Dodaj do ulubionych

kradzieże

05.05.12, 14:16
Na osiedlu zaczęły się kradzieże.W nocy z 04/05.05. skradziono mi rower z miejsca postojowego,ochrona tego faktu nie odnotowała.Za co im płacimy,za koszty poniesione na ochronę można by założyć monitoring.
Obserwuj wątek
    • extreme78 Re: kradzieże 05.05.12, 20:33
      a kto bedzie patrzył w ten monitoring?
      • beti32p Re: kradzieże 06.05.12, 09:29
        Nie ma potrzeby siedzieć i patrzeć cały czas,można zgrywać,są możliwości że każdy może sprawdzić.A zresztą od czegoś mamy zarząd wspólnoty.
        • extreme78 Re: kradzieże 06.05.12, 09:56
          System telewizji przemysłowej jest wtedy skuteczny, gdy ktoś mówiąc potocznie w to patrzy. Same kamery które rejestrują nawet fakt kradzieży nie są obecnie żadnym zniechęceniem dla złodziei a i dla policji żadnym ułatwieniem, bo kto pozna mężczyznę średniego wzrostu w kapturze na głowie.
          • extreme78 Re: kradzieże 06.05.12, 10:00
            Nikt poza nami samymi nie zadba o nasze bezpieczeństwo jak my sami. Zwracajmy uwagę na podejrzane osoby, nie puszczajmy nikogo nieznajomego przez furtkę i gońmy ulotkarzy, którzy niby wrzucają ulotki a chodzą sobie i zglądają co i gdzie.
            Zawsze jest larum jak coś komuś zginie a żeby zareagować jak dziwni ludzie wchodzą za nami do klatki to nie ma odważnych.
            • misiek178_29 Re: kradzieże 06.05.12, 20:39
              Co do ochrony: w tym momencie jest przeprowadzana druga ankieta dot. tego czy mieszkańcy chcą ochronę czy nie. Za pierwszym razem ponad 90 % było za utrzymaniem ochrony. Druga ankieta jest w trakcie: na 26 głosów 25 jest za. Więc z ochrony póki co nie rezygnujemy.
              Druga sprawa: monitoring. Zarząd, kórego jestem członkiem zbiera oferty. I to będzie na razie na tyle, bo z pustego nie nalejemy. I tak jak już zostało wspomniane: jak coś się stanie to podnosi się larum. Szkoda, że większość nie wzięła tego wszystkiego pod uwagę, kiedy odrzucała swoim podpisem większą składkę na fundusz remontowy. I za trzy miesiące mielibyśmy monitoring.
              • arekzabki Re: kradzieże 29.05.12, 01:01
                Proszę Państwa
                Chciałbym uczulić Państwa na temat zamykania furtek dostępowych na teren naszego osiedla.
                Dziś wieczorem (juz chyba wczoraj) jeden z właścicieli naszego osiedla (I etap) wracał do domu i dostrzegł kilku gości którzy przeglądali zawartość balkonów na I etapie na patio. Przytomnie zadzwonił do mnie i na policję. Po przyjeździe policji na teren nieruchomości, bliżej nie określeni panowie zaczęli uciekać skacząc przez bramę od strony ulicy Poniatowskiego. Wybiegali z garaży naszych bloków (z pierwszego i drugiego etapu) i z odkrytego garażu (etażerka) i z klatek schodowych. To była jakaś większa grupa ludzi.
                Może tym razem nic, nie udało im się ukraść........
                Ale dostali się zapewne przez otwartą furtkę na osiedle od strony ulicy Skorupki.....
                Uczulam wszystkich Państwa na zamykanie za sobą furtek i bram na osiedle. Skoro ja jako mieszkaniec I etapu osiedla, mogę do Biedronki pójść na około, to także mieszkańcy innych etapów także - idąc do He- MANA mogą nadrobić drogi i nie zostawiać za sobą nie otwartej furtki na osiedle......od strony ulicy Skorupki.
                Czy naprawdę musi dojść do kolejnej fali kradzieży na naszym osiedlu, by ktoś zaczynał dopiero po fakcie się nad tym zastanawiać ????!!!!!!
                Tu u nas nie ma monitoringu (poza I etapem) i nie ma ochrony z prawdziwego zdarzenia..... dlaczego więc istnieją ludzie, tak beztroscy że nie myślą o dobrze swoich rzeczy jak i innych mieszkańców tego osiedla..... ?????
                \Temat do dyskusji............
                • extreme78 Re: kradzieże 29.05.12, 14:17
                  I jak zwykle będzie płacz jak coś komuś zginie. Mnie już czasami brak sił na zamykanie furtek i ganianie ulotkarzy skoro większość mieszkańców ma to w d.... Z drugiej strony poszczególne wspólnoty robią a właściwie nie robią nić żeby wspólnie zadbać o bezpieczeństwo, na trzy etapy łącznie wynajęcie niezłej ochrony nie byłoby takie kosztowne no ale po co. Lepiej po fakcie płakać na forum.
                  • el-team Re: kradzieże 29.05.12, 14:38
                    Bzdura. Już na samym początku działalności naszej wspólnoty czyli 3 etapu zaproponowaliśmy pozostałym wspólnotom czyli od hemana i od poniatowskiego tzw wspólna ochronę oczywiście z większą ilością pracowników i żadna z tych wspólnot nie wyraziła chęci na takie działanie. Dlatego też wynajeliśmy ochrone tylko na nasz etap. Proszę nie opowiadać , że nikt nic w tej sprawie nie robi. Jak to mówią do tanga trzeba 2 wspólnot a w tym przypadku najlepiej 3.
                    Pozdrawiam
                    • extreme78 Re: kradzieże 29.05.12, 15:36
                      Właśnie chodziło mi o brak chęci współpracy z poprzednimi etapami, chyba faktycznie ten płot trzeba będzie postawić ;-)
                    • arek-zabki Re: kradzieże 29.05.12, 21:10
                      el-team napisał:

> Bzdura. Już na samym początku działalności naszej wspólnoty czyli 3 etapu zapro
                      > ponowaliśmy pozostałym wspólnotom czyli od hemana i od poniatowskiego tzw wspól
                      > na ochronę oczywiście z większą ilością pracowników i żadna z tych wspólnot nie
                      > wyraziła chęci na takie działanie. Dlatego też wynajeliśmy ochrone tylko na na
                      > sz etap. Proszę nie opowiadać , że nikt nic w tej sprawie nie robi. Jak to mówi
                      > ą do tanga trzeba 2 wspólnot a w tym przypadku najlepiej 3.
                      > Pozdrawiam

Proszę Pana.
                      Jestem mieszkańcem I etapu osiedla "to znaczy od hemana", a także członkiem zarządu tej wspólnoty od kilku już lat, ale jakoś nie przypominam sobie jakiejkolwiek propozycji wspólnej ochrony. Może mi Pan przypomnieć kiedy wysłano do nas jakieś pismo w tej sprawie ???
                      Z resztą, czytając wypowiedzi mieszkańców III etapu, to ta ochrona która jest u was pozostawia bardzo dużo do życzenia....... Ot jeden ludzik który siedzi w budce przy bramie i kompletnie niczym innym poza tym siedzeniem nie jest zainteresowany......
                      Więc co to za ochrona ????
                      • el-team Re: kradzieże 30.05.12, 08:51
                        Zostaliście zaproszeni do nas na spotkanie przez naszego administratora Wy czyli dwie sąsiednie wspólnoty. Niestety nikt od was nie przyszedł bo jakieś tam wyjazdy. Był przedstawiciel wspólnoty od Poniatowskiego który nawet zrobił ankiete na temat ochrony i lokatorzy wypowiedzieli się negatywnie. Ochrone mamy taka a nie inna bo nie stac nasz na lepsza. Jakbyście do nas wtedy dołączyli ochrona napewno była by lepsza.
                        • arek-zabki Re: kradzieże 30.05.12, 11:43
                          el-team napisał:

> Zostaliście zaproszeni do nas na spotkanie przez naszego administratora Wy czyl
                          > i dwie sąsiednie wspólnoty. Niestety nikt od was nie przyszedł bo jakieś tam w
                          > yjazdy. Był przedstawiciel wspólnoty od Poniatowskiego który nawet zrobił ankie
                          > te na temat ochrony i lokatorzy wypowiedzieli się negatywnie. Ochrone mamy taka
                          > a nie inna bo nie stac nasz na lepsza. Jakbyście do nas wtedy dołączyli ochron
                          > a napewno była by lepsza.

Proszę Pana
                          Rzeczywiście było takie spotkanie o którym nasz zarząd dowiedział się po prostu za późno (bo dopiero w dniu spotkania) i dlatego nikogo od nas nie było. Ale proszę mi wierzyć że ja dopiero teraz od Pana dowiaduję się o tym że na tym spotkaniu była jakaś propozycja wspólnej ochrony.
                          Administrator z Waszego etapu miał po tym spotkaniu przesłać do nas pismo odnośnie tego co było wtedy omawiane, ale niestety do dnia dzisiejszego niczego nie dostaliśmy.
                          A wielka szkoda, bo myślę że moglibyśmy wspólnie dojść do porozumienia w kwestii dostępu do naszego osiedla.
                          Pozdrawiam
                  • aleks-online Re: kradzieże 29.05.12, 14:48
                    Temat furtek i drzwi wejściowych powraca nieustannie. niestety mieszkańcy naszego osiedla myślą ze kradzież ich nie spotka,
                    Pozostaje jedynie zwracanie uwagi i tłumaczenie indywidualnie delikwentowi który zostawia otwarte drzwi.ostatnio usłyszałam ze pani zostawia drzwi otwarte bo korytarze są taki zimne i niech wpadnie trochę ciepłego powietrza, zastanawia mnie tylko jakim cudem wpadnie bo ona mieszka na czwartym piętrze, totalny brak wyobraźni.
                    • kll777 Re: kradzieże 29.05.12, 20:32
                      Ja natomiast kilkakrotnie już zgłaszałam zarządcy problem niedziałającego systemu samozamykającego w drzwiach do jednego z bloków. Na chwilę został naprawiony. Znudziło mi się już dzwonić w tej sprawie. Może zatem na forum ktoś się wytłumaczy czemu tak się dzieje, może trefne drzwi, kiepski fachowiec do drzwi czy może coś jeszcze. Co by to nie było nie rozumiem czemu nadal, mimo tylu zgłoszeń system samozamykający w drzwiach nie działa i problem nie został rozwiązany. W tej sytuacji śmieszą mnie te mejle z prośbami do lokatorów o zamykanie drzwi za sobą i ostrzeżeniami o kradzieżach.
                      • arek-zabki Re: kradzieże 29.05.12, 21:02
                        kll777 napisała:

"W tej sytuacji śmieszą mnie te mejle z prośbami do lokatorów o zamykanie drzwi za sobą i ostrzeżeniami o kradzieżach."

W Pani ocenie jeśli jeden z samozamykaczy nie działa poprawnie, to nie ma sensu zamykanie za sobą furtek, czy też bram na osiedlu ???!!!
                        To czemu zamyka Pani drzwi od własnego mieszkania ???
                        Może także powinny zostawać otwarte.........

A w kwestii samozamykacza drzwi - proponuję zmienić konserwatora odpowiedzialnego za naprawy na tej części osiedla na którym Pani mieszka i sprawa będzie załatwiona.
                      • aleks-online Re: kradzieże 30.05.12, 09:45
                        Ciekawe czy będzie ci do śmiechu jak cię okradną????Włamią się do mieszkania piwnicy ????
                        • lo-kator Re: kradzieże 30.05.12, 10:51
                          To całe osiedle (1, 2 i 3 etap) pozostawia zbyt dużo do życzenia. Powinna być jedna brama wjazdowo/wyjazdowa i jedna furtka. koniec kropka. każdy kto wjeżdża bramą od Skorupki nie interesuje się czy za nim ktoś obcy wchodzi, tylko jedzie zaparkować, bo mu ktoś miejsce zajmie. Kolejna sprawa dotyczy garaży od Poniatowskiego - tu architekt wykazał się dużą kreatywnością w zagospodarowaniu terenu - gratuluję! zrobić wjazd do garażu w miejscu gdzie każdy może sobie wejść jak samochód wjeżdża czy wyjeżdżą. Dlatego też tam jest najwięcej włamań do komórek, samochodów i kradzieże. Jeśli chodzi o ochronę to są bo są. Idziesz do nich bo ktoś zaparkował na twoim miejscu postojowym ich to nie obchodzi, bo to Twoje prywatne miejsce i sam sobie radź, to nie należy do ich kompetencji. Po zniszczeniu mienia, włamaniu czy kradzieży też nikogo nie obarczy sie odpowiedzialnością, bo umowa którą podpisała administracja z firmą ochroniarską jest tak skonstruowana, żeby nie narazić ich na koszty. Monitoring powinien być już zamontowany przed wprowadzeniem się mieszkańców, a nie teraz mieszkańcy będą płacić za wszystko. Z resztą przy takim tempie załatwiania wszystkich spraw przez administracje, to może za 2-3 lata. dorabianie kluczy do piwnic trwa 2 tygodnie. Było włamanie do jednej z piwnic, dorobiono klucze tylko do tej piwnicy. Nikt nie pomyślał, że jest kolejna do której moze być też włamanie i kluczy nie dorobił, bo po co. teraz było włamanie i trzeba dorobić. Zero jakiegos przewidywania i myślenia do przodu. ręce opadają.
                        • kll777 Re: kradzieże 30.05.12, 15:19
                          Chyba się nie zrozumięliśmy- śmieszą mnie mejle wysyłane przez Zarząd do lokatorów z prośbami o zmykanie za sobą drzwi, podczas gdy od kilku miesięcy zgłaszam do zarządu nie działający system samozamykający w drzwiach i nie podjęto w tej sprawie skutecznych działań. Bardzo chciałabym żeby te drzwi zamykały się skutecznie- tj. żeby bez kodu czy klucza nikt nimi nie wszedł. Nie jest to problem tylko mieszkańców bloku, bo przez blok można się dostać do garaży i komórek lokatorskich. Czekam na wypowiedź zarządu w tej sprawie
                          • arek-zabki Re: kradzieże 30.05.12, 15:43
                            kll777 napisała:

> Chyba się nie zrozumięliśmy- śmieszą mnie mejle wysyłane przez Zarząd do lokato
                            > rów z prośbami o zmykanie za sobą drzwi, podczas gdy od kilku miesięcy zgłaszam
                            > do zarządu nie działający system samozamykający w drzwiach i nie podjęto w tej
                            > sprawie skutecznych działań. Bardzo chciałabym żeby te drzwi zamykały się skut
                            > ecznie- tj. żeby bez kodu czy klucza nikt nimi nie wszedł. Nie jest to problem
                            > tylko mieszkańców bloku, bo przez blok można się dostać do garaży i komórek lok
                            > atorskich. Czekam na wypowiedź zarządu w tej sprawie

A od zarządu której ze Wspólnot oczekuje Pani odpowiedzi ???
                            • kll777 Re: kradzieże 30.05.12, 18:32
                              Chodzi o zarządcę PROSYSTEM, podobno na zebraniu zarządu problem drzwi też był poruszany, jak widać póki co bez efektu.
                              • lo-kator Re: kradzieże 31.05.12, 11:06
                                wczoraj wieczorem wieżdżając do garażu widzę, że stoi jakis facet, zaparkowalem samochód, wysiadam i pytam czy mieszka tu a jesli nie to co tu robi. oczywiscie odpowiedzi nie uzyskałem, bo osoba ta stwierdziła, że niepowinno mnie to obchodzić, jest tu i tyle. okazalo się, że ten facet czekał na otwarcie komórki lokatorkiej. Cały probem plega jednak na podjesciu nas, czyli mieszkańców - jeżeli ktos nas pyta co tu robimy, to można kulturalnie odpowiedzieć, że tu mieszka i czeka na otwarcie komórk, a nie zachowywac się jak potencjalnia osoba z "zewnątrz". z takim podejsciem mieszkańców nigdy nie będzie porządku na osiedlu. gratuluje "adekwatnego" zachowania kolesiowi z wczoraj. dzięki takim możemy być spokojni o wszystko i tylko czekać następnego włamania.
                                • harp2 Re: kradzieże 18.06.12, 20:41
                                  Inna sprawa że drzwi od komórek lokatorskich to jakaś kpina, moje jakiś gnój wygiął do połowy. Oczywiście nic nie ukradł, no bo co miał wziąć? ogórki kiszone czy stare kartony po agd?
                                  Jak bym spotkał takiego delikwenta, to z dupy nogi powyrywam, obiecuję!

Jak zamykamy garaż pilotem to zerknijmy czy nikt nie wśliznął się do środka, to nic nie kosztuje a pomóc może. A jak się wśliźnie to wiecie co robić ]:->

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka