Gość: jan IP: 195.117.9.* 27.12.11, 00:11 czy to jest realne, że w Warszawie np na Ochocie czy Mokotowie mieszkania stanieją do 4000 zł za metr? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.12.11, 01:08 NIE Odpowiedz Link Zgłoś
wandotroll1 Re: wkrótce 4000 zł za metr? 27.12.11, 09:43 > czy to jest realne, że w Warszawie np na Ochocie czy Mokotowie mieszkania stani > eją do 4000 zł za metr? Możliwe to jest wszystko, lecz by to nastąpiło, musi przyjść taki kryzys by nie było cię stać na bochenek chleba, wtedy przez krótki okres mieszkania może będą nawet i po 500 zł za metr, tylko, że chleb będzie kosztował 1.000.000 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.11, 10:58 Ja sądzę, że bardziej realna jest cena ok 5 tys. za m2 i to w dobrej lokalizacji. Już teraz można znaleźć w wielkiej płycie ceny poniżej 6 tys./m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.12.11, 17:58 To kup te wielka plyte :-) Ludzie - przestancie snic. Jesli ty czekasz na cene np. 5000, to inni juz przy 6000 - 7000 to wykupia. Dobra lokalizacja przeczy troche wynaganiom cenowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: wkrótce 4000 zł za metr? 27.12.11, 18:28 Gość portalu: m napisał(a): > Jesli ty czekasz na cene np. 5000, to inni juz przy 6000 - 7000 to wykupia. > Dobra lokalizacja przeczy troche wynaganiom cenowym. A 2-3 lata temu byś napisał: "jeśli ty czekasz na cenę np. 7000, to inni już przy 9000-10000 to wykupią"? Żebyśmy się dobrze zrozumieli: nie interesują mnie ceny na Mokotowie, więc i to, czy spadną do poziomu 5000 zł za m2 czy nie. Ale sposób rozumowania, który proponujesz jest błędny... Nic się sytuacja ostatnich lat nie nauczyła? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.azylnet.com 27.12.11, 19:13 Wieksze metraze teraz na Mokotowie mozna kupic za 7k,rok czy dwa lata temu bylo to nie do pomyslenia.i mowa zarowno o rynku wtornym i pierwotnym. W 4k na Mokotowie to nigdy nie wierzylem ale sadze ze za rok 6k lub wysokie 5k/m2 w zaleznosci od lokalizacji (na tymze mokotowie),stanie i rozkladzie zarowno starsze i nowe mieszkania beda dostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucynka 58 Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.subscribers.sferia.net 27.12.11, 19:31 Ja kupiłam kawalerkę w budynku z cegły na Dąbrowskiego w Warszawie za 5,5/m, pod wynajem teraz jeszcze kupię domek pod miastem w atrakcyjnej cenie. Pan z banku powiedział że mogę jeszcze kupić na kredyt samochód dla kochanka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tygrys Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.olsztyn.mm.pl 27.12.11, 21:12 @ll - co do 4 za metr na mokotowie, to Triton bodajze przy metrze wilanowska sprzedawal po 4 za metr jak banieczka ruszala, akurat sie temu z ciekawoscia wtedy przygladalem. Czy to wroci? Watpie, musialaby gospodarka ostro tapnac, a to rgorsza opcja niz drogie mieszkania. Ale te 6 za metr jest realne moim zdeaniem. Na razie tanieja w mniej interesujacych dzielnicach, czyli Bialoleka (zarowno Zielona jak i Tarchomin i Nowodwory), Ursus i wioski typu Wesola i Wawer ktore Warszawa bardzo chcialyby byc, ale nie sa;) Tam spadki sa i to sensowne, a wszystko to jeszcze de negocjacji, przynajmniej 15 - 20% Zdumiewa mnie za to ze paskudna Wola, dalekie Bemowo i tego typu popierdolki tak trzymaja ceny. Ale do czasu, nowe budownictwo to badziewie, a cala reszta to pozny gierek i radosne dresiarstwo i blokersi. Ogolnie idzie ku lepszemu, na wiosne bede kupowal mieszkanie, to opowiem jak bylo;) Odpowiedz Link Zgłoś
mufffa Re: wkrótce 4000 zł za metr? 27.12.11, 21:23 > Na razie tanieja w mniej interesujacych dzielnicach, czyli Bialoleka (zarowno > Zielona jak i Tarchomin i Nowodwory), Ursus i wioski typu Wesola i Wawer ktore > Warszawa bardzo chcialyby byc, ale nie sa;) Tam spadki sa i to sensowne, a wszy > stko to jeszcze de negocjacji, przynajmniej 15 - 20% To nie są SENSOWNE spadki! Nie według prawideł ekonomii, które wraz z Poszim staraliśmy się wam wbić do łbów przez te lata (w zacięciem jak literacka Siłaczka). Białołeka i Ursus to było c.a. 3 klocki/em kwa, więc 70-90% drożej dzisiaj to daleko to cen równowagi po odstawieniu kroplówki. Nie mącić! Bo pogonimy z klubu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tygrys Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.olsztyn.mm.pl 27.12.11, 23:32 Mufffa, ty mnie nie draznij, ty z Poshim na noze szedles;) Siedze na tym forum juz pare latek hehe, a co do spadkow - do cen sprzed banki nie wroca, chyba, ze bedzie katastrofa gospodarcza, ziobro zostanie glownym ekonomista, a jarek prezydentemn, wtedy i po zlotowce beda. Ogolnie ceny jednak rosnal, tak samo jak poziom zycia, a te przewartosciowane obecnie jeszcze spadna a potem dobija do normalnej srdeniej warszawskiej, ktora nawet bez banki bylaby nieco wyzsza dzis niz 5 lat temu. Zauwaz tez, ze ja wcale nie mowie, ze te ceny ktore sa obecnie juz mnie satysfkacjonuja, na poczatku banieczki kawalerki na Bemowie lataly po 150 tysia, teraz za 200 lataja na Bialolece, wiec slodko nie jest. Ale jeszcze rok temu lataly po 250, zatem widac swiatelko w tunelu. Sytuacje pogarszaja jeszcze jelenie, ktore nie chca kupowac taniej, bo ogladaja tv. Moj kumpel jakis czas temu puszczal na Bielanach niecale 50 metrow, wystawil za 350 zeby miec z czego targowac, byl sklonny sprzedac za 320 z pocalowaniem w lapke, ale coz z tego skoro przyszla jakas debilka i kupila bez targow za cene wywolawcza!? Szkoda,z e jej nie poznalem, bo bym teraz dzwieknal i spytal, czy dla mnie tez nie ma odpali 30 kola za piekne oczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MatkoBoska Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.play-internet.pl 28.12.11, 08:53 Do takich cen potrzebne są dwa czynniki. Pierwszy to totalne przykręcenie kurka z kredytami przez wielkie banki, co właśnie się na naszych oczach dzieje. I to nie chodzi o żadne tam rekomendacje a o prosty fakt że większość banków w EU, właścicieli Polskich placówek/brandów to bankruci, którzy mają kapitał teraz zbierać a nie pożyczać. Co to zmienia? Ano to, ze nieruchomości jak paręnaście lat temu będzie się kupowało za to co się zebrało a nie za to co się pożyczyło. A to już jest gigantyczna zmiana skali ilości pieniądza na rynku, a to wyznacza właśnie cenę. Druga sprawa to demografia, ostatnia dekada to wielki wyż i pompowanie cen. Nadchodzące dekady to niż demograficzny i epoka pustostanów, których nikt nie chce. Nie sądze by to spotkało mokotów czy ochotę, bo na najlepsze części miasta się zawsze popyt znajdzie, ale reszta będzie dołowała aż miło, nie mówiąc o innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: wkrótce 4000 zł za metr? 28.12.11, 13:04 Do tego mamy jeszcze nadchodzący rok z rosnącym bezrobociem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as chyba siedzac na klopie IP: 94.75.122.* 16.02.12, 20:40 Gość portalu: Pan Tygrys napisał(a): > Mufffa, ty mnie nie draznij, ty z Poshim na noze szedles;) Siedze na tym forum > juz pare latek hehe, a co do spadkow - do cen sprzed banki nie wroca, chyba, ze > bedzie katastrofa gospodarcza, ziobro zostanie glownym ekonomista, a jarek pre > zydentemn, wtedy i po zlotowce beda. Ogolnie ceny jednak rosnal, tak samo jak p > oziom zycia, a te przewartosciowane obecnie jeszcze spadna a potem dobija do no > rmalnej srdeniej warszawskiej, ktora nawet bez banki bylaby nieco wyzsza dzis n > iz 5 lat temu. Zauwaz tez, ze ja wcale nie mowie, ze te ceny ktore sa obecnie j > uz mnie satysfkacjonuja, na poczatku banieczki kawalerki na Bemowie lataly po 1 > 50 tysia, teraz za 200 lataja na Bialolece, wiec slodko nie jest. Ale jeszcze r > ok temu lataly po 250, zatem widac swiatelko w tunelu. Sytuacje pogarszaja jesz > cze jelenie, ktore nie chca kupowac taniej, bo ogladaja tv. Moj kumpel jakis cz > as temu puszczal na Bielanach niecale 50 metrow, wystawil za 350 zeby miec z cz > ego targowac, byl sklonny sprzedac za 320 z pocalowaniem w lapke, ale coz z teg > o skoro przyszla jakas debilka i kupila bez targow za cene wywolawcza!? Szkoda, > z e jej nie poznalem, bo bym teraz dzwieknal i spytal, czy dla mnie tez nie ma > odpali 30 kola za piekne oczy:) zes to wszystko wydedukowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukier... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.12.11, 10:25 ... myślenie jak za czasów PRL-u. Ja się nie zamierzam spieszyć, mam czas i mam swoje mieszkanie - poczekam. Jak mam przepłacać za mieszkanie jakiemuś krwiopijcy wolę kupić działkę i zbudować dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiw83 Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 13:31 jesli porowna sie ilosc i wartosc kredytow hipotecznych do konsumpcyjnych to okazuje sie ze te pierwsze to mala czesc tych drugich. co wiecej w listopadzie poraz pierwszy od dlugiego czasu ich wartosc ZMALALA wg NBP. Jak to odczuwa rynek? pracuje jako architekt pierwsze ogniowo lini w procesie inwestycyjnym, w tej chwili jest rzeż na rynku, nie ma za wiele pracy projektowej , oczywiscie coś sie kreci, ale wolno, zamowienia publiczne? juz prawie nie istnieja bo miasta sa zapakowane w kredyty po granice mozliwosci. Konkursy 150 chetnych; sic!!. Przetargi jak juz sa to przy budrzecie 500 tys najmniejsza cena to ok 115 tys, duuzo mniej budrzet zamawiajacego, sporo pracowni srednich i malych ciezko przedzie. Teraz na rynku jest sporo inewestycji, tylko projekty na nie powstawaly w latach 2007-2008(czas prosperity) Brak zaufania jest glownym problemem, a ten brak zaufania sie poglebia, a zatem ilosc biznesow sie zmniejsza. Kredyty napedzily rynek, ale to one tez spowoduja spory upadek na rynku. Fala spadkowa w 2008 roku trwala ok roku, ta fala ktora teraz sie zaczela(kwiecien) bedzie trwac ok 2,2 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.11, 19:14 A czemu nie 2,3 roku? Skąd ta liczba? PS. piszemy "budżet" nie "budrzet" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiw83 Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.11, 12:05 wynika to z wyliczen pewnego Pana,niestety jego dzielo utracilem po zawirusowaniu kompa. podczas swojej pracy zauwazyl cykle na rynkach ipodzielil je na duze trwajace 8,6 roku skladajace sie z mniejszyh fal kazda po 1,075 roku kazda, na poczatku i na koncu kazda ma po 2 x1,075 posrednie sa po 1,075. Sa tez wieksze cykle, taki np 265 letni ktory sie wlasnie konczy, totalny upadek koniunktury u finasow. Jestesmy na poczatku tej fali. Moge byc i analfabeta, czy to co pisze jest dla kogokolwiek zrozumiale to mnie nie interesuje, z doswiadczenia wiem ze jak komus zalezy to zrozumie, a takim co sie czepiaja do znaczkow przy a e c itp, przykro mi, ale nie zamierzam tego poprawiac . istnieje test ktory pokzuje ze mozg jest w stanie rozpoznac wyraz nawet jesli tylko polowa literek jest prawidlowa, zatem jesli ktos ma problem to niech popracuje nad swoimi umiejetnosciami. Odpowiedz Link Zgłoś
wandotroll1 Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie 29.12.11, 21:31 Możesz coś więcej o tej fali napisać. Co według tego Pana miało się teraz w najbliższej i dalszej przyszłości dziać, bo to tak jasno nie wynika z tego co napisałeś. PS. Jak widzisz nie czepiam się :) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie 30.12.11, 01:06 wandotroll1 napisała: > Możesz coś więcej o tej fali napisać. Artykuł pana Armstronga... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiw83 Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 14:07 dzieki, mialem troche obszerniejsza wersje, ale ta tez jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiw83 Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 11:00 Z checia napisze przesłałbym ksiazke, pisana zreszta przez niego w wiezieniu, ale ja utracilem. Podstawowy cykl dzieli sie na 8 mniejszych dlugi wzrostowy skladajacy sie z 2x1,075 jeden korekcyjny 1,075 roku fali wzrostowej 1,075 fali spadkowej 1,075 fali korekcyjnej 1,075 i duzej fali spadkowej 2x1,075( w ktorej powinnismy byc teraz daty wedlug niego dla koncow ostatnich fal 1994.25 2002.85 2011.45 wiec powinnismy byc na koncu fali, ale od zajmuje sie astrologia finasowa i cykl 8,6 to czas zajscia na siebie pola elektromagnetycznego ziemi i slonca cykl ten ostatnio sie wydluza a zatem te cykle powinny tez sie wydluzac. o wiecej sa wieksze fale 37.33x6 daje 224 72 letnie, wedlug niego wlasnie ten cykl w ktorym jestesmy daje koniec wielu falom, i dazymy do sporych spadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.11, 01:09 Ten rzekomy ekonomista to jakiś hochsztapler i świr. To stek nienaukowych bzdur. W tym kontekście nawet nie dziwi mnie twoja nieznajomość ortografii na poziomie szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie 31.12.11, 01:50 Gość portalu: ekonomista napisał(a): > Ten rzekomy ekonomista to jakiś hochsztapler i świr. To stek nienaukowych bzdur > . W tym kontekście nawet nie dziwi mnie twoja nieznajomość ortografii na poziom > ie szkoły podstawowej. Twój post również daleki jest od poziomu naukowej dysertacji... Teoria jak teoria. Można się z nią zgadzać lub nie. Można szukać jej potwierdzenia w danych empirycznych itd. Ale by obalić jakąś teorię nie wystarczy zdezawuować jej autora... A używanie argumentów ad personam (zwłaszcza gdy istnieją inne) sugeruje, że wiele do powiedzenia się raczej nie ma. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WykształconyNapływ Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.aster.pl 29.12.11, 01:20 Ciekawi mnie, któraż to z uczelni nadaje tytuł magistra inżyniera architektury analfabetom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaa Re: Niech sobie wykupują. Mieszkania to nie cukie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.12, 15:37 a zanim go wybudujesz to gdzie będziesz mieszkał, albo za co bedziesz go budowal jezeli nadl bedziesz mieszkał w tym co juz masz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 10:07 "...Bouygues Immobilier Polska. Ta firma jeszcze tydzień temu w inwestycji na Bielanach oferowała garaż gratis do pierwszych 10 mieszkań. Teraz tę promocję zastąpiła obniżką cen, która objęła 35 mieszkań. Metr kwadratowy kosztuje w nich od 6,15 do 6,9 tys. zł. Wcześniej za metr trzeba było zapłacić ok. 7,5 tys. zł..." Kurcze trzeba lecieć, bo wykupią! :) serwisy.gazetaprawna.pl/nieruchomosci/artykuly/594470,jak_mieszkanie_to_z_promocji_np_z_fiatem_za_1_23_zl.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raaabe Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.12, 11:09 Od siebie dodam: Pewien Dev na Wilanowie (nie Ostoja, nie Robyg, nie Acciona, nie Scandinavian...) w zeszłym roku startował do mnie z ceną z kosmosu 8200-8600/m2. Wczoraj nowa oferta i już tylko 6100-6200 za 3 pokoje 80m2. Inny Dev co to na Targówku od 2009 nie może sprzedać mieszkań i stoją puste, w zeszłym roku w wakacje rozmowa ze mną zaczynała się od 7800/m2. Dzisiaj już mieszczą się w limicie RnS czyli 6450 i to na starcie. Mam wyliczać dalej? Na Pysk pazerni krwiopijcy!!! PS. Inna sprawa że moja zdolność w EUR z dnia na dzień spadła o 150tys :)) Ale tym się nie martwię bo mnie nie dotyczy w zasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.free.aero2.net.pl 16.02.12, 12:43 Wilanow i mieszkanie 80mkw to za rok bedzie po 5 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.free.aero2.net.pl 16.02.12, 12:47 Warto wkleic wiekszy cytat: "Sami deweloperzy przyznają, że w tym roku branża może wyjątkowo mocno walczyć o klienta, szczególnie na największym warszawskim rynku. Firma Emmerson szacuje, że na początku 2012 r. w stolicy można było wybierać spośród 18,5 tys. mieszkań, w tym ok. 4,5 tys. gotowych. – To będzie rok promocji. Konkurencja jest coraz większa, klienci szukają jak najniższej ceny za wybrany typ mieszkania – mówi Krzysztof Foder, menedżer ds. sprzedaży z Bouygues Immobilier Polska. Ta firma jeszcze tydzień temu w inwestycji na Bielanach oferowała garaż gratis do pierwszych 10 mieszkań. Teraz tę promocję zastąpiła obniżką cen, która objęła 35 mieszkań. Metr kwadratowy kosztuje w nich od 6,15 do 6,9 tys. zł. Wcześniej za metr trzeba było zapłacić ok. 7,5 tys. zł. Spółka chce zwiększyć zainteresowanie klientów i tempo sprzedaży. Na dodatek przy cenie niższej niż 6,435 tys. zł za metr kupujący mogą wziąć kredyt w ramach programu „Rodzina na swoim” („RnS”). Na podobny zabieg w Gdańsku i Warszawie zdecydował się Robyg, który z okazji walentynek w tym tygodniu obniżył ceny w kilku inwestycjach do poziomu pozwalającego skorzystać z „RnS”. W Gdańsku oferuje mieszkania za mniej niż 5 tys. zł za metr, podczas gdy limit w ramach „RnS” wynosi tam ok. 5,1 tys. zł. W warszawskim Wilanowie w ramach promocji minimalną cenę spółka wyznaczyła na 5,555 tys. zł, podczas gdy w promocji styczniowej ceny zaczynały się od 6,435 tys. zł." Zapowiada sie naprawde dobry rok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ban Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 14:24 Branża ostatnio mówiła o braku wpływu rodziny na swoim na rynek deweloperski. Cenki dążą do tych limitów bo lemingi są mamione ile to kosztuje m2 mieszkania a skoro te dane publikuje państwowy urząd to w/g nich te cenki własnie takie być powinny, usankcjonowanie wziętych z sufitu w świetle prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weer Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.ip.netia.com.pl 29.12.11, 12:42 puki będą chętni płacić 7-8k PLN/m2 ceny nie zejdą niżej. jak skończą się chętni - ceny spadną Odpowiedz Link Zgłoś
mufffa cpi 30.12.11, 09:05 a jak szanowne jelenie uważają - kiedy kolejne WZROSTY stóp procentowych? w lutym czy może już w styczniu? :) miesiąc CPI 06/2011 4,2 07/2011 4,1 08/2011 4,3 09/2011 3,9 10/2011 4,3 11/2011 4,8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: cpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 15:22 wlasnie, dlaczego w tv wciskaja ludziom kit, ze beda obinizki stop procentowych? przeciez pewnikiem jest, ze stopy tylko "w gure", pewnie juz przy kursie eur/pln 4.70 (ktory jest nierealny hahaha - wg kreydciarzy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolar Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.11, 21:14 stanieja do 1k usd za metr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BumBum Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 14:13 Spadek do 4 tys.? Ahahahahaha :D Nigdy. No, chyba że na wiosce :P Owszem, ceny spadną, ale o 2-3 procent. Polecam artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
pijak.i.zlodziej Re: wkrótce 4000 zł za metr? 20.01.12, 16:59 Ladne klamstewka. Z wieloletnich doświadczeń rynków rozwiniętych wynika, że średni czas trwania korekty po okresie tego rodzaju boomu, jaki polski rynek nieruchomości przeżywał w latach 2003-2008 wynosi średnio od 5 do 6 lat. to bum zaczal sie w 2003 ? Aha i korekta rozpoczela sie w 2008 ? Toc panowie jeszcze w 2009 twierdziliscie, ze to ledwie drobne korekty po ktorych wzrosty a nie "korekta". W Japonii korekta trwa od lat 90-tych. W US konca korekty nie widac. Za to u nas "korekta sie juz konczy", prawda ? Może to oznaczać, że zbliżający się wielkimi krokami nowy 2012 rok będzie w Polsce najkorzystniejszym okresem Jak kazdy poprzedni wg was. 2008, 2009, 2010. Ubozenie spoleczenstwa, podwyzki co krok, dziura w budzecie, dramatyczna demografia wszystko to nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dancer Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 05:03 Przestań zas..rywać to forum: Autor: Gość: Zumba IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 13:59 Autor: Gość: Radek IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 14:09 Autor: Gość: BumBum IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 14:13 Poz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franio Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: 77.247.181.* 21.01.12, 21:41 Jakie 4000 nie są warte nawet 3000. Ja kupię kiedy będa po 2500 jak nie to łachy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 23:54 Ceny mieszkań zostały wywindowane do obecnych poziomów za sprawą boomu na kredyty mieszkaniowe w latach 2003-2007. Żeby te ceny wróciły do punktu wyjścia, ci ludzie musieliby zacząć pozbywać się swoich mieszkań. Ale te mieszkania są zadłużone na kilkadziesiąt lat, więc nie bardzo mogą ich sprzedać. A zatem ceny mieszkań pozostaną wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.play-internet.pl 22.01.12, 00:17 Podoba mi sie konkluzja-zglosze Twoja kandydature do ekonomicznego Nobla. Czyli wplyw na ceny maja tylko te mieszkania kupione w ostatnich latach na kredyt?I inne oferty z rynku wtornego oraz to co buduja devy na ceny nie ma wplywu?Buahahhahahaha ja sie nie dziwie ze tylu ludzi dalo sie zaladowac w d.pe skoro swiadomosc ekonomiczna jest taka a nie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 10:27 Niezła ta logika. To chyba z cukrem tak samo? Skoro ludzie go nakupowali po 5,50 PLN z zapasem na 3 lata, to teraz cukier nie zejdzie poniżej tej ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plemier_pilkarz Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 10:42 juz to tlumaczylem ze na nieruchomosciach nie mozna stracic, podobnie jak na akcjach deweloperow, wystarczy popatrec na wykres!!!!! zobaczcie jak znajomym wzrosla wartosc mieszkan, kupowali po x frankow po 2-2.5 wszyscy sa dzisiaj bagaczami i nie mieszkaja u mamusi sa panami tego swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. N. Westor Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.183.218.98.dsl.dynamic.t-mobile.pl 22.01.12, 16:06 > Ceny mieszkań zostały wywindowane do obecnych poziomów za sprawą boomu na kredy > ty mieszkaniowe w latach 2003-2007. Żeby te ceny wróciły do punktu wyjścia, ci > ludzie musieliby zacząć pozbywać się swoich mieszkań. Ale te mieszkania są zadł > użone na kilkadziesiąt lat, więc nie bardzo mogą ich sprzedać. A zatem ceny mie > szkań pozostaną wysokie. Niezły wniosek. Spytaj jak się czują spłacający mieszkania kupione po 9 tys. w kredycie (nierzadko walutowym, złotówka w zeszłym roku straciła 15% do euro, a lat jeszcze trzydzieści), kiedy po drugiej stronie ulicy deweloper oferuje takie same w tej chwili już po 6,5 tys. i nikogo to nie obchodzi, NIKT NIE CHCE KUPIĆ. Ciekawe jak długo będą stały puste bloki, mówisz, że kilkadziesiąt lat? Ciekawe jak długo zamierzają nie sprzedawać ci, którzy pragną sprzedać swoje mieszkanie, mówisz, że klikadziesiąt lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 21:12 Żeby ceny spadły za sprawą rynku wtórnego, ludzie masowo musieliby pozbywać się mieszkań, które kupili na górce. Tymczasem nikt nie ma takiej ochoty, bo nie miałoby to dla nich sensu. Tym bardziej, jeśli mieszkanie jest zadłużone. W zeszłym roku chciałem kupić mieszkanie z rynku wtórnego i obejrzałem kilka mieszkań na Białym Kamieniu w Warszawie (przy Polu Mokotowskim). Zobacz ceny na www.bialykamien.com.pl/?polecane-oferty,15 - ci ludzie nie przyjmują do wiadomości, że jest kryzys i chcą po ponad 15 000 za metr. Oglądałem również mieszkania z rynku wtórnego w Śródmieściu i tak jest wszędzie. Za zapyziałe mieszkanie ludzie chcą po kilkanaście tyś za metr i nie są skłonni do wielkich ustępstw - bo nie chcą stracić na całym interesie. Dlatego podtrzymuję tezę, że ceny na rynku wtórnym specjalnie nie spadną. Rynek pierwotny - owszem, jest większa walka o klienta. Tu również rozglądałem się za mieszkaniem w zeszłym roku. Złote Tarasy - 25 000 za metr, Mokotowska 59 - podobnie, Emilii Plater 11 - koło 15 za metr, Grzybowska 4 - 15 000 za metr, Trio na Stawki - 12 000 za metr. Udało mi się nadludzkim wysiłkiem wynegocjować 10% rabatu od tej ceny i coś-tam kupiłem, idąc na kompromis jakościowy. Podsumowując - może i w słabszych rejonach jest spadek cen, ale jakoś gdy mieszkanie kupowałem, to tego niestety nie dostrzegłem. Może powinienem był szukać gdzieś na przedmieściach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tygrys Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 22:40 I co Panie Marek, chcesz pan nam wmowic, ze spadajace ceny na rynku pierwotnym nie beda mialy wplywu na ceny na rynku wtornym? Jasne, zostanie sporo kosmitow ktorzy moga czekac i oni czekac beda do usranej smierci, ale ci ktorzy beda chcieli sprzedac, sprzedadza taniej i tyle, zasad rzadzacych rynkiem nawet kosmici z wirtualnymi milionami nie zmienia. W tej chwili nie ma opcji innej jak spadki, nie ma zadnych przeslanek ekonomiczno-spolecznych dla wzrostow lub chocby utrzymania sie cen, i nic, zadne zaklinanie tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 01 Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.183.218.98.dsl.dynamic.t-mobile.pl 22.01.12, 23:19 > I co Panie Marek, chcesz pan nam wmowic, ze spadajace ceny na rynku pierwotnym nie beda mialy wplywu na ceny na rynku wtornym? jest po meczu, to jasne, tyle że ta wiedza upowszechnia się powoli. Załamanie było w 2009, a gazety ledwie w 2011 zaczęły pisać o spadkach. Marek pewnie jest telewidzem, więc dopiero niedługo się dowie. Chyba że jest to Marek W., który prawdopodbnie o spadkach nie dowie się nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: wkrótce 4000 zł za metr? 23.01.12, 12:38 W wielu przypadkach nie ma mowy o "chceniu" - wystarczy podział majątku spadkowego czy wspólności małżeńskiej i już trzeba spłacić albo sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 01 Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.183.218.98.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.01.12, 00:04 Rzeczywiście intrygująca oferta, apartament 248 metrów, cena metra 25 tys., całość 6 milionów 200 tys., stan deweloperski, nieotynkowane pustaki (jest galeria), więc wykończenie pewnie jeszcze z milion. Szok! www.bialykamien.com.pl/?mokotow-bialy-kamien-248-5-m2-6-pokoi-1-pietro,25# Ale są też wykończone po 21 tys. metr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weer Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 09:17 rzeczywiście - wynika, że nawet nie planują ścian otynkować! co za beznadzieja! chyba na serio ludzi mają za idiotów do golenia kasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacper Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 09:55 Na co komu tynki jak z reguły i tak większość ścian się wyburza i projektuje od nowa. Ja wychodzę z założenia że jak już ktoś kupuje takie mieszkanie to na pewno tynki nie stanową problemu. A ten apartament bardzo ciekawy, z widokiem na drzewa a nie na blok więc cena jest na pewno tym podyktowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skamieniały Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 10:42 Przecież na tych zdjęciach widać jak wół że ściany budowane z taniej silki są po prostu krzywe. Apartament za 6 milionów pln budowany po pijaku przez mańka i zdzicha, z materałów stosowanych do budowy obór na wsi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.180.66.179.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.01.12, 16:31 Nie wiem czemu się czepiacie?! Przecież nazwa wszystko tłumaczy "Biały kamień", powinni być tylko bardziej dokładni i nazwać "Biały pustak". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as jak juz hejtujesz IP: 94.75.122.* 16.02.12, 21:04 Gość portalu: skamieniały napisał(a): > Przecież na tych zdjęciach widać jak wół że ściany budowane z taniej silki są p > o prostu krzywe. > Apartament za 6 milionów pln budowany po pijaku przez mańka i zdzicha, z mater > ałów stosowanych do budowy obór na wsi ? to sie najpierw podszkol a potem pokaz gdzie te sciany sa krzywe ? Pozdrawiam Maniek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: jak juz hejtujesz IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 10:50 > to sie najpierw podszkol a potem pokaz gdzie te sciany sa krzywe ? twoim zdaniem są proste? W takiej sytuacji atrakcyjność oferty niewykończonego polskiego mieszkania w bloku po 21 tys. metr znacznie wzrasta a w ogóle to ciesz się, że inwestycja budzi zainteresowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIK Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: 88.220.105.* 16.02.12, 14:30 Mokotów, Ochota to dobre lokalizacje i tu ceny raczej nie spadną choć okazje zawsze sie moga trafić. Ale 4k to cena przy której rentowność netto wynajmu to skromnie licząc 9% (licząc 10 miesięcy * 40 PLN/metr *0,91) czyl dwa razy wieksza niz teraz i byłaby to swietna inwestycja wiec chętnych cały tabun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 16:08 > Ale 4k to cena przy której rentowność netto wynajmu to sk > romnie licząc 9% > (licząc 10 miesięcy * 40 PLN/metr *0,91) czyl dwa razy wieksza niz teraz i była > by to swietna inwestycja wiec chętnych cały tabun Hm... a licząc 10 miesięcy x 80 PLN / metr * 0,91 to już całe 18 % Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanialastminute.pl Re: wkrótce 4000 zł za metr? 16.02.12, 20:07 Nic podobnego - nie ma takiej opcji proszę ja Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwek Staniura Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.12, 08:42 Według mnie na Mokotowie na pewno ceny będą się lepiej trzymać niż na Ochocie, wystarczy popatrzeć na portalach z mieszkaniami. Mokotów zawsze będzie bardziej "prestiżowy", mówię oczywiście o najlepszym rejonie czyli Stary Mokotów. Tu ceny jak widać nie spadają i co ciekawe mieszkania się sprzedają. Ja osobiście mieszkam blisko Pola Mokotowskiego i jestem zadowolony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.free.aero2.net.pl 17.02.12, 15:10 Dzisiaj z Wyborczej wypadla mi reklamowka Polnordu.I co tam widzimy?Oferte 2 pokoje 40mkw Wilanow za 265 tysi czylu 6,5k za mkw.2 czy 3 lata temu takie mieszkania Polnord sprzedawal za 400k zl.I te 265 k to ofertowa wiec pewnie mozna jeszcze cos urwac z tego. Fajnie musza sie czuc idioci ktorzy zaplacili 400k :) Wychodzi na to ze mieszkanie 100mkw kosztuje pewnie teraz z 5k,jak tak dalej pojdzie to za rok bedzie 4k za mkw.I to jest maks co mozna zaplacic na tym wygwizdowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyster Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 17:58 Myślę że dobrze należy sprawdzić czy te mieszkanie realnie tyle kosztuje bo często jest to haczyk,a potem jak wszystko dobrze się policzy to mieszkanie kosztuje 7,5k za metr. Owszem może i jest za 6,5 ale pewnie parter z kiepskim widokiem.. Zresztą co tu dużo gadać Wilanów to jak koniec świata :-) Na Mokotowie w nowych inwestycjach to można tylko pomarzyć o takich cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rns Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.home.aster.pl 17.02.12, 18:42 Właśnie realnie tyle kosztują na Wilanowie u większości developerów. Łapią jelonki na rodzinę na swoim póki jeszcze można i dlatego ostatnio ceny się trzymają tych okolic. Przy takiej podaży i jak zlikwidują zupełnie rns to dopiero pójdzie ostro w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geralt Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.jmdi.pl 18.02.12, 10:09 Ja 2 tyg. temu kupiłem ponad 115m (plus 18m2 balkony) mieszkanie od dewelopera (częściowo wykończone) w Legionowie (5 min spacerkiem od stacji SKM, SKM 25 min do Dworca Gdańskiego) za niecałe PLN3900 za m2. Negocjujcie mocno, zwłaszcza jeśli kupujecie za cash od małego dewelopera. Oni są teraz w czarnej d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 12:59 W Radomiu też tanio można kupić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geralt Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.jmdi.pl 18.02.12, 14:20 W Legionowie infrastruktura jest zdecydowanie lepsza niż w nie jednej części Warszawy. Ale skąd Ty możesz o tym wiedzieć, skoro pewnie nie wystawiasz nosa poza swój wielkomiejski mokotów czy ochotę za 8-9tys. za m2. Twój radomski sarkazm jest zupełnie niepotrzebny. Mój post miał charakter czysto informacyjny - każdy rozsądny kupuje mieszanie tam, gdzie mu najbardziej odpowiada stosunek ceny do lokalizacji. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weer Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.12, 09:40 niektórym zrzędom kupić w śródmieściu za 2500zł/m2 to beznadziejnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WykształconyNapływ Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.aster.pl 20.02.12, 21:39 Gość portalu: geralt napisał(a): > Ja 2 tyg. temu kupiłem ponad 115m (plus 18m2 balkony) mieszkanie od dewelopera > (częściowo wykończone) w Legionowie (5 min spacerkiem od stacji SKM, SKM 25 min > do Dworca Gdańskiego) za niecałe PLN3900 za m2. > Negocjujcie mocno, zwłaszcza jeśli kupujecie za cash od małego dewelopera. Oni > są teraz w czarnej d... Czyli kupiłeś pod Warszawą w cenie jak w Berlinie. Wiem, że to taniej niż w Warszawie, ale nie zmienia to faktu, że zdrowo przepłaciłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geralt Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.jmdi.pl 20.02.12, 22:54 Moze przepłaciłem, może nie. Time will tell. W każdym razem PLN 3.900 za m2 to cena jaką płaciłem za inne mieszkanie w tej okolicy w 2003 r. indeksowana średnią z inflacji CPI, inflacji materiałów budowlanych oraz wzrostu płac w okresie 2003-2011. Uważam to za bardzo dobry deal, bo cena jest na poziomie tej sprzed bańki kredytowej. Jeśli ceny spadną niżej to na pewno nie na długo a ja nie mam zamiaru czekać i ryzykować łapaniem lokalnego dołka. Odnośnie Berlina nie zapominaj, że Berlin to nie jest raj - 13% bezrobocie jest prawie 4x wyższe niż w Wawie, ze względu na NRDowsą spuściznę. Powiesz, że infrastruktura jest o niebo lepsza niż w Wawie - pewnie tak jest, nie mniej jednak ja na dojazd legionowską koleją miejską nie mogę narzekać. Nowe klimatyzowane pociągi, nowe tory, połączenia w godzinach szczytu co 15min. Dodatkowo w promieniu 1 km pełna infrastruktura przeszkoli i szkół oraz punktów usługowych. No i za 4 miesiące otwiera się lotnisko w Modlinie - skończą się udręka wakacyjnych 2 godzinnych dojazdów na okęcie - do Modlina pociągiem jedzie się 15 min. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WykształconyNapływ Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.aster.pl 20.02.12, 23:50 To sobie jeszcze porównaj wysokość przeciętnego wynagrodzenia za pracę w Berlinie i Warszawie (już nie mówię o Legionowie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geralt Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.jmdi.pl 20.02.12, 23:58 A Ty sobie porównaj koszty życia w Berlinie i Warszawie... Moim zdaniem nie ma co porównywać czegoś co jest nieporównywalne. Skoro jesteś takim zwolennikiem Berlina, to może się tam przeprowadź. Podkreślam jeszcze raz, mój post miał mieć charakter czysto informacyjny - każdy wyciągnie sobie z niego wnioski dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajwaj Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 09:15 Akurat koszty życia w Berlinie czy w Warszawie są w zasadzie takie same. Ale to tak na marginesie. Odnośnie Legionowa. Wszystko fajnie i spoko. Tylko teraz tak: Wyjazd do kina - minimum 0,5 dniowa wycieczka Wyjazd do teatru - minimum 0,5 dniowa wycieczka Wyjazd do Galerii Handlowej - minimum 0,5 dniowa wycieczka Zakupy w najbliższym Tesco - ileś tam godzin autem w te i we wte Dowóz dzieci na zajęcia dodatkowe typu angielski, konie, rytmika, basen - dojazd autem. Modlin i lotnisko. Sprawdziłeś ścieżki lądowania i startu samolotów? Czy przypadkiem nie nad głową? Jak nie daj boże pracę stracisz to w jaki sposób i za ile wynajmiesz to mieszkanie? Jest w ogóel jakikolwiek potencjal an wynajem w tej lokalizacji??? Nie krytykuję twojego wyboru. Tylko że mieszkanie w takim Legionowie, Pruszkowie, Piasecznie i innych Otwockach czy Grodziskach ma swoje poważne minusy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geralt Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.ingbank.pl 21.02.12, 10:27 Wyjazd do kina - minimum 0,5 dniowa wycieczka > Wyjazd do teatru - minimum 0,5 dniowa wycieczka zgadza się, aktualnie jest to pewien wysiłek logistyczny, ale bez przesady - najwyżej na 1h samochodem w obie strony (w weekendy nie ma korków). Zresztą na jesieni tego roku rusza budowa Galerii Legionowo w odległości 10min od bloku w którym mieszkam (z Multikinem). > Wyjazd do Galerii Handlowej - minimum 0,5 dniowa wycieczka Bliskość galerii nie jest to dla mnie wyznacznikiem jakości lokalizacji. Jeśli galeria się wybuduje, będzie to dodatkowy upside - jeśli nie, nie będę z tego powodu rozpaczał. W odległości 500m mam centrum miasta ze wszystkim czego potrzebuję. <Zakupy w najbliższym Tesco - ileś tam godzin autem w te i we wte W odległości 500m mam Kaufland. Przeżyję bez Tesco. > Dowóz dzieci na zajęcia dodatkowe typu angielski, konie, rytmika, basen - dojaz > d autem. Znowu przesadzasz. Wszytkie powyższe zajęcia można zaarażnować w Legionowie. Modlin i lotnisko. Sprawdziłeś ścieżki lądowania i startu samolotów? Czy przypa > dkiem nie nad głową? Tak sprawdziłem - lotnisko jest 20km dalej i ścieżki podejścia są takie, że samoloty nie będą mi latać nad głową. > Jak nie daj boże pracę stracisz to w jaki sposób i za ile wynajmiesz to mieszka > nie? Jest w ogóel jakikolwiek potencjal an wynajem w tej lokalizacji??? Nie zamierzam wynajmować - zamierzam tam mieszkać przez najbliższe 10lat (jeśli nie dłużej). O pracę się nie martwię, a nawet jeśli coś się zdarzy, to mam odpowiedni zapas finansowy by móc normalnie żyć w perspektywie kilku lat. Bez kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajwaj Pointhouse i Unibep hehehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.12, 13:31 Ciekawy wywiadzik z prezesiną: "Jakie projekty realizuje Unidevelopment w ramach grupy Unibep? - W 2011r. skończyliśmy budować Point House na Mokotowie. Inwestycja składa się z ponad 230 mieszkań, z czego już sprzedaliśmy 121[...]" Hehehe tylko połowa sprzedana. To i tak należy uznać za sukces przy tych cenach jakie oni tam wołają (ponad 8k/m2). Całość wywiadu tutaj: wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,11171821,Wiceprezes_Unibepu__Krajowy_rynek_troche_slabnie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Pointhouse i Unibep hehehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.12, 08:59 No i gdzie te 4k za metr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pointhouse i Unibep hehehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.12, 09:12 Gość portalu: Waldi napisał(a): > No i gdzie te 4k za metr? spokojnie . na razie jest 5500, ale kryzys nawet się jeszcze nie zaczął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyta Re: Pointhouse i Unibep hehehe IP: *.ip.netia.com.pl 28.08.12, 12:07 sam ze sobą gadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiw83 Re: Pointhouse i Unibep hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 17:54 dolcan na targówku ma mieszkanie za 4000, na osiedlach bezczynszowych od 3500. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pointhouse i Unibep hehehe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.08.12, 16:44 Panie waldi a gdzie te mieszkania po 15 000 za metr kwadrat? A może odpowie pan też na pytanie kiedy frank będzie po 2 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznajspolke Re: Pointhouse i Unibep hehehe IP: *.play-internet.pl 10.01.14, 11:42 Unidevelopment -> perełka w grupie Unibep? więcej na: www.poznajspolke.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio trek obniżki u deweloperów wg dzielnic IP: 212.160.172.* 30.08.12, 13:32 obniżki u deweloperów wg dzielnic Jedna cena w całej Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: obniżki u deweloperów wg dzielnic IP: *.nameserverus2.com 30.08.12, 13:43 > obniżki u deweloperów wg dzielnic > Jedna cena w całej Warszawie Przestań pisać głupoty. W dobrych lokalizacjach nie tanieją (nie tanieją nie tanieją nie tanieją). To co jest w tym artykule to wyjątkowa bzdura i na pewno nieprawda. Ci co pisali, że w 2012 będzie średnio po 15 000 mieli i mają rację, przecież rok się jeszcze nie skończył!! Zapraszam do merytorycznej dyskusji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacper Re: obniżki u deweloperów wg dzielnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.12, 14:49 Ten artykuł to jakiś pic na wodę. Pokaż mi apartament na Mokotowie za 7-8 k za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: obniżki u deweloperów wg dzielnic IP: *.nameserverus2.com 30.08.12, 15:10 Gość portalu: Kacper napisał(a): > Ten artykuł to jakiś pic na wodę. Pokaż mi apartament na Mokotowie za 7-8 k za > metr. A gdzie w artykule mowa o apartamentach? W Warszawie apartamentów praktycznie nie ma. Artykuł jest o tym, że nawet na Mokotowie da się kupić nowe mieszkanie w cenach mieszczących się w limicie RnS. Dało się już w zeszłym roku w Listopadzie bo już wtedy Luxor sprzedawał w okolicach 6kPLN/m2 właśnie na Cybernetyki/Wynalazek, teraz skoro w artykule piszą o Postępu to pewnie chodzi o Arche. To jest słaba lokalizacja do mieszkania ale są też duuuuuużo gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: obniżki u deweloperów wg dzielnic IP: *.ostrowiec.com.pl 20.09.12, 20:54 W ogóle apartament jeśli nazwa "apartament" ma dalej odzwierciedlać luksusowe mieszkanie nie może być tańszy niż powiedzmy ok. 8 tys. Choć w czasach gdy bloki pełne M1 nazywa się "rezydencjami" a osiedla kilometry od wody "marinami" to może to już nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wkrótce 4000 zł za metr? IP: *.dynamic.mm.pl 16.01.14, 00:29 A co mają mówić? Nie kupuj teraz bo przepłacisz? Jeszcze nie słyszałem dewelopera wieszczącego rychłe spadki cen. Odpowiedz Link Zgłoś