Dodaj do ulubionych

Nowe Ogrody w upadłości

02.03.12, 09:20
co oznacza że milionowe roszczenia ws usterek w ich inwestycjach (Okopowa, Banderii.. )stją sie bezprzedmiotowe.

1. Nowe Ogrody Sp. z o.o. w upadłości likwidacyjnej
syndycy.com.pl/pl/aktualne-upad- ... yjnej.html
jest tam m.in. zamieszczony przykładowy formularz zgłoszenia wierzytelności,...

2. Nowe Ogrody 4 Sp. z o.o. w upadłości likwidacyjnej
syndycy.com.pl/pl/aktualne-upad- ... yjnej.html

3. Wezwanie wierzycieli w związku z upadłością firmy " NOWE OGRODY 2 " sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
www.komunikaty.pl/komunikaty/0,8 ... 031&drukuj
Obserwuj wątek
    • Gość: MatkoBoska Re: Nowe Ogrody w upadłości IP: *.play-internet.pl 02.03.12, 11:55
      Zaczyna się jednak... Chwilę wcześniej była na portalach finansowych wiadomość Ze HIRNY nie spłacił swoich obligacji na gigantyczne sumy funduszom inwestycyjnym, które rozpoczęły przejmowania pozostałego majątku developera. Ale zastanawia mnie co innego. Te firmy mają jak się czyta w wiadomościach tysiące pustostanów do sprzedania. Wolą jednak ich nie sprzedać i upaść niż sprzedać. Jest taka środowiskowa mafia i zastraszenie w środowisku że wolą spalić biznes, tak klasycznie, jak kiedyś fabrykę niż puścić zapasy po niższych cenach? Boją się 'wypadku' z powodu wściekłości konkurencji? Tak to z boku wygląda.
      • maff1 Re: Nowe Ogrody w upadłości 02.03.12, 13:55
        dygresja może słuszna ale w przypadku Nowych Ogrodów chyba nietrafiona.
        Lokale na Banderii i Okopowej sprzedano wszystkie już jakiś czas temu.
        Pirelli utworzył kilkanaście spółek pod nazwą Nowe Ogrody:
        Nowe Ogrody
        Nowe Ogrody 2
        Nowe Ogrody 3
        Nowe Ogrody 4
        ...
        mam prawo sądzić że wyłącznie po to by generować koszty i wyprowadzić środki ze spółki Nowe Ogrody (deweloper Okopowej i Banderii)
        Wspólnoty w/w nieruchomości pozwały NO do sądu o wadliwe wykonawstwo spowodowane użyciem złej jakości materiałów lub wynikające z ewidentnych błędów w projekcie. Są na to ekspertyzy. Roszczenie obu wspólnot to kwota łącznie ponad 2 mln zł.

Ale - nie znam szczegółów - skoro Pirelli Pekao Real Estate powołał te spółki to czy nie jest odpowiedzialny za upadłość? i czy te wierzytelności nie powinny przejść na nich?
        • Gość: maff1 Re: Nowe Ogrody w upadłości IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 15:22
          poprawiam linki
          1. syndycy.com.pl/pl/aktualne-upad-o-ci/nowe-ogrody-sp.-z-o.o.-w-upad-o-ci-likwidacyjnej.html

2. syndycy.com.pl/pl/aktualne-upad-o-ci/nowe-ogrody-4-sp.-z-o.o.-w-upad-o-ci-likwidacyjnej.html

3. www.komunikaty.pl/komunikaty/0,80206,4074510.html?xx_announ=3730031&drukuj
      • Gość: WykształconyNapływ Re: Nowe Ogrody w upadłości IP: *.aster.pl 03.03.12, 11:31
        Te firmy mają jak się czyta w wiadomościach tysiące pustostan
        > ów do sprzedania. Wolą jednak ich nie sprzedać i upaść niż sprzedać. Jest taka
        > środowiskowa mafia i zastraszenie w środowisku że wolą spalić biznes, tak klasy
        > cznie, jak kiedyś fabrykę niż puścić zapasy po niższych cenach? Boją się 'wypad
        > ku' z powodu wściekłości konkurencji? Tak to z boku wygląda.

No nie wiem, ja jednak uważam, że to klimat właściwy raczej dla Rosji, nie dla Polski. Choć z drugiej strony, coś w tym jest. Sammler, Boski Ty mój ;) co o tym sądzisz?
        • Gość: Well Re: Nowe Ogrody w upadłości IP: *.play-internet.pl 03.03.12, 14:52
          Nawet dużo w tym jest. Już w latach 90' mówiło się że świat przestępczy wychodzi z niebezpiecznych jazd typu wymuszenia czy napady i idzie w tzw. developerkę. Po drugie jest to dziedzina gdzie można prać niesamowitą kasę. A że wypadki i strach to klimat rosyjski a nie polski? Ale w ostatnich paru latach w PL było pełno takich tajemniczych wypadków i w świcie polityki i gospodarki przecież. Ten klimat bardzo udanie do nas przeszedł niestety. Może tak być że właściciel HIRNY woli zbankrutować ale żyć, niż przecenić posiadane 1200 lokali, sprzedać od ręki i po chwili mieć wypadek... Czuć tu ruskim klimatem prowadzenia biznesu nieco właśnie.
          • Gość: Sylwek Re: Nowe Ogrody w upadłości IP: 204.45.133.* 03.03.12, 16:07
            >Czuć tu ruskim klimatem prowadzenia biznesu nieco właśnie.

Niestety czemu u nas miałoby być inaczej? Słyszałem o jednym takim przypadku w 2008, gdy policja musiała ewakuować i zapewnić ochronę jednemu deweloperowi, który wystawił mieszkania po 5000 za metr w Warszawie. Obyło się chyba bez bezpośrednich gróźb, wystarczyło puścić w środowisku plotkę, która miała dotrzeć i dotarła do informatorów. Niestety nie wiem jak się to skończyło.
            • maff1 Re: Nowe Ogrody w upadłości 15.03.12, 10:30
              nie, to jest włoski styl prowadzenia biznesu.
              polecam lekturę, która jest w bezpośrednim związku
              wyborcza.biz/biznes/1,101716,11282869,Wloska_robota_w_fabryce_makaronu__Nie_ma__jak_u__Malmy.html
              "Gdy Marbot latem 2005 r. przekazywał bankowi uprawnienia do szukania inwestora, nie miał pojęcia o umowie, jaką z Pekao SA podpisała włoska Grupa Pirelli (w jej zarządzie dziś zasiada Alessandro Profumo, były prezes banku UniCredit). Pekao zobowiązał się wtedy do dość specyficznej współpracy: do 2030 r. miał informować Grupę Pirelli o zamiarze sprzedaży nieruchomości zajętych pod zastaw niespłacanych kredytów i to Grupie Pirelli należało się prawo pierwokupu. Do realizacji tych zadań powstała firma deweloperska Pirelli Pekao Real Estate (75 proc. udziałów ma Pirelli RE, resztę Pekao SA)."

"Mniej więcej w tym samym czasie (ok 28 października 2011 r - mój dopisek) prokuratorzy z Mediolanu wszczynają śledztwo przeciw byłym wysokim rangą menedżerom z UniCredit. Zarzucają im, że między 2007 a 2008 r. narazili skarb państwa na straty rzędu 700 mln euro. Chcą, aby Alessandro Profumo i 19 innych osób stanęło przed sądem za oszustwa podatkowe."
    • Gość: zz Re: Nowe Ogrody vel Pirelli pekao sa IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.03.12, 00:27
      to może warto dodać że nabywcy początkowo mieli umowę z pirelli pekao real estate która to nazwa jedna wzbudza zaufanie co do bezpieczeństwa finansowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka