michal.kostrzewa Świeże newsy z Żoliborza Południowego 05.11.14, 01:43 Cześć - tu mieszkańcy sąsiednich inwestycji. Mieszkamy już tu od kilku miesięcy (a czasem lat) i zaczęliśmy się trochę organizować, w celu uczynienia okolic Rydygiera i Przasnyskiej przyjemnym miejscem do życia. Coś tam udało się nam osiągnąć, ale do zrobienia nadal jest bardzo dużo, nie ma placówek oświatowych, nie ma terenów rekreacyjnych, wyjazdy z osiedla są zakorkowane... Zapraszamy do przeczytania naszego osiedlowego newslettera, zachęcamy też do rychłego dopisania się do rejestru wyborców i zagłosowania w nadchodzących wyborach samorządowych na kandydatkę z okolicy, która daje szansę, że Rada Dzielnicy Żoliborz w najbliższej kadencji będzie pamiętać o Żoliborzu Południowym. Oto newsletter: us6.campaign-archive2.com/?u=bdf13c8084a5ad39055a8b414&id=3932c5e426&e=6812b21450 Odpowiedz Link Zgłoś
michal.kostrzewa newsletter: śmiertelny wypadek / spotkanie z Buglą 12.11.14, 07:41 Zapraszam do lektury: najświeższe newsy z okolicy: us6.campaign-archive2.com/?u=bdf13c8084a5ad39055a8b414&id=b7ad35d12c&e=6812b21450 Odpowiedz Link Zgłoś
klusia09 Re: newsletter: śmiertelny wypadek / spotkanie z 16.11.14, 14:26 Sąsiedzi czy słyszeliście o tym ze Acciona ma budowac na swojej działce jednak biurowce😞 doszly mnie takie sluchy od mieszkańców Apart.przy Krasińskiego. Czy ktos cos wie więcej w tym temacie. Może Pan Kostrzewa ma jakieś info. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.kostrzewa Re: newsletter: śmiertelny wypadek / spotkanie z 18.11.14, 13:09 Według moich informacji (z wiosny) od strony Przasnyskiej / Nowej Rydygiera będą trzy budynki 7-10 kondygnacyjne mieszkalne od Powązkowskiej biurowiec 4-7-10 kondygnacyjny. Więcej informacji i wizualizację wrzuciłem na www.nowyzoliborz.pl/acciona/ Dodatkowo słyszałem kiedyś od burmistrza Sielewicza, że Acciona czeka na plan miejscowy, żeby nie musieć płacić za zmianę sposobu przeznaczenia działki na mieszkalny ale szczegółów nie znam. Więc pewnie jeszcze trochę poczeka. Odpowiedz Link Zgłoś
pbeau Re: newsletter: śmiertelny wypadek / spotkanie z 03.12.14, 14:21 czy kogoś już zwiadomiono o dacie umowy przenoszącej własność w atelier? Odpowiedz Link Zgłoś
hoboken Re: newsletter: śmiertelny wypadek / spotkanie z 03.12.14, 17:39 Ja nie mam żadnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
komalo Re: newsletter: śmiertelny wypadek / spotkanie z 04.12.14, 18:34 Też jestem ciekaw i czekam na zawiadomienie. Ktoś już mieszka w budynku? Mocno przeszkadzają ekipy budowlane? Odpowiedz Link Zgłoś
komalo Czynsz 13.12.14, 13:40 Podobno wczoraj zaczęli wrzucać do skrzynek pocztowych wyliczenia czynszów. Ktoś już dostał? Ile wychodzi od metra? Odpowiedz Link Zgłoś
pbeau Re: Czynsz 15.12.14, 14:40 około 9 zł za m2. Trochę drogo - zwłaszcza bliżej niesprecyzowane koszty eksploatacji- prawie połowa całego czynszu. I bardzo dogodny termin płatności chyba 5 dni od wrzucenia faktur do skrzynki z uwzględnieniem weekendu - i od razu 3 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza01756 Re: Czynsz 16.12.14, 10:56 Rzeczywiście f-ry wrzucone na ostatnią chwilę, a koszty eksploatacyjne wyższe niż w starych blokach na Żoliborzu, co samo w sobie jest dziwne. Brak też terminu umowy przenoszącej właśność. Odpowiedz Link Zgłoś
gawron3a Re: Czynsz 16.12.14, 20:24 Potem może by zmienić na 6 zł za metr. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
opiniamoja Re: Czynsz 16.12.14, 23:19 wczytajcie się Państwo w poszczególne pozycje faktury i wyłonią się zaraz koszty utrzymania zarządu, administracji, itp., zwróćcie uwagę na wysokość zaliczek na ogrzewanie i wodę, niegospodarność deweloperów jest przerażająca Odpowiedz Link Zgłoś
nano10 Re: Czynsz 18.12.14, 12:20 administratorem zostala firma -kolesie Atelier Zoliborz, ponoc to ich pierwsza dzialnosc wiec nie maja pojecia o niczym stad trzeba od poczatku od razu ich krótko trzymac, bo inaczej beda robili co chcieli. chyba ze jak juz uporamy sie z odebraniem mieszkan to ich odwolamy i powolamy kogos innego do zarzadzania. Odpowiedz Link Zgłoś
nano10 Re: Czynsz 18.12.14, 12:23 mam nadzieje, ze kazdemu z nas bedzie na tym zalezec by ktos rzetelnie i uczciwie administrował budynkiem stad mysle ze nasza aktywnosc bedzie duza i ułozymy sobie administratora. a jak nie to racjonalnym bedzie jego odwolanie...jak juz formalnie zaczniemy dzialac jako wspolnota. a co do plam oleju na chodnikach to juz pierwsza wtopa administratora, bo od samego poczatku powinna zarzadzic postawienie slupkow przy wjezdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pbeau Re: Czynsz 22.12.14, 14:23 zastanawia mnie ta informacja dolaczona do faktur za czynsz ze warunkiem zawarcia umowy przenoszacej jest zaplata czynszu do 16 grudnia czy jakos tak... Wynika to gdzies z umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
skarga11 Re: Czynsz 11.03.15, 18:51 Takie rozliczanie czynszów to IDEALNE pole do NADUŻYĆ ze strony administracji. Co z tego,że jest to zaliczka skoro nie wiemy przy jakiej stawce za m3 ,zupełnie NIC nie wynika z tego,co jest tak pięknie opakowane pod szyldem oficjalnego pisma z RZEKOMEJ wspolnoty. Kiedy wspólnota się zawiązała??? Na jakiej podstawie? kto ją zawiązał? Pytań jest sporo i właściwie ani jedna pozycja nie jest dla mnie jasna , przejrzysta i uczciwa. Od kiedy śmieci generuje m2 mieszkania ,a nie osoby w nim mieszkające ???! Może jedna osoba mieszkać w 200 m2, oraz 5 osób w mieszkaniu 50 m2. W pierwszym przypadku wychodzi 200 zl/1 os za smieci, w drugim 10 zl/1 os czyli 20 razy mniej !! To jest czysta paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
gawron3a Re: atelier żoliborz 23.12.14, 13:19 .Trzeba dokładnie przyjrzeć się za co płacimy. Ja jestem za obniżeniem czynszu bo 7,5 jak ustalił deweloper to jest trochę za dużo jak na tai duży budynek. Podobno w jednym z budynków Robyg'u wspólnota obniżyła do 6 zł za metr i jest to razem z FR. Jeżeli chodzi o administratora to takich firm na rynku jest bardzo dużo i każda z otwartymi rękami przyjmie nasz budynek. Administrator jest dla nas a nie my dla niego. Życęe wszystkim wesołych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
komalo Re: atelier żoliborz 23.12.14, 23:51 Zgadzam się, że obecna kwota jest za wysoka i trzeba będzie ją obniżyć, pewnie już po zebraniu tworzącym wspólnotę mieszkaniową. Wtedy też pewnie będzie więcej wiadomo ile wynoszą średnie koszty miesięczne - i będzie można bardziej świadomie wyznaczyć średnią opłatę od m2 lub mieszkańca. Moim zdaniem również bardzo ważne jest aby od początku zacząć płacić składkę na fundusz remontowy. Można zacząć od niewielkiej kwoty np. 50gr/m2 miesięcznie. Jeśli będziemy płacić mniej (lub wcale) - to za kilka lat nie będzie pieniędzy na konieczne remonty a bardzo trudno będzie przekonać właścicieli (z których pewnie część nie będzie nawet mieszkańcami) aby dołożyli jednorazowo większe kwoty do remontów. Odpowiedz Link Zgłoś
nano10 Re: atelier żoliborz 24.12.14, 10:47 witam, takze sie zgadzam ze od samego poczatku trzeba zbierac na fundusz remontowy gdyz potem beda pieniazki nad odmalowanie klatek itp...co do zarządcy to sęk w tym- ze ci obecni (typowe kolesiostwo atelier zoliborz) dopiero zaczynaja swoja dzialnosc i nie maja pojecia jak w praniu wygladaja koszta itp- dlatego ja nie chce byc ich królikiem doswiadczalnym. mam nadzieje, ze mieszkancy będą mądrymi osobami i jak cos zgadamy sie i powołamy inny zarząd. I nie podoba mi się to że zajeli oni na parterze bloku lokal na administrowanie budynkiem. a jesli juz tak zrobili to mam nadzieje ze mają swoje liczniki za prąd, wodę i ogrzewanie i będą się rozliczac ze wszystkich mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
komalo Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 11.01.15, 21:00 Moim zdaniem poniższy zapis znajdujący się w Akcie Notarialnym ustanowienia odrębnej własności lokalu jest niezgodny z prawem - zresztą identyczny był w Akcie Notarialnym Umowy Deweloperskiej: h) nieodpłatne i na czas nieoznaczony prawo użytkowania na rzecz spółki pod firmą ATELIER ŻOLIBORZ Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (REGON: 141337010), o treści § 7 powołanego aktu notarialnego Repertorium A nr 21423/2014, polegające korzystaniu z części dachu Budynku, zaznaczonej kolorem zielonym na rzucie dachu stanowiącym Załącznik Nr 5 do powołanego aktu notarialnego Repertorium A nr 21423/2014, w celu zamontowania i ekspozycji podświetlanego logo oraz nazwy (firmy) użytkownika, w sposób nieutrudniający korzystania z lokali usytuowanych w Budynku, jak również w sposób nieuciążliwy dla właścicieli lokali i nieutrudniający dostępu dla światła dziennego do lokali, z zastrzeżeniem obowiązku pokrywania przez użytkownika kosztów pobranej energii elektrycznej, zużytej do podświetlenia tego logo oraz nazwy (firmy) użytkownika oraz ich utrzymania w należytym stanie technicznym; Przynajmniej tak wynika z tego artykułu: prawo.rp.pl/artykul/1133866.html Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
nano10 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 12.01.15, 06:54 Komalo bardzo słuszna sugestia....ja w końcowym akcie notarialnym nie zgodziłbym się na taki zapis....Atelier Zoliborz ma swojego notariusza, ale my kupujący nie mamy obowiązku podpisywania aktu akurat u niego...mozemy wybrac kazdego innego i iśc tam gdzie jest poprostu taniej...a czy juz podpisujecie akty?czy juz ktos podpisal? Odpowiedz Link Zgłoś
komalo Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 12.01.15, 11:16 Z tego co wiem to już część osób podpisała akty notarialne, zresztą w tej samej Kancelarii Notarialnej co poprzednio. Ja mam to dopiero uczynić w najbliższych dniach i ten zapis mi się nie spodobał. Ale nie wiem jak reszta osób na to reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
nano10 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 13.01.15, 12:49 to ciekawe ile bierze za wypisy i z jakich widelek liczy sobie ten notariusz...najpier lepiej popytac kilku roznych i wybrac najtanszego...teoretycznie jakby byl w porzadku to ten powinien jechac z najnizszej połki gdyz "ma" nas hurtowo.........co do zapisu wlasnie warto jeszcze podpytac innych notariuszy... Odpowiedz Link Zgłoś
kaka2015 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 07.02.15, 19:12 WENTYLACJA - pytanie: Drodzy mieszkańcy, jak u Was wygląda sprawa z wentylacja jesli chodzi o hałas? w moim mieszkaniu wydaje sie bardzo głosna i zastanawiam sie czy Wy równiez macie taki problem? ewentualnie co mozna zrobic aby ja wyciszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
klusia09 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 07.02.15, 21:49 Witam. U nas pomoglo wyczszczenir filtra który jest w środku. Pod czas prac wykończeniowych mocno się przykurzl. Jest lepiej ale słychać nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
nano10 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 20.02.15, 12:45 witam, mam pytanie-kupował ktos miejsce postojowe? ile płaciliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
skarga11 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 10.03.15, 10:59 Sluchajcie- te czynsze to naprawde jakaś kpina! Kto widział opłaty za wodę od osoby??? albo opłaty za CO od m2 ?? to w takim razie jak potem rozliczę ewentualną niedopłatę lub nadpłatę? rozumiem,że CO nie mogą już doliczyć niedopłaty,bo przecież m2 w mieszkaniu mi nie przybyło. A woda? jakim cudem płacimy za osobe?????? a jak przyjdzie rozliczenie to będzie za zużyte m3 ! i w takim razie my nie wiemy za co płacimy!! czemu nikt na to nie reaguje? co myślicie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
skarga11 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 10.03.15, 11:05 Pomijam jeszcze opłaty za windę od m2? no sorry,ale czy mam mniejsze mieszkanie ,czy większe nie ma wpływu na moje zużycie windy. Zdecydowanie powinno być podzielone na ilość mieszkań. Opłata za garaż? od 3 miesięcy jest zepsuta brama i nikt nie raczy jej naprawić. Ale co miesiąc każdy płaci słono za zamykany, strzeżony garaż. Odpowiedz Link Zgłoś
szybuje Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 10.03.15, 15:02 Zdecydowanie się zgadzam z powyższym postem - naliczanie czynszu jak i cała obsługa osiedla przez niejaką firmę Agricola to totalna porażka. Mam nadzieję, że uda nam się ją zmienić jak tylko będzie taka możliwość. Co do czynszów i opłat za wodę i co to rozumiem, że to są tylko zaliczki, po okresie rozliczeniowym wszystko i tak zostanie rozliczone zgodnie ze wskazaniami liczników (mam taką nadzieję). Jeżeli chodzi o windę, to fakt - jest to lekkie przegięcie, a co do garażu to chyba troszkę za duże są te opłaty... Ogólnie bardzo dziwnie wygląda ten nasz czynsz :/ PS. Czy istnieje może jakieś forum naszego osiedla, gdzie można by "porozmawiać" z sąsiadami? Czy gazeta.pl to jedyne miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
vicu82 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 10.03.15, 15:04 Jest forum pod adresem atelier-zoliborz.warszawam.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ozzi17 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 10.03.15, 15:08 jest też to www.nowyzoliborz.pl/forum/ Odpowiedz Link Zgłoś
vicu82 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 10.03.15, 15:17 ozzi17, z tego co widzę to jest raczej forum bardziej ogólne, dotyczące również innych inwestycji na Żoliborzu Płd. To podane przeze mnie tyczy się stricte Atelier Żoliborz. Po kontakcie z adminem mieszkańcy otrzymują też hasło do zamkniętego forum przeznaczonego do dyskusji na bardziej delikatne tematy (nie do wglądu przez administrację osiedla). Odpowiedz Link Zgłoś
skarga11 Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 11.03.15, 10:12 Takie rozliczanie czynszów to IDEALNE pole do NADUŻYĆ ze strony administracji. Co z tego,że jest to zaliczka skoro nie wiemy przy jakiej stawce za m3 ,zupełnie NIC nie wynika z tego,co jest tak pięknie opakowane pod szyldem oficjalnego pisma z RZEKOMEJ wspolnoty. Kiedy wspólnota się zawiązała??? Na jakiej podstawie? kto ją zawiązał? Pytań jest sporo i właściwie ani jedna pozycja nie jest dla mnie jasna , przejrzysta i uczciwa. Od kiedy śmieci generuje m2 mieszkania ,a nie osoby w nim mieszkające ???! Może jedna osoba mieszkać w 200 m2, oraz 5 osób w mieszkaniu 50 m2. W pierwszym przypadku wychodzi 200 zl/1 os za smieci, w drugim 10 zl/1 os czyli 20 razy mniej !! To jest czysta paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
mswa Re: Akt notarialny - nieprawidłowy zapis 12.03.15, 09:20 Dla mnie rozliczenie od osoby jest predykcja przyszlej wartosci, ktora bedzie rozliczona wg rzeczywistych wskazan licznikow wody (w m3) oraz licznika ciepla (w kJ). Wowczas bedzie wiadomo od nadplacie lub niedoplacie. Nie stresuj sie. Bedzie dobrze ;/) jakos musieli oszacowqc potencjalne zuzycie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michal.kostrzewa Jak naprawić Żoliborz Południowy 17.06.15, 02:08 Szanowni Państwo, W ubiegłym roku udało nam się spektakularnie wygrać budżet partycypacyjny, dzięki czemu oczyszczony i obsadzony roślinami został ślad bocznicy na Anny German, zaś niebawem ruszy rewitalizacja polanki przed WIML na Krasińskiego – powstaną fajne, utwardzone ścieżki, nowe ławki i kosze, postawione będą latarnie i posadzone rośliny. W tym roku zgłosiliśmy kolejny projekt – ożywienia placu Grunwaldzkiego. Mimo, iż w okolicy brakuje terenów rekreacyjnych, w okolicach placu są duże, niewykorzystane tereny. Chcemy ustrzec je przed sprzedażą pod kolejne inwestycje. Dlatego zgłosiliśmy do budżetu partycypacyjnego: Projekt nr 32 – Figle i psoty na placu Grunwaldzkim. Chcemy w martwej dziś przestrzeni postawić ławki, hamaki, elementy małej architektury i zabawki dla dzieci, które wyrosły już z osiedlowych placów zabaw. Prosimy o Państwa głos. Jest to bardzo proste: wystarczy mieszkać w Warszawie i mieć dostęp do internetu. Głosuje się na stronie twojbudzet.um.warszawa.pl Naprawmy razem Żoliborz Południowy. Więcej o projekcie na www.nowyzoliborz.pl/bp/ Pozdrawiamy, Stowarzyszenie Nowy Żoliborz Odpowiedz Link Zgłoś