IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 09:57
Jeśli macie doświadczenia to podzielcie się z innymi. Za 1/2 roku
przeprowadzamy się do nowego mieszkania. A tu wszędzie słyszę, że te nowe
mieszkania są okropnie akustyczne. Może macie metody na wyciszanie ścian tak
by nie słyszeć i nie być szłyszanym? Podpowiedzcie co zrobić by żyło się
lepiej w nowym, wumarzonym i drogim mieszkaniu.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna 82 Re: Akustyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 10:30
      Doświadczeń co prawda nie mam, ale mogę podzielić się tym, co wyczytałam na ten
      temat.
      Układanie podłogi: nie układać bezpośrenio na wylewkę, nawet pod panele należy
      położyć izolację, i to kilkuwartwową.
      Sufit podwieszany (dodatkowa zaleta to możliwość poprowadzenia nad nim kabli,
      by nie walały się po mieszkaniu).
      Ja bym jeszcze zaproponowała panele lub boazerię na ściany, za którymi
      mieszkają sąsiedzi.
      Powodzenia :-)
      • Gość: domino Re: Akustyka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 18:51
        Dzięki, Anno 82. To już są dla mnie cenne wskazówki.
        Pozdr.
    • juristkonsult Re: Akustyka 05.07.04, 19:49
      Od siebie mogę dodać, że w przypadku wygłuszania ścian to można (należy) zrobić
      specjalną ściankę o grubości ok. 5 cm; szczegóły znajdziesz w Muratorze nr
      1/2004. Te szczegóły są o tyle ważne, że nie należy zostawić ekipy budowlanej
      samej sobie ale cały czas ją pilnować aby robiła porządnie i zgodnie z
      wytycznymi Muratora. Jak widzisz w Polsce należy znać się osobiście na
      wszystkim bo inaczej zrobią byle jak.
      Jednocześnie sam mam pytanie jak wygłuszyć podłogi? Proszę Anię ( to chyba ona
      pisała o kilku warstwach na podłodze) o szczegóły; jakie to są warstwy, z czego
      się składają itd. itp.. pozdrawiam.
      • Gość: Ana 82 Re: Akustyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 20:18
        Przykro mi, nie znam szczegółów, nie znam się za dobrze na tym. To, co pisałam,
        opierałam na tym, co opowiadał mi znajomy znajomych, który zajmuje się
        układaniem podłóg. Trzeba więc znaleźć dobrego fachowca :-)
        • Gość: jarek dwie rady: drzwi i korek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 21:18
          Kupic drzwi akustyczne (nie sa duzo drozsze
          niz zwykle).

Sciany pokryc korkowymi kaflami, a na to panele.
    • Gość: juristkonsult Re: Akustyka IP: *.magma / *.magma-net.pl 05.07.04, 22:31
      Mam pytania do Jarka. O ile decybeli wygłuszają ściany z korka? Czy jest to
      metoda skuteczna (skuteczniejsza od specjalnej ścianki)? Czy dobrze
      zrozumiałem, że na ściany z korka nakłada się panele?- jak nakłada się takie
      panele i o jakie panele chodzi ( o podłogowe czy są jakieś specjalne panele)?
      Pozdrawiam
      • Gość: jarek Re: Akustyka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 00:01
        Jest jakaś firma która oferuje ozdobny korek jako
        wykonczenie scian i podlog.
        Ale to jest cienkie i malo skuteczne (choc tez tlumi).

Maja tez w ofercie korek gruby (2.5 cm), akustyczno-izolacyjny
        ktory ozdobny nie jest, a stosowny jest np. w studiach nagraniowych.
        Wyglada to jak duze kafle z korka,
        przyklejane do sciany specjalnym klejem.
        Jednoczesnie jest to ekologiczne,
        nie smierdzi, nie alergizuje i nie zkloca wentylacji sciany.

Nastepnie mozna to przykryc farba lub panelami sciennymi/podlogowymi,
        a najlepiej boazeria (bo ta lepiej izoluje niz panele).

Jest to skuteczne ale nie jest tanie. Waro wiec to dac na
        sciany "strategiczne". A na podloge najepiej styropian.
        No i drzwi akustyczne - zewnetrzne i wewnetrzne (b. duzo daja)
        oraz okna troj-szybowe.
        • Gość: domino Re: Akustyka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 09:44
          Jak to styropian na podłogę??? Toż to się wszystko podniesie jakieś 20 cm.
          Przesadzam? Chyba nie. Gdzieś czytałam, że są specjalne folie, ponoć czerwone i
          niebieskie, a może czarne (nie pamiętam), które dobrze tłumią i są cienkie.
          Może ktoś się na tym zna????
        • Gość: Andrzej Re: Akustyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 22:45
          Czy ktos wie w jakim stopniu zalezy to od technologi wykonania budynku? Ja
          mieszkam w domu Echo (ZEUSA) i jak sasiad sika u siebie w lazience to slychac
          jakby lal u mnie w salonie (przepraszam za obrazowosc) a jak ktos wierci w
          sianie w sasiedniej klatce to zlychac jakby to bylo u mnie. To jest zdaje sie
          konstrukcja "rama H" i niesie sie po tej konstrukcji. Powinni chyba w trakcie
          budowy cos klasc zeby to wyciszyc , ale oszczedzaja i stad taki efekt. czy ktos
          z was ma podobne doswiadczenia akustyczne?
          • Gość: Daro Re: Akustyka IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 04.10.04, 09:08
            Mieszkam w bloku wybudowanym przez Edbud i mam te same co ty doświadczenia.
            Też słychać jak sąsiad sika, szum wody nalewanej do wanny przez sąsiadów niesie
            się tak, że potrafi nas wybudzić ze snu.
            Słychać wszystkie głośniejsze rozmowy prowadzone nie tylko w mieszkaniach
            sąsiadujących z naszy ale także z mieszkań połozonych piętro niżej po skosie.
            Po prostu jest fatalnie.
            • Gość: ja Re: Akustyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 09:49
              Dokladnie to samo. Przy czym zakupiliśmy niby podwyższony standard,
              kameralność, wysokiej klasy materiały wykończeniowe i takie tam. A mam
              wszystkich sąsiadów w mieszkaniu. Z klatki, nie tylko z pionu. Wróciliśmy
              wlasnie z kilku dni od znajomych, bloczek z lat 70-tych, sąsiedzi z każdej
              strony. Ale słychac to ich było tylko w łażience (no bo piony wentylacyjne).
              Nowe mieszkania to dramat pod tym względem.
            • Gość: xyz Re: Akustyka IP: *.chello.pl 04.10.04, 19:18
              A w której inwestycji edbudu? Czy blok budowany był w ten sposób że stropy i
              sciany były lane z betonu jako jedna całość ?
              • Gość: domino Re: Akustyka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.04, 22:46
                Wytłumaczcie mi na czym rama H polega? Czy to jest tak jak mówi przedmówca?
                • Gość: xyz Re: Akustyka IP: *.chello.pl 05.10.04, 00:06
                  rama H to hyba takie betonowe belki które są pionowe i poziome przy stropie a
                  na nich kładziony strop a wypełnieni jest z cegły - przynajmniej tak mi sie
                  wydaje. Prawde mówiąc nie widziałem innych konstrukcji w budowamych domach
                  mieszkalnych. Jesli nie jest tak, niech jakis expert coś napisze na ten temat.

pozdr
                  • Gość: domino Re: Akustyka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 09:02
                    Jesli to tak wygląda rama H to wszystkie domy, wchwili obecnej, budowane są w
                    ten właśnie sposób!!!
    • Gość: juristkonsult Re: Akustyka IP: *.magma / *.magma-net.pl 06.07.04, 10:13
      Osobiście słyszałem o kładzeniu pod panele specjalnych płyt ( z drewna
      topolowego lub tektury falistej). Taka płyta gruba jest na ok. 5-10mm i o tyle
      podnosi poziom podłogi; wygłusza zaś o ok. 25 dB. Więcej informacji można
      uzyskać w Castoramie , Praktikerze itd.. Co do folii to nic nie słyszałem ale
      ciekawy jestem czy ktoś coś więcej wie. Co do styropianu to wydaje mi się , iż
      kładzie się go przy wylewaniu podłogi, jest to tak zwana pływająca podłoga.
      Jeśli więc developer nie zrobi takiej podłogi ( a na pewno nie zrobi) to chyba
      wówczas nie ma szans na kładzenie na gotową wylewkę styropinu. A może się mylę?
      W takim razie też mam pytanie jak kłaść taki styropian (jaka grubość itp. itd.).
    • Gość: domino Re: Akustyka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.04, 09:11
      Podciagam wątek.
      Specjaliści - odezwijcie się!!!
      • Gość: mycha Re: Akustyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 14:40
        Słyszałam że stoduje się też specjalne maty. Zajrzyj na stronę www.semag.pl
        • kitidani Re: Akustyka 06.08.04, 09:49
          Hej,
          Zobaczcie na www.e-izolacje.pl
          Pozdrawiam,
          Ewa
          • tga Re: Akustyka 06.08.04, 19:09
            wyciszyłem ściany wełną ROCKTON firmy ROCKWOOL (dałem od 5 do 10 cm wełny +
            płyta gips karton) efekt bardzo dobry, nic nie słychać, oczywiście taka
            konstrukcja b. dobrze tłumi dzwięki typu rozmowa, szum wody, muzyka itp,
            natomiast dużo słabiej dzwieki uderzeniowe np. głośne kroki które przenoszą sie
            po stropach budynków, to dużo trudniej wyciszyć. Mam człowieka (W-wa) który mi
            to wykonał, bardzo dobry fachowiec, nie trzeba nad nim stać :) po więcej
            szczegółów proszę pisać na maila...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka