Dodaj do ulubionych

Fospol Ząbki - akty notarialne

IP: *.kancelaria.kruk / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 12:07
Podobno już można podpisywać akty notarialne na budynek nr 2. Fospol wywiesił
kartkę z informacją. A nie wie ktoś ile kosztuja akty, bo słyszałem, że robią
je różni notariusze, jest ich chyba 2, jakie są różnice cenowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.com.pl 04.06.04, 15:15
      Czy ktoś już podpisał z bloku nr2? Interesuje mnie czy można samemu wybrać
      notariusza czy też Fospol wybiera. A czy wie ktoś czy do podpisania aktu
      notarialnego potrzebne są jakieś dokumenty z banku?
      • Gość: vww Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.06.04, 14:05
        Teoretycznie prezes Falkowski twierdzi, że można samemu wybrać Notariusza,
        ale.... no własnie, On dojeżdża tylko do Notariusza wyznaczonego przez firmę
        FOSPOL, w przeciwnym razie Notariusz ma przybyć do Niego. A z tego co się
        dowiedzieliśmy, to Notariusz może przybyć tylko do osób chorych, które
        samodzielnie się nie poruszając. Co to oznacza? Jesteśmy skazani na usługi u
        Notariusza fospolowego. Pozdrawiam. Reymonta 29c
      • Gość: camel04 Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.kancelaria.kruk / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 13:46
        Z informacji dzis uzyskanych w Sądzie w Wołominie wynika, że fospol nie złożył
        nawet wniosku o wydzielenie z działki na którym znajduje sie ostatni wybudowany
        blok 29A (1/9), zadnej innej działki, a w szczególności tej na miejsca
        parkingowe. Złożył natomiast w dniu 14 czerwca br wniosek o wydzielenie działki
        nr 1/15 z działki o nr 1/8. Okres oczekiwania na rozpatrzenie wniosku ok. 1 rok
        ze względu na natłok pracy w Sądzie w wołominie. Mam w związku z tym pytania;
        - jaki blok stoi na działce o nr 1/8?
        - w jaki sposób miejsca parkingowe przy bloku-29A fospol może gdzieś przenieść?
        Ja specjalnie sobie tego nie wyobrażam a współczuje tym co zapłacili za te
        miejsca parkingowe bo będąc mieszkańcem bloku 29A nie chcę (bo ten wątek
        nieśmiało się przewija) aby przed blokiem parkowały mi jakieś samochody
        zagradzające dostęp po chodniku do poszczególnych klatek.
        Co do nowego zarządcy to nie widzę problemu tylko trzeba będzie ustalić
        normalne zasady współpracy i przygotować stan przejęcia osiedla bo chcę
        wiedzieć co zaniedbał fospol a co np. będzie wynikiem nieprawidłowości nowego
        zarządcy. Trzeba też ustalić czy fospol miał uprawnienia do zarządzania
        nieruchomością bo jakoś nikt mi się nie wylegitymował aby posiadał licencję
        zarządcy?
        pozdrawiam
    • Gość: camel04 Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.kancelaria.kruk / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 17:49
      prezes Falkowski w ogóle uważa, iż pozjadał wszystkie rozumy i coś mu się
      wydaje, że może samodzielnie decydować o wszystkim. Ale póki co to utrzymuje
      sie m.in z moich ieniędzy i już wkrótce będzie sie musiał ze wszystkiego
      wyliczyć. A jego chytry sposób zarządzania osiedlem przez cały okres (3 lata)
      trwania rękojmi na wady jest w dużym stopniu podyktowany zabezpieczeniem sie
      przed ewentualnymi roszczeniami mieszkańców, którzy wiedzieliby o wszystkich
      wadach gdyby był inny zarządca. Bo ten o wszystkim by informował wspólnoty i w
      ten sposób chroniłby swój tyłek.
      Zabiegi Falkowskiego są łatwe do rozpoznania i coś mi sie zdaje, że trzeba się
      będzie rozstać z Fospolem jako zarządcą, bo po prostu są słabi w tym co robią,
      czego przykładem jest choćby sam administrator....
      To tyle póki co...
      • Gość: wiki Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: 213.25.91.* 01.07.04, 08:14
        Witam wszystkich,
        ja jestem już po podpisaniu aktu notarialnego i mam ciekawe informacje:jak już
        będzie założona księga wieczysta to można będzie Fospol pozwać do sądu o
        bezprawne dzielenie naszej działki (miejsca parkingowe na chodniku)
        • Gość: KrK Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.centertel.pl 01.07.04, 13:39
          No to niezły będzie bałagan z tymi miejscami parkingowymi. Sam kupiłem w ciemno
          ale nie wiedziałem, że będzie to tak bez sensu rozwiązane. W szczycie bloku
          powinien byc chodnik a nie parking.
          • Gość: aaa Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 20:51
            Mam nadzieję, że już niedługo zmienimy zarządce bo jak tak dalej pójdzie to
            trzeba będzie kilku lat na odkręcenie przekrętów wszystkowiedzącego pana
            prezesa. Wielu zarządców chętnie przejęłoby administrowanie naszym osiedlem i
            to na dużo lepszych dla nas warunkach.
            • Gość: camel04 Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.kancelaria.kruk / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 08:26
              Tak też się zgadzam, że zarządzanie naszym osiedelem jest nieudolne ze strony
              Fospolu. Brak jest wykończenia szczegółów np. lampy, fragmenty elewacji, a
              takie szczegóły w wykończeniu mają duży wpływ na kształt ogólny.
              • Gość: mrutko11 Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.citicorp.com 08.07.04, 11:22
                Ja to bylam w szoku, jak widzialam efekty sprzatania klatek schodowych. Swiezo
                umyte, a plamy po jakims plynie jak byly, tak byly. Ja nie wiem, ale moze ta
                pani sprzataczaka to nie ma sily, zeby bardziej przycisnac mopa??? Tragedia.
                Jest taki syf na klatkach, ze szkoda mowic.
                A wracajac do miejsc, to moze w koncu sie zbierzemy i cos w tej sprawie
                zaczniemy dzialac?
                • Gość: bam Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.04, 11:41
                  Też zauważyłem, że od jakiegoś czasu na klatce jest straszny syf. Pewnie pani
                  sprzątaczka za dużo zarabia i nie można wymienić jej na inną, a to ponoć my
                  mieszkańcy mamy decydować o takich rzeczach, a nie firma, która administruje
                  osiedle. Niestety sytuacja jest trochę dziwna, nikt jednak nie reaguje i w
                  końcu niektórym zaczyna się wydawać, że osiedle jest własnością Fospolu
                  (dożywotnio i dziedzicznie), a my tylko lokatorami, tak jakbyśmy dostali te
                  mieszkania za darmo. Prezes nagminnie łamie prawo (patrz parking, akty
                  notarialne, przepisy przeciwpożarowe, podział działek itp.). Zastanawiam się
                  tylko czy aby nie działa on na własną szkodę tym bardziej, że z nową już firmą
                  zamierza budować obok strasznie drogie segmenty (przy obecnym kryzysie władzy
                  znajomości prezesa, o których wieść gminna niesie, mogą nie wystarczyć żeby
                  robić co dusza zapragnie).
                • Gość: wiki Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: 213.25.91.* 08.07.04, 13:47
                  tak jak pisałam wcześniej:notariusz powiedzial, że możemy się prawować z
                  Fospolem o te miejsca parkingowe na chodniku jak będziemy mieli założoną księgę
                  wieczystą a teraz to nadal Fospol jest właścicielem tej działki
                  • Gość: KrK Re: Fospol Ząbki - akty notarialne (parking) IP: *.centertel.pl 09.07.04, 09:57
                    Z tego co mówił Prezes, to tylko teren pod obrysem bloku nalezy do jego
                    właścicieli. Chociaż nie gra mi to z pewnymi wpisami w akcie gdzie jest
                    napisane, że to JA pozwalam swoim wpółmieszkańcom chodzić po mojej części
                    drogi. To JA zezwalam elektrowni, gazowni i Fospolowi wykonywać remonty (ew.
                    wykopy) na osiedlu (tzw. służebność). Czyli część tej działki poza blokiem jest
                    moja. Ale też nigdzie nie jest ściśle określone, który to kawałek ziemii należy
                    do mnie.

Inna sprawa to parkingi. Sam kupiłem to miejsce w nadziei, że to tylko
                    rozwiązanie tymczasowe (parkingi miały być budowane po lewej stronie od wjazdu
                    na osiedle).
                    I teraz jest pytanie. Jeśli zaczniemy sami rządzić osiedlem to co zrobimy z
                    dotychczasowymi miejscami parkingowymi, bo chyba nie ma na osiedlu tyle miejsca
                    żeby gdzieś poprzesuwać te wszystkie miejsca parkingowe ze szczytów bloków i
                    jednocześnie zachować drogę. Nie podobałaby mi się taka sytuacja, że nowa rada
                    osiedla czy wyrok sądowy ustali, że to co sprzedał Fospol jest nieważne i
                    zlikwidujemy miejsca parkingowe a w związku z upadłością Fospolu nie odzyskam
                    swoich 3500 zł.
                    Tą sprawę trzeba naprawdę dobrze przemyśleć, bo z całą pewnością teraz te
                    miejsca parkingowe nie są mądrze wytyczone.
                • Gość: dodo Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: 212.244.180.* 09.07.04, 09:20
                  W trzech blokach zostali wybrani już przedstawiciele wspólnoty, nie wiem jak
                  jest z tym ostatnio oddanym, bo było w nim chyba za mało osób z aktami
                  notarialnymi. Ale jak kazdy blok będzie miał swoich przedstawicieli to mozna
                  zacząć konkretnie działać nad zmiana zarządcy. Wcześniej czy później i tak to
                  trzeba bedzie zrobić, szczególnie w sytacj gdy fospol myśli o o ogłoszeniu
                  upadłosci.
                  • Gość: mrutko11 Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.citicorp.com 09.07.04, 10:17
                    W ostatnio oddanym bloku jest Zarzad tymczasowy. Ostateczny bedzie wybrany
                    jakos pod koniec lipca. A wtedy czas zaczac dzialac. Zdecydowanie trzeba
                    doprowadzic do powstania miejsc parkingowych na miejscu barakow. Bylo to
                    obiecane, a teraz sa jakies inne ustalenia. Poza tym musimy doprowadzic do
                    przeniesienia obecnych miejsc na druga strone.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: aaa Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 12:46
                      Zgadzam się, trzeba zacząć działać jak najszybciej. Nie znam się na prawie
                      upadłościowym, ale boję się, że możemy np. nie odzyskać funduszu remontowego
                      jak Fospol ogłosi upadłość.
                      • Gość: dfd Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 23:58
                        Co sądzicie o tych listach miłosnych, które dostaliśmy od prezesa. No cóż sam
                        nam zmienił firmę zarządzającą :-). Prezes zawsze się nami opiekował
                        • Gość: wow Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: 212.244.180.* 13.07.04, 08:37
                          No i po problemie, nie trzeba już bawić sie we wspólnoty, od sierpnia mamy
                          nowego zarządcę i będzie pieknie.
                          A co do miejsc parkingowych to nie sądze że miejsca pod blokami sie ostaną, co
                          by ni mówic to jest to duze utrudnienie dla wszystkich mieszkańców.
                          CI którzy zapłacili za prawo do parkowania, powinni ustalic z fospolem że w
                          przypadku gdy zabraknie miejsca pod blokiem fospol lub jego nastepcy zapewną im
                          podobne miejsca w pobliżu.
                          pozdro
                        • Gość: mw Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.innsoft.com.pl 14.07.04, 13:15
                          Jak to jest z tą zmianą zarządcy: Fospol wybrał firmę (pewnie bez pytania
                          mieszkańców - wspólnot), przecież chyba powinniśmy mieć wpływ na wybór firmy
                          administrującej, należałoby firmę sprawdzić, zapytać o koszty (porównać z
                          innymi firmami, ponegocjować). Chyba uczciwiej byłoby gdyby Fospol
                          powiedział: "Nie będę Wami zarządzał (ogłaszam upadłość), znajdźcie sobie nową
                          firmę".

Pozdrawiam
                          • Gość: dodo Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: 212.244.180.* 15.07.04, 08:16
                            A z kim ma fospol rozmawiać, z każdym z mieszkańców z osobna, czy ze wszystkimi
                            razem.
                            Dopóki nie zostana wybrani przedstawiciele kazdej wspólnoty, nie zarejestruja
                            sie i nie uprawomocnią to fospol z nikim nie bedzie rozmawiał i dalej bedzie
                            robił to co mu sie podoba.
                            • Gość: KrK Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.centertel.pl 15.07.04, 13:45
                              Ta inna firma to FOSPOL tylko w innym opakowaniu. Z FOSPOL-u została wydzielona
                              część zajmująca się administrowaniem i stworzono nową firmę. FOSPOL upada ale
                              SELBUD funkcjonuje (ci sami ludzie).
    • zz_marcin Re: Fospol Ząbki - akty notarialne 30.06.04, 16:35
      Forum miasta Ząbki:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=97
      • Gość: mrutko11 Re: Fospol Ząbki - akty notarialne IP: *.citicorp.com 01.07.04, 11:05
        Co z tego, ze forum, jak nie mozna ani odpisac, anie rozpoczac nowego watku bez
        posiadania konta na gazeta.pl...A moze ja juz nie chce miec setnego konta i
        setnego hasla...Troche to bez sensu.
        Pozdrawiam
        • sloggi Re: Fospol Ząbki - akty notarialne 09.07.04, 09:25
          Takie są zasady GW. Może to i lepiej, bo są ludzie, którzy podpisują się
          wieloma określeniami "gościa portalu".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka