Dodaj do ulubionych

10 powodów, dla których warto

IP: *.143.243.2.ultranet.net.pl 02.02.12, 17:40
wyjść z banku :)

www.bankier.pl/wiadomosc/Nie-warto-kupowac-mieszkania-w-2012-r-Za-rok-bedzie-taniej-2478535.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Lenny Ja dodam 11 powód IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.12, 08:32
      Opisane powody mają charakter obiektywny.
      Dodałbym jeszcze subiektywny - do ludzi zaczyna docierać zmiana trendu. Nawet do "najtęższych" umysłów :-)
      • Gość: Emil Re: Ja dodam 11 powód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 14:12
        Spoko jeszcze ich dużo zostało przynajmniej w Lublinie. Dużo wody upłynie zanim zajarzą, że nieruchomości podlegają cyklom a demografia ich dobije. Uff ... na szczęście już zrealizowałem zyski na tym mało płynnym rynku
        • Gość: njutek wazne ze do developerow takze zaczyna tarfiac!!! IP: *.aster.pl 05.02.12, 23:06
          powoli ale najważniejsze, że w pożądanym przeze mnie kierunku.

kilka przykładów z połowy stycznia 2012.

Deweloper na wschód od PKiNu - w grudniu mieliśmy taką promocję i ona nam się tak dobrze przyjęła, że płacimy za Pana 7m mieszkania z własnej kieszeni ale potrzebna jest szybka decyzja bo lada moment Zarząd może odwołać tę promocję. - mieszkanie 73m czyli 9,5% mniej na dzień dobry czy też za to że się w ogóle pojawiłem u nich w biurze sprzedaży.

Kolejny, po tzw sąsiedzku - jeśli się Pan zdecyduje dziś albo najpóźniej jutro to dorzucam specjalnie tylko dla Pana 2 garaże, komórkę lokatorską i myślę, że przy płatności w ciągu kilku dni to mieszkanie 110m sprzedam za 630K.

W kolejnym równie blisko sam na wejściu powiedziałem, że jeśli powyżej 8K to wychodzę...i poproszono abym został.

Jak zobaczyłem co się zaczyna dziać to pojeździłem trochę i byłem też na Woli...tam prestiżowa lokalizacja, wysokie piętro i...30% mniej niż jeszcze we wrześniu 2011!!! niestety nadal za dużo, ale w takim tempie i w tym trendzie za pół roku będzie każdego z nas stać:)

Ruszyłem więc w kierunku Marymontu - tutaj niespodzianka mieszkania po 8,5K!

Zawróciłem wtedy na południe i...tam również to co kosztowało 10K i teraz już chodzi po 8-8100pln! podałem cenę - 7500 - wyczekiwanie wzajemne trwa. mieszkanie bardzo przyjemne i kupiłbym od razu gdyby nie fakt, że po sąsiedzku budowanych jest lub w ciagu tylko najbliższych 2 lat będzie 7-8 budynków mieszkalnych czyli min. 500 dodatkowych mieszkań! Deweloper mi nie zwróci tak jak w Chinach nie zwraca - przypomnę może ten wpis - njusacz.blogspot.com/2012/02/przeciez-nieruchomosci-zawsze-rosna.html

Ewidentnie początek roku 2012 r. to okres "pójścia" po rozum do głowy przez biura sprzedaży. Nawet p. Wielgo i spółka zaczyna przebąkiwać o spadkach...dlatego też w kontrze powiem - kto wie może to być dobry moment na zakup. NIE NAMAWIAM! Wręcz przeciwnie i niedługo opiszę na blogu, a także podrzucę tutaj do dyskusji powody dla których być może ceny nieruchomości w Wawie jeszcze zostaną obniżone.

zapraszam: njusacz.blogspot.com/

• mufffa Re: wazne ze do developerow takze zaczyna tarfiac 06.02.12, 05:42
            I ja zrobiłem tryumfalny sparcerek w kilka miejsc. Posłuchałem jak to developerom dobrze idzie sprzedaż mimo że cenki 3-15% niższe niż pod koniec 2010 temu, a w biurach w sobotę pusto jakby to były spotkania dedykowane.

Ale też wielu deweloperów ciągle trzyma cenki na szczytach himalajów, bądź tylko trochę niżej. Obniżają 5-10% i sondują popyt. Poniżej tych swoich cen "minimalnych" są dość sztywni, nawet wobec argumentu "jutro cała kasa na stół" - po prostu to nie sezon na dopinanie budżetu, nawet kwartalnego, a i cash z kredytu widać jeszcze jest. To racjonalna polityka o ile nie grozi rynkowi zawał. Trzeba dać im czasu.

Tak więc cierliwości gołodupce, chociaż myślę, że w obecnym klimacie towarzyszącym RE nikogo, nawet rumuna :), nie trzeba przekonywać, że cenki jadą drogą jednokierunkową. :)
            • Gość: Gość Re: wazne ze do developerow takze zaczyna tarfiac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.12, 13:06
              >I ja zrobiłem tryumfalny sparcerek w kilka miejsc. Posłuchałem jak to developerom dobrze >idzie sprzedaż mimo że cenki 3-15% niższe niż pod koniec 2010 temu, a w biurach w sobotę >pusto jakby to były spotkania dedykowane.

Niedawno (listopad 2011) kontrolnie przepytywałem jedną z instytucji w okolicach Cybernetyki. Ceny w Listopadzie w widełkach od 7700 do 8800. Cena z 3 Stycznia to 6200 do 6700. Oczywiście ceny "od" i "za wybrane" :) 6200 to za 100m2. Pani z biura sprzedaży serdecznie namawia do "kontynuacji rozmów". Deklarowałem zainteresowanie mieszkaniem 80+. W okolicy buduje się co najmniej 7 innych inwestycji. Skoro w dwa miesiące zeszli o 1500/m2 to co będzie za pół roku? :)
              • Gość: njusacz Re: wazne ze do developerow takze zaczyna tarfiac IP: *.aster.pl 09.02.12, 00:23
                cybernetykę znam na wylot:) i wiem dokładnie o kim mówisz ale zachowam to dla siebie ( nie chcę robić reklamy bo nie ma czemu).

po pierwsze ceny, które podajesz to ceny netto. brutto te mieszkania wychodzą powiedzmy 6700pln/m2 co przy okolicznej konkurencji już jest dobrze.

po drugie mieszkanie te pod 100m są "zajebiście" nieustawne - przestrzeni dużo, nawet bardzo - tylko co z tego jeśli ją bardzo trudno zaadaptować będzie.

po trzecie przy całej sympatii do tego miejsca w czasie teraźniejszym inwestor zakupujący mieszkanie MUSI albo przynajmniej powinien patrzeć w przyszłość, a to wygląda tak sobie. W tej chwili znajduje się tam w najbliższej okolicy zdaje się 9 budynków mieszkalnych. W trakcie budowy jest z terminem w tym roku są 2-3 w zależności od "patzrenia", w przyszłym roku dochodzi na pewno jeden, a w tym roku ruszają prawdopodobnie 5?. Jeśli dodamy, że jeden z developerów ma jeszcze "hektar" pola i kolejnych 5 budynków w planach to nagle robi się w okolicy TŁUM!!! Jeśli w 9 istniejących budynkach jest jeszcze tyle pustych mieszkań i to pomimo promocji(mniejszej , większej) u KAŻdego z nich to jak będą się kształtowały ceny w tym rejonie za 2 lata, że nie zapuszczę się na 5 bo to "odległa" perspektywa.

Na pewno, jak dla mnie, jest lepiej niż na Wilanowie i tym jego "miasteczku" gdzie gęstość zabudowy jest chyba jeszcze większa i ciągle powstają nowe budynki. NA szczęście tam szybciej następuje proces dostosowawczy oleju w głowie w sprzedaży do warunków rynkowych i ceny są po 6400 w cennikach. Nadal za dużo ale tam najszybciej wszystko spada.

Aby to teraz zsumować raczej nie spodziewałbym się oficjalnego ruchu na cybernetyki o -1500 na metrze w najbliższym pół roku...ale nieoficjalnie czy po cichu myślę, że wszystko jest możliwe.
                • Gość: Gość Re: wazne ze do developerow takze zaczyna tarfiac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.12, 12:42
                  >cybernetykę znam na wylot:) i wiem dokładnie o kim mówisz ale zachowam to dla siebie ( nie chcę robić reklamy bo nie ma czemu).

>po pierwsze ceny, które podajesz to ceny netto. brutto te mieszkania wychodzą powiedzmy 6700pln/m2 co przy okolicznej konkurencji już jest dobrze.

A no patrz, tego nie doczytałem... Pewnie dlatego, że nie jestem zbyt zainteresowany - korek Postępu/Cybernetyki/Marynarska jest już teraz spory, jak zakończą wszystkie budowy mieszkań i biur to będzie masakra.

>po drugie mieszkanie te pod 100m są "zajebiście" nieustawne - przestrzeni dużo, nawet bardzo - tylko co z tego jeśli ją bardzo trudno zaadaptować będzie.

Widziałem tylko jedno 100 na planie, b.02.10. Sypialnie powyżej 12m2 ok ale już połączenie kuchni z salonem + dziwne przejście przedpokoju w kuchnię to fatality, fakt.

>po trzecie przy całej sympatii do tego miejsca w czasie teraźniejszym inwestor zakupujący mieszkanie MUSI albo przynajmniej powinien patrzeć w przyszłość, a to wygląda tak sobie. W tej chwili znajduje się tam w najbliższej okolicy zdaje się 9 budynków mieszkalnych. W trakcie budowy jest z terminem w tym roku są 2-3 w zależności od "patzrenia", w przyszłym roku dochodzi na pewno jeden, a w tym roku ruszają prawdopodobnie 5?. Jeśli dodamy, że jeden z developerów ma jeszcze "hektar" pola i kolejnych 5 budynków w planach to nagle robi się w okolicy TŁUM!!! Jeśli w 9 istniejących budynkach jest jeszcze tyle pustych mieszkań i to pomimo promocji(mniejszej , większej) u KAŻdego z nich to jak będą się kształtowały ceny w tym rejonie za 2 lata, że nie zapuszczę się na 5 bo to "odległa" perspektywa.

Będzie zjazd w dół to pewne. Pani z biura sprzedaży mocno zachęcała do negocjacji, nawet jeśli te 6200 to netto to myślę, że nie byłoby problemu to netto ubruttowić :)

>Na pewno, jak dla mnie, jest lepiej niż na Wilanowie i tym jego "miasteczku" gdzie gęstość zabudowy jest chyba jeszcze większa i ciągle powstają nowe budynki. NA szczęście tam szybciej następuje proces dostosowawczy oleju w głowie w sprzedaży do warunków rynkowych i ceny są po 6400 w cennikach. Nadal za dużo ale tam najszybciej wszystko spada.

Dla mnie Wilanow odpada w przedbiegach. Oglądałem tam kiedyś mieszkanie i sprzedawczyni zachwalała widoki. Głównie to, że z żadnego punktu nie było widać silosa rakiet balistycznych (tzw świątyni opaczności pożal się boże)

>Aby to teraz zsumować raczej nie spodziewałbym się oficjalnego ruchu na cybernetyki o -1500 na metrze w najbliższym pół roku...ale nieoficjalnie czy po cichu myślę, że wszystko jest możliwe.

Hej, ale oni właśnie zjechali z 7700 na 6200 no to jak nie jak tak? :)

Pozdrawiam
                  • Gość: lll Re: wazne ze do developerow takze zaczyna tarfiac IP: *.play-internet.pl 09.02.12, 13:17
                    Nie wiem o jakich inwestycjach na Cybernetyki i w okolicach mowicie bo faktycznie sporo tam tego ale jesli chodzi o Galeria Park i Galeria Point to znajomy pare dni temu wyslal zapytanie o ceny mieszkan o pow. 45-60m2.Co mu pani sprzedawczyni zaproponowala mailowo? Ceny 9-10kzl/m2. Chyba nie wszyscy jeszcze doszli do tego ze jest troche inna rzeczywistosc niz 3-4 lata temu. Ceny tak kosmiczne ze nawet nie ma co negocjowac,musza sami dojrzec zeby zejsc 3 tysiace na metrze,i tak bedzie jak pies z kulawa noga nie zajrzy do biura.
                    • njusacz Re: wazne ze do developerow takze zaczyna tarfiac 09.02.12, 14:53
                      Należy rozróżnić dwa typy mieszkań powiedzmy do 50-60m i powyżej.

Ten pierwszy typ trzyma się w cenie WZGLĘDNIE nieźle bo klienci mają na nie finansowanie ( swoje lub bankowe) to "raptem" max 400-500K.

Ten drugi rodzaj z miesiąca na miesiąc przyśpiesza na spadku cen - tzw. promocje są właśnie na nich przeważnie - z prostej arytmetyki to wynika. np 80x8K=640K teraz w pamięci odejmij to co posiadasz i zastanów się, który bank udzieliłby Ci finansowania na resztę wartości w dobie przykręcania kurka hipotecznego w RP. Developerzy nie są głupi! Stopniowo ciągają z rynku popyt aż dochodzą do zerowej sprzedaży wtedy robią obniżkę aż obują kolejnych z coraz niższej półki.

"Pani z Gelerii" podała cenę z cennika bo nie wiedziała z kim rozmawia ( mogła to być konkurencja zainteresowana czy po sąsiedzku JUŻ obniżyli!!!). Mogła też tak zrobić licząc "a nóż się uda sprzedać z cennika bo negocjować zawsze można". A MOŻNA - ostatnio będąc rzuciłem testując zamiast i tak już "promocyjnego" 660K ->600 wliczając komórkę i garaż i...o mało co nie podpisaliśmy umowy:) Nie sugeruj się emaljami tylko idź na miejsce, niech Ciebie zobaczą. Jeśli będziesz chciał/musiał kopić to się dogadacie.

ps. Zawsze nikt nie każe nikomu kupować. Teraz mamy rynek konsumenta tzn. klient z finansami nasz PAN!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka