Dodaj do ulubionych

akty notarialne

27.06.11, 19:53
Zbliża się obiecany termin podpisania aktów notarialnych, czy ktoś z Państwa ma jakieś informacje?
Obserwuj wątek
    • harp2 Re: akty notarialne 27.06.11, 22:27
      Ja nie mam takich wieści, ale trochę mnie zaniepokoiło, że dolcan wyniósł się z ul. Żurawiej w Wawie.
      Nie wiem co to ma oznaczać, cięcie kosztów, zwyczajną zamianę lokalizacji czy coś znacznie gorszego?!?

Myślę że ostatecznością mógłby być strajk okupacyjny siedziby na Łodygowej. Wezmę śpiwór, termos z kawą i grubą książkę no i poczekamy :o)
      Już sam nie wiem czy śmiać się czy jutro kupować 0.5kg trotylu...
    • kris20080 Re: akty notarialne 27.06.11, 23:05
      Informację sa takie, że nie ma żadnych informacji. Pani w biurze prawnym odsyła na komórkę do Pana, który jej nie odbiera. Prosta metoda na spławienie klienta. Moge podać telefon może komuś się uda, ale wątpie 604 405 779. W tym tygodniu już jestem umówiony z radcą prawnym - piszemy pozew o sądowe przekazanie mojej własności. Może ktoś z Państwa się przyłaczy może uda się wynegocjować jakiś niższe koszty reprezentacji. Nie mamy innego wyjścia.
      • caleb667 Re: akty notarialne 28.06.11, 08:54
        Z tym pseudo-deweloperem, który buduje "z pasją" nie da się inaczej jak tylko wymusić poszanowanie swoich praw za pomocą sądu.
      • neets Re: akty notarialne 28.06.11, 11:13
        oni nigdzie nie odbieraja telefonow przynajmniej mi sie nie udalo pod zaden numer dodzwonic ew ktos odbiera ale sie nie odzywa i odkłada słuchawke. Jesli moge prosic o ew info o kosztach tego sadowego pozwu i czy wiadomo jakie sa szanse na ew wygrana bo chyba niestety nie ma co czekac na wywiazanie sie z umowy dolcana
        • littlewhitetiger Re: akty notarialne 28.06.11, 12:59
          A może z tą "okupacją" to nie jest taki zły pomysł. Może umówmy się na jakiś dzień i po prostu pójdźmy wszyscy do ich siedziby i porozmawiajmy z Prezesem!!!
          • kris20080 Re: akty notarialne 28.06.11, 13:24
            Pomysł jest fajny, ale jeszcze niech Pan/Pani załatwi telewizje - najlepiej WOT albo TVN uwaga
            • tk-1 Re: akty notarialne 28.06.11, 14:16
              z prezesem - ale którym ?, bo na Łodygowej jest zarejestrowanych conajmniej kilkanascie róznych spółek i kazda ma swojego prezesa
              siedzi gdzies pewnie teraz w internecie i czyta co piszą o "budującym z pasją" jego zadowoleni klienci, administrator pisał tutaj przeciez w końcu że dostał list od jakiegoś z prezesów z żądaniem usunięcia wpisu przestrzegajacego innych przed "budujacym z pasja"
      • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:23
        Ostatnio przejechałem się całą ulica Powstańców i chciałbym podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami. Nasze osiedle jest jednym z najładniejszych w Ząbkach. Poza tym to kwestia dojazdu dochodzi. Pod tym względem to mieszkańcy innych osiedli bardzo nam zazdroszczą infrastruktury i czasu dojazdu do Warszawy. A jeszcze jak teraz zaczęła się budowa drugiej nitki centralnej części metra to nasze mieszkania nie tylko zyskają na wartości ale i czas dojazdu skróci się do 15 minut do centrum Warszawy
    • and_2323 Re: akty notarialne 28.06.11, 17:46
      Proszę zajrzeć do obciążenia Księgi Wieczystej w dziale IV. ( WA1W/00019646/8 ). Po zobaczeniu stwierdziłem, że o aktach notarialnych i wpłaconych pieniądzach należy zapomnieć. Nie znam się zapisie.
      • aleks-online Re: akty notarialne 28.06.11, 18:08
        Dziś mąż uzyskał telefoniczną informacje ze akty do będą przygotowane do końca sierpnia. Oczywiście powód dla którego termin jest przesunięty to ze nie mają jeszcze wszystkich bezpobciążeniówek. Kiedyś wymówką przez dobre kilka lat był podwykonawca Global a teraz to...czy naprawdę nie można w tej sprawie nic zrobić ?
        O co dokładnie chodzi w obciążeniu Ksiegi Wieczystej o której pisał and_2323, nazywajmy rzeczy po imieniu co masz na myśli mówiąc: zapomnieć?
      • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:25
        Zadzwoń i umów się na podpisanie aktu notarialnego. Wszyscy już mają akty notarialne tylko Ty sam nie wiesz jak się dobrze zorganizować i zawracasz Wisłę kijem
    • and_2323 Re: akty notarialne 28.06.11, 19:12
      Chodzi o b. wysokie obciążenie od 03.06.2011r.
      • misiek178_29 Re: akty notarialne 29.06.11, 06:54
        To nie ma dla nas większego znaczenia. W umowach (nie wiem czy wszystkich) jest zapis, który mówi, że bank zgadza się na przeniesienie własności na kupujących niezależnie od stanu zadłużenia hipoteki. Na grutny po naszymi blokami zadłużenie jeszcze niedawno sięgało 33 mln zł, mimo, że powinno zostać spłacone w tamtym roku.
        • aleks-online Re: akty notarialne 29.06.11, 09:00
          Widocznie ma to znaczenie skoro Dolcan zwleka z aktami notarialnymi, bo jaki miał by być inny powód. Dla nich tez jest to obciach ze nie potrafią zamknąć tematu naszej inwestycji.
          • misiek178_29 Re: akty notarialne 29.06.11, 09:43
            To jest tylko mój domysł co jest powodem takich opóźnień, ale wydaję mi się, że teraz bank (już nie wołomiński spółdzielczy) nagle odkrył w jakie g... się wpakował. Udzielono ogromnych kredytów praktycznie bez zabezpieczeń. Firma Dolcan II ma kapitał zakładowy na poziomie 50000 zł, a bank zgodził się na przekazanie własności nabywcom, mimo zadłużenia hipoteki. 33 mln kredytu w tym momencie jest nieściągalne, bo nie ma z czego. Mogą zając tylko niesprzedane mieszkania, ale to jest niewiele. Teraz kopią się między sobą, a my czekamy.
            • and_2323 Re: akty notarialne 29.06.11, 13:54
              Proszę zapoznać się z obciążeniem hipoteki. To nie jest 33mln, ale znacznie więcej.
    • tk-1 Re: akty notarialne 29.06.11, 14:07
      a gdzie sie podziały pieniądze wpłacane przez klientów na mieszkania jesli teraz sa takie długi ?
      musimy znowu organizowac spotkania na budowie jak kiedyś
      • misiek178_29 Re: akty notarialne 29.06.11, 14:28
        Jeśli zadłużenie jest większe niż 33 mln to Dolcan musiał pod koniec zeszłego roku lub w tym znowu wziąć kredyt pod hipotekę. Wg mnie to jakaś szemrana sprawa: przecież banki nie są takie głupie, żeby dawać kredyt pod inwestycje, której za chwilę developer ma przestać być właścicielem. Jest jeszcze taka możliwość, że została wpisana hipoteka przymusowa i ktoś ma roszczenia. Zobaczę wieczorem jak te księgi wyglądają, bo dawno nie zaglądałem.
        Myślałem, że koniec już biski, ale Dolcan zawsze potrafi zaskoczyć klienta i zrobić z niego jelenia. Jak ta firma ma zamiar wejść na giełdę?
        • misiek178_29 Re: akty notarialne 29.06.11, 14:40
          Widziałem księgę: wszystko to są stare sparwy z 2006 i 2007 r. Dolcan nic nie spłacił, a odsetki rosną. Podpisali nawet jakąś ugodę o restrukturyzacji oraz umowę o ugodzie. Teraz ściga ich Bank Gospodarstwa Krajowego.
          Kwota mimo wszystko jest porażająca. Ale wydaję mi się, że tu jest ukryty kredyt na jakąś inną budowę. Odsetki tak szybko nie rosną.
          Teraz wystarczy, ze Dolcan II ogłosi upadłość, a kwota 50 tyś nic nie pokryje. Teraz będziemy czekać nie wiadomo ile, aż Dolcan wyrwie bankowi te nasze bezobciążeniówki.
          • tk-1 Re: akty notarialne 29.06.11, 15:12
            jeśli chodzi o czekanie to nic nowego - ja czekam juz ponad 5 lat
          • kris20080 Re: akty notarialne 29.06.11, 17:05
            Dziś byłem w siedzibie pseudodewelopera nic się nie dowiedziałem a wychodząc widziałem Pana Prezesa Dolińskiego, który ogłądał jakąś furę pracownika czy kumpla. Smieją sie z nas, bawią się naszym kosztem. Z drugiej strony skoro BGK podpisał zobowiązanie o uwolnieniu hipoteki nowowybudowanego mieszkania po zapłaceniu ceny wynikającej z umowy - to gdzie tu jest tu jest haczyk. W zasadzie bank ma bardzo mocną pozycję, ale w tym przypadku trochę beznadziejną, bo nawet jeśli uruchomi tytuł egzekucyjny, doprowadzi do upadłości Dolcana to co zrobi z tym osiedlem ? Poza tym to bank państwowy. Po prostu rzeźnia.
            • ag.ge Re: akty notarialne 29.06.11, 21:42
              Ja też uzyskałam informację, że kolejny termin podpisania aktów to koniec sierpnia. Proponuję przygotować pismo do Dolcana z prośbą o oficjalne wyjaśnienie przesunięcia kolejnego terminu podpisania aktów. Niech wyjaśnią czym spowodowane są te okoliczności.Suche "brak bezobciążeniówki" w tej sytuacji już nam nie wystarczy. Mamy prawo żądać konkretów.
              • ag.ge Re: akty notarialne 29.06.11, 21:52
                Jaki jest termin ostatniej aktualizacji tej księgi wieczystej? Za każdą aktualizację ponosi się opłatę, oby to był powód. Przecież nasze kredyty były przekazywane na poczet kredytu Dolcana, więc jakim cudem kwota zadłużenia jest większa. Sokro bank ma problem z ściąganiem jednego kredytu, nie udziela kolejnego pod nieruchomość już zadłużoną. Trochę to nielogiczne.
                • agulina19 Re: akty notarialne 04.07.11, 14:42
                  Tak czytam te państwa wypowiedzi i nachodzi mi taka myśl. Jest to niemożliwe żeby firma Dolcan upadła. Nie wydaje mi się żeby ogłosili upadłość przez jedną inwestycję. Dla nich jako dewelopera też się nie opłaca nie podpisywac aktów bo więcej już żadnego kredytu nie dostaną. Banki nie są takie skore w udzielaniu kredytów. Inwestycja opóźniła się i dlatego też pewnie mają poślizg w aktach notarialnych. Szkoda tylko, że nie podadzą realnego terminu tylko tak wydłużają go o kolejne 2 miesiące. Bank musi nam wydać bezobciążeniówki wcześniej czy później, ponieważ też się do tego zbowiązał. Dla mieszkańców tego osiedla najlepiej by było żeby te mieszkania nie sprzedane w szybkim czasie się sprzedały. Więc nie ma co narzekać na dewelopera a wręcz przeciwnie pokazywac dobre strony tej inwestycji.
                  • agulina19 Re: akty notarialne 04.07.11, 14:45
                    I jeszcze jedno. Ciekawi mnie jak było na innych inwestycjach Dolcanu np. to Osiedle przy Poniatowskiego czy też miało obsuwkę z aktami notarialnymi?
                    • kris20080 Re: akty notarialne 04.07.11, 15:17
                      W tym rzecz, że niewiele wiemy co sie dzieje z tą firmą. Nie jest normalne, że nie przedstawia się rzetelenych informacji w tej sprawie. Po za tym w umowach przyrzeczenia termininy dawno minęły. Nie jest to normalne, dlatego bardzo się obawiam o przyszłość. Grożba utraty oszczędności zycia, albo wkopanie w kredyt, plus koszt wykonczenia mieszkania jest realna, nie ma się co oszukiwać.
                  • neets Re: akty notarialne 04.07.11, 17:36
                    chodzi o to ,ze nie my odpowiadamy za zachowanie dewelopera ,sam dolcan zapracowal sobie na taka opinie ignorujac zupelnie klientow oraz wszelkie umowy i terminy w nich zawarte , oklamuja ludzi nie zwracaja pieniedzy itd. wiec trudno jeszcze zebysmy my zachwalali ich poczynania i naciagali nastepnych ludzi falszywymi informacjami o dolcanie.Kazdy by wolal napisac cos dobrego i nie miec tylu klopotow
                    • agulina19 Re: akty notarialne 05.07.11, 07:39
                      Tak, zgadzam sie z tym. Ale z drugiej strony jest to zaduża firma żeby miała upaść. Dla dewelopera też nie jest korzystne nie podpisywanie aktów notarialnych, ponieważ nie będzie mógł brać następnych kredytów. Akty notarialne wczesniej czy później muszą się odbyć. Szkoda tylko, że Dolcan nie poda takiego realnego terminu.
    • kris20080 Re: Prośba w sprawie aktów 06.07.11, 12:56
      Mam prośbę do forumowiczów o podesłanie skanu promesy/zobowiązania BGK - kredytodawcy Dolcana do wyrażenia zgody na bezobciążeniowe wyodrebnienie lokalu. Jakiś czas temu była dyskusja na ten temat. Ja tego dokumentu nie mam. Proszę o podesłanie skanem na priv.
      • and_2323 Re: Prośba w sprawie aktów 06.07.11, 16:55
        Czy ktoś forumowiczów otrzymał już bezobciążeniówkę, o ile pamiętam były takie dyskusje. W biurze dewelopera nic nie możię dowiedzieć. Jestem bardzo przygłębiony tym stanem.
        • ki-ch Re: Prośba w sprawie aktów 06.07.11, 22:19
          Podobno jest 35 bezobciążeniówek z pośród 220
          • suzuchara Re: Prośba w sprawie aktów 06.07.11, 22:33
            ki-ch napisał:

> Podobno jest 35 bezobciążeniówek z pośród 220

Dolcan tak twierdzi ???

Dam wiarę jak zobaczę na własne oczy. To że ktoś coś mówi to jedno a stan faktyczny to drugie.
            • tedi69 Re: Prośba w sprawie aktów 07.07.11, 18:25
              Witam !
              Również czekam na akt i zwrot pieniążków za metraż
              brak kontaktu z deweloperem (nie odbierają telefonów)
              Nie ma już firmy DOLCAN sp z o o powstał natomiast DOLCAN PLUS S.A.
              ale twierdzą że ta firma przejęła wszystkie zobowiazania byłej już firmy ,ale jak będzie w rzeczywistości to się dopiero okaże.
              • and_2323 Re: Prośba w sprawie aktów 07.07.11, 19:19
                Dolcan Plus S.A.-jest to spółka akcyjna. Czy ktoś się orientuje w jakim celu. Szkoda, że Dolcan nie powiadomił o tym klientów, ale to jest również brak informacji o aktach notarialnych.
                Czy ktoś jest zorientowany, czy roszczenia w KW są w rzeczywiste. Przecież wpłacaliśmy na konto banku, co miało obniżać kredyt, a tymczasem obciążenie został porażająco zwięszone.
                • kll777 Re: Prośba w sprawie aktów 07.07.11, 19:25
                  Z tego co mi wiadomo to osiedle budował Dolcan II Sp.z o.o., co to ma wspólnego z Dolcan Sp. z o.o. albo Dolcan Plus S.A.? To odrębne podmioty, poza wspólną siedzibą niewiele mają wspólnego...
                  • kris20080 Re: Prośba w sprawie aktów 07.07.11, 20:20
                    Prosiłem Was o skan oświadczenia BGK o zobowiązaniu do zwolonienia hipotek po wpłaceniu środków na rzecz dewelopera. Ten kto miał kredyt na te mieszkania na pewno to dostał. Pomóżcie plizz.
                    • ki123 Re: Prośba w sprawie aktów 07.07.11, 20:57
                      Podaj swoj adres @ to za chwilę prześlę.
                      • kris20080 Re: Prośba w sprawie aktów 07.07.11, 22:15
                        autochton@poczta.fm - dzięki!
                  • arek-zabki Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 03:38
                    kll777 napisała:
                    Dolcan, DolcanII, Dolcan Plus - jedni i ci sami złodzieje.......
                    zrobią wszystko by zarobić na nas i by wychujać nas wszystkich.....
                    Czy jeszcze się Państwo w tym wszystkim nie połapaliście ????????
                    Mimo wszystko pozdrawiam

> Z tego co mi wiadomo to osiedle budował Dolcan II Sp.z o.o., co to ma wspólnego
                    > z Dolcan Sp. z o.o. albo Dolcan Plus S.A.? To odrębne podmioty, poza wspólną
                    > siedzibą niewiele mają wspólnego...
                    • misiek178_29 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 07:22
                      Wspólnego ma bardzo dużo. Ci, którzy podpisali umowy w formie aktów notarialnych zapraszam jeszcze raz do lektury. Firma Dolcan II jest ściśle powiązana z Dolcanem. Natomiast trudno teraz powiedzieć coś na temat koligacji z Dolcanem Plus.
                      • ki123 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 08:17
                        Poza tym ze wzmianek do KW wynika, że przy prolongowaniu kredytu (2012) pod naszą nieruchomość do kredytu przystapiły również inne spółki Dolcana w tym Dolcan Sp. z o.o. więc nie możemy mówić, że to inne firmy.
                        A wejscie na giełdę i powstanie Dolcan Plus SA jest moim zdaniem dla nas dobrą wiadomością ponieważ po pierwsze wchodzą po to aby pozyskać obcy kapitał z którym jak wiemy mieli ostanio problemy, a po drugie przed wejście na giełdę firmy są szczegółowo badane.
                        teraz musimy mieć nadzięję, że znajdą się chętni na ich akcje :)
                        • gw-15 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 08:45
                          no, ich akcje będą kupowac koledzy po fachu - z Wołomina, Pruszkowa, Milanówka i Mokotowa
                        • kll777 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 15:53
                          Pytanie do ki123- gdzie dokładnie w księgach wieczystych jest wzmianka o prolongowaniu kredytu i przystąpieniu do niego innych Spółek Dolcana? Jakoś nie mogę się tego doczytać?
                    • kll777 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 11:04
                      Miałam na myśli to, że w razie upadłości Dolcan II pozostałe twory Dolcana nie będą ponosić odpowiedzialności za jego zobowiązania i to zgodnie z prawem, a tylko to ma znaczenie dla nabywców mieszkań. Inne powiązania osobowe itp. nie mają dla nas znaczenia. Poza tym przedmówca mógłby używać cenzuralnych słów w swojej wypowiedzi.
                      • gw-15 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 12:40
                        zważywszy na fakt iż przedmówca również był ich klientem, to jakich słów używa pod ich adresem wydaje się być całkowicie naturalnym i adekwatnym do sytuacji
                        • misiek178_29 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 13:04
                          Z tego co kiedyś konsultowaliśmy z prawnikiem to nawet jeśli Dolcan II upadnie to bank, który udzielił kredytu pod hipotekę, ma obowiązek przenieść na nas akt własnośći mieszkań w 100 % zapłaconych. Dot. to tych, którzy mieli podpisaną umowę w formie aktów notarialnych. Niesprzedane mieszkania stają się włsanością banku.
                          • kll777 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 13:28
                            Jeśli rzeczywiście bank byłby zobowiązany do przeniesienia własności mieszkań nawet w wypadku upadłości dewelopera, to nie jesteśmy w tak beznadziejnej sytuacji jak mi się wydawało. Pozostaje tylko kwestia jak długo jeszcze będziemy czekać na akty własności... Mnie osobiście to czekanie zaczyna mocno irytować, zastanawiam się już nad wystąpieniem do sądu o zasądzenie własności. Czy może już ktoś z czytających to forum zdecydował się na taki krok? Interesuje mnie jak długo takie postępowanie ciągnie się przed Sądem Okręgowym w Warszawie?
                            • kris20080 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 15:14
                              Nie wiem co to za prawnik, ale obawiam się, że nie jest prawdą, ze bank ma obowiązek przenieść własnośc w przypadku upadłaści, mój radca prawny mówi coś innego. Jeśli chodzi o drugi post to już rozmawiam o złozeniu pozwu, najbardziej kosztowny jest wpis jakieś 5 % wartości chaty z umowy. Wynagrodzenie prawnika 1000 zł. Ja będę się starał o zwolnienie z kosztów, bo pogorszyła mie się sytuacja materialna. Wcześniej korzystałem z instytucji zawezwania do próby ugodowej (tu się zdradzę czytajacym z Dolcanu) - oczywiście nikt z Dolcanu sie nie stawił, stąd nie mam zaufania i na pewno broni nie złożę. Chyba, ze dostana speeda i oddadzą mi to co moje i się dogadamy.
                              • caleb667 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 15:33
                                Witam w klubie walczących z tą pseudo firmą. Ja już wystąpiłem na drogę sądową gdyż inaczej z nimi nie można.
                                • and_2323 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 16:05
                                  Pytanie do caleb667.
                                  Czy możesz podpowiedzieć co należy zrobić, aby wystąpić na drogę sądową. Jakie należ mieć dokumenty. Ile to może kosztować.
                                  Za odpowiedz dzięki.
                                  • caleb667 Re: Prośba w sprawie aktów 11.07.11, 13:55
                                    Zależy o co Pan/Pani chce się procesować. Z racji tego, że ci oszuści regularnie czytają to forum i podszywają się pod forumowiczów nie chcę zdradzać szczegółów. Mogę tylko powiedzieć, że sprawa przeciwko tym naciągaczom ma już swój numer w sądzie i przydzielonego sędziego liczę, że wkrótce będzie wydany wyrok i wtedy weźmie się za nich komornik. Co do kosztów to wszystko zależy od wysokości kwoty sporu. W moim przypadku są one dość znaczne ale liczę, że po wyroku z pomocą komornik odzyskam również i to. W mojej ocenie nie mają szans aby wygrać więc z ekonomicznego pkt widzenia postępowanie tej pseudo-firmy jest nieracjonalne.
                              • caleb667 Re: Prośba w sprawie aktów 08.07.11, 15:37
                                A na speeda bym nie liczył, raczej od nich trzeba wyszarpywać to co nam się należy z mocy prawa i to za pomocą sądu bo inaczej się z nimi człowiek nie dogada. Proszę mi wierzyć bo takich rozmów odbyłem już wiele.
    • wk-2 Re: akty notarialne 08.07.11, 15:56
      a mnie przysłali upomnienie że zalegam z zapłata jakiejs dopłaty do komórki lokatorskiej w kwocie ponad 100 zł, która wynikała z ponownego wymierzenia tej komórki, nie płaciłem tego bo nie podali mi żadnego terminu w rozliczeniu ceny zakupu mieszkania i była mowa o tym że mam to zapłacic przed aktami notarialnymi,
      tak swoja drogą to prawdziwa potęga finansowa jest ta firma skoro przysyłają upomnienia o zapłatę kwoty 100 zł,
      i tak sobie pomyslałem czy ja mogę przesłac im upomnienie w związku z niedochowaneim żadnego terminu jaki był zapisany w umowie
      • kll777 Re: akty notarialne 08.07.11, 16:10
        A tak w ogóle czy ktoś pokusił się o podsumowanie kwot tych wszystkich hipotek ciążących na działkach- jeśli nie pomyliłam się w rachunkach to jakieś 284 miliony- oczywiście pracownik Działu Prawnego Dolcana zapewnia, że tych hipotek w rzeczywistości nie ma, bo złożono wnioski o zmianę zapisów w księgach- na co w Sadzie w Wołominie czeka się rok. Poza tym czy te wszystkie mieszkania razem wzięte są tyle warte? Część tego zadłużenia to grube miliony z samych odsetek- nie wygląda więc na to aby te kredyty były spłacane, skoro odsetki rosną tak szybko. Nie wiem jak Państwa, ale mnie ta sytuacja bardzo niepokoi.
        • arek-zabki Re: akty notarialne 08.07.11, 16:59

Bardzo przepraszam wszystkich przedmówców za bardzo nie cenzuralne słowo w moim poście na temat firmy budującej z pasją, ale mam już po prostu dosyć grzeczności i ogłady w kontaktach z nią.
          Jestem mieszkańcem I etapu osiedla Orla II, i tak się cały czas zastanawiam, jakim cudem dolcana stać na zatrudnianie aż 9 prawników !!! (i płacenie im co miesiąc kupę kaski), a nie stać ich na wykonanie prac na terenie naszych bloków zgłoszonych pisemnie z tytułu gwarancji, i to już kilka lat temu. Na I etapie osiedla do tej pory przecieka patio, przeciekają dachy i tarasy, rozpadają się schody, piwnice są nie ocieplone (choć z dokumetacji osiedla wynika że powinny być). Dolcan buduje coraz to nowa osiedla (i co za tym idzie zarabia niezłą kasę ze sprzedaży mieszkań) a na tych już wybudowanych nie potrafi naprawić usterek, powstałych jeszcze w fazie budowy.
          Jaka kolwiek uwaga zgłoszona dolcanowi na fakt ich "olewania" wszystkich klientów którzy już zapłacili 100% wartości mieszkań - spotyka się z chamską odpowiedzią z ich strony "że jak się coś komuś nie podoba - to można spotkać się w sądzie",......
          Jakim cudem ta firma dostała certyfikat związku firm deweloperskich. Mówi on o tym że jest to firma " najlepsza dla klienta" czy coś takiego........
          I teraz jeszcze sprawa Państwa mieszkań....... jak można tak bardzo nie szanować swoich własnych klientów (ludzi dzięki którym firma wogóle funkcjonuje) by nie podpisywać z nimi aktów notarialnych na mieszkania za które już wszyscy Państwo im zapłaciliście......
          ....nóż sam się otwiera w kieszeni.....
          Mimo wszystko serdecznie pozdrawiam.
          • kris20080 Re: akty notarialne 08.07.11, 20:15
            Chamstwo w tej firmie to chleb powszechny. No ale taka jest Polska rzeczywistość, działalność deweloperską może prowadzić każdy. Daleko nam do cywilizowanych krajów, Dolcan zaniża nawet warszawskie standardy wśród średnich deweloperów. Zresztą tych dolcanów jest już co najmniej trzech. Kombinuja z tworzeniem nowych firm i żąglują majatkiem żeby się zabezpieczyć.
    • kris20080 Re: akty notarialne 11.07.11, 14:44
      Ciagla wymiana informacji stanowi naszą siłe, bo mozemy weryfikować to co z kazdym z nas pogrywa Dolcan. Mnie takze ostatnio pokazywano listę 35 osób, które otrzymały bezobciążniówkę i że na dniach są umawiane na podpisywanie aktów. Do tej pory nikt z tych szcześliwców nie potwierdził na forum, ze do tego doszło. Zastanawiam się czy to nie jest kolejna zmyła.
      • suzuchara Re: akty notarialne 11.07.11, 15:43
        Hmm

Lista. A to ciekawe. Ja ostatnio dowiedziałem się że jest to ~20 już żekomo podpisanych aktów.
        Jak poprosiłem o kontakt do tych ludzi to zasłaniali się ustawami że nie mogą itd.

Czy na tej "pokazywanej " liście są imiona i nazwiska ?? Mi obawiam się że jej nie pokażą.
        Czy ktoś ma na tyle odwagi aby taką listę " uwiecznić " choćby telefonem tak żeby można było to w rzeczywistości z tymi osobami zweryfikować ??

• neets Re: akty notarialne 11.07.11, 17:00
          pewnie lista widmo bo sadze,ze ktos by cos napisal na forum a tu o bezobciazeniowkach cicho a o aktach tymbardziej a sporo nas tu jest na tym forum.
          • ag.ge Re: akty notarialne 11.07.11, 20:56
            Powód przesuwania terminów aktów podobno spowodowany problemami ze scalaniem działek. Kolejny termin to koniec sierpnia. Czy ponosicie Państwo dodatkowe koszty w banku (oprócz podwyzszonej raty) za przesunięcie terminów aktów?
            • ag.ge Re: akty notarialne 11.07.11, 20:59
              Czy macie Państwo umowy przedwstępne w formie aktów notarialnych ?Jeśli tak proszę o informację jakie są koszty podpisania umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego.
              • extreme78 Re: akty notarialne 12.07.11, 07:27
                O ile mówią prawdę z tą ilością mieszkań, które mają już bezobciążęniówkę to wcale nie jest to dużo. Na tej inwestycji są osoby w jakichś tam relacjach z Dolcanem, które kupiły po kilka mieszkań na wynajem, poza tym kilka mieszkań nabyli pracownicy Dolcana i w ten sposób może być nawet ok 30-tu mieszkań. A my czekamy i czekamy....
            • kris20080 Re: akty notarialne 12.07.11, 15:56
              Nie prawdą jest jakikolwiek problem ze scalaniem działek, gdyby tego nie załatwili nie mogliby dostać zaświadczenia o wyodrebnieniu lokali i tzw kartotek. W związlu z tym podział geodezyjny musiał zostać wykonany. Jedyna kwestia to bezobciążeniówki.
              • ki123 Re: akty notarialne 15.07.11, 11:49
                Właśnie odebrałam telefon z Dolcana we wtorek jestem umówiona na podpisanie aktu.
                Mam nadzieję, że to koniec naszych nerwów i wszystko już będzie ok :)
                Pozdrawiam.
                • neets Re: akty notarialne 15.07.11, 12:37
                  ja tez jestem umowiona na srode wiec moze juz koniec gehenny:-)
    • kris20080 Re: akty notarialne 15.07.11, 13:31
      To gratuluje, ciekawe ile ja bede czekać. Dałem im czas do końca lipca, potem składam pozew + odszkodowanie
      • ag.ge Re: akty notarialne 15.07.11, 16:33
        Alleluja. Ja również jestem umówiona na podpisanie aktów. Zastanawiam się tylko, czy to oznacza, że zadłużenie z tej nieruchomości zostało spłacone? żebyśmy nie przejęli mieszkań i zadłużenia, które trzeba będzie spłacić.
        • neets Re: akty notarialne 15.07.11, 17:26
          mi co prawda termin przełozono na piatek ale mam nadzieje,ze dojdzie to do skutku.Dostałam rozwniez informacje o bezobciązeniówce wiec nie powinno byc obaw o zadłuzenie.No i trzecia rzecz ,ze dostane w koncu zwrot naplaty w przyszłym tyg, inaczej nici z aktu ,mam nadzieje ,ze dlatego przesuneli mi termin,ze nie zdaza oddac mi kasy.Dajcie znac jak ktos juz bedzie mial akt w reku.Pozdrawiam.
          • tedi69 Re: akty notarialne 15.07.11, 21:19
            Jestem również umówiony na akt i to juz po raz drugi
            mam nadzieję że tym razem dojdzie do skutku
            Pozd
          • neets Re: zwrot nadpłaty 18.07.11, 13:30
            w koncu doczekałam sie zwrotu nadpłaty od dolcana wiec moze i akty beda na 100%
            • andyjan1 Re: zwrot nadpłaty 19.07.11, 14:56
              Czy moze ktos z Panstwa podpisal juz akt? Interesuje mnie czy nie ma tam podejrzanych zapisow.
              • ki123 Re: zwrot nadpłaty 20.07.11, 21:09
                Podpisałam, ale oczywiście nie wszystko jest tak jak być powinno :(
                Problem jest ze scaleniem działek do których w sądzie są prowadzone oddzielne cztery KW i założeniem dla nich jednej wspólnej KW. Dolacan pierwszy wniosek złożył do sądu w październiku 2010 w czerwcu 2011 uzupełniali wniosek o niby niesłusznie drugi raz pobraną opłatę i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie jedna wspólna KW. Dopóki są cztery KW nie ma mowy o założeniu nowej dla lokalu który kupujemy.
                • kris20080 Re: zwrot nadpłaty 20.07.11, 22:22
                  Oni są chyba chorzy, po za tym na tym gruncie były trzy działki i trzy księgi - skąd te cztery. Z pani relacji wynika, że obarczają nas wadą prawną, przez którą nie będzie można założyć księgi, zbyć lokal czy go obciążyć hipoteką. To znowu jakiś szwindel.
                • suzuchara Re: zwrot nadpłaty 21.07.11, 09:08
                  ki123 napisała:

> Podpisałam, ale oczywiście nie wszystko jest tak jak być powinno :(
                  > Problem jest ze scaleniem działek do których w sądzie są prowadzone oddzielne c
                  > ztery KW i założeniem dla nich jednej wspólnej KW. Dolacan pierwszy wniosek zło
                  > żył do sądu w październiku 2010 w czerwcu 2011 uzupełniali wniosek o niby niesł
                  > usznie drugi raz pobraną opłatę i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie jedna
                  > wspólna KW. Dopóki są cztery KW nie ma mowy o założeniu nowej dla lokalu który
                  > kupujemy.

Czyli jednym słowy mamy możliwosc podpisania Aktu notarialnego którym możemy sobie podetrzeć tyłek.

Wychodzi na to że pozostaje jedynie sądowe wydzielenie własności bo nasz "Pasjonat" znowu pokpił sprawę.
                  • ag.ge Re: zwrot nadpłaty 21.07.11, 10:03
                    Czy ktoś z Państwa konsultował te zapisy w akcie notarialnym z jakimś specjalistą?
                    • wp80 Re: zwrot nadpłaty 21.07.11, 10:32
                      czy to oznacza że później jak zrobią porządek z księgami wieczystymi to trzeba będzie podpisać u notariusza następny akt, aneks itp?
                      a notariusz pobrał opł. za ustanowienie księgi wieczystej? bo słyszałam że to od razu robi notariusz?
                      • aleks-online Re: zwrot nadpłaty 22.07.11, 09:18
                        My również otrzymaliśmy zwrot nadpłaty. W Warszawie czy w Ząbkach podpisywali Państwo akty, ile wynosi opłata notarialna. Jakie są dalsze formalności związane z przeniesieniem własności i ile kosztują? Będę wdzięczna za info.
                        • neets Re: zwrot nadpłaty 22.07.11, 09:38
                          Akt podpisuje sie w Warszawie.Opłate mozna zadzwonic do kancelari i sie dowiedziec bo nie kazdy ma taka sama. Płatnosc gotówka.Pozdr.
                • suzuchara Re: zwrot nadpłaty 22.07.11, 10:50
                  Mam pytanie dość ważne

Czy Podpisując AKT notarialny dostała Pani informację że notariusz wystąpi do Gminy o utworzenie Księgi wieczystej dla Lokalu ??
                  Tylko taka forma daje 100% własność do Lokalu

Podpisanie samego Aktu notarialnego bez Księgi wieczystej jest nic nie wartym dokumentem.
                  Taki Akt stwierdza jedynie że lokal został nabyty od Dolcana ale jego PRAWOWITYM WŁAŚCICIELEM jest osoba wpisana do KSIĘGI WIECZYSTEJ.
                  To nie daje absolutnie żadnego prawa własności do Lokalu.

Proszę o zamieszczenie skanu albo zdjęcia podpisanego aktu ( oczywiście z zamazanymi danymi osobowymi ) abym mógł pokazać go do analizy w dziale prawnym firmy gdzie pracuję.
                  Ewnentualnie proszę o przesłanie mi go bezpośrednio na maila:
                  NICK_NA_FORUM.małkapa.GMAIL.com

ki123 napisała:

> Podpisałam, ale oczywiście nie wszystko jest tak jak być powinno :(
                  > Problem jest ze scaleniem działek do których w sądzie są prowadzone oddzielne c
                  > ztery KW i założeniem dla nich jednej wspólnej KW. Dolacan pierwszy wniosek zło
                  > żył do sądu w październiku 2010 w czerwcu 2011 uzupełniali wniosek o niby niesł
                  > usznie drugi raz pobraną opłatę i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie jedna
                  > wspólna KW. Dopóki są cztery KW nie ma mowy o założeniu nowej dla lokalu który
                  > kupujemy.
                  • ki123 Re: zwrot nadpłaty 22.07.11, 11:48
                    Tak notariusz występuję z wnioskiem do sądu o założenie nowej KW. W następnym tygodniu mam dostać z kancelrii notrialnej kopię i potwiedzenie złożenia takiego wniosku. W akcie tez jest zapis o wniosku i założeniu nowej KW dla lokalu.
                    Ponieważ jestem na urlopie skan aktu i wniosku od notariusza moge przesłać dopiero po powrocie w środę.
                    • suzuchara Re: zwrot nadpłaty 22.07.11, 12:42
                      Ok chodziło mi tylko o to czy będzie ustalona Księga wieczysta dla danego lokalu.

Jeżeli jest taki wniosek w takim wypadku Akty wyglądają ok.

Nie miej jednak proszę o przesłanie mi tych skanów po urlopie. Będę wdzięczny.

ki123 napisała:

> Tak notariusz występuję z wnioskiem do sądu o założenie nowej KW. W następnym t
                      > ygodniu mam dostać z kancelrii notrialnej kopię i potwiedzenie złożenia takiego
                      > wniosku. W akcie tez jest zapis o wniosku i założeniu nowej KW dla lokalu.
                      > Ponieważ jestem na urlopie skan aktu i wniosku od notariusza moge przesłać dopi
                      > ero po powrocie w środę.
                  • ki123 Re: zwrot nadpłaty 03.08.11, 19:36
                    dzisiaj wysłałam na Pana adres @ swój akt notarialny
                    pozdrawiam
                    • bartl1 Re: zwrot nadpłaty 04.08.11, 10:41
                      witam,

czy można prosić o wysłanie treści aktu na adres: bartl1@gazeta.pl

z góry dziękuję
                      • tk-1 Re: zwrot nadpłaty 04.08.11, 11:13
                        ja też prosiłem wczesniej -

wk-2@gazeta.pl
                        • andyjan1 Re: zwrot nadpłaty 05.08.11, 14:16
                          i ja bym prosił

1977andy1977@wp.pl
                          • kris20080 Re: zwrot nadpłaty 08.08.11, 11:59
                            Dzień Dobry,

Jak Pani/Pan otrzyma ten skan prszę też podesłać mi autochton@poczta.fm
    • tk-1 Re: akty notarialne 29.07.11, 09:51
      czy sa jakieś nowe osoby które podpisały akt notarialny ?
      • kll777 Re: akty notarialne 29.07.11, 19:05
        Podpisałam akt w zeszłym tygodniu. Sam dokument jest w porządku, nie znalazło się tam nic co by mnie zaskoczyło. Znalazł się zapis o przeniesieniu własności bez obciążania lokalu hipoteką z powołaniem dokumentu, w którym bank wyraża na to zgodę. Zostało mi wydane świadectwo energetyczne. Natomiast na wpis do księgi wieczystej trzeba będzie długo czekać. Może to nastąpić dopiero po przyłączeniu 3 ksiąg wieczystych do jednej- wniosek czeka w sądzie na rozpatrzenie już 7 miesięcy (to podobno norma w sądzie w Wołominie).
        • kll777 Re: akty notarialne 29.07.11, 19:13
          Sorry, nie wpis do księgi a założenie nowej księgi wieczystej dla mieszkania- z wnioskiem o to występuje do sądu notariusz (pobiera też za to opłatę).
        • kll777 Re: akty notarialne 29.07.11, 19:25
          Sorry nie wpis do księgi a założenie księgi wieczystej dla mieszkania- z wnioskiem o to występuje do sądu notariusz.
          • ag.ge Re: akty notarialne 01.08.11, 14:22
            Czy konsultowaliście Państwo ten akt notarialny z jakimś prawnikiem? W tem projekcie aktu notarianego, który ja posiadam nie ma mowy o garażach czy miejscach postojowych na etażerkach. Będzie koniecznośc podpisania kolejnego aktu na miejsca na etażerce i dodatkowy koszt. Notariusz również uprzedza, że łaczenie działek może potrwać dłużej, a to oznacza, że będzie konieczność powtórnego wniesienia opłaty sądowej.
            • tk-1 Re: akty notarialne 01.08.11, 14:27
              akty na garaże miały byc później - to już nasi spadkobiercy będą podpisywali (znając dolcana)
            • agnes08 Re: akty notarialne 01.08.11, 14:27
              Mnie właśnie też zastanawia sprawa z miejscami postojowymi. Nie udało mi się dodzwonić do działu prawnego, żeby się czegoś dowiedzieć na ten temat, ale może ktoś się orientuje, czy jest możliwość jednym aktem przeniesienia własności lokalu i miejsca postojowego.
            • kris20080 Re: akty notarialne 01.08.11, 14:33
              Ja nie mam umówionego terminu i ciagle czekam, na jakąkolwiek informację z Dolcanu. Mam mozliwość sprawdzenia tego aktu. Prosze podesłać na priva ten projekt (bez danych osobowych)
              • wk-2 Re: akty notarialne 01.08.11, 15:29
                ja też czekam na odezwę od dolcana, czy ktoś mógłby mi przesłać skan podpisanego juz wczesniej aktu - adres mailowy: wk-2@gazeta.pl

z góry dziękuję
                • harp2 Re: akty notarialne 23.08.11, 11:36
                  Ja też bym bardzo prosił o taki wzór aktu, bo próbowałem uzyskać od mec Orłowskiego, ale się nie udało.
                  Mój adres to harp2@o2.pl
                  Będę bardzo wdzięczny :o)
    • gw-15 Re: akty notarialne 09.09.11, 08:26
      na przedwczorajszym spotkaniu z administracją osiedla była mowa o tym że podobno dolcan wstrzymał podpisywanie aktów notarialnych z powodu hipoteki przymusowej wpisanej na osiedlu, czy może ktos cos wie o tym ?
      • harp2 Re: akty notarialne 09.09.11, 13:16
        Podpisanie mojego aktu notarialnego zostało odwołane. Pan z dolcana jak zwykle kręcił i motał się w zeznaniach. Podejrzewam że deweloper budujący z pasją nie ma tej pasji do płacenia swoich zobowiązań względem banków.
        A może jednak niezbędna będzie aktywna antyreklama naszego ulubionego dewelopera?
        Jak będę kolejne targi mieszkań to może stanę sobie z wielkim transparentem i skrupulatnie będę wtajemniczać potencjalnych klientów jak dolcan traktuje ludzi, banki no i jak buduje z pasją... :o) Czemu nie?
        • aleks-online Re: akty notarialne 09.09.11, 15:23
          Podpisywanie aktów zostało dziś wznowione.
          • kris20080 Re: akty notarialne 12.09.11, 20:41
            Tak, wielki sukces po ponad 5 latach podpisałem akt na mieszkanie. Został jeszcze garaż.
            • neets Re: akty notarialne 13.09.11, 15:06
              ciekawe ile na garaz to potrwa teraz ,a z takim aktem nawet ksiegi załozyc nie mozna
              • kris20080 Re: akty notarialne 14.09.11, 18:51
                Dlaczego nie można. Teraz te wszystkie działki pod budynkami są na jednej księdze weczystej. Osobno jest etażerka. Nie informowano mnie że nie można zakładać księgi
                • neets Re: akty notarialne 15.09.11, 10:20
                  w momencie kiedy ja podpisywałam akt a było to w lipcu nie były i notariusz poinformował ,ze wniosek do sadu o scalenie jest juz złozony ale moze to potrwac do 8 mcy jak narazie nie dostałam zawiadomienia które miało przyjsc poczta ,ze jest juz taka mozliwosc. A czy wogole komus udało sie juz załozyc KW???
                  • tekst.1 Re: akty notarialne 20.10.11, 10:37
                    lepiej sprawdzić i mieć pewność że wszystko jest w porządku.
                • tekst.1 Re: akty notarialne 20.10.11, 10:32
                  Na Orlej to już wszyscy mieszkańcy mają akty. Nie wiem dlaczego tak piszesz?
    • tk-1 Re: akty notarialne 13.09.11, 09:59
      no ja też czekam na akt notarialny już bez mała 5,5 roku - widac to taka norma wsród stołecznych developerów
      ale miałem za to dużo czasu żeby przygotowac pozew o zapłatę za te 5,5 roku - juz czeka na złożenie w sądzie zaraz po podpisaniu aktu

:-)

czy ktoś inny idzie w moje ślady ?
      • kris20080 Re: akty notarialne 13.09.11, 15:03
        Bedzie problem z dochodzeniem roszczeń z uwagi na zapisy w akcie notarialnym. Ja przynajmniej zyskałem to, że nie zapłaciłem Dolcanowi czynszu za okres od przyjęcia nieruchomości do momentu aktu. Sądzenie się z nimi to teraz ryzyko.
        • littlewhitetiger Re: akty notarialne 21.09.11, 07:40
          Witam,
          A może Pan rozwinąć myśl? jak to nie zapłacił Pan Dolcanowi za czynsz do momentu uzyskania aktu? Przecież od kilku miesięcy mamy własną wspólnotę i na jej konto należy płacić czynsz...
          Pozdr
          • witka-cy-live Re: akty notarialne 26.09.11, 23:26
            Też jestem ciekawy, czy wg tego stracił Dolcan czy... my?
            • misiek178_29 Re: akty notarialne 27.09.11, 07:10
              W lipcu została zawiązana wspólnota i wszelkie koszty związane z funkcjonowaniem osiedla przeszły na właścicieli mieszkań. Ci co nie płacą, mimo podpisanego zobowiązania, działają na szkodę nas wszystkich. Powodów do dumy więc raczej nie widzę.
              • tk-1 Re: akty notarialne 27.09.11, 08:55
                każdy ma zainstalowane liczniki przypisane do mediów zuzywanych w jego mieszkaniu i kiedyś w koncu i tak bedzie musiał zapłacić za to co wskazuja jego liczniki,
                wczesniej była np. tańsza woda i odprowadzenie ścieków, wiec jeśli ktoś nie zapłacił za to co zuzył wcześniej po niższych cenach, to teraz może sie zdarzyć tak że rozlicza go za cały okres od lutego po nowych wyższych cenach,
                chyba że było tak iz dolcan brał kasę z tytułu czynszu od lutego i za nic nie płacił dostawcom mediów a teraz i tak wspólnota będzie musiała opłacić wszystkie rachunki za to co było zuzyte od lutego - nie zapytalismy o ta kwestię na tym zebraniu tych przedstawicieli firmy zarządzajacej naszym osiedlem
                no ale z drugiej strony gdyby było tak ze dolcan nie płacił dostawcom za media dostarczane na osiedle przez dłuzszy okres czasu to chyba je by nam po prostu odłączyli, bo nie sądzę że ktos by to kredytował

tak wiec reasumując jesli dolcan rozliczał koszt mediów w okresie kiedy był zarządca osiedla to została mu co najwyżej jakias część tego czynszu przez nas opłacanego - to jest ten własciwy czynsz rozumiany jako naleznośc za administrowanie osiedlem
                • witka-cy-live Re: akty notarialne 27.09.11, 23:32
                  Więc po co pisać taką oczywistość. Wiadomo że gdyby Dolcan nie płacił to wszystkie media by odcięli.
                  • tk-1 Re: akty notarialne 28.09.11, 08:33
                    wiadomo też że dolcan to organizacja partyjno - mafijna i z tego względu z jakichs względów ci dostawcy mediów mogli zwlekać z dochodzeniem od dolcana naleznosci za te media do czasu aż bedzie ich można dochodzic od samej wspólnoty, a nie od dolcana
                    • witka-cy-live Re: akty notarialne 28.09.11, 23:27
                      Nie no, nie przesadzaj. Przecież żaden siusiumajtek nie sprzedaje nam wody, prądu ani nie odprowadza ścieków. Myślisz, że gną karki przed Dolcanem? Wolne żarty. Bardziej niepokojący jest fakt nie płacenia. Dobrze że istnieją liczniki więc nie rozłoży się to na barki wszystkich tylko "cwaniacy" będą wyłapani.
                      • mariapolo Re: akty notarialne 29.09.11, 08:04
                        Zamiast pisac ,,bzdety wyssane z palca,, wystarczy poczytac ustawe o wlasnosci lokali tam jak wol jest napisane kto ma placic czynsze. Czynsz we wspolnocie placi ten ktory posiada akt wlasnosci oraz posiada wpis w ksiedze wieczystej. Po powstaniu wspolnoty w momencie podpisania pierwszych aktow notarialnych czynsz na konto wspolnoty placa ci co posiadaja juz akty notarialne oraz dolcan za niesprzedane mieszkania oraz za mieszkania ktore choc sprzedane nie maja jeszcze aktow notarialnych bo w mysl prawa wlascicielem jest ich nadal dolcan i to dolcan powinien placic czynsze a to czy osoby tam mieszkajace wplacaja czy niewplacaja cos dolcanowi nie powinno nic a nic interesowac wspolnoty bo to problem dolcana
                        • misiek178_29 Re: akty notarialne 29.09.11, 09:12
                          Nie do końca to jest prawda. Odbierając mieszkania podpisywaliśmy protokoły odbiorów a wraz z nimi zobowiązanie do płacenia za tzw. "czynsz" oraz media. Ten komu się wydaje, że nie będzie płacił, bo nie ma lub nie miał aktu notarialnego może niestety narazić się na nieprzyjemności związane z windykacją należności. I do tego nie potrzebny był akt notarialny, a zwykła dwustronna umowa, w której do pewnych rzeczy każdy z nas się zobowiązał. Najemca lokalu również jest zobowiązany do płacenia za wynajem mimo tego, że nie jest właścicielem, bo tak się zobowiązał. Nie żyjemy w epoce komunizmu. Nie ma nic za darmo.
                          Dolcan powinien płacić za wszystko jako właściciel lokali niesprzedanych tak jak płacą właściciele już mieszkający lub wynajmujący.
                          Tym samy nie jest to wszystko problemem Dolcana, a wspólnoty. Jak nagle zabraknie pieniedzy to będzie nasz problem.
                          • mariapolo Re: akty notarialne 29.09.11, 09:30
                            misiek a ty dalej swoje, przeczytaj sobie ustawe o wlasnosci lokali to co sobie z dolkanem ktos tam podpisywal to jego sprawa w ustawie o wlasnosci lokali nic nie ma na temat zobowiazan do placenia czynszow przed podpisaniem aktow notarialnych to jest tylko sprawa dolcana i osob ktorym dolcam przyrzekl sprzedac mieszkanie i moga sie oto sadzic cywilnie dla wspolnoty w mysl ustawy JEDYNYM PLATNIKIEM CZYNSZOW jest osoba ktora posiada akt wlasnosci i odpowiedni wpis w ksiedze wieczystej, a wlascicielem mieszkan niesprzedanych oraz tych ktore ,,posiadaja,, wlascicieli ale nie posiadaja aktow wlasnosci jest firma dolcan bo dolcan posiada akty notarialne na te mieszkania i to dolcan figuruje w ksiegach wieczystych i koniec kropka wspolnoty nie powinno nic a nic interesowac to czy w tych mieszkaniach ktos rozlicza sie z dolcanem czy sie nie rozlicza, bo czynsz sciagany ma byc od dolcana a problemy z nieplacacymi dolcanowi osob to tylko i wylacznie problem doplcana a nie wspolnoty amen.
                            • misiek178_29 Re: akty notarialne 29.09.11, 11:47
                              Wszystko OK. Tylko podpisując umowę cywilno-prawną zobowiązując się w niej płacić za cokolwiek np. wynajem samochodu, to swoim podpisem zgadzamy się na wrunki tej umowy. Jeśli nie będziemy jej respektować to druga strona może dochodzić swoich roszczeń. Dolcan zgodnie z ustawą ma obowiązki w stosunku do wspólnoty i ma obowiązek płacić za wszystkie lokale, których jest właścicielem. Również tych sprzedanych na które nie został podpisany akt notarialny. Ale podpisując umowę przy protokole odbioru jest w stanie ściągnąć "długi" od osób, które nie mają zamiaru płacić. Dla nas jako wspólnoty stroną jest Dolcan i od niego będziemy egzekwować należności. A Dolcan może i pewnie zrobi to samo z tymi, z którymi podpisał umowy. I co do tego ma ustawa o własności lokali?
        • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:04
          Najlepsze rozwiązanie dla wspólnoty to aby jak najwięcej osób kupiło mieszkanie od dewelopera. Mieszkańcy wtedy stanowią wspólnotę mieszkaniową i sami dbają o wszystko.
        • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:22
          Ostatnio przejechałem się całą ulica Powstańców i chciałbym podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami. Nasze osiedle jest jednym z najładniejszych w Ząbkach. Poza tym to kwestia dojazdu dochodzi. Pod tym względem to mieszkańcy innych osiedli bardzo nam zazdroszczą infrastruktury i czasu dojazdu do Warszawy. A jeszcze jak teraz zaczęła się budowa drugiej nitki centralnej części metra to nasze mieszkania nie tylko zyskają na wartości ale i czas dojazdu skróci się do 15 minut do centrum Warszawy
      • tekst.1 Re: akty notarialne 20.10.11, 10:39
        z tym czekaniem na akty to nie jest tak jak niektórzy piszą. Moi znajomi mieszkają na innym osiedlu. Mogą podpisać akt notarialny ale nie chcą. Z chwilą podpisania aktu muszą założyć księgę wieczystą, a tam w rozdziale czwartym jest hipoteka banku. wzięli kredyt pół miliona złotych część już spłacili ale bank chce aby wpisali nie sto procent zabezpieczenia ale 175 procent. Bierzesz pół miliona kredytu a w hipotece niemal milion. I kto by od nich kupił mieszkanie, które ma większą hipotekę od wartości?
        • neets Re: akty notarialne 21.10.11, 13:28
          A kto im kupi mieszkanie bez aktu i KW???? raczej nikt
    • kris20080 Re: akty notarialne 29.09.11, 11:20
      Mam pytanie czy rzeczywiście jest tak, że dopiero w momencie wpisu do ksiegi - właściciel jest zobowiązania do wpłacania zaliczek na utrzymanie, czy jednak od momentu zawarcia aktu notarialnego. Ja czytajac ustawę zrozumieałem to drugie.
      • mariapolo Re: akty notarialne 29.09.11, 13:15
        ustawa o wlasnosci lokali mowi jasno akt wlasnosci i wpis do ksiegi wieczystej czyli ze wlascicielami mieszkania tak naprawde stajemy sie dopiero gdy taki wpis pojawi sie w ksiedze zazwyczaj jest to w kilka miesiecy po dacie podpisania aktu notarialnego . Jest to bardzo wazne a za przyklad moze tu swiadczyc historia wspolnoty po 2 stronie ulicy ,,blotne,, Tam firma anluk po podpisaniu kilku pierwszych aktow notarialnych z mieszkancami zwolala zebranie na ktorym chciala przeglosowac majac wiekszosc glosow niekorzystne na mieszkancow uchwaly, nieudalo sie to jej gdyz mieszkancy na zebraniu przedstawili prawnikowi firmy anluk orzeczenie sadu najwyzszego w ktorym jasno bylo okreslone ze wlascicielem mieszkania osoba staje sie nie w momencie podpisania aktu notarialnego tylko gdy pojawi sie odpowiedni wpis o tym fakcie w ksiedze wieczystej. Do czasu pojawieniam sie pierwszych wpisow anluk podpisal juz jednak tyle aktow ze przy ponownym zebraniu utracil wiekszosc glosow i zostal odwolany z zarzadu wspolnota. Przy czynszu zwyczajowo jednak zaraz po podpisaniu aktow wlasnosci od razu placimy czynsz juz dla nowej wspolnoty choc w mysl prawa powinnismy to robic dopiero po wpisie do ksiegi wieczystej.
        .............do miska.....ale wspolnote mieszkaniowo nic a nic nie interesuje osoby trzecie gdyz czynsz pobierany jest tylko od osob z aktami wlasnosci i wpisem do ksiegi wieczystej oraz od dolcana jako wlascicieli pozostalych lokali. I wspolnoty nie interesuje to ze dolcan nie placi czynszu do wspolnoty bo ktos tam nie zaplacil dolcanowi to jest ich prywatna sprawa. w razie zalegania z czynszem przez dolcan to od dolcana bedzie sadowna egzekucja dlugu czynszowego dla wspolnoty
        • misiek178_29 Re: akty notarialne 29.09.11, 14:01
          Ale ja z tym w ogóle nie dyskutuje. Pojawiły się wpisy, że ktoś nie płaci, bo to nie jest jego mieszkanie. I do tego się odniosłem, że każdy kto odebrał mieszkanie zobowiązał się do płacenia za nie. A komu to jest kwestia poboczna. Już pisałem, że dla nas jako wspólnoty stroną jest Dolcan i to od niego będziemy egzekwować wszelkie należności.
          • tk-1 Re: akty notarialne 30.09.11, 08:50
            Pani mariapolo pisze tu nam po prostu głupoty, nie mając bladego pojęcia o temacie.

Właścicielem jest się od momentu dokonania okreslonej czynności prawnej - przeniesienia własności nieruchomości w drodze umowy dla której waznosci ustawodawca zastrzegł formę aktu notarialnego, a w naszym przypadku było to jeszcze ustanowienie odrębnej własnosci lokalu mieszkalnego, natomiast ksiegi wieczyste słuzą bezpieczenstwu obrotu nieruchomościami. W przepisach ustawy o księgach wieczystych i hipotece jest wyrażona zasada tzw. "rękojmi wiary publicznej ksiag wieczystych", która chroni nabywcę nieruchomosci będącego w dobrej wierze kiedy potem okazuje sie że nabył on nieruchomosc od kogos kto nie był jej właścicielem - po to jest ten wpis w ksiedze wieczystej, którą najpierw trzeba dla tej nieruchomosci zalozyć. Mozna w ogóle nie zakładać księgi wieczytsej dla nieruchomosci, nie jest to wcale konieczne, tyle że w praktyce jak się bierze kredyt na mieszkanie czy też zakup działki pod budowe domu, którego spłata ma być zabezpieczona poprzez obciążenie tej nieruchomosci hipoteka, to znowu jest konieczność załozenia ksiegi wieczystej dla tej nieruchomosci oraz wpis hipoteki, która powstaje dopiero z momentem wpisu hipoteki do ksiegi wieczystej.

Natomiast jesli chodzi o płacenie czynszu itp. to jest tak jak napisałem wyżej i nie ma sensu lać dalej wody na ten temat, zwłaszcza jak sie nie ma o tym bladego pojecia
            • mariapolo Re: akty notarialne 30.09.11, 12:03
              tk-1 ja o chlebie ty o niebie ;) pytanie dotyczylo placeniu czynszow we wspolnocie, a nie prawa wlasnosci:) poza ty ja nie mam nic przeciw jesli bedziesz placil czynsz za mieszkanie na ktore nie masz jeszcze aktu wlasnosci juz na konto wspolnoty. amen
              • mariapolo Re: akty notarialne 30.09.11, 12:32
                tk-1 a jesli masz klopoty z czytaniem to napisze tobie co na temat placenia czynszu mowi ustawa o wlasnosci lokali z 24.06.1994 z p. zmianami. Obowiazek placenia czynszu spoczywa na osobie bedacej wlascicielem lokalu rozdzial 2 ustawy dokladnie omawia w jaki sposob ustanawia sie wlasnosc lokalu art7 p1 i 2 mowi ze umowa o ustanowieniu odrebnej wlasnosci lokalu powinna byc dokonana w formie aktu notarialnego, do powstania tej wlasnosci NIEZBEDNY jest wpis do ksiegi wieczystej. Srednio inteligetny szympans:) pojmie wiec ze jak ktos nie ma wpisu do ksiegi wieczystej ktory jest niezbedny, to wlasnosc taka niepowstanie na ten temat wypowiedzial sie tez sad najwyzszy w swoim orzeczeniu i pan tk-1 niech sobie wygoogluje, umiejetnosc te podobno posiada nawet pawian :) czyli ze obowiazek placenia czynszu dla wspolnoty w mysl ustawy powstaje dopiero bo otrzymaniu wpisu do ksiegi wieczystej, sad tez orzekl ze prawa glosu, podejmowania uchwal przez wlascicieli itp tez powstaje dopiero po wpisie do ksiegi wieczystej.
                • insignia928 Re: akty notarialne 30.09.11, 12:37
                  mam pytanie do @mariapolo: czy masz już akt notarialny?
                • tk-1 Re: akty notarialne 30.09.11, 13:18
                  pisałem o kwestii przenoszenia własnosci nieruchomosci ogólnie, ze wzmianką wlasnie o tym że w naszym przypadku jest inaczej bo chodzi o ustanowienie odrębnej własnosci lokali

a co do tego czynszu to chyba nawet ten twój szympans powinien zrozumieć że będzie musiał kiedyś w koncu zapłacić sam za to co wykazują jego liczniki, bez względu na to czy jest w danym momencie właciciele, czy nie jest
                  a ten właściwy czynsz który winien być rozumainy jako koszt zarządu nieruchomoscia wspólna stanowi jedynie cześć opłat okreslanych potocznie jako czynsz
                  • witka-cy-live Re: akty notarialne 30.09.11, 23:07
                    Podpisuję się ręcyma i nogami pod postem TK-1. Czynsz nie Gołota - nie ucieknie. Trzeba będzie zapłacić. A co do rozstrzygnięcia kto komu - czas pokaże, ale i mnie się wydaje że ustawa ustawą, ale zawierając umowę cywilno-prawną w której jest że czynsz się płaci - płacić trzeba. Zawsze zostaje potem +13% w skali roku...
                    • mariapolo Re: akty notarialne 01.10.11, 11:32
                      Problem z placeniem czynszow jest gdzie indziej. Pytanie brzmi czy dolcan wplaca regularnie czynsz na konto wspolnoty, za mieszkania ktore sa jego wlasnoscia /te niesprzedane i te sprzedane ktore jeszcze nie maja aktow wlasnosci przepisanych na kupujacych/ jesli robi to tak samo jak budowanie z pasja to moze sie okazac ze zima nie bedzie z czego placic za ogrzewanie i ciepla wode :(
                      • insignia928 Re: akty notarialne 03.10.11, 21:33
                        nie widzę potrzeby oraz sensowności dochodzenia faktu wpłacania/nie wpłacania przez Dolcana czynszy od niesprzedanych lokali na rzecz wspólnoty z bardzo prostej przyczyny:braku odpowiednich narzędzi do ustalenia tego faktu.

ponawiam swoje pytanie do @Mariapolo:czy Pani/Pan podpisał/a już akt notarialny?
                        • mariapolo Re: akty notarialne 04.10.11, 06:34
                          insignia928 napisała:

> nie widzę potrzeby oraz sensowności dochodzenia faktu wpłacania/nie wpłacania
                          > przez Dolcana czynszy od niesprzedanych lokali na rzecz wspólnoty z bardzo pros
                          > tej przyczyny:braku odpowiednich narzędzi do ustalenia tego faktu.
                          >
                          > ponawiam swoje pytanie do @Mariapolo:czy Pani/Pan podpisał/a już akt notarialn
                          > y?
                          Po co ci ta wiedza????? jestes pracownikiem dolcana czy jak ????? chcesz poznac moja tozsamosc ????? jesli ty nie widzisz potrzeby sprawdzenia czy dolcan placi czynsz za niesprzedane mieszkania i tego ze inni lokatorzy musza pokrywac za nich koszty to chyba jasne kim jestes
                          • insignia928 Re: akty notarialne 04.10.11, 11:32
                            Miałm pominąc ten komentarz, gdyż nie widzę potrzeby dyskutowania z osobą, która nie jest w stanie nawet w sieci opanować swoje emocje oraz skupia się na atakach personalnych.

Po- pierwsze, droga Pani, wypraszam sobie.

Po-drugie: nie znamy się i nie przypominam sobie, żebym zaproponowała Pani przejście na "Ty", którym mnie tu Pani atakuje.

Proponuję trochę spuścić z tonu i nabrać dystansu.

Nie interesuje mnie Pani tożsamość; To raczej Pani rozpaczliwie probuje ustalić moją tozsamość. Proszę opanować swoje zapędy;

Pytałam o akt tylko i wyłacznie w związku z tym, że lobbuje Pani na rzecz niepłacenia czynszu bez aktu przeniesienia własności, a ja jestem przekonana, że raczej nie doszło by do podpisania aktu notarialnego, gdyby Pani zalegała z czynszem Dolcanowi.
                            Również czytanie ze zrozumieniem się kłania, ale napisze w sposób bardziej zrozumiały: chciała bym wiedzieć czy Dolcan wpłaca, tylko w jaki sposób mam to ustalić? nie dysponuje, niestety, takimi narzędziami.

• tk-1 Re: akty notarialne 04.10.11, 14:23
                              wydaje mi sie że te niesprzedane mieszkania nie generują zbyt wielkich kosztów które obciązałyby następnie wspólnotę z tej racji że dolcan nie będzie za nie płacił czynszu na rzecz wspólnoty, bo chyba są tam pozakręcane grzejniki i nie leje sie tam woda strumieniami, a gaz i prąd rozlicza juz samodzielnie z dostawcą sam własciciel mieszkania,

oczywiscie dolcan powinien partycypować w kosztach np. sprzatania, ochrony, oswietlenia klatek schodowych, czy fundzuszu remontowego, ale wydaje mi sie że własnie w porównaniu z kosztem ogrzewania i wody nie będą juz to takie wielkie sumy - dla wspólnoty by się przydało oczywiscie, no ale jak powszechnie wiadomo od złodziei i oszustów wiele sie nie da uzyskać - ostatnich 5 lat jest najlepszym tego dowodem

po prostu nie ma tu złotego srodka na zło zwane dolcanem, ta pseudo firma nie powinna w ogóle istnieć bo nie stanowi ona zadnej konkurencji dla nikogo i nie wnosi nic do wolnego rynku, natomiast z racji tego że ewidentnie oszukuje i okrada w ten sposób swoich kilentów winna zniknąć
                              potrzebny jest system koncesji na dzialalność developerską, tak jak jest w branzach stategicznych dla gospodarki takich jak energetyka czy telekomunikacja od których zależne jest bezpieczenstwo panstwa, bo tutaj z kolei ludzie ładują często cały dorobek swojego życia licząc na to ze dostaną za to mieszkanie od takiego oszusta i z tego wzgledu jest to takie istotne dla państwa jako organizacji skupiajacej tych ludzi
                              ktos powie że koncesje i zezwolenia nie służą wolnej konkurencji - to ja odpowiem tak jak wyżej - ta firma z racji kształtu swojej działalnosci nie może stanowić dla nikogo i żadnej konkurencji, chyba że dla organizacji przestępczych do których nalezy ich bez watpienia zaliczyć
                              • insignia928 Re: akty notarialne 04.10.11, 15:13
                                również uważam, że niesprzedane mieszkania nie generują zbyt dużych kosztów; nie korzystają z bram, garaży, części wspólnych, wind, nie mają umów z PGE i z gazownią, więc nie są odbiorcami prądu/gazu.
                                • mariapolo Re: akty notarialne 04.10.11, 18:29
                                  insignia928 napisała:

> również uważam, że niesprzedane mieszkania nie generują zbyt dużych kosztów; ni
                                  > e korzystają z bram, garaży, części wspólnych, wind, nie mają umów z PGE i z ga
                                  > zownią, więc nie są odbiorcami prądu/gazu.

i tu sie pani myli takie puste mieszkania, nieogrzewane powoduja znacznie wieksze zuzycie ciepla mieszkan sasiednich gdyz sciany dzialowe nie sa ocieplane, wzrost zuzycia ciepla w takich mieszkaniach sasiadujacych z mieszkaniami nieogrzewanymi siega minimum kilunastu do kilkudziesieciu procent / zasada plastra miodu gdzie mieszkania wzajemnie sie dogrzewaja/ prosze poczytac sobie na ten temat w googlach sa tam wyliczenia W temacie czynszow mnie chodzilo o to czy za mieszkania ktore sa juz zasiedlone lecz nie posiadaja wlasciciele jeszcze aktow notarialnych a czynsz placa dolcanowi, czy dolcan jako wlasciciel mieszkania w mysl ustawy o wlasnosci lokali przekazuje zaliczki na poczet czynszow do wspolnoty bo moze sie okazac ze jesli nie przekazuje tych oplat to cale osiedle jest utrzymywane przez 30% lokatorow ktorzy posiadaja indywidualne akty notarialne.
                                  • tk-1 Re: akty notarialne 05.10.11, 08:18
                                    wszyscy teraz płacą czynsz na rzecz wspólnoty mieszkaniowej, a nie dla dolcana

a jesli chodzi o puste mieszkania to ja mam obok i ponad sobą dwa takie mieszkania i jakoś zima nie odczuwałem róznicy
                                    • extreme78 Re: akty notarialne 05.10.11, 10:13
                                      Tak wogóle to przypominam, że temat tego wątku to "akty notarialne" to po pierwsze, a po wtóre nie bardzo rozumiem po co tu wypowiadają się w sprawach naszych perypetii z "budującym z pasją" osoby z innych osiedli innych deweloperów?
                                      • tk-1 Re: akty notarialne 05.10.11, 11:04
                                        tak własnie jest z pisaniem na każdym forum, niech ktoś zajrzy do jakiegokolwiek artykułu na jakimkolwiek portalu internetowym i do komentarzy do nich pod spodem - zaczyna sie od jakiegoś tematu dotyczącego np. ekonimii, gospodarki czy ochrony srodowiska, a i tak konczy się na braciach Kaczyńskich

a tak przy okazji mam pytanie do sasiadki od Anłuka, bo z jej wypowiedzi wnoszę że macie tam jeszcze nie sprzedane mieszkania - po ile je Anłuk sprzedaje i jakie sa metraże dostępne ?
                                        a co z tą nową budową która miała ruszyć obok ? Anłuk teraz tez buduje z pasją ? Nie ma juz Pani Świderskiej, wiec pewnie nie ma komu dopilnowac interesów
                                        • mariapolo Re: akty notarialne 05.10.11, 13:36
                                          tk-1 napisał:

> tak własnie jest z pisaniem na każdym forum, niech ktoś zajrzy do jakiegokolwie
                                          > k artykułu na jakimkolwiek portalu internetowym i do komentarzy do nich pod spo
                                          > dem - zaczyna sie od jakiegoś tematu dotyczącego np. ekonimii, gospodarki czy o
                                          > chrony srodowiska, a i tak konczy się na braciach Kaczyńskich
                                          >
                                          > a tak przy okazji mam pytanie do sasiadki od Anłuka, bo z jej wypowiedzi wnoszę
                                          > że macie tam jeszcze nie sprzedane mieszkania - po ile je Anłuk sprzedaje i ja
                                          > kie sa metraże dostępne ?
                                          > a co z tą nową budową która miała ruszyć obok ? Anłuk teraz tez buduje z pasją
                                          > ? Nie ma juz Pani Świderskiej, wiec pewnie nie ma komu dopilnowac interesów
                                          z informacji jakie posiadam od administratora anluk sprzedal wszystkie mieszkania na gotowym osiedlu ktore chcial sprzedac w jednym niesprzedanym znajduje sie biuro nowej budowy, ceny sprzedazy w zaleznosci od metrazu oraz czasu podpisania umowy wachaly sie garaz 20-25 tys zl komorka 10tys zlotych mieszkania 4,8 do 5,5 tys zlotych najwiecej sprzedano mieszkan po 5,2 tys zlotych . Po 5,5 tys zlotych sprzedawano mieszkania juz po odbiorze i chodzily sluchy ze mozna bylo jeszcze zbic cene.
                                          Nowa budowa jest zablokowana miedzy innymi przez wspolnote ktora stosuje wszystkie kruczki prawne bo anluk jest winny wspolnocie pieniadze za nieplacone czynsze.Zaplaca kase poprawia niedorobki to wspolnota im przestanie przeszkadzac :) Anluk choc pobieral pieniadze za czynsze od mieszkancow ktorzy nie maja aktow notarialnych nie przekazywal ich wspolnocie. Okolo 30 aktow notarialnych tez jest niepodpisanych gdyz wlasciciele nie chca podpisywac w akcie ze zrzekaja sie roszczen do anluka i domagaja sie zaplaty odszkodowan za przekroczenie terminu oddania mieszkan. Prawdopodobnie sadownie anluk zostanie zmuszony podpisac akty. Chce dodac ze przekroczenie terminu oddania mieszkan nie dotyczy wszystkich nabywcow tylko tych pierwszych, ci ktorzy kupowali mieszkania w pozniejszym terminie mieli juz realny czas oddania lokali. W tabeli ofert anluk reklamuje ten nowy blok ktorego budowa jest skutecznie zablokowana z terminem oddania IV kwartal 2012 r co jest nierealne. cena 5,9tys metr plus 25 tys garaz z tabeli ofert wynika ze nikt jeszcze tam nic nie kupil :)
                                      • mariapolo Re: akty notarialne 05.10.11, 13:16
                                        extreme78 napisał:

> Tak wogóle to przypominam, że temat tego wątku to "akty notarialne" to po pierw
                                        > sze, a po wtóre nie bardzo rozumiem po co tu wypowiadają się w sprawach naszych
                                        > perypetii z "budującym z pasją" osoby z innych osiedli innych deweloperów?
                                        posiadam tez mieszkanie na osiedlu dolcan czasy kiedy jedna osoba mogla posiadac tylko jedno mieszkanie dla przypomnienia juz dawno sie skonczyly :)
            • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:18
              koledzy nie zasypujcie forum głupiutkimi komentarzami. Masz pytanie napisz, chcesz podpowiedzieć sąsiadowi odpisz. A nie tak, że ktoś słyszał jakieś wiadomości i zaśmieca tutaj
          • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:15
            jakich należności chcesz egzekwować? Najważniejsze to aby wszyscy mieszkańcy płacili czynsz na czas. Połowa lub mniej nie chce płacić bo ma kilka mieszkań a to było kupione jako inwestycja. I tego powinni wszyscy mieszkańcy wymagać każdy płaci za siebie
        • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:10
          ustawa o wlasnosci lokali mowi jasno akt wlasnosci i wpis do ksiegi wieczystej czyli ze wlascicielami mieszkania tak naprawde stajemy sie dopiero gdy taki wpis pojawi sie w ksiedze

Tak, ale jak zapytasz się swoich sąsiadów to większość nie chce aktu notarialnego bo to koszt kilku tysięcy złotych. To prawda.
          Mając akt notarialny płacisz mniej za czynsz. Później jedni mieszkańcy są niezadowoleni, że trzeba płacić czynsze lub dlaczego tak drogo. Podpisz akt notarialny a opłaty comiesięcznych opłat spadną Ci o jakieś dwieście zlotych miesięcznie
      • tekst.1 Re: akty notarialne 20.10.11, 10:41
        od samego początku. Wiele osób jednak o tym nie wie kupując mieszkanie jako inwestycję. Później opłaty się sumuje i właściciel musi zapłacić całość. Niestety, gdy nie płaci to kosztem pozostałych mieszkańców wspólnoty
      • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:06
        nie czytaj newsów na google-ach. Kupujesz mieszkanie to zaczynasz płacić wszelkie opłaty od przyjęcia kluczy. Płacisz nawet wtedy gdy remontujesz mieszkanie lub je urządzasz a jeszcze nie mieszkasz
    • tk-1 Re: akty notarialne 04.10.11, 08:36
      mariapolo jest od Anłuka i nie wiedziec czemu tak spodobało się jej nasze forum
      być może kupiła se mieszkanie u dolcana - w koncu przecież to taki super developer, nie raz u nich na forum o tym wspominałem jak psy wieszali na swoim developerze
      • mariapolo Re: akty notarialne 04.10.11, 10:05
        tk-1 napisał:

> mariapolo jest od Anłuka i nie wiedziec czemu tak spodobało się jej nasze forum
        > być może kupiła se mieszkanie u dolcana - w koncu przecież to taki super develo
        > per, nie raz u nich na forum o tym wspominałem jak psy wieszali na swoim develo
        > perze

tk-1 dokladnie jeden deweloper jest warty drugiego przynajmniej jesli chodzi o czynsze, anluk jest winny wspolnocie ponad 100 tys zlotych z tytulu niezaplaconych czynszow za mieszkania ktore nie maja podpisanych aktow notarialnych z nabywcami, sprawa sie ciagnie idzie zima dojda koszty ogrzewania budynku i niewykluczona jest duza podwyzka czynszu by pokryc koszty nieplacacego zlodzieja widze ze to samo kroi sie na dolcanie a ja nie mam zamiaru placic za zlodziei.
        • witka-cy-live Re: akty notarialne 17.10.11, 12:45
          Mam pytanie - wyjeżdżając na święta czy na urlop w zimę, nie przykręca pani kaloryferów? Tak z ciekawości pytam. ;]
          • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:03
            Opłaty za ogrzewanie są stałe w każdym czynszu, później po odczytach mieszkańcy otrzymują zwroty nadpłaconej zaliczki
          • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:12
            Przecież to jasne, że każdy kto wychodzi z domu zakręca kaloryfer lub ustawia jego ogrzewanie na średni stopień. Wyjeżdżając kaloryfery się zakręca. W inteligentnych domach można regulować sterowaniem za pomocą komputerów
            • witka-cy-live Re: akty notarialne 20.10.11, 19:41
              No właśnie z wypowiedzi mariapolo wcale to takie jasne nie jest.
      • domownik13 Re: akty notarialne 20.10.11, 12:08
        kolego jak nie wiesz o czym pisać to nie wchodź na forum. Tu mieszkańcy chcą o swoich sprawach pisać a nie o konkurencji czy o wątpliwościach jakie masz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka