Dodaj do ulubionych

Jaka cena realna w Warszawie?

IP: *.aster.pl 21.07.11, 20:12
W związku z obniżką lub zwyżką (zdania sa podzielone) cen mieszkań w stolicy. Napiszcie proszę jaka jest REALNA cena m2 mieszkania w Warszawie, biorąc pod uwagę lokalizację i standard budynku a także inflację i wg mnie mocno wywindowane ceny przez sławetny "boom mieszkaniowy"
Obserwuj wątek
    • Gość: kamienicznik Re: Jaka cena realna w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 20:33
      Odpowiedź jest bardzo prosta!
      Realną jest cena faktycznie zapłacona sprzedającemu przez kupującego.
      Prościej się chyba nie da...?
      • Gość: jk Re: Jaka cena realna w Warszawie? IP: *.146.238.236.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.07.11, 21:05
        ul. Broniewskiego na Bielanach, standard średni, 42m2, płyta, 4 piętro na 10- 260 tysięcy, 2 tygodnie temy
        • Gość: Leonard A to zależy IP: *.warszawa.mm.pl 22.07.11, 09:47
          Po pierwsze od lokalizacji, po drugie od metrażu, po trzecie od standardu.

Napisz ile możesz mieć kasy a powiemy Ci gdzie możesz mieszkać i w jakim standardzie.
          Znajomi wystawili właśnie na Bielanach mieszkanie o pow. 80 m2 z garażem w dobrej lokalizacji (blisko metra, tramwajów, centrum handlowego) i niezłym standardzie (zadbane, blok 10-letni, 3-piętrowy, ładne przestronne osiedle, garaż). Cena wyjściowa to 700 tys., ale widać, że trzeba będzie zejść. Zero zainteresowania.

I tu dochodzimy do drugiej kwestii. Teraz nikt kto nie musi, nie kupuje. Wszyscy czekają aż zaczną mięknąć Ci, którzy muszą sprzedać. Zatem: jeśli masz gotówkę i nie musisz - czekaj.
          • sammler Re: A to zależy 22.07.11, 10:33
            9 tys. za m2? Jeśli za 7,5-8 sprzedadzą tak duże mieszkanie powinni się cieszyć... Nowe na Woli sprzedają taniej... Natomiast zgadzam się, że obecnie kupującym, szczególnie tym z gotówką w portfelu (na koncie), nie spieszy się...

S.
            • Gość: Leonard Re: A to zależy IP: *.warszawa.mm.pl 22.07.11, 11:04
              Wiesz, nowe na Bielanach też sprzedają się taniej. Nawet tuż przy metrze. Ale oni mają atut w postaci naprawdę ładnego i przestronnego osiedla, nikt w okna nie zagląda, jest dużo ładnej zieleni i prawdziwy (duży i wyposażony) plac zabaw. To rzadkość na nowych osiedlach.

Tym niemniej - jak napisałem - ja też sądzę, że będą musieli opuścić cenę.
          • Gość: Gosc Re: jak sie sprzedaje? IP: *.opera-mini.net 22.07.11, 10:41
            ja powiem tak - wystawilem na sprzedaż mieszkanie 38m2 w lokalizacji calkiem ok, zaczalem oglaszac ok. 3 tyg temu, na obecna chwile zainteresowanie jest takie ze przez ostatnie 4 dnia codziennie jedna osoba ogladala mieszkanie, oczywiscie ktos powie ze liczy sie sprzedaz a nie ogladanie - zgodze sie z tym, ale to oznacza ze jest zainteresowanie a jesli to jest to oznacza ze sie sprzeda. Ja osobiscie na sprzedaz dalem sobie 6 mies. Bo bysle ze to jest taki realny czas, gdybym sprzedal w ciagu miesiaca od wystawienia to powiem ze jest bardzo dobrze, ale to juz czas pokaze i skoryguje plany.
            • Gość: Leonard Re: jak sie sprzedaje? IP: *.warszawa.mm.pl 22.07.11, 11:08
              38 m2 to aktualnie bardzo atrakcyjny metraż. Prawie wszyscy ze zdolnością i ochotą na kredyt już coś kupili, więc teraz chodzą jeszcze tylko małe metraże (dla ostatnich lemingów względnie przymuszonych sytuacją życiową, którzy ledwo się łapią i chcą uciec przed wygaszeniem RnS).

Ci z kasą czekają spokojnie aż się rynek wykrwawi. Wtedy wejdą i wyjedzą rodzynki.
              • Gość: 4500 zł / m2 4500 zł / m2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:33
                mediana (nie średnia!) wynagrodzeń miesięcznych brutto w danym mieście to powinna być średnia cena metra, czyli w Warszawie jakieś 4500 zł. Od tego w górę i w dół w zależności od standardu, lokalizacji
                • Gość: Kas Re: 4500 zł / m2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:39
                  Oczywiscie mówimy to o mieszkaniach kupowanych na rynku pierwotnym do wykończenia? Dzięki!!
                  • Gość: kokosimo Re: 4500 zł / m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 23:07
                    5500/m2 nówka bezczynszowe - co prawda w Rebmertowie, ale to też nie tragedia. Dolcan - os. Rudy Rydz ma takie ceny.
          • Gość: Kas Re: A to zależy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.11, 12:38
            Czytuję fora, gazety i słucham znajomych...i w zasadzie większość twierdzi, iż obecne ceny są przeszacowane. Generalnie wszyscy pamiętają ceny mieszkań nowych do wykończenia z 2002/2003 (w granicach 2500-3600/m2). Dzisiejsze ceny 8000-9000-10000 i więcej (przy parku Sowińskiego a Woli jeszcze kilka miesiecy temu serwowano ceny w granicach 12000/m2) podobno są zawyżone. To ja się pytam, jakie ceny są realne biorąc pod uwagę jednak upływający czas, inflację, zmiany na rynku. Chciałabym mieć jasnosć. Ja wiem, ze coś jest warte tyle ile ktoś będzie chciał za to zapłacić.Z góry dziękuję za odpowiedź.
            • pikpok25 Re: A to zależy 22.07.11, 13:03
              myśle ze wzrost cen 5% rocznie jest uzastadniony

wg mnie 3000zł * 5% * 9 lat (od 2002)

daje nam około 5000zł metr
            • Gość: Leonard Żądasz niemożliwego IP: *.warszawa.mm.pl 22.07.11, 13:07
              Z względną pewnością, że nie mijamy się z prawdą możemy mówić o tym jak jest dzisiaj (patrz wpisy wyżej).

Natomiast odpowiedzi na pytanie ile jest warte mieszkanie nie da się udzielić. Jak jutro wymyślą kapsułki mieszkaniowe chowane do kieszeni to wszystkie mieszkania będą do wyburzenia.

Jeśli Ci to pomoże to szanse, że ceny będą spadać są duże. Nieco mniejsze, ale także prawdopodobne jest to, że mimo spadku cen nie będzie popytu, bo wszystko się posypie (Grecja pociągnie Hiszpanię i Włochy, rozpadnie się UE, Polska wejdzie w długotrwały kryzys itd.).

Lepiej Ci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka