sharp-spike
08.05.11, 13:01
KATASTER
Duzo mitow uroslo wokol podatku ale czy tak czy inaczej placi sie podatki od nieruchomosci.
W przypadku mojej jest to okolo 0.1% rocznie, czy bedzie to nazwane kataster czy podatek od nieruchomosci chyba nie ma dla mnie znaczenia.
Jezeli chodzi o np UK to nazywa sie to council tax i wynosi okolo 0.4% wartosci nieruchomosci niekomercyjnych. Z tym ze council tax obejmuje wywoz smieci, pielegnacje terenow zielonych itp i pare innych uslug za ktore w PL osobno trzeba zaplacic, wiec w sumie samego podatku wlasciciel placi mniej.
Aha i jezeli nikt nie mieszka w danej nieruchosci i ta stoi pusta - podatek = 0%
W przypadku komercyjnych jest zdecydowanie wyzszy - okolo 2%
Nie maja sie co cieszyc ci ktorzy nieruchomosci nie posiadaja, poniewaz musza czy tak czy inaczej gdzies mieszkac, wiec zaplaca go w czynszu wymierzonym przez wlascicieli. Chyba nikt nie mysli, ze wlasciciel (prywatny czy spoldzielnia) dolozy do interesu???
Ja obliczajac czynsz, wliczam wszystkie koszty utrzymania nieruchomosci, podatki i oczywiscie moj profit. Wiec podatek czy tak czy inaczej placi ten kto mieszka w danej nieruchomosci, bez wzgledu na to czy jest wlascicielem czy nie.
Moim zdaniem jesli kataster wejdzie to po prostu zastapi instniejacy podatek, ale jesli ktos pisze, ze bedzie to 2% dla nieruchomosci pod cele mieszkalne robi z siebie po prostu idiote.