Gość: maestro IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.01, 22:53 Potrzebuję informacji na temat tej warszawskiej spółdzielni. Wiarygodność, opinie klientów, jakość, terminy, dotrzymanie cen itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: SAM 81 IP: 195.38.254.* 26.04.01, 10:22 Gość portalu: maestro napisał(a): > Potrzebuję informacji na temat tej warszawskiej spółdzielni. Wiarygodność, opin > ie klientów, jakość, > terminy, dotrzymanie cen itp. Czy byles u nich w biurze ? Ja bylam. Siedza trzy stare biurwy i traktuja Ce jak zlo konieczne. Na moja prosbe o umowe stwierdzly: Jak sie pani zdecyduje na mieszkanie to sobie ja Pani przeczyta. W koncu daly mi ta umowe do przeczytania na korytarzu. W koncu po prostu tej umowy nie oddalam i zabralam ja sobie do domu. Moj znajomy sie smial, ze teraz SAM upadnie, bo zabralam im jedyny w firmie egzemplarz i teraz nie maja czego podpisywac. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: SAM 81 IP: 212.121.202.* 13.06.01, 10:28 przez wszystko przeszedlem, jest jak mowicie, stare biurwy, a zebrania czlonkowskie to jakbym ogladal Rejs czy Misia. Obowiazuja tu znane tylko administarcji zasady i myslenie w stylu jak sie nie podoba to nie musi byc Pan/i czlonkiem. Jedyne pozytywne to, ze naprawde buduja i ja juz mieszkam, mialem "tylko" pol roku pozlizgu. Mieszkam na Kabatach i patrzac na sasiednie budowy oraz wymieniajac sie opiniami ze znajomymi uwazam, ze moglem trafic gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: SAM 81 IP: *.bonair.com.pl 18.06.01, 09:02 Witam. > [...] Jedyne pozytywne to, ze naprawde > buduja i ja juz mieszkam, > mialem "tylko" pol roku pozlizgu. Znajomosc z ta spoldzielnia zaczalem od wynajmu mieszkania. Wlasciciel polecil mi SAM'a i dotychczas nie zaluje (zaczynaja budowac moje pietro w moim bloku). O polrocznym poslizgu slyszalem, slyszalem ze w SAM-81 jest to regula. I juz. Trzeba to uwzglednic i tyle. No i mysle ze warto to napisac: wlasciciel nie ma nic wspolnego ze spoldzielnia. Mieszkania bez zastrzezen technicznych. Konieczne jest odpowiednio wczesne dorwanie sie do planow i przeforsowanie zmian rozkladu scian wewnetrznych, tak zeby np. nie tracic 20% powierzchni na przedpokoj. Nie wiem jak u innych - duzo spoldzielni/deweloperow daje oligocen do domu ? Pzdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.W. Re: SAM 81 IP: *.matrix.pl 18.06.01, 12:56 Za oligocen trzeba będzie na koniec budowy słono zapłacić, podobnie jak za wiele innych rzeczy. Słyszałem o budowie SAM 81, gdzie na początku cena metra mieszkania wynosiła ok. 3000, a w połowie budowy, po wstępnej kalkulacji wynosiła ok. 4000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: SAM 81 IP: *.bonair.com.pl 18.06.01, 16:03 Witam ponownie... Gość portalu: G.W. napisał(a): > Za oligocen trzeba będzie na koniec budowy słono zapłacić, podobnie jak za > wiele innych rzeczy. Coz, takie sa realia spoldzielni... I tak SAM-81 chwali sie ze jest najtanszy w okolicy. I - dotychczas jest to prawda. Co do oligocenu - potrzebny jest trzeci komplet rur i licznikow - to kosztuje... > Słyszałem o budowie SAM 81, gdzie na początku cena metra mieszkania wynosiła > ok. 3000, a w połowie budowy, po wstępnej kalkulacji wynosiła ok. 4000. Jestem zapisany na Moczydlo III - koszty wstepne to wlasnie 3000PLN. Polowy nie ma a jest to jedna z ostatnich trzech inwestycji (jeszcze Bluszczanska za 3200 i Marki - te ostatnie duzo tansze). Spoldzielnia okresla koszty wstepne na poziomie kosztow metra kw. oddanej ostatnio inwestycji. Wnioskuje wiec ze piszesz o Bluszczanskiej ale przeciez nie podpisuje sie tam teraz umowy po 4000PLN. Wiadomo ze finalnie trzeba uwzglednic co najmniej 20% podwyzke (ja szacuje ze zaplace 3600). Takie sa realia rynku mimo tego ze to spoldzielnia, ktora nie przynosi zysku. Jeszcze raz powtorze - zdecydowalem sie na SAM-81 poniewaz ma byc taniej niz u innych deweloperow/spoldzielni w okolicy. W SAM-81 nie masz rewaloryzacji, podpisalem umowe po 3000 i bede tyle placil. Dopiero na koncu zaplace wyrownanie. A technicznie nie mam (i nie spotkalem sie z czyms takim) zastrzezen. I oby tak bylo. Pozdrowka... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: SAM 81 IP: 24.43.115.* 20.06.01, 02:59 Z ostatnich postow wylania sie troche zbyt cukierkowy obraz SAMA, wiec ponownie doloze swoje trzy grosze. Po pierwsze, "regula" polrocznego opoznienia zostanie zlamana na Moczydle III. Pamietajcie, ze inwestycja ma miec 8 budynkow (jesli sie nie myle), a na polroczny poslizg zalapie sie pierwszy, moze drugi budynek. Jak wplacalem w lipcu 2000, to obowiazywal termin zakonczenia IV kwartal 2001 - I kwartal 2002. Poniewaz docieraly do mnie podobne opinie o SAMie (stare biurwy, stary styl myslenia, opoznienia budowy, ale i tak lepiej, taniej i solidniej niz u konkurencji), zdecydowalem sie zapisac, nie patrzac na brak wlasnosci gruntu i pozwolenia na budowe. Mieszkanie wybralem sobie w budynku, ktorego polozenie mi najbardziej odpowiadalo. Nie zastanawialem sie nad tym, ktory budynek bedzie budowany pierwszy, a ktory ostatni, bo wierzylem w "magiczna regule" polrocznego przesuniecia. Wyglada jednak na to, ze tym razem SAM troche przegial, bo teraz - po kolejnych przesunieciach - zapowiada rozpoczecie budowy mojego budynku w IV kwartale br. (oczywiscie nie ma zadnej pewnosci, ze tak bedzie faktycznie). Ciekaw jestem ile jest osob w mojej sytuacji (bo rozumiem, ze na forum pisza ci szczesciarze, ktorzy sie "zalapali" na I budynek). Slyszalem, ze do firm budujacych budynki w okolicy Moczydla III trafiaja glownie osoby z SAMa, ktore mialy dosc czekania na wirtualne budynki na Moczydle III i poszly do konkurencji, budujacej drozej, ale szybciej. Ja jeszcze czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: SAM 81 IP: *.bonair.com.pl 20.06.01, 10:51 Dzien dobry. Gość portalu: Jacek napisał(a): > Z ostatnich postow wylania sie troche zbyt cukierkowy > obraz SAMA, wiec ponownie doloze swoje trzy grosze. Nie chce tej spoldzielni w jakikolwiek sposob promowac. Nie da sie ukryc ze nie wszystko robia zgodnie z regula przyzwoitosci. Np. podobno o budowie bloku na Orlej nie byli poinformowani czlonkowie spoldzielni. Po cichutku spoldzielnia postawila bloczek w scislym centrum miasta (w dodatku blisko stacji metra). Zreszta - faktem jest ze obsluga czlonkow spoldzielni jest lekko upokarzajaca - "klient twoj wrog". Aczkolwiek - jesli masz konkretna sprawe do zalatwienia (np. musialem zdobyc dodatkowy dokument do banku), obsluza cie - nawet bez niewerbalnej prenesji ze przeszkadzasz (jesli nie naskakujesz z pyskiem na pania mecenas, jestes w stanie zalatwic u niej to co chcesz - nawet jesli sie spieszy). "Tak, tak, zaczniemy budowe jeszcze w tym roku. Co ? Pyta pan czy wszystkie bloki ? Nie, nie, pewno czesc z nich zaczniemy troche pozniej. Ile ? No coz, zapewne w terminie zacznieby budowe jednego, dwoch blokow a reszta sie troche opozni. Ile sie opozni ? No niewiele. Och - pyta pan bardzo szczegolowo. Nie wiem ale moze i nawet rok sie opozni." - i tak dalej. Musialem sie sporo napytac zeby byc przekonanym (90%) ze rzeczywiscie nie bede czekal na moj blok niewiadomo jak dlugo. > Po pierwsze, "regula" polrocznego opoznienia zostanie > zlamana na Moczydle III. Pamietajcie, ze inwestycja ma > miec 8 budynkow (jesli sie nie myle), a na polroczny > poslizg zalapie sie pierwszy, moze drugi budynek. Nie sprecyzowalem tego, fakt. Ale - jak zapisywalem sie, interesowalem sie mieszkaniami "im szybciej tym lepiej", majac w swiadomosci ze kolejne budynki beda mialy lepsza lokalizacje. Tak, bedzie osiem budynkow, spoldzielnia ma "zaklepana" korzystnymi umowami wstepnymi ziemie. Opoznienia w budowie kolejnych blokow wynikaja z protestu Metra (o ile pamietam spoldzielnia kupila ziemie, na ktorej jest czesc drogi dojazdowej do budynkow stacji postojowej). > Jak wplacalem w lipcu 2000, to obowiazywal termin > zakonczenia IV kwartal 2001 - I kwartal 2002. Przykro mi (serio). Jak zapisywalem sie w listopadzie to zapowiadali mi ze zaczna jeszcze w grudniu a skoncza w polowie 2002. Ale caly czas dyskutowalismy o pierwszym bloku. Tak zaczeli i mam nadzieje ze skoncza nie pozniej niz w koncu 2002 (uwzgledniam pol roku). Pamietam jeszcze ze bloki, ktore byly planowanie jako drugi i trzeci (gdy zapisywalem sie panie pokazywaly mi plany mieszkan do wyboru), ostatecznie beda budowane jako ostatnie (wg informacji z zebrania). Wynika to z protestu Metra. Zgroza. > zdecydowalem sie zapisac, nie patrzac na brak wlasnosci > gruntu i pozwolenia na budowe. W przypadku SAM'a pozwolenie nie bylo (i zapewne nie bedzie) problemem. Natomiast (przepraszam za "pouczanie") trzeba jednak bylo sprawdzic, kiedy spoldzielnia zdobedzie ziemie - ostatecznie na wlasnosc. > Wyglada jednak na to, ze tym razem SAM troche przegial, > bo teraz - po kolejnych przesunieciach - zapowiada > rozpoczecie budowy mojego budynku w IV kwartale br. > (oczywiscie nie ma zadnej pewnosci, ze tak bedzie > faktycznie). Czy tak mowia ? Ze nie sa pewni ? Czy jest to raczej stwierdzienie ze juz wszystko jest zalatwione natomiast "niepewnosc" wynika z opoznien w formalnosciach. Mnie tak wlasnie przekonywano co do budowy mojego bloku. I nie pomylili sie. Opisz, jak Cie poinformowano o tym ze pod koniec tego roku zaczna. > Ciekaw jestem ile jest osob w mojej > sytuacji (bo rozumiem, ze na forum pisza ci > szczesciarze, ktorzy sie "zalapali" na I budynek). Ja jestem wsrod tych szczesliwcow - w dodatku - zapisalem sie bardzo pozno. > Ja jeszcze czekam. Probowales zmienic lokalizacje mieszkania - przeniesc je do innego (oddawanego wczesniej) bloku na Moczydle ? Pierwszego z trzech ? Moze maja podobne do Twojego mieszkanie ? Jestem przekonany ze nie powinno byc problemu ze zmiana przydzialu. Moje nie jest idealem - generalnie od wschodniej strony, skierowane lekko na polnoc z dwoma malymi okienkami na poludnie. Stosunkowo daleko od metra, blok "utkniety" miedzy istniejacy blok a pozostale bloki Moczydla. Trudno. Pozdrawiam wszystkich a zwlaszcza tych, ktorzy dotrwali do konca post'u... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: SAM 81 - do M.J. IP: 24.43.115.* 20.06.01, 23:01 Dzien dobry, dzieki za fajny post. Gość portalu: M.J. napisał(a): > Np. podobno o budowie bloku na > Orlej nie byli poinformowani czlonkowie spoldzielni. Dla mnie to i budowany teraz pierwszy budynek Moczydla III sprawia wrazenie "utajnionego", bo w lipcu 2000, kiedy sie zapisywalem, nie bylo go nawet na planie osiedla. Pojawil sie dopiero na planie, ktory przeslala mi rodzina w marcu br.... jako juz sprzedany!!! > Pamietam jeszcze ze bloki, ktore byly planowanie jako drugi i trzeci (gdy > zapisywalem sie panie pokazywaly mi plany mieszkan do wyboru), ostatecznie beda > > budowane jako ostatnie (wg informacji z zebrania). Wynika to z protestu Metra. > Zgroza. Czy moglbys cos napisac o tych zebraniach? Ja jestem czlonkiem SAMa "na odleglosc", a na miejscu sprawy monitoruje rodzina, wiec nic nie wiem o zebraniach. Czy to sa zebrania (a moze tylko jedno zebranie?)dla wszystkich zapisanych na Moczydlo III, czy dla kazdego budynku osobno? Czy mowili cos o terminach i prognozowali, jak sie zmieni cena? Czy mowili cos o busynku S1 (moj)? > > bo teraz - po kolejnych przesunieciach - zapowiada > > rozpoczecie budowy mojego budynku w IV kwartale br. > > (oczywiscie nie ma zadnej pewnosci, ze tak bedzie > > faktycznie). > Czy tak mowia ? Ze nie sa pewni ? Czy jest to raczej stwierdzienie ze juz > wszystko jest zalatwione natomiast "niepewnosc" wynika z opoznien w > formalnosciach. Stwierdzenie, "ze nie ma zadnej pewnosci" jest mojego autorstwa i bierze sie z niewiary w dotrzymanie przez SAM kolejnej obietnicy (w lipcu 2000 mowili, ze zaczna w III kwartale 2000, we wrzesniu, ze w IV kwartale, w styczniu br., ze w II kwartale 2001, a w marcu ustalili date rozpoczecia budynku S1 na IV kwartal br.). > Probowales zmienic lokalizacje mieszkania - przeniesc je do innego (oddawanego > wczesniej) bloku na Moczydle ? Pierwszego z trzech ? > Moze maja podobne do Twojego > mieszkanie ? Jestem przekonany ze nie powinno byc problemu ze zmiana przydzialu. Tak jak pisalem wczesniej, sledze sprawy na odleglosc, wiec jest to troche utrudnione. Pokazywali jakies plany mojej rodzinie, ale dawali tylko 1 dzien do namyslu, a ponadto mieszkania nie byly zbyt atrakcyjne (nic dziwnego - ludzie rezygnuja raczej z kiepskich mieszkan, a nie z fajnych). > Moje nie jest idealem - generalnie od wschodniej strony, skierowane lekko na > polnoc z dwoma malymi okienkami na poludnie. Stosunkowo daleko od metra, > blok "utkniety" miedzy istniejacy blok a pozostale bloki Moczydla. Trudno. Nie narzekaj - ten blok ma chyba najlepsze polozenie z calego osiedla (stad pojawila sie u mnie wczesniej "spiskowa teoria dziejow") i gdyby byl w lipcu ub.r. w sprzedazy, to pewnie bym sie na niego zdecydowal. > > Pozdrawiam wszystkich a zwlaszcza tych, ktorzy dotrwali do konca post'u... M. Ci co interesuja sie SAMem, na pewno dotrwali bez znudzenia, bo w tym poscie zawarles duzo interesujacych szczegolow o SAM 81. Jakbys mogl jeszcze napisac jak tam sie posuwaja prace na budowie to bylbym wdzieczny. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: SAM 81 - do M.J. IP: 194.92.227.* 21.06.01, 12:44 Czesc. > Dla mnie to i budowany teraz pierwszy budynek Moczydla > III sprawia wrazenie "utajnionego", bo w lipcu 2000, > kiedy sie zapisywalem, nie bylo go nawet na planie > osiedla. Pojawil sie dopiero na planie, ktory przeslala > mi rodzina w marcu br.... jako juz sprzedany!!! Mozemy kontaktowac sie prywatnie - jestem na tyle "zaangazowany" w sprawy spoldzielni (to moje pierwsze wlasne !!!) ze moge tez probowac wyciagnac z nich informacje w sprawie innych blokow. Pisz na a123@bonair.com.pl - ale dopiero wieczorem. To alias, ktory bedzie dzialal tylko przez jakis czas (nie chce upubliczniac sluzbowego mail'a). > > Pamietam jeszcze ze bloki, ktore byly planowanie jako > drugi i trzeci [...] beda > > budowane jako ostatnie (wg informacji z zebrania). > Czy moglbys cos napisac o tych zebraniach? Zebrania trwaja przez jakies dwa miesiace. Po kolei przedstawiciele zarzadu jezdza (chyba 2 x w tygodniu) do poszczegolnych osiedli i organizuja walne zebranie czlonkow. Na pierwsze zebranie dostalem papier - informacje poczta. Podobno nie bylo to jednak pierwsze spotkanie wiec - trzeba po prostu ich nachodzic tak czest jak sie da (w moim przypadku - niestety - niezbyt czesto; w koncu spoldzielnia pracuje w "normalnych" porach - od 7:00 do 15:00)... A zebranie - dotyczylo dwoch pierszych blokow i chyba tylko przyszli mieszkancy tych blokow zostali zaproszeni. > Ja jestem > czlonkiem SAMa "na odleglosc", a na miejscu sprawy > monitoruje rodzina, wiec nic nie wiem o zebraniach. To masz trudno. Z tym ze jesli to bliska rodzina mozesz kogos oddelegowac. To bardzo wazne zeby byc - mozna dowiedziec sie sporo ciekawych i przydatnych rzeczy... Np. o tym gdzie jest planowane usytuowanie smietnika. > Czy > to sa zebrania (a moze tylko jedno zebranie?)dla > wszystkich zapisanych na Moczydlo III, czy dla kazdego > budynku osobno? Jak napisalem - akurat byli ludzie z dwoch budynkow. Ale moze to wynikac z tego ze wlasnie te budynki beda pierwsze. Mogly byc tez inne zebrania. > Czy mowili cos o terminach i > prognozowali, jak sie zmieni cena? Czy mowili cos o > busynku S1 (moj)? Co do ceny - ludzie bardzo naciskali i pytali sie. Odpowiedz byla oczywiscie wymijajaca. Ech - zauwaz(cie) ze w SAM'ie nie ma rewaloryzacji rat. Moim zdaniem to jednak plus tej spoldzielni. Cena ostateczna bedzie odzwierciedlala poziom cen na rynku. Trzeba miec ta swiadomosc. Niestety. Ale SAM jednak troszke ta cene obniza... Co do S1 - sprawdzilem na planach - jest to blok "przy" stacji postojowej. Ten teren nie jest oprotestowany przez Metro ale mozliwe ze rzeczywiscie poczekasz jeszcze do konca tego roku... Sorki. > [...] a w marcu ustalili date > rozpoczecia budynku S1 na IV kwartal br.). Przykro mi: "eSki" nie sa jeszcze nawet ogrodzone. > > Probowales zmienic lokalizacje mieszkania - przeniesc > je do innego (oddawanego > > wczesniej) bloku na Moczydle ? Pierwszego z trzech ? > Tak jak pisalem wczesniej, sledze sprawy na odleglosc, > wiec jest to troche utrudnione. Pokazywali jakies plany > mojej rodzinie, ale dawali tylko 1 dzien do namyslu, a > ponadto mieszkania nie byly zbyt atrakcyjne (nic dziwnego > - ludzie rezygnuja raczej z kiepskich mieszkan, a nie z > fajnych). Pogadamy na priva, ok ? > > Moje nie jest idealem - generalnie od wschodniej > strony, skierowane lekko na > > polnoc z dwoma malymi okienkami na poludnie. [...] > Nie narzekaj - ten blok ma chyba najlepsze polozenie z > calego osiedla (stad pojawila sie u mnie wczesniej > "spiskowa teoria dziejow") i gdyby byl w lipcu ub.r. w > sprzedazy, to pewnie bym sie na niego zdecydowal. Kurcze, od tego bloku zaczela sie rozmowa ze mna w spoldzielni. Mozliwe ze wczesniej nie mieli jeszcze pewnosci co do ziemi... Nie wiem. Troszke to dziwne bo powtorze - przyszedlem do nich "z ulicy" i moglem zarezerwowac mieszkanie w tym bloku. Z drugiej strony, mi wydaje sie ze jednak nie jest to taka doskonala lokalizacja. Chociaz moze... Niby KEN nie jest w tym miejscu przeciazona ale jednak kazdy samochod wjezdzajacy do HIT'a przejezdza tam... > [...] Jakbys mogl jeszcze napisac jak tam > sie posuwaja prace na budowie to bylbym wdzieczny. Pierwszy blok ma byc nierowny. Moja klatka ma miec 4 pietra, potem 3 pietra, stopniowo, im blizej stacji postojowej, tym nizsza zabudowa - az do dwoch pieter. W mojej klatce buduja juz drugie pietro, w srodku sa na przelomie parteru i pierszego pietra, ostatnia klatka to raptem chyba tylko szyb windy na parterze. Drugi blok ma wylane fundamenty, nie wiem w jakim stopniu, jestem w pracy gdy pracuja, kopia tez dol pod trzeci blok. Wyglada na to ze robia !!! Od poczatku lipca ruszaja z praca na dwie zmiany - wreszcie popatrze jak tam pracuja ! I przestane czuc frustracje; jak wracam do domu z pracy, "SBMatecznik" pracuje, "SBKabaty" pracuja a "SAM" ? Spi... Pozdrowka... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: SAM 81 IP: 24.43.115.* 12.05.01, 19:51 Mialem watpliwa przyjemnosc wplacic SAM81 30% wartosci mieszkania na Kabatach w lipcu ub.r. Budowa miala ruszyc w III kwartale 2000. Jak sie zapisywalem, to nie mieli jeszcze pozwolenia. Minal prawie rok, nadal nie maja pozwolenia i mowia, ze zaczna budowe w IV kwartale br. Jesli wiec lubisz bawic sie w ciuciubabke, to inwestycja w SAM81 to cos w sam raz dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: SAM 81 IP: 212.45.245.* 01.06.01, 18:47 zaplacilam za przyjemność bycia członkiem tej spółdzielni 1985 roku. Miałam dostac domek na Bartyckiej. Przez 10 lat nikt mnie nie informował nawet o zebraniach. Pare lat temu dostałam informację o walnym zebraniu. Dowiedziałam się, że domki zamieniono na ciut większe ( kilkunastopiętrowe )i bez gwarancji terminu. Staram się zapomnieć o przygodzie z SAM-81 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: SAM 81 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 21:07 Czy moze ktos ma aktualne informacje o inwestycji Bluszczanska I, cene wyjsciowa, jej wzrost oraz termin realizacji od uzyskania pozwolenia na budowe. A najlepiej jakies szczegoly o II budynku, w ktorym zamierzam kupic mieszkanie. Dzieki z gory za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: SAM 81 IP: 10.10.13.* 17.12.01, 15:10 Wynajmuję tam teraz mieszkanie. Poszukaj koniecznie w/g kolejności alfabetycznej co piszą ludzie na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś