do Sejmu. Dlatego nie sądzę żeby zmiany miały szanse wejścia w życie przed 01.07.2011. Poniżej link do projektu zmian w RnS. (Można sobie śledzić na bieżąco postep prac).

Moim zdaniem jeżeli limity w RnS zostały niedawno tak podwyższone, to może to potwierdzać fakt to o tym że niedługo mnożnik zostanie rzeczywiście zmniejszony.

Co o tym Państwo sądzą?

Proszę tylko, aby osoby zainteresowane wprowadzaniem popłochu i udowadnianiem że ceny mieskzań będą po 30 tys/m2 aby się nie wypowiadały bez podawania rzetelnych argumentów.

orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/0/465EF617F1D349FFC1257842003A7330?OpenDocument

Obserwuj wątek
    • pikpok25 Re: Zmiany w RnS 2011 24.03.11, 18:13
      ale do czego właściwie przyczepiła się ta komisja, czy ona była wogóle w planie czy coś im nie pasuje w projekcie?
      • Gość: Mondry Re: Zmiany w RnS 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 18:54

Wydaje mi się, że w istotnych sprawach powołuje się takie podkomisje nadzwyczajne. Ważny przy tym jest chyba skład.

Oto skład podkomisji nadzwyczajnej w sprawie RnS (powołanej 02.03.2011):

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/Skladpkom6?OpenAgent&INF44N

Oto info z prac komisji:

Komisja Infrastruktury /INF/ przeprowadziła pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (druk nr 3899).
        Uzasadnienie projektu przedstawił podsekretarz stanu w Ministerstwie Infrastruktury - Piotr Styczeń.
        Projekt dotyczy zmian w zasadach realizacji programu preferencyjnych kredytów mieszkaniowych "Rodzina na swoim" poprzez: zmniejszenie współczynnika kształtującego poziom limitu cenowo-kosztowego kwalifikującego nieruchomość do objęcia finansowym wsparciem z 1,4 do 1,1; określenie maksymalnego wieku kredytobiorcy na 35 lat; wyłączenie możliwości finansowania tym kredytem nieruchomości z rynku wtórnego i ograniczenie przyjmowania wniosków do dnia 31 grudnia 2012 r.
        W trakcie dyskusji poseł Andrzej Adamczyk (PiS) zgłosił wniosek o odrzucenie projektu. Komisja wniosek odrzuciła.
        Po zakończeniu pierwszego czytania Komisja skierowała projekt do podkomisji nadzwyczajnej, w skład której weszło 5 posłów – Aldona Młyńczak (PO), Leszek Cieślik (PO), Arkadiusz Litwiński (PO), Józef Racki (PSL) i Witold Klepacz (SLD). Klub PiS nie zgłosił swoich posłów do składu podkomisji. Przewodniczącą podkomisji została poseł Aldona Młyńczak (PO).

Poza tym w planie pracy KI na luty-lipiec 2011 nie ma projektu zmian RnS:

www.sejm.gov.pl/komisje/plany/plan_inf.htm

Chyba poczekamy ze zmianami jeszcze trochę, oby nie na darmo!
        • Gość: vv Re: Zmiany w RnS 2011 IP: *.aster.pl 24.03.11, 19:31
          Starają się aby nie było żadnych zmian aż do końca działania tego złodziejskiego programu. Mimo to zdążyli nagnać jelonków na zmiany - wyjątkowa perfidia.

Ciekaw jestem jak szybko uchwali podniesienie wskaźników - może ktoś wie ?
          • Gość: Mondry Re: Zmiany w RnS 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 19:59
            Obserwuję to forum jakiś czas i twierdzę, że takie działania jak przedłużanie wprowadzenia zmian w RnS, podnoszenie na ostatnią chwilę limitów do prawie 10.000 zł, oraz naganianie na masę ludzi na kupno mieszkania mogą dowodzić jedynie, że deweloperzy wiedzą co się święci i planują miekkie ladowanie dla siebie...

Poza tym sądzę, że prognozy niektórych osób sprzed 2-3 lat o nadchodzących spadkach się sprawdzają. I nie jest żadnym argumentem to że ci którzy prognozowali spadki nie trafili dokładnie co do dnia i godziny. Więc wydaje mi się że spadki to proces, który jescze troche potrwa ale relatywnie niedługo.
            • Gość: rumek Sądzę? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.11, 21:21
              To spadki są teraz kwestią sądów,przekonań i wiary? Przecież to czysta empiria - jest, albo mnie ma.
              • Gość: Mondry Re: Sądzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 22:25
                Człowieku, sądy i twierdzenia wynikają z obserwcji rynku. Trzeba być ślepym i głupim żeby nie dostrzegać co się na nim dzieje.
                • Gość: Mondry Re: Sądzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 22:34
                  Twoim zdaniem, aby można było stwierdzić że mamy do czynienia ze spadkami, to wszędzie (Prasa, telewizja, internet) musiało by zostać ogloszone, że 1m2=4000 zł w warszawie?
                  Zapewniam cię że tak nie będzie. Jasnym i oczywistym jest to że sprzedawcom zależy na utrzymaniu jak najwyższych cen, a że się da ceny wywindować daleko w górę (a głupota i brak zdrowego rozsądku niektórych na to pozwoliła). Poza tym co było już 1mln razy wałkowane na tym forum deweloper = przedsiębiorca = nastawiony na zysk. Z drugiej strony się nie dziwię, a niech kupują nawet za 30000 zł za m2.
                  • Gość: Mondry Re: Sądzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 22:36
                    Jakktoś chce to niech kupuje nowego fiata pandę za 100.000 zł.

Ale niech nie wmawia mi, że ten fiat jest tyle wart.
                  • Gość: vv Re: Sądzę? IP: *.aster.pl 24.03.11, 22:49
                    Daj spokój, to kolejny naganiacza albo zapakowany jelonek. Głównie tacy tu zaglądają łącznie z płatnymi szczekaczami od sprzedaży. Po to zresztą fora na portalach komercyjnych są utrzymywane, dla reklamy i manipulacji.
                    • Gość: Mondry Re: Sądzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 22:59
                      Spokojnie, żaden naganiacz. Nie mam też kredytu. Mam trochę kasy ale się narazie wstrzymuję z zakupem.

Ludzie to ja się fatyguję i szukam danych na internecie, bo widzę że niektórzy tylko domysłami żyją. Pofatygowałem się i wrzuciłem co nie co i powiedziałem co o tym myślę.

Nikogo nie namawiam ani na zakup ani na kredyt.
                • rumun_navigator Re: Sądzę? 25.03.11, 00:39
                  Obserwacje mają to do siebie, że można o nich opowiedzieć. Co więc obserwujesz? Bo było tutaj już paru takich, których strasznie kręciło, że Białołęka jest już "od" 5k, a Ursus "od" 6k. Niestety wszystkim zostało wykazane, że dwa lata wcześniej/jeszcze za "bańkowatości" cen były na rynku oferty jak najbardziej porównywalne. Więc co tam takiego szczególnego widzisz?
                  • Gość: Mondry Re: Sądzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 13:02
                    M.IN.:

www.rp.pl/artykul/8,632048-Mieszkania-ciagle-tanieja.html
                  • Gość: gosc Re: Sądzę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.11, 14:43
                    Było tez paru takich m. in. TYYYYYY co twierdzili, że metr kwadratowy mieszkania około roku 2012 będzie po 15 000 zł. I co jest? Po za tym jak tam twoje inwestycje w Radomiu? Tak dla przypomnienia. to jedno z miast o największym bezrobociu na Mazowszu. Ale co tam ! I bezrobotni też mogš brać kredyty!!!!! Co do cen to nawet oficjalnie jest około 6% w dół.
    • pikpok25 Re: Zmiany w RnS 2011 25.03.11, 16:07
      Dobra, straciłem troche mojego czasu żeby przebrnąć przez prace tej komisji i....

komisja jest ogólnie zachwycona dotychczasowym RnS:

Przewodniczący poseł Zbigniew Rynasiewicz (PO):
      Dziękuję bardzo. Szanowni państwo, jeśli państwo pozwolicie, postaram się bardzo krótko wypowiedzieć. Jest wiadomą rzeczą, że program, który do tej pory był realizowany w postaci preferencyjnych kredytów mieszkaniowych „Rodzina na Swoim”, generalnie był bardzo pozytywnie oceniany i przez podmioty korzystające z niego, i przez firmy deweloperskie, generalnie przez cały rynek budownictwa mieszkaniowego i oczywiście przez system bankowy. "

dobre, dobre, dawno takiego tekstu nie czytałem

Poseł SLD twierdził że trzeba włączyć singli do RnS,
      poseł PIS że trzeba programi zostawić tak jak jest na zawsze (tzn. odrzucić projekt zmian).
      Dodatkowo była dyskusja o wyłączeniu rynku wtórnego oraz max wieku.

Podsumowując: chyba się nie doczekamy ograniczenia RnS.

źródło:
      orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/wgskrnr6/INF-362
      • Gość: Mondry Re: Zmiany w RnS 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 17:51

Poseł Wiesław Szczepański (SLD):

Mogę zgodzić się ze zmianą wskaźnika z 1,4 do 1,1, ponieważ powoduje on, że przede wszystkim deweloperzy mogą podnosić cenę za metr kredytowy i przez to więcej wysysają.

Co racja to racja, ale ja jakoś nie widzę istotnych argumentów do wyłączenia rynku wtórnego.

Moim zdaniem projekt przejdzie, ale to niewiele zmieni jeżeli wogóle niedlugo będzie wygaszany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka