Dodaj do ulubionych

Wardom-Tarchomin

IP: 212.160.235.* 18.06.04, 17:07
Witam serdecznie,
Poszukując mieszkania na Tarchominie zauważyłem ciekawą ofertę Spółdzielni
Wardom. Mieszkańcy Osiedla Dębina, obecni i przyszli co sądzicie o Wardom-ie,
jak układa się współpraca?
Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 21.06.04, 09:39
      Hej nikt nic nie wie na temat tej spółdzielni? Cisza może oznaczać ze są ok.
      Albo tak skręcają członków że aż boli.
      • Gość: Ona Re: Wardom-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 15:15
        Kupilam mieszkanie w Wardomie w zeszlym roku, po przeciwnej str niz teraz
        budowane bloki. Wspolpraca ukladala sie OK, bez opoznien i problemow, jedynie
        chyba ze 3 mis. czekalam na akt not. ale wybudowali w terminie. Standard biorac
        pod uwage cene jak najbardziej ok, jedyne co to sciany troche pekaja, ale to
        budynek osiada. Z odbiorem tez nie bylo problemu, z otrzymaniem od nich
        dokumentów o inwestycji i samej instytucji do kredytu tez nie bylo problemu.
        Jeli chodzi o te nowe bloki kt. maja powstac, pomecz tych w dziale inwestycji,
        bo podobno sa jakies problemy z VATem i kw. wlasnosci po wybudowaniu itp.
        poniewaz nie ma jasnej sytuacji prawnej, koniecznie dowiedz sie, zebys nie
        utopil kasy, a zalezy Ci na nie placeniu VATu przy zakupie mieszkania o pelnej
        wlasnosci.
        Pozdrawiam i powodzenia
        • Gość: Bomel Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 21.06.04, 16:18
          Dzięki za interesujące informacje dotyczące Wardomu. Jest zagrozenie ze cena
          wzrośnie o 7%. Ale chyba tak będzie u wszyskich Spółdzielni. Jak oceniasz
          jakość robót, liczbe m2 w umowie i w rzeczywistości. Ponoć nie zawsze się
          zgadza.
          Narazie
          • Gość: Ona Re: Wardom-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 08:24
            Tak jak wczesniej pisalam biorac pod uwage cene jakosc robot jest naprawde na
            poziomie, oczywiscie nie mozna wymagac nieskazitelnych scian, ale wszystko
            bylo, sciany proste, wylewki tez, okna ok. Nie bylo problemow ze zmianami w
            projekcie, jesli robilo sie to odpowiednio wczesniej, poza tym nic mi nie
            policzyli za dodatkowy kontakt, przesuniecie sciany i zmiane umiejscowienia
            licznikow wody w kuchni a podobno mialo cos kosztowac. Jesli chodzi o liczbe
            metrow, to niestety prawie zawsze sa rozbieznosci pomiedzy planem - za ktory
            placisz, a tym co finalnie zostaje wybudowane, podobno jest to kwestia grubosci
            tynków. U mnie w sumie roznica byla ok. 1,5 m2, wiec do przezycia. Niestety
            placisz za to co w projekcie a nie za to co w ostatecznym obmiarze wychodzi :-
            (. Co do VATu to podobno rzeczywiscie istnieje takie ryzyko i to spory bedzie
            wzrost ceny :-(. Poza tym jeszcze jeden plus pojawil sie pozniej, bardzo
            szybko - 3 tyg. mialam wpisana siebie i bank w hipoteke, ale to juz inna
            historia jesli bedziesz chcial dodatkowych info jak to sie wszytko zalatwia to
            daj znac, ale napierw musisz podjac decyzje, podpisac umowe i zaplacic za
            wybudowanie. Sprawdz koniecznie wszystkie dokumnty dot. inwestycji - ksiege
            wieczysta (czy nie ma obciazen, nie powinna u mnie nei bylo takiej syt.)
            pozwolenie na budowe i popztsale umowy - na przylacza kanalizacji, gazu i pradu.
            Zycze powodzenia w przypadku dodatkowych pytan prosze pisz.
            Pozdrawiam
            • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 22.06.04, 09:26
              Dzięki za wnikliwą odpowiedz. Powinnaś dostać premię w spółdzielni, bo mnie
              zachęciłaś. Będę się kontaktował ze spółdzielnią i zobaczymy. Niestety na
              Tarchominie nie ma już wiele ofert godnych polecenia to jest przykre. Z punktu
              ekonomicznego wykańczające,m za duży popyt przy znikomej podaży. Dramat. Nawet
              JW wyskakuje z pomyslami powyżej 3100 PLN/m2. To jest nieporozumienie, w
              przypadku tych partaczy. Bede informował o postępach moich kontaktów z Wardomem.
              Zastanawia mnie brak jakiejkolwiek dyskusji dotyczącej Wardomu na tym forum.
              Pozdrawiam, Tomek
              • Gość: Ona Re: Wardom-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 14:38
                Witam Tomku,
                Mialam ten sam problem w przeszlosci jedyna osoba z kt. udalo mi sie nawiazac
                kontakt byl Jacek D, kt. podal Ci link w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
                Probowałam nawet poszukac sasiadow na necie z mojego bloku, ale nic nie wyszlo
                cisza, nikt sie nie odezwal, moze nie korzystaja z tego forum...Co do
                inwestycji w cenie ponizej 3 tys. na Tarchominku to wiem ze jest kiła, moj
                kolega szuka i ostatnio znalazł, ale az na Głebockiej za 2750, ale jak dla mnie
                to troche daleko od cywilizacji, o czym z nim ostro dyskutowalismy :-), mam
                nadzieje, ze nie jestes nim...bo macie tak samo na imię ;-).
                • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 22.06.04, 14:55
                  Okazuje się, że ceny w Wardomie wzrosły nieznacznie o 50 PLN na m2. Czyli juz
                  jestem prawie zdecydowany. No proszę i mnie poszukiwania zaprowadziły na
                  Głebocką i przypuszczam, że istnieje duże prawdopodobieństwo ;).
                  Ale niespodzianka :). Tak poza tym to przykre, że nikt sie na chacie nie odzywa.
                  Narki miłego popołudnia,
    • Gość: JacekD Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=11097910&a=11491705
    • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: 217.11.151.* 22.06.04, 15:10
      Jest jeszcze na Tarchominie coś tańszego Fabryka Domów z Wyszkowa właśnie
      kupiłam tam mieszkanko będzie na koniec roku lub w połowie następnego zależy
      która część. Umowa do przyjęcia, spoko. rozkłady również i można zmienić
      projekt bez dodatkowych kosztów Poza tym nie jest to spółdzielnia tylko
      developer.
      • matura5 Re: Wardom-Tarchomin 22.06.04, 18:29
        witam, czy moge prosić o namiary na tę Fabrykę Domów? Dzieki
        • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.aster.pl 22.06.04, 18:50
          Bardzo proszę www.osiedlelaurowa.pl Najlepiej jak zadzwonisz, bo na e- maila
          raczej nie spodziewaj się odpowiedzi:))
        • Gość: JacekD Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:03
          Może i Laurowa tańsza, ale lokalizacja gorsza.

Polecam WARDOM. Duża solidna spółdzielnia. Fajne budynki no i w
          centrum...Tarchomina
          ;)

JacekD
          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 23.06.04, 10:13
            Czesc Jacku i Ona,
            Wasze uwagi są niezmiernie cenne. Szczególnie dla ludzi, którzy na społdzielnie
            patrzą jak na gniazdo korupcji. Ważnie to jest aby nie przesadzać. O Wardomie
            nie wiele sie słyszy, ale o ich podwykonawcach są pochlebne opinie. Chłopaki na
            placu budowy mają porządek i jest spoko. A Ci z Wyszkowa wcale nie są tańsi,
            mój znajomy sie dowiadywał. Więc co stoi na przeszkodzie w zakupie mieszkań od
            Spółdzielni? A choćby to że nasz rząd (pisane z malej litery), nie ma o niczym
            zielonego pojęcia a tym bardziej o tworzeniu ustaw o podatku Vat. Są problemy z
            rozliczaniem budów, które zaczęły się przed majem. I jak spółdzielnią
            zarządza 'buc' to jest kiepsko. Narki
          • Gość: Joanna Re: Wardom-Tarchomin IP: *.crowley.pl 15.09.04, 19:38
            Czy jest tu ktoś, kto mieszka tak jak ja przy Myśliborskiej 95 ?
            Ja jestem zaniepokojona nie podpisaniem do tej pory aktu notarialnego i ciekawa
            jestem czy ludzie mieszkający w budynku 95 i 97 kontaktują się ze spółdzielnią
            w tej sprawie i monitują......
            • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 16.09.04, 09:51
              Z tego co mi wiadomo moja znajoma która mieszka po drugiej stronie ma podpisany
              akt notarialny. JackuD a jak z Tobą jak dobrze pamietam to chyba w tej sprawie
              jest ok. Ona jak u Ciebie?
    • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: 217.11.151.* 23.06.04, 11:47
      kwestia co się komu podoba obecnie mieszkam w "centrum" Tarchomina i
      przeprowadzka na "obrzeża" nie przeszkadz mi poza tym jest taniej bo kupując
      dwupoziomowe mieszkanie z garażem zaoszczędziliśmy przynajmniej ok 30.000 :)
      może dla kogoś jest to mało. Ale powtażam gdzi kto mieszka jest kwestią gustu.
      nam się tam podoba. Pozdrawiam
      • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 24.06.04, 09:58
        Witam Ciebie Marto,
        Zapewne masz rację, że kto gdzie mieszka jest kwestią gustu.
        Też miłe są informacje Was na temat korzystnych ofert inwestycji
        mieszkaniowych. Ale nie byłbym sobą gdybym nie sprawdził tych z Wyszkowa.
        I oprzykładowo średnia za m2 mieszkania zależy od metrażu to 2900 lub 2800 i to
        jest rzeczywiście atrakcyjnie ale tyle samo ile chcą w Wardomie. Z tą tylko
        różnicą że w Wardomie za nic nie trzeba dopłacał a u tych z wyszkowa tak
        1390pln/m2 balkonu, a garaż jest droższy o 9000 niz w Wardomie. Jakie wnioski -
        kazdy moze policzyć sobie. Sama cena zatem nic nie znaczy. Powie wiele łaczna
        suma za mieszkanie 50 m2 z garażem i balkonem np. 8 m2. Więc MIT, ZE NAJTANIEJ
        W WYSZKOWIE ZOSTAŁ ZBURZONY. Mój znajomy kiedyś powiedział, że prawdziwą cenę
        mieszkania można poznać w sytuacji totalnego braku popytu. i to jest prawda. I
        do tej ceny możemy negocjować. Pozdrawiam, Tomek
        • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: 217.11.151.* 24.06.04, 11:54
          Nie będę się sprzeczać Ale ja kupiłam mieszkanie dwupoziomowe, gdzie za drugi
          poziom płaci się 2100. poza tym nie ma tam skosów czyli sama powierzchnia
          użytkowa . Co do garażu nie jest to miejsce w ogólnie dostępnym garażu
          podziemnym, tylko osbny pojedynczy garaż zamykany na bramę, no i piwnica za -
          darmo. Wszelki zmiany również do momentu wybudowania ścianek działowych. Ale
          jak już pisałam kwestia gustu. I bardzo się cieszę że nie jest to Spółdzielnia
          Mieszkaniowa. Ba na zmianę ustawy to jeszcze długo się nie zanosi.
          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 24.06.04, 12:34
            Gratuluje Marto,
            nie miałem zamiaru Ciebie wyprowadzać z przekonania że Twoje mieszkanko jest
            naj, naj... Chcialbym tylko jeszcze nadmienić, że ceny które podajesz sa netto.
            Ale wracając do kwestii spółdzielni to wiele sie zrobilo na plus i teraz nie ma
            wielkich różnic. Choć co niektórych kwestia spółdzielczości może "boleć" przez
            zasłonę dawnego Ustroju. Pozdrawiam i czekam na opinie innych zainteresowanych
            Wardomem
            • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 09:38
              Czy ktos może mi napisać czy sni Wardom w proponowanych umowach ma punkt o
              waloryzacji ceny tzn. czy ceny proponowane przy podpisaniu umowy ulegają
              zmianie czy nie ?
              P
              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 29.06.04, 12:31
                Wardom nie ma zapisu o waloryzacji cen za mieszkania. I jak dotąd nie podnosił
                cen. Jedyna wada to mniejsze metraże podczas odbioru i na to nie ma się wpływu.
                Czyli do ceny m2 musisz dodać ok. 70 PLN z tytułu ryzyka mniejszej powierzchni
                niz masz w umowie. Generalnie moja znajoma bardzo sobie chwali współprace z
                Wardomem. Pozdrawiam,
                • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 13:39
                  Tyle się teraz dyskutuje o tych spółdzielniach że trochę sie w tym wszystkim
                  gubię :( Jak wygląda w Wardomie uzyskanie odrębnej włsności lokalu z udziałem w
                  gruncie, czy Ci co już mieszkają na os Dębina mają wszystko jasno i
                  przejżyście ?
                  Czy ta spółdzielnia ma dobrą sytuację finansową ??????????
                  dzięki za odpowiedzi
                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 29.06.04, 16:05
                    Witam,
                    odnosnie spółdzielni to troche sie zmienilo na pozytyw, np, spółdzielnia nie
                    może zaciągać kredytów bez zgody członków i to jest bardzo istotna sprawa.
                    Duzy plus w porównaniu z developerami. Spółdzielcze własnościowe i odrębna
                    własność w zasadzie niczym sie nie różnią poza tym że właścicielem cześci
                    wspólnych jesteś Ty lub właścicielem tych części jestes jako spółdzielca.
                    Troche może denerwować określenie, że czasem jakaś przykretyniała pracownica
                    spółdzielni powie Ci, że to nie ty jesteś właścicielem, tylko spółdzielnia, ale
                    spółdzielnia to Ty, taka paplanina z której nic nie wynika. W wracając do
                    Wardomu ma się dobrze i z podwykonawcami sie dogaduje. O dobrej współpracy
                    świadczy fak, że mają tych samych podwykonawców inwestycji na Tarchominie.
                    Firma Feniks jest znana w Chorzowie. Jedyny zarzut do tej firmy to, że prezes
                    chodzi w dresach, ale czy to zarzut??? O gólnie jest ok. taka mam nadzieje bo
                    sam jestem zainteresowany i sprawdzałem już ich. Pozdrówka, jak bedziesz mial
                    zastrzezenia to pisz zawsze to przeciw waga do tego co ja piszę.
                    • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 08:56
                      No to moze będziemy sąsiadami :)
                      Czy widziałeś juz umowę jaką proponuje Wardom bo my jeszcze nie byliśmy w
                      spółdzielni na razie dowiadujemy się na zewnątrz :)czy ta umowa jest ok ?
                      A co myślisz o tzw końcowym rozliczeniu czy ceny nie wzrosną, czy przy odbiorze
                      nie zaskoczą nas jakąś podwyżką np 20 % :(( no iczy orientujesz się czy dużo
                      mieszkań jest sprzedane bo jak ja się dowiadywałam to pani mi powiedziała że 2
                      pokojowych mieszkań jest jeszcze dużo w budynku 10 i 11, czy to dobrze ?
                      No i czy oddadzą te mieszkania tak jak mówią czyli lipiec-wrzesień 2005 (bud
                      10)? Oj dużo tych wątpliwości !!!!!!!
                      Piszesz że prawo spółdzielcze i odrębna własność do lokalu to to samo ale ja
                      wolałabym żeby w umowie było napisane że nabędę odrębną własność z udziałem w
                      gruncie.
                      Pozdrawim
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 30.06.04, 10:37
                        Witam Gosciu :)
                        Masz duzo pyta na które do konca nikt nie potrafi odpowiedziec. Odpowiadam po
                        kolei. Cena raczej nie wzrosnie jesli sie nie zmieni Vat i nasz rząd dorzuci
                        dodatkowy pomysl. Po maju u nich cena wzrosla 50 zl /m2. Umowa co do ceny mowi
                        wyraznie, ze nie moze wzrosnąć. Sprzedanych mieszkan jest ok 25-35 % i to
                        troche malo, ale jestem optymista, cene maja jedna z najlepszych na
                        Tarchominie. Wykonawca jest spoko znam go z innego forum, pozytywne opinie.
                        kREDYTU NIE ZACIĄGAJĄ. Prawo własności ze spółdzielczego przekształcaja na
                        odrębne bez przeszkod, na tym oszczędzasz ok 3000- 4000 PLN za mieszkanie 50
                        m2. Ponosisz ok 1700 Pln za wpis do spółdzielni, czyli jestes jakies 2000 Pln
                        do przodu. Czynsz masz rozsądny ok. 300 -350 PLn / 50m2. Twoj wybór. Umowa jest
                        tragicznie skromna, nie ma w niej wiele zapisów, ale nie ma tez haczyków,
                        poprostu ustanowienie spółdzielczego prawa do lokalu i tutaj nie ma co
                        definiować jak w przypadku odrębnej własnosci.
                        Ja sie zdecydowałem tylko musze sprzedac stare mieszkanie, a na to nie mam
                        wystarczająco czasu i jestem trudny w negocjacjach. Pozdrawiam,
                        • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 12:46
                          Możesz napisać coś na temat ewentualnej podwyżku vat, bo z tego co ja sie
                          orientuję to przepisy zmieniły się od 1 05 2004 i ten vat już wzrósł do 7%,
                          czyżby jeszcze coś miało sie zmienić przecież snia podniosła już ceny o 50 zł.
                          Nie bardzo śledziłam ten temat bo to że mieszkanie prawdopodobnie kupimy od
                          spółdzielni to wiemy od 4 dni :)
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 30.06.04, 12:57
                            W Wardomie cena została podwyższona po 1 maja o 50 PLN ze zwgledu na: grunt i
                            usługi Spółdzielni które przed majem nie były opodatkowane. Jeśli chodzi o
                            wykonawców to oni już wystawiają 7% Vatu. Czyli spółdzielnia to sobie odpisze a
                            dopisze dla członka przy ustanowieniu własności, czyli bilans równy 0. Wracając
                            do meritum, cena podawana na stronach nie powinna sie zmienic i jest ostateczną.
                            Pozdrawiam,
                            • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 11:00
                              witam
                              Czy może dowiadywałeś się o prawo własności wardom-u do gruntu na którym
                              budyją, czy może nawet widziałeś kw :)
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 01.07.04, 15:13
                                Uff,
                                napisz do mnie na tomelbomel@wp.pl. To bedzie nam łatwiej sie porozumiec.
                                KW wydają sie ok. Spore rozbicie działek. Ale najlepiej sprawdzic samemu.
                                Narki
                              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 06.07.04, 08:59
                                No i jak gosciu zdecydowałes sie? :)
                                • martann Re: Wardom-Tarchomin 06.07.04, 09:42
                                  Witam
                                  Mieszkanie mamy zarezerwowane do jutra, wiec jutro musimy podjąć decyzję.
                                  Jesteśmy raczej zdecydowani więc jeżeli dogadamy się w kilku sprawach ze
                                  spółdzielnią to pewnie tam zamieszkamy :)
                                  A jak u Ciebie będziesz tam mieszkał a jak tak to która strona ?
                                  Szkoda,że tak mało ludzi się odzywa !

Pozdrawiam
                                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 06.07.04, 11:49
                                    Witam,
                                    Czy martann=gosc?
                                    Ja tez sie decyduje na tak. Ale musze jeszcze wynegocjować troche zmienione
                                    terminy platnosci pewne przyspieszyc pewne opóźnić. W którym budynku kupujesz
                                    10 czy 11? W jakich sprawach probujesz sie porozumiec? Czy są sklonni do
                                    negocjacji?
                                    • Gość: GOŚĆ-MARTANN Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:18
                                      tak tak to ja :)
                                      My zarezerwowaliśmy 2 pokoje w 10 p.5
                                      Czy są skłonni do negocjacji to zobaczymy jutro, głównie chodzi nam o terminy
                                      płatności i o przeróbki w mieszkanku.
                                      P
                                      • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 06.07.04, 12:33
                                        Mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok. Czekam jutro na news'y :)
                                      • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 08.07.04, 08:51
                                        Witam ,
                                        Martann jak Twój wybór. Miałas jakieś zastrzeżenia, spostrzerzenia?
                                        • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:57
                                          Witam !
                                          Jeżeli chodzi o s-nie to wszystko wydaje się być ok :)
                                          -trochę zmrtwił mnie fakt odsprzedaży działki dla LIDL sp.zoo ale zostałam
                                          zapewniona że ten sklep ma postać na rogu Mysliborskiej i Swiatowida więc nie
                                          jest źle,
                                          -nie za dobrze też jest że w umowie nie ma konkretnej daty oddania lokalu i
                                          wzmianki co będzie jeżeli nie dotrzymają terminu,
                                          - jest też dziwny zapis o tym że umowa może ulec zmianie od sytuacji od nich
                                          niezależnych - nie wiem co się pod tym kryje bo chyba wszystko mozna tam
                                          podciągnąć ,
                                          - przebróbki mieszkania za niewielkie opłaty zrobią ale nie w lokalu w którym
                                          chcieliśmy (bud 10) tylko w innym (bud 11) no ale ewentualnie możemy poczekać
                                          te 3 m-ce,
                                          - jeżeli chodzi o ustalenie terminów wpłat też jes ok są w miarę elastyczni :)

My jesteśmy zdecydowani tylko że mamy niewyjaśnioną pewną sprawę ale myślimy że
                                          wszystko będzie dobrze i w końcu podpiszemy umowę (klatka 7)

Może trochę swoich informacji czy coś już negocjowałeś i czy masz może jakieś
                                          inne zastrzeżenia ?

Pozdrawiam
                                          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 13.07.04, 09:19
                                            Czesc Marta,
                                            troche bylem poza zasięgiem. Sluchaj co sądzisz o społdzielczej własności i
                                            możliwości wydzielenia odrębnej własności. Czy to naprawde jest az tak
                                            opłacalne ekonomicznie w kwestii płatności za akt notarialny???
                                            Mówiono mi, ze za mieszkanie op pow 50m2 akt notarialny od razu na odrębna
                                            wlasność to koszt ok 5000 PLN, przy przekształceniu ze spółdzielczej własności
                                            to koszt ok 1200 PLN a wiec 3800 w kieszeni. Ciekawa koncepcja, co o tym
                                            myslisz?
                                            Tomek
                                            • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 10:49
                                              Witam
                                              Też interesowały mnie te rónice w kosztach i trochę drążyłam ten temat na forum
                                              mieszkania i notariusze sforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=13894518
                                              myślę że w miarę czytelnie :)??????
                                              Teraz wiem że wyodrębnić własność będzie można dopiero po wybudowaniu całości
                                              osiedla czyli to trochę jeszcze potrwa więc trzeba będzie założyć księgi dla
                                              własnościowego prawa czyli jakieś 2200 zł (zależy od wartości mieszkania)
                                              oczywiście jeżeli ktoś będzie miał kredyt bo jeżeli nie to jest szczęściarzem,
                                              później "kiedyś" przy podpisaniu aktu notarialnego ok 1300 zł już z założoną
                                              księgą i to wszystkie opłaty. (może napisz z kąd są twoje różnice)
                                              A jeżeli od razy można by było wyodrębnić własność to tylko akt notarialny za
                                              ok 1300 i już :)
                                              Do obu przypaków oczywiści jakieś opłaty skarbowe itp. ale jeżeli chodzi o
                                              większe koszty to chyba wszystko, nie wiem czy ja to dobrze rozumiem może
                                              przeczytaj i wypowiedz się.
                                              No i jeszcze czlonkostwo w s-ni 1500 zł :)

Pozdrawiam Marta
                                              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 13.07.04, 13:42
                                                W sprawie odrębnej wlasności to nie napisałem, ze ta cena dotyczy developera.
                                                przypadek mojego znajomego, który własnie 5000PLN zapłacił za akt notarialny na
                                                odrębna własność. Dzięki za wyjaśnienie. Troche mnie to zastanowiło bo w
                                                społdzielni powiedzieli mi, że zapłaciłbym o wiele wiecej za ustanowienie
                                                opdrębnej własnośći od razu niż za przekształcenioe z własnościowej spół na
                                                odrębną. Propoz kredytu ubezpieczenie kredytu kosztuje ok 30 PLN mies daje to
                                                360 PLN na rok. Przy zqałożeniu że budowanie w tym okresie zajmie spółdzielni
                                                jeszcze dodatkowe dwa lata, to możesz sobie p0liczyć opłacalnośćś wydawania
                                                tych 2200 PLN.
                                                • Gość: GOŚĆ Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:37
                                                  Nie wiem jak u Ciebie ale w tych bankach którymi się interesowałam to
                                                  ubezpieczenie kredytu kosztuje ok 1% rocznie, nie wiem też czy bank zgodzi się
                                                  czekać tyle czasu na ustanowienie hipoteki a te dwa lata to były tak około :)
                                                  ponieważ s-nia ma zamiar wybydować jeszcze jeden taki budynek jak już stawiają
                                                  i jeszcze jeden z tyłu tego budynku, także pewnie to potrwa dłużej niż dwa lata.

Pozdrawiam
                                                  Marat
                                                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 13.07.04, 16:58
                                                    Wiesz Marto, to już jest 40 post na tym forum i poza nami nikt praktycznie nie
                                                    rozmawia. A od tego czasu kiedy rozpocząłem ten wątek mineło trochę czasu i
                                                    trochę mieszkań Wardom sprzedał. I nikt nie zagląda na net. Jeszcze jedno
                                                    odnośnie ubezpieczenia kredytu to rzeczywiście ubezpieczenie waha sie od 0,5 do
                                                    1 %. Jeśli jestes wieloletnim lojalnym klientem banku to dostaniesz 0,5%. Przy
                                                    kredycie 70 tys. jest to 350 PLN w skali roku w skali miesiaca ponizej 30 PLN
                                                    stąd ma kalkulacja. Mój znajomy ubezpieczał kredyt przez 3,5 roku. Wiec mozna
                                                    to przejsc wszystko zalezy od... Banku. Co mnie razi najbardziej, to to , że
                                                    Polska nie jest wymarzonym krajem dla ludzi lubiacych planować. Nawet analiza
                                                    ryzyka inwestycyjnego jest obarczona bledem 40%. Dla przykładu Australia 8%
                                                    mimo tez dużego znaczenia ruchów pseudoekologicznych. Mówie tu o zaskarżaniu
                                                    pozwoleń na budowe. Pozdrawiam,
                                                    Tomek
                                                  • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 08:30
                                                    ojjjjjj takie podejście pesymistyczne to chyba przez to lato :)
                                                    Właśnie dlaczego nikt inny się nie odzywa, nie odzywają się także mieszkańcy
                                                    juz wybudowanych osiedli ciekawe czy to dobrze ?
                                                    A tak w ogóle to podpisałeś juz umowę ?

Pozdrawiam
                                                    Marta
                                                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 21.07.04, 11:54
                                                    I jak Marto zdecydowałaś się??
                                                    Ja tak, juz mam wszystko umówione. Teraz tylko pozałatwiac sprawy finansowe.
                                                    I do przodu.
                                                  • Gość: GOŚĆ Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 12:42
                                                    Witam

My jesteśmy zdecydowani tylko musimy jeszcze cierpliwie poczekać ale wszystko
                                                    jest na dobrej drodze.
                                                    Czy prubowałeś moze przesunąć płatność ostatniej raty bo jest ona dużo
                                                    wczesniej niż oddanie mieszkań (wg. harmonogramu budowy)?
                                                    Mam wizualizację osiedla i mogę przesłać jak chcesz :)

Pozdrawiam
                                                    Marta
                                                  • Gość: olo Re: Wardom-Tarchomin IP: *.orion.fi 27.07.04, 14:40
                                                    Szukam właśnie bardzo intensywnie mieszkania. Wardom chyba tez wchodzi w
                                                    rachubę. Zainteresował mnie ten supermarket. Proszę napiszcie dokładnie z
                                                    której strony on jest planowany? Pozdrawiam
                                                  • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 08:23
                                                    Witam
                                                    Z tego co mi wiadomo jest to działka na rogu Myśliborskiej i Swiatowida ze
                                                    strony nowo budowanego osiedla czyli osiedle Wardomu jest oddalone jakieś 200
                                                    m, czy to dużo czy mało nie wiem :)
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: olo Re: Wardom-Tarchomin IP: *.orion.fi 28.07.04, 09:40
                                                    Dzięki za odpowiedź. musze się dokładniej zainteresowac tym osiedlem, chociaż
                                                    nie wiem czy wytrzymam tak długo czekać. Nęci mnie też osiedle TERENIXu Pod
                                                    dębami, tylko że cenę podali kosmiczną 3400 za m2.
                                                  • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 10:13
                                                    No trochę cena duża jak na Tarchomin no i te dęby na balkonach :)no ale to
                                                    wszystko kwestia gustu my mamy na oku w Wardomie dwa pokoje 53.63 m w budynku
                                                    11 cena 2900,00. Właśnie... tylko tak długo trzeba czekać........ no ale coś za
                                                    coś.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: olo Re: Wardom-Tarchomin IP: *.orion.fi 29.07.04, 09:50
                                                    NO właśnie. Ja wczoraj byłem w Wardomie na rozmowie. Akurat trafiłem na jakieś
                                                    posiedzenie czy coś takiego. No muszę powiedzieć, że tchnęło tamtą epoką, co
                                                    mnie trochę zmroziło. Ja tez jestem zainteresowany takim mieszkankiem około
                                                    54m2 i to w budynku 11 bo chyba najsensowniejsze ma położenie. Mam jeszcze
                                                    pytanie. Może macie doświadczenie z kuchenkami na prąd, bo ja nie mam za
                                                    bardzo. Czy różnica w cenie jest duża? Oczywiście chodzi mi o eksploatację. Bo
                                                    tam jest wybór, albo pion z gazem albo pion z prądem.
                                                    Nie mam doświadczenia ze spółdzielniami. tTrochę mi się źle kojarzy taki
                                                    kolektyw, ale z drugiej strony z tego co przeczytałem na forum to ludzie nie są
                                                    aż tak bardzo niezadowoleni jak np. na osiedlu BMI ul. Mehoffera. Mam nadzieję
                                                    że nie piszą tu tylko prezesi i pracownicy spółdzielni. Jak się zdecyduję to
                                                    bedę też musiał chyba kupić miejsce parkingowe. Co robić Co robić !?!?!?! Nie
                                                    moge się zdecydować :)) Czy terenix czy wardom. (Miał osioł owies i siano).
                                                    NIestety Wardom buduje wieżowiec, ale jedynym miejscem gdzie go nie będzie
                                                    widać będzie mieszkanie w WARDOMIE :)))))))) nara . Jak się komuścoś nasunie to
                                                    niech mi napisze będę wdzięczny. Z BMI już chyba rezygnuję bo jest przy
                                                    cmentarzu i jedyne sensowne mieszkanie to na parterze z trawnikiem. Później
                                                    dzieciaki będą mi do ogródka wrzucać zużyte pieluchy :)))))) CZESC
                                                  • Gość: gość Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 10:12

My też mamy na oku właśnie ten pion z prądem i żadne doświadczenie z tym
                                                    urządzeniem. Moi znajomi mają taką kuchenkę no i pan który im to isntalował
                                                    usłyszał takie samo pytanie od nich- czy droga eksploatacja- pan powiedzial że
                                                    trzeba nauczyć się odpowiednio używać kuchenki to nie będą zawrotne koszty( tzn
                                                    płyta po nagrzaniu utrzumuje długo ciepło, więc np. trzeba wcześniej wyłączać a
                                                    obiadek i tak się dogotuje :) czy coś tam takiego !!!!!! Rachunków jeszcze nie
                                                    płacili bo to nowe mieszkanko. Nam osobiście będzie pasowała ta kuchenka
                                                    elektryczna ponieważ mamy zamiar przebudować kuchnię na aneks kuchenny a takie
                                                    kuchenki nie wytwarzają -takiego brudnego tłuszczu jak gaz, czy coś takiego.
                                                    Ale jeżeli zdobędziesz jakieś inne informację na temat kuchenek albo
                                                    spółdzielni to proszę o podzielenie się.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 04.08.04, 11:58
                                                    Czesc Kochani juz jestem , wiem tęskniliscie za mną, ja za Wami również.
                                                    Wypoczywałem przez całe dwa tygodnie. Wracam do biura a tam pusto, wiec relaks
                                                    jeszcze trwa. Choć już niedługo, zapowiada się, że będzie dłuuuuuga jesień.....
                                                    Jeśli chodzi o prąd to nie jest taka duża róznica w cenie. Jeśli masz gaz to
                                                    musisz dodatkowo placić abonament ok. 15 PLN. A na prądzie godzina gotowania
                                                    kosztuje od 30 groszy do 1 PLN (zalezy ile fajerków uzywasz)czyli max dziennie
                                                    2 PLN jesli gotujesz codzienni po 2 godziny to zapłacisz od 18 PLN do 60 PLN.
                                                    Jak odejmiesz od tego 15 abonamentu to przy zalożeniu że uzytkowujesz
                                                    codziennie jeden fajerek przez 30 dni po 2 godziny, kosztuje Ciebie niewiele
                                                    więcej niż za sam gazowy abonament.
                                                    A do niezdecydowanych między Wardomem a Terenixem. Wybierz Wardom, ja wybrałem
                                                    dzięki dobrym doświadczeniom mojej znajomej, która mieszka od roku i za 50 m2
                                                    płaci czynsz mniejszy niż 300 PLN. Mam naedzieje, że wszystko będzie ok.
                                                  • Gość: GOŚĆ Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 12:57
                                                    Witamy po urlopie ja mam urlop przed sobą także jest po co zyć :)
                                                    Dzisiaj jadę do s-ni porozmawiać o konkretach i myślę że w sobotę podpiszemy
                                                    umowę na nasze 53,63 m2 :)
                                                    Pozdrawiam
                                                  • bbkk Ad .gazu 04.08.04, 14:49
                                                    Pozwolę sobie doprecyzować - abonament miesięczny to 7.86zł już z VAT-em. A gaz
                                                    na 2 osoby to też ok.7zł. Czyli te 15zł to już w sumie.
                                                  • Gość: Tomek Re: Ad .gazu IP: 212.160.235.* 05.08.04, 09:15
                                                    Szanowna BBKK jak zawsze precyzyjna, Ja niestety płacę abonamentu 15 PLN, może
                                                    dlatego że mam piec dwu funkcyjny. Ale niższy abonament ogólnie cieszy. No nic
                                                    niestety nie ma wyborów doskonałych. Pozdrawiam,
                                                  • Gość: ola Re: Wardom-Tarchomin IP: *.ukdc.aig.com 04.08.04, 16:47
                                                    witam sąsiada z pod 11 - tki. mam pytanie czy otrzymaliście już pismo od sp-ni
                                                    w sprawie wpłacenia "wpisowego"? My mamy juz umowę za sobą - powiedziano nam,że
                                                    ma się odbyć niebawem spotkanie z przyszłymi mieszkańcami ..... czy ktoś z Was
                                                    coś wie na ten temat?
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 08:46
                                                    Nie wiem czy to o mnie chodzi ale my kupujemy w budynku 11 więc pewnie też:)
                                                    Wpisowe jest płatne 30 dni od podpisania umowy i zawiadomienie ma przyjść
                                                    pocztą, my umowę podpisujemy w sobotę więc na "członka" przyjmiemy się troszkę
                                                    później.
                                                    Co do spotkania to nic mi o tym nie wiadomo.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 05.08.04, 09:18
                                                    A pamiętacie ile to wpisowe ma ostatecznie wynieść bo chyba sie zmieniło w
                                                    ostatnich miesiącach?
                                                    Pozdrawiam,
                                                  • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:54
                                                    1500 !!!!!!!!?????????
                                                    dużo :)
                                                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 05.08.04, 10:03
                                                    Jak na Wawke to chyba nie.
                                                    Miłego dnia
                    • Gość: jackson Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 01:05
                      ale ty jestes cw..em tomaszku...
                      • Gość: Dodka Re: Wardom-Tarchomin IP: 62.233.191.* 25.04.05, 10:32
                        Witam,
                        jak zwykle w sobotę byłam na budowie, zdjęcia zrobiłam i przesyłam do Ani,
                        moje spostrzeżenia sa następujące:
                        robotnicy krzątają się po budowie, ale nadal nie wkroczyli do 5 klatki aby
                        otynkować ściany a przypomnę, że 3 tygodnie temu mieli do zrobienia 5 mieszkać
                        w 4 klatce, więc trochę wolno to idzie,
                        w 1 klatce z boku jak jest wjazd do garażu zrobione są parapety zewnętrzne,
                        od strony Myśliborskiej w połowie "trawnika" zrobiony jest krawężnik???
                        Zobaczymy co będzie dalej
                        pozdrawiam
                        Dodka
                        • Gość: krzynek Re: Wardom-Tarchomin IP: *.gebm.pl / 193.138.110.* 27.04.05, 16:07
                          Dowiedziałem się, że ten krawężnik jest zrobiony pod miejsca parkingowe
                          (wewnętrzne dla gości) tak jak vis-a-vis. Niezła ściema bo jak kupowałem
                          mieszkanie to miał tam być trawniczek. Teraz w Wardomie twierdzą, że od
                          początku planowali tam parking - mają tupet, to trzeba im przyznać. Właściciele
                          mieszkań na I piętrze (z tarasami) będą mieć zajebisty widok na.... samochody.
                          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 11:25
                            A mi mówiono o parkingu, No cóż i tak od ulicy ruch jest duży. A ile ludzi
                            wylega po Niedzielnej Mszy. Może jakieś spowalniacze by pachnęli na
                            Myśliborskiej? Ponadto co słychac na budowie????
                            • Gość: krzynek Re: Wardom-Tarchomin IP: *.gebm.pl / 193.138.110.* 05.05.05, 14:30
                              Niby pracują ale efektów nie widać (przynajmniej z zewnątrz).
                              • Gość: anja Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.156.* 05.05.05, 15:23
                                a kiedy byłes na budowie?
                                w 1 klatce brakuje tylko drzwi, kaloryferów i płytek na klatce.
                                juz nawet zaczeli montowac windę.
                                pracwali nawet 2.05!
                                pozdrawiam
                                • Gość: krzynek Re: Wardom-Tarchomin IP: *.gebm.pl / 193.138.110.* 05.05.05, 15:49
                                  Ja byłem przed długim weekendem.
                                  Ale to bardzo dobra wiadomość, że pracują.
                                  Mnie interesuje budynek 11, ale widocznie zabrali sie ostro za 10 - przecież 3
                                  kwartał już tuż tuż.
                                  Pozdrawiam
    • Gość: Pawel Re: Wardom-Tarchomin IP: 213.241.23.* 06.08.04, 11:52
      Witam serdecznie obecnych i przyszłych Mieszkańców!!!
      Wczoraj dostaliśmy propozycję całkiem przyjemnego m. w bud. 10 (z widokiem na
      dziedziniec i na... (na razie nie wiemy na co)) i zastanawiamy się... m.in. nad
      pewnym zjawiskiem, którego nie można doświadczyć naocznie, a o którym już
      czytaliśmy tu i ówdzie... a mianowicie "przepompownia-czajka" - czy jej aromaty
      docierają w te rejony? Co do "Polfy" to wiemy, że zapach starych ziemniaków
      jest wszechobecny... W najbliższą sobotę wybieramy się popatrzeć jak budowa
      prezentuje się na żywo, popstrykać co nieco... a czy jakaś kablówka (np. aster)
      dociera w te rejony? Jak Szanowni Mieszkańcy łączą się z netem?
      Z góry bardzo dziękujemy.
      Ze słonecznymi pozdrowieniami!
      Ag i Pa
      • Gość: JacekD Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:10
        Mieszkańcy łączą się z Asterem. Mają (Ci ci się zdecydowali) TV, telefon i
        internet.
        Mają też poprowadzone kable we wszystkich pokojach. Nie ma z tym problemu.

Handlowcy z ASTERA przyjdą do Was w swoim czasie - możecie być pewni.

Pozdrawiam
        JacekD
        • Gość: Pawel Re: Wardom-Tarchomin IP: 213.241.23.* 06.08.04, 12:18
          Dzięki Jacku, to dobra wiadomość.
          A czy byłbyś w stanie jeszcze uchylić rąbka tajemnicy jak się miewają na
          osiedlu zapachy z "czajki"?
          Dziękuję i pozdrawiam
          Paweł
          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 06.08.04, 12:37
            Zdradze WAM TAJEMNICĘ. Ja lubie zapach Polfy. I z przykrością musze stwierdzić,
            że nie dociera on tam za często :) (podczas moich wizytu u znajomych) a o
            czajke to raczej sie boi Choszczówka.
          • Gość: monia Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:40
            zapachy z czajki tez czasami docierają
            • bbkk Re: Wardom-Tarchomin 06.08.04, 12:48
              Czajka nie dociera. Wszelkie niedogodności to tylko Polfa. Na szczęście w Polsce
              przeważają wiatry "w drugą stronę".
              • Gość: gość Wardom-Tarchomin- koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 13:10
                Dla zainteresowanych przesyłam koszty miesięczne za mieszkanka w Wardomie

1.. eksploatacja:...................................1,51 zł/m2
                2.. co:..................................................2,04 zł/m2
                3.. cw:...............................................19,20 zł/os.
                4.. zimna woda, ściek:........................12,50 zł/os.
                5.. fund. remont.:.................................0,32 zł/m2
                6.. domofon:.......................................1,00 zł
                7.. wywóz nieczst.:..............................7,50 zł/os.
                8.. antena:...........................................6,84 zł
                9.. podat. od nieruch.:.........................0,09 zł/m2
                Co, cw i zw zostały skalkulowane w miesięcznej opłacie w formie zaliczek i
                rozliczenie ich następuje wg odczytów z liczników (co raz do roku, cw i zw
                dwa razy do roku).

M-ce postojowe to co miesiąc wydatek 28,04 zł.

Czy są to porównywalne koszty z innymi s-niami ?

Mam jeszcze pytanie do sąsiadów z Myśliborskiej czy s-ni oddawała mieszkania
                przed odbiorem przez gminę i czy wtedy naliczali czynsz ?

Pozdrawiam

• Gość: JacekD Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:11
                W listopadzie będzie 3 lata jak tu mieszkam.

Czajkę poczułem JEDEN RAZ, zimą wiał wtedy północny i północno-wschodni wiatr.
                To był jeden raz. Czesto czuć Polfę i rzeczywiście jest to zapach trochę jakby
                torfu lub butwiejącej gleby. NIe jest to stale i non-stop, a czasami.
                • Gość: MARTA Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 15:02
                  My już podpisaliśmy umowę na budynek 11 a jak tam inni czy juz podjęte decyzję ?

Pozdrawiam
                  • Gość: Ag.Pa Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.76.39.* 10.08.04, 20:27
                    A my się zastanawiamy i zastanawiamy a za chwilę już nie będzie wolnych
                    mieszkań... Bardzo dziękujemy Wszystkim Miłym Bliższym i Dalszym Potencjalnym
                    Sąsiadom za rozwianie naszych wątpliwości co do przykrych zapachów... ale
                    nurtują nas kolejne niemniej istotne a mianowicie, czy ruch na ul.
                    Myśliborskiej jest bardzo uciążliwy dla mieszkańców, których okna wychodzą na
                    tę ulicę oraz jak bardzo niedzielne msze są słyszalne w okolicznych blokach?
                    W ostatnią sobotę byliśmy na placu budowy... i co tu dużo mówić - miejsce
                    podoba nam się okrutnie!!! Co prawda w sobotę była cisza i spokój, ale chyba
                    nie codzień tak jest... Acha, łokomie przyglądamy się budynkowi 11.
                    Pozdrawiamy
                    Agnieszka i Paweł
                    • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 11.08.04, 10:05
                      Muszę Wam oznajmić, że po dość długim zwlekaniu też podjąłem decyzję na tak.
                      Wybrałem okna na Myśliborską. Sypialnia będzie od podwórza, więc cicho powinno
                      być. W Kościele głośniki trzymają w środku, a nie na zewnątrz. Ale tutaj może
                      Jacek zajmie stanowisko. Co mnie zaskoczyło pozytywnie to fakt, że stawiają już
                      piąte pietro i blok nie wygląda na wysoki, więc ok (przez pewien czas
                      analizowałem Amabud). Ostatnio widziałem kilka samochodów zaparkowanych, jak
                      ludzie ogladali budowę. No cóż decyzja nie jest łatwa.
                    • Gość: Ona Re: Wardom-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 15:44
                      1. co do zapachów, mieszkam od prawie roku, Czajki ani razu nie czulam, a Polfa
                      od czasu do czasu daje czadu, ale nie przekadza mi jakos strasznie ten zapach,
                      takiej b. mokrej, świezej ziemi,
                      2. niestety ul. Mysliborska jezdza czasem wriaci, ale mysle, ze jest na to
                      sposob trzeba byloby zglosic w S-ni potrzebe zrobienia spowalniczy - pagorkow
                      takie jak sa na uliczkach kolo kwiaciarni, czasem w nocy slychac wariatow, kt.
                      potem rozwalaja sie na skrzyzowaniu ze Swiatowida, kt. ma pierwszenstwo,
                      3. co do kosztow, to z tego co sie zorientowalam czynsze Wardom ma nie za
                      wysokie, poza tym koryguje je (chyba co 6 mies.) w zaleznosci od kosztow za
                      zuzyta wode i ogrzewania
                      4. poza tym wspolpraca z nimi jest naprawde sprawna i ja jestem pelna podziwu,
                      bo bylo zebranie chyba jakos w czerwcu i rzucono, ze nie ma placu zabaw dla
                      budynko 93 ci d i juz mamy plac zabaw a nawet dwa :-)- jeden to hustawki, drugi
                      piaskownica ze zejedzalnia. Poza tym warto zworcic uwage jak dbaja o trawniki,
                      ogrodzenia itp. wszystko b. ładnie uporzadkowano, codziennie chodza panie i
                      panowie, ktorzy zbieraja smiecie, zamiataja, kosza itp. Uwazam ze naprade jest
                      OK.
                      Pozadrawiam i zycze slusznych wyborow
                      • Gość: JacekD Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:48
                        W zasadze nie muszę nic pisać...Ona napisała już wszystko.

Co do pobliskiego Kościoła i jego wpływu na okolicę to mogę się wyrazić tylko
                        pozytywnie, ale nie wszyscy są wrażliwi na ten rodzaj promieniowania.

Jeśli chodzi o odgłosy to rzeczywiście dzwony są słyszalne, no ale to tylko
                        dzwon. Jeśli zamknie się okno to i ten problem zniknie.

Pozdrawiam
                        JacekD
    • kropkaa1 Re: Wardom-Tarchomin 12.08.04, 16:34
      Witam serdecznie wszystkich przyszłych i obecnych mieszkańców!!!
      Właśnie dzisiaj odnalazłam to forum i to super że jest tu też coś o Wardomie.

Miesiąc temu podpisałam z nimi umowę na mieszkanko w 10 tym bardziej serdecznie
      witam wszystkich sąsiadów!!!

Mam małe pytanko czy ktoś z Was nanosił już jakiś poprawki w swoim mieszkanku
      (zaniechanie ścianek, dodatkowe gniazdka itp)??? Mam zamiar udać się do
      inspektora w tej sprawie ale nie wiem jak to się załatwia. Czy trzeba robić
      nowe projekty??? Ja wybudowałam z Wardomem już jedno mieszkanie na Bielanach i
      z tego co pamiętam to za każdą zmiankę musiałam płacić do kieszenie za
      tzw "zrobienie projektu" po 2 stówki!!!! Czy coś się zmieniło???

A jakie Wy macie opinie na temat spółdzielni, mieszkań itp?
      Czy ktoś odwiedzał już teren budowy "od zaplecza"???

pozdrawiam,
      Joanna
      • Gość: Ona Re: Wardom-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 08:58
        Witam,
        Wprowadzlam poprawki, drobne, przesunelam dzrzwi, jedno czy dwa dodatkowe
        gniazdka, z innej strony liczniki w kuchni, zmianilam miejsce grzejnika w łaz.
        Zmiany wprowadzalam na etapie kiedy dopiero stawiali scianki, wiec nie bylo
        problemu ze zmianami i nic finalnie nie placilam, co mnie zdziwilo, bo mialy
        kosztowac ;-). Poprawki wporwadzilam na planach - zrobilam 3 wersje - scianki,
        elekktryka, instalacje /kalryfer/ zanioslam do sp-ni, a potem otrzymalam pismo
        z moimi zmianami zaakceptowanymi przez odpowiednie sluzby w S-ni. Zrobili
        wszystko tak jak chceilismy. Twoja wycieczka do inspektora nie wiem czy ma
        sens, bo za poszczególne lelmenty odpowiedzialni byli rozni faceci, kto inny od
        kanalizacji i wody, kto inny od scian, kto inny od elektryki. Tak jak juz
        pisalam moim zdaniem S-nia jest OK, wspolpraca uklada sie i uklada sie w
        porzadku. Standard wykonczenia biorac pod uwage cene tez jest w porzadku.
        To chyba tyle odpowiedzi na Twoje pyt. mam nadzieje, ze bylam pomocna,
        pozdrawiam i badz dzielna
        • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 18.08.04, 09:08
          Witam, umowa podpisana. A jak sprawy stoją u innych przyszlych sąsiadów.
          Decyzje podjęte na tak, czy na nie? Ja przez dluższy okres whałem sie przed
          ostatecznym wyborem miedzy dwoma rozkładami mieszkań. Jednak podjąłem decyzję.
          Informacja dla mieszkańców budynku 10, stawiają piąte piętro. Zastanawiające
          jest to czy uda się im osiągnąć stan surowy zamknięty jeszcze przed końcem 2004?
          Jak myślicie?? Pozdrawiam,
          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 23.08.04, 11:03
            Witam,
            jak tam wybory mieszkaniowe. Ostatnio jak miałem wolny weekend zrobiłem
            projekcje kredytów mieszkaniowych porównując oferte CHF z PLN na
            przestrzeni1995-2004. Wyniki były zaskakujące i nasunęły kilka przemyśleń o
            których nikt w banku nawet nie wspomina. Podsumówując jak ktoś wziąl kredyt w
            CHP na okres 1995-2004 zyskał, kto 1995-2000, raczej stracił, kto 2000-2004 ani
            zyskal ani stracił. Jednak w długim okresie przy założeniu, że kredyt nie
            będzie przewalutowywany opłacało się inwestować w CHF. Zastanawiające, że
            bankowcy nie przedstawiają tych analiz. Robią tylko oszukańcze analizy
            porównawcze z których wynika, że CHF musi wzrosnąć do 5PLN aby raty w PLN i CHF
            były porównywalne. Tylko co z tego jeśli wartości naszego kredytu rośnie o 70%.
            Koszmarem okazał się kredyt w Euro dlatego nawet o nim nie wspominam.
            Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia o której sie nie mowi, czyli w jaki
            sposób będzie przewalutowywany kredyt w PLN na Euro po pełnym wejsciu Polski do
            Unii Walutowej. Pozdrawia i czekam na opinie i doświadczenia odnośnie kredytów.
            • Gość: monika Re: Wardom-Tarchomin IP: *.chello.pl 26.08.04, 21:21
              Witam:-))))
              kilka dni temu natrafiłam na wątek dot. wardomu i tak mnie i mojego narzeczonego
              zaintrygowało osiedle Dębina, ze juz nastepnego dnia wybralismy sie na budowe i
              jak wszystko dobrze pojdzie w sobote podpiszemy umowe(zarezerwowalismy 53,63,
              klatka VII)! Po tylu niepochlebnych opiniach na temat różnych deweloperow, ktore
              usłyszelismy i przecztalismy odczułam pewna ulge, ze sa jeszcze jacys w miare
              przyzwoici na tym swiecie i ze nasze marzenie o własnym m ma szanse sie ziścić.
              Mam tylko małe pytanko odnośnie elastyczności negocjacyjnych wardomu? cz udało
              się komuś z Was przeforsować swoje poprawki?
              bede wdzieczna za info.
              Pozdrowionka,
              monika
              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 27.08.04, 09:30
                Witam,
                Co do elastyczności cenowej w Wardomie to jej nie ma, jak to w społdzielni. Ale
                Cena 2800-2900 jest nie wygórowana i zmodyfikowana o sytuację po maju 2005. Z
                terminami i rozkładem wartości wpłat są trochę elastyczni, jednak trzeba to
                zdroworozsądkowo uwarunkować. Nie biorą kredytu a więc przyszły lokator musi
                sam wpłacić na mieszkanie trochę wcześniej niż zakończenie inwestycji.
                Pozdrawiam,
                Tomek
                • Gość: erske Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neutron-it.com 08.09.04, 14:26
                  Witam wszystkich jako przyszły sąsiad z bloku 10. I z tego, co piszecie, i z
                  tego co wiem, wszystko z Wardomem i z Dębiną powinno być O.K. Bloki solidne i
                  uspokajająco zielone, osiedle zadbane, niskie czynsze, uśmiechnięci i
                  zadowoleni mieszkańcy oraz, warto dodać, park pod bokiem. Mam tylko jedną
                  wątpliwość, zanim już Dębina stanie się oazą spokoju, będą budować jeszcze dwa
                  bloki, średnio 2,5 roku na jeden + garaż wielopoziomowy. Trzeci blok nie
                  wiadomo, jak będzie wyglądać i gdzie tak naprawdę stać, podobno nie tak, jak na
                  planie. Drugi będzie na miejscu tych baraków, które mamy w stronę Światowida. W
                  związku z tym czy ktoś wie lub się domyśla:
                  - gdzie będą baraki, jak zaczną budować drugi blok (czy nie naprzeciwko naszego
                  bloku, tam gdzie potem ma być trzeci - bo widoki przez 2 lata będziemy mieli
                  nieciekawe),
                  - kiedy będzie urządzony planowany park, bo w tej chwili są tam raczej
                  chaszcze, za to na północ równają teren i robią pagórki dla mountbajkowców,
                  - czy poza tymi trzema piaskownicami i placykami dla dzieci które są na planie
                  będą na terenie osiedla po naszym wprowadzeniu się do niego jakieś miejsca
                  gdzie dziecko mogłoby pospacerować, czy to wszystko zostanie wykończone dopiero
                  za jakieś 4-5 lat, jak zamkną całe osiedle,
                  - czy nie będzie przeszkadzać Wam, że za cicho przez te kilka lat nie będzie, w
                  końcu po sąsiedzku będą ciągle budować - czy macie jakiej doświadczenia z
                  budowami pod bokiem,
                  - do którego miejsca dochodzi działka, czy kończy się przed tymi
                  transformatorami, na co będę miał niestety widok z okna, i czy trzeci blok
                  będzie w rozsądnej odległości od naszego.
                  To takie drobne wątpliwości, ale i tak uważam, że Dębina będzie 1)
                  najładniejszym osiedlem w okolicy, 2)najtańszym osiedlem w okolicy, 3)
                  najlepiej zagospodarowanym osiedlem w okolicy - tylko szkoda, że nie skończą na
                  tym jednym bloku i jeszcze będą nam coś dobudowywać...
                  • Gość: tomel Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 08.09.04, 14:46
                    Ja zdecydowalem sie na blok 11 szczegolnie dla tego że wiem że pokój dzienyy
                    będę miał od ulicy a sypialnie od podwórza. Czyli przez najbliższe dwa lata nie
                    bede miał budowy za oknem. W sprawie Twoich pytań to polecam kontakt z
                    Wardomem. Jednak jesli ja miałbym cos powiedzieć . Top zastanawiam się poco
                    maja być te garaże wielo- poziomowe, ponieważ pod budynkami jest wiele miejsca.
                    No ale to moze się zmieni i judzie beda dokupywać dodatkowe miejsca. Moze to
                    będą miejsca dla gości?? W sprawie budowy pod oknem myślę, że to jest jeden z
                    czynników wstrzymujących ludzi przed zakupem, jednak mnie to nie martwi
                    osobiscie. Praca wypełnia mój czas od 8 do 18. Myslę, że większość przyszłych
                    mieszkańców również. Z moich obserwacji wynika, że będzie sporo placów zabaw.
                    czyli moze tam bedzie miejsce na ich baraki, z tym beda musieli sobie poradzić.
                    Najważniejsze to jest plac zabaw przed blokiem 10/11, zgodnie z tym co
                    powiedzieli mi w Wardomie plac zabaw zostanie wykończony przy oddaniu tego
                    bloku, konstrukcja bloku w kształcie C nie sprzyja robieniu gospodarowaniu
                    terenu przed blokiem zaraz po skończeniu budowy. Miejmy nadzieję, że tak bedzie.

Jeszcze jedno w Twoim budynku 10 są w trakcie ostatniego piętra. Budynek 11 ma
                    jeszcze 3 piętra do dachu. Jeśli mozesz które piętro wybrałeś???
                    • Gość: erske Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neutron-it.com 08.09.04, 15:24
                      Ja pomieszkam na I piętrze. Te bloki, o ile spełnią się przewidywania, mogą być
                      oddane wcześniej niż w III/IV kwartale. Mi powiedzieli, że mieszkania będą być
                      może gotowe do odbioru już w czerwcu, czyli z Twojego bloku może i we wrześniu.
                      Poczekamy, zobaczymy. A parking wielopoziomowy to chyba będzie głównie dla
                      mieszkańców z ostatniego, trzeciego bloku.
                      Z zagospodarowaniem terenu przez Wardom jest taki problem, że na pewno chcą to
                      zrobić i solidnie, i estetycznie, ale im się zmieniają koncepcje, sami do końca
                      nie wiedzą, i w końcu ja też nie wiem, jak będzie wyglądać ten teren w okresie
                      przejściowym, czy będzie to wielki plac budowy, czy jakoś zagospodarują go tak,
                      żeby budowane bloki nie przeszkadzały w korzystaniu z terenu - na razie wygląda
                      to potencjalnie za kilka lat super, ale póki co trzebaby zrobić z parkiem
                      porządek, ze ścieżkami porządek, z ogrodzeniem terenu porządek, z barakami
                      porządek itd. Ciekawy jestem, jak to było przy osiedlu Wardomu naprzeciwko,
                      niestety nie śledziłem postępów tamtej budowy.
                      • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 08.09.04, 15:54
                        Jest tu parę osób, które wiedzą jak było. Może sąsiedzi z drugiej strony
                        (Myśliborskiej oczywiście) doinformuja nas. Swoja droga pocieszajace jest to co
                        mowisz, że budowa zakończy się szybciej. Ja o dojścia i zagospodarowanie się
                        nie martwie, bo jest to w srodku litery C tworzonej przez nasz budynek i nie ma
                        żadnych wskazań aby tam miały byc przestawiane baraki. Wiesz kiedy bedą stawiać
                        ścianki działowe ja mam pewna koncepcje co do pokoju i muszę się skontaktować z
                        Wardomem.
                        • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:20
                          Witam
                          Jest nas z dnia na dzień więcej to chyba dobrze :)
                          Wardom porozsyłał pisma w związku z zebraniem członków także tam może otrzymamy
                          odpowiedzi na wiele pytań (22.09. 17,30)
                          My też robimy przeróbki i czekamy do końca września aż projektant wróci z
                          urlopu.
                          Pozdrawiam
                          Marta
                      • Gość: Ona Re: Wardom-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:57
                        Witam,
                        w przypadku budowy blokow 93 c i d: najpierw postawili c i oddali mieszkania,
                        w zasadzie na dzien oddania podjazdy i dojscia byly tak zrobione ze nie bylo
                        klopotu z podjazdem samochodem pod klatke zeby wtargac kafelki kibelki itp.
                        Odgrodzili czesc c od d - metalowym syfiastym plotem, ale szybko uwineli sie i
                        szczerze mowic nawet nie zauwazylam kiedy skonczyli, z tego co pamietam byl to
                        okres ok. 2-3 mies. wiec do przezycia. Na wiosne wszystko uporzadkowali,
                        zrobili chodniki, posiali trawke i ogrodzili, apotem zrobili opale zabaw na
                        zyczenie mieszkancow. Wszytko zrobiono blyskiem i teraz jest bardzo porzadnie.
                        Na zebranie o ktorym dostaliscie info warto isc sporo mona sie dowiedziec i po
                        zebraniu umowic sie z odpow. panami ze S-ni w kw,. ew. zmian w sciankach,
                        instalacjach itp.
                        Pozdrawiam przyszlych sosiadow i zycze cierpliwosi i wytwalosci
                        • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 10.09.04, 10:26
                          Cześć,
                          Ona jak zawsze pomocna :). Ja jeszcze nie dostałem pisma o spotkaniu. Ale może
                          niebawem. Dzięki Marta za info. Myślę, że pójdę na to spotkanie a o ktorej
                          godzinie będzie???
                          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 10.09.04, 10:28
                            Miało być: do której będzie to spotkanie, bo mogę się trochę spóźnić?
                            • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:02
                              o 17.30 :))))) w siedzibie s-ni ,dotyczy tylko budyneku 11 ciekawe czy dużo
                              nas będzie ?
                              Pozdrawiam
                            • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:04
                              sorki ja też się zakręciłam :)
                              O której się zakończy to nie mam pojęcia .
                              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 10.09.04, 13:56
                                Mam nadzieję, że się nie spóźnię za dużo.
                                Pozdrawiam,
                                • Gość: kropkaa1 Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 21:56
                                  Witam ponownie sąsiadów i sąsiadki,

tak jak pisałam już wcześniej kupiłam mieszkanko w 10 na ostatnim pięterku...
                                  Parę dni temu byłam w spółdzielni i rozmawiałam z inspektorem naszej budowy
                                  właśnie na temat zagospodarowania terenu. Powiedział że teren budowy będzi
                                  odgrodzony od budynku mieszkalnego "masywnym" płotem. Do 10 i 11 będą zrobione
                                  podjazdy, chodniki, zagospodarowany teren zielony itp...jedyne na co będziemy
                                  musieli poczekać i obawiam się że długo to ogrodzenie osiedla. Powiedział mi że
                                  osiedle będzie ogrodzone dopiero po zakończeniu całej części a to znaczy że na
                                  płotek będziemy musieli poczekać jakieś 5 lat!!!

Czy są tutaj jacyś lokatorzy z 10??? Chętnie poznam przyszłych sąsiadów...

pozdrawiam,
                                  Joanna
                                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 11.09.04, 10:20
                                    Widzę, że nas na forum coraz więcej, to dobrze bo spraw coraz więcej. Np
                                    decyzje o ściankach, połozeniu gniazdek, wyjść i odpływów wodno-kanalizacyjnych.
                                    Uff, Macie jakies określone wizje??
                                    • Gość: Ania Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 15:57
                                      jestem zainteresowana mieszkanem w bloku nr 10 lub 11 i nie wiem jak sie do
                                      tego zabrac :), moze ktos juz ma to za soba i poda jakies wskazowki. Jaka jest
                                      oplata za rezerwacje mieszkania itd. Bardzo prosze o rady przyszlych
                                      sasiadow :)
                                      pozdrawiam i czekam na odpowiedz
                                      • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 08:33
                                        Witam
                                        Za rezerwacje na 7 dni nic nie płacimy a inne sprawy proponuję zadzwonić do s-
                                        ni a potem zapraszamy z konkretnymi pytaniami i problemami i wtedy możemy
                                        podyskutować.
                                        My mieliśmy wcześniej doświadczenie z pewnym developerem i mamy porównanie
                                        także s-nia jeżeli chodzi o obsługę wypada bardzo pozytywnie :)
                                        Pozdrawiam
          • Gość: Agniecha Re: Wardom-Tarchomin IP: *.devs.futuro.pl 16.09.04, 11:09
            Witam przyszłych sąsiadów z bloku nr 10, właśnie dokonaliśmy wyboru i
            podpisujemy umowę na wymarzone M-2. Czy nikogo nie przeraża płatność do końca
            marca, a mieszkania otrzymamy dopiero czerwiec-lipiec. Czy ktoś może orientuję
            się jak było ze wcześniejszymi inwestycjami.
            Dzięki i Pozdrawiam
            • Gość: Agniecha Re: Wardom-Tarchomin IP: *.devs.futuro.pl 16.09.04, 11:15
              Czy ktoś może orientuję się jak wygląda sprawa braku grzejnika w łazience czy
              ogrzewanie podłogowe jest wystarczającym źródłem ciepła, czy też należy
              dodatkowo zakupić jakieś urządzenie.
            • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 11:16
              My podpisaliśmy umowę na budynek 11 i udało nam sie przesunąć ostatnią ratę o
              dwa m-ce, niby nie dużo ale zawsze opóźni troszkę spłatę kredytu a jednoczęśnie
              mamy nadzieję że mieszkania będzie można odebrać troszkę wcześniej niż IV
              kwartał 2005 :)
              Marta
              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 16.09.04, 12:19
                to nie mamy mieć grzejników w mieszkaniu??
                • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:33
                  ja to myślałam że grzejniki każdy sobie sam zamontuje ale że będzie na to
                  przygotowane miejsce !
                • Gość: Agniecha Re: Wardom-Tarchomin IP: *.devs.futuro.pl 16.09.04, 12:53
                  W naszej umowie jest zapisane, ze będą kaloryfery tylko w łazience brak, będzie
                  ogrzewanie podłogowe.
                  • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 16.09.04, 14:00
                    Poruszyliście ciekawy temat. Skupiłem się na wszystkich szczegółacha ogrzewanie
                    podłogowe mi umkło. Mój znajomy miał w mieszkaniu wyprowadzenie na ogrzewanie
                    podłogowe, zabezpieczone do wykładania płytek. Ogrzewanie podłogowe jest bardzo
                    wydajne jeśli chodzi o łazienkę. Choć dobrze jest mieć grzejnik aby suszyć
                    ręcznik. No, ćóż ja jestem tradycjonalistą. Planujecie przyjsc 22.09.04?
                    • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 15:39
                      Ja i moja sąsiadka też z 11 wybieramy się, ciekawe czy budynek 10 miał już
                      spotkanie, bo z zawiadomienia wywnioskowałam że 22.09.04 dotyczy tylko 11.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Agniecha Re: Wardom-Tarchomin IP: *.devs.futuro.pl 17.09.04, 07:17
                        Dobrze, ze znalazłam to Forum - zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć a
                        również i poradzić w paru kwestiach. Jeśli mogę się dołączyć do rozmowy, to mój
                        termin spotkania też minął,ponieważ zamierzamy podpisać umowę dopiero 22-23.09,
                        ale takie zebranie wydaję mi sie, dość ważne więc postaram się na nim być.
                        Mam pytanko czy jak podpisywaliście umowę był przy tym notariusz? Zastanawiamy
                        sie czy nalezy wziąć ze sobą dodatkową kasę.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:14
                          Zakup spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu nie wymaga formy aktu
                          notarialnego więc przy podpisaniu umowy nic nie płacisz :)Notariusz i pieniądze
                          będą potrzebne dopiero w momenci kiedy będzie można wyodrębnić własnść lokalu z
                          udziałem w gruncie czyli może za 4 lata :(
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Agniecha Re: Wardom-Tarchomin IP: *.devs.futuro.pl 17.09.04, 08:59
                            Dopiero za 4 lata w spółdzielni mówiono mi że w momencie zasiedlenia bloku
                            • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:05
                              Ja otrzymałam informację że dopiero po zagospodarowaniu całej działki będzie
                              można wyodrębniać własność a na tej działce ma powstać jeszcze jeden budynek,
                              który zaczną bydować może za dwa lata.
                              Ale może coś się zmieniło może podzielili działki na mniejsze i tylko nasz
                              budynek będzie na niej stał- jeżeli ktoś ma takie informacje to poproszę.
                              pzrd
                              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 17.09.04, 09:55
                                Myślę, że na te pytanie otrzymamy odpowiedz na spotkaniu. Prawdą jest to, że
                                jeślispołdzielnia nie bierze kredytu pod zastaw działki, to różnica miedzy
                                spółdzielczym a odrębnym na niewielkie różnice. Jednak prawdą jest , ze jeżeli
                                działka z budynku 10 może byc na drodze wykorzystania mediów przez noe kolejne
                                budynki, to wtedy Spółdzielnia nawet nie powinna wyodrębniać lokali przed
                                zakończeniem całośći. Bo jeśli wyodrębni to nie będzie mogła np. rozkopać
                                działki należącej do budynku 10 aby podłączyć złącza dla budynku 15
                                (przypuszczam, że taka będzie numeracja). Trochę zawiłośćiale prawda. Można
                                byłoby scalić działke i podzielić dokładnie na odpowiadające danym budynkom,
                                Tylko koszty były by większe np. o 50-100 PLN na metrze. I jeszcze jedno
                                przekształcenie ze spółdzielczego na odrębną własność mniej kosztuje niż od
                                razu odrębna własność. Będzie ok. Do zobaczenia
                      • Gość: Agniecha Re: Wardom-Tarchomin IP: *.devs.futuro.pl 17.09.04, 12:05
                        Czy orientujecie się kiedy będzie ustalona hipoteka, bo jak za 4 lata to
                        zbankrutuje z samo ubezpieczenie.
                        Dzięki
                        • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 17.09.04, 12:33
                          Czy rozmawiałaś z doradcami Expandera?? Spółdzielcze własnościowe prawo też
                          możesz obciązyć kredytem hipotecznym. Czyli płacisz ubezpieczenie do momentu
                          przyznania spółdzielczego własnościowego prawa do mieszkania. Jak budowlańcy
                          się sprężą to najpóźniej do września 2005. Coś około roku.
                        • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:39
                          No to hipotekę będzie mozna ustanowić dla włas. spółdziel. prawa do lokalu
                          koszt ponad 2000,00 (zalezy od wartości mieszkania)i wtedy przestajemy płacić
                          ubbezpieczenie kredytu, a jak już będzie można podpisać akt notarialny to wtedy
                          opłata 1300,00.
                          Jeżeli umożliwiliby nam wyodrębnienie własności zaraz po zasiedleniu to mozna
                          by było oszczędzić w/w kwotę ok 2000,00 .
                          pozdrawiam
                          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 17.09.04, 12:46
                            Poważnie? Ciekawe dlaczego mój kolega za akt notarialny odrębnej wlasności od
                            developeraz za mieszkanie 50 m2 zapłacił 5200PLN?
                            Z tego co mi wiadomo założenie księgi wieczystej dla Spółdzielczego prawa
                            własnościowego ko kilka set PLN skąd więc te 2000PLN?
                            • Gość: Marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:18
                              Jakiś czas temu drążyłam ten temat na innym forum, myslę że informację tam
                              zawarte są wiarygodne.
                              Pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=13894518&a=13894518
                              • Gość: Anika Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:29
                                witam,
                                mam pytanie odnosnie kredytu, napiszcie jaka oferte wybraliscie /jesli sie
                                kredytujecie oczywiscie :)) / . Czy mozecie mi napisac jakie oplaty ponosze w
                                pierwszej kolejnosci? Aha i mam pytanko w jakich odstepach wymagane sa transze
                                kredytu , moze jest jakis "harmonogram" ustalony. Bardzo prosze o odp.
                                Pozdrawiam sasiadow przyszlych :))
                                • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 17.09.04, 15:32
                                  Czesc Anika,
                                  jeśli wybierasz złotówki to PKO BP. Jeśli CHF to wskocz do Ekspandera i
                                  ponegocjuj mają Ciekawe oferty mBanku.
                                  • Gość: erske Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neutron-it.com 22.09.04, 15:35
                                    Co do kredytów - rzeczywiście, przez pośrednictwo Expandera jest tak jak
                                    piszesz. Ale dzwoniłem też do Polskiego Towarzystwa Finansowego - oni przy
                                    wkładzie własnym 50% zaproponowali mi 2,06% we frankach na 30 lat, czyli chyba
                                    lepiej niż m-bank, i 6,44% w złotówkach, czyli lepiej od PKO BP. Expander z
                                    nimi nie współpracuje, dlatego nie podaje ich oferty. W Bankierze piszą o nich
                                    pozytywnie, informacje na ich stronie internetowej wydają się być wiarygodne,
                                    właściwie już miałem składać papiery do GE, ale teraz zacząłem się zastanawiać.
                                    Aha, przy niższych wkładach własnych w PTF mają wyższe oprocentowanie, więc się
                                    mniej opłaca. Jedyna wada, że jak do nich dzwoniłem, pani od kredytów niezbyt
                                    wiedziała czym się w praktyce różni spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego
                                    od odrębnej własności, i co się może dziać z moim kredytem w tzw. międzyczasie.
                                    A tak a propos, z tego co teraz przeczytałem na forum wnioskuję, że chyba
                                    jednak najlepiej będzie ustanowić hipotekę na spółdzielczym prawie i czekać te
                                    5 lat na wyodrębnienie własności mieszkania. Mam pytanie - czy można ustanowić
                                    księgę wieczystą na spółdzielczym prawie, wpisać tam kredyt, spłacać
                                    regularnie, i nie wyodrębniać odrębnej własności na przykład nigdy mając na
                                    zawsze swoje spółdzielcze prawo do mieszkania, albo wyodrębnić dopiero po
                                    spłaceniu kredytu? Czy banki żądają zmiany spółdzielczego prawa na odrębną
                                    własność po jakimś czasie, albo kiedy jest już taka możliwość? Pytanie dla
                                    kogoś kto zna odpowiedź pewnie banalne, ale rzadko do tej pory kupowałem
                                    mieszkania i brakuje mi trochę obycia :)
                                    Pozdrawiam - R.
                                    • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 22.09.04, 18:33
                                      Wszyscy na spotkaniu w Spółdzielni a ja w pracy i przerwa na kawe.
                                      Odnośnie pytania Erske, Można ustanowić hipotekę na Spółdzielczym własnościowym
                                      prawie do lokalu i nie koniecznie trzena ustanawiać odrębną własność. Między
                                      tymi prawami jest niewielka różnica.
                                      • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 23.09.04, 13:38
                                        Jakie wrażenia po spotkaniu w Spółdzielni? Jakie podsymowania? Do kiedy
                                        ścianki, itp?
                      • Gość: Joanna Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:10
                        Czy jest tu ktoś, kto mieszka tak jak ja przy Myśliborskiej 95 ?
                        Ja jestem zaniepokojona nie podpisaniem do tej pory aktu notarialnego i ciekawa
                        jestem czy ludzie mieszkający w budynku 95 i 97 kontaktują się ze spółdzielnią
                        w tej sprawie i monitują......

• Gość: Joanna Re: Wardom-Tarchomin IP: *.crowley.pl 18.09.04, 10:01
                          Ciekawa jestem czy kupując mieszkanie w bud. 10 lub 11 otrzymacie przydzial czy
                          moze zaswiadczenie.........
                          ja kupujac mieszkanie 2 lata temu w budynku 95 otrzymalam zaswiadczenie na
                          podstawie ktorego nie moge zalozyc ksiegi wieczystej i wpisac hipoteki przez co
                          ciagle place ubezpieczenie kredytu. Aktu notarialnego tez jeszcze nie
                          podpisalam poniewaz okazuje sie ze miedzy budynkami 95 i 97 przechodzi droga
                          ktora nie jest wlasnoscia Wardomu!!!!!!!Oni o to walcza juz 4 lata ale jakos
                          bez rezultatu.....Szkoda, że mnie o tym nie poinformowali przy zakupie
                          mieszkania tylko mówili o tym że Spółdzielnia ma określony w ustawie czas na
                          podpisanie aktów. I co z tego wynika???????? NIC!!!!!!
                          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 20.09.04, 09:44
                            Joanna,
                            Twoja sprawa wydaję się ciekawa, bardzo.
                            Przydział na co???? Spółdzielcze prawo czy odrębną własność? To co piszesz po
                            części nie ma sensu. Bo jeśli jedni mają odrębna własność w budynku 95 czy 97.
                            To Ty też możesz i Spółdzielnia nie ma na to wpływu, nie może Ci zabronić.
                            22.09.04 mamy spotkanie w spółdzielni, jeśli zależy Ci na tej sprawie oraz
                            jeśli chcesz nas rzeczywiście przed czymś przestrzec to bardzo proszę przyjdź.
                            A co do drogi to nie ma to znaczenieSłużebność wspólna i należy nie do
                            sółdzielni ale go bloków 95 i 97, bo szczerzę wątpie aby spóółdzielnia
                            wydzielała dla niej odrębną działkę. Pozdrawiam i mam nadzieję, że spotkamy sie
                            w Spółdzielni 22.09 środę na 17.30.
                            • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 21.09.04, 11:38
                              Jutro, dzień spotkań. Kto będzie???
                    • Gość: martan Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:35
                      Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
                      a w Nowym Roku by marzenia stały sie rzeczywistością.
                      życzy
                      przyszła sąsiadka
                      • Gość: Dodka Re: Wardom-Tarchomin IP: 62.233.191.* 23.12.04, 17:00
                        Zdrowych, wesołych, pogodnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia, oraz
                        szybkiego wprowadzenia się do mieszkanek, wszystkim przyszłym Sąsiadom
                        życzy przyszła sąsiadka z mężem
    • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 22.09.04, 09:37
      Marta, Agniecha, Anika,
      Czy zamierzacie wpaść na spotkanie mieszkańców bloku 11??
      Miło byłoby się poznać i porozmawiac w rzeczywistości.
      • pac5 Re: Wardom-Tarchomin 22.09.04, 10:32
        Witam wszystkich.

Ja niestety jeszcze nie zdecydowałem się na zakup mieszkania gdyż mam kilka
        wątpliwości:
        1.W spółdzielni twierdzą że podana w umowie cena zwana kosztem ostatecznym jest
        ceną pewną i nie ulegnie powiększeniu argumentują to faktem iż wszystkie
        dotychczasowe budynki które wybudowali udało im sie zmieścić w określonej w
        umowie cenie i że mają to zagwarantowane w umowie z firmą FENIKS która te
        budynki buduje. Moje pytanie czy ktoś z Was sprawdził finanse FENIKSa, co się
        stanie jeśli ta firma zbankrutuje albo ze względu na wzrost kosztów materiałów
        budowlanych będzie aneksowała umowę ze spółdzielnią i podniesie stawkę za
        wykonywane na rzecz spółdzielni usługi a wówczas cena za 1 metr BEZ TYNKÓW nie
        będzie wynosiła 2900 tylko więcej np;3200 i wówczas może okazać się że spotka
        nas przykra niespodzianka bo zawsze kiedyś przecież ten pierwszy raz nastąpi.
        2. czy ktoś z Was jako członek spółdzielni może widział umowę z FENIKSem z
        której wynika że moje wątpliwości przedstawione w pkt 1 są bezzasadne.
        3. czy wiadomo Wam ile płacimy za działkę na której jest budowane osiedle(jako
        członkowie sp. chyba powinniśmy wiedzieć przecież za to płacimy)
        4.jestem również troszkę zaniepokojony faktem iż dotychczas sprzedali tylko
        około 40% mieszkań a co się stanie jeśli będą mieli kłopot ze sprzedażą
        wszystkich jeśli w I połowie tego roku kiedy był boom na mieszkania tak mało
        sprzedali nawet JW sprzedał wszystkie Kawalerki i 2 pokojowe które maja być
        oddane dopiero w 2006 roku.
      • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 10:52
        idziemy ,idziemy :)
        • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 22.09.04, 13:56
          Dobre pytania trzeba je zadać na dzisiejszym spotkaniu.
          Jeśli chodzi o Feniksa, to rozeznałem swoimi ścieżkami tą firmę i wydaje sie
          być ok. Podobnie sytuacja ma miejsce z developerem, np. Dom Development dla
          niego buduje Warbud, czyli identycznie jak dla dla Wardomu Sfinks. Zarząd
          spółdzielni nie może zawrzeć niekorzystnego aneksu do umowy, bez zgody
          członków, Zarząd musi udowodnić dany stan. Wierz mi nie jest to proste, wręcz
          nie możliwe. Jeśliby zaistniała sytuacja sporna to skończyłaby się na innym
          wykonawcy a nie aneksie obciążającym członków, szczególnie jeśli nie ma
          sprzedanych 100% mieszkań. Przy takim obrocie sprawy gdyby spółdzielnia
          próbowała wywinąć Orła to oznaczałoby to ich koniec na Tarchominie. Sam wiesz
          jak trudny jest rynek. A odnośnie cen wcale nie sa najmniejsze w Warszawie.
          Wracając do 40% sprzedaży (myślę, że jest troche więcej, trzy miesiące temu na
          etapie mojej umowy było tyle) to jak na ten etap jest dużo, Popatrz Akacjie Dom
          development, budynek skończony 70% mieszkań sprzedanych. Finanse Wardomu
          sprawdzałem są ok. Sfinks w Gliwicach dobrze się trzyma. Zaryzykowałem, ale
          wcale nie więcej jak w przypadku pozostałych developerów. Jeśli będą problemy
          na rynku to tylko dzięki naszemu rządowi. Jeszcze, dolar spada więc Budowy mają
          się dobrze. I jeszcze dobra wiadomość dla rynku pierwotnego to to, z e na
          wtórnym średnie ceny mieszkań wzrosły ok 20%. I w 2008 kończy się okres
          przejściowy na VAT. Przyjdź na spotkanie....
          • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 22.09.04, 14:05
            Trochę chaotycznie napisałem powyższy post. Wiem, że wybor mieszkania to trudna
            decyzja. Dobrze byłoby upewnić sie na dzisiejszym spotkaniu o współpracy z
            Sfinksem. Czy nic sie nie zmieniło, ja drążyłem tą sprawę pół roku temu,mam
            nadzieje, że w tym czasie nic się nie zmieniło. Dostałem nadgodziny, chyba sie
            nie wyrobię..... Czekam na newsy jutro.
            • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 13:48
              Na spotkaniu głównie były omawione punkty umowy dotyczęce zmian w mieszkaniach,
              czyli wszelkie przestawianie ścianek trzeba zgłosić do 15.10.2004 do s-ni.
              Na pytanie o termin przystąpienia do aktu notarialnego była odpowiedź że ok 3 m-
              ce po zasiedleniu (jak dla mnie to coś nowego ale to dobrze). Zapewnili nas że
              jak na razie wszystko idzie zgodnie z terminami a nawet mają zapas, w klatce 7
              będzie 8 pięter a nie 9, wyjaśniono sprawę grzejnika w łazience czyli że nam go
              zamontują, balkony będą wyłożone gresem, no na razie to tyle pamiętam.
              Jak na moje oko było ok. 70 osób, ale powiedzieli że to nie wszyscy i że
              jeszcze jest trochę lokali do sprzedania.

Pozdrawiam
              • Gość: Tomek Re: Wardom-Tarchomin IP: 212.160.235.* 23.09.04, 15:23
                Marta jestes niecenionym źródłem informacji. Pozdrawiam,
                • Gość: Anika Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 20:30
                  witam, ja jeszcze nie podpisalam umowy ale mieszkanko juz zarezerwowalam :), a
                  co do ilosci sprzedanych mieszkan to chyba nie zostalo tego juz wiele,
                  doslownie 2 czy trzy z tarasami, kawalerek juz dawno nie ma, wiem ze
                  zainteresowanie jest duze.....kolezanka mi mowila ze w weekendy zjezdzaja
                  samochody i lluzie ogladaja :). Mam tylko cicha nadzieje ze wprowadzimy sie do
                  11 za rok :)
                  pozdrawiam.. aha w umowie tzn projekcie widzialam ze grzejnikow w lazience nie
                  bedzie, czyli na spotkaniu juz ustalili cos innego.
                  • Gość: marta Re: Wardom-Tarchomin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 08:24