Dodaj do ulubionych

Gdzie zakredytować jelenia?

14.09.11, 19:06
wyborcza.biz/finanse/1,105684,10289216,Koniec_ery_kredytow_we_frankach__Znikaja_z_oferty.html
Odchudzony RnS po wysysaniu tłuszczu, wycięty w pień franciszek... gdzie teraz będą kredytować sie jelenie? Zapraszam do merytorycznej dyskusji!

:)
Obserwuj wątek
    • kredycik-i-wio Re: Gdzie zakredytować jelenia? 14.09.11, 19:17
      W PLNach, tylko tu trudniej o jelenia, bo z góry widać, że kupuje się jedno mieszkanie, a płaci za 3...
    • Gość: zadowolony Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.pool.mediaWays.net 14.09.11, 20:41
      Teraz liczy się tylko Euro.
      Fajna niska ratka, kurs stabilny (w zasadzie będzie tylko spadać), przecież nigdy nie było po 5, więc i nigdy nie będzie.
      • mufffa Re: Gdzie zakredytować jelenia? 15.09.11, 07:19
        ano właśnie, pytanie czy ojro zastąpi francę

RRSO niższe o 1-2% niż w pln, ale zdaje się nie zawiera spreadu, no i ryzyko kursowe, czego po doświadczeniach z francą, jelonki powinny bać się jak myśliwego :)
        • Gość: oko Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 167.236.248.* 16.09.11, 10:03
          jak to zwykle bywa odpowiedz na pytanie brzmi nie zastapi i zastapi
          reko sII i maksymalna wysokosc raty na poziomie 42% dochodow oznacza ze nie ma szansz zeby szerokie masy mogly brac euroski bo im zwyczajnie zdolnosci nie starczy, wiec jesli pytasz czy euro zastapi franka z lat banki jako produkt dla mas to odpowiedz brzmi nie
          ale jesli zarabia sie sporo a kupuje nie na styk wiec granica 42% nie bedzie przeszkadzac to owszem euro ma szanse zastapic franka, a wiec przejmie jego funkcje z okresu pobankowego gdzie franek nadal byl dostepny ale do bogatych wybrancow

dla mas zostaje tylko zlotowka, pytanie tylko czy dalsze pogarszanie sie sytuacji makro nie spowoduje ze banki zaczna sie wycofywac z euro tak jak sie wycofaly z chf zwlaszcza ze nbp i knf coraz bardziej prychaja na kredyty walutowe
          pytanie gratis jest jeszcze lepsze, co z jelonkami zakredytowanymi w rns ktorzy ilekroc pytales sie co zrobia po tym jak doplaty sie skoncza odpowiadali ze przewalutuja sie na chf badz eur
          a tu jest szansa ze walutowych nie bedzie, a jesli jeszcze sie okaze ze banki po cichu sie dogadaja i nie beda refinansowac rnsowych kredytow to dopiero moze byc zdziwka jak nagle trzeba bedzie placic pelen wibor i 2-4% marzy, czyli hipoteka na 10% rocznie...
    • Gość: znawca tematu Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 20:45
      Może mini-ratka w Providencie...?
    • Gość: Marek Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.11, 19:14
      Kto nie sprzedał mieszkania przegrał życie. :(
      • Gość: jami z nami Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.pool.mediaWays.net 15.09.11, 23:28
        Oj tam, oj tam. Kilkaset tysięcy... dla jednego życie, dla innego kilkaset tysięcy.

• Gość: gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.home.aster.pl 15.09.11, 23:53
      Sorry, ale nie wiem dlaczego wszystkich bioracych kredyt na swoje M nazywacie jeleniami. Jak zwykle na forum zamiast merytorycznej dyskusji podburzanie innych. Ja mam kredyt, rata jest o blisko polowe nizsza od czynszu jaki bym placil za najem takiego mieszkania. Kupilem 5 lat temu. Dzis M warte jest duzo wiecej niz placilem. Takze z kredytem zle sie nie czuje. Poza tym mieszkac gdzies trzeba.
      • Gość: edzio Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 00:15
        w dupie cie mam zasrańcu!
        • Gość: gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.home.aster.pl 16.09.11, 09:24
          Tym wpisem wystawiles sobie fajne swiadectwo - nie ma co, gratuluje polotu :-)
      • Gość: romcio Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 00:36
        Bardzo się ciesze z twojego szczecia gdybym byl na twoim miejscu nie wchodzilbym na to forum. Pytanie: czy teraz 2011, rowniez wzialbys kredyt na swoje mieszkanie (warunki ekonomiczne i mieszkania z 2011r)?
        • Gość: gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.home.aster.pl 16.09.11, 09:23
          Byc moze i dzis tez wzialbym kredyt - wszystko zalezy od potrzeb, oferty i ceny nieruchomosci.
          Tak wszyscy krytykujecie branie kredytu - w takim razie jako forumowe madrale zdradzcie swoj sposob na to jak mieszkac w miare wygodnie, nie majac dzis gotowki na zakup mieszkania? Czekam...

Zalozenie jest tez takie ze nie chce sie placic za wynajem ani mieszkac w malym wynajmowanym pokoiku i ciulac pieniadze przez 25 lat by wtedy moze kupic wlasne M
          • Gość: oko Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 167.236.248.* 16.09.11, 09:34
            "wszystko zalezy od potrzeb, oferty i ceny nieruchomosci"

patrz a ja myslem ze w pierszej kolejnosci wszystko zalezy od twoich mozliwosci finansowych,
            tylko kto glupi w czasach kredytowego dobrobytu zajmuje sie takimi duperelami jak to czy faktycznie stac cie na produkt ktory kupujesz, w koncu jak pan z fajansa mowi ze masz zdolnosc kredytowa znaczy ze stac
            ale skoro w dalszej czesci swojego posta wymagasz duze wygodnego mieszkanie ktore na dodatek nie jest wynajmowane i nie moze byc finansowane gotowka to istotnie jest dla ciebie tylko jedna droga i jesli juz tak sie rozpedziles z tymi pytaniami to przepytaj tez forumowicz na temat: "kto jest najwiekszym przywdoca narodu i dlaczego stalin"

• Gość: gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.home.aster.pl 16.09.11, 10:21
              Mam rodzine wiec musimy gdzies mieszkac. Postanowilem zamiast wynajmowac - kupic na kredyt. Koszt w ten spsoob jest dla mnie duzo nizszy. Nie uwazam sie tez za jakiegos super inwestora.

Wynajmujac od kogos byc moze splacalbym czyis kredyt. A tak wole swoj. Place mniej (rata duzo nizsza niz koszty najmu). A po latach mieszkanie bedzie juz nieobciazone kredytem. Wynajmujac od kogos przez te lata po latach stalbym dalej w punkcie wyjscia, co prawda bez kredytu ale tez i bez mieszkania.

Powiedz w takim razie jak ty mieszkasz? O ile nie dostales od rodzicow, to albo wynajmujesz, albo tez masz kredyt. No chyba ze kupiles za gotowke. Zakladam, ze sprawa dotyczy Warszawy.
              • Gość: oko Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 167.236.248.* 16.09.11, 11:56
                piekna ta twoja bajka, tylko przystojnego ksiecia na bialym rumaku brakuje...
                szkoda tylko ze wszystko co piszesz NIE MA ZADNEGO ZASTOSOWANIA dla dzisiejszej sytuacji rynkowej
                to ze 5 lat temu bylo taniej kupic niz wynajac nie oznacza ze dzis tez tak jest, ile razy trzeba to powtorzyc aby wreszcie do ciebie dotarlo
                jesli zadasz sobie ten gigantyczny trud zeby przejrzec kilka ogloszen i porownac ceny sprzedazy mieszkan w wawie i ceny ich najmu to z duzym zdziwieniem stwierdzisz ze lokal o wartosci 400-450k PLN (50m, 2 pokoje w sensownej lokalizacji wykonczone i umeblowane) ktore w kredycie (zlotowkowym, bo ponownie to ze 5 lat temu oplacalo sie kredytowac w walucie na 5-10 lat nie oznacza ze dzis oplaca sie kredytowac w walucie na lat 30) kosztuje miesiecznie jakies 2,7-3k PLN + czynsz a wynajac mozna za 1,8-2k PLN maks i w tym juz jest czynsz!!!
                w odpowiedzi na twoje pytanie gdzie mieszkam, ano mieszkam w wynajetym, tak sie akurat sklada ze mieszkanie bylo dostepne na sprzedaz wiec moglem bezposrednio porownac koszty, miesieczny wynajem kosztuje mnie jakies 40% miesiecznej raty, a to przy zalozeniu 1% marzy bo w przypadku ulubionej opcji rodakow czyli ltv >80% ten wskaznik spada do 30% czyli mniej niz 1/3 raty!!!
                i tak wiem ze ja splacam komus kredyt a ty placisz na swoje tylko ze roznice pomiedzy rata a wynajem odkladam i inwestuje wiec kiedy wreszcie sie zdecyduje kupic (wiem ze to szokujace, ale ponownie nikt tu nie zaklada wiecznie mieszkac w wynajetym, to kredyt jest na cale zycie, wynajem jest na tak dlugo jak dlugo jest to mi wygodne ale wy kredyciarze nie mozecie tego zrozumiec i widziecie tylko opcje wynajem na cale zycie) moj wklad wlasny z pewnosci bedzie wiekszy niz kapital splacony przez jelenia ktory dzis kupil
                takie cuda panie ze ceny zakupu ustalane sa przy uzyciu magi lewara, podczas gdy ceny najmu definiowane sa miesiacznym nielewarowanym wynagrodzeniem, wiec nie da sie ich napomowac tak latwo, dodatkowo mieszkania wynajmuja rowniez ludzie ktorzy kupili je tak jak ty duzo taniej wiec aby uzyskac odpowiedni zwrot z zainwestowanego kapitalu tez moga je wynajmowac duzo taniej niz jelenie kupujace dzis i wbrew temu co ci sie wydaje mieszkan do wynajecia na rynku jest multum i ciagle ich przybywa i to w naprwade szybkim tempie, wiec daruj sobie opowiesci ze zaraz wynajem poleci w niebo, bo od 3 lat wynajem zamiast rosnac ciagle spadaja
                ale co tam ci bede ynwestorze tlumaczyl jak tu juz wiesz, ze mieszkanie mozna tylko kupowac i koniecznie na lewarze i dobrze by jeszcze bylo zeby na to jeszcze ekstra dorzucic ekspozycje walutowa
                wtedy dopiero czlowiek moze byc szczesliwy, a glupi najmujacy nawet gwozdzia wbic nie moga...
                • Gość: ynwestor Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 213.25.195.* 16.09.11, 16:21
                  Włosy na mosznie się jeżą, jak czytam, że ktoś w obecnych czasach zamierza przez 25 lat inwestować odkładane pieniądze. Za 25 lat będziesz gościu i bez mieszkania i bez kasy ...
                  • Gość: gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 16:53
                    Moze inwestycja w nieruchomosci jest bardziej pewna niz np: w zloto? Jak doczekasz sie wojny, ktora straszy minister finansow (podobno nie trzeba bedzie czekac nawet 25lat!) to napewno zostaniesz bez niczego. Zwłaszcza, ze w Polsce niejedno pokolenie tego doświadczyło. Ale zostawiając już tego klowna z rzadu to moze nie bedzie tak drastycznie, podobnie jak z frankiem ubiorą was w te mieszkania i juz za rok, dwa przywala katastrem - oprócz mini-ratki będziecie mieli do splacania takze maxi-podateczek.
                  • Gość: oko Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 167.236.248.* 16.09.11, 18:03
                    wlos to sie jezy na twoje umiejetnosci czytania ze zrozumieniem
                • Gość: Gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.11, 00:52
                  zycze ci w takim razie powodzenia - skonczy sie tym ze moze mieszkania nigdy nie kupisz, na inwestycjach stracisz a ceny mieszkan nie spadna i cale zycie bedziesz wynajmowal. Ja nie chcialem cale zycie mieszkac w wynajmowanym.
                  A sam swoim znajomym tez radze kupic na kredyt
                  • Gość: antygosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.warszawa.mm.pl 17.09.11, 09:45
                    Jak to nie spadnš. JUŻ SPADŁY!!!!! Nie czytasz raportów? Nawet na oferty.net jak byk stoi Warszawa minus prawie 2%. Doliczajšc do tego inflację czyli ponad 4% i mnożšc to przez dwana?cie dla prostego rachunku wychodzi, że twoje 600 000 zł nie jest dzisiaj 600 000 zł tylko 540 000 zł czyi jaka? prosta nowa skoda oktawia. A nie zapomniałem! Ty wzišłe? we frankach po 2 zł a teraz frank po 3,6 zł to twoje mieszkanie jest od razu 1,5 razy warte więcej.
                    No nic nie my?le ale sobota i do biedronki na zakupy bo jaka? promocja. Też idziesz do biedronki?
                    • Gość: Gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.11, 17:02
                      kompletnie twojego wpisu o biedronce nie rozumiem. Ale to nic - pewńie spieszyles sie na jakies poranne promocje.

Franka po 2 zl bym nie wzial. Wyplacilem po 2,6. Nie zaluje. Rata przy kursie 4 zl to i tak polowa tego co musialbym placic za najem. A obstawiam ze frank spadnie. Czy za rok czy za trzy to juz niewazne. Jedno jest raczej pewne - dzis jest przewartosciowany

Z drugiej strony taki kurs chf w dzisiejszych dniach zachecil mnie do pewnej nowej operacji kredytowej - ale o tym nie pisze bo znow znajda sie malkontenci i sfrustrowani, ktorzy skrytykuja i kredyt i zakup

Kazdy ma prawo miec swoje zdanie
                      Ja twierdze ze dobrze zrobilem kupujac mieszkania na kredyt
                      Ty twierdzisz ze lepiej wynajmowac i odkladac - ok, twoje zdanie :-)
                      • Gość: Gosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.11, 17:12
                        od razu jeszcze tez dopisze: podejmujac decyzje o drugim kredycie w chf w obecnych czasach przyjalem zalozenie ze opcja taka jest nawet korzystna przy zalozeniu ze kurs franka nigdy nie spadnie (choc raczej w to watpie)
                        Przez najblizsze lata stopy w Szwajcarii raczej beda niskie, a wiec przy marzy 2,15 oproc kredytu pewnie bedzie na poziomie okolo 2,25-2,50.
                        Ale wydaje mi sie jednak ze w dluzszym okresie kurs chf spadnie spokojnie po poziomu np 2,40-2,60.
                        • Gość: pot Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 178.73.30.* 18.09.11, 00:42
                          widze ze kolega siedzial ostatnio zamkniety w butelce i troche jest nie na czasie
                          poniewaz franek zbyt mocno sie umacnial to zapegowali ci go do euro, wiec teraz cala inflacja surowcow, zywnosci i energii ktora bedzie dotykac strefy euro walic bedzie rowniez w szwajcarow, ktorych do tej pory chronil umacniajacy sie franek, teraz juz jednak nie bedzie sie mogl umacniac a to znaczy jedno - inflacja, a wraz z nia podwyzki stop
                          sle skad taki ynwestor jak ty moglby to wiedziec, skoro dla ciebie scenariusz jest jeden, nieumacniajacy sie franek (bo jak wiadomo od czasu kiedy zapegowali go na poziomie 3,5 nie rosnie..) i dodatkowo stopy bez zmian
                          jeszcze jakies cuda maja byc w tej opowiesci, czy juz starczy?

ps. 2.40-2.60 prosze, prosze, nawet rumun poczuje sie zawstydzony, on dawal tylko 2,80
                      • Gość: pot Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 178.73.30.* 18.09.11, 00:38
                        jednym slowem majac do wyboru dzis kupic w 2006 lub wynajac w 2011 wybierasz kupic w 2006
                        badz tylko laskaw polecic forumowiczom jakis skuteczny i tani wechikul czasu co by latwo mogli sie cofnac do 2006...

ps. biegnij szybciutko po ten kredyt frankowy, potem nam opowiedz ktory banki ci dal kredyt w chf bo obecnie dla normalnych ludzi zaden juz nie daje...
                        • Gość: Gość Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.11, 07:50
                          nie martw się, kredyt już mam. Dostałem w Nordea, teraz tylko czas na decyzje
                          • Gość: antygosc Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.11, 10:17
                            Jeszcze tylko zadzwoń do ministra finansow i powiedz, że powinien wziąc kredyt we frankach tak jak ty i tak splacic dług publiczny. Skoro wszystkim się opłaca to Polsce tez powinno.
          • Gość: romcio Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 11:58
            To że będe musiał wziąść jakiś kredyt jest niemal nieuniknione. W mojej sytuacji koszty odsetek od kretytu na mieszkanie po cenach dzisiejszych są większe od kosztu czynszu dla właściciela (nie liczę opłat, bo to czy tu czy tam, płacić będę). Podsumowując wynajmuje całe mieszkanie w którym mam swoje rzeczy (meble, agd i inne graty), nie czuje że mieszkanie jest wynajmowane (umowa na czas nieokreślony). Pieniądze odkładane przeze mnie co miesiąc, są wyższe niż rata kapitałowa kredytu. Dotychczas zgromadzone środki są chronione przed inflacją + trochę zarabiają. Nie mam "parcia" na własne M i podejme decyzje o kupnie w momencie kiedy będzie mi się to opłacać, a opłacać się będzie gdy:

- ceny spadną do realnych poziomów
            - znacznie podniosą się zarobki
            - wzrośnie czynsz za mieszkanie (odsetki będą mniejsze niż czynsz)
            - zgromadzę środki na kredyt przy LTV 45%

do tej pory mogę swobodnie się rozwijać (lub zmieniać pracę na lepszą) rozważać mieszkanie w innym mieście a może i kraju, jeżeli warunki życia w polsce nie zmienią się na lepsze.

Co do czekania, nie od razu Rzym zbudowano...
      • Gość: Buhaha Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 07:53
        Możemy od dzisiaj nazywać cię łosiem :)
      • Gość: oko Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: 167.236.248.* 16.09.11, 09:40
        a ja w 92 kupilem nowy samochod za 2k PLN tylko jakie to ma odniesienie do DZISIEJSZYCH realiow
        to ze ty kupiles 5 lat temu i wtedy sie oplacilo nie ma zdanego wplywu na DZISIEJSZE decyzje bo poziomy cen sa zupelnie inne i jesli dzisiaj podejmuje sie decyzje to sie nie oplaca i nawet jesli 500 razy napiszesz na tym forum jaki byles zajebisty ynwestor bo kupiles przed banka to nie zmienisz rzeczywistosci w ktorej kupowanie mieszkania DZIS, zwlaszcza na kredyt to finansowa glupota
        i badz laskaw poszukac sobie na forum definicji jelenia, bo namietnie probujesz sie do tej grupy podlaczyc choc z definicji nie mozesz sie do niej zaliczyc
        • kredycik-i-wio Re: Gdzie zakredytować jelenia? 16.09.11, 09:51
          No i co wynika z tego, że coś co kupił za 100 tysięcy jest warte 500 tysięcy? Przecież nie może tego sprzedać, a jeśli sprzeda i zechce wymienić np. na dom, który wtedy był warty 150 tysięcy to dziś jest warty 750 tysięcy. Wtedy zaoszczędził 50, a teraz musi wypracować dodatkowe 250 tysięcy. Nie licząc odsetek od kredytu... Ach, jak wspaniale być jeleniem...
          • Gość: Gość Waluta kredytu IP: *.play-internet.pl 17.09.11, 11:35
            Oczywiście, że kredyty w RNS można będzie po upływie 8 lat refinansować w EUR. EUR będzie wówczas obowiązującym w Polsce środkiem płatniczym.
            • Gość: Gosc Re: Waluta kredytu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.11, 17:08
              oj nie wiem, nie bylbym taki pewien. Perspektywa wejscia do walutowej strefy euro dla Polski raczej sie oddala. Moze nigdy nie wejdziemy?

Kiedys bylem zdecydowanie ZA
              Dzis mam jakies tam watpliwosci...
            • Gość: on Re: Waluta kredytu IP: 178.73.30.* 18.09.11, 00:34
              alez oczywiscie euro bedzie obowiazujaca waluta a ojciec tadeusz bedzie prezydentem podczas gdy ojciec natanek premierem...
    • Gość: WykształconyNapływ Re: Gdzie zakredytować jelenia? IP: *.aster.pl 17.09.11, 23:57
      Cóż, muszę przyznać, że trochę mnie ta informacja zaniepokoiła gdyż to właśnie we franku planowałem brać kredyt w przyszłości. Ciekawy jestem, czy będzie to możliwe za jakieś 3 lata...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka