Dodaj do ulubionych

Upadłości deweloperów

04.03.12, 16:54
Wraz z grupą kolegów przygotowuję raport dotyczący upadłości deweloperskich. Efektem naszej pracy ma być między innymi ocena ryzyka upadłości bardziej znanych Polskich deweloperów. Do przeprowadzenia analizy potrzebne są nam dane finansowe upadłych deweloperów.
Zwracam się z prośbą o wpisywanie w tym wątku nazw spółek deweloperskich, co do których wiecie ze zgłoszono wniosek o upadłość.
Z góry dziękuję. Rezultatami naszej pracy podzielimy się na forum.
Obserwuj wątek
    • maff1 Re: Upadłości deweloperów 04.03.12, 22:33
      parę wpisów niżej
      forum.gazeta.pl/forum/w,106,133870656,133870656,Nowe_Ogrody_w_upadlosci.html
      ale, w mojej ocenie Pirelli zrobił legalny przekręt.
      Upadłość jest ewidentnie zamierzona i szykowana od dawna.
      Nie bez powodu powołano kilkanaście spółek z nazwą Nowe Ogrody.
      te z nr 2,3,4 - zostały powołane wyłącznie by generować koszty, wszak nie prowadziły żadnej inwestycji.
      Więc po co je powołano, równolegle z tą spółką bez numeru?
      warto przyjrzeć sie przepływom kapitałowym pomiędzy tymi spółkami z uwzględnieniem spółki matki czyli Pirelli Pekao Real Estate.
      Te upadłości wpisują sie w kontekst wcześniejszych wyczynów pirellego.
      np. pomimo przegranej sprawy w UOKiK, Nowe Ogrody dalej wpisywały w umowy notarialne zapisy które im zabroniono. Prawnik pirellego na zebraniu wspólnoty stwierdził, cyt. dosłownie "gdyby UOKIK zapoznał sie z ich (pirellego) argumentacją, toby zgodził się z zasadnością tych zapisów.."
      W tym stwierdzeniu kryje się nonszalancja, lekceważenie prawa i sugestia że orzeczenia UOKiKu pirellego nie obowiązują, czyli istnieje uznaniowość w zakresie orzeczeń UOKiK.
      • Gość: prawy Re: Upadłości deweloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 09:05
        edbud, leopard, światowe inwestycje czy jakos tak
    • sammler Re: Upadłości deweloperów 05.03.12, 10:16
      www.upadlosci-warszawa.pl/?strona=przetargi&rodzaj=nieruchomosci
      Poszukaj podobnych stron w internecie...

S.
      • Gość: prawy Re: Upadłości deweloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 08:27
        bodajże ale nie jestem pewien etjnieruchomosci
        www.money.pl/forum/uwaga-etj-nieruchomosci-villa-bianca-bialoleka-t2787211.html
    • Gość: . Re: Upadłości deweloperów IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 12:56

III. PRAWO UPADŁOŚCIOWE I NAPRAWCZE
      1. Postanowienie o ogłoszeniu upadłości
      Pozycja 1533.
      EDBUD SPÓŁKA AKCYJNA w Warszawie
      KRS 0000291776
      SĄD REJONOWY DLA M.ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO, wpis do rejestru: 2006-12-06 r., sygnatura akt: X GU 466/10
      [BMSiG-1237/2011]

Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, X Wydział Gospodarczy, ul. Czerniakowska 100, 00-454 Warszawa, postanowieniem z dnia 12 stycznia 2011 r., sygn. akt X GU 466/10, postanowił:

I. ogłosić upadłość dłużnika Edbud S.A. w Warszawie obejmującą likwidację majątku upadłego;

II. określić niniejsze postępowanie jako postępowanie główne w rozumieniu art. 3 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1346/2000 z dnia 29 maja 2000 r. w sprawie postępowania upadłościowego;

III. wyznaczyć Sędziego komisarza w osobie SSR Moniki Gajdzińskiej-Sudomir;

IV. wyznaczyć syndyka masy upadłości w osobie Macieja Paska;

V. wezwać wierzycieli upadłego do zgłoszenia wierzytelności w wyznaczonym terminie dwóch miesięcy od dnia ukazania się obwieszczenia o ogłoszeniu upadłości w "Monitorze Sądowym i Gospodarczym";

VI. wezwać osoby, którym przysługują prawa oraz prawa i roszczenia osobiste ciążące na nieruchomości należącej do upadłego, jeżeli nie zostały ujawnione przez wpis w księdze wieczystej, do ich zgłoszenia w wyznaczonym terminie dwóch miesięcy od dnia ukazania się obwieszczenia o ogłoszeniu upadłości w "Monitorze Sądowym i Gospodarczym", pod rygorem utraty prawa powoływania się na nie w postępowaniu upadłościowym
      • mufffa Re: Upadłości deweloperów 07.03.12, 19:02
        www.pb.pl/2403425,26961,edbud-prawomocnie-zostal-bankrutem
        a propos edubudu - ciekawe ile z tych 40 nie miał wpisu w KW, było coś u Jaworowicz? :)
    • Gość: jacek a tu masz taki bardziej skomplikowany przypadek IP: *.speed.planet.nl 24.03.12, 10:53
      spolki sa ok:

www.krs-online.com.pl/ksiazece-ogrody-sp-z-o-o-krs-307292.html
      www.krs-online.com.pl/mm-development-sp-z-o-o-krs-288042.html
      ale www.licytacje.komornik.pl/Notice/Details/10927

• Gość: jacek kolejny deweloper w likwidacji IP: *.speed.planet.nl 03.04.12, 18:47
      www.licytacje.komornik.pl/Notice/Details/12028
      od puszkowanych rybek do deweloperki w Lomiankach

to sie musialo zle skonczyc
    • Gość: AW Re: Upadłości deweloperów IP: *.31.20.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.10.12, 15:19
      Jestem właścicielem nieruchomości przy ul. Kwiatów Polskich 22 w Warszawie. Kupiłam od Państwa Bąk budynek, który nie został zbudowany zgodnie z projektem oraz posiada liczne błędy budowlane. W związku z tym po wykonanej przez rzeczoznawcę ekspertyzie przekazałam sprawę do Sądu. Wartość doprowadzenia budynku do stanu określonego w akcie notarialnym to ponad 170 000 zł. Moim celem nie jest jak to określa Pan Jacek zemsta i wyłudzenie pieniędzy. Zapłaciłam, więc wymagam tego co mi się należy, nic więcej. Uważam również za stosowne poinformowanie przyszłych nabywców o moich problemach związanych z przedmiotowym budynkiem, aby w odpowiedni sposób zabezpieczyli się zanim podpiszą umowę kupna nieruchomości. Deweloper oczywiście chce się wybielić. Osoby zainteresowane poznaniem faktycznego stanu budynku zapraszam na wizytę. Informuję również, iż z mojego powództwa Agencja Max-All wyrokiem Sądu pierwszej instancji została ukarana dotkliwą karą pieniężną za niedotrzymanie terminów zawartych w umowie kupna-sprzedaży przedmiotowego domu. Zaskarżenie tej decyzji przez Pozwanego w Sądzie Apelacyjnym prawdopodobnie nie zmieni pierwszego wyroku, który jest potwierdzeniem nierzetelności Agencji Max-All. W kwestii sprawy sądowej o niewykonanie budynku zgodnie z zatwierdzonym projektem budowlanym i wynikającej z tego mojej straty na kwotę ponad 170 000zł będę informowała Państwa na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie, AW.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka