Dodaj do ulubionych

Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle centroom

06.02.12, 22:38
Interesuję się zakupem mieszkania u tego dewelopera (Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle centroom) ale zastanawia mnie czy tylko ja mam tak ogromne wątpliwości co do zapisów w samej umowie czy jest może ktoś jeszcze kto zauważa tam kilka klauzul niedozwolonych przez UOKiK czy polskie prawo? Czy ktoś z Was ma już doświadczenie w negocjacjach z nimi za sobą i podpisaną umowę przedwstępną? Jak w ogóle wygląda sprawa otwartości dewelopera na wprowadzanie zmian do umowy? Przyznam, że w mojej ocenie mają sporo ryzykownych zapisów i boję się, że przysłowiowy przecinek może mieć duże znaczenie w przypadku tej umowy.
z góry dzięki za info
Obserwuj wątek
    • jan.bar Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 06.02.12, 23:34
      jak dla mnie to osiedle jest za blisko zajezdni autobusowej oznacza to hałas silników praktycznie przez cała dobę
      • Gość: mieszkanie Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 21:06
        Jesteś chyba bardziej jebnięty niż Twój nick. zainteresuj się a później się wypowiadaj.
        Zajezdni zniknie w przecąagu 3 lat a jeśli mieszkasz w Wawie to napisz mi gdzie jest cicho??
        Podkreśle, że w Warszawie a nie na prowincji
      • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.autoplaza.com.pl 29.09.12, 12:17
        Oby ta zajezdnia była tam jak najdłużej. Hałasu nie ma a przynajmniej spokój i przestrzeń zamiast wieżowca czy cmentarza
    • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 07.02.12, 10:04
      Bardzo bym prosił o komentarze i opinie na temat...
    • Gość: park Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.12, 15:43
      Widziałem już umowe. Pokazałem to prawnikowi u mnie w firmie, który kiedyś pracował w firmie deweloperskiej. Powiedział, mi o kilku punktach, które moge negocjowac, ale nic niezgodnego z prawem tam nie znalazł.
      • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 07.02.12, 16:31
        Nie jestem prawnikiem ale spore moje wątpliwości budzą tam zapisy:

- pkt 5 w par4 umowy ("warunki odstąpienia od umowy"):
        "W przypadku odstąpienia" XXX "od Umowy Nabywca otrzyma zwrot sumy wpłaconych kwot w terminie 60 dni, pomniejszonych o zadatek i ewentualne koszty przywrócenia Lokalu do stanu pierwotnego." Definicja zadatku, na którą powołują się wcześniej w umowie według KC jest inna...

- pkt 7 tego samego paragrafu (siła wyższa) też jest nie do końca zgodna z prawem

- w umowie jest też zapis - nie wiem na ile jest on zgodny z prawem - "Jeżeli Nabywca nie stawi się w Budynku w dacie drugiego odbioru lub też, jeżeli pomimo stawienia się nie bierze udziału w odbiorze albo bezpodstawnie, lub bez podania istotnych przyczyn uniemożliwiających korzystanie z Przedmiotu Umowy odmówi dokonania odbioru," XXX "będzie miał prawo do samodzielnego przeprowadzenia wydania i podpisania Protokołu Odbioru, którego ustalenia będą skuteczne względem Nabywcy (tzw. wydanie zastępcze)."

Znalazłem tam jeszcze kilka innych, podobnych, klauzul - stąd też moje wątpliwości dlatego szukam informacji, czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w negocjacji z nimi.

Czy Twój znajomy wspomniał coś o tych wymienionych moich uwagach?
        Jesteś w stanie podać uwagi jakie miał Twój znajomy?

Czy jesteś już po negocjacjach z deweloperem, na ile jest on otwarty na zmiany w zapisach?

z góry thx za info
        • Gość: Pan Tygrys Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.12, 21:00
          Generalnie o ile mi wiadomo, jesli dane klauzule zostaly uznane za niedozwolone, to fakt, ze znajduja sie one w umowie, znaczy mniej niz nic. Po prostu nie sa one brane pod uwage w sadzie. Ale moge sie mylic oczywiscie. Inna sprawa, ze jak masz takiego cwaniaczka deweloperka, to zastanow sie powaznie, czy chce ci sie po tych sadach pozniej biegac?
          • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 07.02.12, 21:32
            też tak myślałem do momentu gdy nie poczytałem o tych klauzulach i jeśli tylko pojawi się inny zapis w umowie o indywidualnym jej uzgodnieniu z deweloperem to według tego artykułu:
            www.uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php gdzie jest zapis
            ..."Dlatego kodeks cywilny stanowi, że postanowienia, które nie zostały uzgodnione indywidualnie, nie wiążą konsumenta, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszający jego interesy."...
            sprawia, że ta kategoryczność w podejściu do zapisów umowy niezgodnych z prawem mięknie
    • Gość: Mojsze Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 13:44
      Niezły z ciebie desperat skoro rozważasz zakup mieszkania w chyba najgorzej zlokalizowanej inwestycji w Warszawie. Myslisz, że dlaczego cena od 5900 ? Autobusy, samochody, samoloty dookoła. Ja pierdziu, ludzie to jednak wszystko kupią...
      • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 08.02.12, 19:58
        Są gorzej zlokalizowane inwestycje, a to jest przynajmniej w programie RnS. Znajdź mieszkanie w Warszawie w RnS w innej dzielnicy niż Białołęka...
        • Gość: corky1 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.141-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.02.12, 20:21
          RnS ma być wyznacznikiem decydującym o zakupie mieszkania z kredytem na kilkadziesiąt lat?! Przy zakupie nieruchomości liczy się przede wszystkim lokalizacja, a tam, oględnie mówiąc, jest po prostu fatalnie... Nie lepiej kupić używane w lepszym miejscu?
          • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 08.02.12, 20:43
            RnS nie ma być wyznacznikiem ale jedyną szansą dla niektórych na zakup swojego M. Na rynku wtórnym ofert spełniających wymogi RnS po prostu NIE MA. Co by nie mówić, państwo dopłaca kilkadziesiąt tysięcy zł do kredytu, grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Lokalizacja nie jest taka zła, jak otworzą Modlin (już w tym roku) to ruch lotniczy wyraźnie zmaleje. Za 3 lata zajezdnia też przestanie istnieć.
            • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 08.02.12, 20:59
              Rozumiem zwolenników i przeciwników lokalizacji - to jest kwestia upodobań/potrzeb/gustu/możliwości finansowych etc.
              Dla mnie jest ok więc bardziej interesuje mnie sama jakość prac i wykonania inwestycji przez wykonawcę/dewelopera, kwestie umów, terminowości oddawania etapów etc.
              Macie jakieś info w tych kwestiach?
              • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 08.02.12, 21:10
                Z tego co widzę to na razie daje się zauważyć kwartalne opóźnienie: etap I miał być oddany w I kwartale, teraz jest mowa o II kwartale...
                • Gość: autor Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 14:56
                  Długo interesowałem sie inwestycja, i teraz zdecydowałem sie zarezerowac mieszkanie w ostatnim etapie, z tego co widziałem w dokumentacji opoznienie jest około 2 tygodni, w biurze sprzedazy informuja, ze może je nawet nadrobią bo jest słaba zima ( zobaczymy co teraz bo troche zimno ostatnio).
                  • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 09.02.12, 16:07
                    Lepiej niech robią wolniej ale solidnie. Budowa to nie wyścigi.
                • Gość: marta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.06.12, 17:00
                  i znowu pomyłka hehe, od samego poczatku byla mowa o 2 kwartale pierwszego etapu!!!
              • Gość: mieszkaniec Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 21:08
                Czy mi się wydaje czy jesteś wysłannikiem innego Developera np tego od przekrętu z "Zieloną Italia".
                Marvipol TVN24 tam widać jak developer traktuje swoich chlebodawców " kupców" mieszkańców
              • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.12, 06:23
                sprawdź kto jest generalnym i przejrzyj inne jego budynki np. Górczewska . tam poczytaj opinie o wykonawcy.
            • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 16.02.12, 08:49
              a wiadomo co w miejsce zajezdni ma powstać? gdzie jest informacja, że ta zajezdnia jest do likwidacji?
              • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 16.02.12, 09:58
                prawdopodobnie również osiedle ale to jest perspektywa 3-5 lat i nie ma jeszcze 100% decyzji w tym temacie
          • Gość: Batman Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 09.02.12, 22:54
            Jeżeli ta lokalizacja jest fatalna to co mają powiedzieć ci co codziennie rano jadą 2 godziny w korku do pracy z Białołęki do centrum? ps. Mieszkanie w byle bloku z zaszczaną klatką kosztuje prawie połowę więcej.
        • Gość: zdrowy Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 08.02.12, 23:21
          Kto Ci karze kupować?
      • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 08.02.12, 20:49
        to mnie człowieku pocieszyłeś...
        w mojej sytuacje jest to na zasadzie mieć albo nie mieć mieszkania...
        • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 08.02.12, 21:18
          Rynek mieszkaniowy w Polsce jest nieprzewidywalny. Teoretycznie powinno być tak, że po wygaśnięciu RnS ceny pójdą w dół, bo kupujących będzie mniej, a RnS, przy poprzednich limitach, sztucznie zawyżał cenę mieszkań. W praktyce może być zupełnie na odwrót.
          • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 08.02.12, 22:49
            Mam też takie poczucie, że RnS jest pewnego rodzaju narzędziem nacisku na deweloperów w rekach rządu i daje realną możliwość wpływania na rynek i ceny za metr na mniejszą (w warszawie) bądź na większą (poza Warszawą) skalę.
            Gdyby taka sytuacja okazała się prawdziwa myślę, że rząd będzie zwlekał z zamknięciem programu i sytuacja pozostanie taka jaka jest a najwyżej limity ulegną zmianie. Czy są już potwierdzone daty zamknięcia programu?

Co do obniżki cen jako efektu zamknięcia programu i zmniejszenia liczby kupujących, moim zdaniem, jest mało realna - przynajmniej jeśli chodzi o Warszawę. Już w tej chwili, mieszkań kwalifikujących się do RnS jest na tyle nie wiele (ok2%), że wydaje mi się, że skala jest zbyt mała aby miała znaczący wpływ na spadki na rynku lokalnym.
            • Gość: Bąbel Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 95.172.68.* 09.02.12, 16:51
              > Gdyby taka sytuacja okazała się prawdziwa

A gdyby frank zleciał poniżej 2.5 zł?
              A gdyby pensje w ciągu roku wzrosły dwukrotnie?

Moim zdaniem stawka (mieszkanie) jest trochę za duża, żeby tak gdybać. I nie przypisywałbym rządowi aż tak szczytnych pobudek. Szczególnie że kulisy programu RnS zostały już całkiem nieżle opisane i od jakiegoś czasu jest jasne, że limity do programu RnS kształtowali sami deweloperzy, jednocześnie lobbując za większym (w stosunku do i tak skandalicznego - 1,4) mnożnikiem kosztów odtworzenia.

Ochłońcie koledzy i porównajcie aktualne koszty zakupu na kredyt z kosztami najmu.
              • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 09.02.12, 18:43
                Dlatego zorientowani mówią o programie "deweloper na swoim"
      • Gość: marta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.06.12, 16:58
        to chyba kwestia tego gdzie kto chce mieszkac, a po pierwsze gdzie w wawie przepraszam nie ma hałasu?? poprostu jak czasami czytam takie bzdury to sie dziwie ze tacy ludzie prosperuja w spoleczenstwie, i chyba napisał to ktoś kto nigdy nie mieszkał w mieście bo ja tu jestem od zawsze i jakoś w ogóle nie słysze tych samolotów, autobusów, ludzi, to chyba kwestia wychowania i przyzwyczajenia, a jak komuś naprawde tak przeszkadza miasto to droga wolna i zawsze można zamieszkać w lesie, cisza, spokój, czuje ze ten ktoś wsiadając do tramwaju klnie że tyle ludzi a stojąc w kolejce do kasy ma dość wszystkiego, poprostu nie nadający sie do ludzi i tyle, wracaj z kąd cie przynioslo poprostu!
    • Gość: PP Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 178.73.42.* 09.02.12, 12:51
      Pracownicy tej firmy wykazuja niemalze zerowe zainteresowanie klientem. Licza na to, ze mieszkania sprzedadza sie same.
      • Gość: wenus Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 15:13
        Byłam obejrzec inwestycje obsługa jest OK, tylko mają troche za mało osób do obsługi klientów, troche sie naczekałam żeby wreszcie zostac obsluzona...

Co do RnS też mnie ten program bardzo interesuje, i szczerze to tak jak ktos już powiedział to jedyna opcja jeżeli nie chce sie mieszkac na białołece albo dalekim ursusie.
        • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 09.02.12, 15:59
          z tego co się orientuję to są tam dwie Panie, jedna jest bardzo sympatyczna i pomocna a druga niestety trochę mniej i mam poczucie, że myśli, że mieszkania same się upłynnią stąd moje pytanie czy ktoś z Was miał już możliwość rozmowy o umowie - czy deweloper jest otwarty na zmiany?
          • Gość: Tom Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 09.02.12, 22:36
            Dostałem umowę, mam przesłać swoje poprawki i zobaczymy z ustnych rozmów wyglądało na to, że jest pole do manewru.

Co do obsługi to te Panie były raczej za miłe ...Jako facet lubię konkretne rozmowy nie włażenie do dupy, ale to moje zdanie.
        • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 09.02.12, 16:03
          Jak kogoś interesuje jeszcze mieszkanie RnS we Włochach to jest jeszcze Zielona Italia, położona w bardziej odludnym miejscu.
          • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.12, 13:12
            Witajcie, to moze wypowiem sie i ja. Mieszkanie kupione w 2 etapie. Pierwszy etap ma byc oddany w maju i taki termin byl podawany od poczatku, wiec nie wiem skad te plotki o opoznieniach. 2 etap oddanie w listopadzie/ grudniu. Widzac postep prac wydaje sie, ze wszystko idzie zgodnie z planem. Co do umowy dawalam prawnikowi i powiedzial, ze umowa jest ok. Nie ma sie co czepiac. NA poczatku interesowalam sie oferta marvipolu ale ich umowa to dopiero bylo dno. Balabym sie podpisac, a lokalizacja masakryczna. Tu tez jest sporo minusow, np zajezdnia itp. Ponoc maja ja zlikwidowac, oby. Co do obslugi, to radze nie dawac sie wciagac w zbedne gadki tylko konkretnie omawiac i obstawiac przy swoim. Ja tez nie lubie takiego slodzenia bo nie przychodze rozmawiac o pogodzie tylko o konkretach. Ja umowe podpisalam i tera juz tylko czekam na odbior.
            • Gość: gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 10.02.12, 17:00
              Wpisany masz odbiór listopad/grudzień 2012, czy nie później niż 31 marzec 2013? Poczekamy te 3 miesiące i zobaczymy jak im to wyjdzie. Zajezdnia ma być zlikwidowana w 2015, ale to co będzie zamiast niej...Z tego co słyszałem - to dopiero będzie atrakcja:)
              • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 10.02.12, 17:03
                możesz zdradzić jakieś szczegóły odnośnie tej atrakcji?
                • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 13:42
                  no wlasnie... o co chodzi? jakos nie slyszalam co ma tam powstac. Podejrzewam, ze osiedle, ale moze podzielisz sie z nami tym co wiesz.
                  • ksiadz1980 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 09:20
                    Właścicielowi działki położonej na zachód od zajezdni brakuje kilku metrów :)
                    • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 16.02.12, 09:42
                      powiększą cmentarz? jaja sobie robisz, czy wiesz coś na ten temat, a jeśli tak to z jakiego źródła?
                      • ksiadz1980 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 09:45
                        Zajezdnie mają być przeniesione poza Warszawę z powodu zbyt wysokiej wartości działek. Być może powstanie tam nowe osiedle, być może coś innego, firma Radius ma w planie pobudować w okolicy biurowiec www.radius-projekt.pl/index.php/pl/inwestycje/radius-tower.html Zastanawiam się, w którym miejscu.
                        • Gość: sprytny_inaczej Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 170.162.33.* 16.02.12, 10:15
                          Jest taki ukryty link na stronie Radiusa z lokalizację biurowca ;) www.radius-projekt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=59&lang=pl
                          • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 16.02.12, 10:17
                            to ma być z innej strony, od strony skrzyżowania z jerozolimskimi, mają wyburzyć te baraki i zmniejszyć parking, także ludzie z budynku A będą mieli biurowiec za sąsiada a nie ten piękny trawnik na wizualizacji...
                            • ksiadz1980 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 10:19
                              Rośnie tam jeszcze kilka drzew, może je wytną?
                              • Gość: aa Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.12, 10:47
                                Podczas gdy któregoś razu byłem na budowie oglądać jedno mieszkanie zapytałem człowieka, który mnie oprowadzał gdzie ma powstać Radius Tower. Odpowiedział, że w miejscu za aktualnym biurem sprzedaży, gdzie jest teraz ten obdrapany biały budynek/biurowiec. Wspomniał, że zostanie on wyburzony, a teren na którym stoi (mniej więcej od jerozolimskich do aktualnej bramy przy łopuszańskiej) będzie przeznaczony pod tą inwestycję.
                                btw. warunki zabudowy nie pozwalają wznieść w okolicy budynku wyższego niż 6 czy 7 pięter.
                          • ksiadz1980 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 10:17
                            Ale to przecież teren na którym staje osiedle centroom
                            • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 16.02.12, 10:20
                              nie, zapytaj się w biurze sprzedaży, sami mi to powiedzieli, to żadna tajemnica.

biurowiec będzie na samym rogu kleszczowej i al. jerozolimskich
                              • Gość: sprytny_inaczej Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 170.162.33.* 16.02.12, 10:26
                                Tak, masz rację. na linku, który podałem jest ulica Krańcowa, a według mnie powinna być Czereśniowa. I wtedy widać, że kończy się przed Osiedlem Centroom (nawet przed obecnym płotem budowy). Budynek ma mięc 7 pięter czy jakoś tak. W biurze na pewno mają więcej informacji.
                    • Gość: parafianin Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 14:55
                      Osiedle domków metr na dwa? To by nie było takie głupie, proszę księdza. PO spłacie kredytu, za 30 lat, nie trzeba będzie się daleko przenosić.
                      • Gość: kleryk Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 17.02.12, 11:05
                        wieczorny zapach palących się zniczy - bezcenny
                        • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 17.02.12, 11:22
                          chyba w Zaduszki...
                          • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 17.02.12, 11:23
                            i tak wszystkich nas to czeka..
                            a tak to chociaż taki wgląd w przyszłość mamy
              • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 13:40
                "Wpisany masz odbiór listopad/grudzień 2012, czy nie później niż 31 marzec 2013? Poczekamy te 3 miesiące i zobaczymy jak im to wyjdzie. Zajezdnia ma być zlikwidowana w 2015, ale to co będzie zamiast niej...Z tego co słyszałem - to dopiero będzie atrakcja:) "

Powiem tak, w innej inwestycji, termin oddania byl IVkw 2012 a z zapisu w umowei wynikalo, ze rownie dobrze odbior moglby nastapic 3 lata pozniej. Marzec to jeszcze nie tak dlugo. Zobaczymy jak oddadza pierwszy etap.
                • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.12, 06:37
                  pamiętajcie to buduje Bau Und Technik Polska i jeszcze żadnej budowy nie oddał w (rozsądnym) terminie
            • Gość: lokator Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 23:24
              No to będziemy sąsiadami:) Może jakaś parapetówka?
              • Gość: zainteresowany Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.xdsl.centertel.pl 11.02.12, 10:37
                Witam, ja również jestem zainteresowany tą inwestycją. Czy ktoś był już po negocjacjach cenowych i czy można coś utargować /jak to się przedstawia procentowo/.
                Interesuje mnie wszystko bo przymierzam się do zakupu.
              • Gość: zainteresowany Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.xdsl.centertel.pl 12.02.12, 09:14
                czy jest ktos na forum kto kupił juz mieszkanie i czeka na oddanie budynku? jesli tak to chciałabym się skontaktowac osobiście
        • Gość: iwan Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.13, 22:17
          akurat to Ursus tam widać z okna :)
    • Gość: Akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 11.02.12, 11:25
      Witam Serdecznie - to może ja również się wypowiem - jestem w trakcie zaawansowanych rozmów w sprawie kupna mieszkania w II etapie. Dostałem umowę przedwstępną i teraz staram się dokładnie ją analizować. Z moich dotychczasowych rozmów z deweloperem wynika że umowa jest negocjowalna jednak nie spodziewam się żeby w jakiś radykalny sposób udało nam się zmienić coś na swoją korzyść. Ogólnie po dyskusji z prawnikiem i ze znajomymi z branży deweloperskiej sprawa umowy wg prawa nie budzi żadnych większych kontrowersji. Wszystko jest zgodnie z obowiązującym prawem. Jednak umowa ta w dość obszerny sposób zabezpiecza interesy dewelopera w związku opóźnieniami i gwarancją. Najprościej rzecz ujmując wygląda na to że deweloper chce sprzedać mieszkania jak najszybciej a później radź sobie kliencie sam. To jest może i do zaakceptowania pod warunkiem że budynek będzie właściwie wykonany wolny od wad. a co kiedy wady wyjdą nam dopiero po roku lub dwóch... co wtedy ?! obawiam się że będzie ciężko coś zadziałać. Co do opóźnień to w moim przekonaniu jakoś nie rozwijał bym tego tematu (lepiej niech oddadzą budynek 4 miesiące później a będzie on wykonany solidnie) - największe obiekcję mam do gwarancji - czekam jeszcze na jedną fachową ekspertyzę umowy - jak będę wiedział coś nowego podzielę się z Wami
      • Gość: sid Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.12, 15:16
        Jak chcesz 7 lat gwarancji to kup se Kie :)
        • Gość: Piotr D. Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 12.02.12, 19:33
          Bardzo wartosciowa wypowiedz.
          • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 13.02.12, 07:54
            Widzę,że pojawiła się promocja na I etap inwestycji: wszystkie mieszkania po 5950 zł/mkw.
            • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 13.02.12, 08:00
              A tu ciekawostka: wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/338985,sld-sprzedal-warszawska-siedzibe-przy-ul-rozbrat.html
              • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 13.02.12, 08:05
                I tu: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95194,9723130,Zbuduja_hotel_zamiast_SLD__Co_bedzie_na_Rozbrat.html
      • Gość: Grześ Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.12, 16:20
        Z tego co wiem to firma Bau und Technik dała rękojmie na 5 lat.
    • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 13.02.12, 11:28
      a ja troszeczkę zaczynam obawiać się tego dewelopera . Firma Radius praktycznie bez żadnych doświadczeń w tej branży (do tej pory zajmowali się jedynie powierzchniami biurowymi, magazynami itp) Dodatkowo wykonawca budynku firma Bau und Technik też jakoś za bardzo w przeszłości nie stała się symbolem jakości i terminowości. Co o tym sądzicie ?- sama rada nadzorcza spółki też taka trochę wątpliwa kilku cfaniaków się zebrało i budują osiedle - mam duże obawy - mieszkania na tym osiedlu sprzedają sie bardzo dobrze także może tylko ja mam takie odczucia ale waham się - dodatkowo umowa w bardzo ograniczony sposob zabezpiecza interes klienta a w bardzo duży dewelopera ;/ w tych czasach i za takie pieniądze to chyba coś nie bardzo ? !
      • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 13.02.12, 11:38
        Mam niemalże identyczne obawy. Zwróciłem też uwagę, na to że KRS firmy zmienia się dość często - są do niego dodawane i usuwane co jakiś czas nowe osoby...;/
        Dlatego też moje obawy nie maleją a wręcz przeciwnie, co jakiś czas pojawia się coś nowego co mnie zastanawia.
      • Gość: hm Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.free.aero2.net.pl 13.02.12, 16:32
        Zawsze musi być ten pierwszy raz. Oby tylko firma okazała się uczciwa...
        • scorpi22 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 13.02.12, 16:33
          trochę kolokwialnie - firma to przecież ludzie, którzy ją tworzą...;/
          • Gość: PIK Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.12, 18:43
            A czasem słupy...
            • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 13:37
              z tego co wiem sporo osob podpisuje umowe u notariusza. Nie straszcie mnie z tym opoznionym odbiorem. Ja caly czas optymistycznie licze na oddanie w grudniu.
    • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 14.02.12, 17:10
      to że sie spóźnią miesiąc czy pięć to nie ma znaczenia ważne żeby nie zostać na lodzie bez pieniędzy ani mieszkania - a tego niestety ładne oczy i wielkie słowa pani w biurze sprzedaży nie zagwarantują :/ szkoda że tej umowy nie możemy podpisać w maju już by było troche bezpieczniej bo wchodzą nowe przepisy
      • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 15.02.12, 06:25
        Podejrzewam,że właśnie tego każdy podświadomie się obawia...
        • Gość: gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 15.02.12, 06:53
          Zastanawiam sie nad rezygnacją z zakupu
    • Gość: Akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 14.02.12, 17:21
      co do podpisania umowy u notariusza to też sie nad tym zastanawiam. tylko rozważmy wszystkie za i przeciw co to nam daje - za notariusza trzeba zapłacić ok 1300-2000 (w tym musimy podpisać umowę u notariusza wskazanego przez firmę Radius (jak łatwo się domyśleć ta umowa będzie sporządzona zgodnie z interesem firmy a nie klienta)) notariusz daje nam to że firma radius musi mieszkanie wybudować znaczy inaczej może nie wybudowć ale spada na nią obowiązek przekazania nam mieszkania obojętnie w jakim stanie ono będzie (a co w przypadku bankructwa dewelopera ?!! w takim wypadku będziemy mogli sobie postawić namiot w pomieszczeniu bez ścian) w przypadku w którym podpiszemy zwykłą umowe cywilno-prawną Alior Bank daje nam po podpisaniu umowy tzw. promese - czyli tzw. własność lokalu (czyli wychodzi na to samo tak jak byśmy podpisali umowe u notariusza) - poprawcie mnie jeżeli źle to rozumiem ale wydaję mi się że notariusz w tym przypadku jest kolejnym sposobem aby wyciągnąć od nas kase. co innego gdybyśmy podpisali umowe u obcego notariusza zabezpieczając wspólny interes do własności i wybudowania i płacenia
      • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.12, 10:35
        mi tez sie wydaje, ze podpisywanie umowy u notariusza to wyciaganie kasy, a wcale nie gwarantuje na to wiekszego zabezpieczenia niz zwykla umowa. Co do biura sprzedazy, to troche mozna probowac ponegocjowac. Obsluga biura nie jest idealna, ale w porownaniu z innymi biurami, z ktorymi mialam stycznosc powiedzialabym, ze jest przyzwoita. Ogolnie jestem zdziwiona bo malo jest watkow poswieconych tej inwestycji. Czyzby ktos kontrolowal wpisy?
        • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 15.02.12, 11:22
          nie chyba nie przynajmniej jak dotąd wszystkie wpisy co były to są ale fakt mało jest ogólnie takich miejsc
          • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 15.02.12, 12:53
            Generalnie niedużo się mówi o tej inwestycji w prasie i internecie, np. ostatnio w poniedziałek w "Rz" było o tanich mieszkaniach, a o centroom ani słowa...Dziwne...
            • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.12, 13:50
              chyba w metrze sie oglaszali. Ja z poczatku wogole nie bylam zainteresowana ani ta inwestycja ani dzielnica. Niestety ceny spowodowaly, ze wybor byl nieduzy. W sumie to chyba jestedm zadowolona, ze tak wyszlo. Mam nadzieje, ze nie bedzie tylko zadnych niespodzianek. Wydaje mi sie, ze jak na dwa sprzedane etapy ponad 100mieszkan to jakas straszna cisza w necie na ten temat. Nikt sie nie wypowiada ani ten kto kupil ani potencjalni zainteresowani.
            • Gość: gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.play-internet.pl 15.02.12, 15:55
              W internecie było wspomniane, przecież wielu z nas tak znalazło tą inwestycję.. A przynajmniej ja.. Też się długo zastanawiałam nad kupnem mieszkania na tym osiedlu, byłam oglądać, można by powiedzieć że już się zdecydowałam aż wpadłam na ten wątek.. Może i dobrze.. No nic, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie..
              • Gość: Mondry Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 15.02.12, 17:02
                Może konkurencja reklamuje sobie w gazetach swoje "najtańsze" mieszkania???

A Centroom wcale nie musi się reklamować!!! Bo ma fajne ceny jak na dzisiaj???
                • Gość: ? Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 19:42
                  Może ale dla mnie jest to inwestycja wysokiego ryzyka.
                  • Gość: zorro Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.centertel.pl 14.08.12, 01:33
                    Jak wiele.
                • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 16.02.12, 06:27
                  To ten artykuł: www.ekonomia24.pl/artykul/707218,811322-200-tys--zl-za-nowe-mieszkanie-w-Warszawie.html
                  Nie wygląda na tekst sponsorowany. O Centroom ani słowa.
                  • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 16.02.12, 10:08
                    wg mnie to akurat o niczym nie świadczy. w artykule tym pominięto wiele inwestycji oprócz centroom nie ma np: osiedle zielona italia gdzie mieszkanie można kupić najtaniej. podejrzewam jednak że są to artykuły sponsorowane a akurat centroom może doszło do wniosku że nie potrzeba się reklamować skoro z tego co wiem na tą chwilę już prawie nie ma w czym wybierać w oferowanych mieszkaniach. Wiele już jest sprzedanych mieszkań w III etapie inwestycji gdzie nawet nie została wbita przysłowiowa pierwsza łopata.
    • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 15.02.12, 19:53
      to prawda - nie da się ukryć że jest to transakcja o bardzo dużym ryzyku ze względu na dewelopera - osiedle bardzo fajne - pod warunkiem że deweloper będzie uczciwy - może ma ktoś pomysł w jaki sposób się zabezpieczyć przed bankructwem dewelopera
    • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 16.02.12, 10:21
      na pewno przy tej inwestycji trzeba pod uwagę wziąć fakt, że jest tam użytkowanie wieczyste, także trzeba doliczyć do kosztów przyszłego czynszu...
      • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 10:57
        praktycznie każda nowa inwestycja - z tych "tańszych" do użytkowanie wieczyste.
        chociaż byłem na osiedlu za ponad 7200 i też było UW... :-/
    • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 16.02.12, 13:13
      z tego co się pytałem to spodziewany czynsz ma wynosić ok. 8 zł /m2 także standardowo
      • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 13:19
        no a w tym jest już opłata za UW?
      • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 16.02.12, 13:31
        Na początku była mowa o 6,50, pozniej 7,50, teraz 8...
        • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 13:34
          no ładnie sobie podnoszą... czyżby kotłownia okazała się za mała na taką inwestycję i trzeba sobie wpływy większe zapewnić na modernizację, ciekawe
          • Gość: xyz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 16.02.12, 14:26
            8zł/m2 to drogo
            • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.12, 14:52
              zgadzam sie 8zl to drogo. Generalnie na Wlochach jest w granicach 7.

Szczerze pierwszy raz sie spotkalam z kotlownia. Jak myslicie czy ma to dla nas wieksze znaczenie, czy zwieksza koszty?
              • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 16.02.12, 15:03
                Gość portalu: czarna napisał(a):

> zgadzam sie 8zl to drogo. Generalnie na Wlochach jest w granicach 7.
                >
                > Szczerze pierwszy raz sie spotkalam z kotlownia. Jak myslicie czy ma to dla nas
                > wieksze znaczenie, czy zwieksza koszty?

IMO, nie tyle może zwiększyć koszty co mogą się pojawić problemy z dostępnością gorącej wody. nie wyobrażam sobie takiej kotłowni na zasadzie przepływowego podgrzewania, a boiler na 4 bloki też mały być nie może. a niech 100 osób zapragnie zaraz się kąpać a drugie 100 zmywać... fakt nie znam się na tym sprzęcie ale obawy są. miejmy nadzieje że przyłożą się do tego tematu
                pozdr
              • Gość: he Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 15:18
                W umowie jest napisane,że czynsz za metr na poziomie średnim dla lokalizacji. Myślę,że kotłownia nie powinna zwiększać kosztów: brak strat energii, opłat przesyłowych i innych haraczy.
        • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.12, 14:50
          no wlasnie, tez mowiono mi o 7zł za m2. Niestety wszystko tworzy koszty nawet taka zlotowka za m. Mysle, ze to bedzie tez zalezalo od wspolnoty, ktora wybiora sami mieszkancy.
          • Gość: skecz Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.12, 13:28
            Czynsz ustala wspólnota czyli ludzie, którzy kupili mieszkania - jeżeli ustalą 5 zł/ m2 to tak bedzie ( oczywiście kosztem czegoś - np. koszenie trawy raz na miesiąc zamiast raz na dwa tygodnie itd. ). Co do kosztów ogrzewania to kotłownia jest dobrym roziwązaniem ze wzgledu własnie na koszty ogrzewania, a co do wątpliwości typu "zabraknie ciepłej wody" to mit, w wiekszch budynkach takie rzeczy sie nie zdarzaja... to nie PRL. Z doswiadczenia wiem, że czesto mieszkańcy wolą wiekszy czynsz na rzecz lepszej ochrony itp.
            • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 17.02.12, 13:38
              dla Ciebie mit, dla mnie nie. Dziwi mnie Twoja pewność, zwłaszcza że Radius debiutuje w budownictwie mieszkalnym. Może i stawiali biurowce, może i były one większe ale czy biurowce mają chociażby podobne zużycie ciepłej wody jak 4o blokowe osiedle? nie sądzę.
              Natomiast jeżeli jesteś w posiadaniu informacji, które potwierdzają Twoje słowa, chętnie się zapoznam :)
    • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 16.02.12, 20:46
      tak jeszcze odnośnie wiarygodności dewelopera - ktoś wspominał że mało słychać o nich praktycznie w mediach - to fakt ale w weekend są targi expo mieszkaniowe w wawie - to jedna z większych imprez tego typu i nasze osiedle jest w wystawcach także można to traktować jako pewien plus :)
      • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.12, 10:16
        akcza kupiles juz mieszkanie?
        • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 17.02.12, 11:53
          jeszcze nie ale na dniach muszę się zdecydować - także bardzo intensywnie myślę - bardzo duży plus dla mnie to lokalizacja i cena - bardzo duży minus to deweloper obawiam się o jakość budynku, ewentualne późniejsze roszczenia. na tym terenie to będzie jedyna inwestycja mieszkalna obawiam się że deweloper będzie z nas później ciągnął ile tylko bedzie mógł. wiadomo że jest to ich pierwsza inwestycja i chcą na tym zarobić jak najwięcej (co za tym idzie = minimalizacja kosztów i maksymalizacja zysków oby nie kosztem wykończenia mieszkań i później czynszów itp.) ot mam dylemat na tą chwilę nie wiem. alternatywą jest dla mnie osiedle w ursusie skorosze troche droższe ale pewniejsze ale z kolei z gorszym rozwiązaniem komunikacyjnym.
          • Gość: kolo Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 193.36.183.* 17.02.12, 13:08
            Odnośnie lokalizacji Centroom, to zastanawiam się też nad okoliczną infrastrukturą: przedszkola, szkoły, sklepy. Patrząc na mapę mam wrażenie że wszystko jest w odległości od 1 kilometra - czyli raczej dłuższy spacerek po przysłowiową mąkę lub pieczywo. Jak Wy widzice tę kwestię?
            • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 17.02.12, 13:35
              Najważniejsze żeby "Biedronkę" otworzyli :)
              • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 17.02.12, 13:41
                Gdzieś tam po drugiej stronie Kleszczowej jest PSS Społem - zapewne bliżej niż 1km
                • Gość: sprytny_inaczej Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 170.162.33.* 17.02.12, 14:49
                  Polecam poznać okolicę "na żywo". Pierwsze co zrobiłem jak szukaliśmy tam mieszkania.
                  WIele osób nie wie - i dziwi mnie, że deweloper tego nie reklamuje - jak przejdziecie przez Kleszczową na drugą stronę, to 200 m w stronę Centrum jest duży, świeżo odnowiony Park, z nowym placem zabaw itd ... zarknijcie na zdjęcia w zumi.

Obok jest Rossman, na przeciwko jak wspomnieliście jakiś "blaszak" społem, Tesco Mini Market, apteki - wszystko w promieniu 500 m. Blisko szkoła podstawowa i gminazjum, przedszkole jest, ale prywatne obok wspomnianego parku.

Może nie jest to wymarzona lokalizacja, ale jak się bliżej przyjrzeć zaskakuje. Jak skończą węzeł z Lazurową i Salomea to jeszcze ścieżki rowerowe będą aż do Skoroszy - w drugą stronę już są aż do parku Szczęśliwickiego.

Co do jakości osiedla, dewelopera itd.. to się nie wypowiadam bo jest to dla mnie taka sama zagadka jak dla Was i też zastanawiam się nad zakupem.
                  • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 17.02.12, 15:11
                    to prawda - zgodzę się że pod względem infrastruktury nie jest źle przedszkola, szkoły, park bardzo ładny jest, niedaleko przychodnia prywatna, stacja benzynowa BP i Neste. w odległosci ok 1 km makro i leclerk. co do bliższych sklepów to tesco i spoŁem (jednak tutaj ceny mają dość zaporowe np: 0,5 finlandii 41 zł ;pp). dodatkowo w tych blokach na dole będą sklepy (notabene lokale te są zarezerwowane przez dewelopera na wynajem nie można ich kupić ;/ cfaniaczki - ogólnie im bardziej się zagłębiam w tym temacie tym coraz mniejsze zaufanie mam do dewelopera ;/
                    • Gość: gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.play-internet.pl 17.02.12, 15:18
                      Mam podobnie co do zaufania. Ale nie popadajmy w paranoje, żyjemy w XXI wieku, co prawda w Polsce, ale nie oznacza to chyba że nie można sprawdzić wiarygodności dewelopera? Zwracam się do tych co mieszkanie już zakupili: co zadecydowało o nabyciu nieruchomości? I prześlijcie rady nam biednym niezdecydowanym jak i gdzie można zdobyć informacje na temat tego dewelopera i wykonawcy? Gdzie udać się o dane na temat planu zabudowania terenu - urząd miasta?
                      Z góry i w imieniu wszystkich, dziękuję :)
                      • Gość: gosc Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 19:14
                        ja też zastanawiam się nad kupnem mieszkania w 3 etapie. co myślicie o tym wpisie, że zamiast zajezdni za jakiś czas bedzię tam cmentarz?!?!!?!? :/
                        • Gość: marta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.12, 13:53
                          bzdura, juz jeden cmentarz jest i to dosc blisko a teren zajezdni jest chyba zbyt maly na cmentarz
                          • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 20.06.12, 13:56
                            wlasnie teren zajezdni pasuje idealnie na powiekszenie sąsiadujacego z nią cmentarza :)
                      • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.12, 09:29
                        plany, pozwolenia, księge wieczystą wszystko już osobiście sprawdziłem wszystko jest ok. największym problemem jest możliwość bankructwa tego nie oszukujmy się małego dewelopera i druga sprawa fatalna umowa która w razie jakiejś tfu draki niestety na korzyść klienta nie jest zbyt przychylna... - przedmówca mój napisał żebyśmy nie popadali w paranoje ale wystarczy przejść na drugą stronę ulicy przy tym osiedlu centroom w strone makro tam jest jedno z największych oszustw deweloperskich w historii - poczytajcie w necie tzw osiedle Floryda, deweloper zebrał kase postawił 3 czy 4 bloki z 10 zapakował walizki i zwiał do australii i tyle go widzieli (wiem bo moja ciotka jest jedną z poszkodowanych) w drugą stronę za centrum handlowym skorosze stoją 4 nowo pobudowe bloki ogrodzone dość wysoki standard gotowe do wprowadzenia - bloki te stoją puste!! od ponad 6 lat, ponieważ deweloper coś spiepszył w dokumentacji i nie uwzględnił drogi dojazdowej do osiedla i miasto nie dało prawa na zasiedlenie. także nie wiem jak Wy ale ja się troche boje zaryzykować majątek mojego życia.... dlatego chciałbym w jak największym stopniu zmniejszyć to ryzyko
                        • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 09:56
                          dzięki za odpowiedz :) hmm...mówisz ze plany sprawdziłeś? jest mowa o tym że zajezdnia bedzie likwidowana i możliwe ze ksiądz zgarnie tą ziemie pod ten cmentarz? czy to jakas głupia plotka!?!? mało komfortowo jest moim zdaniem mieszkać przy cmentarzu...:/ ja na szczescie mam okna do wewnątrz osiedla ale wolalabym wiedziec kto lub co bedzie naszym sąsiadem. wiesz ile ludzi tyle opinii odnosnie umów.... we wczesniejszej korespondencji na forum - ludzie pisali że jest ok zadnych "wałków". oczywiście można sie do czegos doczepić jak zapewne w każdej umówie...:)

pamiętajcie prosze że od kwietnia ma wejść ustawa (oby weszła) że bedzie ona działać raczej an korzyść klietów - czyli nas. ponad to jesli deweloper zbankrutuje i ziemei wykupi inny deweloper to ma on albo zwrócic nam kase albo wybudować dalej to co już zostało rozpoczete.... podobno tak ma być....
                          • Gość: no Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 11:19
                            Może właśnie dlatego tak się spieszą ze sprzedażą, żeby zdążyć przed kwietniem? Nie ma nawet dziury w ziemi a oni już sprzedają III etap... Dziś na targach pewnie spuszczą cenę żeby szybciej wyprzedać bud. C.
                            • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 18.02.12, 14:10
                              słuszna uwaga. nowa ustawa deweloperska wchodzi 29 kwietnia także jak by nie patrzeć nie mamy szans się na nią załapać a szkoda. to że umowa Radius-a umowa jest zgodna z prawem wcale nie oznacza że jest korzystna dla nabywcy, przeczytajcie dokładnie tą umowę! nie ma nigdzie planów co w przyszłości będzie robione w około. widzialem jedynie plany zagospodarowania działki jerozolimskie 200, przeglądałem księge itp tam nic nie ma złego jedynie co można się doczepić to użytkowanie wieczyste jest do 2089 roku ale do tego czasu to już chyba nas nie będzie ;p odnośnie zajezdni to jako takich oficjalnych planów nie ma. Po rozmowach przy papierosku z ,,cieciami" pilnującymi tam porządku dowiedziałem się że zajezdnia jest w planach do likwidacji ale jest to perspektywa odległa jak na razie. Co do cmentarza to bardzo wątpie, zwróćmy uwagę dlaczego zajezdnia miała by się zlikwidować ?! zapewne dlatego że ten grunt w przeciągu kilkunastu lat od kiedy jest tu zajezdnia wartościowo osiąga teraz apogeum cenowe i co za tym idzie miasto chciało by na tym zarobić - dlatego jestem raczej pewien że powstaną tam kolejne bloki :)
                              • Gość: yeti Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 15:13
                                Coś tam sie w ogóle dzisiaj dzieje? Tak się składa,że z okna mam widok na tę inwestycję i z tego co widziałem dzisiaj to dźwig nie pracuje.
                              • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 20:02
                                obyś miał racje z tymi naszymi "sąsiadami" :) oby tam wybudowali kolejne osiedle....
                                zatem teraz pozostaje czekać jak ruszą z budową budynku C...
                              • Gość: bocian Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 21:50
                                Odnośnie poniższego komentarza:

@"to że umowa Radius-a umowa jest zgodna z prawem wcale nie oznacza że jest korzystna dla nabywcy, przeczytajcie dokładnie tą umowę!"

chciałem dodać, że przesłałem kilku moim znajomym tą umowę (m.in. prawnikowi, radcy prawnemu i trzeciej znajomej - rzeczoznawcy) i muszę powiedzieć, że z ich komentarzy wynika, że jest tam kilka zapisów bardzo ryzykownych z punktu widzenia przyszłego nabywcy i warto być ich świadomym zanim i o ile jeszcze będziecie mieli ochotę, podpiszecie umowę.
                                W świetle tych komentarzy również podpisuję się pod tym apelem.
                                • Gość: kik Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 22:48
                                  Może jakiś przykład?
                                  • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 23:26
                                    ja też bym chciała zobaczyć jakiś przykład:) ponad to myslę że w każdej umowie deweloperskiej zawsze będzie coś do czego będzie można sie przyczepić....:)
                                    • Gość: aka aka Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 80.72.46.* 19.02.12, 00:34
                                      Jak na moje oko kazdy deweloper chce miec jak najmniej wspolnego ze swoim klientem. W moim odczuciu wyglada to tak : kup (dawaj kase) i nie marudź (ciesz sie że mogles nam ja dac)... W dzisiejszych realiach chyba wiekszoc ma takie podejscie. Pytanie tylko czy owa inwestycja nie okaze sie totalna klapa. Ryzyk fizyk.
                                      Rowniez chcialbym zobaczyc jakis przyklad, wiedzialbym choc troche na czym stoje. Czy jest to cos czego sie spodziewam czy wymyslili cos nowego.
                                      • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 19.02.12, 00:54
                                        Czy ktoś podpisywał lub ma zamiar podpisać umowę w formie aktu notarialnego? Czy robi się to u notariusza wytypowanego przez dewelopera? i ile to kosztuje?
                                    • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 19.02.12, 00:35
                                      przykłady:

Radius udziela Nabywcy gwarancji na okres dwóch lat od dnia zakończenia budowy budynku.

Nabywca wyraza zgodę i zobowiązuje się z umowie przyrzeczonej udzielic Radius nieodwołalnych i niewygasających pełnomocnictw...
                                  • Gość: bocian Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 11:23
                                    Jak zakończę negocjacje i będę wiedział jaka jest ostatecznie moja decyzja (kupuję bądź nie) to chętnie się podzielę opiniami osób, które mi doradzały. Na razie, rzecz zrozumiała, nie mogę.
                                    • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 19:20
                                      Nie mówcie tak że to jest standardowa umowa bo tak nie jest. Jest to wyjątkowo obwarowana umowa na korzyść dewelopera. Radius zabezpiecza się w niej na każdym możliwym etapie. Tak jak mówiłem wcześniej mam gotową prawną interpretację tej umowy z zaznaczonymi punktami które wzbudzają największe kontrowersje. Jutro Wam prześle jak powinna wyglądać taka umowa i jak to wygląda u konkurencji. Wg mnie umowa taka powinna zabezpieczać dwie strony transakcji a nie że klient ryzykuję cały swój majątek a oni może kiedyś oddadzą budynek i tak naprawdę nie biorą za niego odpowiedzialności to jest troche nie fair. Ktoś pytał wcześniej czy warto brać akt notarialny. Wg mnie nie ponieważ jeżeli podpiszesz treść tej umowy w takiej postaci jak teraz to i tak nie masz wcale więcej praw od zwykłej umowy a koszt takiego aktu to jakieś 1300 zł. iByłem dzisiaj na targach mieszkaniowych i powiem szczerze troche firma Radius uwiarygodniła się w moich oczach, ładne stoisko profesjonalne, dobrze widoczne reklama w prasie, ogólnie pomimo wielu deweloperów od razu widoczne - firma która by miała w zamiarze robić jakieś przewały chyba by tak nie postępowała ale to wiadomo jest troche naiwne odczucie ale zawsze to jakieś pocieszenie :)
                                      • Gość: gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 21:42
                                        To żadne uwiarygodnienie firmy, gdyż należy sobie zdać sprawę,że pracownicy/właściciele Radius sroce spod ogona nie wypadli i śledzą na bieżąco nasze forum i znają nasze wątpliwości, więc mogą podjąć określone działania, np. żeby uśpić naszą czujność. Przy okazji - pozdrawiamy:) Dla mnie najważniejsza kwestia: czy umowa przedwstępna zabezpiecza (a jeśli tak to jak) kupującego przed bankructwem (zamierzonym czy nie) dewelopera?
                                        • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 21:48
                                          hmm skoro tu zaglądają to po co im podpowiadać czy i jak zabezpiecza ? - niech się sami pofatygują i sprawdzą. A jeżeli badają nasz stan świadomości prawnej to niech wiedzą, iż my wiemy :)
                                        • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 22:04
                                          niestety żadna umowa przedwstępna nie zabezpieczy przed bankructwem i to akurat nie tylko u tego dewelopera. dlatego po części od maja wchodzi nowa ustawa deweloperska która w jakimś stopniu ogranicza takie ryzyko. a jak na razie to w takim wypadku gdyby tfu tfu zbankrutował to mieszkańcy są ugotowani bez kasy ani domu i sądzimy się 20 lat po sądach aby wywalczyć choć część sumy ;/
                                          • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 22:09
                                            Chyba nie do końca, masz prawo- ba, nawet obowiązek w takim tfu tfu- zgłosić roszczenie do syndyka masy upadłościowej. Tu moja widza nie jest za duża ale jakaś część nakładów może zostać zwrócona. Być może nawet całość, jednak to należałoby zweryfikować.
                                            Czy to będzie trwało 20 lat? tylko nasze gdybanie
                                            • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 22:19
                                              ja akurat troszeczkę się w tym orientuję. Prowadziłem agencje nieruchomości - i z doświadczenia wiem w przypadku upadłości sprawa jest naprawdę fatalna :/
                                              • Gość: messala Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 94.75.114.* 20.02.12, 00:00
                                                w przypadku upadłości dewelopera szansa na odzyskanie pieniędzy jest w zasadzie zerowa dlatego, że wierzytelność poszkodowanego jest w którejś tam grupie upadłościowej i rozliczana dopiero na szarym końcu. Jedyny ratunek to przejęcie budowy przez inny podmiot i dokończenie, ale takie rozwiązanie dla nowego dewelopera jest opłacalne jedynie gdy nie wszystkie lokale zostały sprzedane, wówczas wyjdzie na swoje.

.. na miejscu osób, które chcą kupić lokale w budynku C martwiłbym się nie tym, czy deweloper upadnie, ale niejasnymi zapisami z Umowy Przedwstępnej dotyczącymi przede wszystkim postępowań administracyjnych, które mogą mieć miejsce i nie zgłaszaniem roszczeń z tym związanych. Jeśli deweloper zmieni plany budowlane, a np. PINB je zakwestionuje, wówczas sprawa trafi zapewne do WINB, a może i WSA itd... to wszystko trwa miesiącami, rata leci, a Ty nic nie możesz zrobić bo "wyraziłeś zgodę".
                                                Oczywiście zapisy o terminie podpisywania Aktów Notarialnych uwzględniają te możliwe poślizgi dlatego termin ich podpisania jest określony "60 dni po spełnieniu ostatniego z warunków ...".

Dlatego ja zastanawiam się na bud. B, tu ryzyko jest mniejsze.
                                                • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.free.aero2.net.pl 20.02.12, 09:31
                                                  60 dni ale nie później niż do...
                                                  • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 20.02.12, 09:40
                                                    niestety nie :) czytajcie dokładnie ze zrozumieniem w obwarowaniach jakie czynniki mogą wydłużyć termin oddania ! wg tej umowy ten termin jest nieokreślony może trwać w nieskończoność !!!
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 20.02.12, 09:53
                                                    akcza, czy próbowałeś negocjować ten zapis? - przecież w takim stanie jak jest teraz, nie macie żadnej gwarancji oddania budynku w Wasze ręce
                                                  • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.free.aero2.net.pl 20.02.12, 10:08
                                                    Teoretycznie tak: wystarczy zła pogoda (za zimno, za ciepło, za sucho, za deszczowo) i działania bądź zaniechania urzędników i termin oddania się przedłuża. Na miejscu potencjalnych kupujących wstrzymałbym się z kupnem do czasu oddania budynku A. Zresztą, co tu kupować bud.C, skoro nie ma nawet dziury w ziemi.
                                                  • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 20.02.12, 20:23
                                                    byłem dzisiaj w biurze obsługi. niestety umowa jest nie negocjowalna i ma zostać tak jak jest... analizuję wszystkie za i przeciw ale jak na razie wychodzi mi coraz więcej na minus... a szkoda bo wizualnie bardzo mi się podoba to osiedle i chciałbym tam zamieszkać ale gdy tak bez emocji do tego podchodzę to chyba jednak zrezygnuję. z każdym dniem coraz więcej znaków zapytania. Nie wiem może jestem przewrażliwiony bo widzę że wiele osób sie nawet nad tym nie zastanawia i od razu podpisuję umowy nawet przy mnie dzisiaj było kilka osób (czekałem ok 20 minut w kolejce) - ja niestety nie jestem aż takim ryzykantem bo po prostu mnie na to nie stać... ale jeszcze się waham
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 20.02.12, 20:41
                                                    a zastanawiałeś się nad marvipolem? buszremem? petro?
                                                  • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 09:30
                                                    ja na samym poczatku bralam pod uwage marvipol ale po pierwsze: zostaly same mieszkania na parterze albo bez balkonow. Umowa jest skonstruowana tak, ze umowa Radiusa jest pzy niej bez zarzutu. Poza tym lokalizacja zielonej italii to jednak jest porazka. Zanim tereny pofabryczne zostana uporzadkowane mina lata. Dodam jeszcze, ze chcieli odrazu 5 % wartosci mieszkania i umowa przedwstepna byla umowa, ze tak powiem wiazaca, nie zwracali kasy. Jednak w przypadku Radiusa do podpisania umowy cywilno prawnej tej wlasciwej mim wplaconej zaliczki mozna zrezygnowac i nie traci sie zaliczki.
                                                  • Gość: kasia Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.cwd.waw.pl 21.02.12, 10:46
                                                    Z ta zaliczka to nie byalabym taka pewna ze zwracaja w Radiusie tak orrazu bez rzadnych problemow???!!! napewno musisz odczekac swoje zanim ci wyplaca na konto, ale oczywiscie nie mowimy o tym 1000zl ktory za rezerwacje biora, ale potem jak rezygnujesz odrazu ci iddaja
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 21.02.12, 10:54
                                                    wydaje mi się, iż ważne, że w ogóle oddadzą bo już samo to świadczy o ludzkim podejściu to tematu.
                                                    Firmy, które za wszelką cenę chcą wyrwać od niedoszłego klienta pieniądze i to tylko dlatego, że chce/ musi zrezygnować, są co najmniej nie w porządku i nie zasługują na opinie firmy godnej polecenia
                                                  • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 11:21
                                                    powiem tak, z tego co wiem oplate rezerwacyjna zwracaja, zaliczke ponoc tez. Mialam osobiscie male problemy, ale generalnie narzekac nie moge bo rabat dostalam niemaly.
                                                  • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 11:22
                                                    tyle, ze mam wrazenie, ze to jest takie troche mydlenie oczu podania itp podejrzewam, ze ich nawet nikt nie czyta tylko wszystko zalezy od dnia i humoru danej osoby.
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 21.02.12, 11:29
                                                    a to nawet więcej niż pewne... nie sądzę, że prezes siedzi przy kawusi i czyta wszelkie te podania.
                                                  • Gość: pit Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.12, 12:12
                                                    Sprawa zaliczki jest uregulowana prawnie (KC) i łaski nie robią - zwrócić muszą. Podkreślam: chodzi o zaliczkę . Natomiast jeśli w umowie (obojętnie czy notarialna czy cywilno-prawna) jest wpisane zadatek to mają prawo go zatrzymać, jeśli kupujący się wycofa z umowy. Ja mam wpisane: zadatek, więc mi nie oddaliby tych 5%. Wy macie wpisane "zaliczka"?
                                                  • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 15:12
                                                    ja nie pamietam szczerze mowiac, wiem, ze chcielismy to zmienic i mowiono, ze to zaden problem.
                                                  • Gość: marta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.12, 14:02
                                                    oddaja kase do reki bo bylam przy kilku takich sytuacjach a ludzie rezygnowali ze wzgledow bardziej finansowych tzn. nie uzyskali kredytu
                                                  • Gość: gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 20.02.12, 20:41
                                                    Jak jest taki popyt to nie dziwcie się,że nie spuszczają ceny. Normalne prawa rynku. Ale skoro już kupują to dobrze - będzie więcej powodów na pozwie zbiorowym w razie W ;)
                                                  • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 20.02.12, 21:20
                                                    haha to fakt ;p tylko wiesz człowiek by chciał zapłacić i mieć problem z głowy a nie potem biegać się użerać czy to z deweloperem czy z sądem że tu Ci woda przecieka tu drzwi do góry nogami założyli a znając nasz kraj wydasz kupę pieniędzy nachodzisz się i i tak wielkie g.. zdziałasz w sumie z takimi wadami to bym sobie poradził poszedł bym do castoramy wykupił kartę stałego klienta i jakoś bym sobie poradził z niedoróbkami, gorzej jak nie skończą bloku albo ściana będzie krzywa ;p ta lokalizacja mi bardzo pasuję akurat mam blisko i dobre połączenia z miejscami w których żyję dlatego nie powiem że mi się tu podoba. Rozważam jeszcze ewentualnie skorosze ale tam już jest kawałek dalej no i drożej ale za to zdecydowanie lepsza infrastruktura i lepszy deweloper.
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 21.02.12, 13:56
                                                    nawinęło mi się po drodze pytanie z innej beczki,
                                                    jak myślicie, warto podpisywać umowę przedwstępną w formie aktu, przy założeniu, że budynek już stoi?
                                                  • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 15:13
                                                    oj nie wiem. Nie pomoge. Ktory budynek Cie interesuje?
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 21.02.12, 15:14
                                                    To bardziej pytanie ogólne - nie koniecznie pod kątem Radiusa.
                                                  • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 21.02.12, 18:54
                                                    to zależy - akt notarialny daje Ci tylko tyle że w razie nie wywiązania się z umowy przez dewelopera masz nieco! większe szanse w sądzie na odzyskanie części pieniędzy. W przypadku gdy umowa jest niekorzystne sformułowana nie ma sensu jej podpisywać w formię aktu bo nic to nie daję oprócz tego że nabijesz kase notariuszowi który jest zapewne kumplem dewelopera bo innego będzie ciężko wyznaczyć :)
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 21.02.12, 19:29
                                                    Gość portalu: akcza napisał(a):

> w razie nie wywiązania się z umowy przez dewelopera

no właśnie a ta gorsza, ryzykowniejsza połowa umowy jest już zakończona, bo budować nie musi.
                                                    W teorii, wystarczy przelać fundusze i odebrać mieszkanie (+- kilka miesięcy na akt przyrzeczony).
                                                  • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 21.02.12, 19:58
                                                    Uczciwy notariusz weźmie połowę stawki przy umowie przedwstępnej a drugą połowę przy umowie przyrzeczonej. Tylko jak znaleźć uczciwego notariusza?
                                                  • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 21.02.12, 20:47
                                                    to tak jak z uczciwym deweloperem.. jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;)
                                                    chyba że sam sobie jesteś dewe i notariusze :)
                                                  • Gość: realista Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 23:26
                                                    odp na: Uczciwy notariusz weźmie połowę stawki przy umowie przedwstępnej a drugą połowę przy umowie przyrzeczonej. Tylko jak znaleźć uczciwego notariusza?

Notariusz wyznaczony przez Radiusa tak właśnie zrobił!

Osobiście kupiłem mieszkanie w budynku A i podzielę się takimi uwagami (bo mam wrażenie, że dużo osób pisze na zasadzie "w sumie to się nie znam ale...")
                                                    1. developer ma kredyt na inwestycje więc teoretycznie ma kasę aby budynki postawić,
                                                    2. mieszkania się sprzedają wiec kasy na spłatę kredytu nie powinno im brakować.
                                                    Wobec tego raczej to dobrze wróży na stabilność finansową.
                                                    3. Umowa faktycznie nie jest super ochronna dla klienta, ale pokażcie mi umowę z developerem, która lepiej chroni klienta niż dewelopera,
                                                    4. konsultowałem ją z prawnikiem, na wszystkie wątpliwości uzyskałem satysfakcjonujące odpowiedzi - np. upoważnienia wspomniane wcześniej dotyczą tego, że garaż będzie oddany później niż mieszkanie i deweloper musi upoważnienie mieć aby móc go dokończyć zgodnie z prawem.

Mnie przekonała lokalizacja - rozwija się komunikacja (ul. nowolazurowa, węzeł salomea), park, WKDka, spoko dojazd do centrum, supermarket, blue city, w okolicy powstaje dużo biurowców, stosunkowo niedaleko do Marynarskiej/Domaniewskiej (centrum biurowe) jakby co chętnych na wynajem w przyszłości nie powinno brakować. Szczerze, jest to moje pierwsze mieszkanie i tak do tego podchodzę. No i oczywiście cena - uważam, że nowy firma jak chce wejść porządnie na rynek to powinna być agresywna cenowo. Ponadto cena rekompensuje minusy, jakimi są niewątpliwie zajezdnia i samoloty. Mieszkałem już na włochach i da się z samolotami żyć. A patrząc wzorem Inflanckiej sądzę, że zajezdnie czeka podobna przyszłość.
                            • Gość: Emi Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.10.12, 17:03
                              Developer i ta inwestycja nie jest objęta ustawą developerską, ponieważ pozwolenie na budowę jest z 2010r. Nie mają obowiązku prowadzenia chociażby rachunku powierniczego. Sprawdziliśmy developera i ma pieniądze (to, że chce zmaksymalizować zysk to inna historia), gorzej jest z BuT, czyli z wykonawcą - tykająca bomba.
                              • Gość: yo Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.10.12, 12:09
                                twoja stara to tykajaca bomba, po co piszecie takie glupoty? Mam dwie firmy obie preznie dzialaja a na forach zawsze znajdzie sie ktos kto pisze ze zle sie w niej dzieje:-)
                                BuT nie znam jej ale takie zlowieszcze pisanie swiadczy o marnej konkurencji yo!
                      • mknapp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 22.02.12, 06:22
                        heh... nie wiem czy dla tego obszaru jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ale jeśli jest to można go zobaczyc w Urzędzie Dzielnicy Wlochy przy al. Krakowskiej (każdy ma dostep do informacji publicznej więc żadnego problemu w tym temacie nie będzie). Podziwiam wszystkich, którzy po ostatnich zmianach decydują się na UW. Wolę kupić droższe mnejsze mieszkanie a w praktyce zaoszczędzić i nie płacić wielkich pieniędzy miastu.

forsal.pl/artykuly/388026,fala_podwyzek_oplat_za_uzytkowanie_wieczyste_w_warszawie.html
                        • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 23.02.12, 12:09
                          Mam pytanie - jak jesteście traktowani przez biuro obsługi? Mam wrażenie, że klient jest tam niemile widziany a załatwienie czegokolwiek graniczy z cudem.
                          • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 23.02.12, 12:16
                            ja byłem potraktowany dobrze, nawet zjadłem kilka krówek :) choć dowiedzenie się czegoś "technicznego" graniczy z cudem...
                            • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 23.02.12, 16:06
                              Nie wymagajmy od kobiet technicznych szczegółów ;)
                              • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 23.02.12, 19:38
                                racja, ale to jest kupno mieszkania a nie bułek w piekarni :)
    • Gość: Gość Budynek D IP: *.home.aster.pl 17.02.12, 15:01
      Czy ktoś coś wie o budynku D?
    • Gość: Aka aka Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 80.72.46.* 17.02.12, 22:56
      Witajcie!
      W jakiej cenie udało wam się kupić/zarezerwować mieszkania? Wszedzie widzę cenę 5950, niestety po przybyciu do biura sprzedaży usłyszałem że na chwilę obecną mają zupełnie inną cenę.
      Jeśli możecie to napiszcie kiedy rezerwowaliście, oraz który etap.
      Dzięki!

• Gość: Kolo Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 23:42
        A jaką cenę, jeśli mogę spytać, podali?
        • Gość: gośc Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.12, 13:01
          31,5 m2 - 6435 zł ( prawie wszystko w sumie jest w tej okolicy bo to miesci sie w rodzinie na swoim), z tego co słyszałem to są tylko delikatne negocjacje. 5950 proponują w budynku A i B ale tam mniejszy wybór mieszkani - ok 55m2 i wyżej. Informacja z Soboty.
      • Gość: redek Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 23:43
        Etap III - cena 5800 zł, płatne gotówką.
        • Gość: as Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.12, 09:32
          ale to chyba jakiś większy metraż ?
        • Gość: aka aka Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 80.72.46.* 18.02.12, 09:47
          mieszkanie 40m rezerwowane w etapie II - 6400zł/m
          Dziś wybieram się na targi ciekawe jaką mają tam ofertę...
        • Gość: magda34wawa Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.aster.pl 19.02.12, 12:16
          Jestem ciekawa skad ty kolego taka cene uzyskales? bylam na targach wczoraj i przy wplacie gotowka za calosc zaproponowali mi cene 6435 zl za mieszkanie 51.9 m2 . pozdrawiam
          • Gość: redek Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 12:30
            Powtarzam tylko co mówił mi znajomy. Nie wiem, może mnie wkręcił. W każdym razie odpuścił sobie temat, bo kasa miała być od razu a mieszkanie może za 2 lata (jak dobrze pójdzie).
          • Gość: magda34wawa Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.aster.pl 19.02.12, 12:49
            Jestem zainteresowana zakupem mieszkania w tej firmie ale po pierwszych rozmowach chyba zrezygnuje, interesowal mnie budynek C ktorego budowa rozpocznie sie w marcu tego roku. W tej firmie panuje bałgan, nie ma mozliwosci negocjacji cen, cena jest ustalona z gory za konkretne mieszkanie i nawel zł ci nie spuszczą, tym bardziej ze ja chcialam za gotowke. Pani Irmina Przestepna ktora udaje w tej firmie Boga, ma klientow za gó...... dla niej klient z gotowka to malo atrakcyjny klient. Za garaz trzeba placic nie ma rabatow, i innych gratisów. Sam prezes Krzysztof Janiszewski tez jest jakims watpiwym typem. Trzeba pisac petycje zeby prowadzic negocjacje ktore z gory i tak nie dochodza do skutku. Nie zamierzam im przynosic w zebach moich pieniedzy i jeszcze nic z tego nie ugrac, dzisiaj nawet w sklepie levisa dostalam rabat 5% za zakup spodni a za mieszknie ponad 300tys w tej firmie sie nie nalezy. Gadaja bzdury jak sie do nich dzwobni ze akurat w tej chcwili jakis klient zarezerwowal, oczywiscie za rezerwacje wstepna placisz 1000zł. Wiec odradzam tym bardziej ze to ich pierwsza inwestycja mieszkaniowa , zamiast zachecic klientow w tych czasach to ich odstraszaja majac takie Panie w biurze... Pania Ule i Irminę. koszmar.
            • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 19:10
              Proponuje udać się do biedronki lub lydla i przy zakupie bułek negocjować cenę...
              A napisałaś takie podanie ?? Skąd wiesz jaki będzie efekt? A "atut" że masz gotówkę to w buty sobie możesz wsadzić... taka płatność to tylko problemy dla sprzedającego.. ale skąd Ty to możesz wiedzieć...
              Oczywiście, i obsługa, i sama inwestycja pozostawiają wiele do życzenia ale to nie powód żeby dawali Ci upusty niebotyczne.. Z resztą, skoro masz tyle gotówki to:
              1. po co się targujesz? i tak nie odczujesz upustu w całym swoim budżecie
              2. czemu się interesujesz taką inwestycją? Wilanów sprzedany cały?
              • Gość: bocian Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 19:33
                ale po co ta nerwowość...?
                wartością tego wątku jest to, że wszystkie w nim wypowiedzi (przynajmniej mam do tej pory takie wrażenie) szły w jedną stronę - zastanawiały się jak zabezpieczyć interesy klientów a nie developerów ale raczej obywało się bez nerwów. Budująco się czytało jak ludzie potrafią ze sobą współpracować we wspólnym celu.
                Bardzo bym sobie i wszystkim zainteresowanym życzył aby ten wątek został nie zmącony przez różnych interesantów i niekonstruktywną nerwowość w wypowiedziach.
                pozdrawiam
                • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 19:44
                  każdy ma nadzieję, iż odwiedzając to, czy inne forum dowie się czegoś, co pomoże podjąć właściwą decyzję- a przynajmniej pozwoli dojrzeć inne aspekty developera, inwestycji i przyległych tematów.
                  Stwierdzenie, że jedna czy druga Pani jest do d**** (razem z prezesem i developerem jako całość) bo nie chce dać upustu przy gotówce a sprzedawca spodni dał to jakaś kpina a nie konstruktywna wypowiedź.
                  Byłem w biurze, rozmawiałem z jedną i drugą Panią (z Panem też, chociaż w innych wypowiedziach go nie widać (???)). Upust dostałem, nie ważne jaki, bo i tak musiałem zrezygnować- ale ja potrafię taki upust docenić, bo poruszam się przy LTV 100%, dodatkowo, stałem kiedyś po drugiej stronie- sprzedawcy- i doskonale wiem jakie problemy rodzi płatność gotówką, nie zależnie od kwoty. I to nie jest żaden as w rękawie kupującego, wręcz nawet ma odwrotne skutki od zamierzonych.
                  • Gość: kubus 2000 Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.aster.pl 19.02.12, 19:50
                    Ty to jestes pewnie jeden z tej firmy... jak ci dali upust to dlaczego zrezygnowales? ja tez bylem na targach wczoraj i nic... kazali pisac do prezesa ale nie bede pisal bo to kpina chcialem kupic ponad 70 m2 nawet garazu gratis nie chceli dac!!!!! odradzam. jutro jade podpisac umowe w innej firmie tam mam gratis garaz i komorke :)
                    • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 20:04
                      a kto powiedział, że byłem na targach?? No i tu mamy genezę problemu- dla mnie to nie ujma napisać podanie, petycję, prośbę - nazywajcie sobie jak chcecie- napisałem i dostałem. Jeżeli Ty, czy ktokolwiek inny uważa, że to hańba, to wybaczcie- widocznie tak Wam zależy.
                      Oczywiście to nie był duży rabat ale zawsze i gdybym nie miał innej perspektywy to już miał podpisaną umowę- niestety tutaj sporą dozę niepewności zapewnia niewiedza sprzedawców i co najmniej dwa lata poczekalni na etap C.
                      • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 20:22
                        z drugiej strony nie generalizujmy - może faktycznie Pani została jakoś opryskliwie potraktowana ale dobra to nie ma znaczenia i faktycznie nie ma co emocjonalnie do tego podchodzić skoncentrujmy się lepiej jak się nie dać oszukać przez tego dewelopera. CO do rabatów to zastanówcie się dlaczego tak jest. Po co ta firma ma dawać rabaty? te mieszkania sprzedają się jak świeże bułeczki to pastawcie się w roli sprzedawcy po co on ma obnizać cene jak i tak sprzeda za tyle ile chce. Parking gratis tu przedmówca by chciał 25 000!!!!!!! jak 100 czy 200 na metrze dostanie to powinien się cieszyć jednak to starczy jedynie na dobrą kanapę :)
                        • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 20:36
                          Nie dać się oszukać przez tego czy innego :) podejrzane zapisy w umowie zawsze warto uwypuklić.
                          upust 100pln na m2 to nie tak mało, choć to bardziej zależy od punktu widzenia- przy 70 metrach, jak jeden z przedmówców chciał kupić to już kwota nie mała, a jak dobrze pamiętam to właśnie taki metraż jest w reklamowanych 5990/m2 i to nie tylko w Radiusie, większość firm tak sprzedaje- Marvipol, Petro, MakDom, etc..
                          Niestety metraże 45-55 są najbardziej popularne, dlatego też ich ceny są większe.
                          • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 20:55
                            uwypuklać to sobie może i można ale co z tego jak deweloper ma to gdzieś i problem jest czy będzie na tyle perfidny żeby w razie jakiejś wpadki odciąć się od nas jako klientów i pozostawić nas samym sobie czy będzie chciał jakoś ugodowo rozwiązać sprawę. jak na razie z kontaktów z tym deweloperem obawiam się że może nie być za ciekawie w razie jakiegoś problemu. odnośnie jeszcze rabatów to jak łatwo policzyć 100 zł na 70m to 7000 zł także przy cenie 400000 + garaż 25000 jest to znikoma suma na dobrą kanapę powinno wystarczyć ale dobre i to na ziemi nie leży.
                            • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 21:09
                              z uwypukleniem miałem na myśli, iż dla mnie zapis x w umowie może nie być antykliencki (ze złego zrozumienia na przykład), a dla Ciebie już tak- pokażesz, wytłumaczysz i po wzajemnych ustaleniach, już są dwie osoby chętne do "walki" z developerem, itp, itd.
                              Moje obawy głównie dotyczą pierwszych kroków developera w kwestii budownictwa mieszkaniowego- oczywiście każdy kiedyś zaczynał ale jak już pisałem w innym temacie, dla mnie niewiadomą jest jedna ciepłownia na 4, niemałe, bloki. Proponuje zapytać w biurze o szczegóły...(chociaż może coś się zmieniło po targach i posiadają info). Osobiście przerabiałem kotłownie w domku jednorodzinnym (tak tak, inna skala) i wiem, że może być nie miło...
                              • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 21:31
                                w zupełności się z Tobą zgadzam. Również mam te same obawy z zewnątrz bardzo ładnie to wygląda ale jako że jest to ich pierwsza inwestycja tego typu obawiam się że może być dużo niedoróbek nie przemyślanych rozwiązań chociaż by takich jak ta ciepłownia o której wspomniałeś (chociaż ja się na tym akurat kompletnie nie znam). Dlatego tym bardziej nie pokoi mnie fakt że w umowie deweloper aż tak bardzo zabezpiecza się przed właśnie takimi rzeczami. Mam to dokładnie przeanalizowane przez ekspertów i z ich uwag jasno wynika że deweloper albo właśnie z obawy że jest to jego pierwsza inwestycja albo po prostu z pełnego wyrafinowania zabezpiecza się z każdej możliwej strony. Szkoda tylko że największe ryzyko spada na mnie jako klienta.... porównywałem to z innymi deweloperami mam kilka umów i ta jest wyjątkowa pod tym względem. Rozumiem że deweloper też się obawia jak mu to wyjdzie wiadomo nie miał doświadczenia ale chyba na takim poziomie inwestycji mamy prawo wymagać aby brał za to odpowiedzialność.
                                • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 21:43
                                  Dlatego właśnie się poddałem. Oczywiście, kto nie ryzykuje ten nie wygrywa ale o ile mogę ryzykować swoje pieniądze, marzenia, życie to nie mojej rodziny.
                                  Może teraz "kolega" od "to dlaczego zrezygnowałeś jak dostałeś upust" zrozumie, że 100 czy 200 pln na m2 to nie wszystko.
                                  Szkoda, że nie odwiedza nas tutaj nikt, kto kupił już etap A lub B- z pewnością mogliby pomóc, wypowiadając się, jak się zachowują panie z biura już po transakcji.
                                  IMO, takie zabezpieczenie to ani wyrafinowanie ani pionierstwo. Budowali przecież wcześniej biurowce, a na tej płaszczyźnie developer musi być zabezpieczony na wszelką ewentualność. Korporacyjni adwokaci wyssali by ich nawet za niedziałającą windę- na ich szczęście, Wy jako mieszkańcy nie macie szans na takich adwokatów.
                                  • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 21:57
                                    właśnie tu jest problem oni nigdy nic nie budowali! to jest ich pierwsza inwestycja budowlana!! do tej pory tylko specjalizowali się w przejęciach po bardzo korzystnych cenach w dobrych punktach nieruchomości i potem czerpią zyski z wynajmu. i dlatego tak się tego obawiam. Firma jest bardzo cfana i boję się żebym nie został na lodzie ;/
                                    • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 19.02.12, 22:01
                                      nigdy Radius czy bau und technik?
                                      Ktoś z nas wie mniej... albo ja, albo Ty ;)
                                      • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 31.178.125.* 19.02.12, 22:14
                                        Radius i Bau und Technik to dwie różne firmy. Bau und Technik to wykonwaca którego akurat wybrał Radius. Bau und Technik pare lat działa - na dzień dzisiejszy wykonują ok 6 podobnych co centroom inwestycji w samej warszawie przy okazji przez ten czas po wpadce gdzieś na mokotowie całkowicie zmienili zarząd i odcieli się od historii firmy teraz działają jako nowa firma Bau und Technik Polska.
                                  • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.12, 14:21
                                    Ja kupilam mieszkanie, jak juz wspominalam. Licze na to, ze wszystko bedzie w porzadku. Niestety nie mialam za duzego wyboru. Budowe mozna obejrzec, ja widzialam mieszkanie takie jak moje tylko w budynku A. Z inzynierem mozna sie umowic tylko nie wiem czyw kazdej sprawie czy tylko odnosnie zmian lokatorskich.
                                    • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 20.02.12, 14:24
                                      niech Cie się układa zatem jak najlepiej
                                • Gość: aka aka Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.rtr.core.icm.edu.pl 19.02.12, 23:03
                                  Również tak jak Wy w jak najwiekszym stopniu chcę się upewnić czy budynek nie będzie totalnym "bublem". Czy oglądaliście może już budynek? Ja wybieram się w najbliższą sobotę. Sam zbyt wiele nie ździałam, ale gdyby była możliwość rozmowy z jakimś ważnym inżynierem... Ciekawe czy jest taka możliwość...
            • Gość: LigiaKalina Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.centertel.pl 21.05.12, 22:55
              Niestety w pełni się z Tobą zgadzam. Pani Irmina gada głupoty. Mnie 'uprzejmie' poinformowała, że ona nie ma obowiązku przekazywać mi podstawowych informacji (chodziło o formę zawarcia umowy przedwstępnej). Jeżeli nie ona, to kto!!!
              Co więcej, umowa rezerwacyjna zawiera zapisy niekorzystne dla Rezerwującego. Radze zwrócić uwagę na ostatnie zapisy, tj. prawo Dewelopera do rozwiązania umowy nawet wówczas, gdy nie wywiąże się z obowiązku przesłania w formie pisemnej, listem poleconym, informcji o terminie i miejscu zawarcia umowy przedwstępnej.
              Kwestię negocjacji cen (czy też jej braku) potwierdzam.
              Poza tym kompletny brak profesjonalizmu.
          • Gość: Kolo Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 15:17
            A czy w tej cenie jest garaż, czy też jest dodatkowo płatny? Jakaś komórka lokatorska, piwnica?
            • Gość: messala Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 94.75.114.* 19.02.12, 16:12
              ..cześć, no to kilka wątków naraz:
              - garaż dodatkowo płatny - 25.000 pln
              - 5950 pln to cena za metr ale przy wyższym metrażu - np. powyżej 70 m2 w budynku B, jest to cena i metraż niezły, zważywszy, że mieści się w ramach RNSu, a to przeszło 700 pln na racie.
              - zajezdnia Kleszczowa ma zostać zlikwidowana do 2015 r., a od marca startuje remont całej Kleszczowej, zostanie poszerzona o jeden pas
              - jeśli chodzi o Umowę Przedwstępną to przeglądałem ją pobieżnie i powiem, że jest ona standardowa, nie różni się zbytnio od Umów tego typu innych deweloperów - na pewno do weryfikacji jest zapis o cesji wierzytelności, że prawo cesji na os. 3 przysługuje po wpłacie dopiero 20% ceny sprzedaży - zwykle Banki udzielające kredytu na zakup żądają zgody na cesję do wypłaty kredytu..
              - istnieje możliwość negocjacji, bo same takie prowadzę i deweloper idzie na rękę
              - jedynie co mnie martwi to nieznajomość dewelopera i pytanie o przyszłość projektu, z drugiej strony budynek A już stoi i w jest obecnie wykańczany w środku więc nie powinno być źle..
          • Gość: bocian Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 22:09
            Nie chciałbym wbijać kija w mrowisko a wręcz przeciwnie zależy mi na tym aby zachować rozmowę na pewnym poziomie ale mam takie pytanie bo zastanowiło mnie to gdy zauważyłem pewną nieścisłość w Twoich wypowiedziach -> forum.gazeta.pl/forum/w,25,124935907,133259791,Warszawie_przybedzie_nowe_Centroom.html
            kiedy Ci przekazali taką informację, czy na pewno wczoraj na targach?
        • Gość: Jack Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.12, 13:03
          dziwi mnie ta wypowidz bo kilka postów wyzej pisała pani która była bardzo zbulwersowana, że nie dostała żniżki mimo, że płaciła gotówką... 5800 chyba możemy wpisac miedzy bajki.
      • Gość: aw Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.12, 09:34
        z tego co zauważyłem to oni z cenami robią co chcą. mają bardzo duże zainteresowanie także według starego prawa mikroekonomii im popyt większy tym cena rośnie - ceny wahają się od 5800 - 6400
      • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 09:59
        tak niestety ceny w etapie C są wyższe...ja mam rezerwacje na mieskznako ok 40 metrów, 6400 za metr. ale mozna napisac podanie do prezesa i zaproponowac swoją stawkę....

chyba 5950 to albo mieszkan na parterze albo tych większych metrażowo :)
      • Gość: marta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.12, 14:08
        hehe oczy widza co chca!!! a co jest w reklamach II etap inwestycji 5950 tak??? czyli budynek B!!!! trzeba czytac a nie widziec co sie chce a potem krytykowac i wymagac!!!
    • Gość: akcza Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.12, 09:40
      tak jak zapowiadałem mam już pełną profesjonalną ekspertyzę prawną tej umowy przedwstępnej zarówno w formie aktu cywilno prawnego jak i aktu notarialnego. jest kilka punktów bardzo niekorzystnych dla nas jako klientów. w poniedziałek podzielę się z Wami opinią ponieważ idę negocjować ich zmienę.
      • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 23.02.12, 19:33
        Jak wypadła ekspertyza? Które punkty są najbardziej niekorzystne?
        • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 23.02.12, 19:39
          heh a no właśnie, poniedziałek już dawno za nami
          • Gość: nieznany Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.02.12, 01:33
            Aj... też jestem ciekaw tej ekspertyzy i końcowych ustaleń... Na początku myślałem, że jest wszystko pięknie. Jak dla mnie- lokalizacja super, cena spoko, bloki ok. Zarezerwowałem mieszkanie 31,5 m w budynku C. Pani Urszula twierdziła, że jeśli dysponuje gotówką to mogę liczyć na rabat ( zaproponowałem garaż gratis- stwierdziła, że to za dużo, ale rabat ok. 10 tys jest realny ) Z tego co wiem, developer na budowę budynku A i ( CHYBA! ) B nawet nie brał kredytu, dopiero przy kolejnym etapie zaciągnięto kredyt... ( w sumie to dobrze rokuje ) Teraz po przeczytaniu tych wszystkich wiadomości nie wiem czy nie zabierać tego tysiaka i nie szukać mieszkania w innej lokalizacji ;/ Piszecie, że nie ma mowy o rabacie, że wpłata gotówki to dla nich większy problem, dodatkowo ta ciepłownia, niekorzystna umowa, brak doświadczenia developera i cmentarz za osiedlem i radius tower...
            • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 24.02.12, 17:08
              Nie wiem na co brali kredyt, ale na całej działce jest hipoteka w wys. 33 mln zł (piszę z pamięci) na rzecz Alior Banku.
              • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 24.02.12, 17:31
                sporawo.
                ktoś się dowiadywał jak wygląda zwolnienie cząstkowej hipoteki??
                • Gość: kupiec mieszkania Centroooooom IP: *.play-internet.pl 24.02.12, 21:30
                  W celu rozwiania watpliwosci(dla osob bardzo napalonych na Centroooooom):
                  1. Akt notarialny przedwstepny jest jednostronnie korzystny. Zbywca moze wszystko i nie poniosi konsekwencji.
                  2. Pieniadze ida na prywatny rachunek(w Alixx Banku) Radxusa, a nie rachunek powierniczy w Alixx Bank. Co oznacza tyle ze Radxus moze wyszyscicx konto i uciec na Kajmanyx.
                  3. Brak zapisów odnosnie kar umownych Zbywcy.
                  4. Pani Ixxxx jest ciagne 'poza biurem" a inni pracownicy sa tylko "z przypadku"=nic nie wiedza i pytaja sie Ixxxx.
                  5.Negocjacje co do roznych kwestji trwaja baaaaaaardzo dlugo i maja na celu przetrzymanie powyzej 7 dni klienta by stracil 1000zl za oplate rezerwacyjna.
                  6. Radxus nie jest w Polskim Zwiazku Delevoperskim i spolka ciagle zmienia nazwe oraz czlonkow zarzadu.
                  7. Teren osiedla to 'obszar przemyslowy'(tak jest w akcie) wiec cos sie nie zgadza...
                  8. Zbywca nie wyraża zgody na wpisanie w dziale III księgi wieczystej roszczeń wynikających z tej umowy=Radxus moze sprzedac jedno mieszkanie 100 razy bez sladu w ksiedze(dobry biznes)
                  9. x-osoby w temacie znaja pelne nazwy z 'x'
                  10. Ja sie wyleczylam z tej lokalizacji dosc szybko.
                  • Gość: Gość Re: Centroooooom IP: 78.9.176.* 24.02.12, 21:41
                    Dołożyłeś do już rozpalonego pieca.
                    • Gość: gość Re: Centroooooom IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.12, 22:52
                      No właśnie - to jest dziwne - niby tereny przemysłowe, a jednak jest pozwolenie na budowe osiedla mieszkaniowego...
                  • Gość: messala Re: Centroooooom IP: 94.75.114.* 25.02.12, 01:31
                    kilka kwestii:

1. Akt notarialny przedwstepny jest jednostronnie korzystny. Zbywca moze wszystko i nie poniosi konsekwencji.

- bzdura, wczytaj się dokładniej

2. Pieniadze ida na prywatny rachunek(w Alixx Banku) Radxusa, a nie rachunek powierniczy w Alixx Bank. Co oznacza tyle ze Radxus moze wyszyscicx konto i uciec na Kajmanyx.

- półprawda, patrz par. 2 pkt 6, Radius zastrzega możliwość zmiany rachunku na rachunek prowadzony przez Bank finansujący inwestycję

3. Brak zapisów odnosnie kar umownych Zbywcy.

bzdura, patrz par. 4 pkt 1 (max wysokość kary umownej to nie więcej niż 2,5 % całkowitej ceny sprzedaży, przy czym standard u innych deweloperów jest w granicach 2 %)

4. Pani Ixxxx jest ciagne 'poza biurem" a inni pracownicy sa tylko "z przypadku"=nic nie wiedza i pytaja sie Ixxxx.

rozmawiałem z p. Urszulą, p. Irminy na oczy nie widziałem ale przez tel. negocjowałem z nią warunki

5.Negocjacje co do roznych kwestji trwaja baaaaaaardzo dlugo i maja na celu przetrzymanie powyzej 7 dni klienta by stracil 1000zl za oplate rezerwacyjna.

- bzdura, 7 dniowy termin jest do negocjacji :) ja wynegocjowałem chyba ze 2 miesiące :)

6. Radxus nie jest w Polskim Zwiazku Delevoperskim i spolka ciagle zmienia nazwe oraz czlonkow zarzadu.

- tworzenie przez deweloperów spółek pod wykonanie konkretnych inwestycji jest standarową praktyką.

7. Teren osiedla to 'obszar przemyslowy'(tak jest w akcie) wiec cos sie nie zgadza...

- o jakim akcie mówisz, skoro żadnego nie podpisałaś bo zrezygnowałaś ? ja w internecie na stronach Gminy Włochy widzę na mapach inne przeznaczenie obszaru, a i przez telefon nie potwierdzali takich informacji.
                    Poza tym wpis "BA - tereny przemysłowe" w KW w dziale I-O nie musi świadczyć, że takie jest przeznaczenie terenów, bo dział I-O mógł nie być aktualizowany a przeznaczenie terenów się zmieniło.

Zbywca nie wyraża zgody na wpisanie w dziale III księgi wieczystej roszczeń wynikających z tej umowy=Radxus moze sprzedac jedno mieszkanie 100 razy bez sladu w ksiedze(dobry biznes)

- bzdura kosmiczna !!! , spójrz do działu III KW WA5M/00455576/4
                    dla ułatwienia link : ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html

• Gość: gość Re: Centroooooom IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.12, 11:53
                      2.2. Pieniadze ida na prywatny rachunek(w Alixx Banku) Radxusa, a nie rachunek
                      > powierniczy w Alixx Bank. Co oznacza tyle ze Radxus moze wyszyscicx konto i uc
                      > iec na Kajmanyx.

- półprawda, patrz par. 2 pkt 6, Radius zastrzega możliwość zmiany rachunku na
                      > rachunek prowadzony przez Bank finansujący inwestycję
                      A jednak prawda, bo tego wynika tylko tyle,że Radius może zmienić ten rachunek na inny rachunek w Alior, np. na rachunek dowolnej osoby (np.jakiejś szarej eminencji)
                      Rachunek powierniczy byłbym najlepszym rozwiązaniem ale go nie ma i nie będzie.

8. Zbywca nie wyraża zgody na wpisanie w dziale III księgi wieczystej roszczeń
                      > wynikających z tej umowy=Radxus moze sprzedac jedno mieszkanie 100 razy bez sl
                      > adu w ksiedze(dobry biznes)

>
                      > - bzdura kosmiczna !!! , spójrz do działu III KW WA5M/00455576/4
                      > dla ułatwienia link : rel="nofollow">ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
                      Nie wiem czy taka bzdura: kupiłem mieszkanie jakiś czas temu, a nie ma mnie jeszcze w księdze...
                      • Gość: acta Re: Centroooooom IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.02.12, 19:13
                        czyli jest możliwość wydłużenia tych podstawowych 7 dni na podjęcie decyzji?
                        pomyślcie sobie, że inni, którzy nie przeszukują forum itp itd zakupili mieszkania, teraz tylko czekają na odbiór bez większego stresu... A tutaj, mam wrażenie, że doszukuje się dziury w całym... Ktoś rzuci argument- inna osoba go obali, więc znowu inny- znowu obalony. Teraz jedynym argumentem jaki jest na nie ( z tego co zapamiętałem ) to to, że umowa jest na korzyść developera. Więc podajcie mi przykład gdzie umowa jest sporządzona na korzyść kupca? Takie rzeczy tylko w erze... ;] Nie wydaje mi się, że firma, która wykupuje działki w mieście, stawia biurowce nagle zniknie i prezesi polecą na majorke... Cena mieszkań jest na tyle niska, że NA PEWNO sprzedadzą wszystkie, a co za tym idzie spłacą hipotekę... Oszustwa doszukiwałbym się w firmie krzak która napaliła się na mega duże osiedle ( coś na wzór osiedla po drugiej stronie Kleszczowej ;) ) tutaj na 3 ( ewentualnie 4 ) blokach jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
                        Druga sprawa- historie o cmentarzu, samolotach, biurowcu itp itd to chyba wypowiedzi konkurencji, której z racji wysokich cen, lokalizacji, albo nielogicznego rozplanowania- mieszkania się nie sprzedają ) Mieszkam na włochach- widzę samoloty, ale jakoś ich hałas jest minimalny, mam znajomych mieszkających w blokach J.W. C... na bemowie, gigantyczną kase płacili za mieszkanie, a tynk im popękał na ścianach pod sufitem- zaszpachlowali i po kłopocie :D takich przykładów mogę wymienić więcej. To nie są lata 1990-2000 kiedy bloki budowało się z cegły (sam w takim obecnie mieszkam i jak do tej pory tylko przy belce na suficie mam jedno pęknięcie- do zamalowania! ) Wydaje mi się, że trzeba się pogodzić z tym, że po roku czasu wyjdą pęknięcia- takie czasy, że buduje się czym szybciej, by móc za drugą robotę się łapać!
                        Nie ukrywam, mówimy tutaj o setkach tysięcy złotych. Oszczędnościach życia wielu ludzi, także moich, dlatego obawy są, ale na jakiej podstawie zakładane są tylko czarne scenariusze? Firma oszukała już kogoś? Miała jakieś problemy? Ktoś może przedstawić fakty, a nie same ,,wydaje mi się?,,
                        Dziwne, że oliwy do ognia dolewają osoby, które już dawno zrezygnowały z zakupu mieszkania . Kurde, wyszło jakbym był np pracownikiem Radius'a :D a mnie po prostu interesuje zakup małego mieszkania, tylko po prostu nie chce popadać w jakąś nieuzasadnioną paranoje i po zakupie, 1,5roku żyć w stresie ;/
                        Pozdrawiam
                        • Gość: ja Re: Centroooooom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:04
                          zgadzam sie z Tobą całkowicie acta ! :) ja na szczescie kupuje mieszkanie w budynku B takze o tyle dobrze ze budyneczek juz stoi:) i decyzje już podjęłam, że je biore. tylko czekac jak wybudują C - trzymam kciuki ! Pozdrawiam również!
                        • Gość: acta Re: Centroooooom IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.02.12, 20:06
                          no i dołączam do grupy osób zaniepokojonych...
                          Słyszeliście coś odnośnie osiedla na Górczewskiej? Bau und Technik był tam generalnym wykonawcą... Podobno cuda się działy- ceny mieszkań zmieniały się jak pogoda, opóźnienia gigantyczne, jakieś groźby- dużo czytania. Wykonawca oszczędzał na wszystkim czym się da! Począwszy od za cienkich wylewek na podłodze, centralnego ogrzewania, po nawet tak absurdalnych rzeczy jak za cienkie przewody elektryczne!!!!!!!! tak to jest jak za budowanie bloków zabiera się firma zajmująca się wstawianiem okien :|
                          Znalazłem temat odnośnie tego wykonawcy, a w szczególności wypowiedzieć jednej osoby, z której wynika, że BuT oraz Era 200 są ze sobą powiązane ( wspólni prezesi itp itd (informacje na lata 2007-2009- ręki nie dam za ich wiarygodność. ) a z tego co wiem, to Radius to spółka- córka właśnie Ery 200... Czyli jak można wnioskować... Osiedle ( zarówno developer jak i wykonawca ) buduje grupa oszustów i cwaniaków! ;/
                          Fakt, że zarząd spółki się zmienił- ale czy oby tradycja nie została ta sama?! ;/
                          Orientujecie się, czy w budynku A są już wykonywane instalacje, aby móc iść i posprawdzać niektóre rzeczy?
                          forum.gazeta.pl/forum/w,106,93691486,106769534,Re_Bau_und_Technik.html
                          • eurosmp Re: Centroooooom 25.02.12, 20:26
                            wątek BuT był poruszany już wcześniej- przez tych co" zrezygnowali a dolewają oliwy".
                            "tradycje" i inne prymitywne zachowania w spółkach wywodzą się właśnie z zarządu- pracownicy grają jak góra zagra.
                            Skoro grający się zmienił to może i BuT gra inaczej.
                            Byłem w A, oglądałem kilka mieszkań i przyczepić się nie ma do czego- ale zaznaczam nie była to wizyta nastawiona na badanie techniczne. Polecam się umówić i pooglądać.
                          • Gość: messala Re: Centroooooom IP: 94.75.114.* 25.02.12, 20:32
                            ja proponuje poczekać do maja, podobno wtedy oddają do użytku bud. A.
                            Zobaczę czy obędzie się bez kłopotów i bez zwłoki i ewentualnie wtedy kupię mieszkanie w bud. B.
                            • Gość: acta Re: Centroooooom IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.02.12, 20:48

też o tym myślałem, ale jaką masz pewność, że do maja będą wolne mieszkania jeszcze?
                              myślę też o budynku D, bo teoretycznie też ma być oddany do użytku w tym samym czasie co C, ale też jest wiele niewiadomych- np. cena ( w bud B mieszkania były po 5950, w C już po 6430 (te co mnie interesują )

Jak to mówią- kto nie ryzykuje, ten nie jje...
                              Skoro oddanie budynku A będzie w maju, to zaryzykuje i podpiszę z nimi umowę o mieszkanie z bud C.... Do maja i tak im na pewno dużej sumy nie wpłacę, a wtedy zobaczę, czy rzeczywiście budynek będzie gotowy do odbioru na czas, jak z wykończeniem itp itd. w razie czego, zrezygnuje
                              Pozdrawiam
                              • Gość: messala Re: Centroooooom IP: 94.75.114.* 25.02.12, 21:06
                                mam rezerwacje na 2 mce więc czekam spokojnie.
                                • Gość: acta Re: Centroooooom IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.02.12, 21:19
                                  bez problemu przedłużyli? Ewentualnie nawet po tych 2 miesiącach zwrócą Ci 1000 zł? Czy tysiaka to tylko przez okres 7 dni zwracają?
                                  Mógłbyś zdradzić jakimi argumentami idzie ich przekonać o przedłużenie rezerwacji?
                                  • Gość: messala Re: Centroooooom IP: 94.75.114.* 25.02.12, 23:04
                                    tak, zwracają 1000 pln po 2 mcach,
                                    jak przekonałem ? zwykła rozmowa, powiedziałem jak chciałbym to zrobić, przedstawiłem jasną propozycję i tyle. Argumenty życiowe :)
                              • Gość: Michał Re: Centroooooom IP: *.home.aster.pl 15.04.12, 23:10
                                Ludzie! Nie radzę nabywania mieszkań budowanych przez Bau und Technik! To jest podstawowy problem tej inwestycji! Radzę poczytać informacje o tej firmie. Ich ostatnia inwestycja przy Drogomilskiej to jedna wielka fuszerka. Zaczeło sie od rocznego opóźnienia w budowie, potem masa usterek które nigdy nie zostały przez nich usunięte! Firma nie ma zaplecza, wszystkie prace wykonuje za pomocą podwykonawców branych nie wiadomo skąd. Od dwóch lat się z nimni procesujemy!
                          • Gość: Xmas Re: Centroooooom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.12, 12:36
                            Z tego co wiem to BuT i Radius nie mają żadnych wspólnych osob w zarządzie co jest z resztą do sprawdzenia w internecie. Nazywanie ludzi oszustami i cwaniakami na podstawie "informacji z trzeciej reki" to przesada. Powiem szczerze, że znam inwestycje bo sam bede tam mieszkal i jestem spokojny, bo jezeli finansuje ich Bank to w tych czasach to dużo mówi. Ja kupowałem już kiedy mogłem obejrzec moje mieszkanie w srodku 90% skonczone ( budynek A ). Jak narazie jestem zadowolony ze współpracy bo wszystkie moje"poprawki lokatorskie" zostały wprowadzone, bez zadnych problemow. Dla tych obawiajacych sie wykonawcy to przypominam ze Bank musi zaakceptowac wykonawce dlatego byle oszust tego nie buduje.
                            • Gość: ktos Re: Centroooooom IP: *.cwd.waw.pl 27.02.12, 14:36
                              a co ty tak bronisz tej firmy... moze jestes jednym z nich ???!!!!!
                              • Gość: Gość Re: Centroooooom IP: 78.9.176.* 28.02.12, 06:34
                                Może to Pani Irmina?:D
                                • Gość: czarna Re: Centroooooom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.12, 14:49
                                  czy jezeli ktos nie narzeka i wydaje sie byc zadowolony to oznacza, ze jest pracownikiem firmy i trzeba pisac tego typu komentare? A moze nalezy mu tylko dobrze zyczyc i cieszyc sie, ze budowa idzie zgodnie z planem? W takim razie ja pewnie tez jestem z Radiusa i to pewnie z samego zarzadu bo poki co nie narzekam tylko spokojnie czekam.
                                  • Gość: Gość Re: Centroooooom IP: 78.9.176.* 01.03.12, 07:16
                                    Jakie są zalety umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego w stosunku do zwykłej umowy podpisywanej w blaszaku u Pani I.?
                                    • Gość: ja Re: Centroooooom IP: 78.9.176.* 01.03.12, 08:10
                                      Poczytaj to: www.ehipoteka.com.pl/umowa-przedwstepna-kupna-nieruchomosci-.html
                                      • Gość: ja, gość Re: Centroooooom IP: 78.9.176.* 01.03.12, 08:12
                                        No i się wydało ;)
                            • Gość: ona Re: Centroooooom IP: *.k2.pl 01.03.12, 13:47
                              ja też czekam spokojnie :) mam wybrane mieszkanie w budynku B.
                              • Gość: pit Re: Centroooooom IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 18:48
                                Wszyscy czekamy,ale jak to mówią, kontrola jest najlepszą formą zaufania i po to jest to forum;)
    • Gość: marg Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.play-internet.pl 03.03.12, 16:42
      To może i ja sie wypowiem:)
      Zdecydowałam się tam kupić mieszkanie z drugiego etapu realizacji inwestycji. Podpisałam notarialną przedwstępną umowę kupna sprzedaży. Sama jestem prawnikiem, więc dokładnie przeanalizowałam szkic przedstawionej mi umowy notarialnej, biorąc też pod uwagę warunki kredytowe stawiane mi przez bank. Nie miałam najmniejszych problemów z negocjowaniem zapisów w umowie, dodania swoich własnych zapisów, oraz kwestii dotyczących przesunięcia i skumulowania kolejnych transz (z 5 zrobiły się 3 w wygodnych dla mnie odstępach czasowych). Wcześniej prześledziłam losy firmy Radius Projekt, wyjaśnienia zmian w KRS jak i we wpisach własności w księgach wieczystych gruntu wymagał bank, udokumentowane wyjaśnienia uzyskałam bezproblemowo. Wszelkie te niejasności wynikały z faktu że firma Radius Projekt powstała z przekształcenia się firmy Era Holding. Z tego co mi wiadomo byłam jedną z niewielu osób, które zdecydowały się na zawarcie przedwstępnej umowy notarialnej. Fakt, nie są to grosze, które trzeba zapłacić za ewentualne sporządzenie takowej u notariusza, ale przynajmniej miałam dzięki temu możliwość zabezpieczenia swoich interesów, chociażby przez wpis do ksiąg wieczystych prawa i roszczenia o wybudowanie budynku oraz ustanowienie odrębnej własności lokalu oraz jego sprzedaży zgodnie z postanowieniami umowy. Patrząc na to z najprostszej strony, po prostu wolę zrobić cokolwiek mogę aby chociażby zamortyzować ewentualne potknięcie, niż lecieć prosto na pysk, trzymając za plecami kciuki, w nadziei że jak Bóg da to wszystko będzie dobrze ;)
      Zmieniając temat na lżejszy gatunkowo: jest tu jakiś przyszły sąsiad? Może połączymy siły w jakiejś wspólnej parapetówie? ;)
      Pozdrawiam
      • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.home.aster.pl 04.03.12, 14:22
        Do ewentualnej parapetówki jeszcze trochę czasu... :)
      • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 09:30
        A to dziwne, bo mi mówiono,że większość wybiera formę notarialną...Ktoś tu mija się z prawdą...Tak czy inaczej zalecam wzmożoną czujność. Żeby potem nie było...
        • Gość: sąsiad Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.wegrow.domtel.com.pl 05.03.12, 15:25
          na wspólną parapetówę się piszę, ale ja mam w bud. C
          Korzystając z okazji- z góry przepraszam przyszłych sąsiadów za zakłócenie ciszy nocnej ;)
          Również spokojnie czekam na oddanie mieszkania. Wierzę, że wszystko się uda.
          Pozdrawiam
          • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 05.03.12, 15:35
            Idzie wiosna, może Radius wyrazi zgodę na wcześniejszego grilla na placu budowy dla być może przyszłych lokatorów ewentualnego budynku C?:)
          • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 05.03.12, 20:13
            Czyżby Kolega sąsiad wiedział coś o jakości ścian/stropów i ich (braku)dźwiękochłonności?
            • Gość: sąsiad Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.wegrow.domtel.com.pl 11.03.12, 14:01
              nie, nic mi na ten temat nie wiadomo...
              na budowlance się nie znam i nie wiem od czego to zależy... Aktualnie mieszkam w bloku ( rok budowy ok 2000 r ) w ktorym slychac placz dziecka, jak pies biega u sąsiadów, czasami jak tel komórkowy dzwoni... Ogólnie masakra :) (aczkolwiek stan bloku oceniam na 5- zero pęknięć tynków, zacieków, grzybów i innych takich... ) dlatego też szanuje sąsiadów którym nie przeszkadza jak raz w roku zrobię impreze urodzinową, albo zaproszę kilka znajomych osób ;)
              Ogólnie z tego co wiem, to już taki urok nowego budownictwa, że wyciszenie mieszkań pozostawia wiele do życzenia... Ewentualnie przed tynkowaniem można styropianem bądź matami bitumicznymi ściany wygłuszyć :D
              A co do tematu lokalizacji... Szukając mieszkanie sugerowałem się ceną. Za podobne pieniądzę, są dostępne mieszkania na Białołęce, a chyba nikt mi nie powie, że tam jest lepsza lokalizacja...
              kolejnym mega plusem mieszkania (jak dla mnie ) jest to, że mimo małego metrażu, jest oddzielna sypialnia.... Ogólnie plany mieszkań porównując z innymi inwestycjami są na mega duży plus
              A powstający biurowiec traktuje jako dodatkowy plus, gdyż:
              powstanie zamiast obskurnego baraku który teraz stoi,
              z racji szkoły i biurowca- posiadanie tam mieszkania to dobry pomysł np na wynajem... ( nie zamierzam do końca życia gnieździc się w kawalerce )
              Pozdrawiam :)

• Gość: Anetta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 17:03
        No to będziemy sąsiadkami, ja też kupiłam mieszkanie w II etapie i z niecierpliwością czekam na oddanie. Umowę podpisywałam w formie aktu notarialnego. Pozdrawiam.
      • Gość: Tomtu Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.51-151.net24.it 11.03.12, 02:55
        Witam. Napiszę o swoich dotychczasowych doznaniach.
        W/w inwestycja zacząłem się interesować w połowie zeszłego roku. Zarezerwowałem mieszkanie w budynku B lecz niestety z powodów osobistych musiałem zrezygnować z zakupu mieszkania.Teraz jeśli dostane kredyt kupię mieszkanie w budynku C. Jeśli chodzi o tą inwestycję to starałem się dowiedzieć czegokolwiek o wykonawcy i całej inwestycji zanim jeszcze to forum powstało i muszę powiedzieć że początkowe zaniepokojenie było jak sie wydaje nieuzasadnione. Postaram się w punktach je opisać.
        1.Jeśli chodzi o lokalizację(hałas) to lokalizacja znajduje na szczęście na tyłach Szkoły wyższej(która wynajmuje od radiusa powierzchnie) i przyszłego budynku biurowego naszego dewelopera a co z tym się wiąże będzie miało niski wpływ pobliskiego węzła komunikacyjnego na chałas. A jeśli chodzi o samoloty??? Tak się składa że jestem pracownikiem lotniska Okęcie i bloki są zlokalizowane w zasadzie dokładnie po środku ścieżek podejścia do progów pasa 15 i 11 dokładnie 2,5 km od progu 15 w kierunku i ponad 1 km od ścieżki tego progu a 2,7 km w kierunku progu 11 i 1,69 od ścieżki progu 11. Co to oznacza? Że samoloty NIGDY nie Przelecą nad blokami!!!! Stałem wiele godzin na tej inwestycji i głośniej było słychać zapalanie silnika samochodu niż samolot. Jeśli chodzi o zajezdnie to tak, będzie ona przeniesiona..... kiedyś ale nie wiadomo kiedy.
        2. Co do Dewelopera Radius ? To jest prawdą że to jego pierwsza inwestycja mieszkaniowa ale raczej bym się nie obawiał że zwieje z kasą bo jeszcze chce biurowiec postawić na rogu a ponad to kilka ładnych lat działa na rynku wynajmu w Warszawie. Skoro dostał Kredyt to BARDZO DOBRZE i znaczy że jest wypłacalny. Mój kolega bankowiec opowiedział kawał: co zrobić jak bankier wyskakuje przez okno??? skacz za nim bo to sie na pewno opłaca:) Skoro bankowi sie opłaca to na pewno prześwietlił Radius-a na wylot.
        3. Co do obsługi to zarówno pani Irmina jak i pani Ula okazały się bardzo pomocne. Generalnie nie spotkałem milszych osób u deweloperów a rozglądam się za mieszkaniem od ponad roku. Prawda jest że mają one bardzo dużo pracy i nie zawsze mogą z każdym godzinami rozmaiwać ale trzeba to zrozumieć bo MY co prawda ryzykujemy całym majątkiem ale one ryzykują, że wizerunek dewelopera zostanie nadszarpnięty. Mój kolega kupił mieszkanie u "dobego" dewelopera na bemowie i miał dwa lata gwarancji na mieszkanie a 3 miesiące po tym okresie mu tynk ze ściany spadł i nie jest jedynym więc o niczym nie świadczy ilość postawionych budynków.
        4.Co do umowy to z tego co wiem to nie różni sie znacząco z tymi które inni deweloperzy daja do podpisania. Fakt deweloper sie zabezpiecza na wszelką ewentualnośc ale nie można go za to winić. Co do zmiany zapisów w umowie??? Nie wiem ale z chęcią porozmawiam z ta Panią prawnik której się to udało o pseudonimie marg gdyż na pewno wie dużo więcej ode mnie i stanowila by dobre źródło cennych informacji prawnych. Może jakiś kontakt by Pani podała?
        Pozdrawiam.
        • Gość: marg Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.play-internet.pl 12.03.12, 18:45
          Ze wszelkimi pytaniami- odnośnie kwestii prawnych jak i przyszło-integracyjnych- zapraszam na maila : miss_woolf@o2.pl :)
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: aka aka Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 80.72.46.* 15.03.12, 15:24
            Marg, jak wygladalo podpisywanie umowy notarialnej? Czy był on wyznaczony przez dewelopera? Sprawa drugorzędna- jaki koszt?
            pzdr
            • Gość: Anetta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 12:18
              Ja podpisywałam u notariusza akt.
              Notariusza możesz wziąć swojego, ale ja podpisałam u tego podanego przez dewelopera bo miał już gotowe akty i zaoszczędzało się na czasie. Prawnik mi sprawdził przed podpisaniem ten akt i nie miał zastrzeżeń, natomiast miał zastrzeżenia co do umowy przedwstępnej którą się podpisuje u dewelopera.
              Koszt to 1500 zł.
              Notariusz bardzo w porządku, miałam taką sytuację że ze względu na bank musiałam ten akt 2 razy zmieniać żeby dostać rodzinę na swoim i za podpisanie 2 kolejnych aktów nie wziął ani grosza.
              • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 16.03.12, 13:18
                Umowa przedwstępna to nie to samo co akt notarialny?
                • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 16.03.12, 13:25
                  nie, umowa przedstępna ma inną treść (mniej przystępną dla nabywcy) niż akt notarialny

być może dlatego, że notariusz nie chce się podpisać pod tymi bzdurami ze zwykłej umowy

BTW: czy w akcie notarialnym Radius zgadza się w przypadku ich rezygnacji oddać zadatek w podwójnej wysokości (zgodnie z KC)? Jeśli nie (a nie chcą się na to zgodzić) wówczas jest duża szansa, że jeśli zgłosi się pan X który będzie w stanie zaproponować za 2 lata wyższą cenę niż ustalono w akcie notarialnym, to Radius może bez problemu wycofać się z umowy, oddać zadatek i sprzedać komuś innemu mieszkanie nie tracąc na tym nic, a my wtedy jesteśmy w plecy o całe ryzyko przedsięwzięcia i zostajemy z kredytem na mieszkanie, którego nie mamy. Bardzo cwane zagranie. Ludzie godzą się na to nie zdając sobie sprawy.
    • Gość: kupiec Kiedy wpis do KW IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 13:07
      Wita. Ja mam pytanie jak długo może trwać procedura wpisu do KW? Zawarłam umowę przedwstępną w formie notarialnej jakiś czas temu a do dzisiaj nie jest to odnotowane w dziale III KW. Zaczynam się niepokoić.
      • Gość: Gość Re: Kiedy wpis do KW IP: 78.9.176.* 07.03.12, 14:52
        Kiedy zawarłaś umowę?
        • Gość: messala Re: Kiedy wpis do KW IP: *.noblebank.pl 07.03.12, 16:39
          sprawdź czy w AN masz zapis, że "roszczenie zostanie wpisane do dz. III KW ...." powinno być na końcu AN przed info nt. opłat. Jeśli tego zapisu nie ma tzn. że to nie notariusz składa wniosek tylko Ty
          • Gość: Gość Re: Kiedy wpis do KW IP: 78.9.176.* 07.03.12, 18:40
            Ostatni wpis do III działu KW jest z dnia 2012-01-24
            • Gość: anonim Odnośnie Samolotów IP: *.net-serwis.pl 11.03.12, 21:18
              Gowno prawda ze samoloty tamtędy nie latają .
              Widziałem osobiście nad blokiem B samolot o sporych rozmiarach.
              Oczywiście straszny hałas przy starcie prawie pełna moc silników.
              ten samochód faktycznie nie słychać w takim miejscu :)

Pani Irmina to Matka tego w kucyku. A ten doradca to niezły qret...cz ze złotym łańcuchem na karku.
              • Gość: Anetta Re: Odnośnie Samolotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 21:26
                Bzdury kolego totalne wypisujesz. Ja też pracuję na lotnisku i wiem, że nie ma możliwości żeby samolot przelatywał nad blokiem, to po pierwsze a po drugie to na tej wysokości na jakiej tam przelatują samoloty to hałas jest naprawdę niewielki.
                Jeśli p. Irmina byłaby matką tego w kucyku to musiałaby mieć z 50 lat co najmniej a tyle nie ma, za to ma paroletnie dzieci, widziałam zdjęcia.
                Więc jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie wypowiadaj.
                • Gość: Pani Irmina Re: Odnośnie Samolotów IP: *.net-serwis.pl 11.03.12, 21:38
                  A co ty tak szybko obserwujesz to forum i po 1min odpisujesz ,że niby to nieprawda .
                  Samolot faktycznie przelatują tam co 1-2 godzimy tak więc jest to jak najbardiej prawda.
                  • Gość: Tomtu Re: Odnośnie Samolotów IP: *.51-151.net24.it 12.03.12, 01:05
                    Rany czy wy kiedyś lataliście samolotami??? Przecież 1,5 km od progu pasa nie można robić żadnych gwałtownych manewrów i trzeba być na ścieżce pasa!!! Dla niezorientowanych samolot musi być na przedłużeniu pasa. Przyłożyć proszę linijkę do monitora i sprawdzić kierunek z którego lądują i startują samoloty. To że widać samoloty z tej inwestycji nie znaczy, że latają samoloty nad blokami !!! Odsyłam do linku który zamieszczam poniżej odnośnie stref akustycznych(patrz str19). To że słychać będzie samoloty nie znaczy, że hałas będzie jak na lotnisku. To nie jest strefa M w której nie można nic budować i w której jest duży hałas. Deweloper jednak powinien zastosować izolacje akustyczną(str18). Pozdrawiam
                    www.lotnisko-chopina.pl/pl/lotnisko/ochrona-srodowiska/mapa-akustyczna/mapa_akustyczna
                    • Gość: Imperator Re: Odnośnie Samolotów IP: *.free.aero2.net.pl 12.04.12, 21:41
                      Tomtu, skoro pracujesz na lotnisku (mam nadzieje, że nie na check-in'ie) to pewnie wiesz, że "duże" samoloty (767 Lot, 747, A350 i inne) w zależności od kierunku wiatru wykonują starty z progu 33 lub 15 DS3. Dla nas gorsza jest ta pierwsza opcja. Jeżeli po starcie z 33, dajmy na to duży benek a w przyszłości 787, skręci delikatnie w lewo to przelatuje centralnie nad naszym pięknym osiedlem. Nie mowie że to źle. Nie mówię też, że to dobrze. Mówię tylko, że mieszkając 5km od lotniska należy się tego spodziewać.
                      • Gość: Gość Re: Odnośnie Samolotów IP: 78.9.176.* 13.04.12, 06:28
                        Ludziom z Grójeckiej jeżdżą tramwaje. Cena za metr używanego to 11 tys., ciągle śmierdzi kebabem a na Pl. Narutowicza jest pętla. Ludzie, Warszawa to nie mazurska wioska. Pracuję niedaleko budowanego osiedla i samoloty słyszę naprawdę sporadycznie.
                        • Gość: ja Re: Odnośnie Samolotów IP: 78.9.176.* 13.04.12, 08:23
                          Bo jak wychodzisz na fajka to akurat nie lecą ;)
              • Gość: ANTY_JW Re: Odnośnie Samolotów IP: 78.9.176.* 12.03.12, 06:11
                Bezczelna konkurencjo z JW konstrakszyn idź na swoje forum.
    • Gość: sprytny_inaczej Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 170.162.33.* 20.03.12, 10:04
      W końcu kupiłem mieszkanie w budynku A. Niemniej jednak pogodziłem się już z myślą, że opóźnienie będzie przynajmniej miesiąc. Tak przynajmniej twierdzi znajomy budowlaniec, który również kupił mieszkanie, ale w budynku B.

Tak na prawdę to zostały 3 miesiące i tydzień do końca drugiego kwartału, a pozostało jeszcze dużo pracy, według mnie są to:
      - dokończenie kotłowni
      - podłączenie mediów
      - wykończenie klatek
      - dokończenie elewacji
      - montaż wind
      - wykończenie garażu i wjazdów łącznie z systemami przeciwpożarowymi
      - malowanie elewacji
      - zagospodarowanie terenu przy budynku A

Dodatkowo dłużej z tego powodu będzie robiony budynek B a przez to syf w budynku A będzie jeszcze z rok ...
      • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:38
        Mówiłem wcześniej ,że jest kwartalne opóźnienie:) Gdy zaczynałem się interesować tą inwestycją była mowa o oddaniu budynku A w I kwartale 2012 r, później w II kwartale, ale z tego co widzę,dobrze będzie jak się wyrobią w III kwartale...
      • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:39
        Sprzedali za 5950 za mkw.?
        • Gość: sprytny_inaczej Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 170.162.33.* 20.03.12, 11:52
          6050 przy 65 metrach na niższych piętrach.
          • Gość: janekwawa Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.aster.pl 20.03.12, 15:02
            bylem dzisiaj w biurze u Pani Irminy pytalem sie o I etap chcialem kupic mieszkanie myslalem ze zostanie budynek oddany we wrzesniu a tu okazuje sie ze moze w listopadzie. Juz opoznienia.... a to dopiero poczatek!!!! chyba zrezygnuje. jakos boje sie zaryzykowac 400tys i nie wiedziec mniej wiecej kiedy sie wprowadze ???
            • Gość: czarna Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 16:03
              jestes pewien? mi ostatnio mowiono, ze budynek B bedzie na poczatku stycznia.
              • Gość: messala Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.noblebank.pl 20.03.12, 16:37
                a mi p. Ula mówiła 1,5 mca temu, że bud. B bedzie gotowy w listopadzie :)
                • Gość: Gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 78.9.176.* 20.03.12, 16:51
                  Niech ustalą jedną wspólną wersję, bo zaczyna się to wszystko już robić trochę żałosne.
            • Gość: messala Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.noblebank.pl 20.03.12, 16:04
              .. najgorsze, że za bardzo nie ma alternatywy u innych deweloperów - chodzi o cenę. Kwartał za chwilę się kończy i cena za m2 pewnie spadnie, a tym samym z RNS-em może być problem.
              • Gość: gość Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: 80.72.46.* 20.03.12, 22:51
                Skąd pewność że spadnie cena za m w RNS?
                • eurosmp Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen 21.03.12, 07:36
                  powiem nawet że będzie ~5950 :P (pierwotny, stolyca)
                  • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.12, 12:03
                    Open Fajans twierdzi,że nawet mniej: www.open.pl/news/rodzina_na_swoim_w_trendzie_spadkowym.html
    • Gość: sąsiad_cmentarza Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: *.home.aster.pl 21.03.12, 00:54
      www.osiedle-centroom.pl/afiles/flat-c57-253-57__c_mieszkanie.pdf
      np. mieszkanie C57 miało do tej pory 49,3 m, nagle przybyło powierzchni??

czyżby deweloper chciał zarobić na zapisie umowy, że do 2,5% różnicy w powierzchni jest dopuszczalne i nie wpływa na cenę mieszkania?

to tylko jeden przykład...

średnio uczciwie to wszystko wygląda, zwłaszcza że p. Irmina nie potrafi powiedzieć nic konkretnego na żaden temat

• eurosmp Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? 21.03.12, 07:33
        nie tylko metraż się zmienił :) balkon powędrował na inną stronę.
      • Gość: ja Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.12, 09:30
        To proste - dali o połowę cieńsze ściany. Ale dzięki temu temu sąsiedzi maja okazję lepiej się poznać :)
        • Gość: messala Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: 94.75.114.* 26.03.12, 22:22
          rezygnuje jednak z zakupu mieszkania budynku B. Do dewelopera i całej tej inwestycji zraziła mnie doszczętnie p. Irmina :)
          W sobote byłem ustalać konkretne zapisy w Umowie i ustalać termin notariusza, p. Irmina generalnie miała w dupie moje pytania, bo nawijała i śmiała się z jakimiś swoimi znajomymi, którzy w tym czasie byli w biurze, w przerwach odpowiadając na moje pytania.
          A już kompletnie zdębiałem gdy wyciągnęła duże nożyczki do papieru i przy mnie zaczęła obcinać paznokieć, który jej się ułamał. Myślałem, że puszcze pawia.
          Nie ma co, nie mam zamiaru ładować dużych pieniędzy za przeszło 70 m2 mieszkanie, jeśli firma jest reprezentowana przez takich ludzi.
          • Gość: gość Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: *.play-internet.pl 26.03.12, 22:38
            Ja tez zrezygnowalam. Dlugo bilam sie z myslami ale zgadzam sie z poprzednikiem. Jesli tak traktuja klienta to nie ma sensu. Takze powodzenia wszystkim ktorzy kupili mieszkania, mam nadzieje ze nie spotkacie sie z problemami. Ani z pania Irmina :)

A ci ktorzy zrezygnowali: przynajmniej mozemy spac spokojnie. Mieszkanie nie zajac, nie ucieknie :P Pozdrawiam.
            • Gość: kier widział ktoś garaż ? IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 08:40
              widział ktoś jak wygląda garaż ??? słyszałem, że ściany przeciekają i jest w nim woda do kolan może to ktoś potwierdzić ?
              • Gość: sprytny_inaczej Re: widział ktoś garaż ? IP: 170.162.33.* 27.03.12, 11:58
                Byłem w garażu, ale jak jeszcze były mrozy. Wtedy nic takiego nie zauważyłem (jakieś zacieki czy wodę). Myślę, że jakby ciekło byłoby już widać wtedy. Chociaż po może coś się stało jak puściły mrozy. w końcu i węzeł Łopuszańska i dźwigowa ciekną ;) może to taki sam problem. Tak czy siak dzięki za info, chyba przyjadę się na budowę w sobotę.
                • Gość: czarna Re: widział ktoś garaż ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.12, 12:51
                  dajcie znac jak sie czegos dowiecie o garazu. Dobrze, ze nie mam mieszkania na parterze :P chociazfajnie by bylo miec ogrodek :)
                  • Gość: sprytny_inaczej Re: widział ktoś garaż ? IP: 170.162.33.* 27.03.12, 13:01
                    Parter nie parter, ale jeśli faktycznie garaż cieknie to nie jest fajnie :( w ciągu roku jest grzyb. który bardzo szybko idzie w górę. O ile tam gdzie jest widoczny podejmuje się jakieś kroki w celu usunięciu, to np. w szybach kanalizacyjnych tego nie widzisz, a syf leci do mieszkania kratkami.

Ja niestety mieszkam obecnie w takim osiedlu teraz. Od odbioru minęło 5 lat, a deweloper kuje garaż dwa razy do roku i cały czas jest brud, woda dalej leci, a grzyb do parteru dotarł już dawno. dodatkowo cały czas ziemia z ogródka ucieka mi do garażu na miejsce sąsiada ;) Dlatego nie kupiłem i nie chcę już parteru.

Odbiegłem trochę od tematu ;) Woda w garażu do duży problem i bardzo kosztowny do usunięcia jak już budynek stoi, raz zabezpieczony garaż, może się rozszczelnić znowu np. po paru latach po kolejnych mrozach jak woda rozsadzi izolację.
                  • Gość: PPP Re: widział ktoś garaż ? IP: 80.50.231.* 27.03.12, 13:02
                    buhahahaha nie moge wykończę się...

znaczy, że jak na parterze to fajnie - to że grzyb i wilgoć w garażu to mnie nie dotyczy bo ja wyżej :))))

ech ludziska...
                    • Gość: PPP Re: widział ktoś garaż ? IP: 80.50.231.* 27.03.12, 13:03
                      aż się pomyliłem z wrażenia

"to że jak NIE na parterze to fajnie"
                      • Gość: zainteresowany kiedy ukończą budynek A ??? z czym problem ? IP: *.acn.waw.pl 27.03.12, 20:38
                        jak myślicie kiedy oddadzą budynek A ???
                        słyszałem że są problemy z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie ? żeby nie było tak jak przy centrum skorosze, gdzie gotowe ładne bloki stoją już od kilku lat i nikt się nie może tam wprowadzić.
                        Wiecie coś na ten temat ?
                        • Gość: gość Re: kiedy ukończą budynek A ??? z czym problem ? IP: 148.81.23.* 27.03.12, 20:53
                          Mi w zeszłym tygodniu powiedzieli, że oddadzą w czerwcu budynek A i nic o problemach z pozwoleniem na zasiedlenie nie wspominali.
                          • Gość: ktos taki Re: kiedy ukończą budynek A ??? z czym problem ? IP: *.aster.pl 27.03.12, 21:47
                            Ja dowiedzialem sie nie oficjalnie a kupilem mieszkanie w budynku A ze najwczesniej oddanie bedzie w listopadzie. Obyyyy w listopadzie a nie tak jak w Dolcanie na Krakowskiej opoznienie siega juz dwoch lat!!!! Byliscie na budowie??? Przeciez tam w srodku nic nie jest zrobione.... klatki wymalowane, domofony itd... teraz boje sie ze chyba nie byl to najlepszy pomysl... Rate musze splacac , wynajmowac musze i narazie mieszkania tez nie mam;-( nie polecam!!!!
                        • Gość: Marta W Re: kiedy ukończą budynek A ??? z czym problem ? IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.12, 08:01
                          Masz racje, na tyłach Leroy Merlin bloki stoją już kilka lat i nie można w nich zamieszkać - Developer ma jakieś problemy z ich oddaniem kilka ładnych lat.
                          Też się dowiedziałam, że naprzeciwko naszego osiedla po drugiej stronie ul. Kleszczowej jest tak że ludzie pobrali kredyty, powpłacali pieniądze a Developer uciekł z kasą za granice, ludzie chodzą po sądach i nie mogą pieniedzy odzyskać.
                          A u nas pierwszye bloki im się ciągle przeciągają a co mówić o pozostałych których nawet nie zaczęli.
                          A może będzie tak, że kasa pójdzie na biurowiec a mieszkania oleją skoro już są takie problemy?
                          Cena też jest dziwnie niska - czy oby nie po to żeby szybko mieszkania wyprzedać?
                          ja rezygmuje - nie wiem jak Wy ? za duże ryzyko
                          • Gość: gość Re: kiedy ukończą budynek A ??? z czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.12, 13:53
                            Ludzie skąd wy bierzecie takie informacje???
                            Po pierwsze nie ma żadnych opóźnień, wszystko idzie z godnie z planem i oddanie też będzie zgodnie z planem.
                            Co do pozwolenia o zasiedlenie to też bzdura, że nie mogą uzyskać i będą z tym problemy. Nie mogą bo jeszcze za wcześnie skoro blok nie wykończony - to chyba logiczne. Jak go wykończą o dopiero będą występować o takie pozwolenie...
                            Ehhh, szkoda gadać.
                            • Gość: Gość Re: kiedy ukończą budynek A ??? z czym problem ? IP: *.229.146.186.atman.pl 28.03.12, 15:54
                              Też tak uważam
                    • Gość: Łuki Re: cena IP: *.centertel.pl 27.03.12, 13:45
                      Witam. Kupiłem mieszkanie w A - 48,6m2 za 5950 zł/m2. Ktoś może się odnieść za ile kupił tej wielkości mieszkanie bo trochę ich było?
                      • Gość: ja Re: cena IP: 78.9.176.* 28.03.12, 07:51
                        Dobra cena, szczególnie że budynek A powstanie najszybciej, czyli za jakiś rok może się wprowadzisz...Jak dobrze pójdzie. Które piętro?
                        • Gość: Kupujący Re: cena IP: *.229.146.186.atman.pl 28.03.12, 13:09
                          A na jakiej podstawie twierdzisz, że dopiero za rok się ten ktoś wprowadzi? Przecież oddanie ma być w czerwcu, więc myślę że taki długi okres nie jest potrzebny na wykończenie.
                          • Gość: Łuki Re: cena IP: *.centertel.pl 28.03.12, 19:27
                            4 pietro. Wracam do kraju w pazdzierniku i mam nadzieję że bedzie gotowe do odebrania. zobaczymy
                            • Gość: gość Re: cena IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.12, 19:41
                              To dobra cena, bo za dziurę w ziemi pod budynek C każą sobie płacić ponad 6 tys.
                              • Gość: ttt żenujące IP: *.play-internet.pl 29.03.12, 09:12
                                ludzie przestańcie panikować!!Jeśli ktoś wycofał się z kupna ok jego sprawa...ale nie znaczy to że ma innych zniechęcać!!bo to się ma nijak do rzeczywistości!!!
              • Gość: sprytny_inaczej Re: widział ktoś garaż ? IP: 170.162.33.* 30.03.12, 09:00
                Na szczęście okazało się, że to tylko plotka. Widziałem wczoraj garaż, nie było śladów wody (również na ścianach), a przeszedłem prawie cały. NIe wiem skąd takie informacje :) Pewnie konkurencja nie śpi ;)

Inna sprawa jak wygląda wykończenie w środku i instalacje w garażu (a właściwie ich brak lub dopiero początek montażu :( ) tutaj już nie będę komentował bo może rzuci się teraz do roboty 1000 osób i wykończą w 2 miesiąca na błysk ;)

Jakości tego co jest już zrobione nie podejmę się oceniać. Wygląda dobrze, ale ja się na tym nie znam.
                • Gość: Gość GARAŻ BUD. "C" IP: *.home.aster.pl 31.03.12, 21:26
                  Witam. Czy ktoś już kupił garaż? Jak wygląda sprawa zakupu, kiedy, jak z płatnością? Dziękuję
          • Gość: gość Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: 78.9.176.* 28.03.12, 07:52
            Trzeba było puścić pawia na makietkę :)
          • Gość: jaaaaaaa Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: 80.50.135.* 29.03.12, 09:57
            Mam to samo, a już byliśmy zdecydowani na zakup mieszkania w budynku C, podejmując i mając świadomość ryzyka. Zachowanie p. Irminy spowodowało, że zrezygnowaliśmy. Towar (szczególnie taki niepewny) sam się nie sprzeda, a p. Irmina przypomina mi ekspedientki z filmów Barei - jest ocet na półkach, to go kupuj, nic innego nie ma! Te czasy już się skończyły. Mamy teraz czasy konkurencji. Mieszkania są tanie, ale może lepiej kupić pewne???
            Wszystkim nabywcom mieszkań w bud A i B (także C) życzę, by wszelkie wątpliwości z tego forum się nie sprawdziły i by mogli w zaplanowanym czasie wprowadzić się do swoich mieszkań. My szukamy dalej :D
            • Gość: klient Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.12, 15:15
              Mieszkania nie są tanie, a już na pewno nie w Warszawie. W osiedlu centroom mieszkania są drogie! W innych inwestycjach są bardzo drogie a w jeszcze innych cholernie drogie! Dobra cena jest gdy metr kw kosztuje średnie miesięczne zarobki.
              • Gość: ... Radius IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.12, 16:13
                I to jest święta racja!
                • Gość: ja Re: Radius IP: *.wegrow.domtel.com.pl 29.03.12, 20:33
                  Nóż się w kieszeni otwiera jak się słucha tych bzdur i głupot, które ktoś tutaj wypisuje!!! Woda w garażu po kolana?! Gdzie? Jak? Kiedy?! Zanim ktoś coś takiego napisze, radziłbym przejść się na budowę i zobaczyć na własne oczy. ,,Ja słyszałem,, ja słyszałem, że te samoloty które tak nisko latają nad tymi okolicami, to jutro któryś z nich ma spaść w bud A- z oczywistych przyczyn termin odbioru mieszkania- rok 2015...
                  Jeśli np osoba która tak twierdzi ma daleko na plac budowy to niech chociaż z łaski swojej wejdzie na stronę całego przedsięwzięcia i obejrzy sobie zdjęcia z dnia 22.03.2012 - skoro w wykopie pod bud. C jest mega sucho- to jakim cudem na tej samej wysokości w bud A jest woda?! Zwłaszcza, że garaże są połączone ze sobą.......
                  Co prawda ja czekam na mieszkanie w bud. C (więc jeszcze ho ho hooo czasu ) ale z tydzień temu chodziłem po bud A i szczerze mówiąc- jestem w stanie uwierzyć im na słowo, że do końca czerwca oddadzą ten budynek- w tej niższej partii bloku widziałem zamontowane futryny od drzwi wejściowych ( o instalacjach i tynkach nie wspomnę... ) Przy mnie ten koleś z długimi włosami rozmawiał z kobietą ( właścicielka mieszkania bud A ) i twierdził, że juz nie mogą przyśpieszyć pracy, bo tynki w środku im długo schnął, ale zakładają, że z końcem czerwca będzie gotowe...
                  Owszem- wkurzający jest fakt, że miesiąc temu ten sam typek mówił mi, że nie mają opóźnienia, wręcz powiedział, że tydzień są przed czasem- a po niecałym miesiącu okazuje się, że jest takie opóźnienie ;] - zachowanie w stosunku do klienta oceniam na mierne!!!!!!
                  • Gość: marika Re: Radius IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.12, 20:43
                    Wody w garażu jakiejś większej co prawda też nie widziałam, co nie znaczy że jej nie było ponieważ zaniepokoiły mnie zacieki przy niektórych ścianach :(( , w której cząści garażu byliście ? rozmawiałam z robotnikami z budowy skrzyżowania, powiedzieli że jest ciężki grunt i nawet najdroższa technologia przy wylewaniu izolacji okazała się niewystarczająca, a wątpię żeby radius wydawał tyle kasy jakiś lepszy cement czy coś, sprzedadzą szybko tanio mieszkania i zostawią nas na pastwę losu. Zaczynam się poważnie bać. podpisałam umowę ale po nocach nie mogę spać :(( a budynek C teraz nie wiem kiedy oddadzą :(, wiecie coś może o ewentualnej rezygnacji z umowy, czy dużo bym straciła zrywając?
                    • Gość: aka aka Re: Radius IP: 80.72.46.* 02.04.12, 09:58
                      Wydaje mi się że najniższy punkt węzła Łopuszańska jest zdecydowanie niżej od najniższego w garażach. Jeżdżąc codziennie tym węzłem nie widać jakoś tragicznie dużo tej wody, choć trzeba przyznać że zima nie była najgorsza i poziom wód nie jest tragiczny...
                    • Gość: ja Re: Radius IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 12:00
                      Zgodnie z KC radius ma prawo zatrzymać zadatek - czyli te 5% wartości, chyba,że masz inaczej w umowie.
                      • Gość: ttt Re: Radius IP: *.play-internet.pl 02.04.12, 12:50
                        Ja jednak rezygnuję z budynku b ,coś mnie tam zaniepokoiło i to bardzo...to całe biuro,obsługa klienta itd.dziwna sprawa.Poczekam być może jak to wszystko powstanie wtedy się okaże jak jest naprawdę i na pewno jakieś wolne chatki będą więc wtedy się ewentualnie zastanowię nad kupnem mieszkania-jeśli będzie ok
                        • Gość: czarna Re: Radius IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 15:47
                          mozesz rozwinac swoja wypowiedz? Co Cie zaniepokoilo?
                          • Gość: ja Re: Radius IP: 78.9.176.* 03.04.12, 17:25
                            A mnie ciekawi, czy można jeszcze kupić mieszkanie w RnS po zmniejszeniu limitu? Nowy limit to 5904 zł/mkw czy jakoś tak (piszę z pamięci).
                            • Gość: max Re: Radius IP: *.acn.waw.pl 03.04.12, 21:17
                              myślę że coś jeszcze znajdziesz w RNS, na włochach budują osiedle, zielona italia , dość tanio i ładnie wygląda , tylko dojazd nieco gorszy, ale za to użytkowania wieczystego nie ma, dowiadywałem się w urządzie miasta, bo tuta jakaś masakra z tym, mieszkania tańsze ale dla miasta po 2 000 zł na rok trzeba będzie płacić :( narazie grunt zaniżony, ale jak kiedyś zbudują to i nową wycenę słyszałem od urządnika że będą robić i cena wzrośnie
                              :(, chyba lepiej już kredyt większy brać i własnościowe kupić, z wykupem problemów nie ma, co o tym myślicie??
                              • m4rys Re: Radius 04.04.12, 18:47
                                Witam,
                                Zadzwonilem dzisiaj i okazalo sie ze w metrazach do 60paru m2 to juz nie ma mieszkan, czyli ktos je kupil .
                                W takim metrazu 40-60m2 bedzie dopiero dostepne w budynku C we wrzesniu 2013 .
                                Czyli kupili ludzie mieszkania w tzw.dziurze . Dla mnie masakra .
                                Dziwna jakas wogole ta pani ktora odpowiadala . Jakos malo komunikatywna !!
                                • Gość: ja Re: Radius IP: 78.9.176.* 04.04.12, 19:35
                                  A pytałeś czy sprzedają w RnS? Przypominam,że obniżył się limit cenowy za mkw, czyli w praktyce muszą sprzedawać za 5900, chyba,że dadzą obligatoryjnie garaż za 50000zł.
                                  • m4rys Re: Radius 04.04.12, 19:43
                                    nie pytalem bo i tak nie łapię się na RnS
                                    • m4rys Re: Radius 04.04.12, 20:02
                                      teraz wszedłem na stronę developera i w wyszukiwarce znalazły się mieszkania dostępnę w budynku B , takie jakie mnie interesują . To czy nie uaktualniają tej strony ??
                                      • Gość: czarna Re: Radius IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.12, 09:41
                                        z pewnoscia nie. Jak ja szukalam, mieszkania tez byly dostepne na stronie, a w rzeczywistosci byly albo zarezerwowane albo sprzedane.
                                        • Gość: swallowtail Re: Radius IP: 212.38.196.* 11.07.12, 16:17
                                          Mieszkanie "przelotowe" w bud B na 1 pietrze było sprzedane- jednakże ktoś nie dostał kredytu i się zwolniło. Zastanawiam się nad kupnem tego mieszkania - plus jest taki, że pod i nad mieszkaniem nie ma żadnych innych mieszkań więc będzie cicho a do tego jest to miekszanie przelotowe z widokiem na patio i na zew strone budynku
                                          • Gość: gonzo Re: Radius IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.07.12, 17:29
                                            a o tym jakie zimne będzie też pomyślałeś? i ile wywalisz na ogrzewanie a i tak będziesz w sweterku chodził
                                            • Gość: ja1 Re: Radius IP: 212.38.196.* 12.07.12, 09:17
                                              tak to jest jedyna kwestia która mnie zastanawia. Poprosiłam o przekrój przez warstwy - Podwójna izolacja i gruba warstwa zelbetonu. Sama juz nie wiem, z drugiej strony w domach jednorodzinnych są nie 2 a 4 gołe ściany i takie same wartstwy izolacyjne i jest ok.
      • Gość: nowy raków Re: Bezczelne oszustwo Radiusa? IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.14, 18:50
        Na nowym ich osiedlu zatrudnili takie same Panie .... Szkoda słów. Przestrzegam przed kupnem zanim wybudują! Słysząc co się dzieje na ich pierwszej inwestycji to już ludzie podłamani fuszerkami ....
        Panie tylko miłe do momentu podpisania umowy rezerwacyjnej a póżniej polka ... Porażka. Lepiej kupić u developera z większą wiarygodnością!
    • Gość: aka aka bezobciążeniówka IP: 80.72.46.* 07.04.12, 09:25
      Ile czekaliście na wydanie tego dokumentu?
      • Gość: Anetta Re: bezobciążeniówka IP: 148.81.23.* 07.04.12, 21:27
        Długo, ok. miesiąca i nam to kredyt wstrzymywało a według umowy już trzeba było transzę płacić :( ale dogadaliśmy się jakoś i się wszystko udało.
        • Gość: aka aka Re: bezobciążeniówka IP: 80.72.46.* 08.04.12, 00:17
          To jakaś tragedia... Mi mowiono ze tydzien. Nie wiesz czemu u Ciebie to tak dlugo trwało? Deweloper podał jakiś sensowny powód tak opieszałego załatwiania drobnostki?
          • Gość: ja Re: bezobciążeniówka IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 15:57
            To faktycznie długo - ja czekałem kilka dni - nie pamiętam dokładnie ale poniżej tygodnia.
            • Gość: aka aka Re: bezobciążeniówka IP: 80.72.46.* 10.04.12, 00:08
              jakas taktyka specjalna? Czy sami z siebie szybko zalatwili?
              pzdr
              • Gość: adam Re: bezobciążeniówka IP: *.centertel.pl 10.04.12, 12:54
                Komplet dokumentów do banków w tym bezobciązeniowe dostałem na początku w ciągu tygodnia, a potem jak updatowałem (zmiana 2 banków), to dodatkowe w ciągu 2 dni dostałem.Na te drugie prosiłem o pośpiech
                • Gość: Gość Re: bezobciążeniówka IP: 78.9.176.* 10.04.12, 12:57
                  A co to w ogole jest bezobciążeniówka?
                  • Gość: Gość Re: bezobciążeniówka IP: *.229.146.186.atman.pl 10.04.12, 14:18
                    Bezobciążeniówka to rodzaj takiej ściany budowanej. Polega to na tym, że ściany działowe nie są budowane do samych sufitów, tylko zostaje mała przestrzeń. Przez to na tych ścianach nie jest zalewany strop, a przez to sąsiad z góry nie obciąża naszych ścian. Ma to dodatkowe plusy, ponieważ gdy nie ma obciążenia na ścianach, to tapeta na tych nieobciążonych ścianach się nie marszczy, co dzieje się pod wpływem nacisku stropu na ściany działowe jak i nośne.
                    • Gość: aaaa Re: bezobciążeniówka IP: *.centertel.pl 10.04.12, 16:21
                      hehe niezłe wytłumaczenie z tym marszczeniem tapet ale tu chodzi o bezobciążeniowe wyodrębnienie hipoteki. Tzn Alior udzielił Radiusowi kredytu deweloperskiego, i ma hipoteke na działce, i musi napisać pisemko że po zapłaceniu 100% należności zgodzi się na wyodrębnienie twego mieszkania z swojej hpoteki, bo bez tego zaden bank nie da ci kredytu

Bezobciążeniowe wyodrębnienie lokalu

Bezobciążeniowe wyodrębnienie lokalu - pojęcie używane w kontekście inwestycji mieszkaniowych na rynku pierwotnym. Odnosi się do sytuacji, w której inwestor prowadzi budowę nieruchomości obciążonej w danym momencie hipoteką. Hipoteka zwykle dotyczy kredytu udzielonego inwestorowi na sfinansowanie przedsięwzięcia. Z uwagi na fakt, że w interesie banku, jak również Twoim leży zakup mieszkania docelowo wolnego od jakichkolwiek obciążeń, bank wymaga deklaracji banku - wierzyciela hipotecznego w zakresie braku zobowiązania do wyodrębnienia tegoż lokalu bez żadnych obciążeń. Dokumentem podwierdzającym taki stan rzeczy jest zgoda na bezobciążeniowe wyodrębnienie lokalu.
                    • Gość: ja Re: bezobciążeniówka IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 23:14
                      Prima Aprilis był 10 dni temu...
    • Gość: michał UWAGA!!! IP: *.home.aster.pl 15.04.12, 23:03
      Przede wszystkim radzę dowiedzieć się więcej o generalnym wykonawcy tj. Bau und Technik Sp. z o.o.
      Budują fatalnie, nie poprawiają usterek. Proszę sobie poczytać o ich ostatniej inwestycji na Drogomilskiej w Warszawie. Od dwóch lat z nimi walczymy! Nie polecam kupna mieszkań budowanych przez ta firmę! Same kłopoty, opóxnienia w budowie, niekompetentni pracownicy!
      • Gość: ... Re: UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 12:12
        A możesz podać jakiś link do negatywnych opinii o tej firmie bo mi się nic w oczy nie rzuciło, ani o inwestycji na Drogomilskiej ani o Bau und technik.
        • Gość: Gość Re: UWAGA!!! IP: *.229.146.186.atman.pl 18.04.12, 10:19
          I co??? Cisza??? To co? Będzie ten link czy nie? Czy znowu ktoś jakieś głupoty wypisuje? Konkrety poprosimy! A może znowu konkurencja z zielonej italii, gdzie za blokami będę ganiać się samochody :) Sami ściemniacze, no! Ileż można słuchać :) Szkoda, że w tym kraju nie można karać za gadanie bzdur, bo więcej niż połowa byłaby z wyrokami :) Hahaha... :)
          • Gość: czarna Re: UWAGA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.12, 11:22
            wydaje mi sie, ze ta sprawa byla juz poruszana na forum. Rzeczywiscie ponoc byly jakies problemy z tym wykonawca bodajzena Woli czy Bemowie. Ktos jednak pisal, ze firma ulegla przeksztalceniu wlasnie z powodu zaniedban i teraz ma byc ok. Zerknij na poczatek forum. Zawsze beda pojawialy sie osoby, ktore sieja panike i te z konkurencji. Ja z poczatku bralam pod uwage zielona italie ( chyba mnie zamroczylo) ale cale szczescie zdecydowalam sie na nasze osiedle. MA ktos jakies newsy z placu budowy?
            • Gość: Gość Re: UWAGA!!! IP: *.229.146.186.atman.pl 18.04.12, 14:30
              Mnie tez chyba zamroczyło bo też oglądałem "zieloną" i "italię" :) Mi ekipa na razie się podoba, mam nadzieję że budują tak jak trzeba :) Zresztą widać że jest wszystko zgodnie z planem. A wydaje mi się, że roboty nie skończonej się nie ocenia. Zawsze można podważyć przy odbiorze mieszkania, od tego jest ta "uroczystość" i ew. wtedy zgłosić swoje uwagi. W umowie też jest to zawarte. Czarna, a Ty na który etap czekasz? Na A czy B?
              Na budowie nie byłem chyba od 2 tyg, ale cały czas coś tam się dzieje i oby tak dalej!
              • Gość: czarna Re: UWAGA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.12, 12:28
                Czekam na etap B. Praktycznie codziennie przejezdzam obok, wiec jak sie wszystko zmienia. Musze wybrac sie na ogladanie mieszkania :)
                • Gość: Ja Re: UWAGA!!! IP: *.229.146.186.atman.pl 20.04.12, 12:52
                  A czy ktoś się orientuje i wie, jak wygląda sprawa odnośnie budynku A? Czy naprawdę oddadzą go w czerwcu? Widzę że na stronie mają jeszcze mieszkania w budynku A, ale nie wiadomo czy się wyrobią na czerwiec. Ma ktoś z nimi podpisaną może umowę na mieszkanko w budynku A? Może ktoś naświetlić jak wygląda sytuacja?
                  • Gość: neo Re: UWAGA!!! IP: *.pkobp.pl 27.04.12, 15:39
                    Witam,
                    Tydzień temu byłem na budowie. Powiedziano mi, że budynek A zostanie oddany w lipcu.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: sprytny_inaczej Re: UWAGA!!! IP: *.skynet.net.pl 28.04.12, 14:54
                      bylem w piatek na budowie. Bede sie cieszyl jesli odbior bedzie w lipcu (ten termin podano mi na budowie). osobiscie widze tam mnostwo pracy.wykonczenie klatek i garazy z tego stanu to na bank 3-4 miesiace w budynku A.
                • Gość: ona :) Re: UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 22:47
                  ja też na budynek B czekam ale wstawiają już okna !!! :) także stan surowy zamknięty rozpoczęty!! :))))
                  • Gość: Gość aktualny stan prac - BUD. C IP: *.home.aster.pl 06.05.12, 16:47
                    kolegom budowlańcom przewrócił się płot, więc miałem okazję zrobić foty :)

zapodaj.net/7a6991e79d4d.jpg.html
                    zapodaj.net/fbb1da302bf2.jpg.html
                    zapodaj.net/c4f3e8d772d0.jpg.html
                    zapodaj.net/30c69738d491.jpg.html
                    zapodaj.net/6e8f3101cfaa.jpg.html
                    • Gość: ja Re: aktualny stan prac - BUD. C IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 21:07
                      Jeżeli nawet płotu nie potrafią porządnie postawić to co będzie z mieszkaniami?
            • Gość: aka aka Re: UWAGA!!! IP: *.229.153.18.atman.pl 18.04.12, 20:45
              Budynek B z zewnatrz widać że dorabiaja brakujace balkony i wstawiaja powoli okna.
              • Gość: Anetta Re: Radius IP: 148.81.23.* 21.04.12, 11:34
                I ja też na budynek B czekam, jest ktoś z 7 piętra?
                • Gość: ona :) Re: Radius IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 17:48
                  a z 2 piętra :)??
                  • Gość: Ja Re: Radius IP: *.229.146.186.atman.pl 24.04.12, 12:13
                    A z 5 piętra? ;)
                    • Gość: ja Re: Radius IP: *.wegrow.domtel.com.pl 27.04.12, 22:13
                      A z 4 piętra bud. C? :)
                      • Gość: MS Re: Radius IP: *.home.aster.pl 29.04.12, 14:06
                        Ja jestem z IV.
    • Gość: ola Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.12, 02:40
      aj tam
      • Gość: lotta Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 04:28
        Witam,

czy orientuje się ktoś czy dostępne są jeszcze mieszkania w RnSie w bud B? Czy Radius obniżył cenę za metr? 5950 to faktycznie nie najdroższa stawka, ale zawsze dobrze byłoby załapać się na dopłaty?
        • Gość: ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.12, 20:45
          W B raczej nie znajdziesz w tej cenie ale zapytaj o C lub D.
          • Gość: Ja Re: Radius Projekt Jerozolimskie 200, osiedle cen IP: *.229.146.186.atman.pl 09.05.12, 15:25
            Co tam nowego? Ktoś był może ostatnio na budowie? Dzieje się może tam coś? I jak z tym budynkiem A? Coś robią czy zostawili i zajęli się budynkiem B?
            Czy ktoś wie czy jeszcze są może mieszkania w budynku A takie do ok 60m2?
            • Gość: Ja Co się dzieje na budowie??? IP: *.229.146.186.atman.pl 09.05.12, 15:26
              Co tam nowego? Ktoś był może ostatnio na budowie? Dzieje się może tam coś? I jak z tym budynkiem A? Coś robią czy zostawili i zajęli się budynkiem B?
              Czy ktoś wie czy jeszcze są może mieszkania w budynku A takie do ok 60m2?
              • Gość: ktoś Re: Co się dzieje na budowie??? IP: 78.9.176.* 10.05.12, 10:31
                Wie: pani Ula i pani Irmina.
                • Gość: BUDYNEK D Budynek D - Osiedle Centroom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 11:44
                  Jest ktos moze z budynku D? I czy podpisal juz ktos umowe przedwstepna na ten budynek?
                  • Gość: A. Re: Budynek D - Osiedle Centroom IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 14:31
                    Ja jestem z budynku D. Dostałam właśnie umowę przedwstępną, ale narazie ją analizuje - jeszcze nie podpisałam.
                    • Gość: ja Re: Budynek D - Osiedle Centroom IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 16:46
                      Mieszkania w bud. D łapią sie na RnS?
                      • Gość: ja Re: Budynek D - Osiedle Centroom IP: *.wegrow.domtel.com.pl 12.05.12, 11:09
                        a to juz sprzedaja mieszkania z bud. D? Jaka cena za metr? (przy tych mniejszych mieszkaniach do 40 m ) na ich stronie zero informacji....
                        Z góry podziękował
                        • Gość: Gosc Re: Budynek D - Osiedle Centroom IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.12, 11:44
                          Sprzedają. Cena 6450 zł. Jeśli chodzi o rodzinę, to cena nie wchodzi, ale da się z nimi dogadać żeby mieszkania zaliczały się do RnS (po prostu inaczej zapisują, ale cena taka sama).
    • Gość: misza Forum mieszkańców osiedla Centroom IP: *.ptim.net.pl 17.05.12, 23:12
      Zapraszam na nowe forum mieszkańców osiedla Centroom.
      Znajdziecie je pod adresem centroom.pl
      • Gość: roman Re: Forum mieszkańców osiedla Centroom IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.11.13, 13:00
        ciekawe czy skończą jak Gant. Współczuję tym którzy kupili tam mieszkania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka